Eivätkö vegaanit välitä

ympäristöstä?

Miksi vegaanit käyttävät niin paljon soijatuotteita ja ulkomailta tuotuja tarvikkeita? Tuossakin keskustelussa, jossa kysyttiin soijan korvaamista lueteltiin kyllä kaikki mahdolliset papulajikkeet, muttei esim kotimaista hernettä. Ei ainakaan voi ylpeillä sillä, että oma ruokavalio kuluttaa vähemmän maapalloa, kun ei viitsitä etsiä kotimaisia vaihtoehtoja, joiden lisääntynyt kulutus muutenkin nostaisi vaikkapa kaurajuomien vaihtoehtojen määrää. :(

Sori purkaus mut nyt ärsyttää!!! (mikä näkyy! ;)

31

5412

Vastaukset

  • "Eivätkö vegaanit välitä
    ympäristöstä?"

    Enemmän kuin lihansyöjät, vaikka söisivätkin pelkkää soijaa (Tunnetko jonkun tällaisen vegen? En minäkään). Pääosa Suomeen tuotavasta soijasta menee lihakarjan rehuksi eikä ihmisten (vegaanien tai muunlaisten) ruoaksi.

    Silti tietenkin on ihan hyvä tukea kotimaista ruoantuotantoa.

    • "Enemmän kuin lihansyöjät, vaikka söisivätkin pelkkää soijaa (Tunnetko jonkun tällaisen vegen? En minäkään). Pääosa Suomeen tuotavasta soijasta menee lihakarjan rehuksi eikä ihmisten (vegaanien tai muunlaisten) ruoaksi."

      On fakta että vegeruoka ei ole sen parempaaa ympäristölle, jos käyttää paljon ulkomaalaisia tuotteita. Eikä tuo "karjalle menee eniten soijaa, miksen siis minäkin voisi sitä syödä" perustelu ei vaan toimi, koska se ei ole mikään syy kasvattaa maapallon kuormitusta, kun kerta lähempääkin saa. :) Ainakin näin minusta.


    • feministifennovege :) kirjoitti:

      "Enemmän kuin lihansyöjät, vaikka söisivätkin pelkkää soijaa (Tunnetko jonkun tällaisen vegen? En minäkään). Pääosa Suomeen tuotavasta soijasta menee lihakarjan rehuksi eikä ihmisten (vegaanien tai muunlaisten) ruoaksi."

      On fakta että vegeruoka ei ole sen parempaaa ympäristölle, jos käyttää paljon ulkomaalaisia tuotteita. Eikä tuo "karjalle menee eniten soijaa, miksen siis minäkin voisi sitä syödä" perustelu ei vaan toimi, koska se ei ole mikään syy kasvattaa maapallon kuormitusta, kun kerta lähempääkin saa. :) Ainakin näin minusta.

      "Ainakin näin minusta. "

      Näin siis sinun mielestäsi. Mielipide huomioitu.

      "Eikä tuo "karjalle menee eniten soijaa, miksen siis minäkin voisi sitä syödä" perustelu ei vaan toimi, koska se ei ole mikään syy kasvattaa maapallon kuormitusta, "

      Eikö? Eikö todella? Tässä jää huomiotta se, että vegaanit luopuessaan naudanlihan syönnistä itse asiassa vähentävät(!) soijan (maissin yms) kulutusta. Noiden nautojen kasvattaminen teurasikään vaatii aikalailla enemmän soijaa, kuin mitä ihminen voisi syödä vastaavana aikana.

      "On fakta että vegeruoka ei ole sen parempaaa ympäristölle, jos käyttää paljon ulkomaalaisia tuotteita."

      Edellinen kohta jo kumoaa tuon väitteen, mutta tuo hieman vihjaa siihen suuntaan, että Suomessa kulutettu liha on poikkeuksetta kotimaista. Itse asiassa kotimainen lihantuotanto ei riitä kattamaan kotimaista kysyntää ainakaan naudanlihan osalta. Ja kumpikas on ympäristölle haitallisempaa, ulkomailta tuotu liha vai ulkomailta tuotu soija?

      Puhumattakaan muista lihantuotannon ympäristövaikutuksista kuten eroosio-, metaani- ja lantaongelmat.


    • Xveg kirjoitti:

      "Ainakin näin minusta. "

      Näin siis sinun mielestäsi. Mielipide huomioitu.

      "Eikä tuo "karjalle menee eniten soijaa, miksen siis minäkin voisi sitä syödä" perustelu ei vaan toimi, koska se ei ole mikään syy kasvattaa maapallon kuormitusta, "

      Eikö? Eikö todella? Tässä jää huomiotta se, että vegaanit luopuessaan naudanlihan syönnistä itse asiassa vähentävät(!) soijan (maissin yms) kulutusta. Noiden nautojen kasvattaminen teurasikään vaatii aikalailla enemmän soijaa, kuin mitä ihminen voisi syödä vastaavana aikana.

