Kalan savustaminen halvalla ja liikkuvalla kalustolla

Anonyymi-ap

Olisiko 25 v sitten kun ostin savustetun kirjolohifileen kaupasta ja vasta kotona katsoin kilohintaa 24,90€ , silloin ajattelin että 15€ savustuslisä on minulle liikaa.
Valmistin risukeittimen ja ostin 30€ savustuslaatikon. Nykyään saa risukeittimiä sellain xxl kannattaa ostaa, niin on tehoa talvellakin. Tänään otin ihan kuvankin .
Savustaminen on helppoa ja kivaa puuhaa. minulla on sellaisia 11x 3-4 cm koivuklapista pilkottuja `miniklapeja`joita kuluu sacvustuksessa 12-16 kpl .
Tällä systeemillä kerrostalossakin asuva voi taloyhtiön pihalla savustella ja ei vie paljon tilaa nurkissa. Kuvassa savustan kottikärryssä mutta saman asian ajaa pieni metallilevy tai folio risukeittimen alla.

Katso kuva > https://aijaa.com/8s8X4T

32

496

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Savuboksia voi lämmitellä halvalla rengaspolttimella nestekaasua käyttämällä. On turvallista ja miltei salonkikelpoista.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Joskus oli myynnissä savustuspusseja, joilla pystyi savustamaan tavallisessa sähköuunissa.

      • Anonyymi

        Kerran kokeilin, kaukana oikeasta savustuksesta.


    • Anonyymi

      Kyllä olen käyttänyt Mustang sähkösavustinta jo 4 vuotta. Pohjalle dl leppäputua .
      Tuorelohi fileenä merisuolassa n 2 - 3 tuntia . Liika suola huuhdotaan pois. Kokonainen lohi ilman päätä , viillän keskeltä selkätuodon vierestä kuin vihkon auki. ei siis läpi
      Suolaa 1dl väliin . annan trkeytyä mös 2 -- 3 tuntia huuhdon . Kääntele paketissa lohta niin tasaisempi suolaus.
      Savustin päälle. Anna alkulämpöä 8min. - 10 MIN. Fileen savustus aika noin 12min.
      Kokonaisena lohi 20min . Kun ajat ovat täysiä katkaise sähkö . Anna vetätyä savustimessa vielä 10 min. Nauti. Savustimen ominaisuus tuprautta savua hieman , ei vaarallista.. Kerrostalon parvekkellakin lupa savustaa. . Voi oola talokohtaista. Meillä Isännöitsiä savustaa itsekkin kalan.
      Lidl , Cittari . ym paikka haeppas tarjous lohta ja kokeile. Et pety.
      Savustin antaa pian hintansa takaisin .

    • Mielenkiintoista kokeilua ja yksinkertaisella laitteistolla saa jo ihan hyvää tulosta aikaan. Sitä vaan ihmettelen, että suomalaiset savustavat niin, ettei lämmityksestä tulevaa savua käytetä savustamiseen vaan se tehdään epäsuorasti savustussäiliössä kytevillä puruilla.

      Saaristolaissavustimella tai offset-savustimella tulee hyvä tulos kun siinä lämmitys ja savu tehdään samalla puun poltolla. Toki tässä lämmityspuu pitäisi olla leppää, tammea tai omenapuuta kun mänty, kuusi ja koivu tuottaa kitkerää ja pahan makuista savua...no, koivu on ok kun tuohen kuorii kokonaan pois.

      Itse ajattelin tulevana kesänä hankkia halvan offset-savustimen. Viime kesänä kokeilin Masterbuilt Gravity Series 800:lla polttaa pelkkää puuta ja kyllä sillä tuli todella hyvä savulohi. Neljään kiloon savulohta kului noin kolme saunaklapia leppää. Tein niistä pienempiä, noin 5x5x10 cm palikoita, joita poltin kerrallaan 2-3 kpl ja lisäys puolen tunnin välein. Näin lämpötila pysyi 85C:ssä ja lohet olivat valmiita 2 tunnin kuluttua.

