Suoraa puhetta mitä on PSSD

Anonyymi-ap

Olen nainen. Kärsin SSRI-masennuslääkkeiden ja masennuslääkevieroituksen aikana määrättyjen muiden lääkkeiden aiheuttamista käytön jälkeen jatkuvista seksuaalihäiriöistä. En tiedä voiko tilaani kutsua PSSD:ksi koska tilannetta monimutkaistettiin muilla pillereillä. Psykiatria viimeisteli haitat määräämällä muuta koska minulla oli päällä jo PSSD ennen muiden pillereiden määräämistä. Uskon että se hankaloitti toipumistani ja on lähes mahdotonta sanoa mitä tapahtui kehossani psykiatrin heitellessä kaikenlaista vain putkeen minulle. Pahimmassa vaiheessa kehossani meni lääkkeiden seurauksena tuntohäiriöitä (parestesia), koin myös akatisiaa eli ikävää levottomuutta minä aikana tuntui että on pakko liikkua minkä varhaisin vaihe oli SSRI lääkkeen alasajo. Se oli vähän kuin levottomat jalat tyylinen oireisto mutta intensiivisempi ja noihin aikoihin myös seksuaalisuuteni katosi täysin. Lopulta lopetin pillerit koska tajusin että joku oli mennyt pahasti pieleen lääkkeiden kanssa ja tunsin että ne olivat vaikuttaneet negatiivisesti aivoterveyteen, kognitioon, seksuaalisuuteen, hermostoon, terveyteen ja tunne-elämään. Kadun lääkkeiden käyttöä eniten elämässäni.

Seksuaalihäiriöoireeni alkoivat miltei välittömästi SSRI- käytön alettua, mutta ne pahenivat vuosien mittaan. Harrastin aina seksiä niin lääkityksen aikana, että en oikeasti kunnolla kiihottunut genitaalialueen kosketuksesta, kykenin mielessäni rakentamaan kiihottuneisuutta mutta tuntui aina kuin yhteys genitaalien ja aivojen välillä olisi häiriintynyt. Hyväksyin sen että orgasmit olivat vaimeampia ja kieltäydyin aina suuseksistä koska oli tunto-ongelmia vaikka ennen lääkkeitä kevyt kosketuskin oli ollut kiihottavaa hitaasti kiihotuksen kasvaessa.

Ennen SSRI:tä kykenin siis kiihottumaan kevyestä kosketuksesta ja asiat olivat luonnollisesti ja tiedän mitä on kun asiat sillä saralla toimii. Pelkästään mielen avulla kykenin kiihottumaan. Mikään masennus ei tätä tuhonnut vaan esim itsetyydytys oli masentuneenakin palkitseva intensiivinen kokemus. SSRI-lääkkeet tuhosivat seksielämäni pysyvästi, mistä ei koskaan mainittu. Koska lääkkeet määrättiin nuorena, en koskaan päässyt tuntemaan mitä on normaali seksielämä mistä olen katkera.

Jossain vaiheessa liian nopeaa SSRI-vieroitusta vuosien käytön jälkeen tuntui kuin joku olisi laittanut valot pois. Olen lukenut että myös vieroitus voi pahentaa ja puhkaista PSSD oireita. Kehon homeostaasi joutuu kovaan myllyyn vieroituksessa. Sen jälkeen häiriöt on olleet päällä vuosia. Ennen pystyin kiihottumaan pelkästään ajatuksen tasolla vaikka genitaaleissa olikin tuntohäiriöitä ja säilyttämään tunnetason kiihottumisen kokemuksen seksin aikana, nykyään seksi tuntuu oudolta koska tuntohäiriöt on niin pahoja kuin alapäässäni olisi lidoksiinia enkä enää muista miltä kiihoittuminen tuntuu ja on vain turra olo niin genitaaleissa kuin tunnetasolla kuin nuo pillerit olisivat täysin sotkeneet kaiken

En myöskään pääse mihinkään kiihottuneeseen mielentilaan kosketuksesta, läheisyydestä enkä visuaalisesta stimulaatiosta. Seksistä puuttuu palkitsevuus joten se tuntuu tyhjänpäiväiseltä. Tavallaan tiedän ja muistan mitä minun pitäisi tuntea mutta en tunne sitä. Se on ahdistavaa ja tunne-elämää sekoittavaa.

Ennen olin hyvin seksuaalinen ihminen ja nautin seksistä kumppanin kanssa alkuvaiheessa käyttöä ja itsetyydytyksessä. Minulle tuli paljon monenlaisia tunteita, koin mielihyvää, kiihottumista ja yhteyttä kumppaniin. Nykyisin kaikki tämä on poissa.

