Maa elinkelvoton

Anonyymi-ap

fyysikot havaitsivat erästä eksoplaneettaa tutkiessaan mekanismin, joka voi aiheuttaa kaasukehän pakenemisen ja samalla planeetan muuttumisen elinkelvottomaksi. Tutkimus julkaistiin The Astrophysical Journalissa.

Planeetan kaasukehän yläosassa olevat sähkövirrat saattavat synnyttää niin paljon lämpöä, että kaasukehä laajenee ja karkaa planeetalta. Samalla planeetta muuttuu todennäköisesti asumiskelvottomaksi.

PLANEETTATIETEILIJÄT ovat tähän asti uskoneet, että pysyäkseen asuttavana planeetta tarvitsee suojakseen vahvan magneettikentän. Kenttä ohjaa tähtituulen ionisoituneita hiukkasia, röntgensäteitä ja ultraviolettisäteilyä kaasukehän ympärille ja planeetasta poispäin.

Magneettikenttä estää vaarallista säteilyä pääsemästä esimerkiksi Maan pinnalle. Marsissa taas ei ole koko planeetan kattavaa magneettikenttää, joten aurinkotuulelta suojautuakseen siellä asuvien tulisi asua maanalaisissa luolissa ja onkaloissa.

Lowell Center for Space Science & Technologyn apulaisprofessori Ofer Cohen tutki kollegoineen, voisiko Trappist-1e-nimisen eksoplaneetan ionosfäärin sähkövirta lämmittää kaasukehää niin paljon, että se voisi laajeta ja haihtua planeetan painovoimasta pois avaruuteen. Tutkittu planeetta sijaitsee tähtensä asumiskelpoisella vyöhykkeellä.

Planeetan keskustähti TRAPPIST-1 on punainen kääpiötähti, joka sijaitsee Vesimiehen tähdistössä. Matkaa maasta sinne on noin 41 valovuotta. Sen planeettajärjestelmään kuuluu tiettävästi seitsemän eksoplaneettaa. Sen planeetoista kolme sijaitsee elinkelpoisella vyöhykkeellä. Niiden pintalämpötilojen vuoksi on mahdollista, että niillä voisi esiintyä nestemäistä vettä.

Maailmankaikkeuden tähdistä noin 70 prosenttia on punaisia kääpiötähtiä. Ne ovat Aurinkoa viileämpiä, minkä vuoksi elinkelpoinen vyöhyke sijaitsee huomattavasti lähempänä tähtiä.

TRAPPIST-1E-EKSOPLANEETTA löydettiin vuonna 2017. Sen etäisyys tähdestään on ainoastaan 0,028 tähtitieteellistä yksikköä. Yksi tähtitieteellinen yksikkö kuvaa Maan ja Auringon keskimääräistä etäisyyttä. Vertailun vuoksi aurinkoamme lähin planeetta Merkurius kiertää sitä noin 0,4 tähtitieteellisen yksikön etäisyydeltä.

Trappist-1e on kivinen ja Maan kaltainen. Sen tiheys on keskimäärin noin kaksi prosenttia Maata suurempi ja pintapainovoima 82 prosenttia. Sen tasapainolämpötila on 246 kelviniä eli –27,15 celsiusastetta, kun Maassa se on 244 kelviniä eli –18 celsiusastetta.

Näiden ominaisuuksien vuoksi Trappist-1e on tähän mennessä löydetyistä eksoplaneetoista kiinnostavimpia. Ei ole varmaa, onko planeetalla kaasukehää. Koska se sijaitsee niin lähellä tähteään, tähtituuli oletettavasti irrottaa sen kaasukehää voimakkaasti.

AIEMMASSA työssä osoitettiin, että TRAPPIST-1:n tähtituulet saattavat haihduttaa fotoevaporaatiolla eksoplaneettojensa vetypitoisen kaasukehän. Mallinnuksen tekeminen on kuitenkin monimutkaista, ja on mahdollista, että joillain näistä planeetoista on kuitenkin kaasukehä.

Toinen mekanismi, joka voi irrottaa planeetan kaasukehää, on kun varautuneet tähtituulet vaikuttavat ionisoituneeseen kaasukehän yläosaan. Cohenin ja hänen kollegojensa aikaisemmassa työssä he havaitsivat, että kun molemmat ovat konduktanssiltaan ja impedanssiltaan samankaltaisia, TRAPPIST-1:n kolme eksoplaneettaa voivat kokea tasavirtaisen resistiivisen kuumentumisen, joka voi olla tasoltaan jopa 1 watti neliömetriä kohti. Maan pinnalla tämä niin sanottu joule-lämmitys on voimakkuudeltaan noin 0,01 wattia neliömetrillä.

COHEN KOLLEGOINEEN on nyt mallintanut vielä yhden ilmiön, joka voi myös vaikuttaa TRAPPIST-1-tähteä kiertävien planeettojen kaasukehiin. Itse planeetan liike voi kuumentaa sen. Vaihtovirtaa syntyy planeetan kaasukehän yläosissa, kun se kohtaa kiertoradalla kiertäessään tähden muuttuvan magneettikentän.

Lähellä olevat planeetat kiertävät tähteään nopeasti. Muun muassa Trappist-1e kiertää tähden 6,1 Maan päivässä. Magneettikentän muuttuessa nopeast
Eri arvioilla ionosfäärin leveydestä, sen johtavuudesta ja muuttuvan magnei syntyy voimakkaita ionosfäärivirtoja, jotka voivat aiheuttaa voimakasta kuumenemista.

Tähtitieteilijöillä ei ole mitattua tietoa TRAPPIST-1:n tähtituulesta ja magneettikentästä. Sen sijaan ryhmä käytti tutkimuksessa validoituja fysiikkaan perustuvia malleja arvioidessaan niitä Trappist-1e-eksoplaneetan etäisyydellä.

Eri arvioilla ionosfäärin leveydestä, sen johtavuudesta ja muuttuvan magneettikentän voimakkuudesta tutkijat päätyivät siihen, että lämpöenergiavirta planeetan kaasukehän yläosissa oli 0,01–100 wattia neliömetrillä. Se olisi mahdollisesti suurempi kuin äärimmäisen ultraviolettisäteilyn aiheuttama lämpö. Näin suuret arvot voivat aiheuttaa kaasukehän nopean katoamisen.

”On todennäköistä, että molemmat mekanismit toimivat yhdessä tähden lähellä olevilla eksoplaneetoilla”, Cohen sanoo tiedotteessa. ”Siksi tutkimuksemme (ja tietomme Aurinkokunnasta) voivat viitata siihen, että hyvin lähellä tähteä sijaitsevat eksoplaneetat ovat todennäköisesti paljaita planeettoja, joilla ei ole kaasukehää.”

18

255

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Maakin siis elinkelvoton jos astrofyysikoilta kysytään!

      • Anonyymi

        Etkö lukenut vai etkö ymmärtänyt avausta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Etkö lukenut vai etkö ymmärtänyt avausta?

        Maa on aivan liian kylmä planeetta eksoplaneettaetsijöille!


      • Anonyymi

        tv-juontaja Yhdysvalloissa kertoi haastattelevansa Joe Bideniä
        Amerikkalainen tv-juontaja: "Yhdysvaltojen presidentti ei voi vastata kysymykseen yksin. Se on hullua."
        Hullua on!


      • Anonyymi

        Zelenskyi tuhoo maapallon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Etkö lukenut vai etkö ymmärtänyt avausta?

        K-o-l -l-i-m-a-a-t-t-o-r-i ☠
        💩💩💩💩💩💩💩💩 💩

        Joopa joo!


      • Anonyymi

        Hyvä kysymys, Kriteerit on kummastuttavat, Asuttava. jos Maa-pallokaan ei täytä niitä määreitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        tv-juontaja Yhdysvalloissa kertoi haastattelevansa Joe Bideniä
        Amerikkalainen tv-juontaja: "Yhdysvaltojen presidentti ei voi vastata kysymykseen yksin. Se on hullua."
        Hullua on!

        Kiovan kansainvälinen kerjäläien kääpiö paniikissa, sotilaat luikkii karkuus sen kun kerkiää. Ensin lähtee karkuun upseerit ja sitten muut perässä.


      • Anonyymi

        Heidä argumenteillään KYLLÄ!


      • Anonyymi

        Savorinen on kauhahomo! Kuopiosta! APINA!


      • Anonyymi

        😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋

        😍 ­­­N­y­m­­f­­o­m­­­a­­­a­­n­­­i -> https://ye.pe/finngirl21

        🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Ei punertava valo ole este!


      • Anonyymi

        Merkuriuksen navoilla on aluteita joissa on 20 astetta lämmintä!


    • Anonyymi

      Activointi on yksi windoosin paskajuttuja. XP:n se tuli ensimmäisen kerran!

      • Anonyymi

        W11 katoilee aktivointi itsekseen.


    • Anonyymi

      eksoplaneettamittareilla maa on jääplneetta! asuinkelvoton!

    • Anonyymi

      tähtitieteilijät ehdottavat, että eksoplaneetta K2-18b voisi tukea elämää, perustuen orgaanisten yhdisteiden läsnäoloon, joita elävät organismit olisivat voineet tuottaa.

      Tärkeitä todisteita voivat olla planeetalta löydetty dimetyylisulfidi, joka on samanlainen kuin maapallon valtameren kasviplanktonin vapauttama kaasu,

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5015
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3167
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    10. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1235
    Aihe