Marokkolainen leipä

nam!

Löytyisikö marokkolaisen leivän resepti?
Minkä kanssa leipää syödään?
Leivän pehmeys miellytti.

7

7285

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • zaatar

      ohjeita löytyy reseptilaatikossani useitakin, pitäisi vain penkoa.

      • nam!

        Makuelämyksiä on herättänyt leipä, joka on muhkea ja pinnalla mausteita. Olisin todella kiitollinen, jos voisin saada ohjeen ja onnistua ehkä kotikonstein loihtimaan upean makuelämyksen. Pohjoisafrikkalainen ruokaperinne on ajankohtainen muutenkin, saisimpa lisä valaistusta siihenkin. Ruoka-ainekset ovat jo jokseenkin tuttuja, mutta hyvät reseptit uupuvat, tai ainakin virkistystä niihin. Mausteista olisi kiva tietää lisää, sumakki...


      • zaatar
        nam! kirjoitti:

        Makuelämyksiä on herättänyt leipä, joka on muhkea ja pinnalla mausteita. Olisin todella kiitollinen, jos voisin saada ohjeen ja onnistua ehkä kotikonstein loihtimaan upean makuelämyksen. Pohjoisafrikkalainen ruokaperinne on ajankohtainen muutenkin, saisimpa lisä valaistusta siihenkin. Ruoka-ainekset ovat jo jokseenkin tuttuja, mutta hyvät reseptit uupuvat, tai ainakin virkistystä niihin. Mausteista olisi kiva tietää lisää, sumakki...

        En ole vieraillut Marokossa tai muissa Pohjois-Afrikan maissa enkä osaa sanoa, mitä leipää siellä syödään, mutta tunnen paljon alkuperäisiä marokkolaisia ja tunisialaisia, joiden kokkaamiskyvyistä olen saanut nauttia. Pohjoisafrikkalainen ruokakulttuuri on todellakin kiinnostuksen arvoinen ja se on paljon muutakin kuin kuskus ja mufleta. Varsinkin tunisialaiset ja marokkolaiset kalaruuat ovat vertaansa vailla.

        Marokkolaisen keittiön salaisuus piilee tosiaankin mausteissa, niiden laadussa ja annostuksessa. Hyvästä marokkolaisesta maustekaupasta löytyy lähes 100 lajia erilaisia mausteita ja yrttejä. Ruokalajit vaihtelevat alueittain ja niiden maustaminen myös.
        Toinen marokkolaisen ruuan salaisuus on hidas keittäminen, jonka aikana koko talo ja sen ympäristö täyttyy herkullisista aromeista lisäten näin ruokahalua entisestäänkin.

        Kuuluisin marokkolaisista mausteista on kai Ras el-Hanut maustesekoitus. Alkuperäinen sekoitus koostuu 27:stä eri maustelajista, mutta jokapäiväisessä käytössä pärjää kyllä kymmenkunta maustetta sisältävällä seoksellakin.
        Sumak on tuttu mauste kaikissa lähi-idän maiden keittiöissä, mutta ei ole erikoisen olennainen marokkolaisille ruuille.
        Sumak jauhetaan samannimisen puun (lat. nimi Rhus coriaria) kuivatuista hedelmistä. Se kasvaa kaikissa välimeren maissa ja sen punaruskeat, samettikarvaiset, hedelmärypäleet kypsyvät keskikesällä ja juuri nyt sitä on saatavilla tuoreena paikallisilla markkinoilla. Sen maku on lähinnä sitruunamaisen hapan, jauhettuna vähän 'verenmakuinen', koska siihen lisätään yleensä suolaa.

        Sumakia käytettiin aikoinaan nahkanparkkauksessa, nykyään lähinnä mausteena ja rohtona. Se sopii hyvin sipuliruokiin, esim. uunibroileriin runsaan sipulin kera tai tuoreeseen sipulisalaattiin. Ja tietenkin sitä käytetään myös zaatar-maustesekoitukseen


      • zaatar
        nam! kirjoitti:

        Makuelämyksiä on herättänyt leipä, joka on muhkea ja pinnalla mausteita. Olisin todella kiitollinen, jos voisin saada ohjeen ja onnistua ehkä kotikonstein loihtimaan upean makuelämyksen. Pohjoisafrikkalainen ruokaperinne on ajankohtainen muutenkin, saisimpa lisä valaistusta siihenkin. Ruoka-ainekset ovat jo jokseenkin tuttuja, mutta hyvät reseptit uupuvat, tai ainakin virkistystä niihin. Mausteista olisi kiva tietää lisää, sumakki...

        reseptilaatikosta löydettyä

        Ensimmmäinen ajatus, joka nousee mieleeni marokkolaisesta leivästä puhuttaessa, on anisleipä. Aniksen maku on siinä niin voimakas, ettei siitä voi erehtyä. Perheessäni ei ole aniksen ystäviä, joten se ei kuulu varsinaisesti ruokalistaani.
        Laitan myös yrttileivän ohjeen.

        ANISLEIPÄ

        aineet:
        1 rkl kuivahiivaa
        2½ lasia kädenlämpöistä vettä
        1 tl sokeria
        1½ tl suolaa
        2 rkl öljyä
        2 tl aniksensiemeniä
        4 lasia vehnäjauhoja
        1 lasi kokojyvävehnäjauhoja

        hienoksi jauh.maissisuurimoita tai mannasuurimoita pellin leivitykseen

        Mittaa kulhoon hiiva sokeri ½ lasillista lämmintä vettä ja sekoita voimakkaasti minuutti pari ja anna seistä 10-15 min.
        Eräissä ohjeissa neuvotaan jättää hiivaseos käymään vähint. kahdeksi tunniksi tai jopa yön yli.