      • Anonyymi

        Niinhän sitä tietämätön ihmettelee, mutta kun se hormissa savustaminen on kaikkein haitallisinta. Vähiten haitallista kun savunlähde on eri tilassa kuin savustettavat tuotteet, mahdollisimman kaukana ja mielellään suodatettu. Mitä kuumempi, sitä haitallisempi ja hormissa kaikki savukaasut kulkeutuu tuotteiden läpi.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Niinhän sitä tietämätön ihmettelee, mutta kun se hormissa savustaminen on kaikkein haitallisinta. Vähiten haitallista kun savunlähde on eri tilassa kuin savustettavat tuotteet, mahdollisimman kaukana ja mielellään suodatettu. Mitä kuumempi, sitä haitallisempi ja hormissa kaikki savukaasut kulkeutuu tuotteiden läpi.

        "Niinhän sitä tietämätön ihmettelee, mutta kun se hormissa savustaminen on kaikkein haitallisinta."

        Ihme tietämätön sekoilija. Pointti on siinä, että liekillä palavan tulen savu on puhtaampaa verrattuna siihen, että se kytee ja käryää. Suomalaisten tyypillinen tapa savustaa on juurikin tuo purujen käryttäminen ilman liekkiä. Monesti purut vielä kastellaan, että tulisi vielä paksumpaa ja likaisempaa savua.

        "Vähiten haitallista kun savunlähde on eri tilassa kuin savustettavat tuotteet, mahdollisimman kaukana ja mielellään suodatettu."

        Kaikessa savustuksessa savun lähde on samassa tilassa kuin savustettava ruoka.

        "Mitä kuumempi, sitä haitallisempi..."

        Höpsistä, mitä kuumempi, sen puhtaampi savu.

        "hormissa kaikki savukaasut kulkeutuu tuotteiden läpi."

        Eh, et taida tuntea edes offset savustimen periaatetta? Offsetissa ihan nimensä mukaisesti ruoka ei ole kiivaasti vetävässä suorassa hormissa tulen yläpuolella vaan se on tulesta sivussa ja savu kiertelee hitaasti vaakatasossa savustuspöntön läpi. Tässä esimerkki hyvästä offset savustimesta.

        https://kauppa.savustintukku.fi/product/1393/raataloitava-offset-savustin-16-materiaali-62mm-terasta--toimitusaika-noin-2-4-viikkoa?gad_source=1

        Saaristolaissavustin on hieman samanlainen, mutta siinä ruoka on suoraan tulen yläpuolella ja se lämpenee ja savustaa samalla tulella. Toki siinä on kivipesä välissä niin, että imee enimmät suorat lämmöt pois.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Niinhän sitä tietämätön ihmettelee, mutta kun se hormissa savustaminen on kaikkein haitallisinta."

        Ihme tietämätön sekoilija. Pointti on siinä, että liekillä palavan tulen savu on puhtaampaa verrattuna siihen, että se kytee ja käryää. Suomalaisten tyypillinen tapa savustaa on juurikin tuo purujen käryttäminen ilman liekkiä. Monesti purut vielä kastellaan, että tulisi vielä paksumpaa ja likaisempaa savua.

        "Vähiten haitallista kun savunlähde on eri tilassa kuin savustettavat tuotteet, mahdollisimman kaukana ja mielellään suodatettu."

        Kaikessa savustuksessa savun lähde on samassa tilassa kuin savustettava ruoka.

        "Mitä kuumempi, sitä haitallisempi..."

        Höpsistä, mitä kuumempi, sen puhtaampi savu.

        "hormissa kaikki savukaasut kulkeutuu tuotteiden läpi."

        Eh, et taida tuntea edes offset savustimen periaatetta? Offsetissa ihan nimensä mukaisesti ruoka ei ole kiivaasti vetävässä suorassa hormissa tulen yläpuolella vaan se on tulesta sivussa ja savu kiertelee hitaasti vaakatasossa savustuspöntön läpi. Tässä esimerkki hyvästä offset savustimesta.

        https://kauppa.savustintukku.fi/product/1393/raataloitava-offset-savustin-16-materiaali-62mm-terasta--toimitusaika-noin-2-4-viikkoa?gad_source=1

        Saaristolaissavustin on hieman samanlainen, mutta siinä ruoka on suoraan tulen yläpuolella ja se lämpenee ja savustaa samalla tulella. Toki siinä on kivipesä välissä niin, että imee enimmät suorat lämmöt pois.

        Tenttumammalla varmasti paljon kokemusta savustumisesta nuotiolla, mutta ehkäpä kannattaa luottaa tutkimuksiin miten PAH-yhdisteet käyttäytyy erilaisissa savustimissa.

