Eivätkö vegaanit välitä

ympäristöstä?

Miksi vegaanit käyttävät niin paljon soijatuotteita ja ulkomailta tuotuja tarvikkeita? Tuossakin keskustelussa, jossa kysyttiin soijan korvaamista lueteltiin kyllä kaikki mahdolliset papulajikkeet, muttei esim kotimaista hernettä. Ei ainakaan voi ylpeillä sillä, että oma ruokavalio kuluttaa vähemmän maapalloa, kun ei viitsitä etsiä kotimaisia vaihtoehtoja, joiden lisääntynyt kulutus muutenkin nostaisi vaikkapa kaurajuomien vaihtoehtojen määrää. :(

Sori purkaus mut nyt ärsyttää!!! (mikä näkyy! ;)

81

7149

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Xveg

      "Eivätkö vegaanit välitä
      ympäristöstä?"

      Enemmän kuin lihansyöjät, vaikka söisivätkin pelkkää soijaa (Tunnetko jonkun tällaisen vegen? En minäkään). Pääosa Suomeen tuotavasta soijasta menee lihakarjan rehuksi eikä ihmisten (vegaanien tai muunlaisten) ruoaksi.

      Silti tietenkin on ihan hyvä tukea kotimaista ruoantuotantoa.

      • feministifennovege :)

        "Enemmän kuin lihansyöjät, vaikka söisivätkin pelkkää soijaa (Tunnetko jonkun tällaisen vegen? En minäkään). Pääosa Suomeen tuotavasta soijasta menee lihakarjan rehuksi eikä ihmisten (vegaanien tai muunlaisten) ruoaksi."

        On fakta että vegeruoka ei ole sen parempaaa ympäristölle, jos käyttää paljon ulkomaalaisia tuotteita. Eikä tuo "karjalle menee eniten soijaa, miksen siis minäkin voisi sitä syödä" perustelu ei vaan toimi, koska se ei ole mikään syy kasvattaa maapallon kuormitusta, kun kerta lähempääkin saa. :) Ainakin näin minusta.


      • Xveg
        feministifennovege :) kirjoitti:

        "Enemmän kuin lihansyöjät, vaikka söisivätkin pelkkää soijaa (Tunnetko jonkun tällaisen vegen? En minäkään). Pääosa Suomeen tuotavasta soijasta menee lihakarjan rehuksi eikä ihmisten (vegaanien tai muunlaisten) ruoaksi."

        On fakta että vegeruoka ei ole sen parempaaa ympäristölle, jos käyttää paljon ulkomaalaisia tuotteita. Eikä tuo "karjalle menee eniten soijaa, miksen siis minäkin voisi sitä syödä" perustelu ei vaan toimi, koska se ei ole mikään syy kasvattaa maapallon kuormitusta, kun kerta lähempääkin saa. :) Ainakin näin minusta.

        "Ainakin näin minusta. "

        Näin siis sinun mielestäsi. Mielipide huomioitu.

        "Eikä tuo "karjalle menee eniten soijaa, miksen siis minäkin voisi sitä syödä" perustelu ei vaan toimi, koska se ei ole mikään syy kasvattaa maapallon kuormitusta, "

        Eikö? Eikö todella? Tässä jää huomiotta se, että vegaanit luopuessaan naudanlihan syönnistä itse asiassa vähentävät(!) soijan (maissin yms) kulutusta. Noiden nautojen kasvattaminen teurasikään vaatii aikalailla enemmän soijaa, kuin mitä ihminen voisi syödä vastaavana aikana.

        "On fakta että vegeruoka ei ole sen parempaaa ympäristölle, jos käyttää paljon ulkomaalaisia tuotteita."

        Edellinen kohta jo kumoaa tuon väitteen, mutta tuo hieman vihjaa siihen suuntaan, että Suomessa kulutettu liha on poikkeuksetta kotimaista. Itse asiassa kotimainen lihantuotanto ei riitä kattamaan kotimaista kysyntää ainakaan naudanlihan osalta. Ja kumpikas on ympäristölle haitallisempaa, ulkomailta tuotu liha vai ulkomailta tuotu soija?

        Puhumattakaan muista lihantuotannon ympäristövaikutuksista kuten eroosio-, metaani- ja lantaongelmat.


      • feministifennovege :)
        Xveg kirjoitti:

        "Ainakin näin minusta. "

        Näin siis sinun mielestäsi. Mielipide huomioitu.

        "Eikä tuo "karjalle menee eniten soijaa, miksen siis minäkin voisi sitä syödä" perustelu ei vaan toimi, koska se ei ole mikään syy kasvattaa maapallon kuormitusta, "

        Eikö? Eikö todella? Tässä jää huomiotta se, että vegaanit luopuessaan naudanlihan syönnistä itse asiassa vähentävät(!) soijan (maissin yms) kulutusta. Noiden nautojen kasvattaminen teurasikään vaatii aikalailla enemmän soijaa, kuin mitä ihminen voisi syödä vastaavana aikana.

        "On fakta että vegeruoka ei ole sen parempaaa ympäristölle, jos käyttää paljon ulkomaalaisia tuotteita."

        Edellinen kohta jo kumoaa tuon väitteen, mutta tuo hieman vihjaa siihen suuntaan, että Suomessa kulutettu liha on poikkeuksetta kotimaista. Itse asiassa kotimainen lihantuotanto ei riitä kattamaan kotimaista kysyntää ainakaan naudanlihan osalta. Ja kumpikas on ympäristölle haitallisempaa, ulkomailta tuotu liha vai ulkomailta tuotu soija?

        Puhumattakaan muista lihantuotannon ympäristövaikutuksista kuten eroosio-, metaani- ja lantaongelmat.

        Näin sanoo Vihreiden kansanedustaja ja kansalaisaktivisti Oras Tynkkynen Animalian lehdessä:

        "Runsaasti tuontiaineksia sisältävä kasvisruoka tuottaa selvästi enemmän päästöjä kuin kotimaisiin aineksiin perustuva sekaruoka. Toisaalta senkin päihittää kotimainen vegaaninen ruokavalio."

        Eli kuten jo sanoin mun mielestä ei maapallon kuormitusta tulisi lisätä yhtään enempää kun se jo nyt on koska meiltä löytyy niin paljon hyviä kotimaisia raaka-aineita. Vaikka muut ihmiset mäissäilisivät soijalla/lihalla niin minkä takia vegaanit (jotka kai useammin tiedostavat ruokavalion ympäristövaikutukset) tekevät näin? Okei, kaikki ei välitä ympäristöstä vaan pelkästään eläimien oikeuksisa mutta silti. En voi ymärtää. Jokaisella ihmisellä on vastuu meidän yhteisestä planeetasta ja jos on tietoa niin minkä takia sitä ei voi käyttää?

        :)


      • Asafoetida
        feministifennovege :) kirjoitti:

        Näin sanoo Vihreiden kansanedustaja ja kansalaisaktivisti Oras Tynkkynen Animalian lehdessä:

        "Runsaasti tuontiaineksia sisältävä kasvisruoka tuottaa selvästi enemmän päästöjä kuin kotimaisiin aineksiin perustuva sekaruoka. Toisaalta senkin päihittää kotimainen vegaaninen ruokavalio."

