Suomessa elää vahva mielikuva, että kotimainen ruoka on erityisen puhdasta ja turvallista. Kysyin Ruokaviraston asiantuntijalta, miksi Saksassa voidaan syödä päivittäin raakaa sianjauhelihaa (Mett) ilman sairastumisia, mutta Suomessa sama ei onnistu.
Vastaus alkuun: "Suomessa jauheliha valmistetaan usein eri paikassa kuin missä liha teurastetaan, ja kuljetusketjut ovat pidempiä. Myös tuoreessa, asianmukaisesti käsitellyssä lihassa voi olla EHEC- tai muita taudinaiheuttajia."
Kysyin jatkoksi: “Miksi suomalainen sikala tuottaa lihaa, jossa on taudinaiheuttajia, kun lukuisammat saksalaiset sikalat tuottavat jauhelihaa, jota kuluttajat syövät raakana sairastumatta? Pitäisikö ‘puhdas kotimainen ruoka’ -käsitettä päivittää vastaamaan todellisuutta?”
Tähän en enää saanut vastausta. Ehkä kyse ei ollut tiedon puutteesta, vaan siitä, että viranomaisen on hankala myöntää brändin ja todellisuuden eroa.
Fakta lienee, että Suomessa sianlihan tuotantoketju ei ole optimoitu raakakäyttöön — koska sellaista tapaa ei ole ollut. Saksassa Mett tehdään paikallisessa lihakaupassa luomulihasta eli myydään hyvin nopeassa ja kontrolloidussa ketjussa, joten riski pysyy pienenä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mett
Raakaa jauhelihaa leivän päälle - onnistuuko Suomessa?
20
318
Vastaukset
- Anonyymi
Aiemmin suomalaisissa ohjeissa kehoitetiin sianlihan kypsennykseen juuri trikiinin vuoksi.
Nykyisin tärkeämpi syy kypsentää sianliha Suomessa liittyy muihin bakteereihin (esim. Yersinia, Salmonella), ei niinkään trikiiniin.
Suomessa on toki myynnissä naudanlihaa, joka on tarkoitettu raakana syötävän tartar-pihvien valmistukseen — mutta se on erikseen tuotettu ja käsitelty juuri tätä tarkoitusta varten! Vaikka naudanlihassa ei esiinny trikiini-loisia, niin hygienian takia vain laadukkailla lihakaupoilla on myynnissä “tartar-kelpoinen” liha — usein merkinnällä: "tartariksi tai carpaccioon". "Ehkä kyse ei ollut tiedon puutteesta, vaan siitä, että viranomaisen on hankala myöntää brändin ja todellisuuden eroa."
Kyllä kai suomalaindn "Puhdas kotimainen ruoka" -brändi vastaa myös todellisuutta. Tästä todistaa ruokamyrkytysten vähäinen määrä Suomessa. Turvallinen ruoka = turvalliset raaka-aineet + turvalliset valmistustavat. Koska suomalainen ruoka on turvallista havaintojen mukaan (=vähän ruokamyrkytyksiä) ja kotikeittiöiden turvallisissa valmistustavoissa on vaihtelua (osa jättää sianlihan raa'aksi, osa käyttää ristiin välineitä, osa valmistaa ruokaa likaisin käsin, osa säilyttää lihan väärin jne.) niin raaka-aineiden on pakko olla puhtaita.
Se, ettei suomalainen sianlihateollisuus uskalla antaa lupaa Mettin tekoon kotikeittiöissä, kertoo pikemminkin tiukoista säännöistä kuin turvattomasta sianlihasta. Teollisuus ei uskalla ottaa riskiä lisääntyvistä ruokamyrkytyksistä, joden pääasiallinen syy olisi epähygieeninen valmistustapa kotikeittiöissä.- Anonyymi
Kypsennystä edellyttää Ruokavirasto, lainaus: "Suomessa jauheliha valmistetaan usein eri paikassa kuin missä liha teurastetaan, ja kuljetusketjut ovat pidempiä. Myös tuoreessa, asianmukaisesti käsitellyssä lihassa voi olla EHEC- tai muita taudinaiheuttajia."
