Mitä leipää & leivän päälle?

Tuleva vegaani?

Mitkä leivät ovat vegaanisia? Myydäänkö sellaisia ollenkaan? Entä mitkä levitteet ovat vegaanisia, muutkin kuin se kuuluisa sininen Keiju? Niin, ja mitä eroa on sillä tummansinisellä - ja vaaleansinisellä Keijulla? Kumpikin vegaanisia? Kiitos.

23

6831

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ..............

      Tummansininen keiju on vegaanista ja vaaleansininen ei ole. Erona on D-vitamiini, joka tummansinisessä on D2-vitamiinia ja vaaleansinisessä eläinperäistä D3-vitamiinia.

      Jos en väärin muista myös vaaleansininen keiju on suurtalouspakkauksissa vegaanista (D-vitamiini on silloin D2-vitamiinia). Myös Benevivalla on (tai ainakin jossain vaiheessa oli) vegaaninen margariini.

      Kaupasta saa valmiina vegaanisia levitteitä jonkin verran margariinien lisäksi. Tartexia saa melkein kaikista ei-ihan-pienistä kaupoista. Sparin kevytmajoneesia saa joistakin Spareista. Plamilin majoneeseja saa ainakin luontaistuotekaupoista, Punnitse&Säästästä ja Ruohonjuuresta. Luontaistuotekaupoista, Ruohonjuuresta, Prismasta ja S-marketista löytyy Tofutin soijatuorejuustoa, jota voi löytää myös muistakin ruokakaupoista, vaikkei omalle kohdalle olekaan sattunut. Joissakin (muistaakseni k-ryhmän) kaupoissa olen nähnyt oliivitahnaa pienissä lasipurkeissa. Myös maapähkinävoi on vegaanista. Ruohonjuuressa ja luontaistuotekaupoissa on myös muista pähkinöistä tehtyjä tahnoja (tosin melkoisen kalliita ainakin osa). Voi olla muitakin, mutta ei ihan heti tule mieleen.

      Itse voi tehdä vaikka mitä erilaisia tahnoja, melkein vain mielikuvitus on rajana. Kikhernetahnat ja erilaisista pavuista tehdyt tahnat ovat varmaankin yleisimpiä. Myös tuota oliivitahnaa voi tehdä itse. Silken tofua voi maustaa makunsa mukaan ja käyttää leivän päällä. Aurinkokuivatuista tomaateista voi soseuttaa tahnaa. Itse tehty pestokin on hyvää leivän päällä (kaupan versioissa taitaa olla juustoa). Erilaisista pähkinöistä ja siemenistä voi tehdä tahnaa soseuttamalla esim. riittävän tehokkaalla tehosekoittimella.

      • Tuleva vegaani?

        Tuosta olikin jo paljon apua. Löytyykö noita itsetehtyihin tahnoihin yms ohjeita esim. venaagiliiton sivulta?


      • ..............................
        Tuleva vegaani? kirjoitti:

        Tuosta olikin jo paljon apua. Löytyykö noita itsetehtyihin tahnoihin yms ohjeita esim. venaagiliiton sivulta?

        En muista löytyykö vegaaniliiton sivuilta mitään levitteiden ohjeita. Oikeutta eläimille -sivuilta sattaa löytyä enemmän reseptejä, tosin en tiedä onko sielläkään noita levitteitä.

        Muistaakseni jostakin vegaaniliiton sivuilta olen "napannut" papusalaatin ohjeen, josta olen tehnyt levitettä soseuttamalla kaikki ainekset tehosekoittimessa.

        Mausteinen kidneypapulevite

        -1 prk kidneypapuja (valutettuna)
        -1 dl oliivi- tai rypsiöljyä
        -1 rkl viinietikkaa
        -1/2-1 (koosta riippuen) punasipuli tai tavallinen sipuli
        -1 murskattu valkosipulin kynsi
        -1 tl jauhettua korianteria
        -1 tl kuivattua oreganoa
        -1/2 tl paprikajauhetta
        -mustapippuria
        -yrttisuolaa

        Toinen hyvä ohje on soijarahka

        -1 l vettä
        -1 dl soijajauhoja
        -1 tl suolaa
        -2 rkl sitruunamehua tai etikkaa

        Sekoita soijajauhot veteen ja keitä 3-5 minuuttia isossa kattilassa (seos kuohuu aika lailla keittämisen alussa), kunnes seoksen pinnalla ei enää ole vaahtoa.

        Lisää joukkoon suola ja sitruunamehu tai etikka ja sekoita. Keitä vielä miedolla lämmöllä sekoittamatta n. 5 minuutti, jolloin seos juoksettuu.

        Jäähdytä ja valuta siivilässä, jossa on harsokangas. Pienen annoksen voi valuttaa myös suodatinpaperilla vuoratussa kahvinkeittimen suodattimessa. Soijarahkan kannattaa antaa valuttua riittävän kauan, jotta siitä tulee sopivan kiinteää ja makukin on parempi, kun soijarahka on kiinteämpää. Lopuksi massa maustetaan oman maun mukaan. Suolan määrää voi lisätä, jos tarvitsee. Erilaiset hienonnetut yrtit sopivat myös. Aurinkokuivatuista tomaateista tehty tahna sopii hyvin soijarahkan joukkoon.

        Peruspestoon tulee basilikaa, pinjansiemeniä, oliiviöljyä, sitruunamehua, valkosipulia, suolaa ja pippuria. Määriä en tarkemmin tiedä, kun en mitenkään erityisesti ole mittaillut, mutta peston ohjeita pitäisi löytyä netistä googlettamalla, niin että saa määrätkin. Tavallisesta pestosta saa vegaaniversion jättämällä juuston pois ohjeesta. Pinjansiemenet kannattaa paahtaa kevyesti tilkassa oliiviöljyä ennen pestoon laittamista. Jos haluaa miedomman valkosipulin maun, valkosipulimurskaa voi paahtaa pinjansiementen kanssa. Valkosipulin voi tietysti jättää poiskin.

        En tiedä lasketaanko sienisalaatti varsinaisesti levitteeksi, mutta koska sitäkin voi leivän päälle laittaa, niin laitan siihenkin ohjeen.

        Sienisalaatti

        -2 pientä purkkia herkkusieniviipaleita tai vastaava määrä liotettuja tai ryöpättyjä suolasieniä (haaparouskuja)
        -1 sipuli
        -2 dl Plamilin majoneesia (valkosipulilla maustettu on mielestäni parasta tähän)
        -2 1/2 dl Alpron maustamatonta soijajogurttia
        -yrttisuolaa
        -valkopippuria

        Valuta ja hienonna sienet. Hienonna sipulit. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Suolaa ei yleensä tarvitse lisätä, jos käyttää suolasieniä.

        Ensimmäisestä listasta unohtui guacamole. Sitä voi tehdä soseuttamalla avocadoa sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Avocadososeeseen lisätään suolaa ja limetti- tai sitruunamehua oman maun mukaan. Jos guacamolea tarvitsee säilyttää, soseen joukkoon kannattaa laittaa avocadon kivi, koska muutoin sose muuttuu ruskeaksi aika pian. Kivi tietenkin poistetaan ennen syömistä.


      • Tuleva vegaani?
        .............................. kirjoitti:

        En muista löytyykö vegaaniliiton sivuilta mitään levitteiden ohjeita. Oikeutta eläimille -sivuilta sattaa löytyä enemmän reseptejä, tosin en tiedä onko sielläkään noita levitteitä.

        Muistaakseni jostakin vegaaniliiton sivuilta olen "napannut" papusalaatin ohjeen, josta olen tehnyt levitettä soseuttamalla kaikki ainekset tehosekoittimessa.

        Mausteinen kidneypapulevite

        -1 prk kidneypapuja (valutettuna)
        -1 dl oliivi- tai rypsiöljyä
        -1 rkl viinietikkaa
        -1/2-1 (koosta riippuen) punasipuli tai tavallinen sipuli
        -1 murskattu valkosipulin kynsi
        -1 tl jauhettua korianteria
        -1 tl kuivattua oreganoa
        -1/2 tl paprikajauhetta
        -mustapippuria
        -yrttisuolaa

        Toinen hyvä ohje on soijarahka

        -1 l vettä
        -1 dl soijajauhoja
        -1 tl suolaa
        -2 rkl sitruunamehua tai etikkaa

        Sekoita soijajauhot veteen ja keitä 3-5 minuuttia isossa kattilassa (seos kuohuu aika lailla keittämisen alussa), kunnes seoksen pinnalla ei enää ole vaahtoa.

        Lisää joukkoon suola ja sitruunamehu tai etikka ja sekoita. Keitä vielä miedolla lämmöllä sekoittamatta n. 5 minuutti, jolloin seos juoksettuu.

        Jäähdytä ja valuta siivilässä, jossa on harsokangas. Pienen annoksen voi valuttaa myös suodatinpaperilla vuoratussa kahvinkeittimen suodattimessa. Soijarahkan kannattaa antaa valuttua riittävän kauan, jotta siitä tulee sopivan kiinteää ja makukin on parempi, kun soijarahka on kiinteämpää. Lopuksi massa maustetaan oman maun mukaan. Suolan määrää voi lisätä, jos tarvitsee. Erilaiset hienonnetut yrtit sopivat myös. Aurinkokuivatuista tomaateista tehty tahna sopii hyvin soijarahkan joukkoon.

        Peruspestoon tulee basilikaa, pinjansiemeniä, oliiviöljyä, sitruunamehua, valkosipulia, suolaa ja pippuria. Määriä en tarkemmin tiedä, kun en mitenkään erityisesti ole mittaillut, mutta peston ohjeita pitäisi löytyä netistä googlettamalla, niin että saa määrätkin. Tavallisesta pestosta saa vegaaniversion jättämällä juuston pois ohjeesta. Pinjansiemenet kannattaa paahtaa kevyesti tilkassa oliiviöljyä ennen pestoon laittamista. Jos haluaa miedomman valkosipulin maun, valkosipulimurskaa voi paahtaa pinjansiementen kanssa. Valkosipulin voi tietysti jättää poiskin.

        En tiedä lasketaanko sienisalaatti varsinaisesti levitteeksi, mutta koska sitäkin voi leivän päälle laittaa, niin laitan siihenkin ohjeen.

        Sienisalaatti

        -2 pientä purkkia herkkusieniviipaleita tai vastaava määrä liotettuja tai ryöpättyjä suolasieniä (haaparouskuja)
        -1 sipuli
        -2 dl Plamilin majoneesia (valkosipulilla maustettu on mielestäni parasta tähän)
        -2 1/2 dl Alpron maustamatonta soijajogurttia
        -yrttisuolaa
        -valkopippuria

        Valuta ja hienonna sienet. Hienonna sipulit. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Suolaa ei yleensä tarvitse lisätä, jos käyttää suolasieniä.

        Ensimmäisestä listasta unohtui guacamole. Sitä voi tehdä soseuttamalla avocadoa sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Avocadososeeseen lisätään suolaa ja limetti- tai sitruunamehua oman maun mukaan. Jos guacamolea tarvitsee säilyttää, soseen joukkoon kannattaa laittaa avocadon kivi, koska muutoin sose muuttuu ruskeaksi aika pian. Kivi tietenkin poistetaan ennen syömistä.

        taas tosi paljon! Näyttävät hyviltä ohjeita, täytyykin kokeilla.


      • noita
        Tuleva vegaani? kirjoitti:

        taas tosi paljon! Näyttävät hyviltä ohjeita, täytyykin kokeilla.

        tahnoja mistään valmiina?


      • ..............................
        noita kirjoitti:

        tahnoja mistään valmiina?

        En osaa sanoa muun Suomen kaupoista, mutta kuitenkin pääkaupunkiseudulta löytyviä.

        Tartex: löytyy Prismoista, Citymarketeista, monesta S-marketista, K-kaupasta ja luontaistuotekaupasta, Ruohonjuuresta ja ehkä Punnitse&Säästästä (viimeisimmästä en muista varmasti).

        Kikhernetahnaa olen löytänyt valmiina Helsingin keskustan Sokoksen S-marketista. Se on sellaisessa n. 300 g säilykepurkissa. Maku on ihan kohtuullinen, joskaan ei lähellekään yhtä hyvä kuin itse tehdyssä tahnassa.

        Lisäksi jo aikaisemmassa viestissä mainitut leivänpäälliset.


    • kukkaistyttö

      Elikkäs leivät. Musta ehdottomasti parasta on Oululaisen luomuruisleipä jossa on aineina vain vettä, ruisjauhoja, suolaa ja ehkä hiukan hiivaa. Eli oikein perinteistä ruisleipää. Toki kaupasta saa paaaaaljon vegaanisia leipiä ja kannattaa toki leipoa itekin niin saa just niin terveellistä ja sen makusta kuin itse haluaa. :)

      Leipäehdotus:Ruisleipää, paprikatartexia, tomaattia, mustpippuria ja pari basilikanlehteä *nam* Ei vois olla herkumpaa.. ;)

      • Tuoteselostus

        Siis kaikissa leipäpusseissa on tuoteselostukset. Niitä vaan lukemaan! Jos leipä on leivottu öljyyn eikä margariiniin, ei sisällä maitotuotteita tai munaa (miksi sisältäisi?), se on vegaaninen. Melkein kaikki ruisleivät sopivat vegeille. Vaasan viipaleleivät, Pågenin Njuta, Fazerin Big Toast ovat vain murto-osa tarjonnasta. Uskallan väittää, että n. puolet kaupan leivistä on ainakin vegaanisia.

        Itsekin voi leipoa, niin välttyy ainakin epäilyltä ja lisäaineilta. Halvempaakin tulee, ja useimmiten paremmanmakuista!


      • .........................
        Tuoteselostus kirjoitti:

        Siis kaikissa leipäpusseissa on tuoteselostukset. Niitä vaan lukemaan! Jos leipä on leivottu öljyyn eikä margariiniin, ei sisällä maitotuotteita tai munaa (miksi sisältäisi?), se on vegaaninen. Melkein kaikki ruisleivät sopivat vegeille. Vaasan viipaleleivät, Pågenin Njuta, Fazerin Big Toast ovat vain murto-osa tarjonnasta. Uskallan väittää, että n. puolet kaupan leivistä on ainakin vegaanisia.

        Itsekin voi leipoa, niin välttyy ainakin epäilyltä ja lisäaineilta. Halvempaakin tulee, ja useimmiten paremmanmakuista!

        Kaupan leivät eivät kyllä automaattisesti ole vegaanisia, vaikka nuo ehdot täyttyisivätkin, koska useissa on käytetty mahdollisesti eläinperäisiä emulgointiaineita. Useimmat näistä eivät kyllä ole eläinperäisiä, mutta jotkut ovat. Asian voi selvittää kysymällä valmistajalta esim. sähköpostitse tai palautesivujen kautta, jos valmistajalla on nettisivut.

        Myös kasvimargariinia sisältävät leivät voivat olla vegaanisia, jos margariinissa ei ole käytetty eläinperäistä D-vitamiinia. Tämänkin voi kysyä valmistajalta.


    • leipä

      ks

      http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000005&conference=4500000000000353&posting=22000000010782620

    • rawfoodeater

      Idätetään luomuvehnänjyviä pari päivää.
      Tehosekoitetaan massaksi veden kanssa ja kuivataan ohuiksi levyiksi. Se on siinä. :)

      Sekaan voi sekoitusvaiheessa sotkea maun mukaan esim. yrttejä, porkkanaa, valkosipulia, muita mausteita.

      Uudistavan juoman avulla voi sitten tehdä hapanleipää ja hapankorppua.

      • Tuleva vegaani?

        Olen myös kiinnostunut elävän ravinnon syönnistä, joten oli hienoa nähdä sellaiselta kommentti. Mikähän tuo vehnänjyvien ja veden määrät ovat kun ne laitetaan tehosekoittimeen? Mikäs tuo uudistava juoma on? Onko sinulla kirjoja vai mistä löydät ohjeita yms infoa?


      • Rawfoodeater
        Tuleva vegaani? kirjoitti:

        Olen myös kiinnostunut elävän ravinnon syönnistä, joten oli hienoa nähdä sellaiselta kommentti. Mikähän tuo vehnänjyvien ja veden määrät ovat kun ne laitetaan tehosekoittimeen? Mikäs tuo uudistava juoma on? Onko sinulla kirjoja vai mistä löydät ohjeita yms infoa?

