Lopeta vääristely ETIKETTI-lehti! Vegaani my ass!

Anonyymi-ap

Etiketti on Alkon ”virallinen” julkaisu, jonka kirjoitusten pitäisi mielestäni olla asiasisällöltään informatiivisia, luotettavia ja objektiivisia. Alkon viestintäjohtaja Mika-Pekka Miettinen sanoi vuonna 2005 : ”Lehteä tekevät alaan perehtyneet erikoistoimittajat. Tavoitteenamme on mielenkiintoinen, asiantunteva ja luotettava lehti.”

Valitettavasti raja luotettavan tiedon välittämisen ja informaatiovaikuttamisen välillä tuntuu Etiketillä hämärtyneen. Tuntuu siltä, että lehti haluaa kosiskelemalla vaikuttaa kuluttajien asenteisiin, uskomuksiin ja myös ostopäätöksiin – ainakin jos kyse on niin kovin trendaavasta ja myyvästä vegaaniudesta.

Vegaani on määritelmän mukaan henkilö, joka ei syö mitään eläinperäistä. ”Vege” ei tarkoita oikeastaan yhtään mitään. Vegaaniuden määritelmä tuntuu olevan Etiketiltä pahasti hukassa. Etiketin numeroissa on tarjottu mm. ”vegaanista sinappisilliä” (valmistettu herkkusienistä), ”vegaanista valkosipulisilliä” (valmistettu munakoisosta), ”vegaanista tonnikalatahnaa” (valmistettu kikherneistä) ja ”vegaanista kylmäsavuporoa” (valmistettu punajuuresta). Etiketin toimittajille tiedoksi : kasviksista ei voi valmistaa kala- tai liharuokia.

Törkeäksi harhauttaminen menee jos puhutaan vegaanisesta fetasta ja vegaanisesta parmesaanista (Etiketin numero 1/24). Sekä feta että parmesaani suojattiin vuonna 2002 (EU:n suojattu alkuperänimitys SAN). Fetaan käytetään vain alkuperäisrotuisten lampaiden ja vuohien maitoa. Parmesaanin valmistamisessa ei käytetä muita raaka-aineita kuin pastöroimatonta lehmänmaitoa, juoksutetta ja suolaa. Näistä juustoista ei siis ole olemassa vegaaniversioita ja päinvastaisen väittäminen on suoranaista vääristelyä ja lisäksi epäkunnioittavaa Italian gastronomiaa ja ruokaperintöä kohtaan.

Kenen intressejä tällainen vääristely ja harhaanjohtaminen palvelee? Ymmärrän, että usein äänekkäitä ja mielipiteiltään jyrkkiä vegaaneja kosiskellaan ja jopa pelätään, mutta saako sen varjolla väännellä totuutta, kuten Etiketti lähes numerosta numeroon tekee? Ruokaviraston mukaan elintarvikkeiden harhaanjohtava markkinointi on kielletty. Eikö elintarvikkeiden suojattujen alkuperänimitysten tietoinen väärinkäyttö pitäisi olla kielletty myös? Ainakin kovin epäeettistä se on.

Madame Viande, fruitaristi

P.S. Baba Lybeckille tiedoksi : vegaani ei syö juustoja eikä kalaa (Etiketin numero 1/24)

3

106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Miksi ihmeessä moraalisesti tuomittavaa käytöstä (eläinten syöntiä) pitää matkia? Eihän meillä ole murha-, antisemitismi- tai rasismisimulaattoriakaan. ”Nyt saatavilla juutalaisen muotoisia polttopuita, joilla on mukava lämmittää takkaa ja kuvitella, että olisi oikea keskitysleirin vartija. Näillä pääset melkein aidon tunteeseen, mutta emme sitä tietenkään hyväksy kun se on moraalisesti tuomittavaa.”

      Vegaanit, jos tekee mieli tonnikalatahnaa niin syökää tonnikalatahnaa. Kikhernetahna ei sitä kuitenkaan ole. Se on hummusta. Tästäpä tulikin mieleen nerokas ajatus. Alan kutsumaan tonnikalatahnaa hummukseksi ja graavilohta marinoiduiksi porkkanasuikaleiksi.

      • Anonyymi

        Älä hyvä gastronomi loukkaa tonnikaloja ja lohia nimittelemällä niitä kasviksiksi! Vihjaat sillä ikävästi, että fisut olisivat vegetatiivisessa tilassa, eli teknisesti elossa, mutta aivokuolleita. Juu ei saa kaloista kasviksia eikä päinvastoin. Jeesus kyllä muutti veden viiniksi, mutta hänellä olikin siihen baarimestarin ammattikorkeakoulututkinto.


    • Anonyymi

      Totta. Markkinoidaan sellaisilla nimillä, jotka ovat tuttuja.
      Sota-aikana oli korvikekahvia, joka oli tehty sikurista, viljasta ja sokerijuurikkaasta.
      Itsekin tein joulua 'vegaanista karjalanpaistia', en kehdannut sitä sellaisena mainostaa, vaan se oli juurespataa herneproteiinilla.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      287
      2596
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      95
      2050
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      77
      1606
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      157
      1437
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      66
      1278
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1195
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1076
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1074
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1010
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe