Mitä on riistan maku?

Riistan makua pidetään enimmäkseen negatiivisena asiana? Olen aina ihmetellyt mitä se riistan maku on? Itse tavoittelen riistaeläimen lihassa olevaa voimakasta ja omintakeista makua, jossa on monesti myös häivähdys eläimen käyttämästä ruuasta.

Oikeastaan ainoa riistalihan yhteydessä usein kohtaamani maku on maksan maku, joka tulee rasvattomaan ja runsaasti myoglobiinia (=tummanpunainen liha) sisältävään lihaan, joka paistetaan kypsäksi. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun hienossakin ravintolassa eteen kannetaan kokin ylpeydellä paistama poron filee, joka on mennyt ylikypsäksi ja maistuu epämiellyttävästi maksalle.

Onko riistan maku siis oikeasti väärin kypsäksi valmistettua rasvatonta tummanpunaista riistalihaa eikä mitään muuta? Mitä vinkkejä sinulla on tämän epäonnistumisen välttämiseksi? Itse kypsennän tällaisen riistalihan mediumiksi tai ylikypsäksi. Kypsä on kaikista pahin ja epämiellyttävin vaihtoehto.

5

950

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Taidat olla liian "nirso" lihan syöjäksi, ehkä on parasta, että syöt vain JauhoMakkaroita (grillimakkara) - ne Ei maistu Maksalle !

      Heeeeeh heheheheheh heeee !

    • Anonyymi

      En muuten aiemmin tajunnutkaan mikä tuttu maku joskus lihassa on ja sehän onkin juuri tuo maksaan vivahtava maku.

      • Olet aivan oikeassa. Maksan makua voi tulla myös kypsäksi paistettuun vähärasvaiseen nautaan. Linkissä on juttu asiaan:

        What Causes Some Beef To Have A Liver Flavor?

        https://amazingribs.com/tested-recipes/beef-and-bison-recipes/what-causes-some-beef-have-liver-flavor/

        Tässä suomalaisen ruokaprofessorin vahvistus siihen, että riistalihaan tulee maksan maku:

        "Maksoittumisongelma esiintyy vain riistan mureissa eli rasvattomimmissa osissa. Se on yleensä merkki liiasta kypsentämisestä, mutta toisinaan myös medium-kypsä liha saattaa maistua maksaiselta. Tällöin lihaan on saattanut jäädä teurastuksessa verta, joka kypsyessään maksoittuu."

        https://www.luma.fi/kysymykset/2012/08/30/poronfileen-maksoittuminen/


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Olet aivan oikeassa. Maksan makua voi tulla myös kypsäksi paistettuun vähärasvaiseen nautaan. Linkissä on juttu asiaan:

        What Causes Some Beef To Have A Liver Flavor?

        https://amazingribs.com/tested-recipes/beef-and-bison-recipes/what-causes-some-beef-have-liver-flavor/

        Tässä suomalaisen ruokaprofessorin vahvistus siihen, että riistalihaan tulee maksan maku:

        "Maksoittumisongelma esiintyy vain riistan mureissa eli rasvattomimmissa osissa. Se on yleensä merkki liiasta kypsentämisestä, mutta toisinaan myös medium-kypsä liha saattaa maistua maksaiselta. Tällöin lihaan on saattanut jäädä teurastuksessa verta, joka kypsyessään maksoittuu."

        https://www.luma.fi/kysymykset/2012/08/30/poronfileen-maksoittuminen/

        No ruokaprofessori ei ole kokki, joten se siitä, nyt on vain tosiasia että toiset osaa laittaa riistaa ja yleensäkin ruokaa ja toiset eivät, jotkut tekevät sitä wikipedian mukaan ja oikeat kokit tekevät sitä tunteella ja osaamisella, niin yksinkertaista se on.


      • Anonyymi kirjoitti:

        No ruokaprofessori ei ole kokki, joten se siitä, nyt on vain tosiasia että toiset osaa laittaa riistaa ja yleensäkin ruokaa ja toiset eivät, jotkut tekevät sitä wikipedian mukaan ja oikeat kokit tekevät sitä tunteella ja osaamisella, niin yksinkertaista se on.

        Ei kai ruokaprofessori tässä laita väärin riistalihaa vaan pelkästään toteaa vähärasvaisen ja runsaasti myoglobiinia sisältävän lihan tulevan herkästi maksan makuiseksi kun sen paistaa kypsäksi. Tämä on se olennainen fakta ja siksi tummaa ja rasvatonta riistalihaa ei kannata paistaa kypsäksi vaan jättää mediumiksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      85
      7084
    2. Sen kerran kun siellä käyn

      Voisit olla paikalla💚💛☘️
      Ikävä
      35
      3781
    3. Kumpa tietäisin. Miehelle.

      Vieläkö toivot jotain viestiä, vai suutuitko taas...kun...🤔
      Ikävä
      44
      3318
    4. Kauan säkin jaksoit

      Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐
      Ikävä
      40
      2532
    5. Joel Harkimo ja Janni Hussi eroavat

      Tämä on ilon päivä 😊
      Kotimaiset julkkisjuorut
      206
      2259
    6. rakastan sinua!

      Tule ja ota, kasvetaan yhdessä paremmiksi ❤️❤️❤️❤️ kaikki anteeksi ❤️❤️❤️
      Ikävä
      41
      2202
    7. Sä olet nainen kuuluisa..

      ..etkä mitenkään hyvällä tavalla.
      Suhteet
      122
      2192
    8. Miksi kaipaat

      Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?
      Ikävä
      29
      2119
    9. Mietin tässä T....

      Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..
      Suhteet
      24
      1848
    10. Siis hetkonen

      Rakastetaankohan me kummatkin toisiamme, ja aletaan tajuamaan se pikkuhiljaa 🤯
      Ikävä
      40
      1739
    Aihe