Miten ajattelet ja tunnet?

Anonyymi-ap

Olen aina ajatellut, että ketään muuta ihmistä on ja tulee aina olemaan mahdoton ymmärtää, koska toisen ihmisen pään sisään ei voi nähdä. Ainoa tapa ymmärtää toista ihmistä on keskustella ja vuorovaikuttaa hänen kanssaan. Kuitenkin samaan aikaan riippumattama siitä, mitä sanomme sanamme eivät täysin riitä välittämään ajatuksiamme täydellisessä muodossa aivan kuin piirroksen tai kameran on koskaan mahdotonta ikuistaa täydellisesti sitä näkymää, jota kuva esittää.
Ajatusten pukeminen sanoiksi ei kuitenkaan ole ainoa seikka, joka tekee keskustelusta epätäydellistä vaan siihen vaikuttavat myös omat alitajuiset filtterimme siitä, mitä uskallamme sanoa toiselle ihmiselle ja se miten uskomme puheidemme vaikuttavan muiden ihmisten mielikuvaan meistä.

Itse olen alkanut ajatella tällaisia itseanalyysiin liittyviä teemoja jonkin verran noin viimeisen vuoden aikana silloin tällöin ja haluaisinkin kysyä näin anonyymilla keskustelualustalla tieteellisen uteliaisuuden nimissä asiasta:

Miten te muut tämän viestin mahdollisesti lukevat ihmiset koette aivojenne toimivan ja pidättekö itseänne "normaaleina"?

Esimerkiksi, miten koette tunteet? Ovatko ne jotain fyysisiä tuntemuksia kuin aistihavainnot vai jotakin, minkä havaitsette sen perusteella miten se vaikuttaa ajatuksiinne?

Itse siis ainakin havaitsen kenties ylirationalisoivani tunteita, sillä minun on helpompi kertoa, miten tunne vaikuttaa toimintaani kuin miltä se oikeastaan tuntuu. Osaan siis kyllä sanoa, että esimerkiksi ilon voi joskus havaita eräänlaisena kuplivana energiana tai tietynlainen ahdistus voi joskus tuntua huonolla tuulella ollessa puristavana kuvitteellisena tuskana sisällä. Kuitenkin yleensä, jos joku kysyisi jonain satunnaisena tilanteena, miltä minusta sillä hetkellä tuntuu en luultavasti osaisi vastata. Voisin nimittäin sanoa, että yleensä tavanomaisin tunteeni on melko neutraali ajattelu. Tosin aivan varmasti en kyllä osaa sanoa, onko kyse vain siitä, että alkaessani analysoida tarkemmin tunteitani asetun ulkopuoliseksi objektiiviseksi havainnoitsija, jolloin myös heikennän sen hetkisiä tunteitani...
Mutta siis tosiaan miten te muut koette tämän kaltaisia asioita?

3

161

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Koen omakseni tuon melko neutraalin ajattelun. Mitä ajattelen silloin vastapuolesta? Vastapuoli kokee minut joko hyökkäävänä tai ymmärtää minua teeskennelli

      • Anonyymi

        ....teeskentelemällä (sillä tavalla). Kokea-verbi on ongelmallinen, asiat ovat joko kyllä tai ei. Onnistuminen vuorovaikutuksessa tapahtuu silloin kun koet helpotusta, oikeammin: olet helpottunut. Kaikki me olemme jossain määrin teeskentelijöitä.


    • Anonyymi

      Itse ajattelen niin, että myös itsen ymmärtäminen on mahdotonta joskin helpompaa kuin toisten ihmisten. Ihminen ei voi havainnoida omia ajatuksiaan ulkopuolisen näkökulmasta ja tämä rajoittaa omaa itsetuntemusta sekä itsensä ymmärtämistä.

      Sen vuoksi ajatuksesi toisten ihmisten ymmärtämisen vaikeudesta ei ole niin suoraviivaista, vaan toisten ihmisten kanssa tehtävää vuorovaikutusta tarvitaan myös itsensä ymmärtämiseen.

      Kysymykseesi vastaan, että en missään tapauksessa pidä itseäni "normaalina". Sellainen ajatuskin on epämiellyttävä. Pidän itseäni ainutlaatuisena ja varsin outona.

      Tunteet koen niin, että ne vaikuttavat mielialaan. Sitä kautta ne voivat vaikuttaa ajatuksiini, mutta mitään suoraa yhteyttä tunteiden ja ajatuksien välillä ei ole. Sen vuoksi sanoin voi olla hyvin vaikea kuvata, mitä kulloinkin tuntee, koska tunteet pitää ensin tulkita ajatuksissa [ajattelemalla niitä] ja vasta sitten yrittää muodostaa niistä sanoja.

      Jos joku kysyisi minulta: "miltä tuntuu?", haluaisin useimmiten vastata "mitä se sulle kuuluu!" Tietenkään hyviä käytöstapoja noudattaen en noin vastaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      117
      2625
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      255
      1148
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1094
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1054
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      930
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      923
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      896
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      832
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      799
    Aihe