Vesihöyryn tiivistymisestä

Raane

Nappasin jääkaapista kylmän pullon juotavaa ( 8c). Se, että pullon pinnalle ilmestyy huoneen lämmössä vettä, johtuu toki siitä, että lämpötilan laskiessa ilman maksimikosteus laskee myös. Tämä siis Ok.

Kuitenkin tämä pullo säteilee sitä kylmyyttään myös ympäristöön, toki etäisyyden kasvaessa muutamiin sentteihin teho häviää olemattomiin.

Silti kysynkin, että jos tutkitaan ilmiötä 1cm:n päästä pullosta, niin toki siinä jonkin verran koskteutta tiivistyy. Mutta mihin tämä ko. tiivistyvä höyry sitten menee, valuuko kenties pöydälle pullon viereen, vai imeytyykö pullon pintaan kiinni?

Olen lähes varma, että ensimmäinen vaihtoehto on oikea, mutta pakko silti varmistaa asia =D

10

4692

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuota kun ilmanlämpötila laskee kasvaa ilman kosteus;( sulla laskee).
      No ilma siinä sentin päässä liikkuu konvektioista johtuen. Niin ja kun olama etääntyy pullosta niin tilanne normalisoituu jolloin tiivistynyt vesihöyry haihtuu.

      • olama =ilima.


      • hhh

        lpt:an laskiessa suhteellinen kosteus nousee mutta absoluuttinen laskee.
        Mites se on ilmakehässä?Sadepisarathan tiivistyvät aina jonkin hiukkasen ympärille, joten mitä tapahtuu tyhjiössä (avaruudessa) kun kosteutta lisätään ja hiukkasia ei ole? No avaruudessa on niin kylmä, että siellä se muuttaa olomuotoaan mutta vaikka laboratoriossa?


      • Tero
        hhh kirjoitti:

        lpt:an laskiessa suhteellinen kosteus nousee mutta absoluuttinen laskee.
        Mites se on ilmakehässä?Sadepisarathan tiivistyvät aina jonkin hiukkasen ympärille, joten mitä tapahtuu tyhjiössä (avaruudessa) kun kosteutta lisätään ja hiukkasia ei ole? No avaruudessa on niin kylmä, että siellä se muuttaa olomuotoaan mutta vaikka laboratoriossa?

        > lpt:an laskiessa suhteellinen kosteus nousee mutta absoluuttinen laskee.

        Absoluuttinen kosteus laskee tuossa tilanteessa vain sillä ehdolla, että tiivistymisen myötä pisaroitunut vesi poistuu (sataa) tarkasteltavasta ilmanäytteestä.


        > Mites se on ilmakehässä?Sadepisarathan tiivistyvät aina jonkin hiukkasen ympärille, joten mitä tapahtuu tyhjiössä (avaruudessa) kun kosteutta lisätään ja hiukkasia ei ole?

        Tiivistyminen voidaan jakaa kahteen luokkaan, heterogeeniseen ja homogeeniseen tiivistymiseen. Heterogeeninen tiivistyminen on se josta mainitsit, eli vesimolekyylit kerääntyvät jonkun epäpuhtauden (nokihiukkanen, suolakide tmv.) ympärille kun suhteellinen kosteus on saavuttanut 100 % tason. Pisara kasvaa siepatessaan ympäriltä lisää vesimolekyylejä, jos niitä on riittävästi tarjolla. Homogeeninen tiivistyminen tapahtuu sen sijaan ilman mitään erillistä hiukkasta, kun vesihöyryn osapaine on riittävän korkea (siis hyvin korkea). Jos tämä ehto toteutuu, on tilanne heterogeenisen tiivistymisen suhteen jo niin huikean epästabiili, että pienikin määrä näytteeseen pääsevää epäpuhtautta laukaisee tiivistymisen välittömästi. Luonnossa ei lähimainkaan riittävän puhdasta ilmaa ole missään kohtaa ilmakehää, joten myöskään homogeenista tiivistymistä ei voi esiintyä.

