Juhannuksen grillailut

Mitä aiotte grillata tänä juhannuksena? Mitä vinkkejä haluaisitte jakaa muille?

Minä kiinnitin kuukausi sitten huomiota Hesarin grillausartikkeliin, joka oli oikeasti hyvä ja paljon ideoita antava. Erityisen hyvä vinkki, jota itse en ole aiemmin käyttänyt tai edes hoksannut, on metallisiivilässä grillaaminen piippusytyttimen päällä. Sillä saa pienet ruoka-aineet grillattua nopeasti niin, ettei ne tipu grilliin ja ovat oikeasti kosketuksissa tuleen ja savuun, toisin kuin foliokääreessä tai vuoassa grillaaminen.

https://www.hs.fi/ruoka/art-2000011226861.html

Itse latasin jo grilliin leppäpuuhiilet ja leppäpalikat niin, että savulohi valmistuu lempeässä 80C savussa pari tuntia meheväksi. Sen jälkeen ajattelin savustaa possun ja naudan ribsejä samalla setillä, hiilisavussa 110C possun ribsit 6 tuntia ja naudan ribsit 9 tuntia.

11

524

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Nopeassa savustuksessa kala jää meheväksi, itse laitan vielä pippuria mausteeksi.
      Tuollainan 700g kotimainen kirjlohifile ottaa 30 min savua ja sitten jäähtyy pari tuntia. Eilen viimeksi savustin ja olihan hyvää

      En oikein ymmärrä, miksi pitää savustaa tuntitolkulla ja jos astia ei ole täysin tiivis, niin tuloksena on kuivunut ja rasvaton lopputulos. Kosteus haihtuu ja rasva valuu.

      Kylmäsavu on eri asia kun lämpöä on alle 30c

      • "En oikein ymmärrä, miksi pitää savustaa tuntitolkulla ja jos astia ei ole täysin tiivis, niin tuloksena on kuivunut ja rasvaton lopputulos."

        Lohesta tuli todella mehevä kun savustin kaksi tuntia 80C lämmössä. Tuossa lämmössä kalan pintaan ei tule edes proteiineja, jotka hyytyvät valkoiseksi töhnäksi. Pintaan nouseva ja valkoiseksi hyytynyt proteiini on merkki liian korkeasta savstuslämmöstä. Jos savustimen lämpötilaa ei voi säätää ja lämpö huitelee jossain 150-200C:ssä niin silloin savustusaika lienee jotain 15-30 min.


    • Anonyymi

      Koetan kädellä savustuspöntön kannen lämpötilan, sopiva on kun voi koettaa , muttei pitää. Luulisin jotain 70-80 asteen välillä ja 30 minuuttia kun lämpötila on saavutettu.

      Kuulostat epävarmalta ja siksi savustat mahdottomia aikoja. Kai huomasit pitkän jäähdytysaikani, alussa vielä kypsentää jonkun aikaa.

      • "Kuulostat epävarmalta ja siksi savustat mahdottomia aikoja"

        Höpsistä, lohta on ihan normaalia savustaa kahdesta jopa kuuteen tuntiin. Savustus aloitetaan matalasta lämpötilasta, noin 60C ja nostetaan loppua kohden. Lohi on savustettu oikein kun pintaan ei tule albumiinia, joka hyytyy valkoiseksi tahnaksi. En ole epävarma savustaja, olen savustanut yli 20 vuotta ja tiedän kyllä, miten se tehdään. Laitan tähän muutaman linkin, joka antaa suuntaa lämpötiloista ja ajoista.

        Tässä aloitetaan 60C tunti ja pari viimeistä tuntia 80C.

        "Start with a small fire and work your way up as you go. It is important to bring the temperature up gradually or you will get that white albumin "bleed" on the meat. I can control my heat with my smoker, so I start the process between 140°F and 150°F for up to an hour, then finish at 175°F for a final hour or two."

        https://honest-food.net/how-to-smoke-salmon-recipe/

        Tai tässä reseptissä savustetaan jopa 8 tuntia.