        Eli kuten jo sanoin mun mielestä ei maapallon kuormitusta tulisi lisätä yhtään enempää kun se jo nyt on koska meiltä löytyy niin paljon hyviä kotimaisia raaka-aineita. Vaikka muut ihmiset mäissäilisivät soijalla/lihalla niin minkä takia vegaanit (jotka kai useammin tiedostavat ruokavalion ympäristövaikutukset) tekevät näin? Okei, kaikki ei välitä ympäristöstä vaan pelkästään eläimien oikeuksisa mutta silti. En voi ymärtää. Jokaisella ihmisellä on vastuu meidän yhteisestä planeetasta ja jos on tietoa niin minkä takia sitä ei voi käyttää?

        :)

        Laivarahdin aiheuttamat päästöt ovat minimaalisia per tonni ja alkuperämaassa maatalous on aivan varmasti vähemmän energiaa kuluttavaa ja muuten kuormittavaa kuin Suomessa, jopa USA:ssa ja Kanadassa.

        Ellei Tynkkynen esitä tutkimustuloksia, kyseessä on vain kansalaisaktivistin mielipide.

        Tietysti kotimaista pitää suosia, mutta onko kotimaisten tomaattien tuottaminen öljylämmitetyissä kasvihuoneissa jotenkin järkevää ja vähän kuormittavaa? Harva taitaa haluta palata 1960-luvun tarjontaan eikä se olisi terveellistäkään.


      • Xveg
        feministifennovege :) kirjoitti:

        Näin sanoo Vihreiden kansanedustaja ja kansalaisaktivisti Oras Tynkkynen Animalian lehdessä:

        "Runsaasti tuontiaineksia sisältävä kasvisruoka tuottaa selvästi enemmän päästöjä kuin kotimaisiin aineksiin perustuva sekaruoka. Toisaalta senkin päihittää kotimainen vegaaninen ruokavalio."

        Eli kuten jo sanoin mun mielestä ei maapallon kuormitusta tulisi lisätä yhtään enempää kun se jo nyt on koska meiltä löytyy niin paljon hyviä kotimaisia raaka-aineita. Vaikka muut ihmiset mäissäilisivät soijalla/lihalla niin minkä takia vegaanit (jotka kai useammin tiedostavat ruokavalion ympäristövaikutukset) tekevät näin? Okei, kaikki ei välitä ympäristöstä vaan pelkästään eläimien oikeuksisa mutta silti. En voi ymärtää. Jokaisella ihmisellä on vastuu meidän yhteisestä planeetasta ja jos on tietoa niin minkä takia sitä ei voi käyttää?

        :)

        Tuollaisissa tutkimuksissa on aina pulmana se, miten niissä mitataan. Onko otettu huomioon kaikki lehmien tuottama metaani, eroosio yms. Tai sitä, että ne jo tuotantovaiheessa vaativat enemmän polttoaineita yms.

        Silti kannattaa huomata, että lausunnossa on kyse siis sekaruoasta, jossa lihakin on kotimaasta. Kuten jo mainitsin, niin kotimainen liha ei riitä kattamaan kotimaista kysyntää. Siten lihan kasvava kysyntä johtaa kasvaviin tuontimääriin ulkomailta ja kasvaviin saastemääriin.


      • v3g4n
        Asafoetida kirjoitti:

        Laivarahdin aiheuttamat päästöt ovat minimaalisia per tonni ja alkuperämaassa maatalous on aivan varmasti vähemmän energiaa kuluttavaa ja muuten kuormittavaa kuin Suomessa, jopa USA:ssa ja Kanadassa.

        Ellei Tynkkynen esitä tutkimustuloksia, kyseessä on vain kansalaisaktivistin mielipide.

        Tietysti kotimaista pitää suosia, mutta onko kotimaisten tomaattien tuottaminen öljylämmitetyissä kasvihuoneissa jotenkin järkevää ja vähän kuormittavaa? Harva taitaa haluta palata 1960-luvun tarjontaan eikä se olisi terveellistäkään.

        "Ellei Tynkkynen esitä tutkimustuloksia, kyseessä on vain kansalaisaktivistin mielipide."

        no tässä ois lähde tynkkysen sanomisille:
        Carlson-Kanyama, Annika (1998). Climate change and dietary choices - how can emissions of greenhouse gases from food consumption be reduced?

        tuossa tutkimuksessa todetaan, että kotimaisista aineksista tehty vegaaniruoka aiheuttaa 9 kertaa vähemmän kasvihuonepäästöjä kuin ulkomailta tullut liharuoka. sen sijaan, jos kasvisruoka sisältää riisiä ja kasvihuoneessa tuotettuja ruokia aiheuttaa kotimainen liha vähemmän kasvihuonepäästöjä. HUOM! tutkimuksessa kiinnitetään huomiota vain kasvihuonepäästöihin, ei muihin ympäristövaikutuksiin. tosin ilmaston lämpeneminen nyt taitaa olla kaikkein vakavin ihmiskuntaa koskeva ympäristöongelma..

        kuitenkin vegaanin ruokkimiseen tarvitaan ainoastaan reilu kolmasosan siitä peltoalasta kuin sekasyöjän ruokkimiseen. lisäksi vegaaniruoan tuottamiseen kuluu vähemmän vettä ja energiaa. noin pääsääntöisesti vegaaniravinto on siis paljon ekologisempaa kuin sekaravinto. kannattaa kuitenkin vegaaninakin suosia lähiruokaa ja luomua. ja välttäkää sitä riisiä, se on suunnilleen yhtä paha ilmastonmuutoksen kannalta kuin naudanliha tai lehmänmaito.


      • Anonyymi

        Et siis tiedäkään, että Suomessa naudat syövät soijan sijaan rypsiä. Sen vuoksi kannattaakin ostaa suomalaista naudanlihaa . Ihmisten pitäisi lopettaa soijan syönti.


      • Anonyymi
        Xveg kirjoitti:

        "Ainakin näin minusta. "

        Näin siis sinun mielestäsi. Mielipide huomioitu.

        "Eikä tuo "karjalle menee eniten soijaa, miksen siis minäkin voisi sitä syödä" perustelu ei vaan toimi, koska se ei ole mikään syy kasvattaa maapallon kuormitusta, "

        Eikö? Eikö todella? Tässä jää huomiotta se, että vegaanit luopuessaan naudanlihan syönnistä itse asiassa vähentävät(!) soijan (maissin yms) kulutusta. Noiden nautojen kasvattaminen teurasikään vaatii aikalailla enemmän soijaa, kuin mitä ihminen voisi syödä vastaavana aikana.

        "On fakta että vegeruoka ei ole sen parempaaa ympäristölle, jos käyttää paljon ulkomaalaisia tuotteita."

