Raakaa jauhelihaa leivän päälle - onnistuuko Suomessa?

Anonyymi-ap

Suomessa elää vahva mielikuva, että kotimainen ruoka on erityisen puhdasta ja turvallista. Kysyin Ruokaviraston asiantuntijalta, miksi Saksassa voidaan syödä päivittäin raakaa sianjauhelihaa (Mett) ilman sairastumisia, mutta Suomessa sama ei onnistu.

Vastaus alkuun: "Suomessa jauheliha valmistetaan usein eri paikassa kuin missä liha teurastetaan, ja kuljetusketjut ovat pidempiä. Myös tuoreessa, asianmukaisesti käsitellyssä lihassa voi olla EHEC- tai muita taudinaiheuttajia."

Kysyin jatkoksi: “Miksi suomalainen sikala tuottaa lihaa, jossa on taudinaiheuttajia, kun lukuisammat saksalaiset sikalat tuottavat jauhelihaa, jota kuluttajat syövät raakana sairastumatta? Pitäisikö ‘puhdas kotimainen ruoka’ -käsitettä päivittää vastaamaan todellisuutta?”

Tähän en enää saanut vastausta. Ehkä kyse ei ollut tiedon puutteesta, vaan siitä, että viranomaisen on hankala myöntää brändin ja todellisuuden eroa.

Fakta lienee, että Suomessa sianlihan tuotantoketju ei ole optimoitu raakakäyttöön — koska sellaista tapaa ei ole ollut. Saksassa Mett tehdään paikallisessa lihakaupassa luomulihasta eli myydään hyvin nopeassa ja kontrolloidussa ketjussa, joten riski pysyy pienenä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mett

20

333

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Aiemmin suomalaisissa ohjeissa kehoitetiin sianlihan kypsennykseen juuri trikiinin vuoksi.
      Nykyisin tärkeämpi syy kypsentää sianliha Suomessa liittyy muihin bakteereihin (esim. Yersinia, Salmonella), ei niinkään trikiiniin.
      Suomessa on toki myynnissä naudanlihaa, joka on tarkoitettu raakana syötävän tartar-pihvien valmistukseen — mutta se on erikseen tuotettu ja käsitelty juuri tätä tarkoitusta varten! Vaikka naudanlihassa ei esiinny trikiini-loisia, niin hygienian takia vain laadukkailla lihakaupoilla on myynnissä “tartar-kelpoinen” liha — usein merkinnällä: "tartariksi tai carpaccioon".

    • "Ehkä kyse ei ollut tiedon puutteesta, vaan siitä, että viranomaisen on hankala myöntää brändin ja todellisuuden eroa."

      Kyllä kai suomalaindn "Puhdas kotimainen ruoka" -brändi vastaa myös todellisuutta. Tästä todistaa ruokamyrkytysten vähäinen määrä Suomessa. Turvallinen ruoka = turvalliset raaka-aineet + turvalliset valmistustavat. Koska suomalainen ruoka on turvallista havaintojen mukaan (=vähän ruokamyrkytyksiä) ja kotikeittiöiden turvallisissa valmistustavoissa on vaihtelua (osa jättää sianlihan raa'aksi, osa käyttää ristiin välineitä, osa valmistaa ruokaa likaisin käsin, osa säilyttää lihan väärin jne.) niin raaka-aineiden on pakko olla puhtaita.

      Se, ettei suomalainen sianlihateollisuus uskalla antaa lupaa Mettin tekoon kotikeittiöissä, kertoo pikemminkin tiukoista säännöistä kuin turvattomasta sianlihasta. Teollisuus ei uskalla ottaa riskiä lisääntyvistä ruokamyrkytyksistä, joden pääasiallinen syy olisi epähygieeninen valmistustapa kotikeittiöissä.

      • Anonyymi

        Kypsennystä edellyttää Ruokavirasto, lainaus: "Suomessa jauheliha valmistetaan usein eri paikassa kuin missä liha teurastetaan, ja kuljetusketjut ovat pidempiä. Myös tuoreessa, asianmukaisesti käsitellyssä lihassa voi olla EHEC- tai muita taudinaiheuttajia."
        Joten väite: "pääasiallinen syy olisi epähygieeninen valmistustapa kotikeittiöissä" - ei ole peruste.


      • Anonyymi

        Olet pihalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kypsennystä edellyttää Ruokavirasto, lainaus: "Suomessa jauheliha valmistetaan usein eri paikassa kuin missä liha teurastetaan, ja kuljetusketjut ovat pidempiä. Myös tuoreessa, asianmukaisesti käsitellyssä lihassa voi olla EHEC- tai muita taudinaiheuttajia."
        Joten väite: "pääasiallinen syy olisi epähygieeninen valmistustapa kotikeittiöissä" - ei ole peruste.

