Taas meni ravintosuositukset uusiksi

Anonyymi-ap

Taas tuli uusi järkytys, kun Facebookissa törmäsin Iltasanomien uutiseen, jossa kerrottiin mitä hyvää seuraa kun jättää leivän pois. Itse juttu oli Extra, joten en siitä alkanut maksamaan, mutta se ihmisten kommentointi, miten pahasta leivän syöminen on ja nykyäännjopa ruisleipäkin on jo pahasta. Ensin lytättiin rypsiöljy ja siemenöljyt yleensä ja nyt vielä leipäkin. Ennen vanhaan minulle opetettiin juuri päinvastoin, että ruisleipä on kuin joku superfoodi ja ihmeaine, jota pitäisi joka päivä syödä vaikkei tekisi edes mieli ja sama öljyjen kanssa, ei voita, ei laardia kun rypsiä ja margariinia, koska niistä saa omegarasvoja.

Täytyy kyllä sanoa, että hieman tässä kehityksessö on hämmentynyt olo. Mitä ihmettä sitä pitäisi esim. aamulla syödä, jos leipä, puuro, maissilastut, murot jne. on pahasta, eikä hedelmätkään käy, kun niissä on hedelmäsokeria. Ja lihaakaan ei voi syödä koska kovat rasvat tukkivat suonet ja saa nitriittejä. Juusto ei käy, eikä maitotuotteet yleensäkään, koska lehmät piereskelee ja maito aiheuttaa jotain oiretta vai oliko se se maidon käsittely ja pitäisi lutkuttaa suoraan lehmästä, jotta olisi hyvä.

Ilmeisesti jäljelle ei jää muuta kuin joku kurkku tai tomaatti, joita pitäisi syödä 500 kpl ennen kuin pysyisi kylläisenä kaemmin kuin 5 minuuttia syömisen jälkeen.

Koittakaa nyt päättää, mitä voi ja mitä ei voi syödä, älkääkä kerran kymmenessä vuodessa pistäkö kaikkea päälaelleen, kun minäkin sitä ruisleipää opettelin kovalla vaivalla syömään ja nykyään jopa tykkäämään ja olisi surku nyt taas alkaa opetella jotain palsternakkaa aamupalaksi mussuttaan. Mikä nyt on sitten terveellistä ja mikä ei nykyään?

27

284

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Lenkkimakkara on superfoodia.

    • Anonyymi

      Mielestäni ns. tönkköä ruokaa kuten lihaa tai leipää on hyvä syödä vastapainoksi, vaikka omaisikin terveellisen riittävästi kasviksia ja kuitua sisältävän ruokavalion. Välillä olen syönyt "yliterveellisesti", jolloin vatsani on mennyt sekaisin. Vatsa voi toimia siis liiankin aktiivisesti jolloin riskinä on että ravinnon sisältämät hyödylliset ainekset eivät ehdi kunnolla imeytymään elimistöön. Jos henkilö syö epäterveellisesti tai ei välitä miten syö, niin silloin vitamiinipillerit on se juttu.

      • Anonyymi

        Kuka yleesä tietää, miten pitää syödä? Jos esimerkiksi virallisia ravitsemusohjeita ja asiantuntijoita ukoo niin rypsiöljy on edelleen maailman parasta ja jos taas usko somekansaa niin ainoa oikea öljy on joku törkyhintainen oliivi virgin öljy mikä maistuu pskalta eikä kestä paistamista tai säilytystä jääkaapissa tai sen ulkopuolella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuka yleesä tietää, miten pitää syödä? Jos esimerkiksi virallisia ravitsemusohjeita ja asiantuntijoita ukoo niin rypsiöljy on edelleen maailman parasta ja jos taas usko somekansaa niin ainoa oikea öljy on joku törkyhintainen oliivi virgin öljy mikä maistuu pskalta eikä kestä paistamista tai säilytystä jääkaapissa tai sen ulkopuolella.

        Luin netistä, miten oliviiöljystä tutkimuksen tehnyt suomalaisnainen väitti, että oliiviöljy soveltuu paistamiseenkin. Kaiketi soveltuukin. Isossa mittakaavassa oliiviöly näyttää suojaavan sydän- ja verisuonitaudelta sen käyttöalueilla.


    • Anonyymi

      Olen itsekin tuota hommaa tässä jokusen aikaa ihmetellyt. Kalaöljyt ja pähkinät liitettiin vasta sydänkohtauksiin. Eikö niiden pitänyt olla ihan parasta mitä syödä.

      Voiko olla niin, että kun kaupalliset yhtiöt tekevät markkinointia (terveysuutisia), eikä tutkittua tietoa ei varaa ostaa kansalaisille, niin tulos on tämä?

