Suomalaisten pätkätyöllistäminen pitäisi lopettaa, niin silloin vakityössä käyväkin saattaisi elää

Anonyymi-ap

omalla palkkatulollaan. Nykyisten vuokrafirmojen kautta työllistettynä, työntekijän ansiot jäävät olemattomiksi ja vuokrafirma käärii voittoja. Työnantajakaan harvoin saa osaavaa työvoimaa näistä vuokrafirmoista ja ainakin muutama päivä kuluu siihen ett "tuuraaja" tottuu talontavoille.

Oikeesti on olemassa yhtälö, joka syö suomalaisten työ halukkuutta. Toisaalla on nämä sosiaaliset edut, joita saa odottaa saavansa tarvittaessa ja työpaikat jotka nykyään ovat vuokrafirmojen temmellyskenttää. Työnantaja ei voi palkata vuokrafirman työntekijää vakituiseksi työntekijäkseen; maksamatta korvauksia vuokrafirmalle. Taloudellisista seikoista johtuen työllistyminen sitä kautta on vaikeaa... tai taloudellisesti; jommallekummalle tappiollista.

En väitä etteikö työnvälittäjiä tarvittaisi, mutt näiden palvelujen yksityistäminen oli väärä ratkaisu. Työnvälitysfirmat ovat nykyisin lypsykoneita, jotka kuorii kermat.
Vanhemmat ihmiset väittävät, ett entisaikainen kunnallinen työvoimatoimisto, hoiti työnvälitystä tehokkaammin. Työllistäen väkeä pääasiassa vakituisiin työsuhteisiin, joista työntekijä sai myös elantonsa, ilman sen enempiä sosiaalisten tukien tarvetta.

Olisikohan mahdollista, palata ajassa taaksepäin ja antaa työnvälitys jälleen kunnallisen puolen hoidettavaksi ja alas ajaa nämä nykyiset työnvälitysfirmat, jotka työllistävät itse itsensä; mutt tavallisia duunareita heitellään kuin hiekkasäkkiä, paikasta toiseen -> pätkätyöläisenä, joka ei kunnolliselle ansioille pääse, yrityksistään huolimatta. Poliittisesti tämä on vaikea asia ja oikeistopuolueiden erittäin vaikeasti ratkaistava. Asia kuitenkin tiedostetaan, sielläkin.
trollikka

12

228

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suurin syyllinen on liian vahvaksi kasvanut ammattiyhdistysliike. Sehän voi pakottaa ehdot, jolla työnantajat voivat ja saavat työllistää. Mutta se ei sentään pysty ketään pakottamaan ketään työllistämään. Ammattiyhdistysliike ei tietenkään itsetarkoituksellisesti ole halunnut vuokratyöfirmoja tuohon asemaan, mutta olennaista on vain se, että käytännössä näin on tapahtunut. Yleisemmin sama toistuu aina kun sosialisti saa mielestään loistavan idean, jonka todellisia vaikutuksia ei osaa ennakoida.

    • Anonyymi

      Periaatteessa tuo on ihan totta. Onglmaksi tietenkin muodostuvat sitten sellaiset ihmisryhmät, jotka eivät kuka mistäkin syystä kykene tekemään täyttä päivää ja joilla tietynlaiset pätkät sopivat. Vaan periaatteessa kyllä ja ihan totta. Ihmistä ei pitäisi voida pakottaa tekemään pätkä ja silpputyötä.

      Vaan siis kylmä tosiasia on se, että työnvälitysfirman ja vuokratyöfirman intresseissä ei ole se, että ihmiset työllistyisivät vakituisesti. Heiltä itseltään loppuisi bisnes, jos noin pahasti pääsisi käymään. Tuollaista systeemiä, joka jo ihan itsessään luo pätkätyöllisyyttä ja -työttömyyttä ja sirpaloi työelämää, ei saisi nykymuodossa sallia. Jos järjestelmää haluttaisiin kehittää, niin sen pitäisi mennä vaikkapa sellaiseen suuntaan, että työnvälitysfirma saisi jonkinlaisen lisäpalkkion jokaisesta vakiutisesta työpaikasta/työntekijästä, jonka se järjestää ja tarkastelu on vaikkapa vuoden päästä työsuhteen alkamisesta. Tuossakin olisi ongelmansa, mutta tuohon suuntaan.