        "...voi olla..."

        Tässä on kaksi avainsanaa. Suomalainen lihateollisuus ei ota riskiä vakuuttamalla, että raaka sianliha on turvallista.

        "Joten väite: "pääasiallinen syy olisi epähygieeninen valmistustapa kotikeittiöissä" - ei ole peruste."

        Totta kai tämä on peruste epäillä juuri kotikeittiöitä ketjun heikoimmaksi lenkiksi. Lihateollisuuden toimitusketjuja valvotaan ja testataan eli on mittaustulokset lihan puhtaudesta, mutta kotikeittiöitä ei valvo kukaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "...voi olla..."

        Tässä on kaksi avainsanaa. Suomalainen lihateollisuus ei ota riskiä vakuuttamalla, että raaka sianliha on turvallista.

        "Joten väite: "pääasiallinen syy olisi epähygieeninen valmistustapa kotikeittiöissä" - ei ole peruste."

        Totta kai tämä on peruste epäillä juuri kotikeittiöitä ketjun heikoimmaksi lenkiksi. Lihateollisuuden toimitusketjuja valvotaan ja testataan eli on mittaustulokset lihan puhtaudesta, mutta kotikeittiöitä ei valvo kukaan.

        Ruokaviraston Elintarvikehygieniajaosto ei seuraa saati kommentoi kotikeittiön leikkuulaudan tai -veitsen bakteeripitoisuuksia, vaan yksinkertaisesti ja selvästi lihan tuotantoketjua juuri nimenomaan ennen loppukäyttäjän kettiötä! Eli kun he toteavat: "Suomessa jauheliha valmistetaan usein eri paikassa kuin missä liha teurastetaan, ja kuljetusketjut ovat pidempiä. Myös tuoreessa, asianmukaisesti käsitellyssä lihassa voi olla EHEC- tai muita taudinaiheuttajia." - niin kyllä siinä on kyse siitä kaupasta ostettavan ruoka-aineen puhtaudesta ja turvallisuudesta, eikä suonkaan kotijääkaapin lämpötilasta!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olet pihalla.

        Näillä kuumilla ilmoilla olen sisällä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ruokaviraston Elintarvikehygieniajaosto ei seuraa saati kommentoi kotikeittiön leikkuulaudan tai -veitsen bakteeripitoisuuksia, vaan yksinkertaisesti ja selvästi lihan tuotantoketjua juuri nimenomaan ennen loppukäyttäjän kettiötä! Eli kun he toteavat: "Suomessa jauheliha valmistetaan usein eri paikassa kuin missä liha teurastetaan, ja kuljetusketjut ovat pidempiä. Myös tuoreessa, asianmukaisesti käsitellyssä lihassa voi olla EHEC- tai muita taudinaiheuttajia." - niin kyllä siinä on kyse siitä kaupasta ostettavan ruoka-aineen puhtaudesta ja turvallisuudesta, eikä suonkaan kotijääkaapin lämpötilasta!

        "...ei seuraa saati kommentoi kotikeittiön leikkuulaudan tai -veitsen bakteeripitoisuuksia, vaan yksinkertaisesti ja selvästi lihan tuotantoketjua juuri nimenomaan ennen loppukäyttäjän kettiötä!"

        Lukutaito ei ilmeisesti ole vahvimpia puoliasi? Juuri tuolla he perustelevat asiaa. Tässä rautalangasta väännettynä:

        "... jauheliha valmistetaan usein eri paikassa kuin missä liha teurastetaan..." Tarkoittaa sitä, että Mett tehdään joko kotikeittiössä tai paikallisessa lihakaupassa. Kuten itsekin totesit aloituksessa.

        "...kuljetusketjut ovat pidempiä." Kuljetusketjuun kuuluu myös kuljetus kaupasta kotiin ja säilytys kotona kunnes se valmistetaan.

        Noin. Suomen elintarviketeollisuus on rationaalinen tässä asiassa eikä ota turhia riskejä ohjeistuksissa. Parempi virsta väärään kuin vaaksa vaaraan.