        Edellinen kohta jo kumoaa tuon väitteen, mutta tuo hieman vihjaa siihen suuntaan, että Suomessa kulutettu liha on poikkeuksetta kotimaista. Itse asiassa kotimainen lihantuotanto ei riitä kattamaan kotimaista kysyntää ainakaan naudanlihan osalta. Ja kumpikas on ympäristölle haitallisempaa, ulkomailta tuotu liha vai ulkomailta tuotu soija?

        Puhumattakaan muista lihantuotannon ympäristövaikutuksista kuten eroosio-, metaani- ja lantaongelmat.

        Nautojen kasvatukseen ei mene grammaakaan soijaa, mutta valheessa on hyvä elää.


      • Anonyymi
        Xveg kirjoitti:

        "Ainakin näin minusta. "

        Näin siis sinun mielestäsi. Mielipide huomioitu.

        "Eikä tuo "karjalle menee eniten soijaa, miksen siis minäkin voisi sitä syödä" perustelu ei vaan toimi, koska se ei ole mikään syy kasvattaa maapallon kuormitusta, "

        Eikö? Eikö todella? Tässä jää huomiotta se, että vegaanit luopuessaan naudanlihan syönnistä itse asiassa vähentävät(!) soijan (maissin yms) kulutusta. Noiden nautojen kasvattaminen teurasikään vaatii aikalailla enemmän soijaa, kuin mitä ihminen voisi syödä vastaavana aikana.

        "On fakta että vegeruoka ei ole sen parempaaa ympäristölle, jos käyttää paljon ulkomaalaisia tuotteita."

        Edellinen kohta jo kumoaa tuon väitteen, mutta tuo hieman vihjaa siihen suuntaan, että Suomessa kulutettu liha on poikkeuksetta kotimaista. Itse asiassa kotimainen lihantuotanto ei riitä kattamaan kotimaista kysyntää ainakaan naudanlihan osalta. Ja kumpikas on ympäristölle haitallisempaa, ulkomailta tuotu liha vai ulkomailta tuotu soija?

        Puhumattakaan muista lihantuotannon ympäristövaikutuksista kuten eroosio-, metaani- ja lantaongelmat.

        "ässä jää huomiotta se, että vegaanit luopuessaan naudanlihan syönnistä itse asiassa vähentävät(!) soijan (maissin yms) kulutusta. Noiden nautojen kasvattaminen teurasikään vaatii aikalailla enemmän soijaa, kuin mitä ihminen voisi syödä vastaavana aikana."

        Suomeen tuodaan soijaa noin 150 000 000 kiloa vuosittain.
        Miltei kaikki syötetään sioille ja siipikarjalle.
        Jokaista suomalaista kohti tuodaan siis noin 30 kg soijaa/ (150 000 000 kg/ 5 000 000 hlöä).
        Hyvin harva suomalainen kasvissyöjä syö niin paljoa soijaa.
        Sianlihan ja broilerin syöjät syövät siis enemmän soijaa kuin kasvissyöjät - kotieläimille ensin syötettynä.


      • Anonyymi
        Asafoetida kirjoitti:

        Laivarahdin aiheuttamat päästöt ovat minimaalisia per tonni ja alkuperämaassa maatalous on aivan varmasti vähemmän energiaa kuluttavaa ja muuten kuormittavaa kuin Suomessa, jopa USA:ssa ja Kanadassa.

        Ellei Tynkkynen esitä tutkimustuloksia, kyseessä on vain kansalaisaktivistin mielipide.

        Tietysti kotimaista pitää suosia, mutta onko kotimaisten tomaattien tuottaminen öljylämmitetyissä kasvihuoneissa jotenkin järkevää ja vähän kuormittavaa? Harva taitaa haluta palata 1960-luvun tarjontaan eikä se olisi terveellistäkään.

        "Tietysti kotimaista pitää suosia, mutta onko kotimaisten tomaattien tuottaminen öljylämmitetyissä kasvihuoneissa jotenkin järkevää "

        Ei olekaan.
        Siksi suomalaiset kasvihuoneviljelijät ovat luopuneet öljyn käytöstä kasvihuoneiden lämmityksessä.


    • on kotimainen

      En tiedä onko kyseessä sama viesti jonka kirjoitin, mutta siinä mainittiin kyllä myös härkäpapu, joka on kotimainen.

      Syy herneen unohtumiseen on varmaankin se, että ainoa herneruoka, josta itse pidän on hernekeitto ja sitäkin syön melko harvoin. Jos pitää herneistä, toki niitä voi syödä.

      Olisi varmaankin kannattanut lisätä listaan herne, jos haluaa muidenkin syövän sitä.

      Sitä paitsi kaurajuomat eivät nykyisellään ole kotimaisia, vaan ruotsalaisia, joskin Ruotsista Suomeen kuljettaminen ei tietenkään saastuta niin paljoa pidemmältä tuotaviin tuotteisiin verrattuna.

      En tunne muita vegaaneja eli voin vain omalta kohdalta arvioida, mutta luulisin, etten sen vähempää kotimaisia ruokia syö kuin keskivertosekasyöjäkään. Tai sitten kaikki tuntemani sekasyöjät syövät epänormaalin tuontiruokapainotteisesti. Ruokavalioni ei siinä mielessä ole ehkä mitenkään ympäristöystävällinen, mutta toisaalta ei myöskään mitenkään epäympäristöystävällinen. En kylläkään käytä kovinkaan paljoa soijatuotteita eli siinä mielessä en tiedä olenko keskivertovegaani.

      • feministifennovege :)

        "Sitä paitsi kaurajuomat eivät nykyisellään ole kotimaisia, vaan ruotsalaisia, joskin Ruotsista Suomeen kuljettaminen ei tietenkään saastuta niin paljoa pidemmältä tuotaviin tuotteisiin verrattuna."

        Jees, tiedän että ne ovat ruotsalaisia, mutta paljon lähempäähän ne ovat kuin Alprot sun muut. Ja kyllähän meillä on kaupoissa suomalaisia kaurajogurtteja jo, eli kun niiden kysyntä kasvaa kasvaa niin samalla myös tuotevalikoima
        -> hyvää meille ja maailmalle. :)


      • cha

        Lassilan tila Tuusulassa kasvattaa ja valmistaa kotimaista luomuhärkäpapua, mitä saa myös rouheena. Tällä saa hyvin korvattua soijarouheen, maku on mielestäni luonteikkaampi. Rouhetta myydään ainakin Ruohonjuuressa. Käyttö perinteiseen tapaan, eli liotus ja kuumennus, ei tarvitse suurempia temppuja.

        Tuusulassa kasvatetaan myös (luomuna) finola-hamppua, jonka siemeniä käytetään ravinnoksi. Hampunsiemenet sisältävät paljon tärkeitä aminohappoja ja hyvälaatuisia proteiineja jne
        Myös monet muut siemenet sisältävät tärkeitä valkuaisaineita ja muita jolla saa soijan korvattua.

        Erittäin huomionarvoinen kasvi fennovegaanisessa ruokavaliossa on makea lupiini. Se on ehkäpä paras soijan korvaava kasvi, joka kasvaa Suomen oloissa.
        Lisää informaatiota http://www.hurmecompanies.fi/Lupin.htm
        Olen käsittänyt että tuolla Lassilan tilalla olisi myös lupiinia viljelyksessä, mutta tälläisiin suomalaisiin luomulupiinituotteisiin en ole törmännyt. Mikäli joku tietää asiasta jotain olisin kiitollinen lisätiedoista.