      Toinen ihna selkeä nimenomaan Suomen ongelma on se, että meillä en ole samanlaista selkeää järjestelmää osatyökykyisten työllistämiseen ihan ilman vuokrafirmojakin. Esimerkiksi Ruotsissa on hyvin helppo löytää osa-aikatyötä tai lyhennettyä päivää tai työviikkoa, ihan suoraan yrityksistä. Tuollainen työsysteemi on täysin normaalia siellä. Suomessakin osa työpaikoista taipuu ja kykenee todella joustavasti siihen, että voi vaikka alkaa opiskella sivussa tai pienen lapsen vanhempi tekee lyhennettyä päivää tai jo olet ollut sairaslomalla niin palaat tekemään 50%:sta työviikkoa jne. Vaan vaikka meillä osa työpaikoista tuohon ihan helposti taipuu, niin systeemi on sellainen, että työtaakaa sitten kaatuukin helposti sinne muiden työntekijöiden niskaan, koska aliresurssointi. Se taas heikentää tietenkin muiden jaksamista ja sitä kautta ilmapiiriä ja painostaa tekemään täyttä päivää, vaikke oma tilanne tai kunto siihen sopisi.

    • Neljästi olen ollut vuokrafirman kirjoilla. Ja kolmesti minut on vakinaistettu, neljännellä kerralla irtisanouduin ennen luvattua vakinaistamista.

      Nyt olen viidettä kertaa vuokrafirman kirjoilla ja taas minut olisi vakinaistettu. Tosin palaan vanhaan vakiduuniini ja tämänhetkinen lomautuksenaikainen työsuhteeni päättyy.

      Eli kyllä tekevälle ja tunnolliselle työntekijälle vakinainen työpaikka irtoaa. Tai ainakin minulle.
      Ja kai se on vähän myös alasidonnainen asia. Minä kun työskentelen metalliteollisuudessa ja siellä tuppaa olemaan työvoimapulaa.

      • Anonyymi

        Se on tosi paljon alasta kiinni. Teidän alalla on noin ja toisilla aloilla (esim. hoitotyössä usein) ketjutetaan pätkiä pätkän jälkeen vuositolkulla ja usein vielä täysin samaan duuniinkin. Varsinkin julkisella puolella, kun voi olla ihan määräys, että virkoja ei saa täyttää.


      • Totta kai metalliteollisuudessa on työpaikkoja. Mutta kun kaikki ja päättäjät vielä etunenässä maalailee kuvia mustuneista rasvaisista halleista. Kaikki pitäis tehdä kiinassa ja olla taloudellisesti riipuvainen yksinvaltiaasta. Samalla uiguureita tuhotaan ja hiilivoimaa lisätään. Poliitikoilla täytyy olla aika erikoiset aivot, jos ilmastopäästöt vähenee sillä, että tuotanto siirretään puhtaammasta likasempaan. Mä oon nyt tosi huolissani raahen masuunista. Kun se on kuulemma suomen saastuttavin laitos. Mutta se on silti puhtaampi kuin kiinalaiset ja raahe lopettamalla päästöt lisääntyisi. Mutta kerro se tyhmille poliitikoille. Mä oon tehny konepetejä metalliteollisuuteen ja ne on ihan erilaisia kun 50 luvulla. Noita täytyisi oikeesti kierrattää koululuokkia siellä ja näyttää miten asiat on. Poliittinen totuus on eri asia venäjällä kuin oikea todellisuus, mutta niin se on nykyään myös meillä ja se pitää tunnustaa ja sen jälkeen tehdä muutos.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Se on tosi paljon alasta kiinni. Teidän alalla on noin ja toisilla aloilla (esim. hoitotyössä usein) ketjutetaan pätkiä pätkän jälkeen vuositolkulla ja usein vielä täysin samaan duuniinkin. Varsinkin julkisella puolella, kun voi olla ihan määräys, että virkoja ei saa täyttää.

        Uskon.. teollisuudessa tuntuisi olevan töitä, mutta ei osaavaa työvoimaa. Hoiva-alaa en juurikaan tunne. Ketjuttamiseen pitäisi tulla jokin enimmäismäärä, sillä eihän se ole inhimillistä.


      • JeroP kirjoitti:

        Totta kai metalliteollisuudessa on työpaikkoja. Mutta kun kaikki ja päättäjät vielä etunenässä maalailee kuvia mustuneista rasvaisista halleista. Kaikki pitäis tehdä kiinassa ja olla taloudellisesti riipuvainen yksinvaltiaasta. Samalla uiguureita tuhotaan ja hiilivoimaa lisätään. Poliitikoilla täytyy olla aika erikoiset aivot, jos ilmastopäästöt vähenee sillä, että tuotanto siirretään puhtaammasta likasempaan. Mä oon nyt tosi huolissani raahen masuunista. Kun se on kuulemma suomen saastuttavin laitos. Mutta se on silti puhtaampi kuin kiinalaiset ja raahe lopettamalla päästöt lisääntyisi. Mutta kerro se tyhmille poliitikoille. Mä oon tehny konepetejä metalliteollisuuteen ja ne on ihan erilaisia kun 50 luvulla. Noita täytyisi oikeesti kierrattää koululuokkia siellä ja näyttää miten asiat on. Poliittinen totuus on eri asia venäjällä kuin oikea todellisuus, mutta niin se on nykyään myös meillä ja se pitää tunnustaa ja sen jälkeen tehdä muutos.

