Lantun sekä vastaavien kovien juuresten leikkuu ilman kiinnitarttumista

Anonyymi-ap

Kysymys kokeneemmille lantun sekä muiden kovien juuresten leikkaajille:
Miten leikkaatte tehokkaasti ja vaivatta lantut kuutioiksi ilman että leveähköt lanttuviipaleet "liimaantuvat" veitseen kiinni ensileikkuun jälkeen? Tarvitseeko jonkun japanilaistyyppisen veitsen jossa terän kyljissä on ovaaleja uurroksia vai mikä on kikkanne tehokkaaseen lantun leikkuuseen?

12

329

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minulla lanttujen, punajuurten, nauriiden, juurisellereiden ja porkkanoiden leikkaaminen muuttui puhtaaksi nautinnoksi kun hankin japanilaiset veitset keittiöön. Näille koville ja isoille juureksille pitää olla ohutteräinen ja jäykkä veitsi. Veitsi pitää olla ohut terän takaa, jotta se leikkaa hyvin, kyljet pitää olla hieman kuperat, ettei tartu kiinni (ovaaleista uurroksista ei ole mitään hyötyä lantun pilkkomisessa) ja selkä pitää olla paksu ja jäykkä, jotta leikkaamisessa voi auttaa toisella kädellä painamalla eikä veitsi jousta ja taivu holtittomasti.

      Itse otan lanttujen leikkaamiseen Yoshikanen 240 mm gyuton tai Toyama Noborikoin 240 mm gyuton.

      https://www.meesterslijpers.nl/en/yoshikane-shirogami-2-nashiji-gyuto-240

      https://www.japanesenaturalstones.com/toyama-noborikoi-stainless-clad-blue-gyuto-240mm/

      • Anonyymi

        Olisiko nautinto yhtä iso kun jos viitenä päivänä viikossa leikkaat juureksia yhteensä noin 100-150 kg ja tomaattia, kurkkua, kaalia ym vihanneksia noin 150 kg, lisäksi sipulia joka päivä noin 20 kiloa.
        Minulle on ja siihen riittää pari terävää victorinoxia, joita suurin osa ammattilaisia käyttää.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Olisiko nautinto yhtä iso kun jos viitenä päivänä viikossa leikkaat juureksia yhteensä noin 100-150 kg ja tomaattia, kurkkua, kaalia ym vihanneksia noin 150 kg, lisäksi sipulia joka päivä noin 20 kiloa.
        Minulle on ja siihen riittää pari terävää victorinoxia, joita suurin osa ammattilaisia käyttää.

        "Olisiko nautinto yhtä iso kun jos viitenä päivänä viikossa leikkaat juureksia..."

        En ole ammattikokki ja varmasti vaatimukset ovat ammattikokilla erilaiset, mutta esimerkkiveitsissäni on kuitenkin erinomainen geometria ja karkaisu eli ne leikkaavat tylsänäkin paljon paremmin kuin Victorinox ja tylsyvät paljon hitaammin kuin Victorinox.


      • Anonyymi

        😍😋😍😋😍😋😍😋😍

        😋 ­­­N­­y­­­m­­f­­­o­­m­­a­­a­­n­i -> https://ye.pe/finngirl21#18010774x

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Suomalainen käsintaottu markkinoilta suoraan sepältä, ei tartu lantut eikä perunat.

      • Taonta on tietysti tärkeä, mutta ei se vielä keittiöveistä tee. Veitsen hionnalla tehdään geometria, joka leikkaa hyvin ja raaka-aineet ei tartu kylkiin kiinni. Lämpökäsittely on myös jopa tärkeämpi kuin taonta. En ole löytänyt suomalaisilta sepiltä hyviä keittiöveitsiä. Ne ovat lähinnä houkuttelevan näköisiä hilavitkuttimia tai surkean geometrian omaavia teroitettuja pellin palasia.

        Nostaisin esimerkkinä hyvin leikkaavaksi veitseksi Yoshikanen gyuton. Aiemmassa viestissä linkkasin väärän, itsellä on SKD eikä Shirogami 2 gyuto 240 mm. Ei lopu teho kesken isommassakaan lantussa ja palat putoaa veitsen lappeesta itsestään irti.

        https://www.meesterslijpers.nl/en/yoshikane-skd-nashiji-gyuto-240-2


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Taonta on tietysti tärkeä, mutta ei se vielä keittiöveistä tee. Veitsen hionnalla tehdään geometria, joka leikkaa hyvin ja raaka-aineet ei tartu kylkiin kiinni. Lämpökäsittely on myös jopa tärkeämpi kuin taonta. En ole löytänyt suomalaisilta sepiltä hyviä keittiöveitsiä. Ne ovat lähinnä houkuttelevan näköisiä hilavitkuttimia tai surkean geometrian omaavia teroitettuja pellin palasia.

