Meneillään oleva 11 vuoden sykli on pitkään aikaan voimakkain

Anonyymi-ap

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/auringon-aktiivisuus-kasvaa-huomattavasti-ennakoitua-nopeammin-ja-enemman-alkaako-kohta-tippua-satelliitteja/00489e73-c956-42c5-9ab2-c82ec3a64425?ref=box:b8ac&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_talent_ohjausboksi&_gl=1*ynrxhe*_ga*Nzk3ODQ5MzM0LjE3MjU4NjQ4NTQ.*_ga_3L539PMN3X*MTcyNjExNzg0MS4xMy4xLjE3MjYxMTg0NTAuMC4wLjA.

Haluaako joku kommentoida tämän merkitystä ilmaston muuttumiseen?

11

188

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ainakin revontulet ovat lisääntyneet selvästi myös Etelä-Suomessa ja auringon aktiivisuus korreloi lämpenemisen kanssa.

    • Anonyymi

      Jaksollinen ilmiö kyseessä joten ilmaston (30 vuoden keskiarvo säätilastoista) kannalta tuolla ei ole merkitystä. Tämä vuodelta 2009:

      https://www.smithsonianmag.com/science-nature/sunspots-and-climate-16398499/

      Voimakas auringonpilkkumaksimi saattaa vahvistaa ENSO:n kylmää vaihetta jos sattuvat päällekäin. Eli säätila voi tuon vuoden aikana olla hieman viileämpi kuin mitä se olisi ilman pilkkumaksimia.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Onko tutkittu, mitkä ovat auringon ja hiilidioksidin osuudet ilmaston lämpenemisessä? - Maalaisjärki kun sanoisi, että auringon osuus on 99 % ja hiilidioksin alle 1%, mutta olisi hyvä saada lukea tästä ihan tutkittuakin tietoa.

      • Anonyymi

        On tutkittu moneen kertaan. Auringon keskimääräisen tehon vaihtelu ei edelleenkään selitä ilmaston lämpenemistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On tutkittu moneen kertaan. Auringon keskimääräisen tehon vaihtelu ei edelleenkään selitä ilmaston lämpenemistä.

        Esimerkiksi tässä vuodelta 2019:

        https://science.nasa.gov/earth/climate-change/what-is-the-suns-role-in-climate-change/

        "[...] But the warming we’ve seen over the last few decades is too rapid to be linked to changes in Earth’s orbit, and too large to be caused by solar activity. [1]

        [1] Radiative Forcing of Climate Between 1750 and 2011
        https://science2017.globalchange.gov/chapter/2/#fig-2-3


    • Anonyymi

      Mihin häviää auringon maahan kohdistuvien magneettimyrskyjen energia?
      Onko maapallo iso kela, jota auringon magneettikentät pyyhkii. Kelan johtimena meret jotka ympäröi mantereita suolaisen veden toimiessa johtimena ja sähköenergian->(lämmön) vastaanottajana.
      Kuka vastaa kysymykseen minne auringoista tuleva magneettikentän energia päätyy?

      • Anonyymi

        Auringosta Maapallon ionosfääriin tuleva purkauksen energia kuumentaa hyvin harvaa kaasua sisältävää ionosfääriä, joka on korkealla eikä suorassa kosketuksessa Maapallon pinnan lähellä olevaan ilmakehän alakerrokseen. Alimmat osat ionosfääristä ovat jossakin 50 km korkeudella eli samoilla korkeuksilla missä Auringon kova ultraviolettisäteily muuttaa ilman happea otsoniksi ja samalla lämmittää ilmakehää.

        https://www.engineeringtoolbox.com/standard-atmosphere-d_604.html

        Alimman osan ionosfääriä (50km) kohdalla ilman tiheys on tuhannesosa siitä mitä se on Maapallon pinnalla. Kun mennään syvemmälle ionosfääriin putoaa paine vielä runsaasti tästä ja on 80 km korkeudessa enää sadastuhannesosa ilmanpaineesta Maan pinnalla.

