Miksei ruokavirasto osaa varoittaa botulismista?

Taas botulismiin on kuollut kaksi ihmistä ja sairastunut 17 Italiassa. Lähteenä on taas ollut öljyyn pakatut kasvikset. Miksei ruokavirasto onnistu kertomaan olennaisia asioita botulismin välttämisestä vaan kertoo epäolennaisia asioita ja jättää olennaiset kertomatta?

Clostridium botulinum bakteeri lisääntyy ja tuottaa myrkkyä hapettomassa, suolattomassa, happamuudeltaan neutraalissa ja lämpimässä ymäristössä. Bakteeri elää maaperässä ja sisävesien pohjalietteessä. Bakteerin lähteenä on siis kasvikset ja makean veden kalat. Klassinen myrkyn valmistuskeino on valkosipuliöljy. Valkosipuli on bakteerin lähteenä, suolaton ja neutraali öljy tarjoaa lämpimässä täydellisen hapettoman ympäristön bakteerin lisääntymiselle ja myrkyn kehittymiselle.

Samoin neutraalin happamuuden vähäsuolaiseen veteen, liemeen tai oljyyn säilötyt neutraalin happamuuden kasvikset ovat riskituotteita. Marjat ja hedelmät eivät ole riskituotteita koska ne ovat riittävän happamia. Tomaattisäilyke ei myöskään ole riskituote kun se on riittävän hapanta.

Tavallisten ihmisten ymmärrystä sekoittaa Ruokaviraston sekava viestintä asiasta. Seuraavassa ruokaviraston aivopieruja:

-Vuotava purkki ei ole riski botulismille. Tyypillinen saastuminen tapahtuu jo purkitusvaiheessa.

-Pullistunut purkki ei ole merkki botulismista. Botuliinitoksiini ei pullista purkkia, joten normaalin näköinen purkki ei takaa turvallisuutta.

-Säilytysaika ja liian lämpimät olosuhteet eivät ole botulismiin johtavan prosessin syyllisiä. Hapettomat kasvissäilykkeet pitää valmistaa niin, että ne kestävät pitkää säilytystä lämpimässä. Siksi niihin pitää lisätä suolaa tai happoa tai molempien yhdistelmä. Tämän vuoksi kotitekoista valkosipuliöljyä ei saa tehdä lainkaan säilytykseen vaan se pitää käyttää muutaman tunnin sisällä valmistuksesta.

-Ruuan epähygieenisellä käsittelyllä yhdellä veitsellä ei ole mitään merkitystä botulismin kanssa. Myrkyn kehittyminen ottaa aikaa minimissään vuorokauden ja sen aikana kasvikset pitää olla suolattomassa ja happamuudeltaan neutraalissa öljyssä hapettomissa olosuhteissa. Epähygieeninen veitsi on irrelevantti tässä yhtälössä.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000011428903.html

https://www.hs.fi/lifestyle/art-2000011424815.html

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000011428903.html

4

235

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mitä sinä vammainen taas oikein selität?

      • Anonyymi

        Suun kautta hengittävä ikkunankuolaaja tuli näköjään taas mölisemään järjettömyyksiään 🤣🤣🤣


    • Anonyymi

      Jos botulismiriskin haluaa minimoida niin välttäisin artesaanikasvissäilykkeitä, joissa happamuus ei ole kontrollissa. Marja- ja hedelmäsäilykkeet ml. tomaatti ovat happamia ja turvallisia, mutta öljyyn tai liemeen säilötyt kasvikset ilman suolaa tai happamuudensäätöaineita, sitruunanmehua tai pikkelöintilientä on riskielintarvikkeita.