        Nostaisin esimerkkinä hyvin leikkaavaksi veitseksi Yoshikanen gyuton. Aiemmassa viestissä linkkasin väärän, itsellä on SKD eikä Shirogami 2 gyuto 240 mm. Ei lopu teho kesken isommassakaan lantussa ja palat putoaa veitsen lappeesta itsestään irti.

        https://www.meesterslijpers.nl/en/yoshikane-skd-nashiji-gyuto-240-2

        mikä järki sulla on linkkailla jotain monen sadan euron veitsiä kun ei kukaan täysijärkinen tuollaisia ole ostamassa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        mikä järki sulla on linkkailla jotain monen sadan euron veitsiä kun ei kukaan täysijärkinen tuollaisia ole ostamassa

        Loistavasti kirjoitettu ja kun katsoo vielä noita muita ton muijan kirjoituksia niin huh huh. Elää kyllä tosiaan jossain kuplassa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        mikä järki sulla on linkkailla jotain monen sadan euron veitsiä kun ei kukaan täysijärkinen tuollaisia ole ostamassa

        "mikä järki sulla on linkkailla jotain monen sadan euron veitsiä kun ei kukaan täysijärkinen tuollaisia ole ostamassa"

        "Loistavasti kirjoitettu ja kun katsoo vielä noita muita ton muijan kirjoituksia niin huh huh. Elää kyllä tosiaan jossain kuplassa."

        Niin, aloittajahan kysyy neuvoja työkalusta ilman hintarajaa. Jos kysytään esimerkiksi suorituskykyistä maasturia niin tuletteko ulisemaan BMW X5:sta, että hullu kuplassa elelevä akka kun Lada Niva ei kelpaa? 😂


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "mikä järki sulla on linkkailla jotain monen sadan euron veitsiä kun ei kukaan täysijärkinen tuollaisia ole ostamassa"

        "Loistavasti kirjoitettu ja kun katsoo vielä noita muita ton muijan kirjoituksia niin huh huh. Elää kyllä tosiaan jossain kuplassa."

        Niin, aloittajahan kysyy neuvoja työkalusta ilman hintarajaa. Jos kysytään esimerkiksi suorituskykyistä maasturia niin tuletteko ulisemaan BMW X5:sta, että hullu kuplassa elelevä akka kun Lada Niva ei kelpaa? 😂

        Tai jos joku kysyy vinkkejä vähän erilaiseen suklaaseen kun kaikki on niin latteaa sokerimössöä niin nämä persvakoukot tarjoavat Maraboun maitosuklaata ja Fazerin sinistä. No totta kai kysyjä on jo kokeillut niitä, kuten myös aloittaja on todennäköisesti kokeillut jo Ikean ja Victorinoxin veitset ja kysyy jotain parempaa, ehkä jopa japanilaisia veitsiä kuten aloituksesta tulee ilmi. Ja japanilainen veitsi ei tosiaankaan ole mikään santokun muotoinen teroitettu pellinpala, johon on stanssattu muutama kanji ja houkutteleva japanilainen nimi.


    • Anonyymi

      Lanttuja pilkkoessa en edes yritä mitään ohuita siivuja saada aikaiseksi. Jos esim lanttulaatikkoa olen tekemässä niin riittää, että saa palat sopivan kokoisiksi ei tarvitse edes saman kokoisia kaikki palat olla. Ihan tavallista veistä käytän. Suurin osa veitsistäni merkkiä Tupperware.

    • Anonyymi

      Eikö tavallisen pohjoismaista terähiontatyyppiä edustavan puukon tarttumattomuus olisi paras koska yksinkertainen suora V-tyylinen terä tavallaan puskee juuresten kosteat kyljet erilleen?

      Paksumpi terä myöskin erottaa lantun puolikkaat toisistaan tehokkaammin kuin ohut terä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Savonlinnassa machete hyökkäys!

      Myös kirvestä käytetty lyömäaseena......näin se Savonlinnakin rikastui...
      Maailman menoa
      186
      3151
    2. Mikä siinä sun kaivatussasi on niin

      erityistä muihin verrattuna? 🙋‍♂️
      Ikävä
      173
      2303
    3. Jos sinua kiinnostaa nainen

      tai olet miettinyt, niin ei minulla ole ollut ketään. Olen viettänyt hiljaista ja yksinäistä elämää. En ole "käynyt nais
      Ikävä
      68
      2019
    4. Suoraan Sinulle

      En usko välttämättä mihinkään sielunkumppanuuteen tai muuhun maagiseen voimaan, mutta sinussa olen silti nähnyt jotain,
      Ikävä
      50
      1449
    5. Mikähän auttaisi kun kuIIi

      Seisoo kun lipputanko. PaIIien sitominen antaa voimakkaan orkun mikä jeesaa himoja hetkeksi, mutta se panetus tulee pian
      Ikävä
      83
      1447
    6. Miksi toisille löytyy kumppani, mutta joillekin ei?

      Usein ihmettelee, miten helppoa joillekin on löytää seuraa. Jo nuoresta asti on kumppani vierellä ja jos tulee ero, vaih
      Sinkut
      182
      1344
    7. Kuvaile omaa ulkonäköäsi

      Niin kaivattusi voi bongata sinut täältä.
      Ikävä
      97
      1261
    8. Niin siinä kävi

      Mä ihastuin suhun. Kukapa ei? Olisi pitänyt kuunnella sisäistä naisen vaistoa, etten takuulla ollut ainut. Kuulin sattum
      Ikävä
      61
      1123
    9. Apokryfikirjat: mitä "kielletyt kirjat" kätkevät sisäänsä?

      Itämaiset palstat eivät ole Raamatun tai kristinuskon asialla, mutta koska meitä häiritään täällä, meidän on puhuttava a
      Hindulaisuus
      373
      1120
    10. Mitä siellä tapahtuu?

      Mitä ihmettä? Joku hyökkäys?
      Savonlinna
      24
      998
    Aihe