Botulismi vegaanimakkaroista

Tutkimuksen mukaan suomalaisista vegaanimakkaroista 32% sisältää Clostridium botulinum bakteeria, joka sopivissa oloissa tuottaa maailman tappavinta hermomyrkkyä botuliinia.

”Here we show a high overall prevalence (32%) of C. botulinum in 74 samples of vegetarian sausages from seven producers.”

Vegaanimakkaroiden C. botulinumin yleisyys perustuu siihen, että ne ovat vähäsuolaisia eikä niissä käytetä säilöntäaineita kuten nitriittiä.

”The product formulation of vegetarian sausages involves limited NaCl and preservatives, and shelf-lives may be several months.”

Vegaanimakkaroiden turvallisuus perustuu siis lämpökäsittelyyn (pastörointi) ja jääkaappisäilytykseen. Pastörointi on ilmeisen puutteelista, jos kolmasosassa makkaroista on C. botulinumia. Näytteissä oli bakteeria kuitenkin niin vähän, että se ei aiheuta myrkytystä eli botulismia.

”The safety of vegetarian sausages thus relies mainly on heat treatment and chilled storage.”

Kaiken tämän perusteella voidaan todeta, että vegaanimakkaran ainoa jäljellä oleva varmistus on oikea jääkaappisäilytys. Lämpimässä säilytettyjen vegaanimakkaroiden syönti on kuin pelaisi venäläistä rulettia kuusisylinterinen revolveri ladattuna kahdella patruunalla. Olkaapa tarkkoina vegaanimakkaroiden säilytyksen kanssa.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0740002020301015

16

712

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sinä sat botulismin mistä tahansa notskilla grillaillessasi, mutta muilla kolme eniten ruokamyrkytyksiä aiheuttavaa bakteeria ovat kaikki eläinperäisiä ja lopuista suurin osa tulee juomavedestä.

      • ”… eläinperäisiä…”

        Mutta C. botulinum on maasta peräisin ja sieltä se menee suuhun kasvisten kautta. Nyt keskustellaan siitä, että vegaanimakkarat pitää säilyttää kylmässä, koska niistä saa paljon herkemmin botulismin kuin lihamakkaroista koska lihamakkaroissa on nitriittiä, joka estää C. botulinumin lisääntymisen.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        ”… eläinperäisiä…”

        Mutta C. botulinum on maasta peräisin ja sieltä se menee suuhun kasvisten kautta. Nyt keskustellaan siitä, että vegaanimakkarat pitää säilyttää kylmässä, koska niistä saa paljon herkemmin botulismin kuin lihamakkaroista koska lihamakkaroissa on nitriittiä, joka estää C. botulinumin lisääntymisen.

        Älä sitten säilytä lihoja ja kalaa maassa, nuo tilastojen tartunnat tulleet ihan normaalisäilytyksessäkin. Kasviksista myrkytyksiä sen sijaan tulee erittäin vähän vaikka maassa kasvavatkin, ne kun normaalisti pestään ja usein myös kuoritaan ja keitetään tai paistetaan. Ymmärrän toki että sinulla on haasteita siellä notskilla ruuanlaitossa.

        Lämpimässä säilytettyjen raakamakkaroiden tai minkä tahansa lihatuotteen säilyttäminen lämpimässä on erittäin vaarallista, mutta nythän olet turvassa pakkasilla siellä kojullasi.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Älä sitten säilytä lihoja ja kalaa maassa, nuo tilastojen tartunnat tulleet ihan normaalisäilytyksessäkin. Kasviksista myrkytyksiä sen sijaan tulee erittäin vähän vaikka maassa kasvavatkin, ne kun normaalisti pestään ja usein myös kuoritaan ja keitetään tai paistetaan. Ymmärrän toki että sinulla on haasteita siellä notskilla ruuanlaitossa.

        Lämpimässä säilytettyjen raakamakkaroiden tai minkä tahansa lihatuotteen säilyttäminen lämpimässä on erittäin vaarallista, mutta nythän olet turvassa pakkasilla siellä kojullasi.

        "Älä sitten säilytä lihoja ja kalaa maassa, nuo tilastojen tartunnat tulleet ihan normaalisäilytyksessäkin. "

        Nyt on kyse vegaanimakkaroista, ei lihasta ja kalasta.

        "Kasviksista myrkytyksiä sen sijaan tulee erittäin vähän vaikka maassa kasvavatkin, ne kun normaalisti pestään ja usein myös kuoritaan ja keitetään tai paistetaan. "

        32% vegaanimakkaroissa on C. botulinumia. Se on paljon kun huomioidaan, että VKP on useiden kuukausien päässä ja ainoa jäljellä oleva kontrolli katkeamaton kylmäketju.

        "Lämpimässä säilytettyjen raakamakkaroiden tai minkä tahansa lihatuotteen säilyttäminen lämpimässä on erittäin vaarallista..."

        Edelleen puhumme vegaanimakkaroista, jotka eivät saa edes koskettaa lihaa ja silti 32% sisältää C. botulinumia.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Älä sitten säilytä lihoja ja kalaa maassa, nuo tilastojen tartunnat tulleet ihan normaalisäilytyksessäkin. "

        Nyt on kyse vegaanimakkaroista, ei lihasta ja kalasta.

