Amerikkalaiset halkaisevat voileipänsä kolmioksi ja tämä tapa on levinnyt Suomeenkin. Täällä on yleisesti myynnissä valmiita täytettyjä kolmioleipiä. Miksi leipä pitäisi halkaista kolmioksi?
Minä kokeilin huvikseen leivän halkaisua kun tein taas tänä viikonloppuna pastramia. Tein pastramileipiä varten deliruisleipää aika isolla muotilla. Leipien koko on noin 15 x 15 cm ja korkeus 10 cm kun leipä täytetään kastikkeella, hapankaalilla ja reilulla pinolla viipaloitua pastramia. Tällaista leipää on tosi hankala syödä kokonaisena, mutta syönti helpottuu huomattavasti kun leivän halkaisee kolmioksi. Tällaista kolmiota pystyy haukkaamaan melkein joka paikasta niin, että se mahtuu suuhun koko leveydeltä, jolloin haukatut palat ovat siistejä eikä leipä leviä käsiin.
Minä teen jatkossa aina niin, että halkaisen voileivät helpottamaan syömistä. Toki suomalaisille ohuille ja kuiville kinkkujuustoleiville halkaisu on ihan turha operaatio. Miten muut palstalaiset tekevät? Halkaisetteko leivät kolmioksi vai ahmitteko kokonaisina?
Miksi voileipä halkaistaan kolmioksi?
16
241
Vastaukset
- Anonyymi
Vi... ako sitä muotoilemaan. Trendi pellejen kotkotuksia.
- Anonyymi
Minä taas ihmettelen kuinka leivästä tehdään ylipäätään kulmikas. Käsin vaivatessa ja muotoillessa pyöreä muoto tulee luontevasti. En muista edes neliskanttista hampurilaista nähneeni, jossa leivän virkaa toimittaa sämpylä.
"Minä taas ihmettelen kuinka leivästä tehdään ylipäätään kulmikas."
Neliön muotoinen Pullman leipä perustuu kovan leipäkuoren minimoointiin ja tilankäytön optimointiin. Vuoassa paistettuun leipään tulee vähemmän kovaa kuorta ja kun vuoassa on kansi, leivän poikkileikkaus on tasainen neliö ja tällaisia leipiä mahtuu kahden sijasta kolme samaan tilaan. Tämä oli tärkeää ahtaissa junien keittiöissä. Siksi tämä leivän muoto sai nimensä rautatiepohatta George Pullmanilta.
European breadmakers began using square lidded pans in the early 19th century to minimize crust. Railway service pioneer George Pullman chose the loaf for use on his Pullman railcars for efficiency reasons. Three Pullman loaves occupied the same space as two standard round-topped loaves, thus maximizing the use of space in the small Pullman kitchen.
https://en.wikipedia.org/wiki/George_Pullman- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
"Minä taas ihmettelen kuinka leivästä tehdään ylipäätään kulmikas."
Neliön muotoinen Pullman leipä perustuu kovan leipäkuoren minimoointiin ja tilankäytön optimointiin. Vuoassa paistettuun leipään tulee vähemmän kovaa kuorta ja kun vuoassa on kansi, leivän poikkileikkaus on tasainen neliö ja tällaisia leipiä mahtuu kahden sijasta kolme samaan tilaan. Tämä oli tärkeää ahtaissa junien keittiöissä. Siksi tämä leivän muoto sai nimensä rautatiepohatta George Pullmanilta.
European breadmakers began using square lidded pans in the early 19th century to minimize crust. Railway service pioneer George Pullman chose the loaf for use on his Pullman railcars for efficiency reasons. Three Pullman loaves occupied the same space as two standard round-topped loaves, thus maximizing the use of space in the small Pullman kitchen.
https://en.wikipedia.org/wiki/George_PullmanJa suorakaiteen malliset "ruispalat" leikataan taikinalevystä muotilla, josta sitten liukuhihnaa pitkin kulkevat reflow-uunin läpi. Nehän voisi leikata valmiiksi hypotenuusan kohdalta.