      Toki kun tietous kasvaa, niin ohjeetkin muuttuvat. Esim. diapeetikko saa syödä nykyisin rasvaa ja sokeriakin, mutta, mutta mihin sitä yrittäisi uskoa kulloinkin!

      • Anonyymi

        Joo ja myös voi on nykyään taas huippu terveellistä ja takavuosina pahinta myrkkyä


    • Käyttää omaa järkeä ja kuulostelee kehoa. Näitä suosituksia nyt on tuhatpäin erilaisia. Niin tai näin ei elämästä selviä hengissä.

    • Anonyymi

      Iltalehti eikä ainakaan sen artikkelin kommentointiosuus ole milläänlailla pätevä tietolähde. Usein journalisti referoi tieteellistä tutkimuksen tulosta ihan erilailla mitä tutkimuksessa on sanottu tuloksista (mallikko ei ymmärrä ja siksi tulkitsee tuloksen oman mielipiteensä kautta, tiedejulkaisuja kirjoitetaan muille saman alan tutkijoille, jotka ymmärtävät perusasiat ja maaikoille on eriksenean esim. Tiede-lehti (selkokielisiä asiantuntijoiden maallikkotasoisesti avattuja).

      Ravintosuositukset on meillä ammattilaisten tekemät suositukset, jotka perustuvat vakintumeisiin tutkimustulokiin, Hömppätutkimukset tai tutkimus, mitä ei ole vielä riittävästi varmistettu tai tutkittu laadukkaasti jää suosituksista ulos, kuten se ettei ruisleipää suositeltaisi. Ruisleivän syönnin suositukseen on syynsä edelleen. Kun uutta, riittävän laadukasta ja riittävän isoilla tutkimuksialla osoitettuja ja toistettavia tuloksia saadaan, suosituksia muutetaan.

      • Anonyymi

        THL:n aisantuntija äänessä.


    • Ravitsemussuosituksissa on se ongelma, ettei aiheesta ole riittävästi kunnollisia tutkimuksia.
      Tutkimuksissa ongelmana on eettisyys, eli käytännössä ei ole mahdollista pakottaa testihenkilöitä tutkimuksen kannalta järkeville ruokavalioille ja siksi tulokset ovat epämääräisiä.
      Populaatiotutkimuksissa taas ihmiset eivät muista mitä ovat syöneet, tai vastaavat sen mukaan mikä heistä tuntuu hyvältä, eli niistäkään ei saada kunnollisia tuloksia.

      Noista syistä johtuen eläinten ruokinta tunnetaan huomattavasti paremmin kuin se, mitä ihmisten pitäisi syödä.

      • Anonyymi

        Usein tutkittava saa ruokapäiväkirjan täytettäväksi vaikka 3pv tai 7pv kyselylomakkeen lisäksi (jokainen suupala kirjataan). Näistä saadaan lisätietoa kyselyn tueksi ja osassa tutkimuksia kysely toistetaan useampaan kertaan.

        Lyhyissä tutkimuksissa potilaat saattaa saada valmiit ruoka-annokset kotiin kuljetettuna (jos tutkimus mittaa lyhyt aikaisia vaikutuksia).

        Tutkimuksia ja vapaaehtoistyyppejä on erilaisia. Yksi tyyppi on esim. THL tekemä tutkimus, jossa satunnaiselle joukolle ihmisiä lähetetään lomake ja kysytään halukkuudesta osallistua. Toinen ihan erilainen vapaaehtoistyyppi on tutkimuksessa, josta osallistuja saa vaikka satasen tai muutamien palkkion. Silloin usein motivaatio osallistua on korkea ja potilaat usein näkevät tutkimusaiheen tärkeänä.


    • Ravitsemussuositukset ovat aina vain pelkkiä suosituksia, jotka perustuvat viimeisimpään tieteelliseen tutkimukseen. Erilaisia tulkintoja on aina, joten kannattaa käyttää omaa päätään ja syödä monipuolisesti sen mukaan, minkä itse tuntee tukevan omaa hyvinvointiaan.

      Minun lempiaamupalojani ovat esim
      - maustamatonta jugurttia, banaania viipaloituna/marjoja sekä päälle mysliä
      - banaanipannukakkuja (banaania muussattuna + kananmuna + kanelia + vaniljaa, halutessaan hieman jauhoa), jäisiä mustikoita, kreikkalainen jugurtti, hunaja
      - ruisleipää/paahtoleipää jonka päällä avokadoa + kananmunaa tai raejuustoa
      - mansikkabanaanismoothie (mansikkaa, banaania, jugurtti/kauramaito tms, avokado, pinaatti, sitruuna)
      - kaurapuuro, raejuusto, marjat/hillo/mehukeitto

      En minä ainakaan mieti, etten muka saisi syödä leipää vaan syön sitä, jos huvittaa. Kunhan koko ruokavalio ei koostu leivästä niin leipää voi ihan hyvin syödä.

