Prosessoimaton liha

Anonyymi-ap

Mistä tietää, onko liha ns. prosessoitua? Jotkut makkarat sun muut jalosteet toki aina on prosessoitua, mutta ei kaikki raaka lihakaan aina ole saman arvoista. Luomulihan luulisi olevan selkeä merkki terveellisyydestä, mutta onko kaikki luomuliha ns. ”grass-fed” kun sitä ei tyypillisesti mainita erikseen Suomessa? Myödäänkö täällä edes ”grain-fed” lihaa?

11

2203

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Mistä tietää, onko liha ns. prosessoitua?"

      Ei helvetti näitä kädettömien kysymyksiä 😂

      Periaatteessa kaikki liha on prosessoitua, jos et syä sitä suoraan raakana elävästä eläimestä. Käytännössä prosessoitu liha alkaa jauhelihasta. Perustelen vastaukseni siihen, että jauhamisen jälkeen kuvioihin tulee hygieniaan vaikuttavia merkittäviä seikkoja (jauheliha pitää kypsentää täysin kypsäksi koska pinnan patogeenit menevät lihan keskelle). Jauhelihasta hienompi/jalostetumpi liha on tietysti prosessoitua. Tästä hyvä esimerkki on makkara, jossa liha, rasva ja muut täytteet muodostavat yhtenäisen emulsion.

      • Anonyymi

        Et kyllä vastannut kysymyksiini käytännössä ollenkaan. Vaikka jauhelihakin olisi teknillisesti prosessoitua, on sillä eroa, lisätäänkö ruokaan huomattavasti lisäaineita valmistuksessa vaiko ei. Jauhelihaakin varmasti löytyy eri tasoista. Tietääkseni lihaa löytyy myös muissa muodoissa, kuten lihatiskiltä ostettuna (vaikkei sekään välttämättä ole täysin prosessoimatonta). Kuitenkaan tämä ei ollut tekstissä pointtini.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Et kyllä vastannut kysymyksiini käytännössä ollenkaan. Vaikka jauhelihakin olisi teknillisesti prosessoitua, on sillä eroa, lisätäänkö ruokaan huomattavasti lisäaineita valmistuksessa vaiko ei. Jauhelihaakin varmasti löytyy eri tasoista. Tietääkseni lihaa löytyy myös muissa muodoissa, kuten lihatiskiltä ostettuna (vaikkei sekään välttämättä ole täysin prosessoimatonta). Kuitenkaan tämä ei ollut tekstissä pointtini.

        "Vaikka jauhelihakin olisi teknillisesti prosessoitua, on sillä eroa, lisätäänkö ruokaan huomattavasti lisäaineita valmistuksessa vaiko ei."

        Ei ole eroa. Jaauheliha on joko suolattua tai ei suolattua.

        Tietääkseni lihaa löytyy myös muissa muodoissa, kuten lihatiskiltä ostettuna (vaikkei sekään välttämättä ole täysin prosessoimatonta). Kuitenkaan tämä ei ollut tekstissä pointtini.

        Avauksessasi ei löydy pointtia tähän. Osta kokolihaa tai jauhelihaa. Tai jos se saa voimaan pahoin niin katso jotain lihan korvikettta.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Vaikka jauhelihakin olisi teknillisesti prosessoitua, on sillä eroa, lisätäänkö ruokaan huomattavasti lisäaineita valmistuksessa vaiko ei."

        Ei ole eroa. Jaauheliha on joko suolattua tai ei suolattua.

        Tietääkseni lihaa löytyy myös muissa muodoissa, kuten lihatiskiltä ostettuna (vaikkei sekään välttämättä ole täysin prosessoimatonta). Kuitenkaan tämä ei ollut tekstissä pointtini.

        Avauksessasi ei löydy pointtia tähän. Osta kokolihaa tai jauhelihaa. Tai jos se saa voimaan pahoin niin katso jotain lihan korvikettta.

        Jälleen et vastannut aloitukseni kysymyksiin. Prosessoitu ruoka on paljon muutakin kuin suola :D Jauhelihahan ei lähtökohtaisesti ole epäterveellistä verrattuna makkaroihin sun muihin vastaaviin valmisteisiin.

        Esim. juurikin kyselin liittyen lihan laatuun grass fed/grain fed periaatteella, jonka sivuutit täysin ollaksesi näsäviisas (etkä tuonut mitään uutta esille). Jouduin tekoälyyn tyytymään, kun ei suomalaisilla nettisivuilla löydy kunnollisia vastauksia eikä foorumeiltakaan nähtävästi voi odottaa asiallista keskustelua.


      • Anonyymi

        Vai on makkara emulsio.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Vai on makkara emulsio.

        "Vai on makkara emulsio."

        Kyllä se makkaran valmistaminen tosiaan perustuu veden, proteiinien ja rasvan emulsioon. Kannattaa selvittää edes perusasiat jatkossa, ettet noin häpäise itseäsi tietämättömyydellä.

        "Bratwurstit, lenkkimakkarat ja nakit ovat kaikki emulgointiin ja emulsioon perustuvia makkaroita. Makkaraemulsion muodostaa vesipohjainen, runsasproteiininen massa, johon rasva on emulgointunut pisaroiksi tai kiinteiksi partikkeleiksi. Emulgointiaineina toimivat lihan liukoiset proteiinit, erityisesti aktiini ja myosiini, jotka liukenevat lihasmassasta laimeaan suolaliuokseen massanvalmistukseen kuuluvan tehokkaan jauhamisen yhteydessä."

        https://molekyyligastronomia.fi/makkara-on-maailmanmahti/


      • Anonyymi kirjoitti:

        Jälleen et vastannut aloitukseni kysymyksiin. Prosessoitu ruoka on paljon muutakin kuin suola :D Jauhelihahan ei lähtökohtaisesti ole epäterveellistä verrattuna makkaroihin sun muihin vastaaviin valmisteisiin.

        Esim. juurikin kyselin liittyen lihan laatuun grass fed/grain fed periaatteella, jonka sivuutit täysin ollaksesi näsäviisas (etkä tuonut mitään uutta esille). Jouduin tekoälyyn tyytymään, kun ei suomalaisilla nettisivuilla löydy kunnollisia vastauksia eikä foorumeiltakaan nähtävästi voi odottaa asiallista keskustelua.

        "Esim. juurikin kyselin liittyen lihan laatuun grass fed/grain fed periaatteella, jonka sivuutit täysin ollaksesi näsäviisas (etkä tuonut mitään uutta esille)."

        Eläimen ruokkiminen ei ole lihan prosessointia.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Vai on makkara emulsio."

        Kyllä se makkaran valmistaminen tosiaan perustuu veden, proteiinien ja rasvan emulsioon. Kannattaa selvittää edes perusasiat jatkossa, ettet noin häpäise itseäsi tietämättömyydellä.

        "Bratwurstit, lenkkimakkarat ja nakit ovat kaikki emulgointiin ja emulsioon perustuvia makkaroita. Makkaraemulsion muodostaa vesipohjainen, runsasproteiininen massa, johon rasva on emulgointunut pisaroiksi tai kiinteiksi partikkeleiksi. Emulgointiaineina toimivat lihan liukoiset proteiinit, erityisesti aktiini ja myosiini, jotka liukenevat lihasmassasta laimeaan suolaliuokseen massanvalmistukseen kuuluvan tehokkaan jauhamisen yhteydessä."

        https://molekyyligastronomia.fi/makkara-on-maailmanmahti/

        Tenttumammalla onkin eniten kokemusta itsensä nolaamisesta :D


      • Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Esim. juurikin kyselin liittyen lihan laatuun grass fed/grain fed periaatteella, jonka sivuutit täysin ollaksesi näsäviisas (etkä tuonut mitään uutta esille)."

        Eläimen ruokkiminen ei ole lihan prosessointia.

        Tässä on prosessoidun lihan määritelmä. Jos lihatiskiltä ostaa muuta kuin makkaroita, valmisleikkeleitä, suolalihaa, savustettua lihaa tai pekonia niin voi olla melko varma, ettei sitä ole prosessoitu. Eläimen ruokavalio ei prosessoi lihaa, joten sen esille nostaminen vain sekoittaa keskustelua.

        "Prosessoitu liha tarkoittaa lihavalmisteita, jotka on valmistettu esimerkiksi savustamalla, suolaamalla tai lisäämällä nitriittiä säilyvyyden parantamiseksi. Prosessoituun lihaan luokitellaan mm. makkarat, nakit, kinkut, meetvurstit ja pekonit. Myös makkaraksi tai leikkeleeksi jalostettu broilerin ja kalkkunan liha on prosessoitua lihaa."

        https://ruoka-askel.fi/tutkimus/ukk/


    • Anonyymi

      En kyllä ole nähnyt missään myynnissä valmiiksi suolattua jauhelihaa. Ainakin minun lähikaupoissani kaikki myynnissä oleva jauheliha on suolaamatonta.

    • Anonyymi

      Lihankorvikkeet ultraprosessoituja ja epäterveellisiä.

      "Lihansyöjillä ultraprosessoitujen ruokien osuus oli 33 prosenttia energiansaannista, kun taas vegaanien vastaava lukema oli lähes 40 prosenttia. Eniten prosessoituja elintarvikkeita söivät hiljattain vegaaneiksi ryhtyneet ja nuoret. Ne vegaanit, jotka söivät eniten ultraprosessoitua ruokaa, olivat todennäköisemmin ylipainoisia tai lihavia.

      Ultraprosessoidut elintarvikkeet sisältävät paljon sokeria, suolaa ja rasvaa. Lisäksi leimallista niille on runsas keinotekoisten makeutus-, väri- ja emulgointiaineiden määrä. Sen sijaan terveydelle ja painonhallinalle olennaiset tukipilarit, kuten kuidut ja ravintoaineet, loistavat usein poissaolollaan.

      Lihankorvikkeet voivat olla myös suhteellisen vähäravinteisia ja rasvaisia. Kaipiainen kertoo, että esimerkiksi vehnän gluteenista valmistettava seitan on runsasproteiininen, mutta ravintosisällöltään yksipuolinen.

      ”Samoin on hyvä tiedostaa, että vegejuustot eivät yleensä sisällä juurikaan proteiinia, vaan lähinnä kovaa rasvaa ja tärkkelystä. Lihankorvikkeista esimerkiksi vegenakit voivat suolan lisäksi sisältää kovaa palmu- tai kookosrasvaa siitä yksinkertaisesta syystä, että näin tuote saadaan pysymään koossa.”"
      https://kotiliesi.fi/ruoka/ultraprosessoidut-lihankorvikkeet-lihottavat-ja-lisaavat-sydan-ja-verisuonitauteja/

      Lihan kanssa syödään usein perunaa ja muita prosessoimattomia kasviksia, mutta kasvissyöjillä voi olla koko ateria ultraprosessoitua. Vegehampurilaisetkin pahempia kuin lihahampurilaiset.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nasima löi Jussille luun kurkkuun

      Nasima kertoi ettei Jussi sovi puhemieheksi, koska sallii rasismin. Mihin toimiin perussuomalaiset ryhtyvät? Kuka nouse
      Maailman menoa
      531
      8965
    2. Razmyar on säälittävä - puhemiehellä ei ole mitään syytä ottaa kantaa tähän "silmäkohuun"

      jonka toimittajat sai aikaan. Asia ei kuulu puhemiehelle millään lailla. Razmyar haluaa taas vaan huomiota. Mutta jos r
      Maailman menoa
      161
      6170
    3. Miten Eerolan silmäkuvat voivat levitä muutamassa tunnissa ympäri maailmaa?

      Seuraako koko maailma persujen ja erityisesti Eerolan somea reaaliajassa? Edes kansanedustajan itsemurha eduskuntatalos
      Maailman menoa
      374
      5220
    4. Siviilipalvelusmies Halla-aho normalisoi rasismin perussuomalaisissa

      SMP:n tuhkille perustettu puolue ei ollut ihmisiä vastaan, vaan instituutiokriittinen. "Missä EU - siellä ongelma", oli
      Perussuomalaiset
      66
      4749
    5. Suomalaisilta vaaditaan valtavasti suvaitsevaisuutta - miksi sitä ei vaadita muslimeilta

      Suomalaisilta vaaditaan kaikkea, pitää olla suvaitsevainen ja hyväksyä vieraiden tavat, rasisti ei saa olla jne. Miksi s
      Maailman menoa
      99
      4361
    6. Juuri Suomen valtamedian toimittajat teki "silmävääntelystä" sen kohun

      ja ilmeisesti ottivat yhteyttä myös ulkomaisiin medioihin, että katsokaas tätä. Mutta Japanin medioissa on asiaan suhta
      Maailman menoa
      166
      4053
    7. SDP:n kansanedustaja Marko Asell: Suomen myönnettävä maahanmuuton ongelmat

      Hänen mielestään Suomen pitää pyrkiä rajoittamaan jyrkästi turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan ja hän arvioi, että maaha
      Maailman menoa
      185
      3942
    8. Sinun ja kaivatun nimikirjaimet

      Mitkä ne on ? Meillä H❤️M 👩‍❤️‍👩
      Ikävä
      92
      1896
    9. Onko sinulla ja kaivatulla

      joku yhteinen tärkeä paikka?
      Ikävä
      104
      1412
    10. sä oot ehkä

      maailman omituisin tyyppi
      Ikävä
      47
      979
    Aihe