Ainoa mitä kykenen seksin saralla saamaan on vähän kivuliaalta tuntuva hyvin vaimea orgasmi käyttäen enemmän voimaa esim vibraattorilla mutta kiihottumisvaihe on todella lyhyt tai olematon eikä se yhdisty mihinkään muuhun kuin voimakkaaseen fyysiseen stimulaatioon. Voisin lukea uutisia samalla koska visuaalinen stimulaatio kiihottaa niin vähän. Mikään kevyt kosketus ei tunnu miltään eikä kiihottuneisuus nouse seksin aikana vaan enemmän on tyhjä ja hämmentynyt olo kuin jotain olisi poissa. Ahdistavaa on että tiedostan seksuaalihäiriöt jopa unissa jossa harrastaessani seksiä huomaan että minulla on häiriöitä enkä tunne mitään kuin hakien sitä tunnetta jota en enää tunne. Tiedostan etten koe sitä enää.

Minulla on ollut toisinaan ikkunoita jolloin seksuaalisuus on palautunut esim ovulaation myötä n. 20 prosenttia jolloin hetkellisesti on voinut vähän kiihottua mutta ongelma on se että kiihoittuminen ei pysy yllä niin että seksi kiinnostaisi koska sen pitäisi pysyä yllä seksin ajan. On sanomattakin selvää että SSRI:t myös tuhosivat parisuhteeni intiimillä tasolla täysin.

Oireeni ovat
-tunnottomuuden tunne genitaaleissa, tuntohäiriöt raajoissa kuin pistelyä. Pistely ulottuu genitaalialueelle
- aivosumuinen olo
- kykenemättömyys kiihottua normaalisti
-seksistä puuttuu palkitsevuus joten olen lopettanut seksin kokonaan
- kivulias orgasmi
- jatkuva hämmentyneisyyden tunne siitä että joku niin luonnollinen ihmisyyteen kuuluva asia on poissa. Tämän myötä yleisesti elämästä on hävinnyt joku draivi

13

309

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mikä pahinta on se että kenelläkään ei tunnu yleisesti lääketieteessä oikeasti kiinnostavan mitä esim minulle, nuorena SSRI-käytön aloittaneelle tapahtui ajan myötä ja miten kärsin tästä tilasta joka ikinen päivä ja miten se vaikuttaa esim onnellisuuteen parisuhdeongelmien myötä.. On selvää että jos parisuhteessa toinen haluaa seksiä ja toisella on PSSD niin hankalaksi menee ja vankinkin parisuhde alkaa kärsiä.

      Miten lääketiede voi olla niin typerä että ajatellaan että on ihan ok tuhota jotain osia ihmisyydestä, ihmisen draivista, ihmisen emotionaalisen elämän ulottuvuuksista, leikata tunne-elämää ja muka silti hoitaa masennusta. Jollekin se ilmeisesti sopii mutta on aivan anteeksiantamatonta että asiasta ei varoiteta ja ihan pimennossa pitkän ajan seuraamuksien suhtren määrätään pillereitä.

      Tämäkin kirjoitus menee todennäköisesti kuuroille korville koska yleisestihän lääkkeet on niin hyviä ja plaaplaaplaa. Meillä kelle kävi näin ei ole mitään merkitystä koska tämä muka on harvinaista. En usko että seksuaaliongelmat ainakin hetkellisinä lääkkellä ovat niin harvinaisia ja ehkä osa ei välitä siitä että seksuaalisuus olisi tietyiltä osin lääkkeen seurauksena tuhoutunut. En minäkään välittänyt vielä vuosia sitten kunnes tämä helvetti puhkesi ja kaikki paheni.

      Minun kokemukseni ovat että jokikinen psykiatrian lääke mitä söin vaikutti negatiivisesti seksielämään ja myös tunne-elämään leikaten jotain pois.

      Esim potilasvahinkoilmoituksia on turha tehdä koska lääkityksiä oli vieroituksen jälkeen monia jotka saattoi olla myötävaikuttamassa ja lääketieteessä gaslightataan minkä ehditään koska ilmeisesti masennus aiheuttaa seksuaalihäiriötä.

      Oma hypoteesini on että hyppiminen lääkkeeltä pois ja takaisin saattoi lisätä riskiä PSSD:hen,saatika sitten että palautumisvaiheessa psykiatria roiski uusia lääkkeitä päälle.

      Mikä sotii tätä vastaan on se että minulla oli normaali seksuaalisuus ennen tätä myös masentuneena, genitaalialueen tuntohäiriöt alkoi heti lääkkeen jälkeen, kerran yrittäessäni lopettaa (epäonnistuneesti koska en tajunnut kuinka hitaasti lääkitys pitää ajaa alas) huomasin tuntoaistin ja normaalin orgasmin palaavan. En myöskään koe itseäni mitenkään erityisen alskuloiseksi.