        Tätä väitettäni tukee vuosittaiset ruokamyrkytysten määrät Suomessa ja Saksassa. Saksassa niitä on noin 100 000 vuodessa. Suomessa keskimäärin 850. Saksassa myrkytyksiä on lähes 120 kertaa enemmän kuin Suomessa kun väkiluku on vain 15 kertaa isompi kuin Suomessa. Saksassa on siis ruokamyrkytyksiä noin 10 kertaa enemmän kuin Suomessa. Minä ainakin pelaan mieluummin Suomen kuin Saksan periaatteilla.

        https://www.bfr.bund.de/en/food-safety/assessment-of-microbial-risks-in-foods/food-hygiene/foodborne-infections/

        https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/zoonoosikeskus/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytykset-suomessa/ruokaviraston_julkaisuja_1_2024.pdf


    • Anonyymi

      Kuka hitto syö raakaa sianlihaa? Melkein kuin söisi raakaa broileria. Hyi yök!

      • Anonyymi

        Kun ei ole ikinä ruokaillut lähelläkään Michelin-tasoa olevissa ravintoloissa, niin ei kai tälläiseltä nakkikioski asiakkaalta voi odottaa tietoa esimerkiksi tartar- tai mett-pihveistä, saati mistään gourmeesta höyrytettyjen nakkien lisäksi! HAH!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun ei ole ikinä ruokaillut lähelläkään Michelin-tasoa olevissa ravintoloissa, niin ei kai tälläiseltä nakkikioski asiakkaalta voi odottaa tietoa esimerkiksi tartar- tai mett-pihveistä, saati mistään gourmeesta höyrytettyjen nakkien lisäksi! HAH!

        Nykyään fine dining vaatii aika paljon enemmän kuin raaka sikajauhelihavoileipä 😂


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nykyään fine dining vaatii aika paljon enemmän kuin raaka sikajauhelihavoileipä 😂

        Pystyn heti tunnistamaan tuttavapiiristä henkilöitä, joiden mielestä maailman paras kulinarisminautinto syntyy "hyvästä suomalaisesta kotiruuasta". Toisin sanoen: Heidän fine dining -luokitukseen ei sovi kovin moni muukaan "ulkomaalainen herkku", edes sen Mett'in lisäksi. Se suomalaisuuden kunniakerros ei tunnistaisi eroa myöskään Bollinger 1961'n ja kotikiljun välillä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pystyn heti tunnistamaan tuttavapiiristä henkilöitä, joiden mielestä maailman paras kulinarisminautinto syntyy "hyvästä suomalaisesta kotiruuasta". Toisin sanoen: Heidän fine dining -luokitukseen ei sovi kovin moni muukaan "ulkomaalainen herkku", edes sen Mett'in lisäksi. Se suomalaisuuden kunniakerros ei tunnistaisi eroa myöskään Bollinger 1961'n ja kotikiljun välillä!

        ”Toisin sanoen: Heidän fine dining -luokitukseen ei sovi kovin moni muukaan "ulkomaalainen herkku", edes sen Mett'in lisäksi.”

        Nyt puhutaan fine diningista. Sinun Michelintähdistähän tämä lähti liikkeelle. Kavereidesi maksalaatikko, mett tai tartarpihvi ei ole fine dining eli Michelinravintoloiden perussettiä. Toki maksalaatikosta, mettistä tai tartarpihvistäkin saa fine diningia, mutta ei siten, että Kotimaista- tai Pirkka -sianjauhelihaa kasataan näkkileivälle. Tästä päästään takaisin avauksen pointtiin, jonka mukaan lihateollisuus ei ota riskiä ruokamyrkytysten lisääntymisestä. Saksassa on lähes 10 kertaa enemmä ruokamyrkytyksiä ja ilmiselvästi vastuulliset tahot ja asiasta ymmärtävät yksityiset henkilöt eivät halua tätä. Sen vuoksi jauheliha syödään kypsänä.


    • Anonyymi

      Virastosta vastasivat että kotimaisessa lihassa VOI olla taudinaiheuttajia ja sinä aloit ymmärtämättömänä vänkäämään: "Miksi suomalainen sikala tuottaa lihaa, jossa on taudinaiheuttajia,".
      Niin että ei ihme jos eivät viitsineet vastata kun tajusivat että kyselijä on pelkkä riitaa haastava tolvana.

      • Anonyymi

        Suomessa asiat tuntuvat menevän juuri siten, että jos joku kyseenalaistaa virkamiestahon kannan, niin hän on heti: "pelkkä riitaa haastava tolppana". Summa summarum: Näemmä myös virkamieskoneiston edutajia on kommentoimassa näillä palstoilla!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomessa asiat tuntuvat menevän juuri siten, että jos joku kyseenalaistaa virkamiestahon kannan, niin hän on heti: "pelkkä riitaa haastava tolppana". Summa summarum: Näemmä myös virkamieskoneiston edutajia on kommentoimassa näillä palstoilla!