        Tuossa joku uudistavan juoman ohje:
        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000005&conference=4500000000000353&posting=22000000002827559

        Itse en ole tosin vesiä sen kummemmin lämmitellyt enkä käyttänyt liotusvettä.

        Idätän vain paripäiväiseksi.
        Huristan tehosekottimella hieman että ravinteita irtoaa. Jääkaappiin yöksi ja sitten huoneen lämpöön pimeään kolmeksi päiväksi.
        Sitten se alkaakin jo kuplia kovasti.
        Sekoitan litkun ja kaadan reilu puolet käyneestä juomasta kannuun. Juon kun on viilennyt jääkaapissa. Käymisastian täytän taas vedellä,
        pistän yöksi jääkaappiin ja sitten taas pimeään käymään. Viikon verran sitten käyttelen samoja vehnänjyviä juoman tuottamiseen. Tapoja tehdä juomaa on varmaan monta.

        Elävänravinnon leivästä:
        Vettä olen laittanut sen verran että jyvät lähtevät kunnolla kiertämään tehosekottimessa.
        Kannattaa varmistaa että jyvät on idätyksessä pehmenneet jotta tehosekoitus sujuu.
        Viimeksi idätin liian vähän ja rohinaahan siitä vain tuli..

        Itselläni on kirjoina Wigmoren kirja sekä Elsa Ervamaan kirja.
        Elsan kirja on aikas hyvä "raamattu" aiheesta.
        Sitä saa huutonetistä käytettynä muutamalla eurolla.
        http://www.medimeal.fi/kirjat.html

        Sen kummemmin en monimutkaisia ruokia väännä vaan syön lähinnä sekalaisesti ituja, juureksia, hedelmiä, salaatteja, pähkinöitä jne.
        Leivät, leivänpäälliset ja piparkakut on lähinnä ne mitä joskus "kokkailen".
        Tässä oppii hyvin minimoimaan tiskin määrän. :)


      • rawfoodeater
        Rawfoodeater kirjoitti:

        Tuossa joku uudistavan juoman ohje:
        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000005&conference=4500000000000353&posting=22000000002827559

        Itse en ole tosin vesiä sen kummemmin lämmitellyt enkä käyttänyt liotusvettä.

        Idätän vain paripäiväiseksi.
        Huristan tehosekottimella hieman että ravinteita irtoaa. Jääkaappiin yöksi ja sitten huoneen lämpöön pimeään kolmeksi päiväksi.
        Sitten se alkaakin jo kuplia kovasti.
        Sekoitan litkun ja kaadan reilu puolet käyneestä juomasta kannuun. Juon kun on viilennyt jääkaapissa. Käymisastian täytän taas vedellä,
        pistän yöksi jääkaappiin ja sitten taas pimeään käymään. Viikon verran sitten käyttelen samoja vehnänjyviä juoman tuottamiseen. Tapoja tehdä juomaa on varmaan monta.

        Elävänravinnon leivästä:
        Vettä olen laittanut sen verran että jyvät lähtevät kunnolla kiertämään tehosekottimessa.
        Kannattaa varmistaa että jyvät on idätyksessä pehmenneet jotta tehosekoitus sujuu.
        Viimeksi idätin liian vähän ja rohinaahan siitä vain tuli..

        Itselläni on kirjoina Wigmoren kirja sekä Elsa Ervamaan kirja.
        Elsan kirja on aikas hyvä "raamattu" aiheesta.
        Sitä saa huutonetistä käytettynä muutamalla eurolla.
        http://www.medimeal.fi/kirjat.html

        Sen kummemmin en monimutkaisia ruokia väännä vaan syön lähinnä sekalaisesti ituja, juureksia, hedelmiä, salaatteja, pähkinöitä jne.
        Leivät, leivänpäälliset ja piparkakut on lähinnä ne mitä joskus "kokkailen".
        Tässä oppii hyvin minimoimaan tiskin määrän. :)

        Ainakin pk-seudun kirjastoista löytyy myös neljäosainen videokurssi elävästä ravinnosta.
        Siinä näytetään aika hyvin kaikenlaisia ruuanvalmistuksia.

        http://www.helmet.fi/search*fin/aSvennevig, Marjatta./asvennevig marjatta/-2,-1,0,B/frameset&FF=asvennevig marjatta&3,,7


