Riistan makua pidetään enimmäkseen negatiivisena asiana? Olen aina ihmetellyt mitä se riistan maku on? Itse tavoittelen riistaeläimen lihassa olevaa voimakasta ja omintakeista makua, jossa on monesti myös häivähdys eläimen käyttämästä ruuasta.
Oikeastaan ainoa riistalihan yhteydessä usein kohtaamani maku on maksan maku, joka tulee rasvattomaan ja runsaasti myoglobiinia (=tummanpunainen liha) sisältävään lihaan, joka paistetaan kypsäksi. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun hienossakin ravintolassa eteen kannetaan kokin ylpeydellä paistama poron filee, joka on mennyt ylikypsäksi ja maistuu epämiellyttävästi maksalle.
Onko riistan maku siis oikeasti väärin kypsäksi valmistettua rasvatonta tummanpunaista riistalihaa eikä mitään muuta? Mitä vinkkejä sinulla on tämän epäonnistumisen välttämiseksi? Itse kypsennän tällaisen riistalihan mediumiksi tai ylikypsäksi. Kypsä on kaikista pahin ja epämiellyttävin vaihtoehto.
Mitä on riistan maku?
5
1428
Vastaukset
- Anonyymi
Taidat olla liian "nirso" lihan syöjäksi, ehkä on parasta, että syöt vain JauhoMakkaroita (grillimakkara) - ne Ei maistu Maksalle !
Heeeeeh heheheheheh heeee ! - Anonyymi
En muuten aiemmin tajunnutkaan mikä tuttu maku joskus lihassa on ja sehän onkin juuri tuo maksaan vivahtava maku.
Olet aivan oikeassa. Maksan makua voi tulla myös kypsäksi paistettuun vähärasvaiseen nautaan. Linkissä on juttu asiaan:
What Causes Some Beef To Have A Liver Flavor?
https://amazingribs.com/tested-recipes/beef-and-bison-recipes/what-causes-some-beef-have-liver-flavor/
Tässä suomalaisen ruokaprofessorin vahvistus siihen, että riistalihaan tulee maksan maku:
"Maksoittumisongelma esiintyy vain riistan mureissa eli rasvattomimmissa osissa. Se on yleensä merkki liiasta kypsentämisestä, mutta toisinaan myös medium-kypsä liha saattaa maistua maksaiselta. Tällöin lihaan on saattanut jäädä teurastuksessa verta, joka kypsyessään maksoittuu."
https://www.luma.fi/kysymykset/2012/08/30/poronfileen-maksoittuminen/- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
Olet aivan oikeassa. Maksan makua voi tulla myös kypsäksi paistettuun vähärasvaiseen nautaan. Linkissä on juttu asiaan:
What Causes Some Beef To Have A Liver Flavor?
https://amazingribs.com/tested-recipes/beef-and-bison-recipes/what-causes-some-beef-have-liver-flavor/
Tässä suomalaisen ruokaprofessorin vahvistus siihen, että riistalihaan tulee maksan maku:
"Maksoittumisongelma esiintyy vain riistan mureissa eli rasvattomimmissa osissa. Se on yleensä merkki liiasta kypsentämisestä, mutta toisinaan myös medium-kypsä liha saattaa maistua maksaiselta. Tällöin lihaan on saattanut jäädä teurastuksessa verta, joka kypsyessään maksoittuu."
https://www.luma.fi/kysymykset/2012/08/30/poronfileen-maksoittuminen/No ruokaprofessori ei ole kokki, joten se siitä, nyt on vain tosiasia että toiset osaa laittaa riistaa ja yleensäkin ruokaa ja toiset eivät, jotkut tekevät sitä wikipedian mukaan ja oikeat kokit tekevät sitä tunteella ja osaamisella, niin yksinkertaista se on.
Anonyymi kirjoitti:
No ruokaprofessori ei ole kokki, joten se siitä, nyt on vain tosiasia että toiset osaa laittaa riistaa ja yleensäkin ruokaa ja toiset eivät, jotkut tekevät sitä wikipedian mukaan ja oikeat kokit tekevät sitä tunteella ja osaamisella, niin yksinkertaista se on.
Ei kai ruokaprofessori tässä laita väärin riistalihaa vaan pelkästään toteaa vähärasvaisen ja runsaasti myoglobiinia sisältävän lihan tulevan herkästi maksan makuiseksi kun sen paistaa kypsäksi. Tämä on se olennainen fakta ja siksi tummaa ja rasvatonta riistalihaa ei kannata paistaa kypsäksi vaan jättää mediumiksi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 935421
Suomen kaksikielisyys - täyttä huuhaata
Eivätkö muuten yksilöt pysty arvioimaan mitä kieliä he tarvitsevat? Ulkomaalaiselle osaajalle riittää Suomessa kielitai784742Työeläkeloisinta 27,5 mrd. per vuosi
Tuo kaikki on pois palkansaajien ostovoimasta. Ja sitten puupäät ihmettelee miksei Suomen talous kasva. No eihän se kas1384699Mikä on vaikeinta siinä, että menetti yhteyden kaivattuun, jota vielä ajattelee?
Mikä jäi kaihertamaan? Jos jokin olisi voinut mennä toisin, mitä se olisi ollut? Mitä olisit toivonut vielä ehtiväsi san3672124- 971799
- 991637
- 2571527
- 3561232
Pääsit koskettamaan
Sellaista osaa minussa jota kukaan ei ole ennen koskettanut. Siksi on hyvin vaikea unohtaa sinut kokonaan.581064- 2001031