        Ulkomaillahan tuota lupiinia käytetään enemmän, sellaisia vegaanisia suklaita on täälläkin myynnissä missä on käytetty lupiinijauhoa.

        Soijan isoflavonoidit ovat asia erikseen, niitä ei taida monessa muussa kasvissa olla. Nämä isoflavonoidit ovat niitä soijan aineosia mitkä ovat nostaneet soijan pinnalle terveyskasvina sen vaihdevuosille suotuisan vaikutuksen vuoksi. Taitaa se johonkin muuhunkin auttaa.

        Soijaa viljellään Etelä-Amerikassa, sademetsäalueella. Metsien hakkaaminen ja suuret rahtikustannukset Eurooppaan ovat painavimmat syyt hylätä soija ruokavaliostaan. Tupakka, kahvi, kaakao ja banaani ovat silti tilastokärjessä soijan edellä mitattaessa sademetsille aiheutuneita vahinkoja kasvien viljelystä.

        Suurin ongelma Suomessa tässä asiassa voi olla soijan asema eräänlaisena muotikasvina. Markkinarako on huomattu, ja viime aikoina on nähty entistä enemmän kampanjointia soijatuotteita valmistavilta yrityksiltä. Suurimpana Alpro Soja, joka on tuonut monia uusia tuotteita Suomen markkinoille tänä vuonna. Ihmiset eivät välttämättä osaa kyseenalaistaa soijatuotteiden ekologisen repun sisältöä, koska asiasta harvemmin valtamediassa puhutaan, eikä soijatuotteita valmistavien yritysten etua aja faktoista tiedottaminen.
        Mainontaa on nähty myös GoGreenin osalta, uusien tuotteiden lisäksi. Hyvä puoli on yhtiön ruotsalaisuus ja kauran käyttö, mutta huonoa monet soijatuotteet.
        Valitettavan vähälle osalle on jäänyt Oatly, jonka kaikki tuotteet ovat kaurapohjaisia. Oatlyn markkinointi on tainnut jäädä kaupassa jaeltaviin esitteihin.

        Itse valmistan kauramaitoni tavallisista suomalaisista luomukauraryyneistä liottamalla ja murskaamalla. Säilyvyys on olematon, mutta eipähän tarvitse osallistua ulkomaisten yhtiöiden markkinoihin.
        Pidän muutenkin epäilyttävinä ja huonoina vaihtoehtoina kaikkia valmistuotteita, siitä skeptisyyteni.

        Hyvin olen pärjännyt suosimalla suomalaista luomua, fennoveganismilla ja jättämällä soijatuotteet kaupan hyllyyn.


      • feministifennovege :)
        cha kirjoitti:

        Lassilan tila Tuusulassa kasvattaa ja valmistaa kotimaista luomuhärkäpapua, mitä saa myös rouheena. Tällä saa hyvin korvattua soijarouheen, maku on mielestäni luonteikkaampi. Rouhetta myydään ainakin Ruohonjuuressa. Käyttö perinteiseen tapaan, eli liotus ja kuumennus, ei tarvitse suurempia temppuja.

        Tuusulassa kasvatetaan myös (luomuna) finola-hamppua, jonka siemeniä käytetään ravinnoksi. Hampunsiemenet sisältävät paljon tärkeitä aminohappoja ja hyvälaatuisia proteiineja jne
        Myös monet muut siemenet sisältävät tärkeitä valkuaisaineita ja muita jolla saa soijan korvattua.

        Erittäin huomionarvoinen kasvi fennovegaanisessa ruokavaliossa on makea lupiini. Se on ehkäpä paras soijan korvaava kasvi, joka kasvaa Suomen oloissa.
        Lisää informaatiota http://www.hurmecompanies.fi/Lupin.htm
        Olen käsittänyt että tuolla Lassilan tilalla olisi myös lupiinia viljelyksessä, mutta tälläisiin suomalaisiin luomulupiinituotteisiin en ole törmännyt. Mikäli joku tietää asiasta jotain olisin kiitollinen lisätiedoista.

        Ulkomaillahan tuota lupiinia käytetään enemmän, sellaisia vegaanisia suklaita on täälläkin myynnissä missä on käytetty lupiinijauhoa.

        Soijan isoflavonoidit ovat asia erikseen, niitä ei taida monessa muussa kasvissa olla. Nämä isoflavonoidit ovat niitä soijan aineosia mitkä ovat nostaneet soijan pinnalle terveyskasvina sen vaihdevuosille suotuisan vaikutuksen vuoksi. Taitaa se johonkin muuhunkin auttaa.

        Soijaa viljellään Etelä-Amerikassa, sademetsäalueella. Metsien hakkaaminen ja suuret rahtikustannukset Eurooppaan ovat painavimmat syyt hylätä soija ruokavaliostaan. Tupakka, kahvi, kaakao ja banaani ovat silti tilastokärjessä soijan edellä mitattaessa sademetsille aiheutuneita vahinkoja kasvien viljelystä.

        Suurin ongelma Suomessa tässä asiassa voi olla soijan asema eräänlaisena muotikasvina. Markkinarako on huomattu, ja viime aikoina on nähty entistä enemmän kampanjointia soijatuotteita valmistavilta yrityksiltä. Suurimpana Alpro Soja, joka on tuonut monia uusia tuotteita Suomen markkinoille tänä vuonna. Ihmiset eivät välttämättä osaa kyseenalaistaa soijatuotteiden ekologisen repun sisältöä, koska asiasta harvemmin valtamediassa puhutaan, eikä soijatuotteita valmistavien yritysten etua aja faktoista tiedottaminen.
        Mainontaa on nähty myös GoGreenin osalta, uusien tuotteiden lisäksi. Hyvä puoli on yhtiön ruotsalaisuus ja kauran käyttö, mutta huonoa monet soijatuotteet.
        Valitettavan vähälle osalle on jäänyt Oatly, jonka kaikki tuotteet ovat kaurapohjaisia. Oatlyn markkinointi on tainnut jäädä kaupassa jaeltaviin esitteihin.

        Itse valmistan kauramaitoni tavallisista suomalaisista luomukauraryyneistä liottamalla ja murskaamalla. Säilyvyys on olematon, mutta eipähän tarvitse osallistua ulkomaisten yhtiöiden markkinoihin.
        Pidän muutenkin epäilyttävinä ja huonoina vaihtoehtoina kaikkia valmistuotteita, siitä skeptisyyteni.

        Hyvin olen pärjännyt suosimalla suomalaista luomua, fennoveganismilla ja jättämällä soijatuotteet kaupan hyllyyn.

        Kiitos tuosta lupiini-jutusta, enpä oo aikaisemmin törmännyt tuohon kasviin. :) Munki on jo pitkään pitänyt hommata härkäpapurouhetta ja muita erikoisuuksia, mutta ei ole tullut käytyä helsingissä päin. Olisko sulla muuten hyviä reseptejä kokonaisille, kuivatuille härkäpavuille?


      • Porkkana
        feministifennovege :) kirjoitti:

        Kiitos tuosta lupiini-jutusta, enpä oo aikaisemmin törmännyt tuohon kasviin. :) Munki on jo pitkään pitänyt hommata härkäpapurouhetta ja muita erikoisuuksia, mutta ei ole tullut käytyä helsingissä päin. Olisko sulla muuten hyviä reseptejä kokonaisille, kuivatuille härkäpavuille?

        Jos haluaa käydä Ruohonjuuressa, ei tarvitse matkustaa Helsinkiin asti. Tampereellakin on. Voin myös suositella Tampereen kahta Punnitse&Säästä -liikettä - täältähän sekin kauppaketju on Helsinkiin laajentunut! ;) P&S -liikkeet myyvät myös kaikenlaista jauhoa, siementä, papua ja rouhetta, myös luomuna.


      • Anonyymi

        "Syy herneen unohtumiseen on varmaankin se, että ainoa herneruoka, josta itse pidän on hernekeitto"

        Kun herneitä idättää sen verran, että itua tulee muutama milli näkyviin, niin saa aivan erinomaista hernekasviskeittoa.
        On aivan eri ruoka kuin perinteinen herneistä keitetty hernekeitto.
        ja paljon vatsa- ja ympäristöystävällisempää (lähiympäristölle).

        Hieman idätettyjä herneitä voi käyttää toki monella muuallakin tavalla.


      • Anonyymi
        cha kirjoitti:

        Lassilan tila Tuusulassa kasvattaa ja valmistaa kotimaista luomuhärkäpapua, mitä saa myös rouheena. Tällä saa hyvin korvattua soijarouheen, maku on mielestäni luonteikkaampi. Rouhetta myydään ainakin Ruohonjuuressa. Käyttö perinteiseen tapaan, eli liotus ja kuumennus, ei tarvitse suurempia temppuja.

        Tuusulassa kasvatetaan myös (luomuna) finola-hamppua, jonka siemeniä käytetään ravinnoksi. Hampunsiemenet sisältävät paljon tärkeitä aminohappoja ja hyvälaatuisia proteiineja jne
        Myös monet muut siemenet sisältävät tärkeitä valkuaisaineita ja muita jolla saa soijan korvattua.

        Erittäin huomionarvoinen kasvi fennovegaanisessa ruokavaliossa on makea lupiini. Se on ehkäpä paras soijan korvaava kasvi, joka kasvaa Suomen oloissa.
        Lisää informaatiota http://www.hurmecompanies.fi/Lupin.htm
        Olen käsittänyt että tuolla Lassilan tilalla olisi myös lupiinia viljelyksessä, mutta tälläisiin suomalaisiin luomulupiinituotteisiin en ole törmännyt. Mikäli joku tietää asiasta jotain olisin kiitollinen lisätiedoista.

        Ulkomaillahan tuota lupiinia käytetään enemmän, sellaisia vegaanisia suklaita on täälläkin myynnissä missä on käytetty lupiinijauhoa.

        Soijan isoflavonoidit ovat asia erikseen, niitä ei taida monessa muussa kasvissa olla. Nämä isoflavonoidit ovat niitä soijan aineosia mitkä ovat nostaneet soijan pinnalle terveyskasvina sen vaihdevuosille suotuisan vaikutuksen vuoksi. Taitaa se johonkin muuhunkin auttaa.

        Soijaa viljellään Etelä-Amerikassa, sademetsäalueella. Metsien hakkaaminen ja suuret rahtikustannukset Eurooppaan ovat painavimmat syyt hylätä soija ruokavaliostaan. Tupakka, kahvi, kaakao ja banaani ovat silti tilastokärjessä soijan edellä mitattaessa sademetsille aiheutuneita vahinkoja kasvien viljelystä.

        Suurin ongelma Suomessa tässä asiassa voi olla soijan asema eräänlaisena muotikasvina. Markkinarako on huomattu, ja viime aikoina on nähty entistä enemmän kampanjointia soijatuotteita valmistavilta yrityksiltä. Suurimpana Alpro Soja, joka on tuonut monia uusia tuotteita Suomen markkinoille tänä vuonna. Ihmiset eivät välttämättä osaa kyseenalaistaa soijatuotteiden ekologisen repun sisältöä, koska asiasta harvemmin valtamediassa puhutaan, eikä soijatuotteita valmistavien yritysten etua aja faktoista tiedottaminen.
        Mainontaa on nähty myös GoGreenin osalta, uusien tuotteiden lisäksi. Hyvä puoli on yhtiön ruotsalaisuus ja kauran käyttö, mutta huonoa monet soijatuotteet.
        Valitettavan vähälle osalle on jäänyt Oatly, jonka kaikki tuotteet ovat kaurapohjaisia. Oatlyn markkinointi on tainnut jäädä kaupassa jaeltaviin esitteihin.

        Itse valmistan kauramaitoni tavallisista suomalaisista luomukauraryyneistä liottamalla ja murskaamalla. Säilyvyys on olematon, mutta eipähän tarvitse osallistua ulkomaisten yhtiöiden markkinoihin.
        Pidän muutenkin epäilyttävinä ja huonoina vaihtoehtoina kaikkia valmistuotteita, siitä skeptisyyteni.

        Hyvin olen pärjännyt suosimalla suomalaista luomua, fennoveganismilla ja jättämällä soijatuotteet kaupan hyllyyn.

        "suomalaisiin luomulupiinituotteisiin en ole törmännyt. Mikäli joku tietää asiasta jotain olisin kiitollinen lisätiedoista."

        Googlettamalla "lupiinijauhoa myynnissä"
        Löytyi mm KOivunalhon tila, joka viljelee ja myy makealupiinituotteita verkkokaupassa https://ruokaasuomesta.fi/search/products?utf8=✓&q=lupiini
        ja monissa vähittäismyymälöissä
        http://www.koivunalho.fi/menu/jälleenmyyntipisteet

        Lupiinin käyttövinkkejä
        http://www.koivunalho.fi/menu/Ruokaohjeita/ käyttövinkkejä

        Lupiiniruokaohjeita myös
        http://ekoloinen.blogspot.com/2012/04/lupiinijauhosta-on-moneksi.html

        Lisää makealupiinista
        https://www.pikes.fi/documents/89847/4960006/Selvitys proteiinikasveista 20062017.pdf/8baa5226-14d7-4bcd-a51b-5fbe8c674d96

        Kuvia
        https://www.appmoma.com/t/lupiinijauho


      • Anonyymi

        "Syy herneen unohtumiseen on varmaankin se, että ainoa herneruoka, josta itse pidän on hernekeitto"

        Itse syömme paljon herneitä idätettynä.
        Myös herneen versot ovat meillä ahkerasti käytössä talvella.

        Kun herneitä vähän idättää ennen ruoaksi laittoa, niin niitä voi käyttää varsin moniin ruokiin.
        Hernekeittokin tulee paljon parempi hieman idätetyistä herneistä. Ja sekaan vielä erilaisia vihanneksia. On hyvää keittoa syödä.

        Kotimaista makea lupiiniakin jo saatavissa luomunakin.
        Itse käytän paljon makealupiinijauhoa.
        Se on sitäpaitsi paljon parempaa kuin soijajauho.


      • Anonyymi
        feministifennovege :) kirjoitti:

        Kiitos tuosta lupiini-jutusta, enpä oo aikaisemmin törmännyt tuohon kasviin. :) Munki on jo pitkään pitänyt hommata härkäpapurouhetta ja muita erikoisuuksia, mutta ei ole tullut käytyä helsingissä päin. Olisko sulla muuten hyviä reseptejä kokonaisille, kuivatuille härkäpavuille?

        "Olen käsittänyt että tuolla Lassilan tilalla olisi myös lupiinia viljelyksessä, mutta tälläisiin suomalaisiin luomulupiinituotteisiin en ole törmännyt. Mikäli joku tietää asiasta jotain olisin kiitollinen lisätiedoista."

        Kotimaista makealupiinia saa kokonaisena, rouheena ja jauhona esim tältä tilalta luomuna
        https://koivunalho.fi/
        Itse olen vaihtanut soijajauhon makealupiinijauhoksi.
        Lupiinijauho on mielestäni paljon parempaa.


    • joku dyykkaaja

      sanoi vihaavansa kulutuskulttuuria ja samassa artikkelissa hän sanoi menevänsä Thaimaaseen ja muutenkin katsomaan maailmaa.
      Siis ensin hän elää jätteillä ja sitten kuluttaa polttoainetta niin suuren määrän että minäkin kaupan ruokaa syövänä kulutan varmasti vähemmän luonnonvaroja.

      Enkä nyt muista oliko hän vegaani, eikä ollu tarkoituskaan moittia veganismia vaan tätä dyykkaria. Muistaakseni yksi lentomatka Thaimaaseen kuluttaa tuhansia litroja polttoainetta.

      • feministifennovege :)

        huomiota ihan samaan juttuun - toivottavasti käyttää lentokoneen sijaan jotain muuta kulkuvälinettä!

        Uskomatonta.. *murr* :)


      • lentokoneista
        feministifennovege :) kirjoitti:

        huomiota ihan samaan juttuun - toivottavasti käyttää lentokoneen sijaan jotain muuta kulkuvälinettä!

        Uskomatonta.. *murr* :)

        Miksi te oletatte että hän käyttää lentokonetta? Kummastelen suuresti tätä matkustelun moittimista, koska kyllähän ihminen voi kulkea aika monella muullakin vehkeellä maailmaa ristiin rastiin kuin lentokoneella!


      • hyvä vitsi
        lentokoneista kirjoitti:

        Miksi te oletatte että hän käyttää lentokonetta? Kummastelen suuresti tätä matkustelun moittimista, koska kyllähän ihminen voi kulkea aika monella muullakin vehkeellä maailmaa ristiin rastiin kuin lentokoneella!

        en tunne yhtäkään joka olisi kävellyt kauko-itään. Kaikki muu on kalmankulkua!


      • ei oo todellista
        hyvä vitsi kirjoitti:

        en tunne yhtäkään joka olisi kävellyt kauko-itään. Kaikki muu on kalmankulkua!

        Eikö siis ole muita vaihtoehtoja kuin lentokone ja omat jalat? Ootko ihan yksikertainen? ei jeesus...


      • kaikki toimii tapetuilla el...
        ei oo todellista kirjoitti:

        Eikö siis ole muita vaihtoehtoja kuin lentokone ja omat jalat? Ootko ihan yksikertainen? ei jeesus...

        siis mitä? jos menet junalla, käytät tapetun eläimen jätölsiä.. auto, moottoripyörä... mopo... OKEI - ILMALAIVA! Se onkin ainut mahdollisuutesi, sinä maailmaa tuhoiava ihmispolo!


      • indeedmon
        kaikki toimii tapetuilla el... kirjoitti:

        siis mitä? jos menet junalla, käytät tapetun eläimen jätölsiä.. auto, moottoripyörä... mopo... OKEI - ILMALAIVA! Se onkin ainut mahdollisuutesi, sinä maailmaa tuhoiava ihmispolo!

        _vaikka muut ihmiset mäissäilisivät soijalla/lihalla niin minkä takia vegaanit (jotka kai useammin tiedostavat ruokavalion ympäristövaikutukset) tekevät näin? Okei, kaikki ei välitä ympäristöstä vaan pelkästään eläimien oikeuksisa mutta silti. En voi ymärtää._

        pyrin minäkin kuluttamaan ekologisemmmin, ja soijaa käytän edelleen, en ole vielä vain saanut tietoa tarpeeksi että soijankäyttö olisi vieläkin huonompaa ympäristölle kuin lihansyönti. kuitenkin- absoluuttiseen ekologisuuteen on kuitenkin erittäin hankala päästä, pitää kuitenkin yrittää kuluttaa mahdollisimman ekologisesti. oon itsekin tuuminut lopettaa soijan käyttö varsinkin jos sille löytyisi sopiva korvaaja.

        minä en tiedä kaikkia muuttujia mitkä vaikuttavat ympäristöön, minun käsityksen mukaan; elelen vielä soijalla, käsitys saattaapi vaihtua mikäli saan lisää tietoa asioista.
        toivottavasti ymmärsit mitä tarkoitan.


      • Anonyymi
        hyvä vitsi kirjoitti:

        en tunne yhtäkään joka olisi kävellyt kauko-itään. Kaikki muu on kalmankulkua!

        "en tunne yhtäkään joka olisi kävellyt kauko-itään"

        En minäkään.
        Mutta tunnen useita junalla matkustaneita.


    • NEL
    • soijalle kiitos

      Parempi että soija menee suoraan ihmisravinnoksi. Joten soijan syönnistä ei vegaanien ym. hihhulien välttämättä kannata luopua, koska se on erinomainen proteiinin lähde. Sekasyöjä käyttää todennäköisesti paljon enemmän maapallon soijavaroja kuin kasvissyöjä. Miksikö? Siksi että lehmiä ja sikoja kasvatetaan monesti rehusoijalla. Eli jos syöt kotimaista sikaa tai nautaa "syöt" tietämättäsi samalla myös isot määrät soijaa.

      • Anonyymi

        "Parempi että soija menee suoraan ihmisravinnoksi. Joten soijan syönnistä ei vegaanien ym. hihhulien välttämättä kannata luopua, koska se on erinomainen proteiinin lähde"

        Kotimaista makealupiinia saa jo luomunakin.
        Se korvaa soijan täysin ja on itseasiassa koostumukseltaan parempaa.
        Hormoonivaikutuskin taitaa olla soijaa parempi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Parempi että soija menee suoraan ihmisravinnoksi. Joten soijan syönnistä ei vegaanien ym. hihhulien välttämättä kannata luopua, koska se on erinomainen proteiinin lähde"

        Kotimaista makealupiinia saa jo luomunakin.
        Se korvaa soijan täysin ja on itseasiassa koostumukseltaan parempaa.
        Hormoonivaikutuskin taitaa olla soijaa parempi.

        En syö kanaa.kalkunaa en sikaa en nautaa.Edelämainitujen syönti loppu senään joku 1990.En julista itseäni kasvisyöjäksi!Syön vain mistä tykään ,enkä kysy siihen lupaa teiltä.piste.


    • Anonyymi

      Kotimainen nauta ei syö soijaa. Nämä vegaanien levittämät valheet joilla omaa soijan syöntiä perustellaan voisi jo pikkuhiljaa unohtaa.

      • Anonyymi

        Sika syö.


    • Anonyymi

      "Miksi vegaanit käyttävät niin paljon soijatuotteita ja ulkomailta tuotuja tarvikkeita? "

      LIhansyöjät syövät paljon enemmän soijaa kuin kasvisyöjät. Soija vain kiertää eläinten rehusta eläintuotteisiin. Mutta valtaosa siitä meneekin eläinten lantaan - ei eläintuotteisiin.

      • Anonyymi

        Naudat eivät syö soijaa Suomessa. Valkuaisaineena käytetään rypsiä. Muistakaa ostaa suomalaista naudanlihaa, niin ei rasiteta sademetsiä. Mikäli elintarvikkeisiin on käytetty soijaa, niin jätämme ne tuotteet kaupan hyllylle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Naudat eivät syö soijaa Suomessa. Valkuaisaineena käytetään rypsiä. Muistakaa ostaa suomalaista naudanlihaa, niin ei rasiteta sademetsiä. Mikäli elintarvikkeisiin on käytetty soijaa, niin jätämme ne tuotteet kaupan hyllylle.

        Ihminen ei tarvitse soijaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Naudat eivät syö soijaa Suomessa. Valkuaisaineena käytetään rypsiä. Muistakaa ostaa suomalaista naudanlihaa, niin ei rasiteta sademetsiä. Mikäli elintarvikkeisiin on käytetty soijaa, niin jätämme ne tuotteet kaupan hyllylle.

        Kyllä muualla maailmalla havaitut karjan kasvatuksen epäkohdat täytyy saada liittää sellaisenaan myös suomalaiseen tuotantoon, muuten kotimainen tuotanto näyttää liian hyvältä.


    • Anonyymi

      Aikaa on kulunut avauksesta, eikä vegaanitkaan enää syö soijaa.

    • Anonyymi

      Mä en ole ainakaan koskaan syönyt mitään vitun soijaa. Hernettä perkele kasvaa pellot täysinä tälläkin hetkellä. Ja on halvempaa kuin joku vitun ulkomaalaisen kusipään poimima mustapapu tai joku saatanan soija. Ja kaurassakin on perkele enemmän ravintoaineita kuin jossain vitun soijassa.

      • Anonyymi

        Eihän sun s.tanan p. keleen tarvi syödä soijaa. Se on vaan hiton hyvän makuista, eikä aiheuta sappikipua, kuten herne ja monet muut pavut. Soija on minulle melkein samanlainen nautinto kuin suklaa makean ystäville. Hiton hyvää!! Makuasioita nääs.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eihän sun s.tanan p. keleen tarvi syödä soijaa. Se on vaan hiton hyvän makuista, eikä aiheuta sappikipua, kuten herne ja monet muut pavut. Soija on minulle melkein samanlainen nautinto kuin suklaa makean ystäville. Hiton hyvää!! Makuasioita nääs.

        Ja samaan aikaan soija tuodaan ulkomailta ja sitä varten tuhotaan paljon sademetsiä. Sitten vain kaksinaismoralistiset paskanjauhajat teeskentelevät olevansa "ekologisia", kun samaan aikaan syövät soijan kaltaista luontoa tuhoavaa paskaa.

        Jos on vähänkin järkevä niin ensimmäisenä pitäisi lopettaa soijan syönti ja korvata soija kotimaisilla tuotteilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja samaan aikaan soija tuodaan ulkomailta ja sitä varten tuhotaan paljon sademetsiä. Sitten vain kaksinaismoralistiset paskanjauhajat teeskentelevät olevansa "ekologisia", kun samaan aikaan syövät soijan kaltaista luontoa tuhoavaa paskaa.

        Jos on vähänkin järkevä niin ensimmäisenä pitäisi lopettaa soijan syönti ja korvata soija kotimaisilla tuotteilla.

        Soija on siis pääasiassa REHUKASVI ja soijapeltoja raivataan, jotta saadaan rehua lihakarjalle.

        Suomeen tuodaan ulkomailta kymmeniä miljoonia kiloja rehua.

        Pelkästään geenimuunneltua soijaa tuotiin rehuksi vuonna 2019 yhteensä 38 miljoonaa kiloa. Jokainen suomalainen sekasyöjä söi siis keskimäärin vuodessa vajaa 8 kg geenimuunneltua soijaa syödessään "puhtaita kotimaisia" elintarvikkeita (lihaa, munia, ...).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Soija on siis pääasiassa REHUKASVI ja soijapeltoja raivataan, jotta saadaan rehua lihakarjalle.

        Suomeen tuodaan ulkomailta kymmeniä miljoonia kiloja rehua.

        Pelkästään geenimuunneltua soijaa tuotiin rehuksi vuonna 2019 yhteensä 38 miljoonaa kiloa. Jokainen suomalainen sekasyöjä söi siis keskimäärin vuodessa vajaa 8 kg geenimuunneltua soijaa syödessään "puhtaita kotimaisia" elintarvikkeita (lihaa, munia, ...).

        Entä sitten? Vaikka kyseessä on rehukasvi niin se silti tuodaan ulkomailta ja sen kasvatus tuhoaa sademetsää. Ja tuo syömäsi soija on tuossa samassa toiminnassa mukana. Soijaa syövä vegaani on pelkkä tekopyhä paskanjauhaja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eihän sun s.tanan p. keleen tarvi syödä soijaa. Se on vaan hiton hyvän makuista, eikä aiheuta sappikipua, kuten herne ja monet muut pavut. Soija on minulle melkein samanlainen nautinto kuin suklaa makean ystäville. Hiton hyvää!! Makuasioita nääs.

        Ja minusta taas soija maistuu oksettavalta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Soija on siis pääasiassa REHUKASVI ja soijapeltoja raivataan, jotta saadaan rehua lihakarjalle.

        Suomeen tuodaan ulkomailta kymmeniä miljoonia kiloja rehua.

        Pelkästään geenimuunneltua soijaa tuotiin rehuksi vuonna 2019 yhteensä 38 miljoonaa kiloa. Jokainen suomalainen sekasyöjä söi siis keskimäärin vuodessa vajaa 8 kg geenimuunneltua soijaa syödessään "puhtaita kotimaisia" elintarvikkeita (lihaa, munia, ...).