Anonyymi kirjoitti:
Ja suorakaiteen malliset "ruispalat" leikataan taikinalevystä muotilla, josta sitten liukuhihnaa pitkin kulkevat reflow-uunin läpi. Nehän voisi leikata valmiiksi hypotenuusan kohdalta.
"Nehän voisi leikata valmiiksi hypotenuusan kohdalta."
Voileivissä reunat ovat huonoja kahdesta syystä. Niissä on sisustaa kovempi kuori ja reunoilla on vähemmän täytettä koska vältetään täytteiden ylipursuamista. Ennen paistamista kolmion muotoisiksi leikatuissa leivissä on vielä enemmän kovaa kuorta. Ennen täyttämistä kolmion muotoisiin leipiin mahtuu vähemmän täytettä koska vältetään ylipursuamista.
Vasta täyttämisen jälkeen kolmioksi leikkaaminen maksimoi pehmeän reunan, jossa on aivan reunaan asti paljon mehevää keskiosan täytettä, johon pääsee kiinni vaikka ensipuraisulla. Neliömäisestä leivästä pitäisi syödä kokonainen kuiva ja vähän täytettä sisältävä sivu, ennen kuin pääset kiinni mehevään keskiosaan.- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
"Nehän voisi leikata valmiiksi hypotenuusan kohdalta."
Voileivissä reunat ovat huonoja kahdesta syystä. Niissä on sisustaa kovempi kuori ja reunoilla on vähemmän täytettä koska vältetään täytteiden ylipursuamista. Ennen paistamista kolmion muotoisiksi leikatuissa leivissä on vielä enemmän kovaa kuorta. Ennen täyttämistä kolmion muotoisiin leipiin mahtuu vähemmän täytettä koska vältetään ylipursuamista.
Vasta täyttämisen jälkeen kolmioksi leikkaaminen maksimoi pehmeän reunan, jossa on aivan reunaan asti paljon mehevää keskiosan täytettä, johon pääsee kiinni vaikka ensipuraisulla. Neliömäisestä leivästä pitäisi syödä kokonainen kuiva ja vähän täytettä sisältävä sivu, ennen kuin pääset kiinni mehevään keskiosaan.Aristoteelisesti voisi sanoa, että leivän "muoto" (eidos) antaa sille sen "olevaisuuden" (ousia). Neliöleipä ei ole vain leipä, vaan se on neliömäinen leipä, jolla on toiminnallinen tarkoitus: tilatehokkuus, kuoren vähentäminen, säilyvyys.
Kolmioksi leikattu voileipä taas tuo esiin sen, miten muoto vaikuttaa kokemukseen: se antaa nopean pääsyn "oleelliseen", mehevään keskukseen, aivan kuten hyvä metafora ohittaa monimutkaisuuden ja menee suoraan ytimen kimppuun. - Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
"Minä taas ihmettelen kuinka leivästä tehdään ylipäätään kulmikas."
Neliön muotoinen Pullman leipä perustuu kovan leipäkuoren minimoointiin ja tilankäytön optimointiin. Vuoassa paistettuun leipään tulee vähemmän kovaa kuorta ja kun vuoassa on kansi, leivän poikkileikkaus on tasainen neliö ja tällaisia leipiä mahtuu kahden sijasta kolme samaan tilaan. Tämä oli tärkeää ahtaissa junien keittiöissä. Siksi tämä leivän muoto sai nimensä rautatiepohatta George Pullmanilta.
European breadmakers began using square lidded pans in the early 19th century to minimize crust. Railway service pioneer George Pullman chose the loaf for use on his Pullman railcars for efficiency reasons. Three Pullman loaves occupied the same space as two standard round-topped loaves, thus maximizing the use of space in the small Pullman kitchen.
https://en.wikipedia.org/wiki/George_PullmanKarl Marx puhui hyödykkeistä, joilla on käyttöarvo ja vaihtoarvo. Tässä voidaan lanseerata kolmas: muotoarvo.
Pullman-leivän neliömäisyys ei ole vain esteettinen tai tekninen valinta. Se on funktionalistinen kompromissi. Junakeittiössä jokainen sentti lasketaan, ja neliöt maksimoivat tilankäytön. Leipä muotoillaan infrastruktuurin ehdoilla.
