Ei voisi enempää ällöttää. Kitkerä marja maksan seuraan. Kas kun ei salmiakkikastike. Tuollaiset "suositukset" voi jättää resepteistä pois; kyllä jokainen tietää itse, mikä sopii. Puolukkapöperöä esitetään ihan kuin se kuuluisi maksalooraan kuten voi leivän päälle. No ei.
Itse tykkään vaikkapa punajuuri- tai sienisalaatin kanssa.
Puolukkaa kai pula-aikana suositeltiin, kuten veripalttuunkin, raudan imeytymistä tehostamaan, joten järkisyy siinä toki on.
Miksi puolukkaa aina tyrkytetään maksalaatikon oheen?
51
729
Vastaukset
- Anonyymi
Makuasioista on turha kiistellä, sanoi kissa, kun pallejaan nuoli.
- Anonyymi
Samoin RUSINAT, ne kuuluu RusinaSoppaan eikä MaksaLaatikkoon !
Eihän RusinaSoppaankaan laiteta Maksaa - Vai Laitetaanko ? ? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Samoin RUSINAT, ne kuuluu RusinaSoppaan eikä MaksaLaatikkoon !
Eihän RusinaSoppaankaan laiteta Maksaa - Vai Laitetaanko ? ?Sinulla on sitten aika tylsät ruuat jos mitään lihaa/sisäelimiä ja hedelmiä ei saa yhdistää :D
Anonyymi kirjoitti:
Sinulla on sitten aika tylsät ruuat jos mitään lihaa/sisäelimiä ja hedelmiä ei saa yhdistää :D
Eipä voisi enempää olla samaa mieltä tästä viisaasta kommentista. Englantilaiset "joulupiiraat" tai Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaiden pemmikaani yhdistelee jauhettua lihaa ja marjoja tai kuivattuja hedelmiä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mince_pie
https://en.wikipedia.org/wiki/Pemmican
Ja ihan sama pätee maksalaatikkoon. Alunperin se oli syksyllä teurastuksen yhteydessä tehtyä sisälmysmakkaraa, jonka haluttiin säilyvän mahdollisimman pitkään ja siihen laitettiin suolaa ja sokeripitoisia hedelmiä/marjoja, jotka hidastivat bakteerien toimintaa.- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
Eipä voisi enempää olla samaa mieltä tästä viisaasta kommentista. Englantilaiset "joulupiiraat" tai Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaiden pemmikaani yhdistelee jauhettua lihaa ja marjoja tai kuivattuja hedelmiä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mince_pie
https://en.wikipedia.org/wiki/Pemmican
Ja ihan sama pätee maksalaatikkoon. Alunperin se oli syksyllä teurastuksen yhteydessä tehtyä sisälmysmakkaraa, jonka haluttiin säilyvän mahdollisimman pitkään ja siihen laitettiin suolaa ja sokeripitoisia hedelmiä/marjoja, jotka hidastivat bakteerien toimintaa.Nyt meni pikkasen taas metsään makkara ei voi ola laatikko.
Anonyymi kirjoitti:
Nyt meni pikkasen taas metsään makkara ei voi ola laatikko.
Suomalainen maksalaatikko perustuu ruotsalaiseen korvkakaan eli makkarakakkuun, jota on tehty teurastuspäivänä.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Korvkaka- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nyt meni pikkasen taas metsään makkara ei voi ola laatikko.
Vuokamakkaraa voisi sanoa laatikoksi, ainakin malliltaan ja tekotavaltaan.
- Anonyymi
Et ole kuullut sokerista ja makeutusaineista? Muut käyttää puolukkahilloa.
- Anonyymi
PUOLUKAN YSTÄVÄ: Minä käytän aina puolukkaa siis PUOLUKKAHILLOA. Se sopii melkein minkä kanssa tahansa. Mm. RIISIPUURO , LIHAPULLAT. Aina sopii. Muutamat puolukkahillot ovat muita parempia. Jätetään nimet mainitsematta, mutta laatueroja on. Aika suuria. Suoittelen puolukkaa kaikille!
- Anonyymi
En tajua myöskään tuota.
Itse laitan tilkan voisulaa maksalaatikon lisukkeeksi.
Joku inhoaa, mä tykkään. Siihen tuoreen pehmeä ruisleipä mukaan.- Anonyymi
Makunsa kullakin, antaa olla. Eräässä työpaikassani Uudellamaalla, yksi työkaveri laittoi aina kalakeittoon runsaasti sinappia.