        "Sitä vaan ihmettelen, että suomalaiset savustavat niin, ettei lämmityksestä tulevaa savua käytetä savustamiseen vaan se tehdään epäsuorasti savustussäiliössä kytevillä puruilla."

        - Sitähän tuossa ihmettelit ja tutkimusten mukaan juuri noin ei kannata savustaa. Eri tilassa purut on usein teollisissa savustimissa, ei siis samassa tilassa kuin kalat vaan sivukammiossa mistä savu johdetaan savustustilaan. Tietrysti se perinteinenkin on parempi kuin hormisavustin.

        Muurari teki tutulle perheelle tuollaisen hormisavustimen, ei nyt sentään kalat suoraan tulen päällä ole, hiukan sivussa, mutta kaikki savu meni savustushormin kautta ulos. Toki hekin tiesivät ettei se terveellisin vaihtoehto ole, mutta helpompi ja nopeampi.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tenttumammalla varmasti paljon kokemusta savustumisesta nuotiolla, mutta ehkäpä kannattaa luottaa tutkimuksiin miten PAH-yhdisteet käyttäytyy erilaisissa savustimissa.

        "Sitä vaan ihmettelen, että suomalaiset savustavat niin, ettei lämmityksestä tulevaa savua käytetä savustamiseen vaan se tehdään epäsuorasti savustussäiliössä kytevillä puruilla."

        - Sitähän tuossa ihmettelit ja tutkimusten mukaan juuri noin ei kannata savustaa. Eri tilassa purut on usein teollisissa savustimissa, ei siis samassa tilassa kuin kalat vaan sivukammiossa mistä savu johdetaan savustustilaan. Tietrysti se perinteinenkin on parempi kuin hormisavustin.

        Muurari teki tutulle perheelle tuollaisen hormisavustimen, ei nyt sentään kalat suoraan tulen päällä ole, hiukan sivussa, mutta kaikki savu meni savustushormin kautta ulos. Toki hekin tiesivät ettei se terveellisin vaihtoehto ole, mutta helpompi ja nopeampi.

        ”…tutkimuksiin miten PAH-yhdisteet käyttäytyy erilaisissa savustimissa.”

        PAH-yhdisteitä syntyy epätäydellisessä palamisessa. Tässä on yksi tutkimus. Katso esimerkiksi taulukkoa 9. Kuivista sahanpuruista tulee tuplamäärä PAH-yhdisteitä kuin kuivasta puusta ja tuoreista 30x enemmän. Kyllä se suomalainen tapa käryyttää märkiä puruja valkoisella savulla on epäterveellistä.

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8998094/


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        ”…tutkimuksiin miten PAH-yhdisteet käyttäytyy erilaisissa savustimissa.”

        PAH-yhdisteitä syntyy epätäydellisessä palamisessa. Tässä on yksi tutkimus. Katso esimerkiksi taulukkoa 9. Kuivista sahanpuruista tulee tuplamäärä PAH-yhdisteitä kuin kuivasta puusta ja tuoreista 30x enemmän. Kyllä se suomalainen tapa käryyttää märkiä puruja valkoisella savulla on epäterveellistä.

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8998094/

        Lastujahan savustuksessa käytetään, olen kyllä purujakin nähnyt myytävän. Teollisisia savustimia tutkitaan säännöllisesti ja tutkijat kyllä tietävät millaiset ovat vähiten haitallisia. Sinun tapasi ei ole suomalainen tapa.

        En tiedä onko sattumaa, mutta kaksi hormisavustettua kalaa usein syönyttä sairastui vakavasti, itselle ei maistunut enää muutaman kerran jälkeen. Perinteinen savustustapa ei ole sattumalta valikoitunut kotikäyttöön ja teollisuudessa voidaan tahdä vielä turvallisemmin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Lastujahan savustuksessa käytetään, olen kyllä purujakin nähnyt myytävän. Teollisisia savustimia tutkitaan säännöllisesti ja tutkijat kyllä tietävät millaiset ovat vähiten haitallisia. Sinun tapasi ei ole suomalainen tapa.

        En tiedä onko sattumaa, mutta kaksi hormisavustettua kalaa usein syönyttä sairastui vakavasti, itselle ei maistunut enää muutaman kerran jälkeen. Perinteinen savustustapa ei ole sattumalta valikoitunut kotikäyttöön ja teollisuudessa voidaan tahdä vielä turvallisemmin.

        ”Sinun tapasi ei ole suomalainen tapa.”

        Kyllä se itseasiassa on. Unohdin ensimmäisessä viestissä saunapalvaamisen, joka on hyvin suomalainen tapa ja vastaa hyvin offset-savustusta, josta itsekin kerroin esimerkin kun kalaa savustin. Siinä pidetään lämpö maltillisena (minulla noin 60-80C), pieni määrä puuta kerrallaan, liekillä polttaminen ja riittävästi happea. Savu on ohutta sinistä savua. Ruoka ei suoraan tulipesän yläpuolella vaan sivussa.

        Tässä toinen turkimus, joka toteaa savun määrän nostavan PAH-pitoisuuksia.

        The smoke density and fan speed impact the level of PAHs contamination of smoked products (Pöhlmann et al., 2012; Pöhlmann et al., 2013a; Zastrow, Schwind, Schwägele, Speer, 2019). Pöhlmann et al. (2012) tested frankfurter type sausages, where both the increase of smoke density and fan speed increased PAHs content.

        https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224421004179

        Kyllä se vaan niin on, että jos hallitset lämpötilan niin, ettei se karkaa liian kuumaksi ja tuote on sivussa tulesta niin ohut sininen savu on parempaa kuin märkien purujen käryyttäminen.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        ”Sinun tapasi ei ole suomalainen tapa.”

        Kyllä se itseasiassa on. Unohdin ensimmäisessä viestissä saunapalvaamisen, joka on hyvin suomalainen tapa ja vastaa hyvin offset-savustusta, josta itsekin kerroin esimerkin kun kalaa savustin. Siinä pidetään lämpö maltillisena (minulla noin 60-80C), pieni määrä puuta kerrallaan, liekillä polttaminen ja riittävästi happea. Savu on ohutta sinistä savua. Ruoka ei suoraan tulipesän yläpuolella vaan sivussa.

        Tässä toinen turkimus, joka toteaa savun määrän nostavan PAH-pitoisuuksia.

        The smoke density and fan speed impact the level of PAHs contamination of smoked products (Pöhlmann et al., 2012; Pöhlmann et al., 2013a; Zastrow, Schwind, Schwägele, Speer, 2019). Pöhlmann et al. (2012) tested frankfurter type sausages, where both the increase of smoke density and fan speed increased PAHs content.

        https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224421004179

        Kyllä se vaan niin on, että jos hallitset lämpötilan niin, ettei se karkaa liian kuumaksi ja tuote on sivussa tulesta niin ohut sininen savu on parempaa kuin märkien purujen käryyttäminen.

        "Sitä vaan ihmettelen, että suomalaiset savustavat niin, ettei lämmityksestä tulevaa savua käytetä savustamiseen vaan se tehdään epäsuorasti savustussäiliössä kytevillä puruilla."
        - Tuotahan sinä ihmettelit, miksei muut tee kuten sinä ja on kaikkein vaarallisin tapa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Sitä vaan ihmettelen, että suomalaiset savustavat niin, ettei lämmityksestä tulevaa savua käytetä savustamiseen vaan se tehdään epäsuorasti savustussäiliössä kytevillä puruilla."
        - Tuotahan sinä ihmettelit, miksei muut tee kuten sinä ja on kaikkein vaarallisin tapa.

        Onhan Suomessa saunapalvaaminen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onhan Suomessa saunapalvaaminen.

        Tuskin monikaan tekee kotona. Kaupan saunapalvit usein tehty pelkällä savuaroimilla ja ovat kumimaisia. Kalliimmissa saattaa olla parempia, mutta en periaatteesta suostu maksamaan kiskurihintoja. Ennen kinkkuleikkeleet olikin hyviä, mutta kaikessa halutaan yhä suurmepia voittoja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuskin monikaan tekee kotona. Kaupan saunapalvit usein tehty pelkällä savuaroimilla ja ovat kumimaisia. Kalliimmissa saattaa olla parempia, mutta en periaatteesta suostu maksamaan kiskurihintoja. Ennen kinkkuleikkeleet olikin hyviä, mutta kaikessa halutaan yhä suurmepia voittoja.