Kolmioksi leikattu leipä ei ole tuotettu muotonsa vuoksi, vaan leikattu vasta jälkikäteen, ehkäpä juuri siksi, että muoto palvelee käyttöä, ei tuotantoa. Tässä vaiheessa leivästä tulee ihmisläheisempi, se palvelee syöjää, ei logistiikkaa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Karl Marx puhui hyödykkeistä, joilla on käyttöarvo ja vaihtoarvo. Tässä voidaan lanseerata kolmas: muotoarvo.
Pullman-leivän neliömäisyys ei ole vain esteettinen tai tekninen valinta. Se on funktionalistinen kompromissi. Junakeittiössä jokainen sentti lasketaan, ja neliöt maksimoivat tilankäytön. Leipä muotoillaan infrastruktuurin ehdoilla.
Kolmioksi leikattu leipä ei ole tuotettu muotonsa vuoksi, vaan leikattu vasta jälkikäteen, ehkäpä juuri siksi, että muoto palvelee käyttöä, ei tuotantoa. Tässä vaiheessa leivästä tulee ihmisläheisempi, se palvelee syöjää, ei logistiikkaa.Pullman-leivän syntyhistoria on kuin Le Corbusier’n keittiöfilosofiaa: kone keittiössä, missä tilankäyttö ja tehokkuus ohjaavat suunnittelua.
Mutta kolmioksi leikattu leipä haastaa tämän ajatuksen. Se ei pyri optimoimaan säilytystä tai tuotantoa, vaan nautintoa, hetkeä, syötävyyttä.
Modernistinen rationalismi on siis törmäyskurssilla hedonistisen humanismin kanssa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Aristoteelisesti voisi sanoa, että leivän "muoto" (eidos) antaa sille sen "olevaisuuden" (ousia). Neliöleipä ei ole vain leipä, vaan se on neliömäinen leipä, jolla on toiminnallinen tarkoitus: tilatehokkuus, kuoren vähentäminen, säilyvyys.
Kolmioksi leikattu voileipä taas tuo esiin sen, miten muoto vaikuttaa kokemukseen: se antaa nopean pääsyn "oleelliseen", mehevään keskukseen, aivan kuten hyvä metafora ohittaa monimutkaisuuden ja menee suoraan ytimen kimppuun."Kolmioksi leikattu voileipä taas tuo esiin sen, miten muoto vaikuttaa kokemukseen: se antaa nopean pääsyn "oleelliseen", mehevään keskukseen, aivan kuten hyvä metafora ohittaa monimutkaisuuden ja menee suoraan ytimen kimppuun."
Näin on. Kolmioksi leikattu leipä on kuin hyvä ja napakka tutkimusraportti, joka ei harhaile sivupoluille kuin voileivän kuiva kuori vaan iskee suoraan mehevään keskustaan. Tai kolmion muotoinen pizzaviipale, jonka syöminen aloitetaan mehevästä kärjestä ja krantuimmat jättävät reunat kokonaan syömättä.
PS. Kommenttisi tässä ketjussa ovat raikkaita tuulahduksia hyvällä kieliasulla, napakalla ja humoristisella ilmaisulla yhdistettynä filosofisiin, kulttuurisiin ja historiallisiin näkökulmiin.
- Anonyymi
En ole edes ajatellut asiaa køskaan. Mitä sen on väliä minkä muotoisia voileivät ovat , maku on se sama kuitenkin
- Anonyymi
Onko leivän muoto tietoinen valinta, vai kulttuurisesti rakentunut konventio?
Voiko lapsi, joka kasvaa vain pyöreän leivän kanssa, kokea kolmiopalaleivän luonnollisena?
Vai onko kyseessä tiedostettu ele, arjen estetiikkaa ja valintaa, joka antaa merkitystä tavalliselle hetkelle?
Ehkä voileivän leikkaaminen ei ole vain käytännöllinen toimenpide vaan rituaali , eräänlainen yritys tuoda järjestystä, symmetriaa ja selkeyttä muuten kaoottiseen maailmaan. - Anonyymi
Ihmisyhteisöt ovat kautta aikojen tehneet muodoista pyhiä. Muodolla on väliä erityisesti, kun kyseessä on uhri, sakramentti tai rituaalinen jakaminen.
