harissa,mistä saa ostaa?

harira70

hei,
tietääkö kukaan mistä voi ostaa harissatahnaa
purkissa,voisin tehdä ihanaa harira-keittoa.
kiitos.

13

4381

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .............

      en ikävä kyllä osaa vastata mutta ihmettelen miksi et tee harissaa itse.

    • zaatar

      voit toki tehdä ilman harissaakin. Ainakin itse teen.
      Mutta, jos välttämättä tahdot harissaa, niin hanskat vaan käsiin ja hommiin.
      Tämä ohje tulee ulkomuistista ja mitat ovat suurinpiirtein mittoja, mutta niinhän se harissan kohdalla usein onkin, että jotkut pitävät siitä polttavana toiset taas makeampana, toiset lisäävät enemmän sitruunaa toiset vähemmän, jotkut maustavat ja toiset taas pitävät pelkistettynä.

      aineet:
      3-4 punaista makeaa paprikaa
      300 - 500 g punaisia tulisia paprikoita, myös kuivatut käyvät
      5-6 valkosipulinkyntttä
      2 sitruunan mehu
      n.½ dl öljyä 1 tl paprikajauhetta
      suolaa
      (1 tl jauh. kuminaa tai juustokuminaa)

      Sekoita paprika öljyyn ja jätä odottamaan.
      Paahda paprikat kaasuliedellä tai grillissä kauttaaltaan ja sulje muovipussiin 10 minuutiksi. Tämä auttaa kuorimista ja ne irtoavatkin helposti vaikka vesihanan alla.
      Poista siemenet ja sisälmyksen valkoiset osat. Paloittele ja survo yhdessä valkosipulin kanssa käsin tai koneella.
      Lisää muut aineet , sekoita ja säilytä lasipurkissa jääkaapissa.
      Itse en kai tottumuksesta lisää harissaan kuminaa, mutta jotkut lisäävät sitä . Erikoisesti libyalaiset suosivat karwijjaa eli tavallista kuminaa (caraway) .

      Jos käytät kuivattuja (chili)paprikoita liota niitä vedessä tunnin verran ja kaavi veitsellä 'liha' niin, että vain kuoret jäävät jäljelle.

      • Asafoetida

        Kuten aina, ohjeita on ainakin niin monta kuin kokkejakin... Minun suosikkini on aika lailla tulisempi:

        250 g tuoreita punaisia chilejä (keskivahvoja, 3-5 asteikolla 1-10), punnittuna puhdistettuna (kuten Zaatarin erinoamisessa ohjeessa, jota aion heti kokeilla) eli n 350 g ostettuna
        2 valkosipulinkynttä
        1 tl 'kuminansiemeniä' (caraway)
        1 tl suolaa
        1 tl juuri morttelissa jauhettua mustapippuria
        2 tl oikeaa kuminaa (juustokuminaa)
        1 tl juuri morttelissa jauhettuja korianterinsiemeniä
        pieni tilkka erikoiseneitsytoliiviöljyä

        Jos käytössä sattuu olemaan kaasu, chilit kannattaa 'polttaa' mustille pilkuille liekin kärjessä, mutta kyllä se muutenkin onnistuu.

        Chilit monitoimikoneeseen ja leikkurilla karkeaksi. Sitten loput aineet ja tahnaksi. Säilötään jääkaappiin lasipurkkiin niin, että pinnalla on aika kerros oliiviöljyä.

        (Tässä ohjeessa todellakin kannattaa käyttää hanskoja, siis kumihanskoja...)

        Mainitsemani luokan chilejä ovat (useimmat) pitkät ja suipot (luokituksen yläpäässä!) sekä mulato, pasilla, cascabel ja poblano.


      • zaatar
        Asafoetida kirjoitti:

        Kuten aina, ohjeita on ainakin niin monta kuin kokkejakin... Minun suosikkini on aika lailla tulisempi:

        250 g tuoreita punaisia chilejä (keskivahvoja, 3-5 asteikolla 1-10), punnittuna puhdistettuna (kuten Zaatarin erinoamisessa ohjeessa, jota aion heti kokeilla) eli n 350 g ostettuna
        2 valkosipulinkynttä
        1 tl 'kuminansiemeniä' (caraway)
        1 tl suolaa
        1 tl juuri morttelissa jauhettua mustapippuria
        2 tl oikeaa kuminaa (juustokuminaa)
        1 tl juuri morttelissa jauhettuja korianterinsiemeniä
        pieni tilkka erikoiseneitsytoliiviöljyä

        Jos käytössä sattuu olemaan kaasu, chilit kannattaa 'polttaa' mustille pilkuille liekin kärjessä, mutta kyllä se muutenkin onnistuu.

        Chilit monitoimikoneeseen ja leikkurilla karkeaksi. Sitten loput aineet ja tahnaksi. Säilötään jääkaappiin lasipurkkiin niin, että pinnalla on aika kerros oliiviöljyä.

        (Tässä ohjeessa todellakin kannattaa käyttää hanskoja, siis kumihanskoja...)

        Mainitsemani luokan chilejä ovat (useimmat) pitkät ja suipot (luokituksen yläpäässä!) sekä mulato, pasilla, cascabel ja poblano.

        markkinoita, myös näitä reseptimarkkinoita.
        Onneksi on vaihtoehtoja.
        Harissasi taitaa olla tosi tulista, jos se pelkistä chileistä tehdään. Joskus valmistan myös täysin makeaa harissaa, varsinkin lapsia varten.
        Myös oliivinöljy harissassa on uudistus, ja hyvä sellainen. Pohjois-Afrikkalaiset eivät ole kovin innokkaita oliiviöljyn käyttäjiä ja mielummin he käyttävät omaa 'punaista öljyään'.

        Sitruunasta vielä sen verran, että se ei tosiaan ole välttämätön, mutta olen nähnyt myös lisättävän sen harissaan kuorittuna ja paloiteltuna ennen soseuttamista.
        Huomasin juuri, että laiton tuossa edellä ohjeeseeni 2 sitr. mehu (?) , vaikka tuohon paprika määrään riittää kyllä yksikin.

        Polttavia harissa-hetkiä.


      • Herkku
        zaatar kirjoitti:

        markkinoita, myös näitä reseptimarkkinoita.
        Onneksi on vaihtoehtoja.
        Harissasi taitaa olla tosi tulista, jos se pelkistä chileistä tehdään. Joskus valmistan myös täysin makeaa harissaa, varsinkin lapsia varten.
        Myös oliivinöljy harissassa on uudistus, ja hyvä sellainen. Pohjois-Afrikkalaiset eivät ole kovin innokkaita oliiviöljyn käyttäjiä ja mielummin he käyttävät omaa 'punaista öljyään'.

        Sitruunasta vielä sen verran, että se ei tosiaan ole välttämätön, mutta olen nähnyt myös lisättävän sen harissaan kuorittuna ja paloiteltuna ennen soseuttamista.
        Huomasin juuri, että laiton tuossa edellä ohjeeseeni 2 sitr. mehu (?) , vaikka tuohon paprika määrään riittää kyllä yksikin.

        Polttavia harissa-hetkiä.

        En osaa repsetiä laittaa, mutta tätini (asuu ranskassa) miehen äidin (asuu taas tunisiassa) tekemä harissa on aivan taivaallista!!! Kun täti tulee vuotuiselle suomenvierailulle, tuo aina mukanaa anopin tekemää nannaa:)


      • eli juustokuminaa eli jeera?
        Asafoetida kirjoitti:

        Kuten aina, ohjeita on ainakin niin monta kuin kokkejakin... Minun suosikkini on aika lailla tulisempi:

        250 g tuoreita punaisia chilejä (keskivahvoja, 3-5 asteikolla 1-10), punnittuna puhdistettuna (kuten Zaatarin erinoamisessa ohjeessa, jota aion heti kokeilla) eli n 350 g ostettuna
        2 valkosipulinkynttä
        1 tl 'kuminansiemeniä' (caraway)
        1 tl suolaa
        1 tl juuri morttelissa jauhettua mustapippuria
        2 tl oikeaa kuminaa (juustokuminaa)
        1 tl juuri morttelissa jauhettuja korianterinsiemeniä
        pieni tilkka erikoiseneitsytoliiviöljyä

        Jos käytössä sattuu olemaan kaasu, chilit kannattaa 'polttaa' mustille pilkuille liekin kärjessä, mutta kyllä se muutenkin onnistuu.

        Chilit monitoimikoneeseen ja leikkurilla karkeaksi. Sitten loput aineet ja tahnaksi. Säilötään jääkaappiin lasipurkkiin niin, että pinnalla on aika kerros oliiviöljyä.

        (Tässä ohjeessa todellakin kannattaa käyttää hanskoja, siis kumihanskoja...)

