mistä proteiinit?

jr

Mistä esim. mies, joka noudattaa kasvisruokavaliota sekä kieltäytyy myös maitotuotteista, eli ns laktovegetaristi mies, saa tarvittavat proteiinit?

Oikeastaan funtsin tätä, koska ed. ruokavalion noudattaminen on yleistymässä ja esim proteiinin lähteeksi tarjottu soija soveltuu kyllä naisille hyvin, mutta ei missään tapauksessa sovellu miehelle.

42

2249

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Bodari

      Käy jollain kuntosalilla tai luontaistuotekaupassa hakemassa lisäravinnepurkki/pussi. Jauhe sekoitetaan esim.mehuun. Ja protskuu tulee..

      • jr

        Neuvo on sinänsä hyvä, synteettisiähän ne lisäravinneprotskut useimmiten ovat tai no ainakin kaukana alkuperäisestä luonnontuotteesta. Tarkkoja, kun ollaan, peräisin kuitenkin faunasta, joten menee vakaumus monilta uusiksi.

        Itse tätä mielenkiinnosta kyselen, koska onhan miehellä proteiinintarve varsinkin voimaharjoittelussa aika korkea jopa 3-4g/painokilo.


    • jr

      Tosta linkistä pubmed:n sivuille hakusanoiksi vaikka soya_man tai phytoestrogen_man, muutamia otteita osumia tulee paljon.
      Niin siinä lukis, että soija ei olisi hyväksi miesten ravitsemuksessa. Ainakaan paras proteiini se ei todellakaan ole miehelle saati lihaskasvua tavoittelevalle.

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi


      "...Soija sisältää ns. fytoestrogeenejä, joista on hyötyä naisille esimerkiksi rintasyövän ehkäisyssä. Miehillä soijan ja soijaproteiinin on osoitettu laskevan selvästi testosteronitasoa ja ehkäisevän luontaisen estrogeenin positiivisia vaikutuksia. Näistä jälkimmäinen ilmenee mm. aivotoimintojen heikkenemisenä..."


      "...and significantly change during adulthood the structure of the sexually dimorphic brain region (i.e. anteroventral periventricular nucleus; AVPV) in male...not in women..."

      ...There has been some concern that consumption of phytoestrogens might exert adverse effects on men's fertility, such as lowered testosterone levels and semen quality..."

      • Asafoetida

        Vaikutti asiantuntevalta ja autoritatiiviselta lähteeltä. Mutta ehkä kuitenkin hyppäät liian nopeasti johtopäätöksiin - lukuiset muut lähteet viittaavat mm. semmoisiin kuin että soija vähentää oleellisesti eturauhassyöpää ja sydäntautia.

        Vaan kuten sanottu, mielenkiintoista.


      • jr
        Asafoetida kirjoitti:

        Vaikutti asiantuntevalta ja autoritatiiviselta lähteeltä. Mutta ehkä kuitenkin hyppäät liian nopeasti johtopäätöksiin - lukuiset muut lähteet viittaavat mm. semmoisiin kuin että soija vähentää oleellisesti eturauhassyöpää ja sydäntautia.

        Vaan kuten sanottu, mielenkiintoista.

        Olipas paljon keskustelua tullut poissa ollessani.

        Kyllä soijan on todettu vähentävän eturauhassyöpää samoin sydäntautia, siinä missä mikä tahansa muu proteenipitoinen ruoka. Proteiinien vähyyden on todettu kasvattavan sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tämä nimenomaan miesvegaaneilla, koska usein heidän ruokavalionsa on liian hiilarivoittoista.

        Ja itseasiassa itse en hypännyt johtopäätöksiin vaan johtopäätökset on tutkijoiden tekemiä. Tänään viimeksi keskustelin sisätautien erikoislääkärin kanssa kahvipöydässä soijasta ja sen sopivuudesta miehen ruokavalioon.


    • ???

      Oisko vaikka lihasta pelle

      • jr

        Olla pikkuisen yksinkertainen. Tsekkaappas tarkemmin.


      • Vegan
        jr kirjoitti:

        Olla pikkuisen yksinkertainen. Tsekkaappas tarkemmin.

        Kyllä soija soveltuu niin miehille, kuin naisillekkin. Tieteellistä faktaa mulla ei ole tähän hätään näyttää, mutta tuntemani miehet ovat olleet vegaaneja lähes vuosikymmenen ajan, ja ovat kaikki terveitä kuin pukit. Tämän todistaneet myös lääkärit.


      • jr
        Vegan kirjoitti:

        Kyllä soija soveltuu niin miehille, kuin naisillekkin. Tieteellistä faktaa mulla ei ole tähän hätään näyttää, mutta tuntemani miehet ovat olleet vegaaneja lähes vuosikymmenen ajan, ja ovat kaikki terveitä kuin pukit. Tämän todistaneet myös lääkärit.

        Soija on kaksoistutkimusten mukaan hyväksi naisille, ´mutta miehille ei. Kuten tässä aiheessa tossa "lisää" otsikon alla tilitän. Pubmed:ä mm. käytän lähteenä. Vaikutuksia oli siis estrogeenitason lasku, testosteronitason lasku (ei lihaskasvua, sperman laatu heikkenee, potenssi laskee etc..) samoin heikentää osia aivotoiminnasta. esim viimeinen ei vaikuta juuri fyysiseen terveyteen, lähinnä seksuaalisuuteen ja älylliseen suorituskykyyn. Vaikutukset korostuvat vanhemmiten.

        Toisaalta soija ei todellakaan riitä ainoaksi kunnon proteiini lähteeksi ruokavaliossa. Soijan proteiini ei sisällä kaikkia aminohappoja, mitä ravinnosta tarvitsemme. Näistä on ihan uutta sekä vanhaa tutkimusta runsaasti saatavissa. "lisää" kohdassa linkit mistä hakea.


        Lisäksi proteiinitarve on normaalilla liikkuvalla miehellä helposti sen 100grammaa päivässä, herneitä pitäis siis syödä esim reilu kaksi ja puoli kiloa päivässä. Samaan pääsee muuten helposti, 150 grammaa kalaa, pari lasia maitoa, jugurtti, kananmuna ja siivu kinkkuvoileipää.


      • Angélica
        Vegan kirjoitti:

        Kyllä soija soveltuu niin miehille, kuin naisillekkin. Tieteellistä faktaa mulla ei ole tähän hätään näyttää, mutta tuntemani miehet ovat olleet vegaaneja lähes vuosikymmenen ajan, ja ovat kaikki terveitä kuin pukit. Tämän todistaneet myös lääkärit.

        Kysyisin sinulta .

        Onko takuita siitä että ameriikkalaista geenimanipuloitua soijaa ei ole kaikissa soijissa?

        Katselin ruotsalaisen TV- luonto sarjan ja siinä selostettii soijan tie amerigasta eurooppaan ja sieltä ruotsiin ja suomeen. Tässä ohjelmassa sanottiin että tänäpäivänä oli kaikki usa soijat jollain tavoin "saastuneet" geeni soijan pavuista.

        Siis onko enään saatavilla aivan puhdasta soijaa jota ei ole geenimanipuloitu?


      • Asafoetida
        Angélica kirjoitti:

        Kysyisin sinulta .

        Onko takuita siitä että ameriikkalaista geenimanipuloitua soijaa ei ole kaikissa soijissa?

        Katselin ruotsalaisen TV- luonto sarjan ja siinä selostettii soijan tie amerigasta eurooppaan ja sieltä ruotsiin ja suomeen. Tässä ohjelmassa sanottiin että tänäpäivänä oli kaikki usa soijat jollain tavoin "saastuneet" geeni soijan pavuista.

        Siis onko enään saatavilla aivan puhdasta soijaa jota ei ole geenimanipuloitu?

        ... mutta saako Suomessa, onkin toinen juttu.

        Australia on vielä kutakuinkin vapaa geenimanipuloitujen maataloustuotteiden suhteen.


