harissa,mistä saa ostaa?

harira70

hei,
tietääkö kukaan mistä voi ostaa harissatahnaa
purkissa,voisin tehdä ihanaa harira-keittoa.
kiitos.

13

4356

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .............

      en ikävä kyllä osaa vastata mutta ihmettelen miksi et tee harissaa itse.

    • zaatar

      voit toki tehdä ilman harissaakin. Ainakin itse teen.
      Mutta, jos välttämättä tahdot harissaa, niin hanskat vaan käsiin ja hommiin.
      Tämä ohje tulee ulkomuistista ja mitat ovat suurinpiirtein mittoja, mutta niinhän se harissan kohdalla usein onkin, että jotkut pitävät siitä polttavana toiset taas makeampana, toiset lisäävät enemmän sitruunaa toiset vähemmän, jotkut maustavat ja toiset taas pitävät pelkistettynä.

      aineet:
      3-4 punaista makeaa paprikaa
      300 - 500 g punaisia tulisia paprikoita, myös kuivatut käyvät
      5-6 valkosipulinkyntttä
      2 sitruunan mehu
      n.½ dl öljyä 1 tl paprikajauhetta
      suolaa
      (1 tl jauh. kuminaa tai juustokuminaa)

      Sekoita paprika öljyyn ja jätä odottamaan.
      Paahda paprikat kaasuliedellä tai grillissä kauttaaltaan ja sulje muovipussiin 10 minuutiksi. Tämä auttaa kuorimista ja ne irtoavatkin helposti vaikka vesihanan alla.
      Poista siemenet ja sisälmyksen valkoiset osat. Paloittele ja survo yhdessä valkosipulin kanssa käsin tai koneella.
      Lisää muut aineet , sekoita ja säilytä lasipurkissa jääkaapissa.
      Itse en kai tottumuksesta lisää harissaan kuminaa, mutta jotkut lisäävät sitä . Erikoisesti libyalaiset suosivat karwijjaa eli tavallista kuminaa (caraway) .

      Jos käytät kuivattuja (chili)paprikoita liota niitä vedessä tunnin verran ja kaavi veitsellä 'liha' niin, että vain kuoret jäävät jäljelle.

      • Asafoetida

        Kuten aina, ohjeita on ainakin niin monta kuin kokkejakin... Minun suosikkini on aika lailla tulisempi:

        250 g tuoreita punaisia chilejä (keskivahvoja, 3-5 asteikolla 1-10), punnittuna puhdistettuna (kuten Zaatarin erinoamisessa ohjeessa, jota aion heti kokeilla) eli n 350 g ostettuna
        2 valkosipulinkynttä
        1 tl 'kuminansiemeniä' (caraway)
        1 tl suolaa
        1 tl juuri morttelissa jauhettua mustapippuria
        2 tl oikeaa kuminaa (juustokuminaa)
        1 tl juuri morttelissa jauhettuja korianterinsiemeniä
        pieni tilkka erikoiseneitsytoliiviöljyä

        Jos käytössä sattuu olemaan kaasu, chilit kannattaa 'polttaa' mustille pilkuille liekin kärjessä, mutta kyllä se muutenkin onnistuu.

        Chilit monitoimikoneeseen ja leikkurilla karkeaksi. Sitten loput aineet ja tahnaksi. Säilötään jääkaappiin lasipurkkiin niin, että pinnalla on aika kerros oliiviöljyä.

        (Tässä ohjeessa todellakin kannattaa käyttää hanskoja, siis kumihanskoja...)

        Mainitsemani luokan chilejä ovat (useimmat) pitkät ja suipot (luokituksen yläpäässä!) sekä mulato, pasilla, cascabel ja poblano.


      • zaatar
        Asafoetida kirjoitti:

        Kuten aina, ohjeita on ainakin niin monta kuin kokkejakin... Minun suosikkini on aika lailla tulisempi:

        250 g tuoreita punaisia chilejä (keskivahvoja, 3-5 asteikolla 1-10), punnittuna puhdistettuna (kuten Zaatarin erinoamisessa ohjeessa, jota aion heti kokeilla) eli n 350 g ostettuna
        2 valkosipulinkynttä
        1 tl 'kuminansiemeniä' (caraway)
        1 tl suolaa
        1 tl juuri morttelissa jauhettua mustapippuria
        2 tl oikeaa kuminaa (juustokuminaa)
        1 tl juuri morttelissa jauhettuja korianterinsiemeniä
        pieni tilkka erikoiseneitsytoliiviöljyä

        Jos käytössä sattuu olemaan kaasu, chilit kannattaa 'polttaa' mustille pilkuille liekin kärjessä, mutta kyllä se muutenkin onnistuu.