      Eikä mikään korvaus korvaa tuhottua elämää jossa saa aina miettiä että mitä ihmettä minulle edes tapahtui. Pahinta on kaipuu seksuaalisuuteen, intiimiyteen kahden ihmisen välillä, ja kontaktiin mitä seksiin kuuluu mikä ei kuole. Se elää muistoissa kuin joku joka on kuollut. Ja tunne siitä että on friikki on joka päivä olemassa aiheuttaen tuskaa myöskin tehden tunteen että on pakko olla yksin koska seksielämä ei enää onnistu.

      Tekisi oikeasti mieli nostaa keskisormi pystyyn niille ketkä tekivät nämä myrkyt ja sotkivat kehoni tavalla minkä en tiennyt olevan mahdollista.

    • Anonyymi

      Yleisesti uskon myös että SSRIt vaikuttavat jotenkin aivojen palkitsemisjärjestelmään niin että kaikki tuntuu enemmän meh pidemmän käytön jälkeen ja lääkkeen aikanakin huiput katosa. Serotoniinitasot nousemisen sijaan laskevat kroonisessa käytössä ja menevät epätasapainotilaan lopetuksen jälkeen altistaen pahalle ololle. En koskaan ole tuntenut niin pahaa oloa kuin yrittäessäni ajaa näitä myrkkyjä alas. Uskon täysin että lääkitys on yhteydessä lisääntyneeseen apatiaan aikojen saatossa. Hermostoni ne sotkivat myös puhkaisten kuin kroonista väsymystä.

      Nuoruus meni näiden lääkkeiden oheisseuraamuksien kanssa taistellessa. Olen tajunnut että maksoin kalliin hinnan tehottomasta plasebosta joka masennuksen hoidon sijaan tuttuttaa ja erkaannuttaa tunteista antaen illuusion paremmasta tuhoten oikeasti sisältä. Todiasialliset seuraukset hahmottaa vasta lääkityksen luopumisvaiheessa. Siksi nämä lääkkeet ovatkin niin petollisia.

    • Anonyymi

      Nykyajan psykiatria on vastuutonta. Jos esim. Buranan takia tulisi pitkäaikainen tuntoaistin puutos jalkoihin niin sitä ei todellakaan saisi olla markkinoilla. Mutta sitten kaikki SSRI ja SNRI lääkkeet voivat (ja jopa saavat!) aiheuttaa PSSD oireita (eli seksuaalisuuteen kohdistuvia pitkäaikaisia haittavaikutuksia) ja mm. merkittävää tunnon ja kyvykkyyden alenemista, joka usein jatkuu lääkityksen loputtua pitkän aikaa.

      Miksi tämä on "ok"? Siksikö koska psykiatria on vähemmän tieteellinen kuin muut lääketieteen alat? Ei siellä mitata välittäjäaineiden pitoisuuksia, vaikka parkinsonia sairastavilta voidaankin mitata ainakin dopamiinitasot (SPECT-kuvaus).

    • Anonyymi

      psykiatrit eivät myöskään kerro näistä haitoista ja jos niistä kysyy niin ne vaan vakuuttelee että on muka todella vähäpätöinen haitta ja että nämä haitat loppuvat heti kun lopettaa lääkityksen. sitten ihmetellään miksi MT-ongelmista kärsivät eivät halua hakea apua! valehtelu on aina väärin, varsinkin tällaisissa asioissa.

      tämän asian tekee vielä kyseenalaisemmaksi se että on olemassa lääkkeitä jotka eivät aiheuta tämmöisiä haittoja. Esim. Aurorix ja ehkä Mirtazapin. Olen kuullut että 10 mg annoksella myöskään Brintellix ei aiheuta seksuaalisuuteen vaikuttavia haittoja mutta olen myös kuullut kommentteja että kyllä siitäkin tuli joitakin sellaisia haittoja.

      • Anonyymi

        Ei minulle sanallakaan mainittu seksuaalihäiriöistä saatika että ne ovat niin yleisiä saatika että nämä voivat jatkua käytön lopettamisen jälkeen.

        Myöskään lopetusvaikeuksista mitä koin lopetusoireiden vuoksi ei mainittu.

        Jos olisin tiennyt tämän en olisi näitä lääkkeitä syönyt. Söin niitä tietämättömänä PSSD:stä. En koe että nämä lääkkeet jälkikäteisarvioinnilla kun kaikkien lopetusoireiden jälkeen vuosia myöhemmin puntaroi olivat kovin hyödyllisiä. Pärjään ihan hyvin ilman.

        No jos olen yhden asian lääkkeistä oppinut, on että nämä lääkkeet tekevät muutoksia meissä käytön aikana ja ne muutokset eivät välttämättä käänny takaisin normaalitilaansa lopetuksessa kuten tämän PSSD:n kanssa on käynyt.