      "On fakta että vegeruoka ei ole sen parempaaa ympäristölle, jos käyttää paljon ulkomaalaisia tuotteita."

      Edellinen kohta jo kumoaa tuon väitteen, mutta tuo hieman vihjaa siihen suuntaan, että Suomessa kulutettu liha on poikkeuksetta kotimaista. Itse asiassa kotimainen lihantuotanto ei riitä kattamaan kotimaista kysyntää ainakaan naudanlihan osalta. Ja kumpikas on ympäristölle haitallisempaa, ulkomailta tuotu liha vai ulkomailta tuotu soija?

      Puhumattakaan muista lihantuotannon ympäristövaikutuksista kuten eroosio-, metaani- ja lantaongelmat.

      Näin sanoo Vihreiden kansanedustaja ja kansalaisaktivisti Oras Tynkkynen Animalian lehdessä:

      "Runsaasti tuontiaineksia sisältävä kasvisruoka tuottaa selvästi enemmän päästöjä kuin kotimaisiin aineksiin perustuva sekaruoka. Toisaalta senkin päihittää kotimainen vegaaninen ruokavalio."

      Eli kuten jo sanoin mun mielestä ei maapallon kuormitusta tulisi lisätä yhtään enempää kun se jo nyt on koska meiltä löytyy niin paljon hyviä kotimaisia raaka-aineita. Vaikka muut ihmiset mäissäilisivät soijalla/lihalla niin minkä takia vegaanit (jotka kai useammin tiedostavat ruokavalion ympäristövaikutukset) tekevät näin? Okei, kaikki ei välitä ympäristöstä vaan pelkästään eläimien oikeuksisa mutta silti. En voi ymärtää. Jokaisella ihmisellä on vastuu meidän yhteisestä planeetasta ja jos on tietoa niin minkä takia sitä ei voi käyttää?

      :)


    • feministifennovege :) kirjoitti:

      Näin sanoo Vihreiden kansanedustaja ja kansalaisaktivisti Oras Tynkkynen Animalian lehdessä:

      "Runsaasti tuontiaineksia sisältävä kasvisruoka tuottaa selvästi enemmän päästöjä kuin kotimaisiin aineksiin perustuva sekaruoka. Toisaalta senkin päihittää kotimainen vegaaninen ruokavalio."

      Eli kuten jo sanoin mun mielestä ei maapallon kuormitusta tulisi lisätä yhtään enempää kun se jo nyt on koska meiltä löytyy niin paljon hyviä kotimaisia raaka-aineita. Vaikka muut ihmiset mäissäilisivät soijalla/lihalla niin minkä takia vegaanit (jotka kai useammin tiedostavat ruokavalion ympäristövaikutukset) tekevät näin? Okei, kaikki ei välitä ympäristöstä vaan pelkästään eläimien oikeuksisa mutta silti. En voi ymärtää. Jokaisella ihmisellä on vastuu meidän yhteisestä planeetasta ja jos on tietoa niin minkä takia sitä ei voi käyttää?

      :)

      Laivarahdin aiheuttamat päästöt ovat minimaalisia per tonni ja alkuperämaassa maatalous on aivan varmasti vähemmän energiaa kuluttavaa ja muuten kuormittavaa kuin Suomessa, jopa USA:ssa ja Kanadassa.

      Ellei Tynkkynen esitä tutkimustuloksia, kyseessä on vain kansalaisaktivistin mielipide.

      Tietysti kotimaista pitää suosia, mutta onko kotimaisten tomaattien tuottaminen öljylämmitetyissä kasvihuoneissa jotenkin järkevää ja vähän kuormittavaa? Harva taitaa haluta palata 1960-luvun tarjontaan eikä se olisi terveellistäkään.


    • feministifennovege :) kirjoitti:

      Näin sanoo Vihreiden kansanedustaja ja kansalaisaktivisti Oras Tynkkynen Animalian lehdessä:

      "Runsaasti tuontiaineksia sisältävä kasvisruoka tuottaa selvästi enemmän päästöjä kuin kotimaisiin aineksiin perustuva sekaruoka. Toisaalta senkin päihittää kotimainen vegaaninen ruokavalio."

      Eli kuten jo sanoin mun mielestä ei maapallon kuormitusta tulisi lisätä yhtään enempää kun se jo nyt on koska meiltä löytyy niin paljon hyviä kotimaisia raaka-aineita. Vaikka muut ihmiset mäissäilisivät soijalla/lihalla niin minkä takia vegaanit (jotka kai useammin tiedostavat ruokavalion ympäristövaikutukset) tekevät näin? Okei, kaikki ei välitä ympäristöstä vaan pelkästään eläimien oikeuksisa mutta silti. En voi ymärtää. Jokaisella ihmisellä on vastuu meidän yhteisestä planeetasta ja jos on tietoa niin minkä takia sitä ei voi käyttää?

      :)

      Tuollaisissa tutkimuksissa on aina pulmana se, miten niissä mitataan. Onko otettu huomioon kaikki lehmien tuottama metaani, eroosio yms. Tai sitä, että ne jo tuotantovaiheessa vaativat enemmän polttoaineita yms.

      Silti kannattaa huomata, että lausunnossa on kyse siis sekaruoasta, jossa lihakin on kotimaasta. Kuten jo mainitsin, niin kotimainen liha ei riitä kattamaan kotimaista kysyntää. Siten lihan kasvava kysyntä johtaa kasvaviin tuontimääriin ulkomailta ja kasvaviin saastemääriin.


    • Asafoetida kirjoitti:

      Laivarahdin aiheuttamat päästöt ovat minimaalisia per tonni ja alkuperämaassa maatalous on aivan varmasti vähemmän energiaa kuluttavaa ja muuten kuormittavaa kuin Suomessa, jopa USA:ssa ja Kanadassa.

      Ellei Tynkkynen esitä tutkimustuloksia, kyseessä on vain kansalaisaktivistin mielipide.

      Tietysti kotimaista pitää suosia, mutta onko kotimaisten tomaattien tuottaminen öljylämmitetyissä kasvihuoneissa jotenkin järkevää ja vähän kuormittavaa? Harva taitaa haluta palata 1960-luvun tarjontaan eikä se olisi terveellistäkään.

      "Ellei Tynkkynen esitä tutkimustuloksia, kyseessä on vain kansalaisaktivistin mielipide."

      no tässä ois lähde tynkkysen sanomisille:
      Carlson-Kanyama, Annika (1998). Climate change and dietary choices - how can emissions of greenhouse gases from food consumption be reduced?

      tuossa tutkimuksessa todetaan, että kotimaisista aineksista tehty vegaaniruoka aiheuttaa 9 kertaa vähemmän kasvihuonepäästöjä kuin ulkomailta tullut liharuoka. sen sijaan, jos kasvisruoka sisältää riisiä ja kasvihuoneessa tuotettuja ruokia aiheuttaa kotimainen liha vähemmän kasvihuonepäästöjä. HUOM! tutkimuksessa kiinnitetään huomiota vain kasvihuonepäästöihin, ei muihin ympäristövaikutuksiin. tosin ilmaston lämpeneminen nyt taitaa olla kaikkein vakavin ihmiskuntaa koskeva ympäristöongelma..

      kuitenkin vegaanin ruokkimiseen tarvitaan ainoastaan reilu kolmasosan siitä peltoalasta kuin sekasyöjän ruokkimiseen. lisäksi vegaaniruoan tuottamiseen kuluu vähemmän vettä ja energiaa. noin pääsääntöisesti vegaaniravinto on siis paljon ekologisempaa kuin sekaravinto. kannattaa kuitenkin vegaaninakin suosia lähiruokaa ja luomua. ja välttäkää sitä riisiä, se on suunnilleen yhtä paha ilmastonmuutoksen kannalta kuin naudanliha tai lehmänmaito.


    • Et siis tiedäkään, että Suomessa naudat syövät soijan sijaan rypsiä. Sen vuoksi kannattaakin ostaa suomalaista naudanlihaa . Ihmisten pitäisi lopettaa soijan syönti.


  • En tiedä onko kyseessä sama viesti jonka kirjoitin, mutta siinä mainittiin kyllä myös härkäpapu, joka on kotimainen.

    Syy herneen unohtumiseen on varmaankin se, että ainoa herneruoka, josta itse pidän on hernekeitto ja sitäkin syön melko harvoin. Jos pitää herneistä, toki niitä voi syödä.

    Olisi varmaankin kannattanut lisätä listaan herne, jos haluaa muidenkin syövän sitä.

    Sitä paitsi kaurajuomat eivät nykyisellään ole kotimaisia, vaan ruotsalaisia, joskin Ruotsista Suomeen kuljettaminen ei tietenkään saastuta niin paljoa pidemmältä tuotaviin tuotteisiin verrattuna.

    En tunne muita vegaaneja eli voin vain omalta kohdalta arvioida, mutta luulisin, etten sen vähempää kotimaisia ruokia syö kuin keskivertosekasyöjäkään. Tai sitten kaikki tuntemani sekasyöjät syövät epänormaalin tuontiruokapainotteisesti. Ruokavalioni ei siinä mielessä ole ehkä mitenkään ympäristöystävällinen, mutta toisaalta ei myöskään mitenkään epäympäristöystävällinen. En kylläkään käytä kovinkaan paljoa soijatuotteita eli siinä mielessä en tiedä olenko keskivertovegaani.

    • "Sitä paitsi kaurajuomat eivät nykyisellään ole kotimaisia, vaan ruotsalaisia, joskin Ruotsista Suomeen kuljettaminen ei tietenkään saastuta niin paljoa pidemmältä tuotaviin tuotteisiin verrattuna."

      Jees, tiedän että ne ovat ruotsalaisia, mutta paljon lähempäähän ne ovat kuin Alprot sun muut. Ja kyllähän meillä on kaupoissa suomalaisia kaurajogurtteja jo, eli kun niiden kysyntä kasvaa kasvaa niin samalla myös tuotevalikoima
      -> hyvää meille ja maailmalle. :)


    • Lassilan tila Tuusulassa kasvattaa ja valmistaa kotimaista luomuhärkäpapua, mitä saa myös rouheena. Tällä saa hyvin korvattua soijarouheen, maku on mielestäni luonteikkaampi. Rouhetta myydään ainakin Ruohonjuuressa. Käyttö perinteiseen tapaan, eli liotus ja kuumennus, ei tarvitse suurempia temppuja.

      Tuusulassa kasvatetaan myös (luomuna) finola-hamppua, jonka siemeniä käytetään ravinnoksi. Hampunsiemenet sisältävät paljon tärkeitä aminohappoja ja hyvälaatuisia proteiineja jne
      Myös monet muut siemenet sisältävät tärkeitä valkuaisaineita ja muita jolla saa soijan korvattua.

      Erittäin huomionarvoinen kasvi fennovegaanisessa ruokavaliossa on makea lupiini. Se on ehkäpä paras soijan korvaava kasvi, joka kasvaa Suomen oloissa.
      Lisää informaatiota http://www.hurmecompanies.fi/Lupin.htm
      Olen käsittänyt että tuolla Lassilan tilalla olisi myös lupiinia viljelyksessä, mutta tälläisiin suomalaisiin luomulupiinituotteisiin en ole törmännyt. Mikäli joku tietää asiasta jotain olisin kiitollinen lisätiedoista.

      Ulkomaillahan tuota lupiinia käytetään enemmän, sellaisia vegaanisia suklaita on täälläkin myynnissä missä on käytetty lupiinijauhoa.

      Soijan isoflavonoidit ovat asia erikseen, niitä ei taida monessa muussa kasvissa olla. Nämä isoflavonoidit ovat niitä soijan aineosia mitkä ovat nostaneet soijan pinnalle terveyskasvina sen vaihdevuosille suotuisan vaikutuksen vuoksi. Taitaa se johonkin muuhunkin auttaa.

      Soijaa viljellään Etelä-Amerikassa, sademetsäalueella. Metsien hakkaaminen ja suuret rahtikustannukset Eurooppaan ovat painavimmat syyt hylätä soija ruokavaliostaan. Tupakka, kahvi, kaakao ja banaani ovat silti tilastokärjessä soijan edellä mitattaessa sademetsille aiheutuneita vahinkoja kasvien viljelystä.

      Suurin ongelma Suomessa tässä asiassa voi olla soijan asema eräänlaisena muotikasvina. Markkinarako on huomattu, ja viime aikoina on nähty entistä enemmän kampanjointia soijatuotteita valmistavilta yrityksiltä. Suurimpana Alpro Soja, joka on tuonut monia uusia tuotteita Suomen markkinoille tänä vuonna. Ihmiset eivät välttämättä osaa kyseenalaistaa soijatuotteiden ekologisen repun sisältöä, koska asiasta harvemmin valtamediassa puhutaan, eikä soijatuotteita valmistavien yritysten etua aja faktoista tiedottaminen.
      Mainontaa on nähty myös GoGreenin osalta, uusien tuotteiden lisäksi. Hyvä puoli on yhtiön ruotsalaisuus ja kauran käyttö, mutta huonoa monet soijatuotteet.
      Valitettavan vähälle osalle on jäänyt Oatly, jonka kaikki tuotteet ovat kaurapohjaisia. Oatlyn markkinointi on tainnut jäädä kaupassa jaeltaviin esitteihin.