      • Anonyymi

        Tosi hieno aamupala. Olet varmaan voimissasi. Niin minäkin. Samaa rataa, piimään tehty tuorepuuro vain kokojyväviljasta, öljyä joukossa. Paljon marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Ja ruisleipää. Saa syödä niin etta napa napsuu, eikä liho. Aina vahva ja terve olo. Toki joka päivä n. 100 g kalaa, lihaa tai kanaa, muuten ei nälkä pysy loitolla.


      • Aletheias
        Anonyymi kirjoitti:

        Tosi hieno aamupala. Olet varmaan voimissasi. Niin minäkin. Samaa rataa, piimään tehty tuorepuuro vain kokojyväviljasta, öljyä joukossa. Paljon marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Ja ruisleipää. Saa syödä niin etta napa napsuu, eikä liho. Aina vahva ja terve olo. Toki joka päivä n. 100 g kalaa, lihaa tai kanaa, muuten ei nälkä pysy loitolla.

        Olen kyllä ihan perusterve ja pyrin syömään mahdollisimman terveellisesti. En kuitenkaan pingota ruoan suhteen siinä mielessä, että mielestäni ruokakin voi olla nautinto enkä laskeskele mitään ravintosisältöjä, jos vaikka ollaan ystävien kanssa syömässä. Ruoalla on kuitenkin iso merkitys hyvinvointiin ja kunhan perusta on kunnossa, sallii se vähän herkutteluakin 😊


    • Anonyymi

      Luonnonmukainen ruoka eli eläinrasvat ja luonnolliset kasvirasvat kookos-, oliivi- ym hedelmistä saadut rasvat ovat luonnollisia ravinteita, kun kaikki siemenöljyt ovat prosessoituja elimistöä hapettavia rasvoja. maanviljelyä ihminen on harrastanut noin kymmenetuhatta vuotta eli viljatuotteetkaan eivät kuuluneet esi-isiemme ruokavalioon siinä määrin kuin nykyisin.

      Kaikkien kroonisten sairauksien määrä korreloi siemenöljyjen käytön lisääntymisen kanssa kun 1900 luvun alussa diabetes, sydäntaudit, ylipaino, syövät, alzheimerintauti, ym. muut lukemattomat vaivat olivat harvinaisia johtuen näiden öljyjen vähäisestä osuudesta ravitsemuksessamme ollen noin 1-2 % luokkaa kun nykyisin saamme yli 40% tarvitsemastamme energiasta näistä siemenöljyistä.

      Tutkimuksen mukaan ihmiset "alkuperäiskansat" jotka eivät käytä näitä länsimaisia ravitsemustuotteita eivät juurikaan sairasta edellä mainittuja vaivoja riippumatta siitä perustuuko heidän ruokavalionsa hiilihydraattipitoisiin tai eläinkunnan tuotteisiin.

      Laitanpa linkin tohtori Chris Knobben pitämään luentoon aiheesta jossa asia hyvin havainnollistetaan. Videoon saa automaattisen käännöksen suomeksi valitsemalla tekstitykset ja sitten asetuksista automaattinen käännös.

      https://www.youtube.com/watch?v=H0bRGsev4fI

    • Anonyymi

      Oliiviäljy on epäterveellistä rypsiöljy on terveellistä eapsiäljy ei ole.

      oliivit.... hoh niin mieleen vilahti taas tuosta sarjasta tuo nais salamurhaaja Villanelle... yritti tehdä itsestään parempaa uskonnollisten leirille... ei onnistunut ja sitten tarjosi sovinnoksi puunkarahkaa kuin vertauskuvallisesti oliivin oksa sovikkoksi...

    • Anonyymi

      suositan keltaisia eli c-vitamiinipillereitä kirpeän makuisi askorbiinihappo 500mg pilleri aamuisin ei pääse keripukki-tautikaan iskemään

    • Anonyymi

      Leipä se on, mikä miehen tiellä pitää!
      Mitä vatsa kestää. Refluksi voi ärtyä jostain leipälajista.
      Kahvin kanssa aamulla pari päällystettyä kauraleipää tai toinen tummaa lepää.
      Vähän ajan päästä kaurapuuro päällystettynä banaanilla, marjakeitolla tai vain voisilmällä.
      Lisää kahvia ja jokin makea keksi tms.
      Vatsa alkaa toimimaan parin tunnin päästä.
      Nesteethän menevät läpi hetkessä.
      Vilma
      Rasvat: Oivariiniä, Alentajaa, voita mitä mihinkin ja oliiviöljyä salaattiin.
      Paistan voissa. Maku. Tässä terveysintoilijan sanat ovat kärpäsen surinaa korvissani.

