särki

nunneli

hei, olisiko kenelläkään kokemuksia särestä ruokakalana??

4

2082

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mössääjä

      Vietin lapsuuteni (hyvin, hyvin kauan sitten) Sisä-Suomessa, katiska- ja verkkovesien äärellä. Pientä särkeä ja ahventa sai kesäisin syödäkseen keittokalana (ynnä paistettuna) turhankin paljon - ei ole sen koommin ihmeemmin houkututtanut!

      Joidenkin mielestä särki on kelpo suolakala. En ole kokeillut.

      Seurasin 1970-luvulla erään purkituskoneporukan kokeiluja ja pääsin sivussa itsekin maistelemaan. Purkkiin tomaattisosetta, oliiviöljyä ja ripaus suolaa. Niin ja särkiä kanssa. Sitten kova keittäminen - autoklaavin puutteessa nelisen tuntia kiehuvassa vedessä, jos yhtään oikein muistan. Kyllä ne purkilliset syödyksi tulivat eikä tiettävästi kukaan oikaissut koipiaan botuliinin uhrina. Omasta mielestäni muikut tuolla tavalla säilöttynä olivat jopa herkullisia ja särkikin yllättävän syömäkelpoista!

      Näkeehän noita särkipurkkeja kaupan hyllyssäkin, hinnat vain ovat sellaisia että ostan mieluummin tiskistä tuoretta kalaa.

      Liotin verkkoja Helsingin Seurasaaren kupeessa jonakin syksynä n. 15 vuotta sitten. Särkeähän sieltä nousi. Suomustin ja fileoin kalat, heitin ne sitten kattilaan ja noista 70-luvun purkeista tutut myrkyt perään. Ihan syötävää mössöä siitä tuli (kukapa kieltää tekemästä "säilykkeitä" säilytettäväksi asti - voihan ne syödä vaikka saman tien!)

    • Erämies!

      Maku on erinomainen kylmän veden aikaan. Kesällä myös viilesääs vedessä. Särki kuten muut kalat ovat herkkiä ottamaan makuvirheitä lämpimän veden aikaan rehevissä vesistöissä. Särkikalat varsinkin koska ne etsivät pohjaravintoa matalissa lahtivesissä.

      Ruotoisuus on kyllä särjen ongelma mutta varovasti perkaamalla saa kypsästä kalasta ruodot helposti pois.

      Itse pidän särjetä keitettynä suolavedessä, hiilostettuna, savustettuna tai purkkikalana.

      Särjen voi jauhaa lihamyllyssä ja tehdä pihvejä tai pyöryköitä, sekaan voi laittaa esim. haukea tai ahventa ja maku on todella hyvä.

      Myös marinaadikalaksi etikkaliemeen särkifile sopii hyvin ja pienet ruodot pehmenee niin etteivät haittaa enää syömistä. Suolakalaksikin särki käy hyvin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      111
      2892
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2395
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2344
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1976
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1365
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1188
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1034
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      1023
    Aihe