Polttomoottoriauto kuussa ?

Anonyymi

Johdanto:

Näin kirjoittaa nimimerkki Juuden: "Dsl tai bensa vehje olisi kiertänyt kuun jo monta kertaa"
URL: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/b2539514-3d9f-4176-851f-3a3fd4465a8d

Polttomoottoriauto ei tietenkään sellaisenaan toimi kuussa, koska bensiinimoottori tarvitsee ilman sisältämää happea polttoprosessiinsa, mutta kuussa ei ole happea, kun ei ole ilmakehääkään.

Tuli kuitenkin mieleen tällainen idea:

Entäpä, jos autoon tehtäisi 3 modifikaatiota:

1) Lisätään autoon happisäiliö, ja sen ulostuloon magneettiventtiili, joka saa virtaa, kun virtalukko on "ON" ta "START" -asennoissa.

2) Kytketään putki tai letku happisäiliön magneettiventtiililtä auton ilmanottoaukkoon (tai sen tynkään; ilmanottoaukkoa luultavasti pitää modifioida, jotta putki tai letku saadaan siihen ilmatiiviisti kiinni, ettei arvokas happi vuoda muualle kuin moottorin ilmanottokanavaan).

3) Muokataan moottorinohjausjärjestelmän ohjelmistoa: puhdasta happea tarvitsee ilmeisesti imeä moottorin palamistapahtumaa varten vain 21% siitä määrästä, mitä tarvitsisi imeä ilmaa. Hyvä kysymys: riittääkö se, että happea ilmetään 21% siitä määrästä, mitä moottori modifioimattomana olisi imenyt ilmaa, vai pitäisikö sinne ilman korvaavaan kaasuseokseen sotkea mukaan 79% esim. pakokaasua ?

Jos auton käynnistysakku on täyteen ladattu, käynnistyykö auto noilla muutoksilla kuussa ? Bensiiniä kannattaa varmaan olla tankissa laskennallisesti oikea määrä suhteessa happipullon sisältämään happeen.

Sitä tietysti voi kysyä, onko modifioidun polttomoottoriauton lähettämisessä kuuhun mitään järkeä. Bensiini ja happi kun pitäisi rahdata maasta ja se maksaa.

Olisiko fiksumpaa lähettää kuuhun sähköauto, jonka katto ja konepelti on pinnoitettu taipuisalla aurinkokennolla, ja lisätty systeemiin lataussäädin, joka osaa optimoidusti ladata ajoakkua, kun aurinkokenno tuottaa sähköä, mutta osaa myös lopettaa latauksen, jos akku on jo täynnä. Voisi olla fiksumpaa, koska silloin "polttoaine" on pelkkää auringonpaistetta.

5

80

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei toimisi sittenkään. Esim polttomoottoriautojen jäähdytysjärjestelmä on avoin ulkoilmaan, eli kuussa tyhjiöön. Kuussa auton jäähdytysnesteen lämpötila alittaa helposti jäätymispisteen, jos jäähdytysjärjestelmä muutetaan painetiiviiksi ympäristöstä. Se rikkoo järjestelmän. Ei ongelmatonta ole jarruneste, iskarien öljyt, moottoriöljy, tai muutkaan nesteet, mukaan lukien lyijyakussa oleva.
      Niitä muita on ainakin ilmastoinnin kylmäaine, mahdollisesti ohjaustehostimen neste (jollei ole täyssähköinen, kuten monesti uusissa autoissa nykyään on), tuulilasin pesuneste, jne.
      Nesteiden lisäksi ongelmaa tulee lämmön siirtymisessä nesteestä ilmaan, kun ilmaa ei ole. Ei jäähdyttimen tarkoitukseen suunniteltu neste/ilma lämmönvaihdin toimi kuussa. Kone siis keittää hetkessä, vaikka nestejärjestelmät oliskin jotenkin saatu toimimaan, ja säilyttämällä autoa kuuhun tehdyssä lämpösäädellyssä autotallissa.
      Tuollaisissa lämpötilaeroissa päivän ja yön välillä ei toimisi edes normaalit auton ilmarenkaat. Ei rengaspaineiden osalta, muttei edes käytetyn kumiseoksen osalta. Haurastuu ja murenee yöllä, ja lähestulkoon sulaa alta päivällä, joten ei kestä juuri minkäänlaista rengaspainetta ehjänä. Monet tiivisteet ja muovit muuallakin autossa olisivat täysin toimimattomia noissa lämpötilan vaihteluissa. Tuulilasikin on autoissa laminoitua, kerrokset irtoavat noin kuumassa (varjossakin päivällä kuussa) toisistaan.
      Kattavaa listaa en saa millään aikaan, mutta taatusti löytyy ongelmakohtia vähintään saman verran lisääkin.

    • Jo luetteloitiin iso lista teknisiä haasteita, mutta esimerkiksi jarrujen alipainetehostimen toiminta olisi mielenkiintoista... ; )

      Kuunkestäväksi modifiointi ei kannattaisi, vaan auto pitäisi suunnitella kokonaan uudelleen puhtaalta pöydältä oli sen moottorin toimintaperiaate mikä tahansa. Polttomoottoriauto vaatisi peräkärryllisen ilmapulloja varten tai sitten moottorina pitäisi olla rakenteeltaan todellinen "räjähdysmoottori", jos polttoaineena käytettäisiin vain vedyn ja hapen sekoitusta, jolloin edelleen olisi polttokenno sähköntuotantoon ja sähkömoottori paljon järkevämpi, kuten eräissä "vetyautoissa" jo on.

      Aurinkokennoilla ladattava akkukäyttöinen kuuauto olisi järkipeli, etenkin Kuun päivisin, öisin ei ehkä niinkään. Ulkopuolinen latausmahdollisuus olisi tietysti oltava, mutta pysyvän kuutukikohdan tapauksessa ei tietenkään mikään ongelma.

      Tuulilasinpyyhkimiä ei ehkä tarvittaisi kun ei olisi ajoviimaakaan, mutta jokin puhdistusmenetelmä olisi aurinkokennoille oltava, etteivät ne peittyisi pölyyn: kuupöly nimittäin todellakin pöllyää aivan mahdottomasti. Eräästä Apollon kuuautosta hajosi lokasuoja, jolloin astronautit yrittivät ajaa ilman, mutta ei siitä mitään tullut, vaan oli pakko karttalehdestä ja jesarista tehdä hätätilavaraosa. ; )

      • Anonyymi

        Eipä tarvi moisia miettiä koska kuurakettin n.seitsemän metrin paksuinen lyijysuojus painaa niin helevetisti jotta raketti nousisi vain puoli metriä ja sitten kellahtaisi kyljelleen tantereeseen.


    • Anonyymi

      Kuunatsien tankkausasemalta voi aina käydä lainaamassa menovettä ja kaikkea mitä tarvitaan bratwurstit ja sauerkrautit ja schnappsit mukaanlukien.
      Ja eikun menoksi.

    • Anonyymi

      Polttomoottori on antiikkinen ratkaisu. Ainoa oikea kulkuväline Kuussa on aurinkopurjelauta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe