Kysymys kokeneemmille lantun sekä muiden kovien juuresten leikkaajille:
Miten leikkaatte tehokkaasti ja vaivatta lantut kuutioiksi ilman että leveähköt lanttuviipaleet "liimaantuvat" veitseen kiinni ensileikkuun jälkeen? Tarvitseeko jonkun japanilaistyyppisen veitsen jossa terän kyljissä on ovaaleja uurroksia vai mikä on kikkanne tehokkaaseen lantun leikkuuseen?
Lantun sekä vastaavien kovien juuresten leikkuu ilman kiinnitarttumista
12
355
Vastaukset
Minulla lanttujen, punajuurten, nauriiden, juurisellereiden ja porkkanoiden leikkaaminen muuttui puhtaaksi nautinnoksi kun hankin japanilaiset veitset keittiöön. Näille koville ja isoille juureksille pitää olla ohutteräinen ja jäykkä veitsi. Veitsi pitää olla ohut terän takaa, jotta se leikkaa hyvin, kyljet pitää olla hieman kuperat, ettei tartu kiinni (ovaaleista uurroksista ei ole mitään hyötyä lantun pilkkomisessa) ja selkä pitää olla paksu ja jäykkä, jotta leikkaamisessa voi auttaa toisella kädellä painamalla eikä veitsi jousta ja taivu holtittomasti.
Itse otan lanttujen leikkaamiseen Yoshikanen 240 mm gyuton tai Toyama Noborikoin 240 mm gyuton.
https://www.meesterslijpers.nl/en/yoshikane-shirogami-2-nashiji-gyuto-240
https://www.japanesenaturalstones.com/toyama-noborikoi-stainless-clad-blue-gyuto-240mm/- Anonyymi
Olisiko nautinto yhtä iso kun jos viitenä päivänä viikossa leikkaat juureksia yhteensä noin 100-150 kg ja tomaattia, kurkkua, kaalia ym vihanneksia noin 150 kg, lisäksi sipulia joka päivä noin 20 kiloa.
Minulle on ja siihen riittää pari terävää victorinoxia, joita suurin osa ammattilaisia käyttää. Anonyymi kirjoitti:
Olisiko nautinto yhtä iso kun jos viitenä päivänä viikossa leikkaat juureksia yhteensä noin 100-150 kg ja tomaattia, kurkkua, kaalia ym vihanneksia noin 150 kg, lisäksi sipulia joka päivä noin 20 kiloa.
Minulle on ja siihen riittää pari terävää victorinoxia, joita suurin osa ammattilaisia käyttää."Olisiko nautinto yhtä iso kun jos viitenä päivänä viikossa leikkaat juureksia..."
En ole ammattikokki ja varmasti vaatimukset ovat ammattikokilla erilaiset, mutta esimerkkiveitsissäni on kuitenkin erinomainen geometria ja karkaisu eli ne leikkaavat tylsänäkin paljon paremmin kuin Victorinox ja tylsyvät paljon hitaammin kuin Victorinox.- Anonyymi
😍😋😍😋😍😋😍😋😍
😋 Nymfomaani -> https://ye.pe/finngirl21#18010774x
🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞
- Anonyymi
Suomalainen käsintaottu markkinoilta suoraan sepältä, ei tartu lantut eikä perunat.
Taonta on tietysti tärkeä, mutta ei se vielä keittiöveistä tee. Veitsen hionnalla tehdään geometria, joka leikkaa hyvin ja raaka-aineet ei tartu kylkiin kiinni. Lämpökäsittely on myös jopa tärkeämpi kuin taonta. En ole löytänyt suomalaisilta sepiltä hyviä keittiöveitsiä. Ne ovat lähinnä houkuttelevan näköisiä hilavitkuttimia tai surkean geometrian omaavia teroitettuja pellin palasia.
Nostaisin esimerkkinä hyvin leikkaavaksi veitseksi Yoshikanen gyuton. Aiemmassa viestissä linkkasin väärän, itsellä on SKD eikä Shirogami 2 gyuto 240 mm. Ei lopu teho kesken isommassakaan lantussa ja palat putoaa veitsen lappeesta itsestään irti.
https://www.meesterslijpers.nl/en/yoshikane-skd-nashiji-gyuto-240-2- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
Taonta on tietysti tärkeä, mutta ei se vielä keittiöveistä tee. Veitsen hionnalla tehdään geometria, joka leikkaa hyvin ja raaka-aineet ei tartu kylkiin kiinni. Lämpökäsittely on myös jopa tärkeämpi kuin taonta. En ole löytänyt suomalaisilta sepiltä hyviä keittiöveitsiä. Ne ovat lähinnä houkuttelevan näköisiä hilavitkuttimia tai surkean geometrian omaavia teroitettuja pellin palasia.