        "Tuskin monikaan tekee kotona. Kaupan saunapalvit usein tehty pelkällä savuaroimilla ja ovat kumimaisia."

        Tarkoitin *sauna*palvia, jota tehdään savusaunassa oikealla leppäsavulla leppäpuuta liekillä polttamalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Tuskin monikaan tekee kotona. Kaupan saunapalvit usein tehty pelkällä savuaroimilla ja ovat kumimaisia."

        Tarkoitin *sauna*palvia, jota tehdään savusaunassa oikealla leppäsavulla leppäpuuta liekillä polttamalla.

        Saunapalvin nimellähän niitä leikkeleitä myydään kaupoissakin, mutta on jotain ihan muuta. Teetkö itse, en tiedä ketään kuka tekisi kotioloissa. Ennen ne oli kaupassakin mureaa ja oikeasti palvatun makuisia.


    • Anonyymi

      Varmaan ok . Sähkösavustin vaivaton . Mutta ulkona savustu pönttö yhtä hyvä.
      Oma touhunsa mutta kivaa puuhastelua. Savukalle mahtavaa salaattia lisukkeeksi..
      Keitinperunat tillillä , + Kermaviili aura kastike. Tai Blue chees dippi kastike aineesta on
      ok mahtavaa.

    • Anonyymi

      Kaipa se savun ottaminen pöntön sisältä on parempi tapa. Ei tule nokea, kipinöitä ja kala kuivuu vähemmän. Mutta pointtini on vähän tilaa vievät jutut. Kesällä teen isohkon kylmäsavustimen pellistä ja savustan juhlakalat itse. Olen kylmäsavustanut pallogrillissä savusokkelon kanssa ja muuten hyvä mutta vain 1 pienehkö file tulee kerralla. Samalla vaivalla kun tulisi 6 filettä, voisi vakuumissa pakastaa juhlapyhiksi.
      Grillaavalla rouvalla onkin taas vähän `paremmat`vehkeet ;)
      ap

      • ”Kaipa se savun ottaminen pöntön sisältä on parempi tapa. Ei tule nokea, kipinöitä ja kala kuivuu vähemmän.”

        Minun havaintojen mukaan puhtaalla liekillä palamisesta tulee paras savun maku. Puhtaan palamisen näkee hyvin siitä, että savu on sinertävää ja lähes näkymätöntä. Liian vähällä hapella palava puu muodostaa harmaata, valkoista ja jopa mustaa savua. Tästä tulee nokinen liha ja kala ja se maistuu ”likaiselle”. Sähkösavustimilla ja puruilla savustettaessa palaminen on kytemällä palamista. Tästäkin tulee ihan ok, jos savustusaika on lyhyt.

        ”Grillaavalla rouvalla onkin taas vähän `paremmat`vehkeet ;)”

        Tuohon puruilla savustamiseen kokemus perustuu Bradleyn 6-räkkiseen savustimeen. Sillä tulee ihan hyvä, mutta minun mielestä liekistä tulevalla sinisellä savulla tulee parempi kuin Bradleyllä.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        ”Kaipa se savun ottaminen pöntön sisältä on parempi tapa. Ei tule nokea, kipinöitä ja kala kuivuu vähemmän.”

        Minun havaintojen mukaan puhtaalla liekillä palamisesta tulee paras savun maku. Puhtaan palamisen näkee hyvin siitä, että savu on sinertävää ja lähes näkymätöntä. Liian vähällä hapella palava puu muodostaa harmaata, valkoista ja jopa mustaa savua. Tästä tulee nokinen liha ja kala ja se maistuu ”likaiselle”. Sähkösavustimilla ja puruilla savustettaessa palaminen on kytemällä palamista. Tästäkin tulee ihan ok, jos savustusaika on lyhyt.

        ”Grillaavalla rouvalla onkin taas vähän `paremmat`vehkeet ;)”

        Tuohon puruilla savustamiseen kokemus perustuu Bradleyn 6-räkkiseen savustimeen. Sillä tulee ihan hyvä, mutta minun mielestä liekistä tulevalla sinisellä savulla tulee parempi kuin Bradleyllä.

        Sininen savu tulee tentustakin palaessaan, mutta ei se tenttukaan hyvästä ole :)


    • Anonyymi

      Tapoja vanhempia kunnioitan . Kaiken pah - yhdisteiden inisiät painukaa sinne missä ei päivä paista. tw Anders Kalastaja vm 56.