      • jr
        Angélica kirjoitti:

        Kysyisin sinulta .

        Onko takuita siitä että ameriikkalaista geenimanipuloitua soijaa ei ole kaikissa soijissa?

        Katselin ruotsalaisen TV- luonto sarjan ja siinä selostettii soijan tie amerigasta eurooppaan ja sieltä ruotsiin ja suomeen. Tässä ohjelmassa sanottiin että tänäpäivänä oli kaikki usa soijat jollain tavoin "saastuneet" geeni soijan pavuista.

        Siis onko enään saatavilla aivan puhdasta soijaa jota ei ole geenimanipuloitu?

        On saatavissa, mutta geenimuuntelun tavoitteenahan ei suinkaan ole tuottaa ihmiselle vaarallista soijaa, vaan päinvastoin. mm soijaa, jota voitaisiin käyttää myös miehen ravinnossa. Soijahan on erittäin edullinen proteeninlähde. ns. bulkkiproteiini.


    • IsaNOra

      Jaa nyt en ymmärrä? Proteiinia saa mistä vaan. Maissista, soijasta ja yleensäkin melkein kaikista pavuista. listaa voisi jatkaa?
      Miksei soija käy miehille?

      • jr

        Maississa, siinä osassa mikä ravinnoksi käytetään on erittäin vähän proteiinia, herneissä 5% linssit 4-5%, pavut 5-6%, tofu 7%, valmistettuna yleensä vähemmän per 100g. esim muhennos, keitot 2-3%, Mies saa siis lapioida aika kasan tyydyttääkseen proteiinintarpeensa. Eläinkunnasta, lihat, kana /-30%, kala /-20%, maitotuotteet...Eli proteiinia saa mistä vaan, mutta saako tarpeeksi se onkin kolikon toinen puoli.

        Siterataan osaavampi lähteitä duocemin:

        "...aminohappokoostumukset ovat erilaiset, eläinkunnan tuotteet edullisemmat ihmisen kannalta....Kaikissa eläinkunnan proteiinilähteissä on kaikki välttämättömät aminohapot...."

        "...Biologinen, fysiologinen ja anatominen fakta on, että homo sapiens on sekaravinnon nauttija. Poikkeaminen luonnollisesta ruokavaliosta altistaa ihmistä herkemmin ajautumaan puutostiloihin ja sairauksiin. Väistyminen kultaiselta keskitieltä merkitsee aina kohonnutta terveysriskiä. -Silloin joskus ihminen ei olisi koskaan selvinnyt hengissä vegetaristina tai vegaanina. Mutta nyt on tietysti nyt...."

        Pubmed soijasta:

        "...and significantly change during adulthood the structure of the sexually dimorphic brain region (i.e. anteroventral periventricular nucleus; AVPV) in male...not in women..."

        ...There has been some concern that consumption of phytoestrogens might exert adverse effects on men's fertility, such as lowered testosterone levels and semen quality..."

        Suomalainen ravitsemusopas soijasta:

        "...Soija sisältää ns. fytoestrogeenejä, joista on hyötyä naisille esimerkiksi rintasyövän ehkäisyssä. Miehillä soijan ja soijaproteiinin on osoitettu laskevan selvästi testosteronitasoa ja ehkäisevän luontaisen estrogeenin positiivisia vaikutuksia. Näistä jälkimmäinen ilmenee mm. aivotoimintojen heikkenemisenä..."

        Testosteronitason lasku aiheuttaa myös psyykenongelmia kuten masennusta.

        Naisille sopii paremmin kuin miehille, itseasiassa miesten on oltava erittäin tarkkoja varsinkin jos jättävät maitotuotteetkin pois. Toisaalta toi testosteronitason lasku ja proteiinivaje näkyy myös lihaksiston kehityksessä...


      • dasfjkajer232
        jr kirjoitti:

        Maississa, siinä osassa mikä ravinnoksi käytetään on erittäin vähän proteiinia, herneissä 5% linssit 4-5%, pavut 5-6%, tofu 7%, valmistettuna yleensä vähemmän per 100g. esim muhennos, keitot 2-3%, Mies saa siis lapioida aika kasan tyydyttääkseen proteiinintarpeensa. Eläinkunnasta, lihat, kana /-30%, kala /-20%, maitotuotteet...Eli proteiinia saa mistä vaan, mutta saako tarpeeksi se onkin kolikon toinen puoli.

        Siterataan osaavampi lähteitä duocemin:

        "...aminohappokoostumukset ovat erilaiset, eläinkunnan tuotteet edullisemmat ihmisen kannalta....Kaikissa eläinkunnan proteiinilähteissä on kaikki välttämättömät aminohapot...."

        "...Biologinen, fysiologinen ja anatominen fakta on, että homo sapiens on sekaravinnon nauttija. Poikkeaminen luonnollisesta ruokavaliosta altistaa ihmistä herkemmin ajautumaan puutostiloihin ja sairauksiin. Väistyminen kultaiselta keskitieltä merkitsee aina kohonnutta terveysriskiä. -Silloin joskus ihminen ei olisi koskaan selvinnyt hengissä vegetaristina tai vegaanina. Mutta nyt on tietysti nyt...."

        Pubmed soijasta:

        "...and significantly change during adulthood the structure of the sexually dimorphic brain region (i.e. anteroventral periventricular nucleus; AVPV) in male...not in women..."

        ...There has been some concern that consumption of phytoestrogens might exert adverse effects on men's fertility, such as lowered testosterone levels and semen quality..."

        Suomalainen ravitsemusopas soijasta:

        "...Soija sisältää ns. fytoestrogeenejä, joista on hyötyä naisille esimerkiksi rintasyövän ehkäisyssä. Miehillä soijan ja soijaproteiinin on osoitettu laskevan selvästi testosteronitasoa ja ehkäisevän luontaisen estrogeenin positiivisia vaikutuksia. Näistä jälkimmäinen ilmenee mm. aivotoimintojen heikkenemisenä..."

        Testosteronitason lasku aiheuttaa myös psyykenongelmia kuten masennusta.

        Naisille sopii paremmin kuin miehille, itseasiassa miesten on oltava erittäin tarkkoja varsinkin jos jättävät maitotuotteetkin pois. Toisaalta toi testosteronitason lasku ja proteiinivaje näkyy myös lihaksiston kehityksessä...

        Miten niin linsseissä 4-5% proteiinia, pavuissa 5-6%?

        Kyllä Finelinkin sivuilla sanotaan ihan muuta, linssien protskupitoisuus on 20-30% ja pavusta riippuen alle 10(leikkopapu)-~50(soijapapu), yleisesti siinä 15-30% suurin osa pavuista.

        http://www.fineli.fi/food.php?foodid=399&lang=fi
        http://www.fineli.fi/food.php?foodid=372&lang=fi

        Ja pitää huomioida, että kasviproteiini on yleisesti ottaen lähestulkoon aina halvempaa kuin lihatuotteet. Vaikka tuorevihannekset ovat kalliita, ei pavuissa, linsseissä jne sama päde.


    • Eb

      Ovo-laktovegetaristi ei syö lihaa, mutta käyttää maitotuotteita ja kananmunia.

      Laktovegetaristi ei syö lihaa eikä kananmunia, mutta käyttää maitotuotteita.

      Vegetaristi ei käytä eläinkunnan tuotteita ruokavaliossaan.

      Vegaani ei käytä mitään eläinkunnan tuotteita ruokavaliossaan eikä vaatetuksessa yms.

      * * *

      Mitä tulee proteiineihin ja soijaan, niin hyvin menee vaikka mies olenkin. Ja ajattelepas jotain kiinalaisia joiden ruokavalio on perinteisesti ollut hyvin kasvispainotteinen ja jotka ovat vetäneet soijaa iät ajat (tofu, tempeh...). Ainakaan sperman laadussa ei taida heikkenemistä olla, heh.

      • paulivil

        Perinteisesti kiinalaiset ovat säilöneet tofun pitkään, jolloin sen koostumus hiukan muuttunee. Tempe on oikeastaan Indonesiasta päin ja sekin on hiivakäynyttä soijaa. Länsimainen vähemmän käsitellyn soijan syöminen on toki kiinassakin saanut jalansijaa varsinkin, kun raaka-ainetta löytyy omasta takaa. Seurauksista voi olla vaikea vielä sanoa mitään.


      • Asafoetida
        paulivil kirjoitti:

        Perinteisesti kiinalaiset ovat säilöneet tofun pitkään, jolloin sen koostumus hiukan muuttunee. Tempe on oikeastaan Indonesiasta päin ja sekin on hiivakäynyttä soijaa. Länsimainen vähemmän käsitellyn soijan syöminen on toki kiinassakin saanut jalansijaa varsinkin, kun raaka-ainetta löytyy omasta takaa. Seurauksista voi olla vaikea vielä sanoa mitään.

        En ole mikään luonnontieteilijä, mutta tempeh ei ole tietääkseni hiivakäymisen tulos, vaan Rhizopus oligosporus -sienen aikaansaannos. Mutta Indonesiasta tempeh todellakin tulee.

        Kiinasta en osaa sanoa mitään, mutta naapurustossani on useita kiinalaisia ja vietnamilaisia kauppoja jotka myyvät paikalllisten kiinalais- ja vietnamilaisfirmojen valmistamaa tofua ja kyllä se on ihan samanlaista kuin 'länsimainen' tofu. (Huom: en asu Suomessa.)

        Itse ostan enimmäkseen orgaanista tofua - ja senkin valmistaja on kiinalaista sukujuurta (satun tuntemaan omistajapariskunnan.)

        En tietenkään kiistä mitä sanot Kiinan perinteistä - pitänee oikein kysyä kun seuraavan kerran tapaan tofutehtailijatuttavani.


      • paulivil
        Asafoetida kirjoitti:

        En ole mikään luonnontieteilijä, mutta tempeh ei ole tietääkseni hiivakäymisen tulos, vaan Rhizopus oligosporus -sienen aikaansaannos. Mutta Indonesiasta tempeh todellakin tulee.

        Kiinasta en osaa sanoa mitään, mutta naapurustossani on useita kiinalaisia ja vietnamilaisia kauppoja jotka myyvät paikalllisten kiinalais- ja vietnamilaisfirmojen valmistamaa tofua ja kyllä se on ihan samanlaista kuin 'länsimainen' tofu. (Huom: en asu Suomessa.)

        Itse ostan enimmäkseen orgaanista tofua - ja senkin valmistaja on kiinalaista sukujuurta (satun tuntemaan omistajapariskunnan.)

        En tietenkään kiistä mitä sanot Kiinan perinteistä - pitänee oikein kysyä kun seuraavan kerran tapaan tofutehtailijatuttavani.

        Suomen kieli on vähän tiukkapipoista tässä asiassa: 'fermentation' käännetään yleensä hiivakäymiseksi - homekäyminen olisi sitten kai uudissana. Home on tässä kyllä olennainen asia, koska siellä teilläpäinhän on saatu selville, että tuon Rhizopuksen kantaäiti mahdollisesti saa aikaan myrkyllisiä yhdisteitä. Se voisi selittää päänsärkyisyyteni Tempe-kokeilujeni yhteydessä. Päänsäryt laajenivat sitten täysiksi hiivaoireiksi, joten hiiva-allergikot varokaa! Eipä täällä ole juuri näkynyt Tempeä kaupankaan - selitys tofuvalmistajalta oli sen heikko säilyvyys. Säilötty Tempe on kuulemma aika haaste valmistaa. Säilötty Tofu sensijaan on melkoinen makuelämys - sain sitä nyt paikallisesta kaupasta ja pääsin vertailemaan omiin kehitelmiini. Ei ole minulla ollut vaadittavaa kärsivällisyyttä sitä kypsyttää ja vielä seuraavana päivänä mieleen palautuvaa makua ei omista kyhäelmistäni synny. Tekevätko tuttavasi muuten tofua kalsiumjuoksetteella vaiko muulla tavalla? Taitaa se kalsiumin suurellinen saantikin hankaloittaa raudan imeytymistä. Olisi kiva saada vinkkejä miten saisi tofun onnistumaan, kun aina menee pieleen - kalsiumia en siis haluaisi käyttää.


      • Asafoetida
        paulivil kirjoitti:

        Suomen kieli on vähän tiukkapipoista tässä asiassa: 'fermentation' käännetään yleensä hiivakäymiseksi - homekäyminen olisi sitten kai uudissana. Home on tässä kyllä olennainen asia, koska siellä teilläpäinhän on saatu selville, että tuon Rhizopuksen kantaäiti mahdollisesti saa aikaan myrkyllisiä yhdisteitä. Se voisi selittää päänsärkyisyyteni Tempe-kokeilujeni yhteydessä. Päänsäryt laajenivat sitten täysiksi hiivaoireiksi, joten hiiva-allergikot varokaa! Eipä täällä ole juuri näkynyt Tempeä kaupankaan - selitys tofuvalmistajalta oli sen heikko säilyvyys. Säilötty Tempe on kuulemma aika haaste valmistaa. Säilötty Tofu sensijaan on melkoinen makuelämys - sain sitä nyt paikallisesta kaupasta ja pääsin vertailemaan omiin kehitelmiini. Ei ole minulla ollut vaadittavaa kärsivällisyyttä sitä kypsyttää ja vielä seuraavana päivänä mieleen palautuvaa makua ei omista kyhäelmistäni synny. Tekevätko tuttavasi muuten tofua kalsiumjuoksetteella vaiko muulla tavalla? Taitaa se kalsiumin suurellinen saantikin hankaloittaa raudan imeytymistä. Olisi kiva saada vinkkejä miten saisi tofun onnistumaan, kun aina menee pieleen - kalsiumia en siis haluaisi käyttää.

        Kyllä minä tunsin ainakin myös maitohappokäymisen, joka kulkee 'fermentaation' nimellä englanniksi.

        Mutta eipä ole Rhizopus myöskään home vaan ihan ehta lakkisieni:

        http://www.mikrob.slu.se/food/Rizopus/welcome.htm

        Sienet ovat tunnettu allergeeni ja todellakin, monet sisältävät erilaisia myrkkyjä.

        Tofun omasta mausta en ehkä ole riittävästi kiinnostunut, mutta aina kun voin, ostan 'nigari' tofua (tehty magnesiumkloridin avulla). Se kalsiumsulfaatti jota yleensä käytetään ei ole sen kummempi aine kuin kipsi. Hyvässä ja pahassa...

        Miksi en ole kiinnostunut mausta? No, tofua käytän aina vain raaka-aineena joka imee maut muista aineista ja mausteista ja antaa niille oman erityisen vivahteensa. (Kaapissani on yli 50 maustetta ja yrttiä - eversti Sanderson oli amatööri!)


      • jr

        Jep, siellä yksi proteiininlähteistä on soija, kasvisruokavaliossa sen osuus yleensä korostuu. Ko. maissa yksi tärkeimmistä proteiininlähteistä on kuitenkin kala. Anyway ainakin testosteronitason aleneminen näkyy miesten keskimääräisessä lihaskunnossa. Miljardiväestöstä löytyy jo toki poikkeuksiakin sekä koollisesti että älyllisesti.
        Spermaa sitä vastoin on tuntunut riittävän, väestönkasvun nykyiset seuraukset sekä yhden lapsen politiikan seuraukset ovat nähtävissä.

        Niin ja kuten sanoin tutkimuksessa nimenomaan painotettiin aikuisiän muutoksia, jotka korostuvat vanhemmiten.


    • Asafoetida

      Olen vuosikausia syönyt varmaankin kilon tofua viikossa enkä ole huomannut mitään hankaluuksia. Viittaatko tofun/soijan rintasyöpää vähentäviin kemikaaleihin - ne eivät ole varsinaisia naishormoneja vaikka joissain suhteissa niitä muistuttavatkin toiminnaltaan.