      Itse valmistan kauramaitoni tavallisista suomalaisista luomukauraryyneistä liottamalla ja murskaamalla. Säilyvyys on olematon, mutta eipähän tarvitse osallistua ulkomaisten yhtiöiden markkinoihin.
      Pidän muutenkin epäilyttävinä ja huonoina vaihtoehtoina kaikkia valmistuotteita, siitä skeptisyyteni.

      Hyvin olen pärjännyt suosimalla suomalaista luomua, fennoveganismilla ja jättämällä soijatuotteet kaupan hyllyyn.


    • cha kirjoitti:

      Lassilan tila Tuusulassa kasvattaa ja valmistaa kotimaista luomuhärkäpapua, mitä saa myös rouheena. Tällä saa hyvin korvattua soijarouheen, maku on mielestäni luonteikkaampi. Rouhetta myydään ainakin Ruohonjuuressa. Käyttö perinteiseen tapaan, eli liotus ja kuumennus, ei tarvitse suurempia temppuja.

      Tuusulassa kasvatetaan myös (luomuna) finola-hamppua, jonka siemeniä käytetään ravinnoksi. Hampunsiemenet sisältävät paljon tärkeitä aminohappoja ja hyvälaatuisia proteiineja jne
      Myös monet muut siemenet sisältävät tärkeitä valkuaisaineita ja muita jolla saa soijan korvattua.

      Erittäin huomionarvoinen kasvi fennovegaanisessa ruokavaliossa on makea lupiini. Se on ehkäpä paras soijan korvaava kasvi, joka kasvaa Suomen oloissa.
      Lisää informaatiota http://www.hurmecompanies.fi/Lupin.htm
      Olen käsittänyt että tuolla Lassilan tilalla olisi myös lupiinia viljelyksessä, mutta tälläisiin suomalaisiin luomulupiinituotteisiin en ole törmännyt. Mikäli joku tietää asiasta jotain olisin kiitollinen lisätiedoista.

      Ulkomaillahan tuota lupiinia käytetään enemmän, sellaisia vegaanisia suklaita on täälläkin myynnissä missä on käytetty lupiinijauhoa.

      Soijan isoflavonoidit ovat asia erikseen, niitä ei taida monessa muussa kasvissa olla. Nämä isoflavonoidit ovat niitä soijan aineosia mitkä ovat nostaneet soijan pinnalle terveyskasvina sen vaihdevuosille suotuisan vaikutuksen vuoksi. Taitaa se johonkin muuhunkin auttaa.

      Soijaa viljellään Etelä-Amerikassa, sademetsäalueella. Metsien hakkaaminen ja suuret rahtikustannukset Eurooppaan ovat painavimmat syyt hylätä soija ruokavaliostaan. Tupakka, kahvi, kaakao ja banaani ovat silti tilastokärjessä soijan edellä mitattaessa sademetsille aiheutuneita vahinkoja kasvien viljelystä.

      Suurin ongelma Suomessa tässä asiassa voi olla soijan asema eräänlaisena muotikasvina. Markkinarako on huomattu, ja viime aikoina on nähty entistä enemmän kampanjointia soijatuotteita valmistavilta yrityksiltä. Suurimpana Alpro Soja, joka on tuonut monia uusia tuotteita Suomen markkinoille tänä vuonna. Ihmiset eivät välttämättä osaa kyseenalaistaa soijatuotteiden ekologisen repun sisältöä, koska asiasta harvemmin valtamediassa puhutaan, eikä soijatuotteita valmistavien yritysten etua aja faktoista tiedottaminen.
      Mainontaa on nähty myös GoGreenin osalta, uusien tuotteiden lisäksi. Hyvä puoli on yhtiön ruotsalaisuus ja kauran käyttö, mutta huonoa monet soijatuotteet.
      Valitettavan vähälle osalle on jäänyt Oatly, jonka kaikki tuotteet ovat kaurapohjaisia. Oatlyn markkinointi on tainnut jäädä kaupassa jaeltaviin esitteihin.

      Itse valmistan kauramaitoni tavallisista suomalaisista luomukauraryyneistä liottamalla ja murskaamalla. Säilyvyys on olematon, mutta eipähän tarvitse osallistua ulkomaisten yhtiöiden markkinoihin.
      Pidän muutenkin epäilyttävinä ja huonoina vaihtoehtoina kaikkia valmistuotteita, siitä skeptisyyteni.

      Hyvin olen pärjännyt suosimalla suomalaista luomua, fennoveganismilla ja jättämällä soijatuotteet kaupan hyllyyn.

      Kiitos tuosta lupiini-jutusta, enpä oo aikaisemmin törmännyt tuohon kasviin. :) Munki on jo pitkään pitänyt hommata härkäpapurouhetta ja muita erikoisuuksia, mutta ei ole tullut käytyä helsingissä päin. Olisko sulla muuten hyviä reseptejä kokonaisille, kuivatuille härkäpavuille?