        Mainitsemani luokan chilejä ovat (useimmat) pitkät ja suipot (luokituksen yläpäässä!) sekä mulato, pasilla, cascabel ja poblano.

        Mistä lähtien juustokumina on Suomessa sitä oikeaa minusta oikea kumina on Carum Carvi, jota on Suomessa käytetty ainakin sata vuotta, mahdollisesti paljon aikaisemminkin. Jeera on meillä melko tuore tuttavuus.


      • harira70
        zaatar kirjoitti:

        markkinoita, myös näitä reseptimarkkinoita.
        Onneksi on vaihtoehtoja.
        Harissasi taitaa olla tosi tulista, jos se pelkistä chileistä tehdään. Joskus valmistan myös täysin makeaa harissaa, varsinkin lapsia varten.
        Myös oliivinöljy harissassa on uudistus, ja hyvä sellainen. Pohjois-Afrikkalaiset eivät ole kovin innokkaita oliiviöljyn käyttäjiä ja mielummin he käyttävät omaa 'punaista öljyään'.

        Sitruunasta vielä sen verran, että se ei tosiaan ole välttämätön, mutta olen nähnyt myös lisättävän sen harissaan kuorittuna ja paloiteltuna ennen soseuttamista.
        Huomasin juuri, että laiton tuossa edellä ohjeeseeni 2 sitr. mehu (?) , vaikka tuohon paprika määrään riittää kyllä yksikin.

        Polttavia harissa-hetkiä.

        kiitos kaikille hyvistä ohjeista, ja nyt lähdenkin testailemaan!


    • Poppa_Joe

      samaa tavaraa kuin Sambal Olek? Ainakin joissakin resepteissä kehotetaan käyttämään SO:ta korvaavana tuotteena.

      • Asafoetida

        Sambal Oelek on maustamatonta chiliä - suolaa ja hyvin tulisia chilejä (Lombok). Harissassa on myös mausteiden makua.


      • zaatar
        Asafoetida kirjoitti:

        Sambal Oelek on maustamatonta chiliä - suolaa ja hyvin tulisia chilejä (Lombok). Harissassa on myös mausteiden makua.

        tämä 'sambal olek' on lähtöisin, jos kehtaa kysyä?
        Nimi ei mulle kerro mitään.


      • Asafoetida
        zaatar kirjoitti:

        tämä 'sambal olek' on lähtöisin, jos kehtaa kysyä?
        Nimi ei mulle kerro mitään.

        Nimi on hollantilaisittain väännetty, mutta enpä nyt muista miten se oikein menee... Uluk?


      • zaatar
        Asafoetida kirjoitti:

        Nimi on hollantilaisittain väännetty, mutta enpä nyt muista miten se oikein menee... Uluk?

        kaikkialla maailmankolkissa on omat tuliset sörsselinsä, ehkä Suomea lukuunottamatta.
        Kuulin erään Kiinassa (jossain pohjoisessa perukassa) vierailleen kertovan, että siellä kaikki ruoka oli kuolettavan polttavaa eikä sitten juuri muuta makua ollutkaan.


      • Asafoetida
        zaatar kirjoitti:

        kaikkialla maailmankolkissa on omat tuliset sörsselinsä, ehkä Suomea lukuunottamatta.
        Kuulin erään Kiinassa (jossain pohjoisessa perukassa) vierailleen kertovan, että siellä kaikki ruoka oli kuolettavan polttavaa eikä sitten juuri muuta makua ollutkaan.

        Mutta onhan Suomessakin tulinen sörsseli: piparjuuri.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      232
      4152
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      112
      2624
    3. Miten löydän sinut

      Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
      Ikävä
      38
      2345
    4. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

      Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
      Heinola
      81
      1426
    5. Vaikea tilanne

      Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
      Ikävä
      115
      1406
    6. Milloin kaivatullasi

      .. on nimipäivä?
      Ikävä
      48
      1169
    7. Kehtaisitko näyttäytyä

      kaivattusi seurassa?
      Ikävä
      77
      1085
    8. Ne viimeiset kerrat

      Kun katsoit minua niin lämpimästi. En unohda sitä ❤️
      Ikävä
      59
      943
    9. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      45
      936
    10. Emme koskaan keskustelleet kasvotusten syistä välirikollemme

      Enkä voisi kertoa perimmäistä rehellistä syytä. Kerroin sinulle pintapuolisen ”paketin” ja otin tavallaan omalle vastuu
      Ikävä
      58
      921
    Aihe