Makuasioista voi aina kiistellä, tosiasioista ei pitäisi voida kiistellä. - Anonyymi
Meillä ei ole koskaan leipää mukana päivällisen kanssa. Mutta lounaan kanssa se kyllä sopii.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Makunsa kullakin, antaa olla. Eräässä työpaikassani Uudellamaalla, yksi työkaveri laittoi aina kalakeittoon runsaasti sinappia.
Makuasioista voi aina kiistellä, tosiasioista ei pitäisi voida kiistellä.Itse laitan hernekeiton sinappia. Ja on hyvää. Mutta en kalakeittoon laittaisi
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Itse laitan hernekeiton sinappia. Ja on hyvää. Mutta en kalakeittoon laittaisi
Uunikalaan sopii hyvin sinappi, ehkäpä keittoonkin, mutta tuskin maku siitä paranee. Voisihan sitä kokeilla, veteen ja maitoon tehtynä.
- Anonyymi
Maksa ja puolukka sopivat todella hyvin yhteen. Ei tulisi mieleenkään syödä maksaa ilman puolukkasurvosta.
- Anonyymi
Kaaliruokien kanssa puolukka on voittamaton .
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kaaliruokien kanssa puolukka on voittamaton .
Ihan niin kaksi ainetta joissa molemmissa happamuus siis kaali ja puolukka
Anonyymi kirjoitti:
Ihan niin kaksi ainetta joissa molemmissa happamuus siis kaali ja puolukka
”molemmissa happamuus siis kaali ja puolukka”
Hapankaali ja puolukka on todennäköisesti aivan hirveää. Sen sijaan kaalilaatikon kaali on enemmänkin makeaa, johon hapan puolukka sopii tosiaan hyvin. Maksalaatikkokin on makeaa kun laittaa paljon rusinoita ja siirappia ja siten siihen sopii hyvin puolukkahillo.
Mikä siinä on kun ihmisillä on ihan hukassa klassiset makuparit, joissa vastakohdat saavat aikaan elämyksen? Sweet & sour, salted caramel jne.- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
”molemmissa happamuus siis kaali ja puolukka”
Hapankaali ja puolukka on todennäköisesti aivan hirveää. Sen sijaan kaalilaatikon kaali on enemmänkin makeaa, johon hapan puolukka sopii tosiaan hyvin. Maksalaatikkokin on makeaa kun laittaa paljon rusinoita ja siirappia ja siten siihen sopii hyvin puolukkahillo.
Mikä siinä on kun ihmisillä on ihan hukassa klassiset makuparit, joissa vastakohdat saavat aikaan elämyksen? Sweet & sour, salted caramel jne.Varmaan hukassa ns perinne makuelämykset koska niin se vaan on mihin ruokaan lapsena totutettu , Meille pohjolaan ei sovi talvisin ns.välimeren ruoat.Ruokalista jos käy työssä. Ma :jauhemaksapihvit ja perunat ja puolukkahillo.TI :paistetut silakat ja muusi, porkkanaraaste, KE:porsaansuikalepaisti, perunat ja lisukkeina suolakurkkua, punajuuria.To: hernekeitto ja pannaria jälkkäriks ja mustikkahilloa. PE: Janssonin kiusaus. Hyvää perusruokaa joka päivälle ja heille jotka tykkää ranskalaisista ja keino pihveistä on varma viikonloppu hyvillä mausteilla pikaruokapaikat varmennettu.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Varmaan hukassa ns perinne makuelämykset koska niin se vaan on mihin ruokaan lapsena totutettu , Meille pohjolaan ei sovi talvisin ns.välimeren ruoat.Ruokalista jos käy työssä. Ma :jauhemaksapihvit ja perunat ja puolukkahillo.TI :paistetut silakat ja muusi, porkkanaraaste, KE:porsaansuikalepaisti, perunat ja lisukkeina suolakurkkua, punajuuria.To: hernekeitto ja pannaria jälkkäriks ja mustikkahilloa. PE: Janssonin kiusaus. Hyvää perusruokaa joka päivälle ja heille jotka tykkää ranskalaisista ja keino pihveistä on varma viikonloppu hyvillä mausteilla pikaruokapaikat varmennettu.
"Meille pohjolaan ei sovi talvisin ns.välimeren ruoat."
No ei kai maksalaatikko ja puolukkahillo ole mitään saatanan Välimeren ruokaa? - Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
”molemmissa happamuus siis kaali ja puolukka”
Hapankaali ja puolukka on todennäköisesti aivan hirveää. Sen sijaan kaalilaatikon kaali on enemmänkin makeaa, johon hapan puolukka sopii tosiaan hyvin. Maksalaatikkokin on makeaa kun laittaa paljon rusinoita ja siirappia ja siten siihen sopii hyvin puolukkahillo.
