Mitä on riistan maku?

Riistan makua pidetään enimmäkseen negatiivisena asiana? Olen aina ihmetellyt mitä se riistan maku on? Itse tavoittelen riistaeläimen lihassa olevaa voimakasta ja omintakeista makua, jossa on monesti myös häivähdys eläimen käyttämästä ruuasta.

Oikeastaan ainoa riistalihan yhteydessä usein kohtaamani maku on maksan maku, joka tulee rasvattomaan ja runsaasti myoglobiinia (=tummanpunainen liha) sisältävään lihaan, joka paistetaan kypsäksi. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun hienossakin ravintolassa eteen kannetaan kokin ylpeydellä paistama poron filee, joka on mennyt ylikypsäksi ja maistuu epämiellyttävästi maksalle.

Onko riistan maku siis oikeasti väärin kypsäksi valmistettua rasvatonta tummanpunaista riistalihaa eikä mitään muuta? Mitä vinkkejä sinulla on tämän epäonnistumisen välttämiseksi? Itse kypsennän tällaisen riistalihan mediumiksi tai ylikypsäksi. Kypsä on kaikista pahin ja epämiellyttävin vaihtoehto.

5

514

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Taidat olla liian "nirso" lihan syöjäksi, ehkä on parasta, että syöt vain JauhoMakkaroita (grillimakkara) - ne Ei maistu Maksalle !

      Heeeeeh heheheheheh heeee !

    • Anonyymi

      En muuten aiemmin tajunnutkaan mikä tuttu maku joskus lihassa on ja sehän onkin juuri tuo maksaan vivahtava maku.

      • Olet aivan oikeassa. Maksan makua voi tulla myös kypsäksi paistettuun vähärasvaiseen nautaan. Linkissä on juttu asiaan:

        What Causes Some Beef To Have A Liver Flavor?

        https://amazingribs.com/tested-recipes/beef-and-bison-recipes/what-causes-some-beef-have-liver-flavor/

        Tässä suomalaisen ruokaprofessorin vahvistus siihen, että riistalihaan tulee maksan maku:

        "Maksoittumisongelma esiintyy vain riistan mureissa eli rasvattomimmissa osissa. Se on yleensä merkki liiasta kypsentämisestä, mutta toisinaan myös medium-kypsä liha saattaa maistua maksaiselta. Tällöin lihaan on saattanut jäädä teurastuksessa verta, joka kypsyessään maksoittuu."

        https://www.luma.fi/kysymykset/2012/08/30/poronfileen-maksoittuminen/


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Olet aivan oikeassa. Maksan makua voi tulla myös kypsäksi paistettuun vähärasvaiseen nautaan. Linkissä on juttu asiaan:

        What Causes Some Beef To Have A Liver Flavor?

        https://amazingribs.com/tested-recipes/beef-and-bison-recipes/what-causes-some-beef-have-liver-flavor/

        Tässä suomalaisen ruokaprofessorin vahvistus siihen, että riistalihaan tulee maksan maku:

        "Maksoittumisongelma esiintyy vain riistan mureissa eli rasvattomimmissa osissa. Se on yleensä merkki liiasta kypsentämisestä, mutta toisinaan myös medium-kypsä liha saattaa maistua maksaiselta. Tällöin lihaan on saattanut jäädä teurastuksessa verta, joka kypsyessään maksoittuu."

        https://www.luma.fi/kysymykset/2012/08/30/poronfileen-maksoittuminen/

        No ruokaprofessori ei ole kokki, joten se siitä, nyt on vain tosiasia että toiset osaa laittaa riistaa ja yleensäkin ruokaa ja toiset eivät, jotkut tekevät sitä wikipedian mukaan ja oikeat kokit tekevät sitä tunteella ja osaamisella, niin yksinkertaista se on.


      • Anonyymi kirjoitti:

        No ruokaprofessori ei ole kokki, joten se siitä, nyt on vain tosiasia että toiset osaa laittaa riistaa ja yleensäkin ruokaa ja toiset eivät, jotkut tekevät sitä wikipedian mukaan ja oikeat kokit tekevät sitä tunteella ja osaamisella, niin yksinkertaista se on.

        Ei kai ruokaprofessori tässä laita väärin riistalihaa vaan pelkästään toteaa vähärasvaisen ja runsaasti myoglobiinia sisältävän lihan tulevan herkästi maksan makuiseksi kun sen paistaa kypsäksi. Tämä on se olennainen fakta ja siksi tummaa ja rasvatonta riistalihaa ei kannata paistaa kypsäksi vaan jättää mediumiksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies, miksi et vaikuta halukkaalta?

      Ihmeellistä käytöstä mieheltä. Toki et ole mikään teinipoika enää.
      Ikävä
      123
      2648
    2. 164
      2081
    3. Terveystalon lääkärit ylilaskuttaneet

      Tämän pörriäiset osaavat, laskuttamisen. Terveystalo myöntää asian. https://www.hs.fi/suomi/art-2000011134269.html "K
      Maailman menoa
      116
      1341
    4. Ikävä on häntä

      Josta on tullut niin tärkeä ja rakas. Olisinko onnellinen hänen kanssaan. Ne rakastavat silmät jotka mua katsoo aina jos
      Ikävä
      63
      1306
    5. Janne Ahonen E R O A A

      Taas 2 lasta jää vaille ehjää perhettä!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      97
      1256
    6. HESARI: Kahden Pasin pankki OmaSp

      Toinen entinen työntekijä sanoi, että Turtio oli organisaatiossa “Jumalasta seuraava, ylöspäin” https://www.hs.fi/visio
      Seinäjoki
      29
      1194
    7. En kai koskaan saa sinua

      Koska et usko että riitäisit minulle. Olet aina pitänyt itseäsi liian risana ja heikkona. Katkot korkeutesi, ja poraat k
      Ikävä
      77
      1161
    8. Minkä kultakimpaleen

      Menetän jos en saa häntä. Joku muu saisi nauttia siitä hellyydestä, huumorista ja intohimosta. Ehkä hän ymmärtää nyt mik
      Ikävä
      35
      1142
    9. Tykkäsit nainen

      Aina eniten lähetyssaarnaajassa, muistan miten nautit!😎😚 meidän pitää päästä vielä kokemaan se.
      Ikävä
      45
      1119
    10. Kerroppas nyt

      M mies, että kenestä sinä oikein tykkäät, niin saadaan tämä asia muillekin selväksi 😉
      Ikävä
      84
      1078
    Aihe