Pyöreä muoto on yleisin muoto ehtoollisleivässä erityisesti katolisessa ja ortodoksisessa traditiossa. Pyöreys symboloi ikuisuutta: ei alkua, ei loppua.
Pullman-leivän neliömuoto on syntynyt maallisista tarpeista, mutta sekin voidaan tulkita uskonnollisesti, erityisesti protestanttisen tradition valossa: neliö on vakauden, järjestyksen ja arjen symboli. Myös neljä evankelistaa, maailman neljä ilmansuuntaa, ristin neljä sakaraa, kaikki nämä sitovat neliön muodon uskonnollisiin arkkityyppeihin.
Kolmion muotoinen leipä, kolminaisuus, uhraus ja jakaminen. Kolmio on Pyhän Kolminaisuuden symboli: Isä, Poika, Pyhä Henki, kolme yhdessä, yksi olemus. - Anonyymi
Kun puhutaan amerikkalaisista, tulisi tarkentaa tarkoitetaanko etelä- vai pohjoisamerikkalaisia sillä nimitys Amerikka käsitti alkuun pitkään vain eteläisen Amerikan.
Tapa leivän leikkaamiseen tuskin on tullut ylipäätään amerikkalaisilta sillä leikattiinhan Euroopassa leipää paljon ennen Amerikoiden ns. löytymistä. Kolmiomuotoinen leikatusta leipäpalasta tulee tietysti helposti kun leipä on pyöreä...limpusta puolestaan tulee lähinnä neliskulmaisia paloja.- Anonyymi
”Tapa leivän leikkaamiseen tuskin on tullut ylipäätään amerikkalaisilta sillä leikattiinhan Euroopassa leipää paljon ennen Amerikoiden ns. löytymistä.”
Poikkileikkaukseltaan neliön muotoinen leipä tulee Yhdysvalloista. Sen nimi tulee yhdysvaltalaiselta rautatiepohatta George Pullmanilta. Näistä neliön muotoisista leivistä syntyy kolmion muotoisia leipiä kun ne halkaisee kulmasta kulmaan. Näin voidaan olla varmoja, että kolmioleipä tulee Yhdysvalloissa eli puhekielisesti amerikkalaisilta.
”Kolmiomuotoinen leikatusta leipäpalasta tulee tietysti helposti kun leipä on pyöreä…”
Pyöreässä muodossa on kaari. Kolmiossa on suoria viivoja, ei kaaria, joten pyöreistä leivistä ei tule halkaisemalla kolmioleipiä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
”Tapa leivän leikkaamiseen tuskin on tullut ylipäätään amerikkalaisilta sillä leikattiinhan Euroopassa leipää paljon ennen Amerikoiden ns. löytymistä.”
Poikkileikkaukseltaan neliön muotoinen leipä tulee Yhdysvalloista. Sen nimi tulee yhdysvaltalaiselta rautatiepohatta George Pullmanilta. Näistä neliön muotoisista leivistä syntyy kolmion muotoisia leipiä kun ne halkaisee kulmasta kulmaan. Näin voidaan olla varmoja, että kolmioleipä tulee Yhdysvalloissa eli puhekielisesti amerikkalaisilta.
”Kolmiomuotoinen leikatusta leipäpalasta tulee tietysti helposti kun leipä on pyöreä…”
Pyöreässä muodossa on kaari. Kolmiossa on suoria viivoja, ei kaaria, joten pyöreistä leivistä ei tule halkaisemalla kolmioleipiä.Tämä on geometrisesti totta, mutta käytännössä kiistanalainen. Selitetään:
Kun ympyrän halkaisee keskipisteen kautta, saadaan kaksi ympyrän sektoria eli kiilamaisia paloja.
Ne eivät ole tarkalleen kolmioita, koska yksi "sivu" on kaareva.
Mutta arjen kielessä ja käytännössä niitä kutsutaan usein "kolmioiksi", koska ne mustuttavat hieman kolmiota.