        "100°-120°F (37.8-48.9C) for 1-2 hours, then increase to

        140° (60C) for 2-4 hours, then increase to

        175° (79.4C) for 1-2 hours to finish"

        https://www.bradleysmoker.com/blogs/recipes-fish-seafood/smoked-wild-alaskan-salmon-recipe?srsltid=AfmBOoro-SdAAheyDJ0fSylBq6O5qpvsF1eMfNm8rdy454wzw0JE91bT

        Suomipojan lohen savustelut on vähän samanlaista kuin makkaran grillaus - päältä palanut ja sisältä jäässä.


    • Anonyymi

      Nöötit foliokääreessä ei ole tarkoitus grillata( lue polttaa) , vaan höyryttää. Näitäkin on tullut tehtyä. Viimeksi nööttiin sipuli tomaatti ja kesäkurpitsa. Lisäksi teelusikallinen oliiviöljyä ja ruokalusikallinen vettä + mausteet. Tiukasti foliopussi kiinni ja ravistus jotta öljy ja mausteet leviää. Grilliin matalaan n 150 c ja 30 minuuttia ja ovat ihanan pehmeitä ja sipulit karamellisoituneet makeiksi. Tuolla maailmaiia käytetään vaikka banaanin lehtiä samaan tarkoitukseen, siksi lehdet tiiviiksi jotta höyry pysyy sisällä ;)

      • "Nöötit foliokääreessä ei ole tarkoitus grillata( lue polttaa) , vaan höyryttää. "

        Höyryttämiselle ja hauduttamiselle on paikkansa ruuanlaitossa, mutta ei se grillausta ole. Jos grillaamalla polttaa ruuan niin sitten ei osaa grillata oikein.

        "Grilliin matalaan n 150 c ja 30 minuuttia ja ovat ihanan pehmeitä ja sipulit karamellisoituneet makeiksi."

        Vaikea uskoa, että ovat karamellisoituneita. Tuolla lämmöllä ja haudutusajalla sipuli on epämiellyttävän harmaata limaa. Karamellisoitujen sipulien resepteissä paistoajat valurautapannulla on 45-60 min. Sipulia voi grillata ihan hyvin suoralla lämmöllä noin 200C ja 15-30 min eikä tule palaneita.

        Kasviksien grillauksessa pitää olla innovatiivinen. Tuo Hanna HImangan metallisiivillä grillissä on oikeasti hyvä idea, jolla saa kunnon grillatun pinnan pieniin kasviksiin eikä niitä tarvitse höyryttää folionyytissä. Kesäkurpitsasta tulee loistava grillattava kun tekee juustohöylällä tai veitsellä noin 1-2 mm vahvuisia koko kurpitsan mittaisia ja levysiä suikaleita, sipaisee hieman öljyä ja mausteita, käärii rullalle grillaa sellaisenaan tai käyttää pekonin korvikkeena esimerkiksi täytetyissä herkkusienissä.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Nöötit foliokääreessä ei ole tarkoitus grillata( lue polttaa) , vaan höyryttää. "

        Höyryttämiselle ja hauduttamiselle on paikkansa ruuanlaitossa, mutta ei se grillausta ole. Jos grillaamalla polttaa ruuan niin sitten ei osaa grillata oikein.

        "Grilliin matalaan n 150 c ja 30 minuuttia ja ovat ihanan pehmeitä ja sipulit karamellisoituneet makeiksi."

        Vaikea uskoa, että ovat karamellisoituneita. Tuolla lämmöllä ja haudutusajalla sipuli on epämiellyttävän harmaata limaa. Karamellisoitujen sipulien resepteissä paistoajat valurautapannulla on 45-60 min. Sipulia voi grillata ihan hyvin suoralla lämmöllä noin 200C ja 15-30 min eikä tule palaneita.

        Kasviksien grillauksessa pitää olla innovatiivinen. Tuo Hanna HImangan metallisiivillä grillissä on oikeasti hyvä idea, jolla saa kunnon grillatun pinnan pieniin kasviksiin eikä niitä tarvitse höyryttää folionyytissä. Kesäkurpitsasta tulee loistava grillattava kun tekee juustohöylällä tai veitsellä noin 1-2 mm vahvuisia koko kurpitsan mittaisia ja levysiä suikaleita, sipaisee hieman öljyä ja mausteita, käärii rullalle grillaa sellaisenaan tai käyttää pekonin korvikkeena esimerkiksi täytetyissä herkkusienissä.