        Mitä ajattelit tässä tilanteessa saavuttaa virkamiestahon kannan kyseenalaistamisella? Sinä saat laittaa raakaa sianlihaa leivälle, sinä saat vaikka syödä sian paskaa jos siltä tuntuu. Suositukset on silti suosituksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä ajattelit tässä tilanteessa saavuttaa virkamiestahon kannan kyseenalaistamisella? Sinä saat laittaa raakaa sianlihaa leivälle, sinä saat vaikka syödä sian paskaa jos siltä tuntuu. Suositukset on silti suosituksia.

        Kysymys tietysti kuuluu: Miksi Suomessa tarvitaan kyseisiä suosituksia? Vastaus: Suomessa jauheliha ei ole elintarvikkeeksi kelpaavaa - ilman läpi kypsennystä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kysymys tietysti kuuluu: Miksi Suomessa tarvitaan kyseisiä suosituksia? Vastaus: Suomessa jauheliha ei ole elintarvikkeeksi kelpaavaa - ilman läpi kypsennystä!

        ”Suomessa jauheliha ei ole elintarvikkeeksi kelpaavaa - ilman läpi kypsennystä!”

        Tällä ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Suomessa ei oteta tarpeettomia riskejä suosittelemalla raa’an sianlihan syöntiä. Juuri tämän vuoksi Suomessa on 10x vähemmän ruokamyrkytyksiä kuin Saksassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kysymys tietysti kuuluu: Miksi Suomessa tarvitaan kyseisiä suosituksia? Vastaus: Suomessa jauheliha ei ole elintarvikkeeksi kelpaavaa - ilman läpi kypsennystä!

        Eli olet vaan tahallasi väärin ymmärtävä ääliö.


    • Anonyymi

      Raaka liha ei ole ihmisen lajityypillistä ravintoa. Nykyihminen ei ole koskaan historiansa aikana syönyt lihaa raakana - ei ainakaan merkittäviä määriä. Kypsä liha sulaa paremmin ja elimistö saa siitä enemmän irti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kylläpä on nautinnollista taas tämä palstan vassari valitus!

      Lähes jokainen avaus on vassareiden kitinää ja valitusta. Eikö se tarkoitakin, että silloin asiat menee maassamme parem
      Maailman menoa
      155
      3542
    2. Päivän Sanna: Nvidia sijoittaa miljardi dollaria Nokian osakkeisiin

      Nvidia merkitsee osakkeet 6,01 Yhdysvaltain dollarin osakekohtaisella merkintähinnalla tavanomaisten toteutumisehtojen t
      Maailman menoa
      20
      2963
    3. Palkansaajilta kupattiin 27,5 mrd euroa työeläkkeisiin

      Jo pelkän himmelin toimintakulut olivat 400 miljoonaa euroa, jolla olisi mukavasti tuottanut myös sote-palveluja hyvinvo
      Maailman menoa
      41
      2901
    4. Suomessa Pohjoismaiden tyhmimmät demarit......aijaijai..

      Lasse Lehtinen sanoo suoraan, että Ruotsissa on fiksummat demarit kuin Suomessa. Ja Tampereella fiksummat demut kuin Hel
      Maailman menoa
      11
      2834
    5. HS: persujen v. 2015 turvapaikanhakijoista alle puolet töissä

      Aikuisina Suomeen tulleista ja myönteisen päätöksen saaneista vain 42 prosenttia oli vuonna 2023 töissä, vaikka he ovat
      Maailman menoa
      126
      2733
    6. Mikä kaivatussasi herätti mielenkiintosi

      Kun tapasitte ensi kerran? Ulkonäössä? Luonteessa tai olemuksessa? Kuinka nopeasti mielenkiinto muuttui ihastukseksi?
      Ikävä
      108
      1818
    7. Persut muuten hyväksyvät 2 + 8 mrd. euron maatalous- ja yritystuet

      Vaikka molemmat tukimuodot tiedetään haitallisiksi, koska ovat käytännössä pelkkää säilyttävää tukea, eivätkä kannusta k
      Maailman menoa
      85
      1553
    8. Nepotismi jytkyttää porvaristossa

      Taas uutisoidaan, että useampi perussuomalainen kansanedustaja on palkannut oman perheenjäsenensä eduskunta-avustajaksi
      Maailman menoa
      4
      1518
    9. Martina Aitolehti podcastissa: Ero

      Martina Aitolehti podcastissa: Ero Martina Aitolehti kertoi BFF-podcastin https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/696
      Kotimaiset julkkisjuorut
      227
      1386
    10. Valkoinen Golf

      Kukahan on tämä ukko, joka työkseen kyylää pienen ässän asiakkaita viikon jokaisena päivänä.
      Kuhmo
      21
      1355
    Aihe