    • feministifennovege :) kirjoitti:

      Kiitos tuosta lupiini-jutusta, enpä oo aikaisemmin törmännyt tuohon kasviin. :) Munki on jo pitkään pitänyt hommata härkäpapurouhetta ja muita erikoisuuksia, mutta ei ole tullut käytyä helsingissä päin. Olisko sulla muuten hyviä reseptejä kokonaisille, kuivatuille härkäpavuille?

      Jos haluaa käydä Ruohonjuuressa, ei tarvitse matkustaa Helsinkiin asti. Tampereellakin on. Voin myös suositella Tampereen kahta Punnitse&Säästä -liikettä - täältähän sekin kauppaketju on Helsinkiin laajentunut! ;) P&S -liikkeet myyvät myös kaikenlaista jauhoa, siementä, papua ja rouhetta, myös luomuna.


    • "Syy herneen unohtumiseen on varmaankin se, että ainoa herneruoka, josta itse pidän on hernekeitto"

      Kun herneitä idättää sen verran, että itua tulee muutama milli näkyviin, niin saa aivan erinomaista hernekasviskeittoa.
      On aivan eri ruoka kuin perinteinen herneistä keitetty hernekeitto.
      ja paljon vatsa- ja ympäristöystävällisempää (lähiympäristölle).

      Hieman idätettyjä herneitä voi käyttää toki monella muuallakin tavalla.


    • cha kirjoitti:

      Lassilan tila Tuusulassa kasvattaa ja valmistaa kotimaista luomuhärkäpapua, mitä saa myös rouheena. Tällä saa hyvin korvattua soijarouheen, maku on mielestäni luonteikkaampi. Rouhetta myydään ainakin Ruohonjuuressa. Käyttö perinteiseen tapaan, eli liotus ja kuumennus, ei tarvitse suurempia temppuja.

      Tuusulassa kasvatetaan myös (luomuna) finola-hamppua, jonka siemeniä käytetään ravinnoksi. Hampunsiemenet sisältävät paljon tärkeitä aminohappoja ja hyvälaatuisia proteiineja jne
      Myös monet muut siemenet sisältävät tärkeitä valkuaisaineita ja muita jolla saa soijan korvattua.

      Erittäin huomionarvoinen kasvi fennovegaanisessa ruokavaliossa on makea lupiini. Se on ehkäpä paras soijan korvaava kasvi, joka kasvaa Suomen oloissa.
      Lisää informaatiota http://www.hurmecompanies.fi/Lupin.htm
      Olen käsittänyt että tuolla Lassilan tilalla olisi myös lupiinia viljelyksessä, mutta tälläisiin suomalaisiin luomulupiinituotteisiin en ole törmännyt. Mikäli joku tietää asiasta jotain olisin kiitollinen lisätiedoista.

      Ulkomaillahan tuota lupiinia käytetään enemmän, sellaisia vegaanisia suklaita on täälläkin myynnissä missä on käytetty lupiinijauhoa.

      Soijan isoflavonoidit ovat asia erikseen, niitä ei taida monessa muussa kasvissa olla. Nämä isoflavonoidit ovat niitä soijan aineosia mitkä ovat nostaneet soijan pinnalle terveyskasvina sen vaihdevuosille suotuisan vaikutuksen vuoksi. Taitaa se johonkin muuhunkin auttaa.

      Soijaa viljellään Etelä-Amerikassa, sademetsäalueella. Metsien hakkaaminen ja suuret rahtikustannukset Eurooppaan ovat painavimmat syyt hylätä soija ruokavaliostaan. Tupakka, kahvi, kaakao ja banaani ovat silti tilastokärjessä soijan edellä mitattaessa sademetsille aiheutuneita vahinkoja kasvien viljelystä.

      Suurin ongelma Suomessa tässä asiassa voi olla soijan asema eräänlaisena muotikasvina. Markkinarako on huomattu, ja viime aikoina on nähty entistä enemmän kampanjointia soijatuotteita valmistavilta yrityksiltä. Suurimpana Alpro Soja, joka on tuonut monia uusia tuotteita Suomen markkinoille tänä vuonna. Ihmiset eivät välttämättä osaa kyseenalaistaa soijatuotteiden ekologisen repun sisältöä, koska asiasta harvemmin valtamediassa puhutaan, eikä soijatuotteita valmistavien yritysten etua aja faktoista tiedottaminen.
      Mainontaa on nähty myös GoGreenin osalta, uusien tuotteiden lisäksi. Hyvä puoli on yhtiön ruotsalaisuus ja kauran käyttö, mutta huonoa monet soijatuotteet.
      Valitettavan vähälle osalle on jäänyt Oatly, jonka kaikki tuotteet ovat kaurapohjaisia. Oatlyn markkinointi on tainnut jäädä kaupassa jaeltaviin esitteihin.