    • Anonyymi

      ,om' pstam siirem åirlom mpota cvota,oomotablöetteka saa apteekareilta voi imesdkelläkin kuin karkkeja, mutta kirpeä maku yulee.

    • Anonyymi

      vääriä nappaimia nooh niin... aamuhämärässä... mutta niin jos joku kysyy että minkälainen lääkitys on? C-vitamiini-pillerit.

    • Anonyymi

      mutta kun syksy ja talvi tulee niin voin suosittaa tytöillekin: timberland-merkkiset kengät ja niihin sellaiset mustat nappulat nauhoihin niitä saa erikseen ei tarvitse solmia kuin vain vetää ... mustia poyöreitä jotain sport-.. pika sellaisia nauhoja.

      sen mustan lukitusnappulan voi siis laittaa alkuperäisiin nauhoihin, pelkkä se lukitus nappula

    • Anonyymi

      hmm niin onkohan vain miehille ei kai kyllä naisillekin timberland käy

    • Anonyymi

      Rahkaa ja kasvuhormonia- mitä sinä suotta esittää, että menee koko ruokaympyrä

    • No syöminen aiheuttaa ksikista eniten sairauksia. Ei ole tutkittu vissiin varsinaisesti, mutta luulen, että jokainen sairastunut on mennyt jotain syömään. Ihan varmasti.

      Tosin on jotkut syömättä pitkään olleetkin kuolleet, mutta hekin ovat jo kerenneet yleensä jo ennen syömättömyyttään syömään hätäpäissään jotain. 😄

    • Anonyymi

      Kaikkea saa syödä, kunhan syö kohttuulisesti, eikä ahmi enenpää, kuin että nälkä lähtee.
      Leipä, peruna, pasta ja viljatuoetteet lihottaa, koska ovat hiilihydraatteja.
      1-2 palaa leipää aterialla varmaan on ihan ok, mutta jos leipää ahmii 2-6 palaa aterialla, niin kyllähän siinä paljon hiilihydraatteja saa.
      Hiilihydraatit muuttuvat sokeriksi ja rasvaksi, joten sokeria saa muutenkin, kuin makeasta.
      Jos aterian jälkeen alkaa väsyttämään, niin se on merkki, että liikaa hiilihydraatteja on saatu.

    • Nämä ovat hieman monimutkaisia asioita. Jos puhutaan siitä että miten kannattaisi syödä, jotta elää mahdollisimman pitkään, niin paasto (kalorirajoitus) on ainakin monissa eläinkokeissa osoittautunut toimivaksi. Paitsi että näitä tutkimuksia ei voi yleistää välttämättä suoraan ihmisiin. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan ihmisillä toimii parhaiten kalorirajoitus noin 65v ikävuoteen asti, mutta sitten pitää saada enemmän proteiinia, koska vanhuksilla lihakset surkastuvat, mikä on huono asia myös terveyden kannalta. Mutta löytyy myös tutkimuksia, joiden mukaan liikaa proteiinisaanti vanhuksilla johtaa vieläkin enemmän lihasten surkastumiseen.

      Muuten tietysti sokeria kannattaa välttää, sillä se ainakin ruokkii mikrobejanne. Ja toisaalta kasviöljyt vs. kalaöljyt, ainakin molemmat ovat jonkin verran antimikrobisia, mutta kalaöljy on enemmän immunosuppressiivinen. Vihannekset, ja hedelmät, niissä on karotenoideja ja flavonoideja, mutta näissä on paljon eroja, miten paljon ne sisältävät mitäkin. Lehtikaalissa on paljon luteiinia ja zeaksantiinia, plussa siitä. Tomaateissa taas on lykopeenia, sekin on karotenoidi, luonnollista astaksantiinia on lähinnä vain villilohessa riittäviä määriä. Sanoisin että nykyruoka on aika ravinneköyhää, ja sitten on se toinen aspekti, eli pitää varoa sellaisia raaka-aineita, joissa on paljon raskasmetalleja, torjunta-aineita, ja myös mikromuovi on yksi ongelma.

      Higher dietary protein intake is associated with sarcopenia in older British twins
      https://academic.oup.com/ageing/article/52/2/afad018/7036280

    • Nooh.. syö sitä mitä mieli tekee tai kaapista löytyy..
      En näe mitään hyötyä elää vaikkapa 94-vuotiaaksi sillä ehdoin, että pitää tiukkaa ruokavaliota.

      Elämä on tehty elämistä ja naatiskelua varten. Mitä hittoa mä oikeasti hyödyn ravintosuosituksilla? En mitään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      278
      19162
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      86
      3582
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      124
      2255
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      196
      1956
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      142
      1860
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      293
      1610
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1362
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      86
      1298
    9. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      149
      1162
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      242
      1059
    Aihe