Imeekö pimeä energia fotonien energiaa?

Anonyymi-ap

Oisiko mahdollista säilyttää energian säilymislaki kosmologiassa siten, että venyvän aallonpituuden valon energia siirtyisi jotenkin pimeän energian vaikutuspiiriin? Nythän sekä valon aallonpituuksien venyminen että pimeä energia itsessään rikkovat kyseistä lakia.

6

261

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vaikka aallonpituus muuttuisikin, mistä päättelet että valon sisältämän energian määrä muuttuisi? Säteilyn spektrinen energiatiheys aallonpituuden suhteen mitataan jouleina metrin neljättä potenssia kohti.

      Sähkömagneettisen säteilyn energianvaihto aineen kanssa on kvantittunut siten, että kukin vapausaste voi vaihtaa energiaa vain kvanteissa E = hf. Tämä koskee vain yhtä fotonia. On tietenkin totta, että ontelosäteilyn mitatuista spektreistä havaitaan, että spektrinen energiatiheys pienenee jyrkästi aallonpituuden pienentyessä eli taajuuden kasvaessa. Energiatiheys alkaa pienentyä sitä aikaisemmin, mitä alemmassa lämpötilassa säteilyä tarkastellaan, nyt toki lämpötila oletetaan vakioksi. Tässä toistuu sama ilmiö kuin aineen termisissä ominaisuuksissa, vapausasteiden jäätyminen.

      • Anonyymi

        Eikös se mene niin että mitä suurempi taajuus valolla on niin sitä suurempi energiamäärä?
        E=h*v
        v on taajuus ja h on kerroin joka on vakio.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikös se mene niin että mitä suurempi taajuus valolla on niin sitä suurempi energiamäärä?
        E=h*v
        v on taajuus ja h on kerroin joka on vakio.

        Säteilyn spektrinen energiatiheys aallonpituuden suhteen mitataan jouleina metrin neljättä potenssia kohti.


    • Anonyymi

      Ei valon aallonpituuden kasvaminen sinällään energian säilymislakia riko. Einsteinilaisen painovoimateorian oppikirjoista voit etsiä esimerkkilaskelmia, joissa punasiirtymä pystytään selittämään metriikoissa, jotka säilyttävät energian. Empiria vain enenevästi näyttää siltä, että metriikat, jotka eivät säilytä energiaa kuvaavat paremmin kosmosta.

    • Anonyymi

      Valon energian siirtymisen miettijän kannattaa muistaa yksi erityisen suhteellisuusteorian havainto: valo kulkee valon nopeudella eli fotonin näkökulmasta aika on pysähtynyt. Fotonin maailmassa sen nopeus on ääretön ja sen syntyminen ja häviäminen tapahtuvat samalla hetkellä.

      Sitten voi miettiä tilannetta Heisenbergerin epätarkkuusteorian kannalta: kvantti sijaitsee koko sen vaikutusmatkalla, mitä tämä tarkoittaa P:lle?

    • Anonyymi

      Jos fotonin energia kasvaa, eikö sen pitäisi muuttaa aallonpituutta, sinisemmäksi, mutta ei tietenkään vaikuttaa nopeuteen?

      Valon (puna)värisiirtymä johtuu avaruuden laajenemisesta, jonka seurauksena galaksien välimatkat kasvavat. Kysymyksessä ei ole Dopplerin ilmiö, vaikka sitä muodollisesti sellaisena voidaan käsitellä lyhyillä etäisyyksillä. Punasiirtymä voidaan käsittää niin, että avaruuden koko on kasvanut fotonin matkatessa kaukaisesta galaksista havaitsijan spektroskooppiin. Samalla valon aallonpituus on kasvanut verrannollisena kokoa kuvaavaan mittakaavatekijään.

      Pakonopeus tai punasiirtymä on Hubblen vakio H kertaa etäisyys. Vakion arvo LIENEE välillä 50-70 km/s/Mpc, ja tuo arvo on ajan saatossa muuttunut lukuisia kertoja. Tarkkaa arvoa ei ole (ainakaan vielä) olemassa eri syistä: syiksi on esitetty muun muassa pimeän aineen käyttäytymistä tai sitä, että universumissa vaikuttaa jokin meille tuntematon hiukkanen.

      Sinisiirtymiä esiintyy tilastollisesti yhtä paljon kuin punasiirtymiä. Galaktisessa avaruudessa näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä maapallo sijaitsee linnunradan ulommalla reuna-alueella ja on siten spektrejä ajatellen selvästi keskiviivan sinisellä puolella, joten punasiirtymiä tulisi löytyä hieman enemmän kuin sinisiirtymiä. Tähtitieteen hiukkasten siirtymät ovat samalla tavalla kvantittuneita kuin fysiikan hiukkasten siirtymät.

      Gravitaatioaaltojen mittaaminen saattaa tuoda lisävalaistusta asiaan ja mm. Hubblen vakioon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8116
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2492
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2223
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      18
      1876
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1634
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1469
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1435
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1379
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1262
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1143
    Aihe