      Jos tofu ei maistu (voin antaa minua hyviä vinkkejä miten se saadaan maistumaan!), ovat muut pavut ja linssit erinomaisia proteiinin lähteitä. Ruokayhdistelmät ovat tärkeitä jotta kasvisproteiinit saadaan käyttöön. Riisi ja keitetyt linssit (dhal) ovat tyypillinen intialainen, riisi ja vihreät vihannekset kiinalainen yhdistelmä.

      Kasvissyönti itse asiassa sopii miehille paremmin kuin naisille, koska yksi huomattava hankaluus kasvisruokavaliossa on raudan saanti. Monilla vegetaarinaisilla on 'varastoituneen raudan' puutetta - kuukautiset kun kuluttavat rautaa. Rautavalmisteet saattavat olla tarpeen.

      Hanki aluksi joku 'eurooppalainen' kasviskeittokirja, mutta katso tarkkaan linssi- ja papuohjeita. Euroopan jälkeen Lähi-Itä on 'helpoin' ja lopulta voi jopa kasvaa intialaisen herkkukeittiön harrastajaksi.

      • paulivil

        Kasvispitoinen ruokavalio sopii naisillekin mainiosti kunhan tuon huonosti valmistetun ylituotantosoijan määrää rajoitetaan - se kun vaikeuttaa mm. raudan imeytymistä. Rautaa ei myöskään ole pakko syödä sellaisenaan - pahan makuistakin taitaa olla - vaan voi syödä vaikka mangaanipitoista ruokaa kuten tattaria. Terve elimistö kykenee kyllä valmistamanaan tarvitsemiansa aineksia luonnollisesta ravinnosta.


      • Asafoetida
        paulivil kirjoitti:

        Kasvispitoinen ruokavalio sopii naisillekin mainiosti kunhan tuon huonosti valmistetun ylituotantosoijan määrää rajoitetaan - se kun vaikeuttaa mm. raudan imeytymistä. Rautaa ei myöskään ole pakko syödä sellaisenaan - pahan makuistakin taitaa olla - vaan voi syödä vaikka mangaanipitoista ruokaa kuten tattaria. Terve elimistö kykenee kyllä valmistamanaan tarvitsemiansa aineksia luonnollisesta ravinnosta.

        Silloin kun minä olin koulussa, mangaani ja rauta olivat kaksi ihan eri alkuainetta enkä käsitä miten terve elimistö kykenisi valmistamaan rautaa mangaanista tai mistään muustakaan.

        Jotapaitsi kaikilla ei edes ole terve elimistö.


      • paulivil
        Asafoetida kirjoitti:

        Silloin kun minä olin koulussa, mangaani ja rauta olivat kaksi ihan eri alkuainetta enkä käsitä miten terve elimistö kykenisi valmistamaan rautaa mangaanista tai mistään muustakaan.

        Jotapaitsi kaikilla ei edes ole terve elimistö.

        Taisikin olla teoriaa tuo papukaijana toistamani mangaanijuttu. Tattarissa kuitenkin nuo aineet ovat aika hyvässä tasapainossa ja sen syöminen olisi naiselle erityisesti hyväksi. Kasvisperäisen raudan syöminen suuressa määrin haittaa mangaanin imeytymistä, joten nähdäkseni rautalähteessä pitäisi olla sitäkin. Mangaania olisi hyvä olla luukadon ehkäisemiseksi. Tattarista tehdään mm. eräänlaista nuudelia, joka ei valkoisesta riisistä valmistettua vastaavaa paljoakaan pidempään keittämistä kaipaa.


      • Asafoetida
        paulivil kirjoitti:

        Taisikin olla teoriaa tuo papukaijana toistamani mangaanijuttu. Tattarissa kuitenkin nuo aineet ovat aika hyvässä tasapainossa ja sen syöminen olisi naiselle erityisesti hyväksi. Kasvisperäisen raudan syöminen suuressa määrin haittaa mangaanin imeytymistä, joten nähdäkseni rautalähteessä pitäisi olla sitäkin. Mangaania olisi hyvä olla luukadon ehkäisemiseksi. Tattarista tehdään mm. eräänlaista nuudelia, joka ei valkoisesta riisistä valmistettua vastaavaa paljoakaan pidempään keittämistä kaipaa.

        ... ja alan viestintä on aika sekavaa, täynnä huuhaaheikkejä. Kuka tahansa voi mokata (ja mokaakin.)

        Ja ei niin pahaa että ei hyvääkin: oli erinomaista että otit esiin mangaanin. Muitakin mineraaleja on Suomen maaperässä - ja siis ruokavaliossa - liian vähän.

        Olen itse sitä mieltä että monet (eivät kaikki) imeytymisongelmat todellakin riippuvat kokonaisruokavalista ja aineyhdistelmistä. Ja myös sitä mieltä että kasvisruokavalio ei sovi aina ja kaikille - tasapainoinen vegetaarinen dieetti on kovaa työtä! Kaninruoalla ei todellakaan elä ja mm. omassa perheessäni liuta ruoka-aineallergioita (ml. vaimoni laktoosi-intoleranssi) eivät myöskään helpota.

        Tattari on hyvin yleinen nuudelien raaka-aine Japanissa. Söimme niitä eräässä vaiheessa paljonkin, kun vuoden verran jouduimme tekemään kaikki ateriat noin 20 raaka-aineen listasta, allergiasyistä. Ei vehnää, ei maitotuotteita, ei valkosipulia, ei tomaatteja, ei pähkinöitä...


      • saaristolainen
        Asafoetida kirjoitti:

        ... ja alan viestintä on aika sekavaa, täynnä huuhaaheikkejä. Kuka tahansa voi mokata (ja mokaakin.)

        Ja ei niin pahaa että ei hyvääkin: oli erinomaista että otit esiin mangaanin. Muitakin mineraaleja on Suomen maaperässä - ja siis ruokavaliossa - liian vähän.

        Olen itse sitä mieltä että monet (eivät kaikki) imeytymisongelmat todellakin riippuvat kokonaisruokavalista ja aineyhdistelmistä. Ja myös sitä mieltä että kasvisruokavalio ei sovi aina ja kaikille - tasapainoinen vegetaarinen dieetti on kovaa työtä! Kaninruoalla ei todellakaan elä ja mm. omassa perheessäni liuta ruoka-aineallergioita (ml. vaimoni laktoosi-intoleranssi) eivät myöskään helpota.

        Tattari on hyvin yleinen nuudelien raaka-aine Japanissa. Söimme niitä eräässä vaiheessa paljonkin, kun vuoden verran jouduimme tekemään kaikki ateriat noin 20 raaka-aineen listasta, allergiasyistä. Ei vehnää, ei maitotuotteita, ei valkosipulia, ei tomaatteja, ei pähkinöitä...

        Kun itse yritän kohtuuden rajoissa elää niin, että
        kuormittaisin yhteistä ympäristöämme mahdollisimman vähän,
        kammotta lukea tätä soija-tofu-keskustelua.

        Kaikki ravinto tai ainakin pääosa siitä mitä syö kannattaa
        hankkia mahdollisimman läheltä. Kaukaisten maiden tänne
        rahdatut ja teollisesti käsitellyt raaka-aineet ovat
        niin kaukana luonnollisesta ravinnosta kuin olla voi!

        Niinpä esim. Kiinassa on mielekästä käyttää soijaa
        ja lihaa vain niukasti. Meillä Suomessa ekologinen
        ruokavalio koostuu kotimaisista kasviksista, juureksista,
        viljasta, marjoista ja hedelmistä sekä maitotuotteista,
        lihasta ja kalasta. Mitä kauempana päiväntasaajasta
        ollaan, sitä mielekkäämpää on lihan ja varsinkin kalan
        sisällyttäminen ruokavalioon. Tietenkin tehotuotettua lihaa pitää
        välttää ja valita kotimaisia perinteisin keinoin pyydettyjä
        kaloja.