Esimerkiksi: Pizzapalan muoto = kaareva kolmio, ei siis täsmällinen kolmio, mutta käytännössä kolmiomainen. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tämä on geometrisesti totta, mutta käytännössä kiistanalainen. Selitetään:
Kun ympyrän halkaisee keskipisteen kautta, saadaan kaksi ympyrän sektoria eli kiilamaisia paloja.
Ne eivät ole tarkalleen kolmioita, koska yksi "sivu" on kaareva.
Mutta arjen kielessä ja käytännössä niitä kutsutaan usein "kolmioiksi", koska ne mustuttavat hieman kolmiota.
Esimerkiksi: Pizzapalan muoto = kaareva kolmio, ei siis täsmällinen kolmio, mutta käytännössä kolmiomainen."Esimerkiksi: Pizzapalan muoto = kaareva kolmio, ei siis täsmällinen kolmio, mutta käytännössä kolmiomainen."
Ahaa, tarkoitit siis niin, että pyöreä viipale halkaistaan useita kertoja, jolloin saadaan käytännössä kolmiomaisia viipaleita. Tämä on kyllä vähintään yhtä hyvä kuin kolmioleipä koska ensipuraisulla kolmion kärjestä pääsee suoraan käsiksi mehevimpään herkulliseen pyöreän leivän keskiosaan eivätkä täytteet leviä poskille. Ongelmana on vain se, että tavallisen 10 x 10 cm Pullman leivän ympyränmuotoisesta versiosta tulee niin pieniä kolmioita, että kyseessä on enemmänkin kanapee kuin voileipä. Jos pyöreästä 10 cm halkaisijaltaan olevasta leivästä leikkaisi neljä kolmiota niin ne olisivat 5 x 5 x 7,85 cm kanapeita tai kahdeksan kolmiota olisivat kooltaan 5 x 5 x 3,925 cm.
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
SDP palauttaa Suomen kansalle kulta-ajat
Hyvinvointivalto on pääosin SDP:n ja osin myös Maalaisliiton rakentama. Hyvinvointivaltion ylläpito edellyttää oikeude14913416Aamun Riikka: työttömyydessä lähestytään viime laman synkintä vaihetta
Nopeasti mentiiin upean Marinin hallituksen ennätystyöllisyydestä toiseen ääripäähän, kohti Suomen historian kurjimpia t729731Älkää vassarit kuvitelko, että Marinin kulta-ajat palaavat
Vaikka demarit voittaisivat seuraavat vaalit, se ei palauta Marinin taskut-täyteen-kelasta-aikaa takaisin, ei voi eikä h969148Suomen velka kasvoi ennätysvauhtia - Mäkynen repostelee
– Velka kasvoi eniten tilaston historiassa, Mäkynen kirjoittaa. – Vuoden 2025 toisella neljänneksellä selvästi eniten k208046Giorgia Meloni vs Riikka Purra
Kyllä Italian pääministeri on kauniimpi ja seksikkäämpi, kuin Suomen valtiovarainministeri Riikka Purra. Mitä jotkut näk396770Johtuuko vasemmistolaisten inho kristinuskoa kohtaan heidän islamin uskostaan?
Tätä jäin pohdiskelemaan.1486178Ohhoh. Kokoomusvirkamiehen mukaan Suomessa ei ole työttömyyskriisiä
Kun kokoomuksen johtama hallitus epäonnistuu täydellisesti talouspolitiikassaan, niin aikaisemmin erittäin pahaksi määri243335Persut JYTKYTTÄÄ ylös, ohi kepun! +2,1 %
Persut palasi kolmen suurimman joukkoon ja on matkalla kohti kevään 2027 eduskuntavaalivoittoa. Sosialistit ovat syöksy211635En lähde armeijaan enkä siviilipalvelukseen
Maanantaina telkan uutisissa toistamiseen kerrottiin tästä luuserista, joka kärsii muka "masennuksesta", mutta nauraa rä3971265Aikuisten säälittävä käytös
Mikä mahtaa aikuisia hiertää ja mistä näin kovaa että alaikäisen pahoinpitelyn jälkeen vielä kirjotellaan täällä. Sana v71184