Vapaan tahdon tekniikka

Anonyymi-ap

Aito vapaa tahto edellyttää ns. "hereilläoloa" eli jaettua tarkkaavaisuutta jossa osa tarkkaavaisuudesta suunnataan itseen päin tarkkailen oman kehon tilaa ja tunteita samalla kun keskitytään myös siihen mitä ollaan kulloinkin tekemässä sen sijaan että ollaan jatkuvasti täysin uppoutuneita siihen kokemiseen tai tekemiseen .

Tällaista harjoitusta voi ylläpitää normaalisti vain hetken jonka jälkeen taas yleensä uppoudutaan takaisin joko omaan "yksinpuheluun" tai havaitsemisen kohteisiin eli ehdollistuneiden refleksien automaattitasolle jossa ei ole enää mitään aitoa valinnan mahdollisuutta.

Kaksisuuntainen tarkkaavaisuuden tila edellytää korkeamman tasoista "energiaa" kuin tavallinen psyyken uppoutunut tila joten sitä voi ylläpitää yleensä vain lyhyen aikaa. Tietyssä mielessä tämä 2-suuntainen tarkkaavaisuus on kehittyneempi tekniikka kuin esim. perinteinen meditaatio.

Eräs kuvaus tällaisesta tekniikasta joka on monelle ollut elämää mullistava kokemus

https://youtu.be/-pFGJBpqWJU?t=588

9

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kiitos!

      Tuo videopätkä oli tosi hyvä.

      ....

      Voita masiina, joka pyörii päässäsi !

    • Anonyymi

      Voi olla automaattiohjauksella, jos elämässä on suurinpiirtein kaikki kunnossa.

      Ahdistukset ja kivut ainakin viittaisivat ,että nyt pitäisi käyttää hieman sitä vapaata tahtoa. Mieluiten osaa ennakoida nekin, kun on välillä hereillä.

    • Anonyymi

      Tässä hereilläolossa on etäisesti jotakin samaa, mistä Heidegger kirjoittaa omassa eksistentialistisessa filosofiassaan. Ihminen voi elää varsinaisesti tai epävarsinaisesti. Jälkimmäinen on sellaista 'kenen tahansa' elämää, joka jokapäiväisyydessään menee soljuen eteenpäin, mutta voidaan kysyä, onko se aitoa elämistä lainkaan.

      Varsinaisuus edellyttää ympäristön kohtaamista sellaisenaan ilman ennakoivia käsityksiä siitä, mitä se milloinkin on (eksistentialistisin termein "silleen jättämistä"). Tosin Heidegger kohdisti voimakasta kritiikkiä psykologisoivia selityksiä kohtaan, joten mistään "tekniikasta" ei hänen filosofiansa mukaan ole mitään apua tuollaisen "heräämisen" aikaan saamiseksi.

      Koska Heideggerin filosofia on pragmatismia, hänen ajattelunsa pohjalta kaiken, mikä voisi toimia aidon elämän saavuttamiseksi, pitäisi olla sallittua ja suositeltavaa. Joten sikäli, jos po. tekniikka auttaa oman jokapäiväisyyden murtamisessa, niin se olisi kannustettava asia.

    • Anonyymi

      Mitä enemmän tietoisuutta, sitä enemmän vapaata tahtoa?

    • Anonyymi

      Tuossa aloituksen videossa on hyvin olennaista että Charles Tart luki ennen tuota heräämiskokemustaan P.D. Ouspenskyn In Search of the miraculous teosta joka kertoo suhteellisen kansantajuisesti Gurdjieffin opetukset pääasiat.


      Itselleni tapahtui vastaavaa kun luin parikymppisenä Väinö Kopposen Ultra lehden artikkelin Gurdjieffin oppilaan J.G. Bennettin energiaopista jossa kuvailtiin eri tasoisten energioiden ominaisuuksia alkaen alimman tason hajaenergian (lämpö) tasolta aina ns. kosmisiin tietoisuuden, luovuudeen ja yhdistäviin energioihin asti.


      Pidin suurinta osaa Ultra-lehden aineistosta melko yhdentekevänä mutta tuo artikkeli jotenkin kolahti ja päädyin sitten ostamaan ja lukemaan melkoisen kokoelman Gurdjieffiin liittyvää kirjallisuutta seuraavina vuosina. Sitä ennen olin perehtynyt mm. teosofiaan ja parapsykologisiin tutkimuksiin joita oli ainakin siihen aikaan tarjolla myös suomen kielellä yleisissä kirjastoissa.