        Kyllähän se nähtiin teollisuudessa, mikä paskarako tuo korona oli. Ollaan niin riippuvaisia tuontiraaka-aineista, että tuo pandemia oli aika paha. Sit vielä sota tuohon päälle, niin ei ihme jos teollisuus oli lirissä.

        Joitain komponentteja jouduttiin odottamaan kuukausia Aasiasta.. milloin oli koronasulku, milloin tulvia tai kuivuus, lentotila kortilla tai komponenttivalmistajan omat alihankkijat jossakin koronassa ja tehdas karanteenissa.

        Todellisuudessa Suomi on täysin riippuvainen tuonnista. Sen osuutta ei pitäisi enempää lisätä. Sen tuontitavaran kuljettamisesta tulee päästöjä myös.

        Omavaraisuudesta on turha haaveilla. Suomi nousi aikanaan nopeasti maatalousyhteiskunnasta teollistuneeksi valtioksi. Mutta nykypäivänä teollisuuden raaka-aineet tuotetaan ulkomailta ja täten teollisuus on lähes täysin riippuvainen tuonnista. Niitä vähäisiä valmistajia joita täältä vielä löytyy, ei pitäisi lopettaa. Kuten Raahen masuuni. Ja sillä on myös valtava työllistävä vaikutus alueella.


    • Anonyymi

      Mulla on vielä tälläkin hetkellä töissä ihminen, joka ei pysty tekemään kokoaikaista työtä. Hänellä on erityislapsi, ns. AD-HD ja autistinen. Nainen on yksinhuoltaja, eikä lapsi tule toimeen vielä yksinään, on arvaamaton ja siksi oltava aina aikuisen seurassa.
      Nyt hänet yritetään pakottaa kokopäiväiseen työhön tai työllisyystuki perutaan kokonaan. Hän tekee 24- 28h viikossa ja hoitaa lapsensa. Hänen työaikansa on sovitettu siksi ajaksi kun lapsi on matkalla kouluun tai koulussa.

      Invataksi vie ja tuo lapsen, joka ei ole itse kykenevä kulkemaan erityisluokalleen kouluun. Nyt Kela viisaudessaan on päättänyt pakottaa hänet hakemaan kokoaikaista työtä! Fine, mä en ainakaan tule maksamaan sellaisesta työstä hänelle, jota hän ei pysty tekemään... eli poissaoloista, lapsen hoidollisista syistä. Välillä erikoislääkäreillä käyntejä, sekä kasvatusneuvolaa ym.

      Miks ei katsota tapauskohtaisesti... on kai parempi vaihtoehto, ett hän tekee lähes kokoaikaisesti -> kuin olla pakotettu olemaan 100%sti työtön.
      Vai onko viranomaisista järkevämpää, laittaa lapsi jatkuvaan laitoshoitoon, jotta huoltaja pystyy tekemään täyttä työpäivää?
      Ei kyllä järjen hiventäkään, nyt tässä tapauksessa; -> pakko työllistämisessä!

      Meidän välinen työsuhde loppuu ylihuomenna ja teemme niin kuin laki ja asetukset määräävät! Hän kirjoittaa 2-3 työhakemusta viikossa ja liittää työtodistuksensa mukaan. Haastatteluun jos pääsee; kertoo tilanteensa rehellisesti, ett poissa oloja tulee olemaan, vammaisenlapsen vuoksi ja realistinen työ aika hänellä on 24- 26h viikossa. On silloin kokonaan avustusten varassa, hänen taloutensa.
      trollikka

    • Mä tein vuokratöitä yli kymmenen vuotta. Ja se on mun mielestä perheettömälle ihän hyvä vaihtoehto. Rakennusalalla oli töitä koko ajan ja väliä sai tarvittaessa pitää. Palkka tuli ihan taulukoiden mukaan, eikä se sen huonompi ollu. Hyvin tuli toimeen vaikka raksa alan palkat pieniä onkin.

