"Vääpelin räkä"

Res. kers.

Armeijassa oli jälkiruokaa, josta me käytettiin nimeä "Vääpelin räkä". Se oli hyvää. Vaaleaa, tasa-aineista, lohkeavaa ei siis herkästi valuvaa, lisukkeena esim. mansikkasosetta. Ehkä paahto -jotakin. Ei kovin makeaa, mutta hiukan, makea sose kuitenkin teki terää siinä.
Tunnistaako kukaan?
Olisko teko-ohjetta?

20

22305

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Por Pr II/-77

      hyvää se kyllä oli.Mutta silloin olikin aina nälkä.kahviakin sai vain sunnuntaisin,sotilaskahvia petroolia.Ja pehmeään leipään tarvittiin lekurin paperit.SORRY eksyin aiheesta,ei oo reseptiä,mutta eix pussivanilijakastike olisi aika samaa....

      • EPtri/SlRtR

        Just niin. Se oli vaniljakastiketta tai -vanukasta. Intissä se ilmeisesti tehtiin alkuaineista, mutta kyllä kaupan pussitavarakin on aika lähellä.


    • Mangez

      Kuka vittu haluaa syödä jotain armeijan paskaa, anteeksi korjaan "räkää"???

    • Marccu

      Kuka vittu haluaa syödä jotain armeijapaskaa, anteeksi korjaan "räkää"???

    • ...

      Kersana kotona syötiin usein viikonloppuisin vääpelinräkää, se oli erikoisen suurta herkkua. Ehkä joku oli sitten jäänyt inttiajoista ikuisesti vierottumatta, siinä varmaan selitys. Vääpelinräkä oli ihan tavallista maitokiisseliä, jossa saattoi olla hiven vanilliinia mausteena, ja sattumat ainakin lapsuudessa olivat vadelmahilloa, jota sijoitettiin kekoina vielä vähän lämpimän kiisselin pinnalle. Suurta herkkua!

    • että

      se oli paahtokiisseliä. Hae sillä nimellä netistä.

      • Lorna

        Kuutamokiisseli?Sen nimisenä voi ohje löytyä?


      • Milla
        Lorna kirjoitti:

        Kuutamokiisseli?Sen nimisenä voi ohje löytyä?

        Se on ollut luultavasti paahtovanukasta. Alkuperäinenhän kuvaili sen lohkeavaksi, joten ei varmaankaan mitkään kiisselit ole kyseessä.


    • kels

      Tämä lohkeaa, samoin paahtovanukas. Jos se on kiisseliä eli maizenalla tai perunajauhoilla suurustettua, se ei lokea vaan venyy, siitä lie nimi räkä.

      VANILJAVANUKAS

      4   liivatelehteä
      2 dl   maitoa
      1   kananmuna
      2 rkl   sokeria
      2 dl   kuohukermaa
      1-2 tl   vaniljasokeria
         lempihilloa

      1. Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä 5-10 minuuttia.
      2. Sekoita kattilassa vatkaten maito, muna ja sokeri. Purista liivatelehdistä vesi ja lisää ne kattilaan. Kuumenna seos hyvin sekoittaen kiehumispisteeseen. Anna jäähdytä kiisselimäiseksi.
      3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se jäähtyneenä seokseen. Mausta vaniljasokerilla. Kaada seos pieniin jälkiruokakulhoihin ja koristele lempihilloasi. Aseta kulhot peitettyinä jääkaappiin hyytymään.
      4. Tarjoa vanukas hyytyneenä ja jääkaappikylmänä.

      • vaikka..

        henk.koht. epäilen, etteivät suurkeittiöt, joissa tehdään paljon ruokaa ja halvalla, vaivauduttaisi tekemään noin herkulta kuulostavaa jälkkäriä. =P


      • Määkimäpolli

        Täytekakkuun olen tehnyt marjatäytettä, mutta ilman maitoa ja kananmunaa.
        Tuoremarjahilloa esim. mustaherukkaa, vatkattua kermaa, sokeria ja liivatetta, niin saa todella hyvän täytekakun, kun tämä kokoaa irtopohjakakku vuokaan ja antaa hyytyä jääkaapissa yön yli.
        Eikä ole mitään venyvää, vaan lohkeaa kauniisti ja ei valu pois kakun sisältä.
        Ensimmäistä kertaa kokeilin tehdä täytekakun tällätavoin ja paljon maukkaampi, tuoreempi ja herkullisempi lopputulos syntyi tällä tavoin tehtynä. Rakenne muistuttaa vähän mousse täytettä.


      • Anonyymi
        vaikka.. kirjoitti:

        henk.koht. epäilen, etteivät suurkeittiöt, joissa tehdään paljon ruokaa ja halvalla, vaivauduttaisi tekemään noin herkulta kuulostavaa jälkkäriä. =P

        Se on suurkeittiöiden suosikki, koska se on äärettöman helppo valmistaa alkuperäisistä raaka-aineista ja halpa. Lisäksi se on kaikkien suosikkijälkiruoka.
        Kaikille riittävyys varmistetaan sillä että se tarjoillaan valmiina annoksina,


    • kuullut...

      sille vaniljakreemille, mitä viinereissä usein on, nimityksen "Leipurin räkä".

      • Jake

        Oiskohan kysessää kuitenkin ihan vaan maitokiisseeli.... Löytyy varmaankin ohje netistä.


    • FraterMagnus

      Todennäköisesti kyseessä on ollut paahtovanukas, ilman perinteistä sokeri kuorrutetta...

      http://www.yhteishyva.fi/ruokamaailma/vihjeet_ja_oppaat/kokkikoulu_ohjevideot/jalkiruoat/fi_FI/paahtovanukas/

      Tai kyseessä on voinut olla joku maito hyydyke, mutta suosittelen kokeilemaan tuota Crème Buléeta.

      • Vanha kokki
        paahdettu sokeri kirjoitti:

        http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/16100/Creme brulee

        Eräs vanhimpia armeijan jälkiruokia. Kyseessä on uunissa valmistettu maitokiisseli, jota maustettiin vaniljalla ja sitruunalla, se oli väriltään valjun keltaista ja sen kera tarjottiin sekamarjahilloa. Näin turussa Turun kasarmilla Ad.1958.
        Oikea resepti ei ole ainakaan tuo, jota joku nimimerkki kels tarjoaa!


    • Määkimäpolli

      Useampaan kertaan. Oli se huomattavsti paremman makuista, kuin tuo armeijan sinappi.
      Millaista sinappia nykyään tarjoillaan armeijassa ?
      Olin armeijassa 1989-1990 luvulla ja silloin sinappi oli isossa astiassa, josta sitä reilulla kauhalla sai ammentaa hernesopan päälle.
      Oli muuten sakeaa ja väkevää ainetta. Vaikea oli isolla kauhalla annostella pientä määrää ja kerralla tuli aina muutama ruokalusikallinen tuota sinappia.
      Ei ollut yhtä hyvää ja makeaa, kuin meiran sinappi, vaan suuta poltteli mokoma tulisoosi.
      Ja sitä kiirettä, jos viimeisenä oli ruokajonossa, niin kun pöytään kerkes, niin piti
      syödä kiireellä, kun ensin pöytään ehtineet olivat jo syöneet ja pian komennettiin ylös pöydistä.
      Ja sitä kovaa klapinaa ja kolinaa, kun sadat miehet kolisuttivat lautasia, metallimukeja ja muita ruokailuvälineitä pöydänkanteen.

    • Brotheri
    • Anonyymi

      Ei ollu immolassa mitaan tallaisia, en ainakaan muita, muutenkaan en inttiajasta muita juuri mitaan, en kylla muista kuvausten kaltaista ruokaa olleen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onhan tää tyhmää ajatella sua kun tuskin ees muistat mua

      Hyvää yötä sinne jonnekin. 💔
      Ikävä
      26
      2544
    2. Ikuiset kaipaajat

      Miksette vaan mene sen kaipauksen kohteen luokse ja puhu sille suoraan? Mitä järkeä on kaipailla jotain puolituttua vuo
      Ikävä
      77
      2356
    3. Persut rahoittavat velkarahalla rikkaiden ökyelämää

      Minkä vuoksi persut eivät leikkaa rikkailta, joilla on maksukykyä? Tuskinpa tuo persujen käytös saa Suomen kansalta hyv
      Maailman menoa
      66
      2313
    4. Riikka ottaa miljardi euroa EU:n yhteisvelkaa Suomelle

      Niin kääntyi irvipersun takki taas, vaikka vaalilupauksissa oli ettei yhteisvelkaa Suomi enää koskaan ota. No nyt otti m
      Maailman menoa
      22
      2023
    5. Kerro kaivattusi etunimi

      Naisille
      Ikävä
      84
      1759
    6. En tiedä ymmärrätkö

      Kuinka paljon merkitset mulle. Näet minut minuna etkä silti käännä selkääsi. Tökit jatkuvasti kepillä jäätä ja menit ehk
      Ikävä
      7
      1559
    7. Kun ei numeroa

      niin en edes voi viestittää, et suunnitelmiin tuli muutos. Ikävä on, ja kasvaa vaan🤍
      Ikävä
      30
      1378
    8. Veronmaksajat kustantavat yrittäjien eläkkeitä jo yli 500 miljoonalla

      Suomalaista yrittäjää ei kommunistista erota. Aktiivisen "yrittämisen" maksattaa yritystukina yhteiskunnalla, ja vieläpä
      Yrittäjyys
      16
      1261
    9. Kenenkä halli se on tulessa nelostiellä

      11 yksikköä paikalla
      Pyhäjärvi
      4
      1103
    10. Se on siinä

      Jami kun vielä loppuu niin Lappajärvellä ei oo yhtään mitään toimintaa.Purkamista piisaa kymmenen vuoden ajalle.Maakunna
      Lappajärvi
      32
      947
    Aihe