Mitä on riistan maku?

Riistan makua pidetään enimmäkseen negatiivisena asiana? Olen aina ihmetellyt mitä se riistan maku on? Itse tavoittelen riistaeläimen lihassa olevaa voimakasta ja omintakeista makua, jossa on monesti myös häivähdys eläimen käyttämästä ruuasta.

Oikeastaan ainoa riistalihan yhteydessä usein kohtaamani maku on maksan maku, joka tulee rasvattomaan ja runsaasti myoglobiinia (=tummanpunainen liha) sisältävään lihaan, joka paistetaan kypsäksi. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun hienossakin ravintolassa eteen kannetaan kokin ylpeydellä paistama poron filee, joka on mennyt ylikypsäksi ja maistuu epämiellyttävästi maksalle.

Onko riistan maku siis oikeasti väärin kypsäksi valmistettua rasvatonta tummanpunaista riistalihaa eikä mitään muuta? Mitä vinkkejä sinulla on tämän epäonnistumisen välttämiseksi? Itse kypsennän tällaisen riistalihan mediumiksi tai ylikypsäksi. Kypsä on kaikista pahin ja epämiellyttävin vaihtoehto.

5

627

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Taidat olla liian "nirso" lihan syöjäksi, ehkä on parasta, että syöt vain JauhoMakkaroita (grillimakkara) - ne Ei maistu Maksalle !

      Heeeeeh heheheheheh heeee !

    • Anonyymi

      En muuten aiemmin tajunnutkaan mikä tuttu maku joskus lihassa on ja sehän onkin juuri tuo maksaan vivahtava maku.

      • Olet aivan oikeassa. Maksan makua voi tulla myös kypsäksi paistettuun vähärasvaiseen nautaan. Linkissä on juttu asiaan:

        What Causes Some Beef To Have A Liver Flavor?

        https://amazingribs.com/tested-recipes/beef-and-bison-recipes/what-causes-some-beef-have-liver-flavor/

        Tässä suomalaisen ruokaprofessorin vahvistus siihen, että riistalihaan tulee maksan maku:

        "Maksoittumisongelma esiintyy vain riistan mureissa eli rasvattomimmissa osissa. Se on yleensä merkki liiasta kypsentämisestä, mutta toisinaan myös medium-kypsä liha saattaa maistua maksaiselta. Tällöin lihaan on saattanut jäädä teurastuksessa verta, joka kypsyessään maksoittuu."

        https://www.luma.fi/kysymykset/2012/08/30/poronfileen-maksoittuminen/


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Olet aivan oikeassa. Maksan makua voi tulla myös kypsäksi paistettuun vähärasvaiseen nautaan. Linkissä on juttu asiaan:

        What Causes Some Beef To Have A Liver Flavor?

        https://amazingribs.com/tested-recipes/beef-and-bison-recipes/what-causes-some-beef-have-liver-flavor/

        Tässä suomalaisen ruokaprofessorin vahvistus siihen, että riistalihaan tulee maksan maku:

        "Maksoittumisongelma esiintyy vain riistan mureissa eli rasvattomimmissa osissa. Se on yleensä merkki liiasta kypsentämisestä, mutta toisinaan myös medium-kypsä liha saattaa maistua maksaiselta. Tällöin lihaan on saattanut jäädä teurastuksessa verta, joka kypsyessään maksoittuu."

        https://www.luma.fi/kysymykset/2012/08/30/poronfileen-maksoittuminen/

        No ruokaprofessori ei ole kokki, joten se siitä, nyt on vain tosiasia että toiset osaa laittaa riistaa ja yleensäkin ruokaa ja toiset eivät, jotkut tekevät sitä wikipedian mukaan ja oikeat kokit tekevät sitä tunteella ja osaamisella, niin yksinkertaista se on.


      • Anonyymi kirjoitti:

        No ruokaprofessori ei ole kokki, joten se siitä, nyt on vain tosiasia että toiset osaa laittaa riistaa ja yleensäkin ruokaa ja toiset eivät, jotkut tekevät sitä wikipedian mukaan ja oikeat kokit tekevät sitä tunteella ja osaamisella, niin yksinkertaista se on.

        Ei kai ruokaprofessori tässä laita väärin riistalihaa vaan pelkästään toteaa vähärasvaisen ja runsaasti myoglobiinia sisältävän lihan tulevan herkästi maksan makuiseksi kun sen paistaa kypsäksi. Tämä on se olennainen fakta ja siksi tummaa ja rasvatonta riistalihaa ei kannata paistaa kypsäksi vaan jättää mediumiksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Arvaa miten paljon

      Haluan sua?
      Ikävä
      93
      1702
    2. Kolme miestä joukkoraiskasi nuoren naisen metsässä Helsingissä.

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000011193871.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=pr
      Maailman menoa
      229
      1420
    3. Mitä toiveita ja ajatuksia sulla

      On kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      87
      1321
    4. Sunnuntai terveiset kaivatulle

      Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!
      Ikävä
      65
      995
    5. Aika usein mietin sitä

      Että miksi juuri minä olen se jonka kanssa haluaisit vakavampaa? Mikä minusta voi tehdä sellaisen että koet niin syviä t
      Ikävä
      46
      921
    6. Rakastan sinua ja

      Tiedät sen.
      Ikävä
      47
      908
    7. Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?

      Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman
      Ikävä
      38
      898
    8. Eräästä kalastuksenvalvojasta leviää video !

      Ennemmin tai myöhemmin tänne palstalle tulee videonpätkä, jossa kerrotaan paikallisesta "kalastuksen valvojasta". Ei si
      Suomussalmi
      9
      864
    9. On ikävä sua

      Rakas ❤️.
      Ikävä
      46
      832
    10. IS Viikonloppu 26.-27.4.2025

      Koviksen ovat laatineet Eki Vuokila ja piirrospuolista vastaa Lavonius, jolloin 2,5 vaikeusasteen ristikko on saatu aika
      Sanaristikot
      35
      809
    Aihe