        Lisää hiivaseokseen muut aineet ja vaivaa leivinalustalla pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota 1½ tuntia öljytyssä kulhossa.

        Painele ilma pois taikinasta ja jaa se kahtia. Pyörittele kummastakin palasta 'limppu' ja anna nousta liinan alla 15 min.
        Leivitä uunipelli maissisuurimoilla ja asta sille 'limput'. Painele käsin limput mataliksi leiviksi. Rei'itä haarukalla koristekuvioita leiville.
        Paista 200 asteessa puolisen tuntia.


        YRTTILEIPÄ

        ½ kg vehnäjauh.
        30 hiivaa
        1 rkl oreganoa
        2 rkl sokeria
        1 tl suolaa
        1/4 lasia oliiviöljyä
        yrttejä: rosmariinia, tinjamia, oreganoa
        kaikenvärisiä paprikan paloja kevyesti öljyssä kuullotetuna


        Sekoita hiiva puolet sokerista ½ lasilliseen kädenlämpöistä vettä.
        Anna käydä 10 min.

        Mittaa kulhoon jauhot, oregano, suola ja loput sokerista. Lisää hiivaseos ja vettä kunnes muodostuu pehmeä taikina. Vaivaa jauhotetulla alustalla 10 min. Anna kohota kulhossa kaksinketaiseksi.

        Kaaviloi taikina levyksi, voitele runsaalla oliiviöljyllä ja ripottele päälle yrttejä, hienonnettuja tai kuivia, sekä paprikanpalat.
        Kääri rullalle ja asta pyöreään voideltuun vuokaan. Anna kohota 20 min ja leivo 220 asteessa n.puoli tuntia.

        Kirjoitin pikaisesti ja pahoittelen jos on virheitä.


      • nam!
        zaatar kirjoitti:

        reseptilaatikosta löydettyä

        Ensimmmäinen ajatus, joka nousee mieleeni marokkolaisesta leivästä puhuttaessa, on anisleipä. Aniksen maku on siinä niin voimakas, ettei siitä voi erehtyä. Perheessäni ei ole aniksen ystäviä, joten se ei kuulu varsinaisesti ruokalistaani.
        Laitan myös yrttileivän ohjeen.

        ANISLEIPÄ

        aineet:
        1 rkl kuivahiivaa
        2½ lasia kädenlämpöistä vettä
        1 tl sokeria
        1½ tl suolaa
        2 rkl öljyä
        2 tl aniksensiemeniä
        4 lasia vehnäjauhoja
        1 lasi kokojyvävehnäjauhoja

        hienoksi jauh.maissisuurimoita tai mannasuurimoita pellin leivitykseen

        Mittaa kulhoon hiiva sokeri ½ lasillista lämmintä vettä ja sekoita voimakkaasti minuutti pari ja anna seistä 10-15 min.
        Eräissä ohjeissa neuvotaan jättää hiivaseos käymään vähint. kahdeksi tunniksi tai jopa yön yli.

        Lisää hiivaseokseen muut aineet ja vaivaa leivinalustalla pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota 1½ tuntia öljytyssä kulhossa.

        Painele ilma pois taikinasta ja jaa se kahtia. Pyörittele kummastakin palasta 'limppu' ja anna nousta liinan alla 15 min.
        Leivitä uunipelli maissisuurimoilla ja asta sille 'limput'. Painele käsin limput mataliksi leiviksi. Rei'itä haarukalla koristekuvioita leiville.
        Paista 200 asteessa puolisen tuntia.


        YRTTILEIPÄ

        ½ kg vehnäjauh.
        30 hiivaa
        1 rkl oreganoa
        2 rkl sokeria
        1 tl suolaa
        1/4 lasia oliiviöljyä
        yrttejä: rosmariinia, tinjamia, oreganoa
        kaikenvärisiä paprikan paloja kevyesti öljyssä kuullotetuna


        Sekoita hiiva puolet sokerista ½ lasilliseen kädenlämpöistä vettä.
        Anna käydä 10 min.

        Mittaa kulhoon jauhot, oregano, suola ja loput sokerista. Lisää hiivaseos ja vettä kunnes muodostuu pehmeä taikina. Vaivaa jauhotetulla alustalla 10 min. Anna kohota kulhossa kaksinketaiseksi.

        Kaaviloi taikina levyksi, voitele runsaalla oliiviöljyllä ja ripottele päälle yrttejä, hienonnettuja tai kuivia, sekä paprikanpalat.
        Kääri rullalle ja asta pyöreään voideltuun vuokaan. Anna kohota 20 min ja leivo 220 asteessa n.puoli tuntia.

        Kirjoitin pikaisesti ja pahoittelen jos on virheitä.

        Kiitos reseptilaatikon aarteista! Vastapaistetun leivän tuoksu valloittaa kodin. Aurinkoisia kesäpäiviä zaatar!


      • bread

      • Samurai 2000

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      144
      8079
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      43
      2131
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      26
      2042
    4. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      95
      1688
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      181
      1617
    6. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      107
      1071
    7. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      5
      1009
    8. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      25
      996
    9. Oletko miten

      Valmis läheisyyteen?
      Ikävä
      53
      985
    10. Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme

      Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri
      Ikävä
      28
      850
    Aihe