        Se, joka suosii tuontiruokaa suosii turhaa öljyn polttamista
        ja usein vielä kestämättömiä viljelymenetelmiä!


      • jr

        Naisillehan soijan todettiin sopivan.

        "...Soija sisältää ns. fytoestrogeenejä, joista on hyötyä naisille esimerkiksi rintasyövän ehkäisyssä. Miehillä soijan ja soijaproteiinin on osoitettu laskevan selvästi testosteronitasoa ja ehkäisevän luontaisen estrogeenin positiivisia vaikutuksia. Näistä jälkimmäinen ilmenee mm. aivotoimintojen heikkenemisenä..."

        Kyseessä on siis monimutkainen biokemiallinen prosesssi. Samoin kuten testosteronitason nousu miehellä, nostaa myös estrogeenitasoa. Kun tuodaan kehon ulkopuolelta testosteronia elimistöön. Seurauksina on mm gynekomastia eli rintarauhasen kasvu... vica versa

        Linssit ja pavut eivät valitettavasti riitä proteiinini lähteeksi. Tarvitsen päivittäin liikuntaharrasteeni vuoksi noin 300 grammaa proteiiniä (104kg). Jo 100 gramman proteiinimäärään saisi papuja ja linsseja syödä 2-5 kiloa päivässä. Lisäksi kasvikunnan proteiinien ongelma on niiden yksipuolisuus. Niistä ei saa kovin helposti tarvittavia aminohappoja. Maidon ja kalan mukaan ottaminen ratkaisee ongelman. Viikonloppunakin oli käytävä ongella... =)

        Olet oikeassa raudan saanti on naisille yksi kasvisruokavalion huomioonotettavista asioista.


      • jr
        saaristolainen kirjoitti:

        Kun itse yritän kohtuuden rajoissa elää niin, että
        kuormittaisin yhteistä ympäristöämme mahdollisimman vähän,
        kammotta lukea tätä soija-tofu-keskustelua.

        Kaikki ravinto tai ainakin pääosa siitä mitä syö kannattaa
        hankkia mahdollisimman läheltä. Kaukaisten maiden tänne
        rahdatut ja teollisesti käsitellyt raaka-aineet ovat
        niin kaukana luonnollisesta ravinnosta kuin olla voi!

        Niinpä esim. Kiinassa on mielekästä käyttää soijaa
        ja lihaa vain niukasti. Meillä Suomessa ekologinen
        ruokavalio koostuu kotimaisista kasviksista, juureksista,
        viljasta, marjoista ja hedelmistä sekä maitotuotteista,
        lihasta ja kalasta. Mitä kauempana päiväntasaajasta
        ollaan, sitä mielekkäämpää on lihan ja varsinkin kalan
        sisällyttäminen ruokavalioon. Tietenkin tehotuotettua lihaa pitää
        välttää ja valita kotimaisia perinteisin keinoin pyydettyjä
        kaloja.

        Se, joka suosii tuontiruokaa suosii turhaa öljyn polttamista
        ja usein vielä kestämättömiä viljelymenetelmiä!

        hmmm. esitit varsin hyvän pointin. Ehkä sittenkin voin tätä kautta pyrkiä parantamaan omaatuntoani. Särjessä on muuten noin 18 % protskuu, fileessä hiukan enemmän. Sitä riittää ja särjen sininen file ei ole laitettuna hassumman makuista. Itseasiassa sen syöminenhän taitaa olla varsinainen ympäristöteko noin kokonaisekologisesti ajateltuna.
        Metsästyskortin suorittaneena olen myös huomannut käytännön tasolla metsästäjien tekevän paljon riistanhoidollista ja ekologista työtä...


      • Asafoetida
        saaristolainen kirjoitti:

        Kun itse yritän kohtuuden rajoissa elää niin, että
        kuormittaisin yhteistä ympäristöämme mahdollisimman vähän,
        kammotta lukea tätä soija-tofu-keskustelua.

        Kaikki ravinto tai ainakin pääosa siitä mitä syö kannattaa
        hankkia mahdollisimman läheltä. Kaukaisten maiden tänne
        rahdatut ja teollisesti käsitellyt raaka-aineet ovat
        niin kaukana luonnollisesta ravinnosta kuin olla voi!

        Niinpä esim. Kiinassa on mielekästä käyttää soijaa
        ja lihaa vain niukasti. Meillä Suomessa ekologinen
        ruokavalio koostuu kotimaisista kasviksista, juureksista,
        viljasta, marjoista ja hedelmistä sekä maitotuotteista,
        lihasta ja kalasta. Mitä kauempana päiväntasaajasta
        ollaan, sitä mielekkäämpää on lihan ja varsinkin kalan
        sisällyttäminen ruokavalioon. Tietenkin tehotuotettua lihaa pitää
        välttää ja valita kotimaisia perinteisin keinoin pyydettyjä
        kaloja.

        Se, joka suosii tuontiruokaa suosii turhaa öljyn polttamista
        ja usein vielä kestämättömiä viljelymenetelmiä!

        Kun vielä asuin Suomessa, en oikein vakavasti yrittäanytkään olla vegetaari, koska se olisi joko ollut liian yksipuolista tai sitten tuontitavaran varassa.

        (Ja olen näillä palstoilla silloin tällöin huomauttanut juuri samasta asiasta.)


      • Asafoetida
        jr kirjoitti:

        Naisillehan soijan todettiin sopivan.

        "...Soija sisältää ns. fytoestrogeenejä, joista on hyötyä naisille esimerkiksi rintasyövän ehkäisyssä. Miehillä soijan ja soijaproteiinin on osoitettu laskevan selvästi testosteronitasoa ja ehkäisevän luontaisen estrogeenin positiivisia vaikutuksia. Näistä jälkimmäinen ilmenee mm. aivotoimintojen heikkenemisenä..."

        Kyseessä on siis monimutkainen biokemiallinen prosesssi. Samoin kuten testosteronitason nousu miehellä, nostaa myös estrogeenitasoa. Kun tuodaan kehon ulkopuolelta testosteronia elimistöön. Seurauksina on mm gynekomastia eli rintarauhasen kasvu... vica versa

        Linssit ja pavut eivät valitettavasti riitä proteiinini lähteeksi. Tarvitsen päivittäin liikuntaharrasteeni vuoksi noin 300 grammaa proteiiniä (104kg). Jo 100 gramman proteiinimäärään saisi papuja ja linsseja syödä 2-5 kiloa päivässä. Lisäksi kasvikunnan proteiinien ongelma on niiden yksipuolisuus. Niistä ei saa kovin helposti tarvittavia aminohappoja. Maidon ja kalan mukaan ottaminen ratkaisee ongelman. Viikonloppunakin oli käytävä ongella... =)

        Olet oikeassa raudan saanti on naisille yksi kasvisruokavalion huomioonotettavista asioista.

        Minun iässäni ei sperman laatu enää huoleta ja enin fyysinen harjoitus mitä saan on TV:n kaukosäätimen etsiminen. Mutta saitpa minut uteliaaksi!

        http://healthlink.mcw.edu/article/956023696.html

        oli aika masentavaa luettavaa aivotyöntekijälle joka ei aio jäädä eläkkeelle - ehkäpä pitää vielä kerran yrittää vähentää tofun syöntiä! Ja ottaa eturauhassyöpä- ja aivohalvausriskit.

        Onglema vain on se että me käytämme tofua paljon intialaisessa ruoassa 'panir' juuston korvikkeena, koska vaimoni ei voi/saa käyttää maitotuotteita kuin minimaalisesti (aina ei ollenkaan - yksi keksi saattaa pistää systeemin sekaisin viikoksi.)