      Itse valmistan kauramaitoni tavallisista suomalaisista luomukauraryyneistä liottamalla ja murskaamalla. Säilyvyys on olematon, mutta eipähän tarvitse osallistua ulkomaisten yhtiöiden markkinoihin.
      Pidän muutenkin epäilyttävinä ja huonoina vaihtoehtoina kaikkia valmistuotteita, siitä skeptisyyteni.

      Hyvin olen pärjännyt suosimalla suomalaista luomua, fennoveganismilla ja jättämällä soijatuotteet kaupan hyllyyn.

      "suomalaisiin luomulupiinituotteisiin en ole törmännyt. Mikäli joku tietää asiasta jotain olisin kiitollinen lisätiedoista."

      Googlettamalla "lupiinijauhoa myynnissä"
      Löytyi mm KOivunalhon tila, joka viljelee ja myy makealupiinituotteita verkkokaupassa https://ruokaasuomesta.fi/search/products?utf8=✓&q=lupiini
      ja monissa vähittäismyymälöissä
      http://www.koivunalho.fi/menu/jälleenmyyntipisteet

      Lupiinin käyttövinkkejä
      http://www.koivunalho.fi/menu/Ruokaohjeita/ käyttövinkkejä

      Lupiiniruokaohjeita myös
      http://ekoloinen.blogspot.com/2012/04/lupiinijauhosta-on-moneksi.html

      Lisää makealupiinista
      https://www.pikes.fi/documents/89847/4960006/Selvitys+proteiinikasveista+20062017.pdf/8baa5226-14d7-4bcd-a51b-5fbe8c674d96

      Kuvia
      https://www.appmoma.com/t/lupiinijauho


  • sanoi vihaavansa kulutuskulttuuria ja samassa artikkelissa hän sanoi menevänsä Thaimaaseen ja muutenkin katsomaan maailmaa.
    Siis ensin hän elää jätteillä ja sitten kuluttaa polttoainetta niin suuren määrän että minäkin kaupan ruokaa syövänä kulutan varmasti vähemmän luonnonvaroja.

    Enkä nyt muista oliko hän vegaani, eikä ollu tarkoituskaan moittia veganismia vaan tätä dyykkaria. Muistaakseni yksi lentomatka Thaimaaseen kuluttaa tuhansia litroja polttoainetta.

    • huomiota ihan samaan juttuun - toivottavasti käyttää lentokoneen sijaan jotain muuta kulkuvälinettä!

      Uskomatonta.. *murr* :)


    • feministifennovege :) kirjoitti:

      huomiota ihan samaan juttuun - toivottavasti käyttää lentokoneen sijaan jotain muuta kulkuvälinettä!

      Uskomatonta.. *murr* :)

      Miksi te oletatte että hän käyttää lentokonetta? Kummastelen suuresti tätä matkustelun moittimista, koska kyllähän ihminen voi kulkea aika monella muullakin vehkeellä maailmaa ristiin rastiin kuin lentokoneella!


    • lentokoneista kirjoitti:

      Miksi te oletatte että hän käyttää lentokonetta? Kummastelen suuresti tätä matkustelun moittimista, koska kyllähän ihminen voi kulkea aika monella muullakin vehkeellä maailmaa ristiin rastiin kuin lentokoneella!

      en tunne yhtäkään joka olisi kävellyt kauko-itään. Kaikki muu on kalmankulkua!


    • hyvä vitsi kirjoitti:

      en tunne yhtäkään joka olisi kävellyt kauko-itään. Kaikki muu on kalmankulkua!

      Eikö siis ole muita vaihtoehtoja kuin lentokone ja omat jalat? Ootko ihan yksikertainen? ei jeesus...


    • ei oo todellista kirjoitti:

      Eikö siis ole muita vaihtoehtoja kuin lentokone ja omat jalat? Ootko ihan yksikertainen? ei jeesus...

      siis mitä? jos menet junalla, käytät tapetun eläimen jätölsiä.. auto, moottoripyörä... mopo... OKEI - ILMALAIVA! Se onkin ainut mahdollisuutesi, sinä maailmaa tuhoiava ihmispolo!


    • kaikki toimii tapetuilla el... kirjoitti:

      siis mitä? jos menet junalla, käytät tapetun eläimen jätölsiä.. auto, moottoripyörä... mopo... OKEI - ILMALAIVA! Se onkin ainut mahdollisuutesi, sinä maailmaa tuhoiava ihmispolo!

