Miksi kakku ei nouse?

PenaL

Olemme yrittäneet kaikkemme. Monenlaista kakkua kokeiltu. On leivinjauhetta, kananmunaa, sokeria, vehnä/grahamjauhoa sun muuta sörsseliä. Pitääkö pitkään nostattaa, kuinka lämpimässä? Minkä lämpöisiä pitää aineet olla? Kananmunien hyvyys(uusia/vanhoja?) Missä vaiheessa ja miten ei saa kolhia/avata uunin luukkua? Miten vatkaus vaikuttaa? Miten taikinasta näkee, että on valmista vuokaan? Uunin lämpötilan vaikutus? Ohjeessa lukee usein 175 C. Ala/ylälämmön vaikutus?
Luulisi kolme munaa ihan pikku kakkuun riittävän...?
Muuta kakkua ei tule kuin pannukakkua...

-Pena

7

6188

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • amalia

      Kakun nousuun vaikuttaa monet tekijät. Ensinnäkin kanamunien tulee olla huoneen lämpöisiä. Leivinjauhe tulee sekoittaa vehnäjauhoihin. Sokeri ja kananmunat tulee vatkata siten, että vaahto on valkoista, ei kellertävää. Voit kokeilla kananmunasokeri vaahdon valmiutta siten, että teet vispilällä tai muulla kahdeksikon vaahdon pintaan. Jos näet koko kahdeksikon ennen kun se häviää, vaahto on hyvä. Missään vaiheessa taikinaa tehtäessä ei saa kopistaa kulhon reunaa, muuten tuote lässähtää. Uunia ei kannata avata ennenkun kakku näyttää valmiilta. Uuneissa on myös eroja, yleensä vanhat uunit paistavat toispuoleisesti... Niin ja kakkutaikinaahan ei nostateta! Ainoastaan hiivataikinat nostatetaan.
      Toivottavasti tästä oli jotain apua.

      • vaahtera

        noin.. ja leivinjauhettahan ei välttämätä tarvitse ollenkaan laittaa. Ja jauhot sekoitetaan varovasti, varovasti siihen kananmunasokerivaahtoon.


      • ja vielä
        vaahtera kirjoitti:

        noin.. ja leivinjauhettahan ei välttämätä tarvitse ollenkaan laittaa. Ja jauhot sekoitetaan varovasti, varovasti siihen kananmunasokerivaahtoon.

        kun lisäät jauhot varovaisesti sekoittelemalla, seulo jauhot sinne taikinaa eli siivilän läpi tupsuttelet. Se lisää taikinan ilmavuutta. Kakku kohoaa uunissa vasta ja yleensä jäähtyessään taas vähän laskee.


    • pentstele

      Minä tein juuri sen virheen, että vatkasin kuivat aineet sokerikananmunavaahtoon, vaikka ne olisi pitänyt käännellä siihen varovasti. Uskomatonta, miten herkkää säätöä on tuo kakun leivonta.

      Toinen ongelma on se, että en missään nimessä suostu käyttämään korppujauhoja täytekakkuvuoan leivittämiseen. Hyi hitto sitä sivumakua, mikä siitä tulee! Toisaalta olen kuullut, että kakku ei nouse, jos leivittää vehnäjauhoilla, koska taikina jämähtää reunoihin. Voi huokaus... Onko kenelläkään kokemusta kakkupohjan sokeroimisesta? Toimiiko korppujauhojen tapaan?

    • Mummo vastaa?

      Kakkuvuoka voidellaan ensin hyvin ja sitten laitetaan kaupasta ostettuja koppujauhoja jotka vuokaa pyörittämällä saadaan tartumaan voideltun vuokan seinämiin ja ylimääräinen kaadetaan pois.Kunnola voideltu vuoka koppujauhotettu ei tartu kakku vuokaan kiinni.

      • kakkumies

        Ei muuten tartu ilman korppujauhojakaan, jos on hyvä vuoka. Minä laitoin esimerkiksi edellisen täytekakkuni vuokaan vain rasvaa pohjaan ja reunoihin ja varmuuden vuoksi vuorasin vielä pohjan kidesokerilla (mutta en reunoja). Kakku ei jämähtänyt vuokaan, vaan päinvastoin irtosi siitä kuin itsestään. Kun otin sen uunista, vuoan reunojen ja kakun välissä oli peräti puolen sentin rako. Kyseessä siis neljän munan suklaatäytekakku.


    • mannaryyni

      Täytekakkupohja: 3 saman kokoista lasia. Rikot yhteen lasiin munat, toiseen saman verran sokeria ja viimeiseen lasiin Anni-Helena vehnäjauhoa 2/3 osaa ja 1/3 osaa perunajauhoja ja n.1 tl leivinjauhetta ( 4 munalle). vuoan jauhotan mannasuurimoilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      445
      4778
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1702
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      93
      1438
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1339
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1296
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1171
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1065
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      980
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      865
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      839
    Aihe