Autonlämmitin ; kulutus nollaenergia ?

Anonyymi-ap

Lainaus (Anonyymi 12.07.2021 20:40): "Jos mustan kappaleen lämpötila on -19 C, niin se säteilee teholla 236 W/m2. Se vastaa suunnilleen tehoa, jolla maapallo keskimäärin jäähtyy avaruuteen. "

URL: https://keskustelu.suomi24.fi/t/17035856/avustusanomus-
tai:
https://keskustelu.suomi24.fi/t/17035856/

Keksinkö juuri autonlämmittimen, jonka energiankulutus on 0 W ?

Mitenkö?

No, oletetaan lähtötilanne:

Musta auto on pysäköitynä parkkipaikalla ulkona talvella, ja ulkolämpötila pysyy vakaasti arvossa -19 °C.

Jos tuon em. anonyymin esittämä pitää paikkansa, niin silloin auto (joka myös on lämpötilassa -19 °C) säteilee lämpösäteilyä eli infrapunaa teholla 236 W jokaista auton pinnan m² kohden.

Jos tuo olisi ainoa asiaan liittyvä säteily, niin autohan väkisinkin jäähtyisi (tosin jäähtymistä hidastaisi lämpöenergian siirtyminen johtumalla sekä ilman välityksellä kuljettamalla ympäristöään kylmempään autoon).

Mutta ilmeisesti muut kohteet (maa, rakennetuilla alueilla rakennukset, luonnonalueilla puut/pensaat) sekä avaruudessa olevat kohteet säteilevät myös kohti autoa, ja siksi auto ei kylmene eikä kuumene kun nuo säteilytehot kumoavat toisensa eli auton itsensä ympäristöön säteilemä lämpöenergia kylmentäisi autoa, mutta muualta tuleva säteily toisaalta lämmittää autoa, mutta niiden summa = 0.

Toki kesällä tilanne on aivan toinen, silloinhan jos auringonpaiste pääsee osumaan pysäköityyn autoon, niin auto ja sen sisätila kuumenevat huomattavan kuumaksi.

Mutta se keksintö:

Mitä, jos auton päälle laitettaisiin teltta, joka on sellaista puoliläpäisevää kangasta, joka läpäisee ulkoa autoon päin tulevan lämpösäteilyn, mutta heijastaa auton ulospäin säteilemän lämpösäteilyn takaisin autoon ?

Eikö silloin seuraus ole väistämättä se, että auto alkaisi lämmetä 236 W/m² teholla kaikista niistä suunnista (ylhäällä ja sivuilla) joissa tuo telttakangas on, jos tuo puoliläpäisevä telttakangas olisi 100% tehokas.

Entä, jos tehokkuus onkin vain 50%, eli telttakangas onnistuisi heijastamaan takaisin vain 50% auton ulospäin säteilemästä lämpösäteilystä?

Eikö tuosta seuraisi muuten aivan sama tilanne, mutta nyt lämpenevyys on enää 118 W/m² ?

Toki, jos auto on edelleen maan päällä sellaisenaa, niin auton pohjasta lämpösäteily edelleen pääsee imeytymään maahan, mutta toisaalta maasta olettaisin tulevan saman verran lämpösäteilyä (eli tuon 236 W/m²) verran autoon, joten ainakin lähtötilanteessa nuo kumoavat toisensa, tosin mitä enemmän auton lämpötila kohoaa, sitä enemmän vaikuttaa tilanne, jossa auto menettää enemmän lämpöenergiaa säteilemällä sitä alaspäin maahan kuin mitä maasta tulee lämpösäteilyä autoon.

Mutta eikö periaatteessa tuollainen teltta (tai jopa autopeite) joka olisi tehty puoliläpäisevästä materiaalista eli päästää lämpösäteilyn autoon muttei sieltä pois, niin se näppärästi lämmittäisi autoa talvella nollaenergiakulutuksella.

Ja mikä parasta: kesällä tuollaisen peitteen voisi kääntää nurinpäin, jolloin se päästäisi lämpösäteilyn autosta ulos, mutta estäisi lämpösäteilyn auringosta autoon heijastaen sen takaisin !

Kysymys: miksei näitä ole jo kaupassa myynnissä ?

Siis autopeitteitä, jotka on tehty puoliläpäisevästä materiaalista, eli päästää lämpösäteilyn läpi yhteen suuntaan, mutta heijastaa sen takaisin toiseen suuntaan !

Eli talvella yksin päin, mutta kesäksi tuon voisi kääntää nurinpäin, jolloin se lämmittäisi talvella, mutta torjuisi liikalämpöä kesällä ?

Jos alun lainauksessa esitetty pitää paikkansa, tämän pitäisi toimia.
Vai erehtyikö tuon alkuperäisen väitteen esittäjä: siis että kappale, jonka lämpötila on -19 °C, säteilisi lämpösäteilyä ulospäin 236 W/m² ?

Ja jos tuo toimii autopeitteenä, eikö samaa periaatetta voisi soveltaa ensin ikkunoihin (parhaiten juurikin niin, että peitemateriaali on yksin päin talvella, jolloin se heijastaa talosta ulos säteilevän lämpösäteilyn takaisin taloon talvella. mutta kääntäisi peitemateriaalin nurinpäin kesällä, jolloin se vastaavasti heijastaisi auringon lämpösäteilyn takaisin estäen sitä kuumentamasta taloa kesällä) ?

... ja myöhemmin myös talon seiniin ?

Saataisiin talojen energiatehokkuudet 2020 -luvulle...

.. ja näin kalliin sähkön ja kalliin öljyn aikana, talojen energiatehokkuuden parantaminen olisi juuri sitä, mitä tarvitaan, että energialaskut saadaan kuriin, eikö ?

2

67

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kylmyys-energian lakien mukaan tämä ei päde.

    • Anonyymi

      Auto ja sen ympäristö saavuttavat lämpösäteilyä vaihtamalla tasapainotilan. Jos ympäristöstä suuri osa on kirkasta taivasta jonka lämpötila on hyvin matala niin auto jäähtyy. Ilmiön havaitsee kun auton ikkunat menevät kuuraan vaikka ilman lämpötila ei olekaan alle nolla astetta. Jos auton ympäristö on näköesteiden vuoksi esimerkiksi lämmintä rakennuksen seinää niin auto lämpenee. Siksi katoksessa olevan auton ikkunat eivät mene yhtä helposti kuuraan kirkkaina syysöinä.

      Lämpösäteilyn kannalta puoliläpäisevää tai vain yhteen suuntaan lämpösäteilyä päästävää materiaalia ei ole olemassa. Kirchhoffin lämpösäteilylain mukaan jos materiaali säteilee lämpöä tietyllä aallonpituudella niin se myös vastaanottaa lämpösäteilyä samalla aallonpituudella.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Kirchhoff's_law_of_thermal_radiation

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe