Aitosuomalaisia perinneruokia?

Kertokaa ihmeessä

Nyt kun suomalainen ruokakulttuuri on saatu tapetille, niin kertokaa ihmeessä aitosuomalaisia ruokia. Siis alkuperältään suomalaisia ja vain täällä tunnettuja.

Listaan eivät kelpaa, (tunnettu esiintyminen):

lipeäkala (Norja, Ruotsi)
lihapullat (Ruotsi)
joulukinkku (Ruotsi)
mämmi (Iran)
kaalikääryleet (Ruotsi, Turkki)
graavattu kala (Ruotsi, Norja)
silliruoat (Ruotsi, Norja, Hollanti, Saksa)
riisipuuro (ruotsi, Norja)
karpalot kinuskikastikkeessa (Venäjä)
suomuuraimet eli lakat (Ruotsi, Norja)
poronliha (Norja, Ruotsi)
pasha (Venäjä)

29

8438

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nämä

      Klimppisoppa, lanttulaatikko, pettuleipä.

    • aitoja perinneruokia

      Kaikkien maiden perinneruuat on tulleet jostakin toisesta maasta tai sitten niiden perimmäinen tausta on tuntematon

      Eli millään kansalla ei ole aitoja perinneruokia

      • tullut

        Venäläinen yläluokka omaksui ennen ranskalaisia tapoja ja ruokia ja nyt sitä sanotaan venäläiseksi keittiöksi


      • ja Italiasta
        tullut kirjoitti:

        Venäläinen yläluokka omaksui ennen ranskalaisia tapoja ja ruokia ja nyt sitä sanotaan venäläiseksi keittiöksi

        ja tekivät ranskalaisia ja italialaisia ruokia ja vähitellen kansakin alkoi Venäjällä omaksua näitä ulkomailta omaksuttuja yläluokan ruokia


      • Öznur

        Samalla maantieteellisellä alueella ja varsinkin naapurimailla on usein samat perinneruoat joiden "varsinaisesta" alkuperämaasta sitten kiistellään. Esimerkiksi nuo mainitut turkkilaiset kaalikääryleet (jotka muuten on kääritty yleensä kaalin sijaan viinirypäleen lehtiin), moussaka, tzaziki jne. ovat alunperin kaikki turkkilaisia ruokia, vaikka useimmat eurooppalaiset pitävät niitä kreikkalaisina perinneruokina. Ei perinneruoan tarvitse olla alkuperältään jostakin maasta ja vain siellä tunnettu ollakseen kyseisen maan perinneruoka. Sama ruoka voi olla myös usean eri maan perinneruoka, kuten esim. usein on ruokien, perinnetanssien yms. laita juuri tuolla Turkissa ja sen naapurimaissa. Niinpä siis mielestäni aika monet Ruotsin, Norjan ja Venäjän "perinneruoat" ovat perinneruokia myös täällä Suomessa.


    • onko sellasta

      Jos noin kovat on kriteerit että ei syödä missään muualla, niin vähiin taitavat käydä perinneruuat muuallakin kuin täällä Suomessa. Ja jos tällä on tarkoitus viitata suomalaiseen ruokakulttuuriin, ettei täällä sellaista oo kun ei ole omia perinneruokia, niin eipä sitä kulttuuria taida olla sitten muuallakaan.

    • amatörköksa

      Vai että eivät lakat ja poronliha muka olisi perinteellistä suomalaista ruokaa? Tuskinpa esi-isämme olisivat samaa mieltä.

      Minun omia perinneruokiani ovat karjalan paisti ja karjalan piirakat, jotka tietysti ovat saattaneet saada alkunsa rajan taakse jääneestä karjalasta. Samoin joulupöydän laatikkoruuat.

      Rahkapiirakka, vispipuuro ja lihapiirakat tuntuvat kanssa kotimaan ruuilta, ainakin kun niitä ei täällä Ruotsissa näy.

    • ukko

      Riistaruuat ainakin ilman ulkolaisia mausteita,

      • Kansainvälinen

        Varsinkin riistaruoat on knsainvälisiä. Ei riista ole koskaan pysynyt rajojen sisällä ja kaikissa maissa on riistaruuat tuttuja. Ja samoja mausteita niihin käytetään kuin suomessakin.