        Myös jäätymisessä on vastaavalla tavalla heterogeeninen ja homogeeninen muoto, mutta sillä erolla, että homogeenista jäätymistä tapahtuu kaiken aikaa (jäätymisen kaipaamia jäätymisytimiä on paljon vähemmän kuin tiivistymiseen soveltuvia hiukkasia). Alijäähtynyt vesi on esimerkki tilanteesta, jossa (heterogeeninen) jäätyminen ei ole lähtenyt etenemään, vaikka olosuhteet muuten sen sallisivatkin. Jääkidepilvet ovat tyypillisesti homogeenisen jäätymisen tulosta. Vaadittava lämpötila on suunnilleen -40 astetta ja siitä alaspäin.


    • todellakaan

      ei säteile mikään kappale, kylmät kappaleet vain säteilevät lämpöä vähemmän kuin lämpimät. Kylmät kappaleet eivät itsenäisesti kerää vesihöyryä ympäristöstään. Jos ilmassa oleva vesimolekyyli sattumalta osuu kylmään kappaleeseen, niin se saattaa tiivistyä vesipisaraksi kappaleen pinnalle. Toisaalta kappaleen pinnalla olevasta vesipisarasta saattaa haihtua vesimolekyylejä. Kosteasta ilmasta tiivistyy kylmän kappaleen pinnalle todennäköisemmin vettä kuin kuivasta ilmasta, sillä ilmiö on kaksisuuntainen.

      • simppeli?

        Joo, olemme itse keksineet kylmän ja kuuman .Niitä ei ole olemassa kuin aistiemme välityksellä. Lähdetään liikkeelle ns. abs.nollapisteestä ja huomataan lineaarinen energian määrän vaihtelu sitoutuneena aineeseen.


    • Jaska

      Ilma pystyy sitomaan eri lämpötiloissa eri määrät vettä.
      Kullonenkin tilanne ilmoitetaan yleensä suhteellisena kosteusprosenttina.
      Tilannetta jossa suhteellinen kosteus saavuttaa arvon 100 % sanotaan kastepisteeksi.
      Ylimääräinen vesihöyry muuttuu kastepisteessä näkyväksi vedeksi, kuten höyryveturin puuskutus, säunan kiukaan pöllähdys, hengityksen huurtuminen. (Usein edellisiä nimitetään virheellisesti vesihöyryksi, mutta ne ovat jo pienipisaraista kastepisteessä muodostunutta vettä. Varsinainen vesihöyry on näkymätön kaasu.)

      Eli jossain siellä putelisi vieressä leijuu vsipilviä jotka joko satavat lattialle / putelisi kyljelle, tai haihtuvat takaisin kaasumaiseksi vesihöyryksi riippuen ilman lämpötilasn tulevasta kehityksestä.

    • Tero

      Kuvittelisin asian noin äkkiseltään niin, että 1 cm:n etäisyydellä pulloa lähestyvän ilman lämpötila laskee jo jonkun verran, jolloin sen tiheys kasvaa ja ilma lähtee valumaan alaspäin. Tällöin se sekoittuu turbulenttisesti ympäröivään ilmaan, joka pyrkii tasaamaan lämpötilaeroja. Jos jonkin tarkasteltava ilmanäyte jäähtyy niin paljon, että tiivistymistä alkaa tapahtumaan, osa muodostuneista pilvipisaroista ajautuu turbulenssien myötä kauemmaksi pullosta, jolloin ne lämmetessään nopeasti haihtuvat. Pakomatka alikylläisessä ilmakerroksesta on vain millien luokkaa. Osa pilvipisaroista ajautuu pulloon kiinni ja muodostaa ajan mittaan suurempia vesipisaroita.

    • Anonyymi

      Juuri noin kun epäilit eli vesi valuu pullon viereen ja kastelee pöydän.Laitan aina talouspaperin kaksin kerroin pullon alle.👌

    • Anonyymi

      Olkoonkin, että aloitus on jo vanha, 8c jääkaapin lämpötilaksi on avian liian korkea.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9139
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      386
      3799
    3. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2795
    4. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      86
      2665
    5. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      175
      2505
    6. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2494
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      152
      1773
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      68
      1602
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1560
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1393
    Aihe