Imelletty perunalaatikko sähkölieden uunissa.

Anonyymi-ap

Imelletty perunalaatikko.

Ohje sovitettu sähkölien uuniin.

Vanhanajan imelletty perunalaatikko on leivinuunien jälkilämmössä leipomispäivän päätteeksi valmistettu ruoka. Perunalaatikko laitettiin imeltymään sopivaan lämpimään paikkaan missä lämpötila on noin 70 astetta. Kun leipomiset oli leivottu valmisteltiin peimeltynyt perunalaatikko paistoon ja laitettiin sopivasti hiipuneeseen leivinuuniin paistumaan ja annettiin paistua noin 3-5 tuntia - jopa kauemmin. Imelletyn perunalaatikon valmistamista pidetään vaikeana, mutta sen tekeminen kotitekoisesti itse ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin usein väitetään. Sähkölieden uuni on mainio ja tehokas apu imelletyn perunalaatikon valmistamisessa.


Raaka-aineet imellettyyn perunalaatikkoon:

2 kg Jauhoisia perunoita, mutta myös kiinteiden perunoiden suosijoita on runsaasti

niukasti vettä kypsentämiseen - huomioi että vesi jää soseeseen

4 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja

noin 1/2 litraa maitoa, maidon määrä vaihtelee runsaasti, annostele silmämääräisesti niin että saat oikean sakeuden

50-100 grammaa voita. Pinnalle muutamia ohuita siivuja tai nokareita

2 teelusikallista suolaa

Jos haluat, niin voit maustaa - esim. jauhettua muskottia, mutta kuitenkin hillitysti


Ohje:

1. Valitse imellettyyn perunalaatikkoon jauhoinen perunalajike. Kuori perunat, halkaise isot perunat ja keitä ne täysin kypsiksi niukassa suolattomassa vedessä. Voit valmistaa imelletyn perunalaatikon myös kiinteistä perunoista tai yleisperunoista.

2. Soseuta perunat kuumina niukkaan keittoveteen niin että saat sakeahkon puuromaisen soseen. Vältä "ns. tönkkösosetta".

3. Jäähdytä sose huolellisesti ja välillä sekoittaen noin 70-75 asteiseksi.

4. Lisää jauhot koko ajan tehokkaasti sekoittaen 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisää vain tarvittaessa noin 70 asteista vettä, niin että saat sakeahkon soseen. Laita kansi kattilaan.

5. Laita sosekattila noin 70-75 asteiseen uuniin. Alemmassa lämpötilassa sose imeltyy varsin hitaasti, tai ei imelly ollenkaan. Anna soseen imeltyä välillä sekoittaen noin 4 tuntia.

6. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi paksuhkoina siivuina sulamaan. Lisää maitoa vähitellen, sekoittaen ja soseen sakeutta seuraten, niin että saat notkean ja hiukan puuromaisen soseen. Lisää suola. Sekoita hyvin.

7. Laita sose korkeareunaiseen voideltuun posliiniseen tai vastaavaan uunivuokaan. Lisää vuokaan paistopinnalle muutamia ohuita voisiivuja tai voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voit sirotella kevyesti korppujauhoa.

8. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa hiukan väriä ja sose alkaa hiukan kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin imelletty perunalaatikko ei kuivu eikä korppuunnu ja näin saat erinomaisen mehevän ja maukkaan imelletyn perunalaatikon.
Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 4 tuntia.

2

301

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Imeletty perunalaatikko on ihanaa!

    • Anonyymi

      montako vuotta sä vielä aiot lässyttää tätä perunalaatikkosoopaas?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      12
      4430
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      86
      2270
    3. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      559
      1744
    4. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      101
      1471
    5. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      67
      1167
    6. Tykkään sinusta ikuisesti

      Olet niin mukava ja ihana ihminen rakas. ❤️
      Ikävä
      7
      1121
    7. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      33
      1108
    8. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      218
      971
    9. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      60
      913
    10. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      908
    Aihe