      • Tuleva vegaani?
        rawfoodeater kirjoitti:

        Ainakin pk-seudun kirjastoista löytyy myös neljäosainen videokurssi elävästä ravinnosta.
        Siinä näytetään aika hyvin kaikenlaisia ruuanvalmistuksia.

        http://www.helmet.fi/search*fin/aSvennevig, Marjatta./asvennevig marjatta/-2,-1,0,B/frameset&FF=asvennevig marjatta&3,,7

        Et uskokaan miten paljon vastauksesi auttoi! Vielä kysymys, että käytätkö mitään vitamiini yms lisiä? (Jos, niin mitä ja kuinka usein)?


      • rawfoodeater
        Tuleva vegaani? kirjoitti:

        Et uskokaan miten paljon vastauksesi auttoi! Vielä kysymys, että käytätkö mitään vitamiini yms lisiä? (Jos, niin mitä ja kuinka usein)?

        Tervehdys,

        > Et uskokaan miten paljon vastauksesi auttoi!
        > Vielä kysymys, että käytätkö mitään vitamiini
        > yms lisiä? (Jos, niin mitä ja kuinka usein)?

        B12:aa pitäisi terveen suoliston tuottaa itse ja sehän tervehtyy tällä ravinnolla.
        D:tä otan auringosta ilman aurinkorasvoja.

        Eli en käytä mitään lisiä.


      • aokaö
        rawfoodeater kirjoitti:

        Tervehdys,

        > Et uskokaan miten paljon vastauksesi auttoi!
        > Vielä kysymys, että käytätkö mitään vitamiini
        > yms lisiä? (Jos, niin mitä ja kuinka usein)?

        B12:aa pitäisi terveen suoliston tuottaa itse ja sehän tervehtyy tällä ravinnolla.
        D:tä otan auringosta ilman aurinkorasvoja.

        Eli en käytä mitään lisiä.

        Suomessa ei saa tarpaaksi D-vitamiinia auringosta loka-maaliskuussa, vaan on paras otta pillereitä


      • noinkaan
        rawfoodeater kirjoitti:

        Tervehdys,

        > Et uskokaan miten paljon vastauksesi auttoi!
        > Vielä kysymys, että käytätkö mitään vitamiini
        > yms lisiä? (Jos, niin mitä ja kuinka usein)?

        B12:aa pitäisi terveen suoliston tuottaa itse ja sehän tervehtyy tällä ravinnolla.
        D:tä otan auringosta ilman aurinkorasvoja.

        Eli en käytä mitään lisiä.

        En tiedä onko B12-vitamiinista olemassa mitään totuuden kertovaa tutkimusta, mutta aika paljon ristiriitaisia väitteitä kylläkin. Itse en luottaisi B-12-vitamiinin saantiin vain kasvikunnan tuotteista tai siihen, että elimistö ehkä tuottaa sitä itse. Käsittääkseni ihmisen elimistössä B-12-vitamiini syntyy vasta paksusuolessa, kun taas vitamiinit ja muut ravinteet imeytyvät jo ohutsuolessa, eli paksusuolessa tuotetulla vitamiinilla ole mitään vaikutusta.

        D-vitamiinia saa myös metsäsienistä (ainakin suppilovahveroista), joissa sen pitäisi kuivatuissa sienissä (ja ehkä pakastetuissakin) säilyä, jolloin sieniä voi syödä talvellakin. En kyllä tiedä, voiko elävän ravinnon syöjä syödä kuivattua tai pakastettua ruokaa.

        Aurinkoon ei tosiaan kannata luottaa D-vitamiinin lähteenä Suomessa talvella kuten joku jo kirjoittikin. Jos asuu tai matkustaa usein (eli ehkä muutaman kerran talvessa) johonkin eteläisempään maahan, niin D-vitamiinia saa kyllä auringosta riittävästi ympäri vuoden.


      • rawfoodeater
        noinkaan kirjoitti:

        En tiedä onko B12-vitamiinista olemassa mitään totuuden kertovaa tutkimusta, mutta aika paljon ristiriitaisia väitteitä kylläkin. Itse en luottaisi B-12-vitamiinin saantiin vain kasvikunnan tuotteista tai siihen, että elimistö ehkä tuottaa sitä itse. Käsittääkseni ihmisen elimistössä B-12-vitamiini syntyy vasta paksusuolessa, kun taas vitamiinit ja muut ravinteet imeytyvät jo ohutsuolessa, eli paksusuolessa tuotetulla vitamiinilla ole mitään vaikutusta.

