Imelletty perunalaatikko sähkölieden uunissa.

Anonyymi-ap

Imelletty perunalaatikko.

Ohje sovitettu sähkölien uuniin.

Vanhanajan imelletty perunalaatikko on leivinuunien jälkilämmössä leipomispäivän päätteeksi valmistettu ruoka. Perunalaatikko laitettiin imeltymään sopivaan lämpimään paikkaan missä lämpötila on noin 70 astetta. Kun leipomiset oli leivottu valmisteltiin peimeltynyt perunalaatikko paistoon ja laitettiin sopivasti hiipuneeseen leivinuuniin paistumaan ja annettiin paistua noin 3-5 tuntia - jopa kauemmin. Imelletyn perunalaatikon valmistamista pidetään vaikeana, mutta sen tekeminen kotitekoisesti itse ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin usein väitetään. Sähkölieden uuni on mainio ja tehokas apu imelletyn perunalaatikon valmistamisessa.


Raaka-aineet imellettyyn perunalaatikkoon:

2 kg Jauhoisia perunoita, mutta myös kiinteiden perunoiden suosijoita on runsaasti

niukasti vettä kypsentämiseen - huomioi että vesi jää soseeseen

4 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja

noin 1/2 litraa maitoa, maidon määrä vaihtelee runsaasti, annostele silmämääräisesti niin että saat oikean sakeuden

50-100 grammaa voita. Pinnalle muutamia ohuita siivuja tai nokareita

2 teelusikallista suolaa

Jos haluat, niin voit maustaa - esim. jauhettua muskottia, mutta kuitenkin hillitysti


Ohje:

1. Valitse imellettyyn perunalaatikkoon jauhoinen perunalajike. Kuori perunat, halkaise isot perunat ja keitä ne täysin kypsiksi niukassa suolattomassa vedessä. Voit valmistaa imelletyn perunalaatikon myös kiinteistä perunoista tai yleisperunoista.

2. Soseuta perunat kuumina niukkaan keittoveteen niin että saat sakeahkon puuromaisen soseen. Vältä "ns. tönkkösosetta".

3. Jäähdytä sose huolellisesti ja välillä sekoittaen noin 70-75 asteiseksi.

4. Lisää jauhot koko ajan tehokkaasti sekoittaen 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisää vain tarvittaessa noin 70 asteista vettä, niin että saat sakeahkon soseen. Laita kansi kattilaan.

5. Laita sosekattila noin 70-75 asteiseen uuniin. Alemmassa lämpötilassa sose imeltyy varsin hitaasti, tai ei imelly ollenkaan. Anna soseen imeltyä välillä sekoittaen noin 4 tuntia.

6. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi paksuhkoina siivuina sulamaan. Lisää maitoa vähitellen, sekoittaen ja soseen sakeutta seuraten, niin että saat notkean ja hiukan puuromaisen soseen. Lisää suola. Sekoita hyvin.

7. Laita sose korkeareunaiseen voideltuun posliiniseen tai vastaavaan uunivuokaan. Lisää vuokaan paistopinnalle muutamia ohuita voisiivuja tai voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voit sirotella kevyesti korppujauhoa.

8. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa hiukan väriä ja sose alkaa hiukan kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin imelletty perunalaatikko ei kuivu eikä korppuunnu ja näin saat erinomaisen mehevän ja maukkaan imelletyn perunalaatikon.
Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 4 tuntia.

2

283

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Imeletty perunalaatikko on ihanaa!

    • Anonyymi

      montako vuotta sä vielä aiot lässyttää tätä perunalaatikkosoopaas?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      85
      2287
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      18
      2257
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      18
      1700
    4. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      104
      1458
    5. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      92
      1416
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      163
      1248
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      257
      1042
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      63
      943
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      78
      909
    10. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      174
      893
    Aihe