Joten väite: "pääasiallinen syy olisi epähygieeninen valmistustapa kotikeittiöissä" - ei ole peruste. - Anonyymi
Olet pihalla.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kypsennystä edellyttää Ruokavirasto, lainaus: "Suomessa jauheliha valmistetaan usein eri paikassa kuin missä liha teurastetaan, ja kuljetusketjut ovat pidempiä. Myös tuoreessa, asianmukaisesti käsitellyssä lihassa voi olla EHEC- tai muita taudinaiheuttajia."
Joten väite: "pääasiallinen syy olisi epähygieeninen valmistustapa kotikeittiöissä" - ei ole peruste."...voi olla..."
Tässä on kaksi avainsanaa. Suomalainen lihateollisuus ei ota riskiä vakuuttamalla, että raaka sianliha on turvallista.
"Joten väite: "pääasiallinen syy olisi epähygieeninen valmistustapa kotikeittiöissä" - ei ole peruste."
Totta kai tämä on peruste epäillä juuri kotikeittiöitä ketjun heikoimmaksi lenkiksi. Lihateollisuuden toimitusketjuja valvotaan ja testataan eli on mittaustulokset lihan puhtaudesta, mutta kotikeittiöitä ei valvo kukaan. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"...voi olla..."
Tässä on kaksi avainsanaa. Suomalainen lihateollisuus ei ota riskiä vakuuttamalla, että raaka sianliha on turvallista.
"Joten väite: "pääasiallinen syy olisi epähygieeninen valmistustapa kotikeittiöissä" - ei ole peruste."
Totta kai tämä on peruste epäillä juuri kotikeittiöitä ketjun heikoimmaksi lenkiksi. Lihateollisuuden toimitusketjuja valvotaan ja testataan eli on mittaustulokset lihan puhtaudesta, mutta kotikeittiöitä ei valvo kukaan.Ruokaviraston Elintarvikehygieniajaosto ei seuraa saati kommentoi kotikeittiön leikkuulaudan tai -veitsen bakteeripitoisuuksia, vaan yksinkertaisesti ja selvästi lihan tuotantoketjua juuri nimenomaan ennen loppukäyttäjän kettiötä! Eli kun he toteavat: "Suomessa jauheliha valmistetaan usein eri paikassa kuin missä liha teurastetaan, ja kuljetusketjut ovat pidempiä. Myös tuoreessa, asianmukaisesti käsitellyssä lihassa voi olla EHEC- tai muita taudinaiheuttajia." - niin kyllä siinä on kyse siitä kaupasta ostettavan ruoka-aineen puhtaudesta ja turvallisuudesta, eikä suonkaan kotijääkaapin lämpötilasta!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olet pihalla.
Näillä kuumilla ilmoilla olen sisällä!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ruokaviraston Elintarvikehygieniajaosto ei seuraa saati kommentoi kotikeittiön leikkuulaudan tai -veitsen bakteeripitoisuuksia, vaan yksinkertaisesti ja selvästi lihan tuotantoketjua juuri nimenomaan ennen loppukäyttäjän kettiötä! Eli kun he toteavat: "Suomessa jauheliha valmistetaan usein eri paikassa kuin missä liha teurastetaan, ja kuljetusketjut ovat pidempiä. Myös tuoreessa, asianmukaisesti käsitellyssä lihassa voi olla EHEC- tai muita taudinaiheuttajia." - niin kyllä siinä on kyse siitä kaupasta ostettavan ruoka-aineen puhtaudesta ja turvallisuudesta, eikä suonkaan kotijääkaapin lämpötilasta!
"...ei seuraa saati kommentoi kotikeittiön leikkuulaudan tai -veitsen bakteeripitoisuuksia, vaan yksinkertaisesti ja selvästi lihan tuotantoketjua juuri nimenomaan ennen loppukäyttäjän kettiötä!"
Lukutaito ei ilmeisesti ole vahvimpia puoliasi? Juuri tuolla he perustelevat asiaa. Tässä rautalangasta väännettynä:
"... jauheliha valmistetaan usein eri paikassa kuin missä liha teurastetaan..." Tarkoittaa sitä, että Mett tehdään joko kotikeittiössä tai paikallisessa lihakaupassa. Kuten itsekin totesit aloituksessa.
