Öljyllä paistaessa kauhee roiskuminen?

Anonyymi-ap

Olen huomannut, että aina rypsi- tai oliiviöljyllä paistessa roiskuu aina älyttömästi käsille ja ympäri hellaa mutta voita tai oivariinia käyttäessä ei, outoa?
Aivan sama juttu olipa sitten lihaa tai vaikka vihanneksia. Pakasteilla yleensä roiskuu enemmän kai koska nesteet pulpahtaa pintaan, mutta ongelma sama myös tuoreilla.
Öljyssä ei pitäs olla vettä, kun se erottuisi öljyn kanssa. Toisaalta oivariinissa on vettä, ja vissiin joku emulgaattori kun ei erotu, mutta se ei siis roisku.
Mikä tämmösen selittää?

Öljy-voi -seos on kyllä paljon paljon parempaa maultaan eikä ole niin tarkaa pannun kuumuudesta se suhteen tuleeko rasvainen lötkö vai ei. Jos olen wokannu liian kylmällä ja aivan järkyttävän kamalia vihanneksia 🤮

lajijasuris

2

92

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ”Pakasteilla yleensä roiskuu enemmän kai koska nesteet pulpahtaa pintaan, mutta ongelma sama myös tuoreilla.”

      Tämä on tärkein pointti. Puhdas öljy ei roisku, mutta kun siihen laittaa vettä niin roiskuu ja jopa räjähtää. Jäiset pakasteet ovat haastavia enkä yleensä paista lainkaan jäisinä. Lisäksi kuivaan aina paistettavat raaka-aineet niin ei roisku. Naudan pihvi ei roisku kun se otetaan pois pannulta ennen kuin neste alkaa puridtua ulos. Haastavinta on kana kun se pitää paistaa kypsäksi. Lopussa on yleensä melkoinen roiskuminen kun ulos puristuva neste paukkuu kuumassa öljyssä.

      Linkin videossa on äärimmäinen esimerkki roiskumisesta kun jäinen kalkkuna uppopaistetaan. Tulipalo ei syty itse roiskumisesta vaan siitä, että öljyä lentää lämmittämisessä käytettyyn kaasuliekkiin, joka syttyy palamaan. Periaatteessa tuon kalkkunan voisi paistaa sähköliedellä ilman syttymistä, mutta kannattaa varautua räjähdykseen ja roiskumiseen 😄

      https://m.youtube.com/watch?v=K7VDCMku5Ns

      • Anonyymi

        Aika paha 😀😨
        Jospa se öljy ei olekaan aina ihan puhdasta...? Ja niinku todettua pakastettuja paistettaessa silti huomattavasti vähemmän roiskumista voilla ja oivariinilla. No, sama se oivariinilla olen paistanut melkein aina ja sitä laitan myös leivän päälle, mutta mm. pizzaan ja voiteluun laitan öljyä.

        Kyllähän ne jotkut lääkäritkin jauhaa että pitäs paistaa vaan öljyllä. MIksi?
        Syöminen on kokonaisuus, yjksi asia ei vaikuta hevonveen vertaa, ja itsellä ainakin kolesterolit ihan ok, ei kauheesti laardia, ei sokeri koholla, eikä verenpaine jos ei täytä itseään nesteillä, ei viitettä rasvamaksasta!

        lajijasuris


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      87
      4688
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      134
      4203
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      36
      2785
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      209
      1817
    5. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      37
      1357
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      25
      1339
    7. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1316
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      67
      1278
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1233
    10. Seiska: Konsta Hietanen ja Aami-rakas iltamenoissa - Salkkareista Aami täräyttää: "Sarja oli..."

      Konsta Hietanen jätti Salatut elämät -draamasarjan tänä syksynä. Konstaa kyllä kaivataan vieläkin Salkkareissa! Lue li
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1212
    Aihe