särki

nunneli

hei, olisiko kenelläkään kokemuksia särestä ruokakalana??

4

2255

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mössääjä

      Vietin lapsuuteni (hyvin, hyvin kauan sitten) Sisä-Suomessa, katiska- ja verkkovesien äärellä. Pientä särkeä ja ahventa sai kesäisin syödäkseen keittokalana (ynnä paistettuna) turhankin paljon - ei ole sen koommin ihmeemmin houkututtanut!

      Joidenkin mielestä särki on kelpo suolakala. En ole kokeillut.

      Seurasin 1970-luvulla erään purkituskoneporukan kokeiluja ja pääsin sivussa itsekin maistelemaan. Purkkiin tomaattisosetta, oliiviöljyä ja ripaus suolaa. Niin ja särkiä kanssa. Sitten kova keittäminen - autoklaavin puutteessa nelisen tuntia kiehuvassa vedessä, jos yhtään oikein muistan. Kyllä ne purkilliset syödyksi tulivat eikä tiettävästi kukaan oikaissut koipiaan botuliinin uhrina. Omasta mielestäni muikut tuolla tavalla säilöttynä olivat jopa herkullisia ja särkikin yllättävän syömäkelpoista!

      Näkeehän noita särkipurkkeja kaupan hyllyssäkin, hinnat vain ovat sellaisia että ostan mieluummin tiskistä tuoretta kalaa.

      Liotin verkkoja Helsingin Seurasaaren kupeessa jonakin syksynä n. 15 vuotta sitten. Särkeähän sieltä nousi. Suomustin ja fileoin kalat, heitin ne sitten kattilaan ja noista 70-luvun purkeista tutut myrkyt perään. Ihan syötävää mössöä siitä tuli (kukapa kieltää tekemästä "säilykkeitä" säilytettäväksi asti - voihan ne syödä vaikka saman tien!)

    • Erämies!

      Maku on erinomainen kylmän veden aikaan. Kesällä myös viilesääs vedessä. Särki kuten muut kalat ovat herkkiä ottamaan makuvirheitä lämpimän veden aikaan rehevissä vesistöissä. Särkikalat varsinkin koska ne etsivät pohjaravintoa matalissa lahtivesissä.

      Ruotoisuus on kyllä särjen ongelma mutta varovasti perkaamalla saa kypsästä kalasta ruodot helposti pois.

      Itse pidän särjetä keitettynä suolavedessä, hiilostettuna, savustettuna tai purkkikalana.

      Särjen voi jauhaa lihamyllyssä ja tehdä pihvejä tai pyöryköitä, sekaan voi laittaa esim. haukea tai ahventa ja maku on todella hyvä.

      Myös marinaadikalaksi etikkaliemeen särkifile sopii hyvin ja pienet ruodot pehmenee niin etteivät haittaa enää syömistä. Suolakalaksikin särki käy hyvin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka pistetty kylmäksi

      Ketähän joutunu puukkohipan uhriksi? Tietääkö kukkaan?
      Kajaani
      40
      3744
    2. Mietin että

      Onko tarinallamme vielä luvussa tilaa kohtaamiselle vai jääkö se tähän.
      Ikävä
      99
      1768
    3. Kaipaatko sinä

      Yhtään meidän katseita
      Ikävä
      136
      1635
    4. Mira Luoti ja Julkkisselviytyjät 2017 - Ketä kuumottaa juuri nyt?

      HS: Tässä ohjelmassa Mira Luoti kertoi kokeneensa seksuaalista väkivaltaa "PMMP-yhtyeen Mira Luoti kertoo Ylen uudessa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      1629
    5. Oletko samaa mieltä

      Että on parempi olla erillään?
      Ikävä
      97
      1381
    6. Törkeä eläinsuojelurikos Sonkajärvellä

      Pohjois-Savossa Sonkajärvellä noin 40 kissaa ja reilut 10 koiraa on jouduttu lopettamaan kaltoinkohtelun vuoksi, kertoo
      Sonkajärvi
      31
      1293
    7. MESTARI SIVALTAA JÄLLEEN

      https://www.is.fi/politiikka/art-2000011436243.html Suomen ainoa Mestari lausuu tosiasiat Sannasta , Tuomiojasta ja hil
      Kajaani
      299
      1187
    8. Kirjallinen varoitus

      On annettu eräälle henkilölle. hyssytellään kuitenkin asiasta
      Äänekoski
      57
      1145
    9. Jotkut ihmiset pelkäävät syöpää sairastavaa

      On hauskaa, kun kertoo jollekin, että "minulla on syöpä". Jotkut käyttäytyvät kuin se olisi tarttuva tauti. Eivät uskall
      Sinkut
      127
      1051
    10. Julkisuuden henkilön päiväin päätös

      Sitä vaan, että kyllä nyt kaikki tietävät kuka oli Eemeli Peltola (kansanedustaja, joka päätti päivänsä eduskuntatalossa
      Sinkut
      271
      1011
    Aihe