Oletko aina leiponut pullan väärin?

Anonyymi-ap

5

500

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Artikkelissa on paljon puhetta, vähän villoja.

      1. Artikkeli kehottaa olemaan välittämättä nesteen lämpötilasta ja sen sijaan tekemään raskin edellisenä iltana. No, tämähän on paljon monimutkaisempaa. Kädenlämpöiseen nesteeseen hiivan sekoittamisella on tavoitteena nopeuttaa leivontaa.

      2. Artikkeli vähättelee taikinan vatkaamista. No ei kai sitä varsinaisesti vaahdoksi vatkata, mutta kuitenkin sen verran, että neste ja kuiva-aineet sekoittuvat. Kai nyt se on minimi.

      3. Artikkeli vähättelee sitä, että voi pitää lisätä lopussa kun sen voisi kuippuleipureiden mukaan lisätä missä vaiheessa tahansa kun yleiskoneet on niin tehokkaita, ettei sillä ole merkitystä. Koska on tehokkaat yleiskoneet niin voin lisääminen onnistuu helposti myös lopussa. Tässäkään narinassa ei ole mitään järkeä.

      4. Seuraavaksi naristaan pitkää kohotusaikaa. No kai se pitkä kohotusaika parantaa lopputulosta kun samat huippuleipurit veuhkaavat juuritaikinan kohotuksesta jopa vuorokausia jääkaapissa. Jos juuritaikinaa kohotetaan vuorokausia niin miksei pullataikinaa edes paria tuntia?

      5. Vedoton paikka. No shit Sherlock. Ohjeen tarkoituksena on taas varmistaa, että kohoaminen on nopeaa, leipominen on nopeaa ja turha hössöttäminen jää minimiin.

      Artikkelin huippuleipurit hössöttävät vaikeista ohjeista ja lopputuloksena antavat vielä vaikeampia ohjeita. Ei jatkoon.

      • Anonyymi

        Minä olen sotkenut hiivan tilkkaan sokerivettä. Kun alkaa näkymään elämisen merkkejä niin kippaan systeemiin.

        Vedoton paikka on pyyhkeellä peitetty taikinakippo. Voihan sen vaikka mikroaaltouuniin nakata pois pöytätilaa viemästä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Minä olen sotkenut hiivan tilkkaan sokerivettä. Kun alkaa näkymään elämisen merkkejä niin kippaan systeemiin.

        Vedoton paikka on pyyhkeellä peitetty taikinakippo. Voihan sen vaikka mikroaaltouuniin nakata pois pöytätilaa viemästä.

        Minä en käytä mitään pyyhkeitä leipoessani, kun käytössä on tupperwaren kannellinen leivonta astia, jossa kansi aukeaa itsestään, kun taikina on tarpeeksi kohonnut. Sokeriakaan en laita pullataikinaan vaan steviaa. Voin tai margariinin laitan heti alussa sulatettuna sillä sen sulatan ensin ja siihen sulanneeseen rasvaan lisään maidon lämpenemään. Ei ole yleiskonetta, jokaa taikinan tekisi vaan ihan itse on tehtävä.


      • Anonyymi
        xJx kirjoitti:

        Minä en käytä mitään pyyhkeitä leipoessani, kun käytössä on tupperwaren kannellinen leivonta astia, jossa kansi aukeaa itsestään, kun taikina on tarpeeksi kohonnut. Sokeriakaan en laita pullataikinaan vaan steviaa. Voin tai margariinin laitan heti alussa sulatettuna sillä sen sulatan ensin ja siihen sulanneeseen rasvaan lisään maidon lämpenemään. Ei ole yleiskonetta, jokaa taikinan tekisi vaan ihan itse on tehtävä.

        Rasva hidastaa käymistä jos sekoitat hiivan siihen, mutta sekoittuuhan se vaivatessa kuitenkin.

        "Taikinan viileys kannattaa pitää mielessä myös pullaa leivottaessa. Pullataikina sisältää rasvaa ja rasva hidastaa hiivan käymistä.

        Hagelberg suosittelee vähentämään käytettävän leivinhiivan määrää pullataikinassa. Se tosin vaatii malttia taikinan nostattamiseen.

        – Jos malttaa antaa paljon aikaa, vaikka koko päivän, niin silloin voi käyttää myös pullanleivonnassa pieniä hiivamääriä. Se on myös ystävällisempää vatsalle."

        Kuivahiivoja mainostavat joka tapauksessa nopeiksi.


    • Anonyymi

      Fiksuja ohjeita, vaikkei joku tapansa mukaan ymmärräkään ja kylmää taikinaa on helpompi esim letittää. Luotan leipomoiden kokemukseen tässäkin asiassa.

      "Fazerin leipurimestari Kari Hagelbergilla on takana 30 vuoden ura leipurina ja hiiva on tuttuakin tutumpi osa vehnäleipomista. Vehnäleivonnan saloista kerrottaessa esiin nousee hämmästyttävä kommentti: tuorehiivaa ei pidäkään laittaa kädenlämpöiseen veteen.

      Mutta juuri näinhän meille on opetettu yläasteen kotitalouden tunneilta lähtien? Toimiiko hiiva muka jääkylmässä vedessä? Entäs se kuivahiiva sitten?

      – Kädenlämpöinen vesi on vanha tapa leipomisessa. Se tulee ajatuksesta ”hiiva edellä” ja siitä, missä lämpöasteessa hiiva käy. Todellisuudessa kädenlämpöinen vesi on 30–35 asteen lämpöistä. Siitä syntyy aivan liian lämmin taikina, kun työstät siihen sitkon, Hagelberg kertoo.

      Lämpötila nousee leipomisen aikana liian korkeaksi ja se voi alkaa työstäessä tuhoamaan rakennetta. Taikina menettää kaasun pidätyskykyä ja valmis tuote murustuu helposti.

      Ideaali lämpötila on viileä vesi. Taikinaan voi käyttää niin viileää vettä kuin hanasta tulee, joskus lisätä mukaan jopa jäitä.

      – On hyvä, jos taikina olisi viileää tai jopa kylmää. Siinä vaiheessa, kun taikina on valmis, se ei saisi ylittää 26 asteen lämpötilaa, tiivistää Hagelberg.

      Ideaali veden lämpötila oliskin noin 10–15 astetta, mutta leivonnassa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Esimerkiksi jauhojen lämpötilalla voi olla merkitystä lopputulokseen."
      https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/voi-hiivatti-leipurimestari-kari-tyrmaa-yleisen-harhaluulon-johon-sinakin-olet-uskonut/7528498

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      181
      2648
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      230
      1457
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      84
      1330
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      80
      1225
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      40
      1206
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      136
      1100
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      11
      1032
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      116
      920
    9. Kostan sulle vielä sen älyttömän julkisen nöyryytyksen

      Onneksi on lentokentällä kavereita... Kosto tulee olemaan muuten korkojen kanssa.
      Ikävä
      29
      894
    10. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      78
      820
    Aihe