        Chilit monitoimikoneeseen ja leikkurilla karkeaksi. Sitten loput aineet ja tahnaksi. Säilötään jääkaappiin lasipurkkiin niin, että pinnalla on aika kerros oliiviöljyä.

        (Tässä ohjeessa todellakin kannattaa käyttää hanskoja, siis kumihanskoja...)

        Mainitsemani luokan chilejä ovat (useimmat) pitkät ja suipot (luokituksen yläpäässä!) sekä mulato, pasilla, cascabel ja poblano.

        markkinoita, myös näitä reseptimarkkinoita.
        Onneksi on vaihtoehtoja.
        Harissasi taitaa olla tosi tulista, jos se pelkistä chileistä tehdään. Joskus valmistan myös täysin makeaa harissaa, varsinkin lapsia varten.
        Myös oliivinöljy harissassa on uudistus, ja hyvä sellainen. Pohjois-Afrikkalaiset eivät ole kovin innokkaita oliiviöljyn käyttäjiä ja mielummin he käyttävät omaa 'punaista öljyään'.

        Sitruunasta vielä sen verran, että se ei tosiaan ole välttämätön, mutta olen nähnyt myös lisättävän sen harissaan kuorittuna ja paloiteltuna ennen soseuttamista.
        Huomasin juuri, että laiton tuossa edellä ohjeeseeni 2 sitr. mehu (?) , vaikka tuohon paprika määrään riittää kyllä yksikin.

        Polttavia harissa-hetkiä.


      • Herkku
        zaatar kirjoitti:

        markkinoita, myös näitä reseptimarkkinoita.
        Onneksi on vaihtoehtoja.
        Harissasi taitaa olla tosi tulista, jos se pelkistä chileistä tehdään. Joskus valmistan myös täysin makeaa harissaa, varsinkin lapsia varten.
        Myös oliivinöljy harissassa on uudistus, ja hyvä sellainen. Pohjois-Afrikkalaiset eivät ole kovin innokkaita oliiviöljyn käyttäjiä ja mielummin he käyttävät omaa 'punaista öljyään'.

        Sitruunasta vielä sen verran, että se ei tosiaan ole välttämätön, mutta olen nähnyt myös lisättävän sen harissaan kuorittuna ja paloiteltuna ennen soseuttamista.
        Huomasin juuri, että laiton tuossa edellä ohjeeseeni 2 sitr. mehu (?) , vaikka tuohon paprika määrään riittää kyllä yksikin.

        Polttavia harissa-hetkiä.

        En osaa repsetiä laittaa, mutta tätini (asuu ranskassa) miehen äidin (asuu taas tunisiassa) tekemä harissa on aivan taivaallista!!! Kun täti tulee vuotuiselle suomenvierailulle, tuo aina mukanaa anopin tekemää nannaa:)


      • eli juustokuminaa eli jeera?
        Asafoetida kirjoitti:

        Kuten aina, ohjeita on ainakin niin monta kuin kokkejakin... Minun suosikkini on aika lailla tulisempi:

        250 g tuoreita punaisia chilejä (keskivahvoja, 3-5 asteikolla 1-10), punnittuna puhdistettuna (kuten Zaatarin erinoamisessa ohjeessa, jota aion heti kokeilla) eli n 350 g ostettuna
        2 valkosipulinkynttä
        1 tl 'kuminansiemeniä' (caraway)
        1 tl suolaa
        1 tl juuri morttelissa jauhettua mustapippuria
        2 tl oikeaa kuminaa (juustokuminaa)
        1 tl juuri morttelissa jauhettuja korianterinsiemeniä
        pieni tilkka erikoiseneitsytoliiviöljyä

        Jos käytössä sattuu olemaan kaasu, chilit kannattaa 'polttaa' mustille pilkuille liekin kärjessä, mutta kyllä se muutenkin onnistuu.

        Chilit monitoimikoneeseen ja leikkurilla karkeaksi. Sitten loput aineet ja tahnaksi. Säilötään jääkaappiin lasipurkkiin niin, että pinnalla on aika kerros oliiviöljyä.

        (Tässä ohjeessa todellakin kannattaa käyttää hanskoja, siis kumihanskoja...)

        Mainitsemani luokan chilejä ovat (useimmat) pitkät ja suipot (luokituksen yläpäässä!) sekä mulato, pasilla, cascabel ja poblano.

        Mistä lähtien juustokumina on Suomessa sitä oikeaa minusta oikea kumina on Carum Carvi, jota on Suomessa käytetty ainakin sata vuotta, mahdollisesti paljon aikaisemminkin. Jeera on meillä melko tuore tuttavuus.