Nostaisin esimerkkinä hyvin leikkaavaksi veitseksi Yoshikanen gyuton. Aiemmassa viestissä linkkasin väärän, itsellä on SKD eikä Shirogami 2 gyuto 240 mm. Ei lopu teho kesken isommassakaan lantussa ja palat putoaa veitsen lappeesta itsestään irti.
https://www.meesterslijpers.nl/en/yoshikane-skd-nashiji-gyuto-240-2mikä järki sulla on linkkailla jotain monen sadan euron veitsiä kun ei kukaan täysijärkinen tuollaisia ole ostamassa
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
mikä järki sulla on linkkailla jotain monen sadan euron veitsiä kun ei kukaan täysijärkinen tuollaisia ole ostamassa
Loistavasti kirjoitettu ja kun katsoo vielä noita muita ton muijan kirjoituksia niin huh huh. Elää kyllä tosiaan jossain kuplassa.
Anonyymi kirjoitti:
mikä järki sulla on linkkailla jotain monen sadan euron veitsiä kun ei kukaan täysijärkinen tuollaisia ole ostamassa
"mikä järki sulla on linkkailla jotain monen sadan euron veitsiä kun ei kukaan täysijärkinen tuollaisia ole ostamassa"
"Loistavasti kirjoitettu ja kun katsoo vielä noita muita ton muijan kirjoituksia niin huh huh. Elää kyllä tosiaan jossain kuplassa."
Niin, aloittajahan kysyy neuvoja työkalusta ilman hintarajaa. Jos kysytään esimerkiksi suorituskykyistä maasturia niin tuletteko ulisemaan BMW X5:sta, että hullu kuplassa elelevä akka kun Lada Niva ei kelpaa? 😂- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
"mikä järki sulla on linkkailla jotain monen sadan euron veitsiä kun ei kukaan täysijärkinen tuollaisia ole ostamassa"
"Loistavasti kirjoitettu ja kun katsoo vielä noita muita ton muijan kirjoituksia niin huh huh. Elää kyllä tosiaan jossain kuplassa."
Niin, aloittajahan kysyy neuvoja työkalusta ilman hintarajaa. Jos kysytään esimerkiksi suorituskykyistä maasturia niin tuletteko ulisemaan BMW X5:sta, että hullu kuplassa elelevä akka kun Lada Niva ei kelpaa? 😂Tai jos joku kysyy vinkkejä vähän erilaiseen suklaaseen kun kaikki on niin latteaa sokerimössöä niin nämä persvakoukot tarjoavat Maraboun maitosuklaata ja Fazerin sinistä. No totta kai kysyjä on jo kokeillut niitä, kuten myös aloittaja on todennäköisesti kokeillut jo Ikean ja Victorinoxin veitset ja kysyy jotain parempaa, ehkä jopa japanilaisia veitsiä kuten aloituksesta tulee ilmi. Ja japanilainen veitsi ei tosiaankaan ole mikään santokun muotoinen teroitettu pellinpala, johon on stanssattu muutama kanji ja houkutteleva japanilainen nimi.
- Anonyymi
Lanttuja pilkkoessa en edes yritä mitään ohuita siivuja saada aikaiseksi. Jos esim lanttulaatikkoa olen tekemässä niin riittää, että saa palat sopivan kokoisiksi ei tarvitse edes saman kokoisia kaikki palat olla. Ihan tavallista veistä käytän. Suurin osa veitsistäni merkkiä Tupperware.
- Anonyymi
Eikö tavallisen pohjoismaista terähiontatyyppiä edustavan puukon tarttumattomuus olisi paras koska yksinkertainen suora V-tyylinen terä tavallaan puskee juuresten kosteat kyljet erilleen?
Paksumpi terä myöskin erottaa lantun puolikkaat toisistaan tehokkaammin kuin ohut terä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1122917Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222354Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081996- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198- 801044
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2501040- 711034