Kampasimpukkavertailua

Tein pannulla ruskistettuja kampasimpukoita testausmielessä pari viikkoa sitten. Halusin varmistaa, että uusi valurautapannu toimii niiden kanssa odotetulla tavalla ja jouluaatona ei tarvitse pettyä pilalle menneisiin kampasimpukoihin. Onneksi testasin ja vältän pettymyksen.

Nuukana ihmisenä vertailin kilohintoja ja päädyin Prisman kampasimpukoihin 67,50€ kilohinnalla. Toinen vaihtoehto oli Pirkka parhaat kampasimpukat 79,67€ kilohintaan. Prisman simpukat oli vähän isommassa ja minulle sopivassa pakkauskoossa eli 180 g. Pirkan simpukat ovat 150 g pakkauksessa. Lisäksi Prisman simpukoita on 5-6 pakkauksessa kun Pirkan simpukoita noin kymmenen. Eli Prisman simpukat ovat halvempia ja vaikuttavat selvästi isommilta.

Sulatin simpukat jääkaapissa ja ne olivat talouspaperin välissä, jonka vaihdoin usein niin, että pannulle menevät simpukat olisivat mahdollisimman kuivia, jotta niihin saadaan oikeanlainen ruskistettu pinta. Pannu toimi oikein ja simpukoihin tuli kohtuullisen hyvä pinta, mutta silti niistä tuli todella paljon vettä pannulle. Lopussa simpukat olivat ruskean pannulla kuivuneen nesterenkaan sisällä ja kutistuneet huomattavasti. Paistoaika oli 2 min ensimmäiseltä puolelta ja 1 min toiselta. Olen syönyt usein kampasimpukkaa ja tiedän oikein tehdyn simpukan maun. Näissä tekstuuri oli ihan ok, mehän kypsiä, ei kumimaisen kuivia. Ihmettelin seuraavaksi makua. Ne eivät maistuneet juuri miltään eli jopa mauttomampia kuin porsaan file tai kanan rintapala.

Mietin jo, etten tee jouluaattona noita ollenkaan, mutta sitten vertailin molempien tuotetietoja ja niistä paljastui syy. Prisman simpukoissa on suolaa ja vesiglaseeraus eli ne olivat ns. märkiä simpukoita, vaikka niissä ei ole E450 natriumtrifosfaattia, jota käytetään halpojen mereneläväpakasteiden veden sitomiseen. Pirkan simpukat ovat niin kuivia kuin pakastesimpukat voivat olla. Ne on pakattu vakuumiin ilman mitään lisäaineita.

Seuraava hämmästyksen aihe oli ravintosisältö. Pirkan simpukoissa on tuplasti enemmän energiaa (90 kcal vs 43 kcal/100 g), tuplasti enemmän rasvaa (0,8 g vs 0,4 g), hiilihydraatteja yli neljä kertaa enemmän (2,4 g vs 0,5 g) ja proteiinia yli tuplasti enemmän (17 g vs 7,6 g). Mietin, että noissa täytyy olla virhe, eihän vedellä saa noin isoja eroja.

Testasin seuraavaksi Pirkan simpukat. Samalla tavalla sulatus ja talouspaperissa kunnollinen imeyttäminen. Paistoin samalla tavalla eli kuumalla pannulla 2 min ja 1 min. Pinta tuli erinomainen, pannulle ei tullut nestettä ja simpukat olivat kypsinä saman kokosia kuin Prisman "isot" simpukat. Maku oli aivan uskomattoman hyvä, paras mitä itse olen koskaan aiemmin tehnyt ja parempaa kuin ravintoloissa maistamani.

Prisman simpukat ovat viljeltyjä, Pirkan simpukat Hokkaidon vesiltä pyydettyjä japaninkampasimpukoita. En usko, että pelkkä viljelty vs villi tekee kaiken tämän eron. Uskoisin, että ns märkäsimpukkamenetelmä (veden lisäys suolalla tai E450:lla avustettuna) on syy siihen, että pinnasta tulee huonompi, koska paistaessa lisätty vesi tulee ulos, simpukka kutistuu samasta syystä ja maku on mitäänsanomaton.

Mitä opin tästä? Katso aina tuotetiedot, älä osta halvinta ja vältä märkäsimpukoita, joita nuo Prisman heikkolaatuiset ja monet aasiankauppujen simpukat ovat.

Huh huh, tulipas pitkä teksti 😊

2

310

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nyt kun ostin jo valmiiksi jouluaattoa varten noita Pirkka parhaat kampasimpukoita ja niissä ei ole vettä pumpattu niin painossa mitattuna lautaselle tulee paljon enemmän. Ja kun maku oli niin herkullinen niin ajattelin kokeilla myös raakana sashimissa. Miltä kuulostaa ohueksi leikattu hotate (japaninkampasimpukka) ja ikura (lohenmäti)? Näistä saisi yksinkertaisesti ja nopeasti näyttävän annoksen. Joissain resepteissä on lisäksi suola, pippuri, oliiviljy ja sake. Myös hotate, ikura ja lohi on monissa sashimiannoksissa näyttävä yhdistelmä. Terävällä veitsellä ohueksi leikatut kevätsipulirenkaat tietysti koristeeksi.

      Tässä on tuo hotate ja ikura oliiviöljyllä, sakella, suolalla ja mustapippurilla maustettuna:
      https://welovejapanesefood.com/what-is-hotate/

      Tässä esimerkkikä hotate, ikura ja lohi:
      https://www.thammachartseafood.com/en/products/trio-kings-donburi-salmon-hotate-ikura

      Kumpaa tekisitte? Vai molempia? Yhdestä 150 g paketista riittää pitkälle kun terävällä veitsellä siivuttaa ohuita viipaleita.

    • Anonyymi

      En kumpaakaan.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      109
      7883
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2882
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2472
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2185
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1855
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1609
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1459
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1446
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1415
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1364
    Aihe