Lantun sekä vastaavien kovien juuresten leikkuu ilman kiinnitarttumista

Anonyymi-ap

Kysymys kokeneemmille lantun sekä muiden kovien juuresten leikkaajille:
Miten leikkaatte tehokkaasti ja vaivatta lantut kuutioiksi ilman että leveähköt lanttuviipaleet "liimaantuvat" veitseen kiinni ensileikkuun jälkeen? Tarvitseeko jonkun japanilaistyyppisen veitsen jossa terän kyljissä on ovaaleja uurroksia vai mikä on kikkanne tehokkaaseen lantun leikkuuseen?

12

365

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minulla lanttujen, punajuurten, nauriiden, juurisellereiden ja porkkanoiden leikkaaminen muuttui puhtaaksi nautinnoksi kun hankin japanilaiset veitset keittiöön. Näille koville ja isoille juureksille pitää olla ohutteräinen ja jäykkä veitsi. Veitsi pitää olla ohut terän takaa, jotta se leikkaa hyvin, kyljet pitää olla hieman kuperat, ettei tartu kiinni (ovaaleista uurroksista ei ole mitään hyötyä lantun pilkkomisessa) ja selkä pitää olla paksu ja jäykkä, jotta leikkaamisessa voi auttaa toisella kädellä painamalla eikä veitsi jousta ja taivu holtittomasti.

      Itse otan lanttujen leikkaamiseen Yoshikanen 240 mm gyuton tai Toyama Noborikoin 240 mm gyuton.

      https://www.meesterslijpers.nl/en/yoshikane-shirogami-2-nashiji-gyuto-240

      https://www.japanesenaturalstones.com/toyama-noborikoi-stainless-clad-blue-gyuto-240mm/

      • Anonyymi

        Olisiko nautinto yhtä iso kun jos viitenä päivänä viikossa leikkaat juureksia yhteensä noin 100-150 kg ja tomaattia, kurkkua, kaalia ym vihanneksia noin 150 kg, lisäksi sipulia joka päivä noin 20 kiloa.
        Minulle on ja siihen riittää pari terävää victorinoxia, joita suurin osa ammattilaisia käyttää.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Olisiko nautinto yhtä iso kun jos viitenä päivänä viikossa leikkaat juureksia yhteensä noin 100-150 kg ja tomaattia, kurkkua, kaalia ym vihanneksia noin 150 kg, lisäksi sipulia joka päivä noin 20 kiloa.
        Minulle on ja siihen riittää pari terävää victorinoxia, joita suurin osa ammattilaisia käyttää.

        "Olisiko nautinto yhtä iso kun jos viitenä päivänä viikossa leikkaat juureksia..."

        En ole ammattikokki ja varmasti vaatimukset ovat ammattikokilla erilaiset, mutta esimerkkiveitsissäni on kuitenkin erinomainen geometria ja karkaisu eli ne leikkaavat tylsänäkin paljon paremmin kuin Victorinox ja tylsyvät paljon hitaammin kuin Victorinox.


      • Anonyymi

        😍😋😍😋😍😋😍😋😍

        😋 ­­­N­­y­­­m­­f­­­o­­m­­a­­a­­n­i -> https://ye.pe/finngirl21#18010774x

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Suomalainen käsintaottu markkinoilta suoraan sepältä, ei tartu lantut eikä perunat.

      • Taonta on tietysti tärkeä, mutta ei se vielä keittiöveistä tee. Veitsen hionnalla tehdään geometria, joka leikkaa hyvin ja raaka-aineet ei tartu kylkiin kiinni. Lämpökäsittely on myös jopa tärkeämpi kuin taonta. En ole löytänyt suomalaisilta sepiltä hyviä keittiöveitsiä. Ne ovat lähinnä houkuttelevan näköisiä hilavitkuttimia tai surkean geometrian omaavia teroitettuja pellin palasia.

        Nostaisin esimerkkinä hyvin leikkaavaksi veitseksi Yoshikanen gyuton. Aiemmassa viestissä linkkasin väärän, itsellä on SKD eikä Shirogami 2 gyuto 240 mm. Ei lopu teho kesken isommassakaan lantussa ja palat putoaa veitsen lappeesta itsestään irti.

        https://www.meesterslijpers.nl/en/yoshikane-skd-nashiji-gyuto-240-2


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Taonta on tietysti tärkeä, mutta ei se vielä keittiöveistä tee. Veitsen hionnalla tehdään geometria, joka leikkaa hyvin ja raaka-aineet ei tartu kylkiin kiinni. Lämpökäsittely on myös jopa tärkeämpi kuin taonta. En ole löytänyt suomalaisilta sepiltä hyviä keittiöveitsiä. Ne ovat lähinnä houkuttelevan näköisiä hilavitkuttimia tai surkean geometrian omaavia teroitettuja pellin palasia.

        Nostaisin esimerkkinä hyvin leikkaavaksi veitseksi Yoshikanen gyuton. Aiemmassa viestissä linkkasin väärän, itsellä on SKD eikä Shirogami 2 gyuto 240 mm. Ei lopu teho kesken isommassakaan lantussa ja palat putoaa veitsen lappeesta itsestään irti.

        https://www.meesterslijpers.nl/en/yoshikane-skd-nashiji-gyuto-240-2

        mikä järki sulla on linkkailla jotain monen sadan euron veitsiä kun ei kukaan täysijärkinen tuollaisia ole ostamassa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        mikä järki sulla on linkkailla jotain monen sadan euron veitsiä kun ei kukaan täysijärkinen tuollaisia ole ostamassa

        Loistavasti kirjoitettu ja kun katsoo vielä noita muita ton muijan kirjoituksia niin huh huh. Elää kyllä tosiaan jossain kuplassa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        mikä järki sulla on linkkailla jotain monen sadan euron veitsiä kun ei kukaan täysijärkinen tuollaisia ole ostamassa

        "mikä järki sulla on linkkailla jotain monen sadan euron veitsiä kun ei kukaan täysijärkinen tuollaisia ole ostamassa"

        "Loistavasti kirjoitettu ja kun katsoo vielä noita muita ton muijan kirjoituksia niin huh huh. Elää kyllä tosiaan jossain kuplassa."

