Suomessa elää vahva mielikuva, että kotimainen ruoka on erityisen puhdasta ja turvallista. Kysyin Ruokaviraston asiantuntijalta, miksi Saksassa voidaan syödä päivittäin raakaa sianjauhelihaa (Mett) ilman sairastumisia, mutta Suomessa sama ei onnistu.
Vastaus alkuun: "Suomessa jauheliha valmistetaan usein eri paikassa kuin missä liha teurastetaan, ja kuljetusketjut ovat pidempiä. Myös tuoreessa, asianmukaisesti käsitellyssä lihassa voi olla EHEC- tai muita taudinaiheuttajia."
Kysyin jatkoksi: “Miksi suomalainen sikala tuottaa lihaa, jossa on taudinaiheuttajia, kun lukuisammat saksalaiset sikalat tuottavat jauhelihaa, jota kuluttajat syövät raakana sairastumatta? Pitäisikö ‘puhdas kotimainen ruoka’ -käsitettä päivittää vastaamaan todellisuutta?”
Tähän en enää saanut vastausta. Ehkä kyse ei ollut tiedon puutteesta, vaan siitä, että viranomaisen on hankala myöntää brändin ja todellisuuden eroa.
Fakta lienee, että Suomessa sianlihan tuotantoketju ei ole optimoitu raakakäyttöön — koska sellaista tapaa ei ole ollut. Saksassa Mett tehdään paikallisessa lihakaupassa luomulihasta eli myydään hyvin nopeassa ja kontrolloidussa ketjussa, joten riski pysyy pienenä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mett
Raakaa jauhelihaa leivän päälle - onnistuuko Suomessa?
2
54
Vastaukset
- Anonyymi
Aiemmin suomalaisissa ohjeissa kehoitetiin sianlihan kypsennykseen juuri trikiinin vuoksi.
Nykyisin tärkeämpi syy kypsentää sianliha Suomessa liittyy muihin bakteereihin (esim. Yersinia, Salmonella), ei niinkään trikiiniin.
Suomessa on toki myynnissä naudanlihaa, joka on tarkoitettu raakana syötävän tartar-pihvien valmistukseen — mutta se on erikseen tuotettu ja käsitelty juuri tätä tarkoitusta varten! Vaikka naudanlihassa ei esiinny trikiini-loisia, niin hygienian takia vain laadukkailla lihakaupoilla on myynnissä “tartar-kelpoinen” liha — usein merkinnällä: "tartariksi tai carpaccioon". "Ehkä kyse ei ollut tiedon puutteesta, vaan siitä, että viranomaisen on hankala myöntää brändin ja todellisuuden eroa."
Kyllä kai suomalaindn "Puhdas kotimainen ruoka" -brändi vastaa myös todellisuutta. Tästä todistaa ruokamyrkytysten vähäinen määrä Suomessa. Turvallinen ruoka = turvalliset raaka-aineet + turvalliset valmistustavat. Koska suomalainen ruoka on turvallista havaintojen mukaan (=vähän ruokamyrkytyksiä) ja kotikeittiöiden turvallisissa valmistustavoissa on vaihtelua (osa jättää sianlihan raa'aksi, osa käyttää ristiin välineitä, osa valmistaa ruokaa likaisin käsin, osa säilyttää lihan väärin jne.) niin raaka-aineiden on pakko olla puhtaita.
Se, ettei suomalainen sianlihateollisuus uskalla antaa lupaa Mettin tekoon kotikeittiöissä, kertoo pikemminkin tiukoista säännöistä kuin turvattomasta sianlihasta. Teollisuus ei uskalla ottaa riskiä lisääntyvistä ruokamyrkytyksistä, joden pääasiallinen syy olisi epähygieeninen valmistustapa kotikeittiöissä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 895005
- 513982
Oletko pitkävihainen ja onko sinulla " huono muisti muisti "?
Mitä asioita et unohda tai anna anteeksi ? Mitä asioita voit " unohtaa" tai unohtaa? Vastaa koskien kaivattuasi tai yle512621Kokoomus haluaa leikata vielä lisää sosiaaliturvasta
Kokoomuksen Sanni-Granhn Laasonen pyytänyt KELA:aa selvittämään mistä leikataan vähäosaisilta vielä lisää sosiaaliturvas3442061- 231913
- 1401799
Kaikesta muusta
Mulla on hyvä fiilis. Mä selviän tästä ja sit musta tulee parempi ihminenkin. Ainut, mitä mun pitää nyt välttää on se ko161775Etsin vastaantulevista sua
Nyt kun sua ei oo, ikävöin sua niin v*tusti. 😔Jokaisesta etsin samoja piirteitä, samantyyppistä olemusta, samanlaista s271697Ikävöin sua
Sä vaan pyörit mun mielessä, en saa sua unohdettua. Tilanteesta tekee vaikean sen kun molemmat ollaan varattuja ja tilan131541- 151404