        ”Vaikea uskoa, että ovat karamellisoituneita.”

        Sipuli ei edes karamellisoidu höyryttämällä. Katamellisoinnissa sipulista haihdutetaan nestettä niin paljon, että sen suhteellinen sokeripitoisuus kasvaa ja sokeri karamellisoituu. Tuoreessa sipulissa on paljon vettä ja vähän sokeria eikä se todellakaan karamellisoidu umpinaisessa folionyytissä. Siitä tulee vain keltaista limaista räkää.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        ”Kumma juttu, kun suomen suurimpia kalatukkuja kehottaa savustamaan filettä 30 minuuttia ”

        No Suomessahan ei edes ole oikeita savustimia vaan näitä Muurikan räpsyjä. Pienessä putkessa 1100W vastus niin totta kai 30 min polttaminen riittää. Kun haetaan oikeita lohensavustusohjeita niin ajat ovat 2-6 tuntiin ja lämpötilat 60-80C.


      • Anonyymi

        ”Sipulit höyryssä menettävät nestettä ja siitä tulee `kastike` varhaisperunoille. samalla kun karamellisoituvat ihanasti ;)”

        Sori vaan, mutta puoli tuntia foliossa 150C ei karamellisoi sipulia. Kannattaa ihan oikeasti kokeilla niiden ruokien valmistusta eikä yhdistellä faktoja paskapuheeksi. Olet hoksannut, että foliossa voi paistaa sipulia ja kuullut, että karamellisoitu sipuli on ihanaa. Niinpä keksit, että foliossa voi tehdä ihanas karamellisoitua sipulia, mikä ei pidä paikkansa.


    • Anonyymi

      Höpöhöpö en ole paistamassa sipulia , vaan höyryttämässä, niinkuin kunnon soumipoika, kuten jo rasisti kerkesi nimittelemään. Ja se Hätälän ohjekkin oli väärä. Ja makkarakin otetaan pakastimesta ;)

      Kertoo juurikin epävrmuudesta ,haalia amerikan ohjeita omaksi tuekseen. Ja blijeerata nyansseilla. Keität varmaan varhaisperunoitakin kivenkolokalan mukaisesti 2 h merivedessä ;)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois

      Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait
      Maailman menoa
      22
      3017
    2. Tykkäsin rakas

      Tuottaa sulle nautintoa❤️🔥olet paras ja nautin itsekkin suunnattomasti
      Suhteet
      39
      2617
    3. Mies mä oon ihan helppo

      Miehelle johon oon ihastunut. Olen harvoin ihastunut, mutta suhun olen. Ei tarvitse kuin pyytää, niin...
      Ikävä
      38
      1473
    4. Hyvää iltaa!

      Mikä on päivän viisaus?
      Ikävä
      84
      1350
    5. Olet onnellinen sinkku

      Näin se on nähtävä.
      Ikävä
      63
      1241
    6. Mies olen aika erakko nykyään

      Vanhentunutkin olen muutamana viime vuonna parikyt vuotta. Kun en ennenkään kelvannut, niin tuskin nytkään kelpaan. Lisä
      Tunteet
      40
      999
    7. Lavroville taitaa olla jo ikkuna raollaan?

      Lavrovin syytä välttää korkeita paikkoja ja ikkunoiden läheisyyttä.Ettei vain keikahda ikkunasta pihalle.
      Maailman menoa
      124
      893
    8. Haittaako jos

      kaivattusi käy tosi usein pissalla ja/tai kakalla?
      Ikävä
      32
      806
    9. Ylen johdon hulppeat bonukset alkavat taas

      Suora kopio Iltalehdestä: "Asiasta kertoo Iltalehdelle Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen. Mitä tulospalkkioi
      Yle
      28
      656
    10. Skenaario

      Elämä ja kuolema ovat merkillisin nyytti olevaisuutta. Mutta kun kumpaakaan ei ole, syntyy lapsuksia, joita korjaamaan
      Sinkut
      59
      621
    Aihe