      • jr
        Asafoetida kirjoitti:

        Minun iässäni ei sperman laatu enää huoleta ja enin fyysinen harjoitus mitä saan on TV:n kaukosäätimen etsiminen. Mutta saitpa minut uteliaaksi!

        http://healthlink.mcw.edu/article/956023696.html

        oli aika masentavaa luettavaa aivotyöntekijälle joka ei aio jäädä eläkkeelle - ehkäpä pitää vielä kerran yrittää vähentää tofun syöntiä! Ja ottaa eturauhassyöpä- ja aivohalvausriskit.

        Onglema vain on se että me käytämme tofua paljon intialaisessa ruoassa 'panir' juuston korvikkeena, koska vaimoni ei voi/saa käyttää maitotuotteita kuin minimaalisesti (aina ei ollenkaan - yksi keksi saattaa pistää systeemin sekaisin viikoksi.)

        Olen itse tehnyt aika radikaalin muutoksen omiin ruokailutottumuksiini lähinnä korkean kolesterolitason vuoksi. Liikunnasta ja alkoholinkäytöstä =) huolimatta kolesteroli on kohonnut, liekö taustalla korkea testosteronitaso, joka "huonontaa" tältä osin veriarvoja. Käytän itsekin soijaa bulkkiproteiininä jonkin verran, koska se on halpaa... No joku kompromissi lienee paras.

        Tää nyt menee taas uskomusten puolelle, niinkuin kaikessa rohdostuotteissa, mutta oletteko kokeilleet ternimaitoa, colostrumia? Se sisältää suhteettomasti heraprotskuu ja suhteellisen paljon immunoglobuliinejä immuunivastetta paratavia aineita. Jotkut ovat siitä löytäneet helpotusta mm. allergioihin (immuunivaste) tai laktoosi-intoleranssiin.

        tässä erään asiantuntijan tiivistelmä

        http://www.keho.net/keho.php?&m=magazine&id=75&part=read&cat=7


      • Asafoetida
        jr kirjoitti:

        Olen itse tehnyt aika radikaalin muutoksen omiin ruokailutottumuksiini lähinnä korkean kolesterolitason vuoksi. Liikunnasta ja alkoholinkäytöstä =) huolimatta kolesteroli on kohonnut, liekö taustalla korkea testosteronitaso, joka "huonontaa" tältä osin veriarvoja. Käytän itsekin soijaa bulkkiproteiininä jonkin verran, koska se on halpaa... No joku kompromissi lienee paras.

        Tää nyt menee taas uskomusten puolelle, niinkuin kaikessa rohdostuotteissa, mutta oletteko kokeilleet ternimaitoa, colostrumia? Se sisältää suhteettomasti heraprotskuu ja suhteellisen paljon immunoglobuliinejä immuunivastetta paratavia aineita. Jotkut ovat siitä löytäneet helpotusta mm. allergioihin (immuunivaste) tai laktoosi-intoleranssiin.

        tässä erään asiantuntijan tiivistelmä

        http://www.keho.net/keho.php?&m=magazine&id=75&part=read&cat=7

        Olen aika epäileväinen pillereiden yms. suhteen etenkin kun yksi pilleri parantaa kaikki vaivat - ja tuoretta ternimaitoa en todellakaan tiedä olevan saatavilla. (Äitini joskus hankki sitä jostain maalta ja teki aika kummallisen makuista 'juustoa' siitä - en oikein pitänyt.) Ja sitten on se laktoosiongelma...

        Joo, kyllä tässä on välillä mietitty kalakauppaan menemistä!


      • jr
        Asafoetida kirjoitti:

        Olen aika epäileväinen pillereiden yms. suhteen etenkin kun yksi pilleri parantaa kaikki vaivat - ja tuoretta ternimaitoa en todellakaan tiedä olevan saatavilla. (Äitini joskus hankki sitä jostain maalta ja teki aika kummallisen makuista 'juustoa' siitä - en oikein pitänyt.) Ja sitten on se laktoosiongelma...

        Joo, kyllä tässä on välillä mietitty kalakauppaan menemistä!

        Tottahan se on ettei yksi tuote kaikkiin vaivoihin tehoa... propaganda on aikas rankkaa ternimaidon suhteen, sekun taitaa osittain olla verkostomarkkinoinnin kohteena. mm rytsölä tais olla yx hommaan alkuunpanijoista. Ainakin hintaa tuotteelle tulee, koska jokatapauksessa se pari nappii ei todellakaan riitä.

        mitäs nimimerkkis muuten tarkoittaa tai ketä?


      • Asafoetida
        jr kirjoitti:

        Tottahan se on ettei yksi tuote kaikkiin vaivoihin tehoa... propaganda on aikas rankkaa ternimaidon suhteen, sekun taitaa osittain olla verkostomarkkinoinnin kohteena. mm rytsölä tais olla yx hommaan alkuunpanijoista. Ainakin hintaa tuotteelle tulee, koska jokatapauksessa se pari nappii ei todellakaan riitä.

        mitäs nimimerkkis muuten tarkoittaa tai ketä?

        intialaisen keittiön tärkeimpiä mausteita (noin 10 muun ohella). Tunnetaan myös kiinalaisella nimellä hing ja suomalaisella apteekkinimellä pirunpihka. Valmistetaan jättiläisukonputken 'maitiaisnesteestä' (? - alkaa suomenkieli kangertaa joskus) syntyvästä hartsista ja normaali 'keittïölaatu' on jauhettua hartsia johon on sekoitettu esim. riisi- tai vehnäjauhoja.

        Kokemukseni mukaan vaikea saada Suomesta - itse hankin sitä Hare Krishna -temppelistä Helsingissä. He käyttävät Vandevi -merkkistä asafoetidaa, joka onkin laadultaan parasta mitä olen käyttänyt.

        Asafoetida korvaa tiukassa Veda (Ayurveda) -keittämisessä tavallaan valkosipulin (jota Vedan mukaan ei saa käyttää) koska antaa 'idealtaan' amantapaisen maku/tuoksuyhdistelmän. Etelä-Intiassa ja Sri Lankassa valkosipuli tuskin kasvaisikaan - tamilikeittiössä asafoetida on hyvin keskeisessä asemassa. Normaali määrä 4 hengen ruoassa on semmoinen reipas veitsenkärjellinen - vahvaa tavaraa.

        Intialaisessa keittiössä mausteita käytetään monin mielenkiintoisin tavoin, usein 'temperoimalla' - joko kuivapaahtaen tai öljyssä kuumentaen ('varghi'.) Asafoetida on ensimmäinen raaka-aine joka pataan pannaan, kuumaan voirasvaan (ghee), sitten esim. sinapinsiemenet, kuminansiemenet, tuore chili ja inkivääri. Noin niinkuin tyypillisesti.

        Loppumaustaminen tapahtuu tyypillisesti maustetahnalla (joiden irvikuvia myydään 'curry paste' nimellä purkeissa) ruoan ollessa kutakuinkin valmista. Paitsi että dhal keitetään ensin valmiiksi ja sitten siihen lisätään koko mausteseos 'varghi' -menetelmällä, siis kuumassa gheessä.

        Intialainen ruoka ei kuitenkaan ole kovinkaan vahvasti maustettua, itse asiassa. Aina aromaattista ja toisinaan, etelässä, melko chilipitoistakin, mutta ei mitään sellaista kuin indonesialainen. Lontoon intialaiset ravintolat eivät juurikaan tarjoile intialaista ruokaa...

        Hare Krishna -liike uskoo että kun joku syö tarpeeksi asafoetidaa, hän lopulta alkaa uskoa Krishnaan. No, en ole vielä huomannut...


      • jr
        Asafoetida kirjoitti:

        intialaisen keittiön tärkeimpiä mausteita (noin 10 muun ohella). Tunnetaan myös kiinalaisella nimellä hing ja suomalaisella apteekkinimellä pirunpihka. Valmistetaan jättiläisukonputken 'maitiaisnesteestä' (? - alkaa suomenkieli kangertaa joskus) syntyvästä hartsista ja normaali 'keittïölaatu' on jauhettua hartsia johon on sekoitettu esim. riisi- tai vehnäjauhoja.

        Kokemukseni mukaan vaikea saada Suomesta - itse hankin sitä Hare Krishna -temppelistä Helsingissä. He käyttävät Vandevi -merkkistä asafoetidaa, joka onkin laadultaan parasta mitä olen käyttänyt.

        Asafoetida korvaa tiukassa Veda (Ayurveda) -keittämisessä tavallaan valkosipulin (jota Vedan mukaan ei saa käyttää) koska antaa 'idealtaan' amantapaisen maku/tuoksuyhdistelmän. Etelä-Intiassa ja Sri Lankassa valkosipuli tuskin kasvaisikaan - tamilikeittiössä asafoetida on hyvin keskeisessä asemassa. Normaali määrä 4 hengen ruoassa on semmoinen reipas veitsenkärjellinen - vahvaa tavaraa.

        Intialaisessa keittiössä mausteita käytetään monin mielenkiintoisin tavoin, usein 'temperoimalla' - joko kuivapaahtaen tai öljyssä kuumentaen ('varghi'.) Asafoetida on ensimmäinen raaka-aine joka pataan pannaan, kuumaan voirasvaan (ghee), sitten esim. sinapinsiemenet, kuminansiemenet, tuore chili ja inkivääri. Noin niinkuin tyypillisesti.

        Loppumaustaminen tapahtuu tyypillisesti maustetahnalla (joiden irvikuvia myydään 'curry paste' nimellä purkeissa) ruoan ollessa kutakuinkin valmista. Paitsi että dhal keitetään ensin valmiiksi ja sitten siihen lisätään koko mausteseos 'varghi' -menetelmällä, siis kuumassa gheessä.

        Intialainen ruoka ei kuitenkaan ole kovinkaan vahvasti maustettua, itse asiassa. Aina aromaattista ja toisinaan, etelässä, melko chilipitoistakin, mutta ei mitään sellaista kuin indonesialainen. Lontoon intialaiset ravintolat eivät juurikaan tarjoile intialaista ruokaa...

        Hare Krishna -liike uskoo että kun joku syö tarpeeksi asafoetidaa, hän lopulta alkaa uskoa Krishnaan. No, en ole vielä huomannut...

        Varsin seikkaperäisestä ja mielenkiintoisesta analyysistä nimimerkkisi suhteen =)
        Stydy mauste siis


      • paulivil
        Asafoetida kirjoitti:

        intialaisen keittiön tärkeimpiä mausteita (noin 10 muun ohella). Tunnetaan myös kiinalaisella nimellä hing ja suomalaisella apteekkinimellä pirunpihka. Valmistetaan jättiläisukonputken 'maitiaisnesteestä' (? - alkaa suomenkieli kangertaa joskus) syntyvästä hartsista ja normaali 'keittïölaatu' on jauhettua hartsia johon on sekoitettu esim. riisi- tai vehnäjauhoja.

        Kokemukseni mukaan vaikea saada Suomesta - itse hankin sitä Hare Krishna -temppelistä Helsingissä. He käyttävät Vandevi -merkkistä asafoetidaa, joka onkin laadultaan parasta mitä olen käyttänyt.

        Asafoetida korvaa tiukassa Veda (Ayurveda) -keittämisessä tavallaan valkosipulin (jota Vedan mukaan ei saa käyttää) koska antaa 'idealtaan' amantapaisen maku/tuoksuyhdistelmän. Etelä-Intiassa ja Sri Lankassa valkosipuli tuskin kasvaisikaan - tamilikeittiössä asafoetida on hyvin keskeisessä asemassa. Normaali määrä 4 hengen ruoassa on semmoinen reipas veitsenkärjellinen - vahvaa tavaraa.

        Intialaisessa keittiössä mausteita käytetään monin mielenkiintoisin tavoin, usein 'temperoimalla' - joko kuivapaahtaen tai öljyssä kuumentaen ('varghi'.) Asafoetida on ensimmäinen raaka-aine joka pataan pannaan, kuumaan voirasvaan (ghee), sitten esim. sinapinsiemenet, kuminansiemenet, tuore chili ja inkivääri. Noin niinkuin tyypillisesti.

        Loppumaustaminen tapahtuu tyypillisesti maustetahnalla (joiden irvikuvia myydään 'curry paste' nimellä purkeissa) ruoan ollessa kutakuinkin valmista. Paitsi että dhal keitetään ensin valmiiksi ja sitten siihen lisätään koko mausteseos 'varghi' -menetelmällä, siis kuumassa gheessä.

        Intialainen ruoka ei kuitenkaan ole kovinkaan vahvasti maustettua, itse asiassa. Aina aromaattista ja toisinaan, etelässä, melko chilipitoistakin, mutta ei mitään sellaista kuin indonesialainen. Lontoon intialaiset ravintolat eivät juurikaan tarjoile intialaista ruokaa...

        Hare Krishna -liike uskoo että kun joku syö tarpeeksi asafoetidaa, hän lopulta alkaa uskoa Krishnaan. No, en ole vielä huomannut...

        Sillä sievistellen sanotulla hajupihkalla saa kuulemma villiintyneen hiivan kuriin - olisi kiva kokeilla:-) Ei täällä Suomessa juuri kokonaista jeeraakaan ole näkynyt, vaikkakin aika vähän olen sellaista metsästänyt. Mä olen kerran käynyt Hare Krishna tilaisuudessa, mutta se ruoka maistui muistaakseni aika miedolta. Linssipöperöni kaipaisivat kyllä joskus jotakin vaihtelua - sain sentään kiinalaista pippurista furua mausteeksi - suosittelen kovasti! Yön yli jääkaapissa muhittuaan tarka dhalin -tapaiseni sulaa huomattavasti helpommin. Onko siihen muuten oikeaoppista laittaa tavallista sipulia? Laitoin aluksi tavallista paistettua ja sain kaameaa närästystä. Hapatettu sipuli on toiminut paremmin, mutta ei juuri tuo makua.


      • paulivil
        jr kirjoitti:

        Naisillehan soijan todettiin sopivan.

        "...Soija sisältää ns. fytoestrogeenejä, joista on hyötyä naisille esimerkiksi rintasyövän ehkäisyssä. Miehillä soijan ja soijaproteiinin on osoitettu laskevan selvästi testosteronitasoa ja ehkäisevän luontaisen estrogeenin positiivisia vaikutuksia. Näistä jälkimmäinen ilmenee mm. aivotoimintojen heikkenemisenä..."

        Kyseessä on siis monimutkainen biokemiallinen prosesssi. Samoin kuten testosteronitason nousu miehellä, nostaa myös estrogeenitasoa. Kun tuodaan kehon ulkopuolelta testosteronia elimistöön. Seurauksina on mm gynekomastia eli rintarauhasen kasvu... vica versa

        Linssit ja pavut eivät valitettavasti riitä proteiinini lähteeksi. Tarvitsen päivittäin liikuntaharrasteeni vuoksi noin 300 grammaa proteiiniä (104kg). Jo 100 gramman proteiinimäärään saisi papuja ja linsseja syödä 2-5 kiloa päivässä. Lisäksi kasvikunnan proteiinien ongelma on niiden yksipuolisuus. Niistä ei saa kovin helposti tarvittavia aminohappoja. Maidon ja kalan mukaan ottaminen ratkaisee ongelman. Viikonloppunakin oli käytävä ongella... =)

        Olet oikeassa raudan saanti on naisille yksi kasvisruokavalion huomioonotettavista asioista.

        Ainoastaan länsimaistuneet ihmiset koettavat älyllistää tätä soijansyöntiä. Älyllistämisellä mennään sitten metsään, kun koetetaan huipputeknologialla luoda lihaa muistuttavia soijaruokia ja piilotetaan kehnosti valmistettua soijarehua pihveihin sun muihin korvikkeisiin. Sitten ihmetellään miksi tulee ongelmia kun ensin syötetään ihmisille eläinten rehua. Soija pitää kärsivällisesti ja rakkaudella valmistaa, että se olisi maukasta ja ravintoarvoiltaan arvokasta! Iäkkäämmät japanilaiset naiset eivät kaipaa mitään lihomista ja rintasyöpää aiheuttavia hormonin korvaushoitoja, koska heidän suosimiensa perinteisten _maukkaiden_ soijaruokien miedommin vaikuttavat viestissäsikin mainitut fytoestrogeenit hoitavat kuumat aallot sun muut pois päiväjärjestyksestä. Lisäksi luusto pysyy natto-perinneruoan - todella mukavan makuista muuten - ansiosta kunnossa. Täällä Suomessa lääkeyhtiön rahoittama luontaistuotepropagandaa harjoittava yhtiö tekee mielestäni todellista myyräntyötä markkinoidessaan länsimaistuneita soijatuotteitaan isolla tuuballa. Onkohan siinä lääkeyhtiön intressit taustalla kenties - pääsevät pian kauppaamaan lääkkeitään, kun ihmiset ensin tekevät itsensä kipeiksi syömällä heidän markkinoille junailemiansa rehuja?


      • Asafoetida
        paulivil kirjoitti:

        Sillä sievistellen sanotulla hajupihkalla saa kuulemma villiintyneen hiivan kuriin - olisi kiva kokeilla:-) Ei täällä Suomessa juuri kokonaista jeeraakaan ole näkynyt, vaikkakin aika vähän olen sellaista metsästänyt. Mä olen kerran käynyt Hare Krishna tilaisuudessa, mutta se ruoka maistui muistaakseni aika miedolta. Linssipöperöni kaipaisivat kyllä joskus jotakin vaihtelua - sain sentään kiinalaista pippurista furua mausteeksi - suosittelen kovasti! Yön yli jääkaapissa muhittuaan tarka dhalin -tapaiseni sulaa huomattavasti helpommin. Onko siihen muuten oikeaoppista laittaa tavallista sipulia? Laitoin aluksi tavallista paistettua ja sain kaameaa närästystä. Hapatettu sipuli on toiminut paremmin, mutta ei juuri tuo makua.

        Luulenpa että aloitan ihan uuden keskustelun mausteista - menee hiukan yli ja ohi tämän aiheen.

        Itsekin haluaisin kuulla hyviä vinkkejä...


      • paulivil
        paulivil kirjoitti:

        Ainoastaan länsimaistuneet ihmiset koettavat älyllistää tätä soijansyöntiä. Älyllistämisellä mennään sitten metsään, kun koetetaan huipputeknologialla luoda lihaa muistuttavia soijaruokia ja piilotetaan kehnosti valmistettua soijarehua pihveihin sun muihin korvikkeisiin. Sitten ihmetellään miksi tulee ongelmia kun ensin syötetään ihmisille eläinten rehua. Soija pitää kärsivällisesti ja rakkaudella valmistaa, että se olisi maukasta ja ravintoarvoiltaan arvokasta! Iäkkäämmät japanilaiset naiset eivät kaipaa mitään lihomista ja rintasyöpää aiheuttavia hormonin korvaushoitoja, koska heidän suosimiensa perinteisten _maukkaiden_ soijaruokien miedommin vaikuttavat viestissäsikin mainitut fytoestrogeenit hoitavat kuumat aallot sun muut pois päiväjärjestyksestä. Lisäksi luusto pysyy natto-perinneruoan - todella mukavan makuista muuten - ansiosta kunnossa. Täällä Suomessa lääkeyhtiön rahoittama luontaistuotepropagandaa harjoittava yhtiö tekee mielestäni todellista myyräntyötä markkinoidessaan länsimaistuneita soijatuotteitaan isolla tuuballa. Onkohan siinä lääkeyhtiön intressit taustalla kenties - pääsevät pian kauppaamaan lääkkeitään, kun ihmiset ensin tekevät itsensä kipeiksi syömällä heidän markkinoille junailemiansa rehuja?

        Onhan tuolla mustamaalaamallani nimeltämainitsemattomalla firmalla ollut eräs aika hyväkin soijatuote kaupan eli maitohappokäytetyt soijapavut erilaisten lisukkeiden kera - sitä vain aika harvoin näkyy myytävänä missään. Unohdettu herkku. Maitohappokäyminen ei ehkä ole yhtä tehokas soijapapujen muokkaaja kuin nattobasilli tai homesieni.


      • jr
        paulivil kirjoitti:

        Ainoastaan länsimaistuneet ihmiset koettavat älyllistää tätä soijansyöntiä. Älyllistämisellä mennään sitten metsään, kun koetetaan huipputeknologialla luoda lihaa muistuttavia soijaruokia ja piilotetaan kehnosti valmistettua soijarehua pihveihin sun muihin korvikkeisiin. Sitten ihmetellään miksi tulee ongelmia kun ensin syötetään ihmisille eläinten rehua. Soija pitää kärsivällisesti ja rakkaudella valmistaa, että se olisi maukasta ja ravintoarvoiltaan arvokasta! Iäkkäämmät japanilaiset naiset eivät kaipaa mitään lihomista ja rintasyöpää aiheuttavia hormonin korvaushoitoja, koska heidän suosimiensa perinteisten _maukkaiden_ soijaruokien miedommin vaikuttavat viestissäsikin mainitut fytoestrogeenit hoitavat kuumat aallot sun muut pois päiväjärjestyksestä. Lisäksi luusto pysyy natto-perinneruoan - todella mukavan makuista muuten - ansiosta kunnossa. Täällä Suomessa lääkeyhtiön rahoittama luontaistuotepropagandaa harjoittava yhtiö tekee mielestäni todellista myyräntyötä markkinoidessaan länsimaistuneita soijatuotteitaan isolla tuuballa. Onkohan siinä lääkeyhtiön intressit taustalla kenties - pääsevät pian kauppaamaan lääkkeitään, kun ihmiset ensin tekevät itsensä kipeiksi syömällä heidän markkinoille junailemiansa rehuja?

        Tuli mökillä pyörähdettyy ja siinä saunan jälkeen turistiin yhden sm-tason yleisurheilijoita valmentavan ja yhden kuopiosta valmistuneen kanssa just noista soija etc ravinnosta.

        Molemmat oli jo vuosia sitten olleet tietoisia soijan sopimattomuudesta miehen ja varsinkin urheilevan miehen ruokavalioon. Naisille se sopii, kuten jo aikaisemmin tuli todettua. Toki sitä paljon ruokiin piilotetaan ja urheilijoiden lisäravinteisiin oikeastaan sen takia, että se on halvinta. Kuitenkin vakavasti urheiluun suhtautuva miespuolinen henkilö on soijaa välttänyt jo pitkään ja valitsee lisäravinteikseen sen hiukan kalliimman vaihtoehdon. Tulipahan turistuu muuten kielletyistä lisäravinteista ja niiden käytöstä mutta taidan kirjoitella siitä tonne toiselle palstalle =).
        Helkutin hyvä ilma oli muuten.


    • pertti.jorma

      "Oikeastaan funtsin tätä, koska ed. ruokavalion noudattaminen on yleistymässä ja esim proteiinin lähteeksi tarjottu soija soveltuu kyllä naisille hyvin, mutta ei missään tapauksessa sovellu miehelle. "

      Jonkinlaisia faktoja siitä ettei sovi miehille?

      Itse olen kasvissyöjä ollut pitkään, soijaa kiskonut lähes päivittäin. Mitä itse olen aikojen saatossa huomannut, hiukset pysyneet päässä toisin kuin suvun muilla miespuolisilla (sekasyöjät), kenties kasvisruoan ja varsinkin soijan korkean estrogeenipitoisuuden vuoksi, sekä ihon karvoitus on melko vähäistä mikä tietenkin on hyvä asia, vaimokin tykkää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      107
      2745
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2385
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      21
      2290
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1876
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1610
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      167
      1324
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      280
      1149
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1014
    10. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      179
      936
    Aihe