    • Tripla-Michelin

      Eihän tollasta listaa saa laatia. Osa oli itsestään selvästi "vieraita" (esim. pasha) mutta jos kerran lakkoja ja poroja on kaikissa Lappi-maissa niin kai ne silloin yhtä lailla ovat kaikkien (Ruotsi, Norja, Suomi, Venäjä?) omaa ruokakulttuuria. Mitä tuo Iranin mämmi oikein tarkoitti?
      Mites olis talkkunavelli ja -pöperö ja muut talkkunaruuat.
      Mansikkakiisseli! Vispipuuro!

      • UusiSuomessa

        Mämmiä on tehty afrikassa ja persianlahden alueella ja kesti tuhansia vuosia ennen kuin se rantautui suomeen.


    • nämä

      rönttönen,lanttukukko,rössypottu,punainen hera???

      • ärjii

        tirripaisti ja talkkunapuuro, lapskoi, musta makkara, perunamakkara, rusinamakkara, ruisleipä, saaristolaisleipä, kaljavelli, kalakukko...


      • arppa
        ärjii kirjoitti:

        tirripaisti ja talkkunapuuro, lapskoi, musta makkara, perunamakkara, rusinamakkara, ruisleipä, saaristolaisleipä, kaljavelli, kalakukko...

        lapskoi kuka tietää mikä ruoka ja miten se tehdään


      • -R-
        arppa kirjoitti:

        lapskoi kuka tietää mikä ruoka ja miten se tehdään

        Ala-asteella jota kävin oli ehkä pari kertaa vuodessa lapskoita. Kertaakaan se ei ollut samanlaista, eli yleensä kyseessä oli viikon jämäruoista tehty sekoitus. Todella kuvottavaa mössöä.


      • Ei suomalaista
        arppa kirjoitti:

        lapskoi kuka tietää mikä ruoka ja miten se tehdään

        Lapskoi eli lapskoj on Ruotsin kosto maailman kulinaristeille. Vastenmielinen paska sisältää yleensä imeltyneitä perunoita, jänteistä läskiä, huonoa margariinia ja liian vähän suolaa mössöksi sekoitettuna. Siihen voidaan lisätä myös lanttua, porkkanaa tai muuta kaapissa pilaantunutta. Lapskoijn laatiminen vaatii lähinnä sairasta mielikuvitusta ja K-kauppiaan vatsan.

        Hyi helvetti!

        Ruokaa ei saa sanoa pahaksi, mutta iso L ei ole ruokaa - se on rikos elintarvikkeita vastaan.


      • Panhandle
        Ei suomalaista kirjoitti:

        Lapskoi eli lapskoj on Ruotsin kosto maailman kulinaristeille. Vastenmielinen paska sisältää yleensä imeltyneitä perunoita, jänteistä läskiä, huonoa margariinia ja liian vähän suolaa mössöksi sekoitettuna. Siihen voidaan lisätä myös lanttua, porkkanaa tai muuta kaapissa pilaantunutta. Lapskoijn laatiminen vaatii lähinnä sairasta mielikuvitusta ja K-kauppiaan vatsan.

        Hyi helvetti!

        Ruokaa ei saa sanoa pahaksi, mutta iso L ei ole ruokaa - se on rikos elintarvikkeita vastaan.

        Lapskoussi ei ole ruotsalainen eikä suomalainen ruoka, vaan kansainvälinen, merimiesten kautta maailmalle levinnyt. Yhdeksi alkukodiksi veikataan Liverpoolia, ehkä sillä perusteella, että brittienglannin haukkumanimi liverpoolilaiselle on "scouse", ruokalajin englanninkielisen nimen "lobscouse" mukaan.


    • De va de

      lihapullia eikä siellä mitään kinkku syödä jouluna!

    • Suomalaisen ruoan ystävä

      Hapanvelli on aito suomalainen perinneruoka Kaakkois-Suomesta. Teko-ohje löytyy osoittesta www.virolahti.fi. Tehkää ja syökää voisilmän kera. Kyllä on hyvää ja terveellistä. Kuka voi muuta väittää. Maku ehkä vaatii totuttelemista hiukan.

