Umamimauste täyttä huijausta

Anonyymi-ap

25

378

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Valkosipulissa ja tomaatissa on umamin makua.

      • Anonyymi

        🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑

        🍑 ­­­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­­a­­a­­­n­­i -> https://ye.pe/finngirl21#18201322

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️💋❤️💋❤️🔞


    • Anonyymi

      Oletko aivan pihalla? Eihän umami ole mikään aine, vaan yksi perusmauista.

      • Anonyymi

        Sokeri on makeaa, suola suolaista. hapot happamia jne.


      • Anonyymi

        Jos joku maistuu joltain, niin se on silloin olemassa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Jos joku maistuu joltain, niin se on silloin olemassa.

        Maku on aineen aiheuttama reaktio makureseptoreissa ja aivojen tulkinta siitä. Maku on ominaisuus, ei substanssi ja siksi ei ole ainetta nimeltä makea tai hapan kuten ei myöskään umamia.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Maku on aineen aiheuttama reaktio makureseptoreissa ja aivojen tulkinta siitä. Maku on ominaisuus, ei substanssi ja siksi ei ole ainetta nimeltä makea tai hapan kuten ei myöskään umamia.

        Jumankauta, nyt meinasin pudota tuolilta. ENSIMMÄISEN kerran rouvalta oikea kommentti, eikä musta tuntuu juttu. hyvä hyvä ehkä se siitä alkaa ....


      • Anonyymi kirjoitti:

        Jumankauta, nyt meinasin pudota tuolilta. ENSIMMÄISEN kerran rouvalta oikea kommentti, eikä musta tuntuu juttu. hyvä hyvä ehkä se siitä alkaa ....

        Jätin sanomatta itsestäänselvyyden - vaikka ainetta umami ei ole olemassa niin maku umami on faktaa. Se on tieteellisesti todistettu psykofyysisissä, elektrofyysisissä ja biokemiallisissa tutkimuksissa. On olemassa tiettyjä molekyylejä ja ihmisen suussa tiettyjä reseptoreita, jotka saavat aivoissa aikaan tietyn makuaistimuksen, joka on nimetty umamiksi. Toivottavasti pysyt vieläkin tuolilla.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Jätin sanomatta itsestäänselvyyden - vaikka ainetta umami ei ole olemassa niin maku umami on faktaa. Se on tieteellisesti todistettu psykofyysisissä, elektrofyysisissä ja biokemiallisissa tutkimuksissa. On olemassa tiettyjä molekyylejä ja ihmisen suussa tiettyjä reseptoreita, jotka saavat aivoissa aikaan tietyn makuaistimuksen, joka on nimetty umamiksi. Toivottavasti pysyt vieläkin tuolilla.

        Ja väität silti, ettei joku fyysinen makuaine saa tuota aikaan? Ok.

        Vatsankin saa sitten kylläiseksi ajattelemalla.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Jätin sanomatta itsestäänselvyyden - vaikka ainetta umami ei ole olemassa niin maku umami on faktaa. Se on tieteellisesti todistettu psykofyysisissä, elektrofyysisissä ja biokemiallisissa tutkimuksissa. On olemassa tiettyjä molekyylejä ja ihmisen suussa tiettyjä reseptoreita, jotka saavat aivoissa aikaan tietyn makuaistimuksen, joka on nimetty umamiksi. Toivottavasti pysyt vieläkin tuolilla.

        Joo kyllä pysyin ja edelleenkin pysyn. se on nimenomaan makuaistimus, jonka japanilaiset ovat todenneet "lihaisa lähes herkullinen".

        Mutta jätetään tämä nyt tähän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo kyllä pysyin ja edelleenkin pysyn. se on nimenomaan makuaistimus, jonka japanilaiset ovat todenneet "lihaisa lähes herkullinen".

        Mutta jätetään tämä nyt tähän.

        Eli henkimaailman juttuja. Mikään ei oikeasti maistu miltään. Suolapurkkikin on illuusio. Ok. Olette neroja.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ja väität silti, ettei joku fyysinen makuaine saa tuota aikaan? Ok.

        Vatsankin saa sitten kylläiseksi ajattelemalla.

        ”Ja väität silti, ettei joku fyysinen makuaine saa tuota aikaan?”

        En toki näin väitä. Väitin vain, ettei ole olemassa ainetta umami, mutta on olemassa ainakin kolme molekyyliä (glutamaatti, inosinaatti ja guanylaatti), jotka aiheuttavat kolmessa spesifissä reseptorissa (T1R1 + T1R3, mGluR4, and mGluR1) sellaisen reaktion, ettei kokemus vastaa mitään tunnettua perusmakua. Siksi tuo kokemus on nimetty umamiksi. Avaus on hölmö kun se niputtaa aineen ja maun samaksi, mitä ne ei ole. Ihan sama kuin vinkuisi siitä, ettei sitruunankuori, oluen humala tai kahvi ole kitkerä kun siinä ei ole kitkeräainetta.

        Three umami substances (glutamate, 5′-inosinate, and 5′-guanylate) were found by Japanese scientists…Three umami receptors (T1R1 + T1R3, mGluR4, and mGluR1) were identified.”

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4515277/


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Jätin sanomatta itsestäänselvyyden - vaikka ainetta umami ei ole olemassa niin maku umami on faktaa. Se on tieteellisesti todistettu psykofyysisissä, elektrofyysisissä ja biokemiallisissa tutkimuksissa. On olemassa tiettyjä molekyylejä ja ihmisen suussa tiettyjä reseptoreita, jotka saavat aivoissa aikaan tietyn makuaistimuksen, joka on nimetty umamiksi. Toivottavasti pysyt vieläkin tuolilla.

        Paskakin maistuu ihan omaltaan, ei se silti tarvitse omaa päämaun luokitusta. Umamihan ei ole oma päämaku vaan eräs suola.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        ”Ja väität silti, ettei joku fyysinen makuaine saa tuota aikaan?”

        En toki näin väitä. Väitin vain, ettei ole olemassa ainetta umami, mutta on olemassa ainakin kolme molekyyliä (glutamaatti, inosinaatti ja guanylaatti), jotka aiheuttavat kolmessa spesifissä reseptorissa (T1R1 T1R3, mGluR4, and mGluR1) sellaisen reaktion, ettei kokemus vastaa mitään tunnettua perusmakua. Siksi tuo kokemus on nimetty umamiksi. Avaus on hölmö kun se niputtaa aineen ja maun samaksi, mitä ne ei ole. Ihan sama kuin vinkuisi siitä, ettei sitruunankuori, oluen humala tai kahvi ole kitkerä kun siinä ei ole kitkeräainetta.

        Three umami substances (glutamate, 5′-inosinate, and 5′-guanylate) were found by Japanese scientists…Three umami receptors (T1R1 T1R3, mGluR4, and mGluR1) were identified.”

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4515277/

        Paljon selvemmin erottuu vaikkapa erilaiset makeutusaineet toisistaan, pitäisi sitten niillekin keksiä omat maut. Täysin turhaa markkinointia ja yrittävät valkopestä natriumglutamaattia hyväksyttäväksi lisäaineeksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Paljon selvemmin erottuu vaikkapa erilaiset makeutusaineet toisistaan, pitäisi sitten niillekin keksiä omat maut. Täysin turhaa markkinointia ja yrittävät valkopestä natriumglutamaattia hyväksyttäväksi lisäaineeksi.

        ”…natriumglutamaattia hyväksyttäväksi lisäaineeksi.”

        Mitä pahaa siinä on? Luonnosta löytyvä molekyyli.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Paskakin maistuu ihan omaltaan, ei se silti tarvitse omaa päämaun luokitusta. Umamihan ei ole oma päämaku vaan eräs suola.

        ”Umamihan ei ole oma päämaku vaan eräs suola.”

        Jos ei paskaa ja esim. tomaattia tai parmesaania erota toisistaan niin ei kai se sitten eri maku ole.


    • Anonyymi

      Sipulit sopii mihin tahansa huijaukseen peittämään muut maut.

      • Anonyymi

        "Tomi Björckin mukaan umami on se maku, joka tuo suuhun syljen."
        - Varmasti syljettää!


      • Anonyymi

        Chilillä peitetään pilaantuneen ruoan maku.


    • Anonyymi

      Tomaatti ja ruokasieni on melkoisen erilaisia ja mietoja makuja verrattuna sipuleihin, en löydä mitään yhdistävää makua, pelkkää hömppää koko umami.

      "Jos rakastat ketsuppia, sieniä, soijakastiketta sekä pitkään kypsyneitä juustoja, olet todennäköisesti herkullisten ja täyteläisten makujen eli umamin ystävä.

      Maun lähteeksi hän eristi erään aminohapon eli glutamiinihapon suolat ja nimesi maun umamiksi. Esimerkiksi kyseisen aminohapon suoloihin kuuluva glutamaatti eli natriumglutamaatti on yksi umamille maistuvista aineista."
      https://kotiliesi.fi/ruoka/umami/

      Mausteet (tomaatti (30%), sipuli (19%), valkosipuli, mustapippuri, cayennepippuri), kalakastikejauhe (KALA, suola), soijakastikejauhe (SOIJAPAPU, VEHNÄ) (10%), sieni, suola, sitruunamehujauhe, paakkuuntumisenestoaine (piidioksidi). Kokonaissuolamäärä: 9,3%.
      https://www.santamariaworld.com/fi/tuotteet/umami/

      Tuossa on kaikki sekaisin, ei mitään tekemistä umamin kanssa jos sitä halutaan omana makunaan pitää., enneminkin kalamauste ja pilattu sipulilla. Onhan myynnissä pelkkää natriumglutamaattiakin, mitä taas pidetty haitallisena lisäaineena koska aiheuttaa ettei ihminen tunne tulevansa kylläiseksi. Siksihän ravintolat ja einesten tekijät sitä ruokiin lisää.

      • ”Tomaatti ja ruokasieni on melkoisen erilaisia ja mietoja makuja verrattuna sipuleihin, en löydä mitään yhdistävää makua, pelkkää hömppää koko umami.”

        Kuivattu ja paahdettu sipuli, kuivattu sieni ja aurinkokuivattu tomaatti. Kyllä näistä löytyy jo hyvin paljon yhteistä eli sitä herkullista umamin makua.


    • Anonyymi

      "Natriumglutamaatti eli E621on kiistelty aine. Tätä aromivahvennetta käytetään esimerkiksi eines- ja lihavalmisteissa, snäks- ja sipsituotteissa, liemikuutioissa, laitosruoassa ja itämaisissa ravintoloissa.

      Ainetta on luonnossakin. Luontaista glutamaattia on esimerkiksi saksanpähkinöissä, tomaateissa, parsakaalissa, sienissä, pavuissa, parmesaanijuustossa ja äidinmaidossa.

      - Glutamaattihan on yksi elimistön tämmönen aminohappo, jota elimistö itsekin muodostaa. Ja se on elimistössä keskushermoston yks tärkeimipiä kiihottavia välittäjäaineita, kertoo erikoislääkäri Mirja Hämäläinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

      Teollisuuden käyttämä, synteettinen E621 on kannattavaa bisnestä, sillä se on helppo ja halpa tapa saada teollisen prosessin heikentämiin raaka-aineisiin makua. Lisäksi E621 sitoo tehokkaasti vettä itseensä. Tuotteeseen lisätyllä vedellä ruokaan saadaan helposti lisää painoa ja näin tuotteesta voidaan pyytää isompi hinta.

      Synteettinen natriumglutamaatti ja esimerkiksi tomaateissa esiintyvä, luontainen glutamaatti eivät ole kuitenkaan täysin sama asia.
      Synteettisestä E621:stä on kiistelty jo vuosikymmeniä sen aiheuttamien erilaisten oireiden vuoksi.

      Päänsärky, migreeni
      Huimaus
      Astmaoireet
      Hengenahdistus
      Vatsakivut
      Kasvojen punoitus
      Suolisto-ongelmat
      Lihas- ja nivelkivut

      Lähteet: EVIRA, Migreeniyhdistys, HUS, Antioksidanttiklinikka

      Aineelle voi myös allergisoitua. E621 kiellettiin vauvojen ja pikkulasten ruoista lähes 15 vuotta sitten, mutta esimerkiksi kouluruoassa aine on yhä yleisesti käytetty mauntehostaja."
      https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/11/12/natriumglutamaatti-maustaa-monet-epaterveelliset-ruoat

      Nykyään kun E621 on kielletty monissa kouluissakin ja suolan määrää rajoitettu, lisätään molempia ruokiin ja myydään umamina. Jotkut einesten valmistajat eivät lisää E621 sisältämää natriumia suolan kokonaismäärään vaikka pitäisi.
      https://suomenkuvalehti.fi/kotimaa/natriumglutamaatti-vaarallinen-lisaaine-vai-harmiton-arominparantaja/

      Siksi monet esim saksalaiset einekset maistuu valtavan suolaisilta.

    • Anonyymi

      Kuten monet ovat jo todenneet täällä todenneet niin sellaista raaka-ainetta kuin umami ei ole olemassa. Mutta on tuo silti huijaus, koska umamin maun saa ilman tuollaista maustettakin helposti. Täysin turha maustesekoitus minusta.

      • Anonyymi

        Lisäksi tomaatti ja sipuli eivät edes ole parhaimpia umamin lähteitä, mutta ne on silti merkittävin osa maustetta. Luultavasti koska ne ovat halpoja.


    • Anonyymi

      Umami natriumglutamaattina on vain yksi suolan muoto, ei se mikään oma päämaku ole. Ahneet mainostaa että ihmiset söisi ja ostaisi enemmän eineksiä ja ravintola/grilliruokia samalla läskistyen. Lisäaine/mauste joutaisi kieltää tarpeettomana, ruuasta saa nuo maut luonnollisesti ja haitattomasti.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvat! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki, 22, on puhjennut naisena kukkaan - Some sekoaa: "Sä..."

      Ooo, kaunis aikuinen nainen Helmistä on kasvanut siinä yli 80-vuotiaan Dannyn rinnalla! Katso uudet kuvat: https://ww
      Suomalaiset julkkikset
      47
      3135
    2. Henkirikos Alakylässä

      Nainen löydetty elottomana, mies otettu kiinni. Mitä on tapahtunut?
      Seinäjoki
      47
      2361
    3. Suodatinpussin kastelemalla saa parempaa kahvia

      Kokeilin niksiä ja kyllä tämä kahvi on parempaa nyt. Ei lainkaan maistu paperiselta. Huljuttelee hanan alla suppiloa pap
      Maailman menoa
      125
      1720
    4. Tidätkö nainen

      että suoraan sanottuna v.tut.aa että pääsit näin lähelle minua. Ei olisi oikeasti aikaa tähän mutta silti aina välillä o
      Ikävä
      100
      1563
    5. Onkohan sinulla kaikki hyvin?

      Nyt vähän sellainen outo tunne tuli. Sinun asiasi niin ei minulle toki tarvitse kertoa. Kunhan mietin...
      Ikävä
      38
      1077
    6. Viimeinen reissu tälle kesälle

      Pian se syksy on. Hyvää huomenta ja aurinkoista päivää. ☕🌞🍁🌻🐺❤️
      Ikävä
      169
      954
    7. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      44
      921
    8. Huikeeta, mahtavaa, ihan mielettömän upeeta

      Me ostettiin talo Espanjasta. Tosin saadaan käyttää sitä vain muutama viikko vuodessa kun on monta muutakin ostajaa! M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      175
      856
    9. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      71
      801
    10. Oho! Arja Koriseva paljastaa TTK:n ekasta suorasta lähetyksestä: "On vähän ärsyttävä yhtälö!"

      Upea Arja Koriseva! Tsemppiä haasteelliseen tilanteeseen! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-arja-koriseva-
      Suomalaiset julkkikset
      14
      774
    Aihe