"...kuljetusketjut ovat pidempiä." Kuljetusketjuun kuuluu myös kuljetus kaupasta kotiin ja säilytys kotona kunnes se valmistetaan.
Noin. Suomen elintarviketeollisuus on rationaalinen tässä asiassa eikä ota turhia riskejä ohjeistuksissa. Parempi virsta väärään kuin vaaksa vaaraan.
Tätä väitettäni tukee vuosittaiset ruokamyrkytysten määrät Suomessa ja Saksassa. Saksassa niitä on noin 100 000 vuodessa. Suomessa keskimäärin 850. Saksassa myrkytyksiä on lähes 120 kertaa enemmän kuin Suomessa kun väkiluku on vain 15 kertaa isompi kuin Suomessa. Saksassa on siis ruokamyrkytyksiä noin 10 kertaa enemmän kuin Suomessa. Minä ainakin pelaan mieluummin Suomen kuin Saksan periaatteilla.
https://www.bfr.bund.de/en/food-safety/assessment-of-microbial-risks-in-foods/food-hygiene/foodborne-infections/
https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/zoonoosikeskus/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytykset-suomessa/ruokaviraston_julkaisuja_1_2024.pdf
- Anonyymi
Kuka hitto syö raakaa sianlihaa? Melkein kuin söisi raakaa broileria. Hyi yök!
- Anonyymi
Kun ei ole ikinä ruokaillut lähelläkään Michelin-tasoa olevissa ravintoloissa, niin ei kai tälläiseltä nakkikioski asiakkaalta voi odottaa tietoa esimerkiksi tartar- tai mett-pihveistä, saati mistään gourmeesta höyrytettyjen nakkien lisäksi! HAH!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kun ei ole ikinä ruokaillut lähelläkään Michelin-tasoa olevissa ravintoloissa, niin ei kai tälläiseltä nakkikioski asiakkaalta voi odottaa tietoa esimerkiksi tartar- tai mett-pihveistä, saati mistään gourmeesta höyrytettyjen nakkien lisäksi! HAH!
Nykyään fine dining vaatii aika paljon enemmän kuin raaka sikajauhelihavoileipä 😂
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nykyään fine dining vaatii aika paljon enemmän kuin raaka sikajauhelihavoileipä 😂
Pystyn heti tunnistamaan tuttavapiiristä henkilöitä, joiden mielestä maailman paras kulinarisminautinto syntyy "hyvästä suomalaisesta kotiruuasta". Toisin sanoen: Heidän fine dining -luokitukseen ei sovi kovin moni muukaan "ulkomaalainen herkku", edes sen Mett'in lisäksi. Se suomalaisuuden kunniakerros ei tunnistaisi eroa myöskään Bollinger 1961'n ja kotikiljun välillä!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Pystyn heti tunnistamaan tuttavapiiristä henkilöitä, joiden mielestä maailman paras kulinarisminautinto syntyy "hyvästä suomalaisesta kotiruuasta". Toisin sanoen: Heidän fine dining -luokitukseen ei sovi kovin moni muukaan "ulkomaalainen herkku", edes sen Mett'in lisäksi. Se suomalaisuuden kunniakerros ei tunnistaisi eroa myöskään Bollinger 1961'n ja kotikiljun välillä!
”Toisin sanoen: Heidän fine dining -luokitukseen ei sovi kovin moni muukaan "ulkomaalainen herkku", edes sen Mett'in lisäksi.”
Nyt puhutaan fine diningista. Sinun Michelintähdistähän tämä lähti liikkeelle. Kavereidesi maksalaatikko, mett tai tartarpihvi ei ole fine dining eli Michelinravintoloiden perussettiä. Toki maksalaatikosta, mettistä tai tartarpihvistäkin saa fine diningia, mutta ei siten, että Kotimaista- tai Pirkka -sianjauhelihaa kasataan näkkileivälle. Tästä päästään takaisin avauksen pointtiin, jonka mukaan lihateollisuus ei ota riskiä ruokamyrkytysten lisääntymisestä. Saksassa on lähes 10 kertaa enemmä ruokamyrkytyksiä ja ilmiselvästi vastuulliset tahot ja asiasta ymmärtävät yksityiset henkilöt eivät halua tätä. Sen vuoksi jauheliha syödään kypsänä.
