"Vääpelin räkä"

Res. kers.

Armeijassa oli jälkiruokaa, josta me käytettiin nimeä "Vääpelin räkä". Se oli hyvää. Vaaleaa, tasa-aineista, lohkeavaa ei siis herkästi valuvaa, lisukkeena esim. mansikkasosetta. Ehkä paahto -jotakin. Ei kovin makeaa, mutta hiukan, makea sose kuitenkin teki terää siinä.
Tunnistaako kukaan?
Olisko teko-ohjetta?

20

19473

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Por Pr II/-77

      hyvää se kyllä oli.Mutta silloin olikin aina nälkä.kahviakin sai vain sunnuntaisin,sotilaskahvia petroolia.Ja pehmeään leipään tarvittiin lekurin paperit.SORRY eksyin aiheesta,ei oo reseptiä,mutta eix pussivanilijakastike olisi aika samaa....

      • EPtri/SlRtR

        Just niin. Se oli vaniljakastiketta tai -vanukasta. Intissä se ilmeisesti tehtiin alkuaineista, mutta kyllä kaupan pussitavarakin on aika lähellä.


    • Mangez

      Kuka vittu haluaa syödä jotain armeijan paskaa, anteeksi korjaan "räkää"???

    • Marccu

      Kuka vittu haluaa syödä jotain armeijapaskaa, anteeksi korjaan "räkää"???

    • ...

      Kersana kotona syötiin usein viikonloppuisin vääpelinräkää, se oli erikoisen suurta herkkua. Ehkä joku oli sitten jäänyt inttiajoista ikuisesti vierottumatta, siinä varmaan selitys. Vääpelinräkä oli ihan tavallista maitokiisseliä, jossa saattoi olla hiven vanilliinia mausteena, ja sattumat ainakin lapsuudessa olivat vadelmahilloa, jota sijoitettiin kekoina vielä vähän lämpimän kiisselin pinnalle. Suurta herkkua!

    • että

      se oli paahtokiisseliä. Hae sillä nimellä netistä.

      • Lorna

        Kuutamokiisseli?Sen nimisenä voi ohje löytyä?


      • Milla
        Lorna kirjoitti:

        Kuutamokiisseli?Sen nimisenä voi ohje löytyä?

        Se on ollut luultavasti paahtovanukasta. Alkuperäinenhän kuvaili sen lohkeavaksi, joten ei varmaankaan mitkään kiisselit ole kyseessä.


    • kels

      Tämä lohkeaa, samoin paahtovanukas. Jos se on kiisseliä eli maizenalla tai perunajauhoilla suurustettua, se ei lokea vaan venyy, siitä lie nimi räkä.

      VANILJAVANUKAS

      4   liivatelehteä
      2 dl   maitoa
      1   kananmuna
      2 rkl   sokeria
      2 dl   kuohukermaa
      1-2 tl   vaniljasokeria
         lempihilloa

      1. Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä 5-10 minuuttia.
      2. Sekoita kattilassa vatkaten maito, muna ja sokeri. Purista liivatelehdistä vesi ja lisää ne kattilaan. Kuumenna seos hyvin sekoittaen kiehumispisteeseen. Anna jäähdytä kiisselimäiseksi.
      3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se jäähtyneenä seokseen. Mausta vaniljasokerilla. Kaada seos pieniin jälkiruokakulhoihin ja koristele lempihilloasi. Aseta kulhot peitettyinä jääkaappiin hyytymään.
      4. Tarjoa vanukas hyytyneenä ja jääkaappikylmänä.

      • vaikka..

        henk.koht. epäilen, etteivät suurkeittiöt, joissa tehdään paljon ruokaa ja halvalla, vaivauduttaisi tekemään noin herkulta kuulostavaa jälkkäriä. =P


      • Määkimäpolli

        Täytekakkuun olen tehnyt marjatäytettä, mutta ilman maitoa ja kananmunaa.
        Tuoremarjahilloa esim. mustaherukkaa, vatkattua kermaa, sokeria ja liivatetta, niin saa todella hyvän täytekakun, kun tämä kokoaa irtopohjakakku vuokaan ja antaa hyytyä jääkaapissa yön yli.
        Eikä ole mitään venyvää, vaan lohkeaa kauniisti ja ei valu pois kakun sisältä.
        Ensimmäistä kertaa kokeilin tehdä täytekakun tällätavoin ja paljon maukkaampi, tuoreempi ja herkullisempi lopputulos syntyi tällä tavoin tehtynä. Rakenne muistuttaa vähän mousse täytettä.


      • Anonyymi
        vaikka.. kirjoitti:

        henk.koht. epäilen, etteivät suurkeittiöt, joissa tehdään paljon ruokaa ja halvalla, vaivauduttaisi tekemään noin herkulta kuulostavaa jälkkäriä. =P

        Se on suurkeittiöiden suosikki, koska se on äärettöman helppo valmistaa alkuperäisistä raaka-aineista ja halpa. Lisäksi se on kaikkien suosikkijälkiruoka.
        Kaikille riittävyys varmistetaan sillä että se tarjoillaan valmiina annoksina,


    • kuullut...

      sille vaniljakreemille, mitä viinereissä usein on, nimityksen "Leipurin räkä".

      • Jake

        Oiskohan kysessää kuitenkin ihan vaan maitokiisseeli.... Löytyy varmaankin ohje netistä.


    • FraterMagnus
      • Vanha kokki
        paahdettu sokeri kirjoitti:

        http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/16100/Creme brulee

        Eräs vanhimpia armeijan jälkiruokia. Kyseessä on uunissa valmistettu maitokiisseli, jota maustettiin vaniljalla ja sitruunalla, se oli väriltään valjun keltaista ja sen kera tarjottiin sekamarjahilloa. Näin turussa Turun kasarmilla Ad.1958.
        Oikea resepti ei ole ainakaan tuo, jota joku nimimerkki kels tarjoaa!


    • Määkimäpolli

      Useampaan kertaan. Oli se huomattavsti paremman makuista, kuin tuo armeijan sinappi.
      Millaista sinappia nykyään tarjoillaan armeijassa ?
      Olin armeijassa 1989-1990 luvulla ja silloin sinappi oli isossa astiassa, josta sitä reilulla kauhalla sai ammentaa hernesopan päälle.
      Oli muuten sakeaa ja väkevää ainetta. Vaikea oli isolla kauhalla annostella pientä määrää ja kerralla tuli aina muutama ruokalusikallinen tuota sinappia.
      Ei ollut yhtä hyvää ja makeaa, kuin meiran sinappi, vaan suuta poltteli mokoma tulisoosi.
      Ja sitä kiirettä, jos viimeisenä oli ruokajonossa, niin kun pöytään kerkes, niin piti
      syödä kiireellä, kun ensin pöytään ehtineet olivat jo syöneet ja pian komennettiin ylös pöydistä.
      Ja sitä kovaa klapinaa ja kolinaa, kun sadat miehet kolisuttivat lautasia, metallimukeja ja muita ruokailuvälineitä pöydänkanteen.

    • Brotheri
    • Anonyymi

      Ei ollu immolassa mitaan tallaisia, en ainakaan muita, muutenkaan en inttiajasta muita juuri mitaan, en kylla muista kuvausten kaltaista ruokaa olleen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      85
      4550
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3958
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2511
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      196
      1513
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1243
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1198
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1193
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1153
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1055
    Aihe