      • össi örömök

        hapanvelli on ehkä maailman paras ruoka.

        mutta miksiköhän ihmeessä maailman suurkaupungeissa ei silti ole tuhkatiheään hapanvellikojuja kadunkulmissa??


      • Hapankiisseli
        össi örömök kirjoitti:

        hapanvelli on ehkä maailman paras ruoka.

        mutta miksiköhän ihmeessä maailman suurkaupungeissa ei silti ole tuhkatiheään hapanvellikojuja kadunkulmissa??

        Sama ruoka kuin muualla maailmassa tehty hapankiisseli.


    • mc-miller

      rössy pottu

      • Uleåborgare

        Ja leipäjankki.


    • ruoanystävä

      Suomalainen perinneruoka on sitä mitä suomessa on syöty iät ja ajat, kuten kraavilohi, vaikka se onkin tullut Ruotsista, mutta niin myös muiden maiden perinneruoissa on vaikutteita lähialueilta.

      Suomalaisia perinneruokia on:

      Karjalanpiirakka, läskisoossi, Karjalanpaisti, kalakukko ja mm. kaikki riistaruoat kuten poron käristys, hirvipaisti jne.. paistetut muikit pottumuussilla, paistetut silakat. Jauhelihakastike, nakkikastike(kunnon omatekoisella ruskeakastikkeella, kuten 50-luvulla) Ja suomalaiseen perinneruokaan kuuluu todellakin myös ne lihapyörykät, jotka muuten eroaa niistä ruotsalaisista yhtä paljon kuin ruotsalainen ja suomalainen sauna.

    • Hyväääon

      Kalaa on suolattu Suomessa niin pitkään kun täällä on ollut suolaa ja kaloja.
      Riista, erilaiset piirakat, muikut ja siika eri muodoissa, hylje ja norppa, merilinnut ja veriruuat.

    • Mikätässäonpointti

      - Siika on suomalaista perinneruokaa. Graavisiika ja savusiika myös. Siikaa ei Ruotsissa tunnettu, ovat lainanneet sen ja koko sanankin suomen kielestä.
      - Silakka on suomalaista perinneruokaa, muualla syödään joulusilliä. Silakkalaatikko on myös suomalainen ruoka.
      - Nieriä on suomalaista perinneruokaa. Savunieriä etenkin on herkkua.
      - Paistetut juustot on suomalaiselle ruokakulttuurille tyypillisiä. Hämäläinen munajuusto, pohjoisen leipäjuusto ja kainuulainen juustoleipä.
      - Sekahedelmäkiisseli. Kuivatuista hedelmistä tehty kiisseli on suomalainen erikoisuus. Kuivattuja hedelmiä syödään muuallakin, mutta kiisseli on taas itäistä ruokaperinnettä (gisla), ja venäläinen tekee kiisselin mieluummin vaikka niistä karpaloista kuin kuivatuista hedelmistä. Punaista joulukiisseliä syödään nykyään muuallakin pohjoisessa Euroopassa.

    • Mikätässäonpointti

      Vielä ... maitoon tehty keitto on aikas suomalainen erikoisuus. Vaikkapa kesäkeitto, lohikeitto maitoon tehtynä, tai rössypotut kainuulaiseen tapaan.

    • uyvccxee

      makaronilaatikko,saarioisten jauhelihapizza

    • totuusjotaeikerrota

      Se että ruotsalaiset omii itselleen jotain ei tarkoita että asiat olisi oikeasti ruotsalaisia.
      Varkaiden kansa. Suomalaiset kansat asuttaneet Ruotsin alueita kauan ennen kuin ruotsalaiset saapui etelämmästä ryöväämään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!

      Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit
      Pitkäveto
      1
      2661
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      148
      1218
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      49
      1105
    4. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      127
      998
    5. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      223
      964
    6. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      206
      929
    7. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      13
      835
    8. Olet sä silti

      Ihana ❤️ tykkään
      Ikävä
      72
      835
    9. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      296
      833
    10. Haluaisin vain varmistua

      Sinusta tarpeeksi.
      Ikävä
      39
      812
    Aihe