- Anonyymi
Virastosta vastasivat että kotimaisessa lihassa VOI olla taudinaiheuttajia ja sinä aloit ymmärtämättömänä vänkäämään: "Miksi suomalainen sikala tuottaa lihaa, jossa on taudinaiheuttajia,".
Niin että ei ihme jos eivät viitsineet vastata kun tajusivat että kyselijä on pelkkä riitaa haastava tolvana.- Anonyymi
Suomessa asiat tuntuvat menevän juuri siten, että jos joku kyseenalaistaa virkamiestahon kannan, niin hän on heti: "pelkkä riitaa haastava tolppana". Summa summarum: Näemmä myös virkamieskoneiston edutajia on kommentoimassa näillä palstoilla!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Suomessa asiat tuntuvat menevän juuri siten, että jos joku kyseenalaistaa virkamiestahon kannan, niin hän on heti: "pelkkä riitaa haastava tolppana". Summa summarum: Näemmä myös virkamieskoneiston edutajia on kommentoimassa näillä palstoilla!
Mitä ajattelit tässä tilanteessa saavuttaa virkamiestahon kannan kyseenalaistamisella? Sinä saat laittaa raakaa sianlihaa leivälle, sinä saat vaikka syödä sian paskaa jos siltä tuntuu. Suositukset on silti suosituksia.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mitä ajattelit tässä tilanteessa saavuttaa virkamiestahon kannan kyseenalaistamisella? Sinä saat laittaa raakaa sianlihaa leivälle, sinä saat vaikka syödä sian paskaa jos siltä tuntuu. Suositukset on silti suosituksia.
Kysymys tietysti kuuluu: Miksi Suomessa tarvitaan kyseisiä suosituksia? Vastaus: Suomessa jauheliha ei ole elintarvikkeeksi kelpaavaa - ilman läpi kypsennystä!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kysymys tietysti kuuluu: Miksi Suomessa tarvitaan kyseisiä suosituksia? Vastaus: Suomessa jauheliha ei ole elintarvikkeeksi kelpaavaa - ilman läpi kypsennystä!
”Suomessa jauheliha ei ole elintarvikkeeksi kelpaavaa - ilman läpi kypsennystä!”
Tällä ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Suomessa ei oteta tarpeettomia riskejä suosittelemalla raa’an sianlihan syöntiä. Juuri tämän vuoksi Suomessa on 10x vähemmän ruokamyrkytyksiä kuin Saksassa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kysymys tietysti kuuluu: Miksi Suomessa tarvitaan kyseisiä suosituksia? Vastaus: Suomessa jauheliha ei ole elintarvikkeeksi kelpaavaa - ilman läpi kypsennystä!
Eli olet vaan tahallasi väärin ymmärtävä ääliö.
- Anonyymi
Raaka liha ei ole ihmisen lajityypillistä ravintoa. Nykyihminen ei ole koskaan historiansa aikana syönyt lihaa raakana - ei ainakaan merkittäviä määriä. Kypsä liha sulaa paremmin ja elimistö saa siitä enemmän irti.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan
Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k1297722Miksi persuilla ei ole firmoja?
Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?937254Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015
Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit317172Aamun Riikka: työttömyydessä lähestytään viime laman synkintä vaihetta
Nopeasti mentiiin upean Marinin hallituksen ennätystyöllisyydestä toiseen ääripäähän, kohti Suomen historian kurjimpia t106446Marinin tuhojen korjaaminen kestää kahdeksan vuotta
Nyt on vasta neljännes mennyt ja ensimmäiset korjausliikkeet saatu liikkeelle. Innokkaimmat olivat odottaneet että jo t736331Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?
Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik1115687Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä
Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?465458Demarikultin uhri kertoo
Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa745321Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?
Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus475190Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä
"Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv195165