    • Anonyymi

      Tuosta ketjuttamisesta sen verran, ettei nytkään saa kahta ketjuttamista pidempää työsuhdetta luoda, jonka jälkeen on vakinaistettava työntekijä työsuhteella, jos hänet aikoo töissä pitää. Tällä on tietenkin seurauksensa, sitä työsuhdetta ei solmita, vaan otetaan uusi vuokratyöntekijä tai pahimmassa tapauksessa työharjoittelija, jolle yritys ei maksa palkkaa.
      Vaan työ- ja elinkeinotoimisto maksaa päivärahaa, ns. työkokeilusta, parhaimmillaan sellaiset 1300€/kk, miinus verot, ja matkakustannukset työkokeiluun osallistunut maksaa tietenkin itse. Ainoa hyvä puoli tuossa oli se, ett kyseinen mies asui vuokralla yksiössä, jonka vuokran yhteiskunta maksoi kokonaisuudessaan.

      Työnantaja saa kyseisen harjoittelijan ilmaiseksi, 2 kk ajaksi ja sekin voidaan tuplata, eli noin 4kk ilmainen työntekijä. Parin viikon jälkeen saattaa seuraava työtön saada tällaisen harjoittelupaikan, ja tarkkaan ottaen metallialan yrityksistä puhutaan. Keski-Suomessa ainakin tällaista harjoitetaan.
      Puoliautomaatti sorvilla työskenteli sen 4 kk ja nyt on edelleen työttömänä, sai yhteyden oton tässä taannoin, samaiseen firmaan josko kiinnostaisi 2kk kesätyö.
      Kokemuksestaan voi kertoa ettei pahemmin kiinnosta, on saanut rakennukselta ns. hanttihommia, kesäkuun alusta alkaen, palkallisia vaihteeksi.

    • Anonyymi

      Ikää on nyt 49 vuotta ja olen mennyt elämäni näillä pätkä töillä se on asenne kysymys pärjääkö vai ei melko pitkälle.

    • Näillä palkoilla tulisi ihan hyvin toimeen, jos kustannukset ois pienemmät. palkat o n ihan hyvät ja kestää vertailun, vaikka onhan esim. rakennusalan palkat saksaa alhaisempia. mutta jos noi kaupat ja vuokran antajat ei olisi niin ahneita, niin hyvin pärjäisi melkein minkä alan palkalla tahansa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Koulu kielsi therianit - "tunneilla kontataan ja nau'utaan"

      Oululainen koulu on kieltänyt eläin- ja rooliasujen käytön koulussa. Hyvä homma, sillä koulussa keskitytään muihin asioi
      Maailman menoa
      262
      2364
    2. Tiiät että oon sulle ainoa sopiva mies

      Jonka oot koskaan nähnyt. Tämä on täysin selvä asia.
      Ikävä
      148
      1322
    3. Enemmistön diktatuuri Ähtärin valtuustossa

      Salo ja Nortunen, ette saa keikuttaa venettä. Olette mätiä omenoita, jotka pitää poimia pois Ähtärin kaupunginhallitukse
      Ähtäri
      37
      1261
    4. Taisit vähän aliarivoida minua ihmisenä

      Et tajunnut että olenkin aika nokkela tyttö 🤭 Jutut ja ulkonäkö varmaan hämäs.
      Ikävä
      63
      1114
    5. Pääseekö E.M.Pekkinen Oy konkurssiin?

      Riittääkö riittävästi varallisuutta ja omaisuutta aloittaa konkurssi menettely? https://empekkinen.smartpage.fi/juhlan
      Maailman menoa
      10
      906
    6. Maajussille morsian: Maajussi-Teemu rehellisenä - Tilittää morsioehdokkaiden kirjeistä: "Se oli..."

      Maajussille morsian starttasi taas. Tsemppiä maajussi-Teemulle rakkauden löytymiseen! Lue Teemun haastattelu: https://
      Maajussille morsian
      4
      867
    7. Haloo Purra ja muut hönöt, Suomen rikkain maksaa veroa 4,7 %.

      Mites leikkaukset edistyy, MOTin mukaan Herlin kaikkien kikkailujen jälkeen maksaa tämän veroprosentin.
      Maailman menoa
      245
      827
    8. Opettajat kertovat miten karuksi koulunkäynti on mennyt Suomessa.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010672912.html Tämä asia on ollut jo tiedossa monilla tavan ihmisillä pitkään Suomessa
      Maailman menoa
      74
      802
    9. Sinähän olet fiksu nainen, joten kuuntele

      Tulet pettymään miehiin, jotka osaavat hurmata sinut parhaiten ja joihin sorrut helpoimmin. Sulla on hyvin asiat. Miksi
      Ikävä
      61
      781
    10. Kysyisin vain yhden kysymyksen

      Haluatko häntä, kaivattuasi, enää oikeasti elämääsi?
      Ikävä
      55
      780
    Aihe