Mikä siinä on kun ihmisillä on ihan hukassa klassiset makuparit, joissa vastakohdat saavat aikaan elämyksen? Sweet & sour, salted caramel jne.Jeps. Tosin sweet and sour ei mulle uppoa. Kierrän kiinalaiset kaukaa.
Tv TimmyH
Sweet&sour on klassinen mmakuyhdistelmä. Kun puolukkasurvokseen lisää sopivasti sokeria, saadaan suolaiseen liharuokaan loistava lisuke. Sokeri lisätään vasta tarjoiluannokseen. Survosämpäriä ei saa sokeroida sillä se vähentää happamuutta ja survos pilaantuu.
- Anonyymi
Sinun mielestäsi loistava..hmm.
- Anonyymi
Hyvin säilyy kaupasta ostetut puolukkahillot lasipurkissa.
Anonyymi kirjoitti:
Hyvin säilyy kaupasta ostetut puolukkahillot lasipurkissa.
Totta kai. Onhan siinä mm. kaliumsorbaattia. Minä puhuin luomusurvoksen säilyttämisestä viileässä eteisessä. Se ei onnistu jos lisäät sokeria survokseen.
- Anonyymi
On joo klassinen jne. Mut jostain syystä en tykkää. Sanon ko. ruualle pthyi. 😐
Tv TimmyH - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
On joo klassinen jne. Mut jostain syystä en tykkää. Sanon ko. ruualle pthyi. 😐
Tv TimmyHSipuli pilaa eineslaatikot, aivan väkisin piti syödä kun erehdyin ostamaan. Kokkikartanon laatikko muutenkin paljon muita huonompaa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sipuli pilaa eineslaatikot, aivan väkisin piti syödä kun erehdyin ostamaan. Kokkikartanon laatikko muutenkin paljon muita huonompaa.
Kuka sinut pakotti syömään?
- Anonyymi
Yleensä puolukka on hyvin sopivaa juuri maksalaatikon kanssa . Ja jos nyt sinä rt siitä pidä niin eisitä silti tarvitse ottaa pois resepteistä , syö vaan ihan rauhassa miten se sinulle sopii. Ja minun puolukka hillon ei ole mitenkään kitkerää . Ja ens voisi itse edes ajatella punajuurta maksalaatikon kanssaa , joten kukin tekee miten itselle sopii
- Anonyymi
Makea puolukkahillo.. .vie ojasta sitten allikkoon.
Makea puolukkahillo kuuluu jälkiruokapuolelle. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Makea puolukkahillo.. .vie ojasta sitten allikkoon.
Makea puolukkahillo kuuluu jälkiruokapuolelle.Onko maksalaatikkosikin sitten jälkiruokaa vai eikö siinä ole makeutta?
- Anonyymi
Johtuukohan tuo puolukkasuositus siitä, että halutaan peittää maksalaatikon luontainen maku sitä vierastavilta; eihän maksalaatikon maku enää suussa tunnu, kun puolukan maku voittaa.
Vähän kuten valkosipulietanat: Valkosipulia siksi, ettei etana maistuisi.:)- Anonyymi
Valkosipulia tai muutakaan sipulia ei voi laittaa koska niiden makua ei voi peittää millään.
- Anonyymi
Älkääs nyt höpöttäkö, maksalaatikko täytyy ehdottomasti syödä mansikkahillon kera..namm,namm..
- Anonyymi
Mun mies laittaa ketsuppia joka ruokaan. Jopa jälkiruokiin!
- Anonyymi
En usko. 😆
- Anonyymi
Tv TimmyH
- Anonyymi
Tällaiset ovat vain makuasioita. Toiset pitävät puolukasta maksalaatikon kanssa ja toiset eivät. Ja toiset haluavat puolukkahilloa ja toiset pelkkää puolukkasurvosta. Ja toiset eivät pidä rusinoista maksalaatikossa ja toiset pitävät niistä.
Jokainen saa syödä maksalaatikon miten itse haluaa ja suosituksia ei tarvitse noudattaa. Ne ovat vain suosituksia ja niistä voi aina poiketa.
Ja itse otan mielelläni puolukkaa maksalaatikon kanssa, mutta hyvin se menee ilmankin. Toki itse pidän muutenkin puolukasta (jopa sellaisenaan ilman sokeria) toisin kuin monet muut. Rusinoista en erityisemmin pidä maksalaatikossa.