        Olen ollut tietämättämi oman elämäni laboratoriokoe-eläin joka kävi läpi oman elämänsä koetta jossa vartuin aikuisuuteen ja aivoni kehittyivät aikuisuuteen SSRI-lääkkeiden alla.

        Ahdistavinta on se että tuntuu että luonto on ohjelmoinut meihin seksuaalisuuden mutta SSRI:t on luonnottomasti tuhonneet sen ja tämä ei katoa ajatuksista. Tämä vaikuttaa merkittävästi elämään ja aiheuttaa sisäistä konfliktia ja jatkuvaa pettymystä.

        Eikä masennus aiheuta pistelyä pitkin raajoja ja genitaaleja, tuntoaistin heikkenemää, ja kivuliaita tai tunnottomalta tuntuvia orgasmeja. Ehkä suurin ongelma varmaan PSSD:n ottamisessa vakavasti on se että ajatellaan että se on vain masennusta. Mutta uskon että PSSD tullaan yhä vahvemmin todentamaan.


    • Anonyymi

      Tosi hirveää ap mitä sinulle on tapahtunut. Kauanko lääkkeen lopettamisesta on kulunut? Ehkä palautumista tapahtuu ajan mittaan lisää? Sekin että välillä on noita parempia "ikkunoita" on varmaankin hyvä merkki?

      Masennuslääkkeitä jotka eivät tyypillisesti aiheuta seksuaalihäiriöitä ovat Mirtazapinin ja Aurorixin lisäksi Triptyl ja Voxra.

      • Anonyymi

        Yli viisi vuotta. Ei ole tapahtunut merkittävää paranemista. Seksiä en ole harrastanut enää vuosiin eli lukisin itseni lääkkeen tekemäksi aseksuaaliksi. Minulla siis oli ihan seksuaalisuus ennen tätä kaikkea.

        Koronan myötä oireeni pahenivat. Korona puhkaisi hermostollisia oireita lisää jotka muistuttivat jo lääkkeiden myötä kokemiani oireita (pistely, aivosumu). Sen jälkeen ikkunat ovat olleet harvemmassa. Sitä ennen aaltoilua oli enemmän.

        Seuraan mielenkiinnolla hypoteeseja, joiden mukaan esim long covid oireet (en koe että koen varsinaisesti mitään long covid oireita siis mutta huomasin koronan myötä takapakkia) sekä SSRI:n puhkaisemat PSSD oireet saattaisivat liittyä ohutsäieneuropatiaan. Jos minulla olisi enemmän rahaa kävisin yksityisellä tutkimassa asian.

        En käytä enää masennuslääkkeitä, koska en koe niitä turvalliseksi. Toivon että minulle olisi nuorena määrätty jokin toinen lääke eikä tuhottu minua näin.

        Ihmiset ketkä tuntevat minut eivät tiedä mitä käyn lävitse.


    • Anonyymi

      Olen tiennyt, että SSRI-lääkkeet vievät halut miehiltä, mutta en tiennyt, että sama vaikutus on myös naisiin.
      Lääkärit eivät ainakaan parikymmentä vuotta sitten maininneet sanallakaan vaikutuksista seksuaalisuuteen.

      • Anonyymi

        Miksi ihmeessä naisiin ei olisi samat vaikutukset ellei jopa pahemmat koska naiset usein ovat pienempiä kuin miehet mutta annosmäärät millä lääkkeitä määrätään ovat samat? . On myös yksilöstä kiinni miten lääkettä metabolisoi eli nouseeko pitoisuus korkeammaksi kehossa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi ihmeessä naisiin ei olisi samat vaikutukset ellei jopa pahemmat koska naiset usein ovat pienempiä kuin miehet mutta annosmäärät millä lääkkeitä määrätään ovat samat? . On myös yksilöstä kiinni miten lääkettä metabolisoi eli nouseeko pitoisuus korkeammaksi kehossa.

        Yhtälailla naiselta voi mennä halut ja tunto ja kaikki muu. Ei kai se seksi mitään mekaanista suorittamista vain ole jossa pelkästään jollain erektiolla olisi merkitystä.


    • Anonyymi

      Esiinnyt taas naisena ätmi, esiinny joskus rehellisesti ihan miehenä, eikä sun kannata tänne kertoa noita mt lääkkeitä mitä käytät, nainen sä et ole!

      • Anonyymi

        Ok.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ok.

        Ja tarkennuksena, en käytä mt lääkkeitä enää, mutta ongelma on se että PSSD joka paheni vieroituksessa ei ole enää parantunut. Ongelma ei ole vain mt lääkkeiden käyttö vaan ongelma on se että ne tuottavat seurauksia ja harmeja jotka jatkuvat käytön jälkeen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      585
      3879
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2801
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2759
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2144
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2091
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1865
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1810
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe