Miksei ruokavirasto osaa varoittaa botulismista?

Taas botulismiin on kuollut kaksi ihmistä ja sairastunut 17 Italiassa. Lähteenä on taas ollut öljyyn pakatut kasvikset. Miksei ruokavirasto onnistu kertomaan olennaisia asioita botulismin välttämisestä vaan kertoo epäolennaisia asioita ja jättää olennaiset kertomatta?

Clostridium botulinum bakteeri lisääntyy ja tuottaa myrkkyä hapettomassa, suolattomassa, happamuudeltaan neutraalissa ja lämpimässä ymäristössä. Bakteeri elää maaperässä ja sisävesien pohjalietteessä. Bakteerin lähteenä on siis kasvikset ja makean veden kalat. Klassinen myrkyn valmistuskeino on valkosipuliöljy. Valkosipuli on bakteerin lähteenä, suolaton ja neutraali öljy tarjoaa lämpimässä täydellisen hapettoman ympäristön bakteerin lisääntymiselle ja myrkyn kehittymiselle.

Samoin neutraalin happamuuden vähäsuolaiseen veteen, liemeen tai oljyyn säilötyt neutraalin happamuuden kasvikset ovat riskituotteita. Marjat ja hedelmät eivät ole riskituotteita koska ne ovat riittävän happamia. Tomaattisäilyke ei myöskään ole riskituote kun se on riittävän hapanta.

Tavallisten ihmisten ymmärrystä sekoittaa Ruokaviraston sekava viestintä asiasta. Seuraavassa ruokaviraston aivopieruja:

-Vuotava purkki ei ole riski botulismille. Tyypillinen saastuminen tapahtuu jo purkitusvaiheessa.

-Pullistunut purkki ei ole merkki botulismista. Botuliinitoksiini ei pullista purkkia, joten normaalin näköinen purkki ei takaa turvallisuutta.

-Säilytysaika ja liian lämpimät olosuhteet eivät ole botulismiin johtavan prosessin syyllisiä. Hapettomat kasvissäilykkeet pitää valmistaa niin, että ne kestävät pitkää säilytystä lämpimässä. Siksi niihin pitää lisätä suolaa tai happoa tai molempien yhdistelmä. Tämän vuoksi kotitekoista valkosipuliöljyä ei saa tehdä lainkaan säilytykseen vaan se pitää käyttää muutaman tunnin sisällä valmistuksesta.

-Ruuan epähygieenisellä käsittelyllä yhdellä veitsellä ei ole mitään merkitystä botulismin kanssa. Myrkyn kehittyminen ottaa aikaa minimissään vuorokauden ja sen aikana kasvikset pitää olla suolattomassa ja happamuudeltaan neutraalissa öljyssä hapettomissa olosuhteissa. Epähygieeninen veitsi on irrelevantti tässä yhtälössä.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000011428903.html

https://www.hs.fi/lifestyle/art-2000011424815.html

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000011428903.html

4

255

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mitä sinä vammainen taas oikein selität?

      • Anonyymi

        Suun kautta hengittävä ikkunankuolaaja tuli näköjään taas mölisemään järjettömyyksiään 🤣🤣🤣


    • Anonyymi

      Jos botulismiriskin haluaa minimoida niin välttäisin artesaanikasvissäilykkeitä, joissa happamuus ei ole kontrollissa. Marja- ja hedelmäsäilykkeet ml. tomaatti ovat happamia ja turvallisia, mutta öljyyn tai liemeen säilötyt kasvikset ilman suolaa tai happamuudensäätöaineita, sitruunanmehua tai pikkelöintilientä on riskielintarvikkeita.

      Ravintoloiden noutopöytien omatekoiset valkosipuliöljyt ja muut tahnat ovat riskituotteita, jos niissä ei happamuudensäätely ja suola ole kunnossa. Muutenkin maustetahnat ja levitteet ovat vaarallisia, jos niissä ei ole suolaa tai happamuudensäätelyä, teollisesti valmistetuissa ne ovat kunnossa, mutta artesaani- ja torimyyjät on asia erikseen. Itämaiset maustekastikkeet ja tahnat ovat yleisesti turvallisia koska ne ovat happamia tai voimakassuolaisia. Pääsääntöisesti myös eurooppalaiset ja välimerenmaiden levitteet ja tahnat ovat turvallisia kun ne sisältävät tomaattia tai resepteissä lisätään happoa sitruunanmehuna tai etikkana, mutta jos ne jättää pois tai vähentää määrää niin leikkii hengellään.

      Fermentoidut kasvikset ovat vaarallisimpia. Niissä botuliini pidetään kurissa voimakkaalla suolalla ja puhtaudella, mutta joskus nämä voivat pettää. Riskiaikaa on muutama ensimmäinen vuorokausi, jolloin kasvikset hapantuvat lämpimässä, mutta happamuus ei vielä ole riittävä estämään bakteerin toimintaa. En ostaisi lainkaan fermentoituja artesaanituotteita vaan pitäytyisin kotimaisissa isoissa tuottajissa.

      Lihatuotteista välttäisin artesaanimakkaroita, joissa ei ole natriumnitriittiä. Yksi isoimmista riskituotteista on vegemakkarat, joissa jopa 32%:ssa on itiöitä, jotka heräävät henkiin ja tuottavat myrkkyä lämpimässä. Tämä on todettu tieteellisessä tutkimuksessa.

      "Here we show a high overall prevalence (32%) of C. botulinum in 74 samples of vegetarian sausages from seven producers...We conclude that vacuum-packaged vegetarian sausage products frequently contain C. botulinum spores and may possess a high risk of C. botulinum growth and toxin production. Chilled storage below 3°C and thorough reheating before consumption are warranted."

      https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32539985/

    • Anonyymi

      Oli virhe myötäillä Berlusconia ja sallia Ruokaviraston perustaminen Italiaan, jossa toimitaan hälläväliä-asenteella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      299
      4830
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      135
      3085
    3. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

      Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
      Maailman menoa
      54
      3012
    4. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      32
      1575
    5. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      227
      1252
    6. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      47
      1209
    7. Yksikään persu ei ole saanut Nobelin palkintoa

      Kertoo paljon persujen älyn puutteesta. Demareista mm. Ahtisaari on kyseisen palkinnon saanut.
      Maailman menoa
      12
      1042
    8. Miten antaa merkki hyvin eri ikäiselle miehelle, että kertoisi toiveensa ja ajatuksensa?

      Olen pitkään pitänyt miehestä, joka myös varmasti minusta. Hän ei tosin kerro ihastumisesta, eli voi hyvin olla, että tu
      Ikävä
      78
      1021
    9. Emme koskaan keskustelleet kasvotusten syistä välirikollemme

      Enkä voisi kertoa perimmäistä rehellistä syytä. Kerroin sinulle pintapuolisen ”paketin” ja otin tavallaan omalle vastuu
      Ikävä
      58
      1001
    10. Paskalaista valokuitulakiin

      Nyt maksajiksi joutuvat kaupunkilaiset eivätkä mökkiensä ulkohuusseissa kakistelevat mummot. Nimittäin EU määrää jokais
      Maailman menoa
      52
      999
    Aihe