Tällaisesta kiistely on vähän sama kuin kiistely siitä kuuluuko ananas pizzaan. Ananas kuuluu pizzaan, jos siitä itse pitää. Jos ei niin se ei kuulu pizzaan. Tämänkin voi päättää itse.- Anonyymi
Jeps..
Pitääkin maksalaatikkoa ostaa. Ja rusinoilla, tietty.
Tv TimmyH - Anonyymi
Tuoreena puolukka onkin hyvää sellaisenaan, mutta aika älyttömästi pitää laittaa sokeria pakastettuun.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tuoreena puolukka onkin hyvää sellaisenaan, mutta aika älyttömästi pitää laittaa sokeria pakastettuun.
En laita koskaan sokeria puolukkasurvokseen vaan ainoastaan hieman hermesetasta jauhettuna.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
En laita koskaan sokeria puolukkasurvokseen vaan ainoastaan hieman hermesetasta jauhettuna.
Osta nestemäistä, itse laitan molempia.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Osta nestemäistä, itse laitan molempia.
En osta nestemäisenä vaikeampi annostella kuin jauhe ja jauhetta voi käyttää myös leivonnassa helpommin siksi jauheena. Olen oppinut jauheen annostelemisen mihin sitten makeutta tarvitaankin. Sokeria meillä ei käytetä kuin joulupipareihin.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
En osta nestemäisenä vaikeampi annostella kuin jauhe ja jauhetta voi käyttää myös leivonnassa helpommin siksi jauheena. Olen oppinut jauheen annostelemisen mihin sitten makeutta tarvitaankin. Sokeria meillä ei käytetä kuin joulupipareihin.
Minusta nestemäinen paljon helpompi ja sekoittuu hyvin, sokeria osaksi maun vuoksi.
- Anonyymi
Syön puolukoita mielelläni syksyllä, suoraan mättäästä suuhun. Niiden säilömisen ideaa en ole sisäistänyt – menneinä aikoina varmaan ihan kelpo vitamiinilisää. Puolukkasurvoksia ja -hilloja saavat popsia muut. Minun einesmaksalaatikkooni kuuluvat rusinat ja siihen tulee runsaasti voita joko paistinpannulla tai voisulana.
Muut mielipiteet sallin mielihyvin.
Vaimoni haluaa maksalaatikkonsa rusinoiden kanssa valmistettuna, mutta rusinat hän noukkii syödessään pois. Onneksi hänkin inhoaa ajatusta puolukoista maksalaatikossa ja haluaa omaansa voita kuten minäkin.
Niin – ja viinihapon (vai sitruunahapon?) avulla tehty puolukkamehu maistuu meille molemmille, sekä sellaisenaan että votkan mikserinä! Tuon mehun takia jopa minut saa poimimaan puolukoita silloin kun syksyllä sopivalle hollille satutaan.
Kahdeksatta kymmentä käydään – ruoka- ja juomatottumuksiamme tuskin saa millään argumenteilla isommin muuttumaan...- Anonyymi
Nykyään ei tarvitse itse säilöä kun voi ostaa kaupasta edullisesti pakasteena tai hillona. Etelästä tuodaan paljon tuorettakin hedelmää ja vihannesta ja sieltähän ne rusinatkin ovat.
- Anonyymi
Nyt on Saarioisen lootaa ostettu. Ed kerta varmaan kymmenen vuotta sitten. Rusinoilla mennään.
Tv TimmyH - Anonyymi
Koskikylän maksalaatikko aivan hirveää, ovat jättäneet sipulin mainitsematta, vain "mausteet", muutenkin kamalaa niin maultaan kuin rakenteeltaan. Parhaiten maun peitti makea mustikkahillo, sai juuri ja juuri syötyä kun ensin kypsensin huomattavasti lisää. Tuon puljun moskat jätän jatkossa aina hyllyyn.
- Anonyymi
Puolukkasurvos on suomalainen hyvä C-vitamiinin lähde perinteisesti. Sata vuotta sitten miltei ainoa kaalin ohella talviaikaan.
Meidän mummolassa oli puolukkasurvosta aina pöydässä, jos oli jotain perunaruokaa ja kastiketta, laatikkoa tms. Keittojen kanssa ei syöty. Ketsuppi on tainnut korvata yleismausteena puolukkasurvoksen?- Anonyymi
Vaikea sanoa kumpi parempi kaalilaatikon kanssa, puoliukkahillo vai ketsuppi, maksalaatikkoa en ole ketsupin kanssa kokeillut. Hillo parempi kuin survos, ei ole liikaa happoa.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1132943Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen232369Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082006- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2511057- 711044
- 801044