      Jotenkin tuon tyyppinen kirjallisuus voi virittää mielen sopivalla aaltopituudelle niin että spontaani herääminen mahdollistuu jolloin ainakin hetkellisesti onnistuu irtautumaan älyn, tunteen ja kehon mekaanisesta ja ehdollistuneesta automatiikasta. Tuollaista vaikutusta voi olla aika vaikea saavuttaa jos on ensin omaksunut ns. materialistisen maailmankuvan jossa kaikki on mekaanista joka on kyllä osittain totta varsinkin sen todellisuuden suhteen joka koetaan itsen ulkopuolisena 3. persoonan näkökulmasta pelkästään älyllisellä tasolla.


      Arthur Koestler kirjoitti aikoinaan tieteestä ja tieteilijöistä teoksen "Sleepwalkers" eli "Unissakävelijät" joka kuvaili varsin osuvasti pitkälle koulutettuja ja tiettyyn paradigmaan ehdollistettuja tutkijoita jotka todellisuudessa hahmottavat tutkimusalaansa hyvin mekaanisella vaikka usein hyvinkin sofistikoidulla tasolla olettaen että kaikkien mahdollisten selitysten pitää olla jollain tavalla mekaanisia ja/tai algoritmisia voidakseen ylipäätänsä olla tieteellisiä ja tosia eli ts. todellisuudelle määritellään jo ennen tutkimista tiettyjä usein ideologiaan tai metafysiikkaan liittyviä kriteerejä ja samalla suljetaan oman mielen ulkopuolelle kaikki ne asiat ja ilmiöt jotka eivät ole niiden kriteerien mukaisia.


      Ei-mekaaninen aito älykkyys edellytää aina jonkinasteista"hereilläoloa" ja on lähinnä älykästä havaitsemista ja asioiden yksityiskohtien ja nyanssien merkityksien huomaamista sen sijaan että keskitytään pelkästään esim. käsitteiden tason määritelmiin.


      Mekaaninen ns. "iq-älykkyys" ei edellytä hereilläoloa vaikkakin jonkin verran harjoittelua jossa opetellaan tunnistamaan esim. kuviosarjojen säännönmukaisuuksia ja päättelemään niiden perusteella seuraava kuva.


      Jos kaikki yksilön toiminta koostuu pelkästään mekaanisista refleksitason ajatuksista, tunteista ja kehon toimnnoista niin hän on yksiselitteisesti kone jolla ei ole eikä voi olla vapaata tahtoa muuten kuin hetkellisesti ulkoisten sattumien kuten esim. juuri sopivan tekstin lukeminen tai jokin mullistava tunnekokemus juuri sopivana hetkenä jolloin tapahtuu hetkellinen herääminen ja samalla irtautuminen kehon, mielen ja tunteiden automatiikasta jona usein hyvin lyhyenä hetkenä kykenee näkemään todellisuuden ja itsensä juuri sellaisena kuin ne ovat.


      Vaikka tällainen kokemus on lyhyt niin kuitenkin se voi tuottaa sellaisen arvokkaan oivalluksen että sellainen tila on ylipäätänsä mahdollinen ja samalla motivoi yrittämään pitkittää sitä hereilläolemisen tilaa erilaisilla harjoituksilla (kuten Gurdjieffin käytännön opetukset ja monet muiden perinteiden meditaatiotekniikat).

      • Anonyymi

        Käyttääkö jotkin oliot minua ruokanaan?( Energioitani?)

        Miten voin estää sen?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Käyttääkö jotkin oliot minua ruokanaan?( Energioitani?)

        Miten voin estää sen?

        Kristillinen näkemys on tähän, että säilytät voimasi siten, että jos se on sinusta kiinni ,et ole riidoissa kenenkään kanssa.

        Anna anteeksi ja säilytät voimasi ja rauhasi.


    • Anonyymi

      kun pohdit asiaa ja valmistelet päätöstä:

      kun saat lisää tietoa - pystyt vapaammin päättämään asiasta.

      vai onko niin ,kun saat lisää tietoa niin se uusi tieto pakottaa sinut toimimaan tietyllä lailla. sinun on toimittava sen uuden tiedon valossa.

      --
      H

    • Anonyymi

      Kääntyminen toki onnistuu heräämättä sängyssäkin. Näin luonnehtisin sydämen täyttymystä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      67
      4590
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2249
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1433
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe