Vinkkejä valurautapannun käyttöön?

Olen viime aikoina tykästynyt valurautapannuihin ja avaisinkin tähä liittyen keskustelun valurautapannun käyttövinkeistä. Seuraavassa muutamia omia havaintoja.

Minulla on vain made in USA Lodgen pannuja, jotka ovat ehtaa valurautaa ilman emalointia tai muita pinnoitteita. Useissa Suomessa myytävissä pannuissa on jonkinlainen mattaemalointi, mitenkähän tämä vaikuttaa pannun käyttöön? Lodgen valurautapannut ilman emalointia toimivat täydellisesti kuten pitääkin.

Valurautapannu pitää lämmittää riittävän pitkään eikä sitä voi nopeuttaa laittamalla lieden lämpöä ensin täysille ja sitten laskemalla alaspäin. Pääosa paistamisesta tapahtuu mediumilla. Itsellä on sähköliesi 1-9 asteikolla, jossa käytän munakkaalle ja letuille 4-5, kalalle 5, pekonille 5, kanan fileille 5-6, naudan pihveille 7 ja kampasimpukoille 7. Munakkaat onnistuvat hyvin kun pannun lämptila on vähintään 220C.

Valurautapannu pitää pestä kunnolla. En käytä saippuaa, mutta käytän karkeaa tiskiharjaa, jolla kiinni palanut ruoka lähtee kunnolla pois. Oikein käytettyyn ja jo vähän aikaa käytössä olleeseen pannuun ei ruoka pala kiinni.

Jo vähän käytetyssä Lodgen pannussa onnistuu pekoni, kala, kana, munakas ja letut helposti niin, etteivät pala tai tartu kiinni kun noudattaa ohjeita lämpötiloista ja kunnollisesta esilämmityksestä.

Valurautapannulla herkästi kiinni tarttuva ei lähde heti irti vaan pannu luovuttaa/irrottaa 1-2 minuutin jälkeen ruoka-aineen. Munakasta on ihan turha yrittää kääntää heti paistamisen alussa uudella pannulla. Vanhalla pannulla se kyllä onnistuu.

Valurautapannussa ei kannata säilyttää ruokaa pitkään. Valurautapannu ei kestä happamia kastikkeita kovin hyvin. Valurautapannussa maku tarttuu ja saattaa siirtyä toisiin ruokiin.

9

210

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ystäväni faija teki sillä aina makkarakastikkeen. Joku magic siinä happens. Ihan eri juttu kuin tavallisella pannulla tehdessä. Hyviä muistoja. 😃

      Tv TimmyH

      • Tämä on ihan totta. Valurautapannulla tulee kyllä hyvä maku kun lämpötila on oikea niin, että ruskistuu mutta ei pala.

        Nyt kun valurautapannulla olen paistellut niin porilainen on yksi ruoka, jota pitää kokeilla joskus. Valurautapannulla kunnolla ruskistettu jahtimakkaran siivu on varmasti hyvää 😊


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Tämä on ihan totta. Valurautapannulla tulee kyllä hyvä maku kun lämpötila on oikea niin, että ruskistuu mutta ei pala.

        Nyt kun valurautapannulla olen paistellut niin porilainen on yksi ruoka, jota pitää kokeilla joskus. Valurautapannulla kunnolla ruskistettu jahtimakkaran siivu on varmasti hyvää 😊

        Varmaankin noin.

        Eikä ruuan tarvitse olla aina niin viimeisen päälle. Nakkilihis menee välillä aivan mainiosti . 😀


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmaankin noin.

        Eikä ruuan tarvitse olla aina niin viimeisen päälle. Nakkilihis menee välillä aivan mainiosti . 😀

        Tv Timmy


      • Anonyymi

        🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒

        ❤️ ­N­y­m­­­f­­­o­­­m­a­a­n­i -> https://l24.im/ecC7ux#kissagirl21

        🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


    • Anonyymi

      Kirppareilta löytyy 5€ loistavia pannuja, kun vaan sitten ensin polttaa ne ja sitten ostaa kaupasta sian kamaraa jolla aina paiston jälkeen sivelee ne, kamaran voi aina sitten pakastaa käytön jälkeen. jos haluaa ostaa hyvän pannun niin Ikeasta saa Röstrandin valurautapannun edullisesti ja on myöskin ikuinen.
      Valurautapannun ja padan voi ihan hyvin pestä myös ns. kauppamatkustajan matkavitulla.

    • Anonyymi

      Mitä vinkkejä haluat senkin nimirosvo!

      Grillimamma

      • Mitä rosvoamista tässä on? 😂

        Rouva ei ole välttämättä mamma ja mamma ei ole välttämättä rouva.

        Minä grillaan aidolla hiili- ja puusavulla, sinä käsittääkseni keität ribsit sipuli- ja porkkanapalojen, maustepippurin ja laakerinlehden kanssa ja vain nopeasti aateloit pinnat kaasugrillissä.

        Olemme niin erilaisia, että molemmat mahdumme palstalle jakamaan grillausvinkkejä. Rekkaa itselle tuo nikki ja lopeta kiukuttelu. Enää pari kuukautta niin saa kaivaa keittokattilat ja kaasugrillit varastosta kesän BBQ herkkuja varten.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tirkistelijä T...

      Tirkistelijä T... ei ole sokeutunut, vaikka näin juorutaan. Asuu nykyään Limingassa ja jatkaa sekopää touhujaan ainakin
      Haapavesi
      3
      1864
    2. Liian kiltti.. ?

      Tässä jo jonnunaikaa olen tuumaillut tätä kiltti ja kunnollinen juttua. Siis miksi oikeasti kiltit eivät muka kelpaa?
      Sinkut
      230
      1517
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      242
      1486
    4. 1982 syntynyt Mahdi Alcheikh tuomittiin törkeästä lapsenraiskauksesta

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mies-raiskasi-15-vuotiaan-uimahallissa-turussa/8964984 Yli 4 vuotta vankeutta Oike
      Oulu
      51
      1364
    5. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      105
      1308
    6. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      11
      1169
    7. Kansan vihaama elokapina aikoo pysäyttää moottoritien ruuhka-aikana

      Mielenosoitus alkaa perjantaina kello 15 Länsiväylän ja Porkkalankadun risteyksessä. On se kummallista, että tuollainen
      Maailman menoa
      283
      1139
    8. Voiko 40 tai yli

      Enää rakastua vai onko se jo game over?!
      Ikävä
      154
      1121
    9. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      66
      1113
    10. Trallalaa kesä on

      Helteinen ja kuuma. Hyvää huomenta. ☀️😊🫶🏼🍍❤️🐦‍⬛
      Ikävä
      190
      899
    Aihe