Lettujen life hack

Life hack on "any trick, shortcut, skill, or novelty method that increases productivity and efficiency, in all walks of life." eli suomeksi sanottuna Pirkkaniksi. Hoksasin itse yhden kun tein lettuja aamupalaksi. Tarkoitus oli lähinnä käyttää valurautapannua ja saada siihen lisää pinnoitetta. Tein normaalisti lettutaikinan Marttojen reseptillä, mutta samalla testasin uutta sähkvatkainta. Vatkain oli niin hiljainen ja tehokas, että se pyöräytti taikinan alta aikayksikön vaahdoksi. Tästä tuli aivan älyttömän hyvi lettuja. Mitä opin itse ja vinkkejä muille?

-Paras pannu on valurautapannu, jossa ei ole minkäänlaista pinnoitetta, ei edes mustaa mattaemalointia. Paras ja edullisin tuotemerkki on Lodge, joka tehdään vielä USA:ssa. Kukapa uskoisi, että autojen varaosaliikkeestä Motonetistä saa edullisimmat ja parhaat paistinpannut.

-Lettutaikina kannattaa vatkata kuohkeaksi vaahdoksi, jolloin lettujen toivottu pitsimäisyys tulee luonnostaan eikä se tarvitse välttämättä pannulla kiehuvaa voita.

-Lettutaikinan vaahdoksi vatkaaminen on ohituskaista, jolla voitat koko ikänsä lettuja paistaneet savolaismummot kesän letunpaistokisoissa. Lettuihin tulee automaattisesti rapea pitsimäinen rakenne, jota et käytännössä pysty pilaamaan tällä menetelmällä.

-Blinien tekemiseen tämä on älyttömän hyvä keino. Blineihin pitäisi vatkata valkuaiset kuohkeaksi, mutta menetelmää pystyy yksinkertaistamaan sillä, että sekoittaa nesteen, jauhot ja hiivan, joka kohoaa vuorokauden tai pari. Sen jälkeen vatkaa kananmunat kuohkeaksi ilman keltuaisten ja valkuaisten erottelua ja sekoittaa jauhonesteseoksen joukkoon voisulan kanssa. Ja ilmavan kuohkeat ja rapeat blinit ovat varmoja, joita ei käytännössä saa pilalle vaikka kuinka yrittäisi.

4

128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Voi kuinka superhyvä sinä taas oletkaan, minäkin voisin olla "Ukkosi" voisin pitää sinut poissa keittiöstä ja tehdä itse ruuat ja olla kehumatta tekemisiäni tällä palstalla.

      • Kiitos. En kyllä kehunut itseäni sen kummemmin vaan toin vaan esille sen, että lettutaikinan voi pyöräyttää myös vatkaimella kuohkeaksi kuten blinitaikinan. Toki kehuin Lodgen valurautapannuja, mutta minulla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että ne ovat niin hyviä.

        Ajattelin tänään kokeilla ensi kertaa Lodgen maissileipäpannua:

        https://lodgecastiron.fi/product/cast-iron-wedge-pan/

        Tällä reseptillä:

        https://amazingribs.com/tested-recipes/bread-recipes/crumbly-skillet-cornbread-recipe/

        Olen ennenkin tehnyt tuolla reseptillä eli varmasti on hyvää, mutta valurautapannulla on todennäköisesti vielä paljon parempaa kun aiemmin tein vain uunipellillä. Olisiko vinkkejä tähän?

        Teen todennäkööisesti uuden aloituksen maissileipien paistamisesta illalla kun kokeilu on onnistunut. Ajattelin varmistaa tarttumattomuuden niin, että voitelen pannun kunnolla rypsiöljyllä ennen esilämmitystä ja esilämmityksen jälkeen jokaiseen lokeroon pieni annos voita niin ei tartu kiinni ja tulee hyvä maku. Nämä maissileiväthän on ihan must juttu sitten kesällä kun järjestää kunnon jenkkityyliset barbequekutsut ulkona.


      • Anonyymi

        Grillaava rouva antaa ihan hyviä ja toimivia vinkkejä ja levittää hyvää mieltä. Ei ole sellainen palstan besserwisseri, joka hyökkää jankuttamaan muiden kimppuun omilla ja usein väärillä pinttyneillä tavoilla.


    • Anonyymi

      Lettujen tekoon ei tarvita sähkövatkainta. Paistamiseen tarpeeksi kuuma pannu ja oikeaa voita niin onnistuu. Taikinan ei tarvitse olla vaahtoa.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      92
      6668
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      28
      2672
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2253
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      75
      1904
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1671
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1467
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1367
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1294
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1243
    Aihe