savu lohen suolaus?

savuton savustaja

kertoisko joku semmosen asian että kun mun pitäis savustaa lohi eikä mulla oo harmainta hajua suolataanko kala ennen vai jälkeen savustuksen.

7

23866

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • savukalalle

      Hain netistä seuraavan (jonkun Pörje-sedän sivuilta): Savustettavan kalan suolaus on tärkeä työvaihe ja siihen on syytä syventyä huolellisesti, jotta lopputulos olisi hyvä. Suolauksen voi suorittaa kahdella tavalla: joko ennen savustusta tai sitten savustuksen jälkeen. Ennen savustusta paras lopputulos saavutetaan joko hieromalla kalojen sisälle ja ulkopinnoille karkeaa suolaa ja antamalla kalojen suolaantua viileässä 2-3 tuntia tai upottamalla kalat yhtä pitkäksi aikaa 10 prosenttiseen suolaveteen. Suolaantumisen jälkeen kalojen pinta pyyhitään kuivaksi ylimääräisestä suolasta ja limasta. Vaihtoehtoisesti kalat voidaan suolata savustuksen jälkeen kastamalla ne 10 prosenttiseen suolaliuokseen ajan kalojen koosta riippuen noin 20-30 sekunnin ajan. Jälkimmäinen tapa on suositeltavampi, jos ei ole aikaa odotella kalojen suolaantumista.

      Olen käyttänyt kalojen savustuksessa leppälastuja sekä katajanoksia. Valmis leppäpurukin on OK. Tosin omenapuu on savulähteenä kaikkien kotimaisten puiden kingi. Jos kalojen pinnan haluaa saada nätin ruskeaksi, lastujen sekaan voi lisätä pari palaa sokeria. Kalojen sisälle olen tavannut laittaa katajanoksia, jolloin kalat paitsi pysyvät mukavan pyöreinä, niihin tulee hieno katajan aromi. Lopputulos on sen parempi, mitä hitaammin ja mitä miedommalla lämmöllä kalat savustetaan. Kun kalojen selkäevät irtoavat helposti vetämällä, kalat ovat kypsiä. Nyt seuraa kalojen käyttökelpoisuuteen eniten vaikuttava vaihe. Kun kalat ovat jäähtyneet sen verran, että niitä voi siirrellä paljain käsin, poistetaan päällimmäisen puolen nahka leikkaamalla se irti selkäpuolelta ja vedetään nahka kevyesti pois kalan päältä. Seuraavaksi tehdään veitsellä koko kylkiviivaa pitkin kohtisuhi ruotoihin saakka ulottuva viilto, jolla erotetaan selkä- ja vatsalihakset toisistaan. Työntämällä veitsellä viillosta selkään ja vatsaan päin lihakset irtovat nätisti ruodoista. Myös ne inhottavat pienet ja nautinnollista syömistä haittaavat vihneruodot jäävät keskiruotoon kiinni. Sitten vaan kala käännetään ja poistetaan samalla tavalla nahka ja lihat myös toiselta puolelta. Jos kala ehtii jäähtyä täysin ennen kuin lihakset erotetaan, irrotettavat palat ovat täynnä piikkejä eikä niitä sitten nypi pois Erkkikään...

      • hpop

        Aivan loistava ohje jota käytän. Suolaus oli tuttu, mutta toi kalan käsittely oli hakusessa. Onhan tästä vähän aikaa kun tämä ohje on laitettu.


    • kalan suolaaja

      Ehdottomasti paras ja makoisan mehukas savulohi tulee kun se suolataan ennen savustusta suolavedessä. Parempi vielä kun olisi fileerattu, näin ne suolautuu paremmin.
      Maukkaita hetkiä savulohen kera.

      • KalaKalleko

        Olen samaa mieltä. Oma kokemukseni on juuri tuo etukäteen suolaus ja nesteessä, suolaustulos tasaisempi. Savustuksen jälkeen pidän parempana "kuivasuolausta" kuin tuota kastamista.
        -Jusseja- Ja toivonmukaan kukaan teistä ei kuseskele mereen/järveen, edes näin Jussina!!!!!!On nääs vielä äkkiä se viimoinen kusireissu se!


    • mie

      Suolaan Lohen aina päivää ennen savustusta. Hieron suolan kalan pintaan. Käytän nykyään hienoa merisuolaa. Jos savustat siikaa niin siihen käy savustuksen jälkeen nestesuolaus!

    • kala makke

      2kg kala tehdään suola liuos 5ltr vettä ja 1kg meri suolaa, kala suola liuokseen n5h ja välillä pieni hämmennys kapustalla.savusta kala ,kun valmis kääri voi paperiin ja alu folioon.anna olla sen aikaa kun potut kiehuu,ota kala esille syö ja nauti tumman oluen kanssa.jos kavereita kylässä tarjoa myös heille,mutta jos ei niin muista kehua muuten miten hyvää oli.toimii ..

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 189
      2266
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      54
      2074
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      170
      1873
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      170
      1687
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1344
    6. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      32
      1339
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1257
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1195
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1178
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      14
      1178
    Aihe