        "Kasviksista myrkytyksiä sen sijaan tulee erittäin vähän vaikka maassa kasvavatkin, ne kun normaalisti pestään ja usein myös kuoritaan ja keitetään tai paistetaan. "

        32% vegaanimakkaroissa on C. botulinumia. Se on paljon kun huomioidaan, että VKP on useiden kuukausien päässä ja ainoa jäljellä oleva kontrolli katkeamaton kylmäketju.

        "Lämpimässä säilytettyjen raakamakkaroiden tai minkä tahansa lihatuotteen säilyttäminen lämpimässä on erittäin vaarallista..."

        Edelleen puhumme vegaanimakkaroista, jotka eivät saa edes koskettaa lihaa ja silti 32% sisältää C. botulinumia.

        Edelleenkin vegaanimakkaroita käytetään hyvin vähän ja lähes kaikki ruokamyrkytykset tuleekin liha-, kala- ja maitotuotteista, ne pilaantuvatkin erittäin helposti vaikka käytetään säilöntäaineitakin.


    • Anonyymi

      Kun olen oikein koulutettu aiheesta, niin botolium vaatii hapettoman tilan. Suomessa yleisintä on vakuumipakattu savukala ja ulkomailla omavalmisteiset säilykkeet.

      Botoliumin `itiöt`kestävät 100c kuumennuksen ja purkissa muodostavat kaasua jolloin prk paisuu ja siksi silmämääräinen tarkistus ja alipaineen tunnistus tulee opetella. Minä en osta vakuumipakattua kalaa. Kolmas riskin paikka on ihan tavalliset puolisäilykkeet. Itsekin ostin pepperoneja ja varsi oli jäänyt kannenväliin ja alipainetta ei ollut. En lähtenyt kokeilemaan onneani 2€ takia> purkki roskiin ja uusi kaupasta.
      HPM

      • Täsmälleen samaa mieltä viestistä. Kasvikset ovat luonnollisesti merkittävin C. Botulinumin lähde koska bakteeri elää maaperässä ja omatekoiset kasvissäilykkeet ovat ylivoimasesti suurin riskitekijä. Yksittäisenä omavalmisteisena tuoteryhmänä on fermentoidut kasvissäilykkeet, joihin saattaa ehtiä tulla myrkkyä ennen kuin vähitellen happamoituva säilyke ehtii estää C. Botulinumin toiminnan.

        Toinen yllättävä vaaran paikka on valkosipuliöljy. Öljy tarjoaa ihanteellisen neutraalin ja hapettoman ympäristön C. Botulinumille. Siksi itse tehtyä valkosipuliöljyä tulee tehdä vain yksittäistä käyttökertaa varten. Jos sitä kuitenkin jää yli niin se on ehdottomasti säilytettävä jääkaapissa.

        Kolmas todella yllättävä ja tutkijoidenkin silmiä avaava epidemia sattui El Pasossa, Texasissa 1994. Siinä ravintola valmisti perunadippiä uuniperunoista, jotka kokin mukaan oli paistettu 250C uunissa noin kaksi tuntia. Sen jälkeen perunat oli jätetty huoneenlämpöön foliossa. Tämä tapaus osoittaa kokemattomalle kotikokille sen, ettei edes pitkän paistoajan jälkkeen sisälämpötila ole sama kuin uunin lämpötila. Käytännössä minkään ruoka-aineen sisälämpötila ei mene yli sadan asteen koska ne sisältävät vettä. Toinen tärkeä havainto oli se, että folio riittää tuottamaan riittävän hapettomat olosuhteen C. Botulinumille.

        A Large Outbreak of Botulism: The Hazardous Baked Potato

        https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9652437/


    • Anonyymi

      Kaikkihan sen tietää että elöinpoeräiset lihatuotteet, kalat ja äyriäiset aiheuttaa eniten myrkytyksiä.

      "Kolme yleisintä bakteerimyrkytysten aiheuttajaa ovat eläinperäisiä ja lähes kaikki muutkin. Norovirus taas tulee useimmiten juomavedestä.

      Kampylobakteeri 5 095 Zoonoosi, usein hyötyeläimillä, eniten siipikarjalla
      86 % ulkomailta, yleensä ruoasta Ks. Kampylobakteerin, salmonellan, shigellan ja EHEC-bakteerin aiheuttamat suolistotulehdukset

      Salmonella 1 448 Zoonoosi, useissa hyötyeläimissä, eniten naudalla, sialla, siipikarjalla
      Harvinainen Suomen hyötyeläimillä. Noin 80 % taudeista ulkomailta. Ks. Kampylobakteerin, salmonellan, shigellan ja EHEC-bakteerin aiheuttamat suolistotulehdukset

      Yersinia 651 Zoonoosi, yleisin sialla
      Pääasiassa kotimaisia tartuntoja."

      "Ruokaviraston ylitarkastaja Riina Tolvanen vahvistaa, että leikkuulautojen yleinen hygieniaongelma on se, että niiden pinta on liian kulunut. Sama ikivanha leikkuulauta on käytössä vuodesta toiseen.

      On hyvä ottaa tavaksi tarkastaa leikkuupinnat kerran vuoteen. Jos lempiruokiin kuuluu sushi ja leikkuulaudalla käsitellään usein sellaisenaan syötävää kalaa, on syytä olla erityisen tarkkana.

      – Esimerkiksi lihasnesteet imeytyvät nopeasti puiseen leikkuulautaan, Tolvanen sanoo.
      Puinen leikkuulauta täytyy muistaa pestä aina heti käytön jälkeen, jotta neste ei ehdi imeytyä sen pintaa syvemmälle.

      Tolvasen mukaan suurin pöpövaara piilee siinä, että leikkuulautoja tulee arjen askareissa helposti käyttäneeksi ristiin. Kiireessä kokkaillessa tulee pilkkoneeksi kalat ja salaatit epähuomiossa samalla alustalla, jolloin raa’an kalan sisältämät bakteerit siirtyvät sujuvasti suoraan salaattiin.

      Tolvanen suosittelee, että kotiin hankitaan eri leikkuulaudat eri tarkoituksiin. Puinen leikkuulauta soveltuu leivän viipalointiin, kun taas raa’alle kalalle, raa’alle lihalle ja vihanneksille kannattaa hankkia kullekin oma alustansa."
      https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000006380786.html

      "Lihan valmistamisessa tulee olla erityisen huolellinen ja viimeistä käyttöpäivää tulee ehdottomasti noudattaa. Minimoit ruokamyrkytyksen riskin paistamalla lihan mahdollisimman kypsäksi. Jos kuitenkin haluat nauttia naudanlihapihvisi mediumina tai lohesi graavina, ole tarkka lämpötiloista niin paisto-, viilennys- kuin säilytysvaiheessa.

      Pilko vihannekset ja liha erikseen omilla välineillä, etteivät ainesten bakteerit pääse sekoittumaan. Yhteinen leikkuulauta tai veitsi on yksi yleisimmistä ruokamyrkytyksen aiheuttajista."
      https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000006100873.html

      • Anonyymi

        Juuri noin, faktoja vastaan turha väitellä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juuri noin, faktoja vastaan turha väitellä.

        On noloa kehua omaa kommenttiaan. Luuletko kenenkään uskovan, että joku lukisi tuon ripuliturauksesi heti kun olet sen laittanut ja kehuu sitä 46 sekunnin kuluttua? 😂😂😂


      • Anonyymi

        Tutkimuksen mukaan suomalaisista vegaanimakkaroista 32% sisältää Clostridium botulinum bakteeria.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On noloa kehua omaa kommenttiaan. Luuletko kenenkään uskovan, että joku lukisi tuon ripuliturauksesi heti kun olet sen laittanut ja kehuu sitä 46 sekunnin kuluttua? 😂😂😂

        Jotain sentään tenttumammakin tajuaa...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jotain sentään tenttumammakin tajuaa...

        siksi matkinkin kun on noloa että komppaat ja peukutat omia vääriä väitteitäsi...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        siksi matkinkin kun on noloa että komppaat ja peukutat omia vääriä väitteitäsi...

        ja olet poistattanut tämänkin jo monta kertaa :D


    • Anonyymi

      Olkaapa tarkkana lihamakkaroiden säilytyksen kanssa, ja säilytyksestä riippumatta makkaransyönti aiheuttaa suolistosyövän.

      • Anonyymi

        Moni muukin voi aiheuttaa, alkoholi esimerkiksi ja lisäaineet kaikissa ruoissa. Lapsetkin syö epäterveellisesti kun ei viitsitä tehdä enää kotiruokaa ja pikaruokaa mainistetaan erityisesti nuorille.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Laitetaas nyt kirjaimet tänne

      kuka kaipaa ja ketä ?
      Ikävä
      193
      11626
    2. Pieni häivähdys sinusta

      Olet niin totinen
      Ikävä
      58
      5499
    3. Taas ryssittiin oikein kunnolla

      r….ä hyökkäsi Viroon sikaili taas ajattelematta yhtään mitään https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011347289.html
      NATO
      46
      2787
    4. Missä olet ollut tänään kaivattuni?

      Ikävä sai yliotteen ❤️ En nähnyt sua tänään söpö mies
      Ikävä
      40
      2405
    5. Vanha Suola janottaa Iivarilla

      Vanha suola janottaa Siikalatvan kunnanjohtaja Pekka Iivaria. Mies kiertää Kemijärven kyläjuhlia ja kulttuuritapahtumia
      Kemijärvi
      13
      1881
    6. Valtimon Haapajärvellä paatti mäni nurin

      Ikävä onnettomuus Haapajärvellä. Vene hörpppi vettä matkalla saaren. Veneessä ol 5 henkilöä, kolme uiskenteli rantaan,
      Nurmes
      44
      1865
    7. Ikävä sinua

      Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k
      Ikävä
      13
      1767
    8. Otavassa tapahtuu!

      Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut
      Mikkeli
      29
      1754
    9. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      6
      1516
    10. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      42
      1488
    Aihe