      • harira70
        zaatar kirjoitti:

        markkinoita, myös näitä reseptimarkkinoita.
        Onneksi on vaihtoehtoja.
        Harissasi taitaa olla tosi tulista, jos se pelkistä chileistä tehdään. Joskus valmistan myös täysin makeaa harissaa, varsinkin lapsia varten.
        Myös oliivinöljy harissassa on uudistus, ja hyvä sellainen. Pohjois-Afrikkalaiset eivät ole kovin innokkaita oliiviöljyn käyttäjiä ja mielummin he käyttävät omaa 'punaista öljyään'.

        Sitruunasta vielä sen verran, että se ei tosiaan ole välttämätön, mutta olen nähnyt myös lisättävän sen harissaan kuorittuna ja paloiteltuna ennen soseuttamista.
        Huomasin juuri, että laiton tuossa edellä ohjeeseeni 2 sitr. mehu (?) , vaikka tuohon paprika määrään riittää kyllä yksikin.

        Polttavia harissa-hetkiä.

        kiitos kaikille hyvistä ohjeista, ja nyt lähdenkin testailemaan!


    • Poppa_Joe

      samaa tavaraa kuin Sambal Olek? Ainakin joissakin resepteissä kehotetaan käyttämään SO:ta korvaavana tuotteena.

      • Asafoetida

        Sambal Oelek on maustamatonta chiliä - suolaa ja hyvin tulisia chilejä (Lombok). Harissassa on myös mausteiden makua.


      • zaatar
        Asafoetida kirjoitti:

        Sambal Oelek on maustamatonta chiliä - suolaa ja hyvin tulisia chilejä (Lombok). Harissassa on myös mausteiden makua.

        tämä 'sambal olek' on lähtöisin, jos kehtaa kysyä?
        Nimi ei mulle kerro mitään.


      • Asafoetida
        zaatar kirjoitti:

        tämä 'sambal olek' on lähtöisin, jos kehtaa kysyä?
        Nimi ei mulle kerro mitään.

        Nimi on hollantilaisittain väännetty, mutta enpä nyt muista miten se oikein menee... Uluk?


      • zaatar
        Asafoetida kirjoitti:

        Nimi on hollantilaisittain väännetty, mutta enpä nyt muista miten se oikein menee... Uluk?

        kaikkialla maailmankolkissa on omat tuliset sörsselinsä, ehkä Suomea lukuunottamatta.
        Kuulin erään Kiinassa (jossain pohjoisessa perukassa) vierailleen kertovan, että siellä kaikki ruoka oli kuolettavan polttavaa eikä sitten juuri muuta makua ollutkaan.


      • Asafoetida
        zaatar kirjoitti:

        kaikkialla maailmankolkissa on omat tuliset sörsselinsä, ehkä Suomea lukuunottamatta.
        Kuulin erään Kiinassa (jossain pohjoisessa perukassa) vierailleen kertovan, että siellä kaikki ruoka oli kuolettavan polttavaa eikä sitten juuri muuta makua ollutkaan.

        Mutta onhan Suomessakin tulinen sörsseli: piparjuuri.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naisella tisulit, kuin lehemän utarehet

      Oli kyllä isot tisulit naisella, kuin lehemän utarehet, vaikka paita oli päällä, niin tisulit erottui.
      Sinkut
      54
      6269
    2. Oliko pakko olla taas tyly?

      Miksi oot niin tyly mua kohtaan nykyään? Ei edes tunneta kunnolla. Katseita vaihdettu ja varmasti tunteet molemmin puoli
      Ikävä
      65
      2733
    3. Kemijärven festarit 2025

      Onpas taas niin laimea meininki. Eikö tosiaan saada parempia artisteja? ☹️
      Kemijärvi
      18
      1854
    4. Mitä haluaisit tänään sanoa kaivatullesi?

      Onko sydämelläsi jotain?
      Ikävä
      146
      1826
    5. Johanna Tukiainen hakkasi miehen sairaalaan!

      Viime päivien tiktok-keskusteluissa on tullut esiin, että Johanna Tukiainen on jatkanut väkivaltaista käytöstään. Hän h
      Kotimaiset julkkisjuorut
      135
      1708
    6. Nyt tajusin mitä haet takaa

      En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä
      Ikävä
      18
      1690
    7. Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?

      En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?
      Suomussalmi
      28
      1470
    8. Tekikö mieli laittaa viesti?

      Miten on? 😌
      Ikävä
      102
      1457
    9. Salilla oli toissapäivänä söpö tumma

      Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen
      Ikävä
      41
      1196
    10. Kalateltta ja Siipiteltta

      Siipiteltasta ei saa ruokaa ollenkaan ja ovatko työntekijät ihan selvin päin siellä. Kalateltassa taas lojuu käytetyt la
      Kuhmo
      14
      1163
    Aihe