        Noilla korkeuksilla kasvihuonekaasujen (hiilidioksidi, otsoni,...) säteilemä lämpö pääsee vapaasti etenemään avaruuteen kun ylöspäin katsottuna ei ole enää hidasteena tiheää kaasua.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_flare

        Auringon röntgenpurkauksista (flare) tuleva energiamäärä on loppujen lopuksi varsin pientä verrattuna Auringon tasaisesti tuottamaan noin 1360 W per neliömetri tehoon. Esimerkiksi havaituista Auringon purkauksista voimakkaimman (Carrington event) röntgenpurkaus on arvioitu olleen luokkaa X45 eli sen huipun minuutin pari aikana röntgenteho olisi ollut 0.045 wattia per neliömetri. Edes vuorokauden lämpövaikutuksessa tuo ei näkyisi millään tavalla vaikka riitti tuottamaan järkyttävän kirkkaat revontulet päiväntasaajalle asti.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Coronal_mass_ejection

        Toinen purkaustyyppi eli Coronal Mass Ejection CME heittää Auringosta meitä kohti ryöpyn plasmaa, jonka massa on luokkaa 2E12 kg (kaksi miljoona miljoonaa kg) ja nopeus luokkaa 300 km/s. Onneksemme Maapallon magneettikenttä estää tuota ryöppyä osumasta alas asti ilmakehään vaan se ohjautuu suurimmalta osin meidän ohitsemme Maapallon magneettikentän sivuun työntämänä. Samalla syntyy magneettinen myrsky.

        CME:n tyypilliset avautumiskulmat ovat 15...40 astetta eli Auringosta tänne asti ehtiessään plasmapilvi on jo levinnyt yli 40 miljoonan kilometrin levyiseksi kiekoksi.

        https://www.unoosa.org/documents/pdf/psa/activities/2022/ISWI2022/s5_04.pdf

        Maapallon magneettikentän plasmasta saama energia päätyy lopulta lämpösäteilynä ja radioaaltoina avaruuden tyhjiöön. Tämä kun tapautuu kaukana ilmakehän yläpuolella avaruudessa. Plasma on ionisoitunutta kaasua ja pystyy siten lähettämään hyvin lämpösäteilyä toisin kuin huoneenlämpöiset N2 ja O2 ilmakehässä.

        Maapallon ilmaston keskilämpötila ei nouse Auringon purkausten tahdissa. Sitäkin on pohdittu ja tutkittu mutta sellaisesta ei ole havaintoa.


    • Anonyymi

      Kun Auringon aktiivisuus oli pitkään melko alhaalla, ilmasto lämpeni silti. Keskimääräinen aktiivisuusvaihtelu vaikuttaa +/- 0,1 astetta, joten paljoa enempää tämäkään ei ole voinut aiheuttaa. Voi olla, että nykyinen aktiivisuus on vaikuttanut mitattavasti huippulämpötiloihin, mutta ei niin paljoa, etteikö enntystä olisi rikottu ilman sitäkin.

    • Anonyymi

      Mauderin minimistä ilmasto on lämmennyt tasaisesti. Mutta fossiilisten käyttö jarrutti hiukkaspäästöillä lisääntyneen pilvien määrän kautta. Kua alettiin puhdistaa savukaasuja yms. Ollaan palattu hyppäyksellä normaalin lämpenemisen tielle ja Rooman- ja keskiajan lämpösyklit saa jatkumon teollistumisen ajasta.

      Mitäs nergiaa auringosta oli se joka lennätinlinjoja sulatteli maan päällä?

      • Anonyymi

        Tuo oli Carrington event eli voimakkaimman koskaan havaitun Auringon purkauksen aiheuttama magneettinen myrsky. Google kertoo siitä lisää.

        Kun puhutaan suuruusluokista niin muistettava että Auringon säteilystä tulee päiväntasaajalla kolmen (3) neliömetrin alueelle enemmän tehoa kuin mitä yksivaiheinen hitsausmuuntaja kuluttaa. Lennätinlangat sen sijaan nappasivat magneettimyrskyn energiaa satojen kilometrien pituisten ja lankoja kannateleiden pylväiden korkuisen virtasilmukan alalta.


        heutunut . Tarvittava teho per neliömetri toki hyvin pieni, kun tuossa magneettikentän muutos pääsi indusoimaan virtaa satoja kilometrejä pitkien lennätinlankojen ja niiden alla olevan maan muodostamaan virtasilmukkaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      11
      3536
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      119
      2287
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      44
      1679
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1408
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      78
      1173
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      48
      986
    7. Rahtari s salmi

      Onkohan jutussa perää että kylän tyhmin rahtari on palanut ratista
      Suomussalmi
      11
      925
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      920
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      914
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      835
    Aihe