Miksi kakku ei nouse?

PenaL

Olemme yrittäneet kaikkemme. Monenlaista kakkua kokeiltu. On leivinjauhetta, kananmunaa, sokeria, vehnä/grahamjauhoa sun muuta sörsseliä. Pitääkö pitkään nostattaa, kuinka lämpimässä? Minkä lämpöisiä pitää aineet olla? Kananmunien hyvyys(uusia/vanhoja?) Missä vaiheessa ja miten ei saa kolhia/avata uunin luukkua? Miten vatkaus vaikuttaa? Miten taikinasta näkee, että on valmista vuokaan? Uunin lämpötilan vaikutus? Ohjeessa lukee usein 175 C. Ala/ylälämmön vaikutus?
Luulisi kolme munaa ihan pikku kakkuun riittävän...?
Muuta kakkua ei tule kuin pannukakkua...

-Pena

7

5887

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • amalia

      Kakun nousuun vaikuttaa monet tekijät. Ensinnäkin kanamunien tulee olla huoneen lämpöisiä. Leivinjauhe tulee sekoittaa vehnäjauhoihin. Sokeri ja kananmunat tulee vatkata siten, että vaahto on valkoista, ei kellertävää. Voit kokeilla kananmunasokeri vaahdon valmiutta siten, että teet vispilällä tai muulla kahdeksikon vaahdon pintaan. Jos näet koko kahdeksikon ennen kun se häviää, vaahto on hyvä. Missään vaiheessa taikinaa tehtäessä ei saa kopistaa kulhon reunaa, muuten tuote lässähtää. Uunia ei kannata avata ennenkun kakku näyttää valmiilta. Uuneissa on myös eroja, yleensä vanhat uunit paistavat toispuoleisesti... Niin ja kakkutaikinaahan ei nostateta! Ainoastaan hiivataikinat nostatetaan.
      Toivottavasti tästä oli jotain apua.

      • vaahtera

        noin.. ja leivinjauhettahan ei välttämätä tarvitse ollenkaan laittaa. Ja jauhot sekoitetaan varovasti, varovasti siihen kananmunasokerivaahtoon.


      • ja vielä
        vaahtera kirjoitti:

        noin.. ja leivinjauhettahan ei välttämätä tarvitse ollenkaan laittaa. Ja jauhot sekoitetaan varovasti, varovasti siihen kananmunasokerivaahtoon.

        kun lisäät jauhot varovaisesti sekoittelemalla, seulo jauhot sinne taikinaa eli siivilän läpi tupsuttelet. Se lisää taikinan ilmavuutta. Kakku kohoaa uunissa vasta ja yleensä jäähtyessään taas vähän laskee.


    • pentstele

      Minä tein juuri sen virheen, että vatkasin kuivat aineet sokerikananmunavaahtoon, vaikka ne olisi pitänyt käännellä siihen varovasti. Uskomatonta, miten herkkää säätöä on tuo kakun leivonta.

      Toinen ongelma on se, että en missään nimessä suostu käyttämään korppujauhoja täytekakkuvuoan leivittämiseen. Hyi hitto sitä sivumakua, mikä siitä tulee! Toisaalta olen kuullut, että kakku ei nouse, jos leivittää vehnäjauhoilla, koska taikina jämähtää reunoihin. Voi huokaus... Onko kenelläkään kokemusta kakkupohjan sokeroimisesta? Toimiiko korppujauhojen tapaan?

    • Mummo vastaa?

      Kakkuvuoka voidellaan ensin hyvin ja sitten laitetaan kaupasta ostettuja koppujauhoja jotka vuokaa pyörittämällä saadaan tartumaan voideltun vuokan seinämiin ja ylimääräinen kaadetaan pois.Kunnola voideltu vuoka koppujauhotettu ei tartu kakku vuokaan kiinni.

      • kakkumies

        Ei muuten tartu ilman korppujauhojakaan, jos on hyvä vuoka. Minä laitoin esimerkiksi edellisen täytekakkuni vuokaan vain rasvaa pohjaan ja reunoihin ja varmuuden vuoksi vuorasin vielä pohjan kidesokerilla (mutta en reunoja). Kakku ei jämähtänyt vuokaan, vaan päinvastoin irtosi siitä kuin itsestään. Kun otin sen uunista, vuoan reunojen ja kakun välissä oli peräti puolen sentin rako. Kyseessä siis neljän munan suklaatäytekakku.


    • mannaryyni

      Täytekakkupohja: 3 saman kokoista lasia. Rikot yhteen lasiin munat, toiseen saman verran sokeria ja viimeiseen lasiin Anni-Helena vehnäjauhoa 2/3 osaa ja 1/3 osaa perunajauhoja ja n.1 tl leivinjauhetta ( 4 munalle). vuoan jauhotan mannasuurimoilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      92
      6668
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      28
      2672
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2253
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      75
      1904
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1671
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1467
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1367
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1294
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1243
    Aihe