      • Anonyymi

        Itseään voi myrkyttää miten haluaa, mutta myytäviä tuotteita valvotaan ihan aiheesta.


    • Anonyymi

      Makuasioista on turha kinata. Minä tykkään tummaksi savustetusta ja pippurisekoituksesta. Yleensä leppä tai pyökki puruilla. Kerran oli purut loppu ja otin pari oksaa luumupuusta, kitkeräähän siitä tuli :( On tutkittu ammattisavustajia jotka vetävät savua keuhkoihin ja syövät savukalaa päivittäin. He kuitenkin elivät pidempään kuin keskiverto pulliaiset. Tutkimuksessa todettiin runsaan kalansyönnin kumoavan PAH-yhdisteiden epäterveellisyyden. Me keskivertopulliaiset saamme vuodessa saman määrän Pah-yhdisteitä kuin ammattilaiset viikossa. Tänään on pilkkipäivä ja kuhaa tavoittelen jos tulee juuri 42cm niin ehkä savustan, isommat fileenä pannulle. Sunnuntaina paistoin 50cm kuhan fileet.
      AP

      • Anonyymi

        Ei sitä savustamista kuitenkaan vaarallisimmalla tavalla kannata tehdä, selvä syy-yhteys todistettu tutkimuksissa. Savustaminenhan säilöö tuotteita estämällä haitallisten bakteereiden kasvua, mutta muutkin säilöntäaineet voi olla haitallisia väärin tai liikaa käytettyinä.

        Osa tupakoitsijoistakin elää pitkään terveinä, mutta keskimäärin kuitenkin sairastuvat useammin ja elinikä lyhyempi. Kurjaa on nähdä millainen loppu keuhkosypään sairastuneella.

        Omenapuuta ja tammea käyttävät myös savustuksessa, en tiedä niiden ominaisuuksista, mutta ainakin omenapuu teki ihan ok maun. Itse tykkään myös katajasta lepän kanssa.


    • Anonyymi

      Tiistaina tuli pieni 43cm mammakuha pilkillä, ajattelin heti savustaa mätipussitkin.
      Aamulla savustin ja varmuudeksi nostin lämmöt niin koskeiksi ,että mahdolliset loiset varmasti kuolevat. Ja olihan kala taas hyvää. Ei uskoisi kuinka rasvainen kala kuha on. Filettä paistaessa on aika kuiva mutta kokonaan savustaessa, jostain tulee runsaasti rasvaa kalaan. Tuollaisista pikkukuhista saa paljon enemmän syömistä savustamalla ja rääpimällä lihat joka kolosta talteen. Leivän päällä menee mukavasti.

      • Anonyymi

        "Ei uskoisi kuinka rasvainen kala kuha on."

        Kuhan rasvapitoisuus on 0,4 g/100g joten täytyy ihmetellä, että mitähän kalaa olet savustellut, jos se on niin rasvaista. Mauttomana kalana kuha on mielestäni yliarvostettua ja mieluummin käytän kuhan sijasta muita suomalaisia kaloja kuten ahventa, haukea tai siikaa.


    • Mökillä tulee savusteltua halvalla peltilootalla. Joskus se on nuotiossa ja toisinaan nestekaasupolttimen päällä. Muutaman vuoden kestää ja ruostuu puhki. Kun laittaa aluminifolion rasvapellin päälle, niin jatkaa laatikon käyttöikää.

    • Anonyymi

      Mielumminkin `palaa`puhki. Minä laitan uuden pellin pohjaan poppareilla kiinni. Viimeksi laitoin vahvemman pellin ja loota saa jatkoaikaa vuosia. Sama homma mökillä puukiukaan kanssa. Uutta peltiä puhkipalaneille kohdille ja tuhkalaatikkokin pari kertaa uusittu. Peltiruuveillakin saa laitettua jos ei omista popparipihtejä.

      AP

    • Anonyymi

      Kui ne popcornilla pysyy

    • Anonyymi

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋

      🍑 ­V­­i­t­­­t­­­u­ ­t­­­ä­­­m­ä­­ ­­k­­­u­­­u­­­m­­a­­ ­­n­a­r­t­­t­u­­ -> https://siz.la/hotcat21

      🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe