Löytyisikö marokkolaisen leivän resepti?
Minkä kanssa leipää syödään?
Leivän pehmeys miellytti.
Marokkolainen leipä
7
7348
Vastaukset
- zaatar
ohjeita löytyy reseptilaatikossani useitakin, pitäisi vain penkoa.
- nam!
Makuelämyksiä on herättänyt leipä, joka on muhkea ja pinnalla mausteita. Olisin todella kiitollinen, jos voisin saada ohjeen ja onnistua ehkä kotikonstein loihtimaan upean makuelämyksen. Pohjoisafrikkalainen ruokaperinne on ajankohtainen muutenkin, saisimpa lisä valaistusta siihenkin. Ruoka-ainekset ovat jo jokseenkin tuttuja, mutta hyvät reseptit uupuvat, tai ainakin virkistystä niihin. Mausteista olisi kiva tietää lisää, sumakki...
- zaatar
nam! kirjoitti:
Makuelämyksiä on herättänyt leipä, joka on muhkea ja pinnalla mausteita. Olisin todella kiitollinen, jos voisin saada ohjeen ja onnistua ehkä kotikonstein loihtimaan upean makuelämyksen. Pohjoisafrikkalainen ruokaperinne on ajankohtainen muutenkin, saisimpa lisä valaistusta siihenkin. Ruoka-ainekset ovat jo jokseenkin tuttuja, mutta hyvät reseptit uupuvat, tai ainakin virkistystä niihin. Mausteista olisi kiva tietää lisää, sumakki...
En ole vieraillut Marokossa tai muissa Pohjois-Afrikan maissa enkä osaa sanoa, mitä leipää siellä syödään, mutta tunnen paljon alkuperäisiä marokkolaisia ja tunisialaisia, joiden kokkaamiskyvyistä olen saanut nauttia. Pohjoisafrikkalainen ruokakulttuuri on todellakin kiinnostuksen arvoinen ja se on paljon muutakin kuin kuskus ja mufleta. Varsinkin tunisialaiset ja marokkolaiset kalaruuat ovat vertaansa vailla.
Marokkolaisen keittiön salaisuus piilee tosiaankin mausteissa, niiden laadussa ja annostuksessa. Hyvästä marokkolaisesta maustekaupasta löytyy lähes 100 lajia erilaisia mausteita ja yrttejä. Ruokalajit vaihtelevat alueittain ja niiden maustaminen myös.
Toinen marokkolaisen ruuan salaisuus on hidas keittäminen, jonka aikana koko talo ja sen ympäristö täyttyy herkullisista aromeista lisäten näin ruokahalua entisestäänkin.
Kuuluisin marokkolaisista mausteista on kai Ras el-Hanut maustesekoitus. Alkuperäinen sekoitus koostuu 27:stä eri maustelajista, mutta jokapäiväisessä käytössä pärjää kyllä kymmenkunta maustetta sisältävällä seoksellakin.
Sumak on tuttu mauste kaikissa lähi-idän maiden keittiöissä, mutta ei ole erikoisen olennainen marokkolaisille ruuille.
Sumak jauhetaan samannimisen puun (lat. nimi Rhus coriaria) kuivatuista hedelmistä. Se kasvaa kaikissa välimeren maissa ja sen punaruskeat, samettikarvaiset, hedelmärypäleet kypsyvät keskikesällä ja juuri nyt sitä on saatavilla tuoreena paikallisilla markkinoilla. Sen maku on lähinnä sitruunamaisen hapan, jauhettuna vähän 'verenmakuinen', koska siihen lisätään yleensä suolaa.
Sumakia käytettiin aikoinaan nahkanparkkauksessa, nykyään lähinnä mausteena ja rohtona. Se sopii hyvin sipuliruokiin, esim. uunibroileriin runsaan sipulin kera tai tuoreeseen sipulisalaattiin. Ja tietenkin sitä käytetään myös zaatar-maustesekoitukseen - zaatar
nam! kirjoitti:
Makuelämyksiä on herättänyt leipä, joka on muhkea ja pinnalla mausteita. Olisin todella kiitollinen, jos voisin saada ohjeen ja onnistua ehkä kotikonstein loihtimaan upean makuelämyksen. Pohjoisafrikkalainen ruokaperinne on ajankohtainen muutenkin, saisimpa lisä valaistusta siihenkin. Ruoka-ainekset ovat jo jokseenkin tuttuja, mutta hyvät reseptit uupuvat, tai ainakin virkistystä niihin. Mausteista olisi kiva tietää lisää, sumakki...
reseptilaatikosta löydettyä
Ensimmmäinen ajatus, joka nousee mieleeni marokkolaisesta leivästä puhuttaessa, on anisleipä. Aniksen maku on siinä niin voimakas, ettei siitä voi erehtyä. Perheessäni ei ole aniksen ystäviä, joten se ei kuulu varsinaisesti ruokalistaani.
Laitan myös yrttileivän ohjeen.
ANISLEIPÄ
aineet:
1 rkl kuivahiivaa
2½ lasia kädenlämpöistä vettä
1 tl sokeria
1½ tl suolaa
2 rkl öljyä
2 tl aniksensiemeniä
4 lasia vehnäjauhoja
1 lasi kokojyvävehnäjauhoja
hienoksi jauh.maissisuurimoita tai mannasuurimoita pellin leivitykseen
Mittaa kulhoon hiiva sokeri ½ lasillista lämmintä vettä ja sekoita voimakkaasti minuutti pari ja anna seistä 10-15 min.
Eräissä ohjeissa neuvotaan jättää hiivaseos käymään vähint. kahdeksi tunniksi tai jopa yön yli.
Lisää hiivaseokseen muut aineet ja vaivaa leivinalustalla pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota 1½ tuntia öljytyssä kulhossa.
Painele ilma pois taikinasta ja jaa se kahtia. Pyörittele kummastakin palasta 'limppu' ja anna nousta liinan alla 15 min.
Leivitä uunipelli maissisuurimoilla ja asta sille 'limput'. Painele käsin limput mataliksi leiviksi. Rei'itä haarukalla koristekuvioita leiville.
Paista 200 asteessa puolisen tuntia.
YRTTILEIPÄ
½ kg vehnäjauh.
30 hiivaa
1 rkl oreganoa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/4 lasia oliiviöljyä
yrttejä: rosmariinia, tinjamia, oreganoa
kaikenvärisiä paprikan paloja kevyesti öljyssä kuullotetuna
Sekoita hiiva puolet sokerista ½ lasilliseen kädenlämpöistä vettä.
Anna käydä 10 min.
Mittaa kulhoon jauhot, oregano, suola ja loput sokerista. Lisää hiivaseos ja vettä kunnes muodostuu pehmeä taikina. Vaivaa jauhotetulla alustalla 10 min. Anna kohota kulhossa kaksinketaiseksi.
Kaaviloi taikina levyksi, voitele runsaalla oliiviöljyllä ja ripottele päälle yrttejä, hienonnettuja tai kuivia, sekä paprikanpalat.
Kääri rullalle ja asta pyöreään voideltuun vuokaan. Anna kohota 20 min ja leivo 220 asteessa n.puoli tuntia.
Kirjoitin pikaisesti ja pahoittelen jos on virheitä. - nam!
zaatar kirjoitti:
reseptilaatikosta löydettyä
Ensimmmäinen ajatus, joka nousee mieleeni marokkolaisesta leivästä puhuttaessa, on anisleipä. Aniksen maku on siinä niin voimakas, ettei siitä voi erehtyä. Perheessäni ei ole aniksen ystäviä, joten se ei kuulu varsinaisesti ruokalistaani.
Laitan myös yrttileivän ohjeen.
ANISLEIPÄ
aineet:
1 rkl kuivahiivaa
2½ lasia kädenlämpöistä vettä
1 tl sokeria
1½ tl suolaa
2 rkl öljyä
2 tl aniksensiemeniä
4 lasia vehnäjauhoja
1 lasi kokojyvävehnäjauhoja
hienoksi jauh.maissisuurimoita tai mannasuurimoita pellin leivitykseen
Mittaa kulhoon hiiva sokeri ½ lasillista lämmintä vettä ja sekoita voimakkaasti minuutti pari ja anna seistä 10-15 min.
Eräissä ohjeissa neuvotaan jättää hiivaseos käymään vähint. kahdeksi tunniksi tai jopa yön yli.
Lisää hiivaseokseen muut aineet ja vaivaa leivinalustalla pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota 1½ tuntia öljytyssä kulhossa.
Painele ilma pois taikinasta ja jaa se kahtia. Pyörittele kummastakin palasta 'limppu' ja anna nousta liinan alla 15 min.
Leivitä uunipelli maissisuurimoilla ja asta sille 'limput'. Painele käsin limput mataliksi leiviksi. Rei'itä haarukalla koristekuvioita leiville.
Paista 200 asteessa puolisen tuntia.
YRTTILEIPÄ
½ kg vehnäjauh.
30 hiivaa
1 rkl oreganoa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/4 lasia oliiviöljyä
yrttejä: rosmariinia, tinjamia, oreganoa
kaikenvärisiä paprikan paloja kevyesti öljyssä kuullotetuna
Sekoita hiiva puolet sokerista ½ lasilliseen kädenlämpöistä vettä.
Anna käydä 10 min.
Mittaa kulhoon jauhot, oregano, suola ja loput sokerista. Lisää hiivaseos ja vettä kunnes muodostuu pehmeä taikina. Vaivaa jauhotetulla alustalla 10 min. Anna kohota kulhossa kaksinketaiseksi.
Kaaviloi taikina levyksi, voitele runsaalla oliiviöljyllä ja ripottele päälle yrttejä, hienonnettuja tai kuivia, sekä paprikanpalat.
Kääri rullalle ja asta pyöreään voideltuun vuokaan. Anna kohota 20 min ja leivo 220 asteessa n.puoli tuntia.
Kirjoitin pikaisesti ja pahoittelen jos on virheitä.Kiitos reseptilaatikon aarteista! Vastapaistetun leivän tuoksu valloittaa kodin. Aurinkoisia kesäpäiviä zaatar!
- bread
nam! kirjoitti:
Kiitos reseptilaatikon aarteista! Vastapaistetun leivän tuoksu valloittaa kodin. Aurinkoisia kesäpäiviä zaatar!
- Samurai 2000
bread kirjoitti:
Täältä löytyy hyviä marokkolaisia leipiä.mistähän löytyisi resepti jollekin vastaavalle pannulla paistettavalle leivälle?
http://www.marokonherkku.fi/marokonherkku.htm
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1191722
Noniin rakas
Annetaanko pikkuhiljaa jo olla, niin ehkä säilyy vienot hymyt kohdatessa. En edelleenkään halua sulle tai kenellekään mi991558Lasten hyväksikäyttö netissä - Joka 3. nuori on saanut seksuaalisen yhteydenoton pedofiililtä
Järkyttävää! Lapsiin kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö verkossa on yhä pahempi ongelma. Ulkolinja: Lasten hyväksikäy421059Multa sulle
Pyörit 24/7 mielessä, kuljet mun mukana, mielessä kyselen sun mielipiteitä, vitsailen sulle, olen sydän auki, aitona. M29919Kumpi vetoaa enemmän sinuun
Kaivatun ulkonäkö vai persoonallisuus? Ulkonäössä kasvot vai vartalo? Mikä luonteessa viehättää eniten? Mikä ulkonäössä?38881Nainen, olen tutkinut sinua paljon
Salaisuutesi ei ole minulle salaisuus. Ehkä teimme jonkinlaista vaihtokauppaa kun tutkisimme toisiamme. Meillä oli kumm50836Mies, eihän sulla ole vaimoa tai naisystävää?
Minusta tuntuu jotenkin, että olisit eronnut joskus, vaikka en edes tiedä onko se totta. Jos oletkin oikeasti edelleen s43778Olet myös vähän ärsyttävä
Tuntuu, että olet tahallaan nuin vaikeasti tavoiteltava. En tiedä kauanko jaksan tätä näin.37770Okei nyt mä ymmärrän
Olet siis noin rakastunut, se selittää. Onneksesi tunne on molemminpuolinen 😘56768Onko sulla empatiakykyä?
Etkö tajua yhtään miltä tämä tuntuu minusta? Minä ainakin yritän ymmärtää miltä sinusta voisi tuntua. En usko, että olet37740