      _vaikka muut ihmiset mäissäilisivät soijalla/lihalla niin minkä takia vegaanit (jotka kai useammin tiedostavat ruokavalion ympäristövaikutukset) tekevät näin? Okei, kaikki ei välitä ympäristöstä vaan pelkästään eläimien oikeuksisa mutta silti. En voi ymärtää._

      pyrin minäkin kuluttamaan ekologisemmmin, ja soijaa käytän edelleen, en ole vielä vain saanut tietoa tarpeeksi että soijankäyttö olisi vieläkin huonompaa ympäristölle kuin lihansyönti. kuitenkin- absoluuttiseen ekologisuuteen on kuitenkin erittäin hankala päästä, pitää kuitenkin yrittää kuluttaa mahdollisimman ekologisesti. oon itsekin tuuminut lopettaa soijan käyttö varsinkin jos sille löytyisi sopiva korvaaja.

      minä en tiedä kaikkia muuttujia mitkä vaikuttavat ympäristöön, minun käsityksen mukaan; elelen vielä soijalla, käsitys saattaapi vaihtua mikäli saan lisää tietoa asioista.
      toivottavasti ymmärsit mitä tarkoitan.


  • Parempi että soija menee suoraan ihmisravinnoksi. Joten soijan syönnistä ei vegaanien ym. hihhulien välttämättä kannata luopua, koska se on erinomainen proteiinin lähde. Sekasyöjä käyttää todennäköisesti paljon enemmän maapallon soijavaroja kuin kasvissyöjä. Miksikö? Siksi että lehmiä ja sikoja kasvatetaan monesti rehusoijalla. Eli jos syöt kotimaista sikaa tai nautaa "syöt" tietämättäsi samalla myös isot määrät soijaa.

  • Kotimainen nauta ei syö soijaa. Nämä vegaanien levittämät valheet joilla omaa soijan syöntiä perustellaan voisi jo pikkuhiljaa unohtaa.

    • Sika syö.


  • "Miksi vegaanit käyttävät niin paljon soijatuotteita ja ulkomailta tuotuja tarvikkeita? "

    LIhansyöjät syövät paljon enemmän soijaa kuin kasvisyöjät. Soija vain kiertää eläinten rehusta eläintuotteisiin. Mutta valtaosa siitä meneekin eläinten lantaan - ei eläintuotteisiin.

    • Naudat eivät syö soijaa Suomessa. Valkuaisaineena käytetään rypsiä. Muistakaa ostaa suomalaista naudanlihaa, niin ei rasiteta sademetsiä. Mikäli elintarvikkeisiin on käytetty soijaa, niin jätämme ne tuotteet kaupan hyllylle.


    • Anonyymi kirjoitti:

      Naudat eivät syö soijaa Suomessa. Valkuaisaineena käytetään rypsiä. Muistakaa ostaa suomalaista naudanlihaa, niin ei rasiteta sademetsiä. Mikäli elintarvikkeisiin on käytetty soijaa, niin jätämme ne tuotteet kaupan hyllylle.

      Ihminen ei tarvitse soijaa.


    • Anonyymi kirjoitti:

      Naudat eivät syö soijaa Suomessa. Valkuaisaineena käytetään rypsiä. Muistakaa ostaa suomalaista naudanlihaa, niin ei rasiteta sademetsiä. Mikäli elintarvikkeisiin on käytetty soijaa, niin jätämme ne tuotteet kaupan hyllylle.

      Kyllä muualla maailmalla havaitut karjan kasvatuksen epäkohdat täytyy saada liittää sellaisenaan myös suomalaiseen tuotantoon, muuten kotimainen tuotanto näyttää liian hyvältä.


  • Aikaa on kulunut avauksesta, eikä vegaanitkaan enää syö soijaa.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

  1. Työssäkäyvien köyhyys

    oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
    Maailman menoa
    127
    1924
  2. Aamun kolari ja tienhoito

    Aamulla tapahtui kuolonkolari hiljaisten risteyksen kohdalla. Ajettiin juuri ennen kolaria Kuusamo-Suomusalmi väliä. Ehdittiin Suomussalmelle kun alk
    Suomussalmi
    57
    1459
  3. Oliko autokolarissa ollut...

    ... lapsia? Tämän aamusessa.
    Suomussalmi
    1
    714
  4. Sun katseessa on jotain mikä ei sovi sinne

    Sellaista surumielisyyttä. Vaikka muuten vaikutat olevan iloinen ja puhelias. Kerran aiemmin ajattelin, että se on voisi olla halveksuntaa mua kohtaan
    Ikävä
    39
    650