        Niin, aloittajahan kysyy neuvoja työkalusta ilman hintarajaa. Jos kysytään esimerkiksi suorituskykyistä maasturia niin tuletteko ulisemaan BMW X5:sta, että hullu kuplassa elelevä akka kun Lada Niva ei kelpaa? 😂


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "mikä järki sulla on linkkailla jotain monen sadan euron veitsiä kun ei kukaan täysijärkinen tuollaisia ole ostamassa"

        "Loistavasti kirjoitettu ja kun katsoo vielä noita muita ton muijan kirjoituksia niin huh huh. Elää kyllä tosiaan jossain kuplassa."

        Niin, aloittajahan kysyy neuvoja työkalusta ilman hintarajaa. Jos kysytään esimerkiksi suorituskykyistä maasturia niin tuletteko ulisemaan BMW X5:sta, että hullu kuplassa elelevä akka kun Lada Niva ei kelpaa? 😂

        Tai jos joku kysyy vinkkejä vähän erilaiseen suklaaseen kun kaikki on niin latteaa sokerimössöä niin nämä persvakoukot tarjoavat Maraboun maitosuklaata ja Fazerin sinistä. No totta kai kysyjä on jo kokeillut niitä, kuten myös aloittaja on todennäköisesti kokeillut jo Ikean ja Victorinoxin veitset ja kysyy jotain parempaa, ehkä jopa japanilaisia veitsiä kuten aloituksesta tulee ilmi. Ja japanilainen veitsi ei tosiaankaan ole mikään santokun muotoinen teroitettu pellinpala, johon on stanssattu muutama kanji ja houkutteleva japanilainen nimi.


    • Anonyymi

      Lanttuja pilkkoessa en edes yritä mitään ohuita siivuja saada aikaiseksi. Jos esim lanttulaatikkoa olen tekemässä niin riittää, että saa palat sopivan kokoisiksi ei tarvitse edes saman kokoisia kaikki palat olla. Ihan tavallista veistä käytän. Suurin osa veitsistäni merkkiä Tupperware.

    • Anonyymi

      Eikö tavallisen pohjoismaista terähiontatyyppiä edustavan puukon tarttumattomuus olisi paras koska yksinkertainen suora V-tyylinen terä tavallaan puskee juuresten kosteat kyljet erilleen?

      Paksumpi terä myöskin erottaa lantun puolikkaat toisistaan tehokkaammin kuin ohut terä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hetken jo luulin, että en ikävöi sinua koko aikaa

      Mutta nyt on sitten taas ihan hirveä ikävä jotenkin. Tiedätköhän sinä edes, kuinka peruuttamattomasti minä olen sinuun r
      Ikävä
      35
      6261
    2. JOKO OLETTE KUULLET, MITÄ KIURUVEDELLÄ ON SATTUNUT!

      Oletteko jo kuulleet, mitä Kiuruvedellä on sattunut, voi hyvänen aika? Aivan viime tuntien aikana olisi sattunut, jos t
      Kiuruvesi
      19
      3556
    3. Outoa että Trump ekana sanoutui irti ilmastosopimuksesta

      kun Kaliforniaa riepottelee siitä johtuvat tuhoisat maastopalot. Hirmumyrskytkin ovat USA:ssa olleet tuhoisia.
      Maailman menoa
      518
      2763
    4. Nolointa ikinä miehelle

      On ghostata nainen jonka kanssa on ollut ystävä tai ollu orastavaa tapailua pidemmän aikaa. Osoittaa sellaista moukkamai
      Ikävä
      59
      1928
    5. Eli jos toisen hiki haisee ns. omaan nenään siedettävältä

      Se kertoo hyvästä yhteensopivuudesta. Selvä! Olet mies minun. 🫵🥳
      Ikävä
      32
      1921
    6. Katsoitko mua yhtään

      Kun nähtiin 🥺.
      Ikävä
      26
      1515
    7. Sattuma ja muutama väärinkäsitys

      vaikuttivat siihen millaiseksi tämä kaikki muodostui. Pienet aikanaan huomaamattomat käänteet. Seuraava näytös on jo tul
      Ikävä
      31
      1421
    8. Ei ois kyllä kivaa

      Jos miestä ei kiinnostais ollenkaan minun seura. Aina huitelis ties missä tai olis omassa seurassaan. Kaikki muu ois kiv
      Ikävä
      7
      1251
    9. En tiedä miksi kerroin sinusta täällä

      Siksi kai, kun meidän juttu on niin alkuvaiheessa, etten voi vielä puhua siitä kenellekään.
      Tunteet
      17
      1249
    10. Oho! Queen of Fucking Everything villitsee - Ikean sininen luottotuote nappasi hervottoman idean!

      Ikea on ajan hermoilla! Aika hauska idea ja Queen of Fucking Everything -ajatus toimii hyvin tässäkin. Lue lisää: http
      Mainonta ja markkinointi
      11
      1083
    Aihe