        D-vitamiinia saa myös metsäsienistä (ainakin suppilovahveroista), joissa sen pitäisi kuivatuissa sienissä (ja ehkä pakastetuissakin) säilyä, jolloin sieniä voi syödä talvellakin. En kyllä tiedä, voiko elävän ravinnon syöjä syödä kuivattua tai pakastettua ruokaa.

        Aurinkoon ei tosiaan kannata luottaa D-vitamiinin lähteenä Suomessa talvella kuten joku jo kirjoittikin. Jos asuu tai matkustaa usein (eli ehkä muutaman kerran talvessa) johonkin eteläisempään maahan, niin D-vitamiinia saa kyllä auringosta riittävästi ympäri vuoden.

        Uudistavasta juomasta ja esim hapankaalista saa B12:aa.

        Artikkelin mukaan D:tä on myös iduissa ja muistikuvani mukaan avokaadossa.

        http://www.luontaistuntijat.fi/lehti_2_02/siemenet_2_02.htm


      • jiisurffaa
        Tuleva vegaani? kirjoitti:

        Et uskokaan miten paljon vastauksesi auttoi! Vielä kysymys, että käytätkö mitään vitamiini yms lisiä? (Jos, niin mitä ja kuinka usein)?

        On ainakin Solgarilla.
        Niitä saa siis luontaistuotekaupoista - määrät / valikoimat varmaan hiukka vaihdellen kaupan tason mukaan... Mutta tosi monissa niissä lukee että sopivat vegaaneille.
        Ja aina voi tsekata verkosta - (jenkeissä ko brandi on tosi levinnyt)


    • leivästä

      Tekisi mieli kysyä, että mikä sitten tekisi normileivästä sekasyöjän leivän ja vegaanille kielletyn? Leivässä kun on lähinnä jauhoja, hiivaa, vettä, suolaa ja sokeria ja mikähän niistä ei olisi vegaaninen ainesosa?

      Hiivahan on tietysti elävä olio, mutta sillä ei ole silmiä eikä äitiä, niin ei kai sitä killata? Ja jos se lasketaan eläväksi olioksi, niin samaan sarjaan lienee syytä lisätä viljanjyvätkin.

      Että mitä saivartelua tästä voisi saada aikaan vai onko kyseessä vain aloittajan täydellinen tietämättömyys ruoka-aineista ja niiden koostumuksesta? Tämä aihealue on mennyt minulta perusopintovihoissa aivan ohi.

      • Muna ja maito.

        Suomessa on ehkä kaks tai kolme epävegeä leipää. Stockan herkusta löytynyt joskus jotain ihan tavallista vaaleta leipää, jossa oli maitoa. Pohjosessa myydään Katri Antellin leipomon tuotteita, joista ei yksikään oo munaton. Joittenkin pienempien leipomoiden leivissä saattaa kans olla voita tai munaa. Ja ne Vilpuri -leivät (oliko Vaasan vai Fazerin) sisältää hunajaa. Välillä kannattaa katella niitä sisältöjä. Ihan järjentöntähän tuo munan lisääminen on...


      • pikemminkin
        Muna ja maito. kirjoitti:

        Suomessa on ehkä kaks tai kolme epävegeä leipää. Stockan herkusta löytynyt joskus jotain ihan tavallista vaaleta leipää, jossa oli maitoa. Pohjosessa myydään Katri Antellin leipomon tuotteita, joista ei yksikään oo munaton. Joittenkin pienempien leipomoiden leivissä saattaa kans olla voita tai munaa. Ja ne Vilpuri -leivät (oliko Vaasan vai Fazerin) sisältää hunajaa. Välillä kannattaa katella niitä sisältöjä. Ihan järjentöntähän tuo munan lisääminen on...

        Aiva, lopputuloshan on pullaa eikä leipää.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4856
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3066
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1777
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1740
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1591
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1461
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      18
      1218
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1203
    9. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1167
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1167
    Aihe