Miksi kakku ei nouse?

PenaL

Olemme yrittäneet kaikkemme. Monenlaista kakkua kokeiltu. On leivinjauhetta, kananmunaa, sokeria, vehnä/grahamjauhoa sun muuta sörsseliä. Pitääkö pitkään nostattaa, kuinka lämpimässä? Minkä lämpöisiä pitää aineet olla? Kananmunien hyvyys(uusia/vanhoja?) Missä vaiheessa ja miten ei saa kolhia/avata uunin luukkua? Miten vatkaus vaikuttaa? Miten taikinasta näkee, että on valmista vuokaan? Uunin lämpötilan vaikutus? Ohjeessa lukee usein 175 C. Ala/ylälämmön vaikutus?
Luulisi kolme munaa ihan pikku kakkuun riittävän...?
Muuta kakkua ei tule kuin pannukakkua...

-Pena

7

6486

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • amalia

      Kakun nousuun vaikuttaa monet tekijät. Ensinnäkin kanamunien tulee olla huoneen lämpöisiä. Leivinjauhe tulee sekoittaa vehnäjauhoihin. Sokeri ja kananmunat tulee vatkata siten, että vaahto on valkoista, ei kellertävää. Voit kokeilla kananmunasokeri vaahdon valmiutta siten, että teet vispilällä tai muulla kahdeksikon vaahdon pintaan. Jos näet koko kahdeksikon ennen kun se häviää, vaahto on hyvä. Missään vaiheessa taikinaa tehtäessä ei saa kopistaa kulhon reunaa, muuten tuote lässähtää. Uunia ei kannata avata ennenkun kakku näyttää valmiilta. Uuneissa on myös eroja, yleensä vanhat uunit paistavat toispuoleisesti... Niin ja kakkutaikinaahan ei nostateta! Ainoastaan hiivataikinat nostatetaan.
      Toivottavasti tästä oli jotain apua.

      • vaahtera

        noin.. ja leivinjauhettahan ei välttämätä tarvitse ollenkaan laittaa. Ja jauhot sekoitetaan varovasti, varovasti siihen kananmunasokerivaahtoon.


      • ja vielä
        vaahtera kirjoitti:

        noin.. ja leivinjauhettahan ei välttämätä tarvitse ollenkaan laittaa. Ja jauhot sekoitetaan varovasti, varovasti siihen kananmunasokerivaahtoon.

        kun lisäät jauhot varovaisesti sekoittelemalla, seulo jauhot sinne taikinaa eli siivilän läpi tupsuttelet. Se lisää taikinan ilmavuutta. Kakku kohoaa uunissa vasta ja yleensä jäähtyessään taas vähän laskee.


    • pentstele

      Minä tein juuri sen virheen, että vatkasin kuivat aineet sokerikananmunavaahtoon, vaikka ne olisi pitänyt käännellä siihen varovasti. Uskomatonta, miten herkkää säätöä on tuo kakun leivonta.

      Toinen ongelma on se, että en missään nimessä suostu käyttämään korppujauhoja täytekakkuvuoan leivittämiseen. Hyi hitto sitä sivumakua, mikä siitä tulee! Toisaalta olen kuullut, että kakku ei nouse, jos leivittää vehnäjauhoilla, koska taikina jämähtää reunoihin. Voi huokaus... Onko kenelläkään kokemusta kakkupohjan sokeroimisesta? Toimiiko korppujauhojen tapaan?

    • Mummo vastaa?

      Kakkuvuoka voidellaan ensin hyvin ja sitten laitetaan kaupasta ostettuja koppujauhoja jotka vuokaa pyörittämällä saadaan tartumaan voideltun vuokan seinämiin ja ylimääräinen kaadetaan pois.Kunnola voideltu vuoka koppujauhotettu ei tartu kakku vuokaan kiinni.

      • kakkumies

        Ei muuten tartu ilman korppujauhojakaan, jos on hyvä vuoka. Minä laitoin esimerkiksi edellisen täytekakkuni vuokaan vain rasvaa pohjaan ja reunoihin ja varmuuden vuoksi vuorasin vielä pohjan kidesokerilla (mutta en reunoja). Kakku ei jämähtänyt vuokaan, vaan päinvastoin irtosi siitä kuin itsestään. Kun otin sen uunista, vuoan reunojen ja kakun välissä oli peräti puolen sentin rako. Kyseessä siis neljän munan suklaatäytekakku.


    • mannaryyni

      Täytekakkupohja: 3 saman kokoista lasia. Rikot yhteen lasiin munat, toiseen saman verran sokeria ja viimeiseen lasiin Anni-Helena vehnäjauhoa 2/3 osaa ja 1/3 osaa perunajauhoja ja n.1 tl leivinjauhetta ( 4 munalle). vuoan jauhotan mannasuurimoilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!

      Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit
      Pitkäveto
      1
      2681
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      151
      1258
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      49
      1135
    4. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      127
      1008
    5. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      223
      974
    6. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      206
      949
    7. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      15
      899
    8. Olet sä silti

      Ihana ❤️ tykkään
      Ikävä
      72
      855
    9. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      297
      855
    10. Haluaisin vain varmistua

      Sinusta tarpeeksi.
      Ikävä
      40
      841
    Aihe