Olen huomannut, että aina rypsi- tai oliiviöljyllä paistessa roiskuu aina älyttömästi käsille ja ympäri hellaa mutta voita tai oivariinia käyttäessä ei, outoa?
Aivan sama juttu olipa sitten lihaa tai vaikka vihanneksia. Pakasteilla yleensä roiskuu enemmän kai koska nesteet pulpahtaa pintaan, mutta ongelma sama myös tuoreilla.
Öljyssä ei pitäs olla vettä, kun se erottuisi öljyn kanssa. Toisaalta oivariinissa on vettä, ja vissiin joku emulgaattori kun ei erotu, mutta se ei siis roisku.
Mikä tämmösen selittää?
Öljy-voi -seos on kyllä paljon paljon parempaa maultaan eikä ole niin tarkaa pannun kuumuudesta se suhteen tuleeko rasvainen lötkö vai ei. Jos olen wokannu liian kylmällä ja aivan järkyttävän kamalia vihanneksia 🤮
lajijasuris
Öljyllä paistaessa kauhee roiskuminen?
2
92
Vastaukset
”Pakasteilla yleensä roiskuu enemmän kai koska nesteet pulpahtaa pintaan, mutta ongelma sama myös tuoreilla.”
Tämä on tärkein pointti. Puhdas öljy ei roisku, mutta kun siihen laittaa vettä niin roiskuu ja jopa räjähtää. Jäiset pakasteet ovat haastavia enkä yleensä paista lainkaan jäisinä. Lisäksi kuivaan aina paistettavat raaka-aineet niin ei roisku. Naudan pihvi ei roisku kun se otetaan pois pannulta ennen kuin neste alkaa puridtua ulos. Haastavinta on kana kun se pitää paistaa kypsäksi. Lopussa on yleensä melkoinen roiskuminen kun ulos puristuva neste paukkuu kuumassa öljyssä.
Linkin videossa on äärimmäinen esimerkki roiskumisesta kun jäinen kalkkuna uppopaistetaan. Tulipalo ei syty itse roiskumisesta vaan siitä, että öljyä lentää lämmittämisessä käytettyyn kaasuliekkiin, joka syttyy palamaan. Periaatteessa tuon kalkkunan voisi paistaa sähköliedellä ilman syttymistä, mutta kannattaa varautua räjähdykseen ja roiskumiseen 😄
https://m.youtube.com/watch?v=K7VDCMku5Ns- Anonyymi
Aika paha 😀😨
Jospa se öljy ei olekaan aina ihan puhdasta...? Ja niinku todettua pakastettuja paistettaessa silti huomattavasti vähemmän roiskumista voilla ja oivariinilla. No, sama se oivariinilla olen paistanut melkein aina ja sitä laitan myös leivän päälle, mutta mm. pizzaan ja voiteluun laitan öljyä.
Kyllähän ne jotkut lääkäritkin jauhaa että pitäs paistaa vaan öljyllä. MIksi?
Syöminen on kokonaisuus, yjksi asia ei vaikuta hevonveen vertaa, ja itsellä ainakin kolesterolit ihan ok, ei kauheesti laardia, ei sokeri koholla, eikä verenpaine jos ei täytä itseään nesteillä, ei viitettä rasvamaksasta!
lajijasuris
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa
ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?874688- 1344203
Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."
Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai362785Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta
Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu2091817Olet elämäni rakkaus
On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el371357Missä Steffe hiihtää?
Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko251339Wiisaat Lappajärvellä iät.
Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.121316Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä
Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?671278Milloin nainen, milloin?
Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä611233Seiska: Konsta Hietanen ja Aami-rakas iltamenoissa - Salkkareista Aami täräyttää: "Sarja oli..."
Konsta Hietanen jätti Salatut elämät -draamasarjan tänä syksynä. Konstaa kyllä kaivataan vieläkin Salkkareissa! Lue li21212