      Ravintoloiden noutopöytien omatekoiset valkosipuliöljyt ja muut tahnat ovat riskituotteita, jos niissä ei happamuudensäätely ja suola ole kunnossa. Muutenkin maustetahnat ja levitteet ovat vaarallisia, jos niissä ei ole suolaa tai happamuudensäätelyä, teollisesti valmistetuissa ne ovat kunnossa, mutta artesaani- ja torimyyjät on asia erikseen. Itämaiset maustekastikkeet ja tahnat ovat yleisesti turvallisia koska ne ovat happamia tai voimakassuolaisia. Pääsääntöisesti myös eurooppalaiset ja välimerenmaiden levitteet ja tahnat ovat turvallisia kun ne sisältävät tomaattia tai resepteissä lisätään happoa sitruunanmehuna tai etikkana, mutta jos ne jättää pois tai vähentää määrää niin leikkii hengellään.

      Fermentoidut kasvikset ovat vaarallisimpia. Niissä botuliini pidetään kurissa voimakkaalla suolalla ja puhtaudella, mutta joskus nämä voivat pettää. Riskiaikaa on muutama ensimmäinen vuorokausi, jolloin kasvikset hapantuvat lämpimässä, mutta happamuus ei vielä ole riittävä estämään bakteerin toimintaa. En ostaisi lainkaan fermentoituja artesaanituotteita vaan pitäytyisin kotimaisissa isoissa tuottajissa.

      Lihatuotteista välttäisin artesaanimakkaroita, joissa ei ole natriumnitriittiä. Yksi isoimmista riskituotteista on vegemakkarat, joissa jopa 32%:ssa on itiöitä, jotka heräävät henkiin ja tuottavat myrkkyä lämpimässä. Tämä on todettu tieteellisessä tutkimuksessa.

      "Here we show a high overall prevalence (32%) of C. botulinum in 74 samples of vegetarian sausages from seven producers...We conclude that vacuum-packaged vegetarian sausage products frequently contain C. botulinum spores and may possess a high risk of C. botulinum growth and toxin production. Chilled storage below 3°C and thorough reheating before consumption are warranted."

      https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32539985/

    • Anonyymi

      Oli virhe myötäillä Berlusconia ja sallia Ruokaviraston perustaminen Italiaan, jossa toimitaan hälläväliä-asenteella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvää syntymäpäivää Sanna 40 vee!!!!

      ᕼᗩᑭᑭY ᗷIᖇTᕼᗞᗩY Sister ❣️🥰 🎉🎂✨🍰🥳 🥳🎂🥂 🎉🎊🎁🎈🎂
      Maailman menoa
      122
      5585
    2. Suomen kaksikielisyys - täyttä huuhaata

      Eivätkö muuten yksilöt pysty arvioimaan mitä kieliä he tarvitsevat? Ulkomaalaiselle osaajalle riittää Suomessa kielitai
      Maailman menoa
      95
      4821
    3. Työeläkeloisinta 27,5 mrd. per vuosi

      Tuo kaikki on pois palkansaajien ostovoimasta. Ja sitten puupäät ihmettelee miksei Suomen talous kasva. No eihän se kas
      Maailman menoa
      140
      4774
    4. Mikä on vaikeinta siinä, että menetti yhteyden kaivattuun, jota vielä ajattelee?

      Mikä jäi kaihertamaan? Jos jokin olisi voinut mennä toisin, mitä se olisi ollut? Mitä olisit toivonut vielä ehtiväsi san
      Ikävä
      368
      2235
    5. Kerro kaivattusi etunimi

      Miehille..
      Ikävä
      122
      2126
    6. 108
      1827
    7. Sulla on mies

      Aivan liikaa naisia.
      Ikävä
      256
      1577
    8. 373
      1328
    9. Pääsit koskettamaan

      Sellaista osaa minussa jota kukaan ei ole ennen koskettanut. Siksi on hyvin vaikea unohtaa sinut kokonaan.
      Ikävä
      59
      1161
    10. Kadutko mitään?

      Minä kadun ikävässä kirjoittamista, mutta en saa sitä tekemättömäksi.
      Sinkut
      224
      1150
    Aihe