        Muuten, rehuksi voidaan helposti käyttää muutakin kuin soijaa. Ja niin monet tekevätkin. Esimerkiksi nautojen rehuun ei enää käytetä soijaa Suomessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Muuten, rehuksi voidaan helposti käyttää muutakin kuin soijaa. Ja niin monet tekevätkin. Esimerkiksi nautojen rehuun ei enää käytetä soijaa Suomessa.

        Voitaisiin tehdä yhtä ja toista.
        Se miten toimitaan nyt on kuitenkin se, että Suomen lihantuotannosta suuri osa pyörii tuotirehun varassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Entä sitten? Vaikka kyseessä on rehukasvi niin se silti tuodaan ulkomailta ja sen kasvatus tuhoaa sademetsää. Ja tuo syömäsi soija on tuossa samassa toiminnassa mukana. Soijaa syövä vegaani on pelkkä tekopyhä paskanjauhaja.

        Miksei lihansyöjä ole moninkertaisesti suurempi paskanjauhaja kun lihan takia sitä soijaa tuodaan monikertaisesti enemmän kuin ihmisravinnoksi?

        Vai onko niin, että kun syö lihaa, niin tarvitse välittää paskaakaan sademetsistä tai yhtään mistään? Jos ei tarvitse, niin miksi sitten nillitätte keksimästänne vegaanien "moraaliesta ongelmasta", jos teillä ei edes ole moraalia?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voitaisiin tehdä yhtä ja toista.
        Se miten toimitaan nyt on kuitenkin se, että Suomen lihantuotannosta suuri osa pyörii tuotirehun varassa.

        Ehkä sikojen ja broilerien, mutta ei nautojen lihatuotanto. Nautojen rehussa ei ole soijaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksei lihansyöjä ole moninkertaisesti suurempi paskanjauhaja kun lihan takia sitä soijaa tuodaan monikertaisesti enemmän kuin ihmisravinnoksi?

        Vai onko niin, että kun syö lihaa, niin tarvitse välittää paskaakaan sademetsistä tai yhtään mistään? Jos ei tarvitse, niin miksi sitten nillitätte keksimästänne vegaanien "moraaliesta ongelmasta", jos teillä ei edes ole moraalia?

        No, moraalinen ongelma on vain niillä jotka piittaavat asiasta. Itse syön mielelläni lihaa eikä minulla ole aikomustakaan vähentää lihansyöntiä. Tiedän noista asioista, mutta en piittaa.

        Edelleenkin, koska vegaanit muka piittaavat ekologisuudesta niin heidän ei pitäisi myöskään syödä soijaa. On aivottoman idioottimainen paskaperustelu omalle soijan käytölle, että soijaa käytetään rehuun.

        No niin, eli olet sitä mieltä, että sinun ei tarvitse vähentää soijan käyttöä, koska muut käyttävät soijaa. Hyvä, eli olet sitä mieltä, että kenenkään ihmisen maailmassa ei tarvitse vähentää soijan käyttöä. Ei myös lihansyöjien.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No, moraalinen ongelma on vain niillä jotka piittaavat asiasta. Itse syön mielelläni lihaa eikä minulla ole aikomustakaan vähentää lihansyöntiä. Tiedän noista asioista, mutta en piittaa.

        Edelleenkin, koska vegaanit muka piittaavat ekologisuudesta niin heidän ei pitäisi myöskään syödä soijaa. On aivottoman idioottimainen paskaperustelu omalle soijan käytölle, että soijaa käytetään rehuun.

        No niin, eli olet sitä mieltä, että sinun ei tarvitse vähentää soijan käyttöä, koska muut käyttävät soijaa. Hyvä, eli olet sitä mieltä, että kenenkään ihmisen maailmassa ei tarvitse vähentää soijan käyttöä. Ei myös lihansyöjien.

        Lisään... Tuo soijan käytön perustelu joiden muiden käytön perusteella on vähän sama kuin perustelisi, että saanhan minäkin varastaa tavaroita kaupasta, koska monet muutkin varastavat tavaroita kaupasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Soija on siis pääasiassa REHUKASVI ja soijapeltoja raivataan, jotta saadaan rehua lihakarjalle.

        Suomeen tuodaan ulkomailta kymmeniä miljoonia kiloja rehua.

        Pelkästään geenimuunneltua soijaa tuotiin rehuksi vuonna 2019 yhteensä 38 miljoonaa kiloa. Jokainen suomalainen sekasyöjä söi siis keskimäärin vuodessa vajaa 8 kg geenimuunneltua soijaa syödessään "puhtaita kotimaisia" elintarvikkeita (lihaa, munia, ...).

        22 grammaa päivässä. Lähteekö sillä nälkä?


    • Anonyymi

      Ikaffeakin pitää olla, vaikka nykyään on tarjolla monia kotimaisia kauramaitoja kahviin. Ostakaa edes niitä kotimaisia kauratuotteita, niin tuette samalla kotimaisia työntekijöitä. Sademetsien tuhoamiseen syyllistynyt Blackstone omistaa Oatlyn osakkaita, joten jo sen takia ostaisin kotimaista kauramaitoa.

    • Anonyymi

      Suomeen tuodusta soijasta 85% menee rehuksi, että saadaan kasvatettua "puhdasta kotimaista lihaa". Suolmalainen lihantuotanto perustuu suurelta osin tuontirehuihin.

      Eläin (lintu, nisäkäs) on tehoton kapistus. Kun soija syötetään eläimelle, niin 80%-65% sen sisätämistä proteiineistä menee "hukkaan" eli ei päädy eläimen tuottamaan lihaan. Kaloreista hävikki voi olla jopa 90%.

      • Anonyymi

        Tuo on suorastaan idioottimainen syy vegaaneilla syödä soijaa. Jos kerran noin on niin teidänkään ei pitäisi syödä soijaa. Soijaa syövät vegaanit ovat tekopyhiä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo on suorastaan idioottimainen syy vegaaneilla syödä soijaa. Jos kerran noin on niin teidänkään ei pitäisi syödä soijaa. Soijaa syövät vegaanit ovat tekopyhiä.

        Pointti oli siinä, että kun avauksen kysymys oli, että "Miksi vegaanit käyttävät niin paljon soijatuotteita ja ulkomailta tuotuja tarvikkeita?", niin miksi lihankuluttajilta ei kysytä, että miksi he eivät välitä että käyttävät niin paljon ulkomailta tuotuja soijatuotteita, kun lihaa varten sitä soijaa enimmäkseen Suomeen tuodaan?
        Lihaa syövät mussuttavat käytännössä 38.000.000 kg pelkästään geenimuunneltua soijaa kun syävät "puhdasta kotimaista lihaa".

        Lisäksi Suomen tuodaan lihaa (ja lihatuotteita) 76 miljoonaa kiloa vuodessa. 15 kg per lihansyöjä.

        Miksi lihaa syövät eivät välitä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pointti oli siinä, että kun avauksen kysymys oli, että "Miksi vegaanit käyttävät niin paljon soijatuotteita ja ulkomailta tuotuja tarvikkeita?", niin miksi lihankuluttajilta ei kysytä, että miksi he eivät välitä että käyttävät niin paljon ulkomailta tuotuja soijatuotteita, kun lihaa varten sitä soijaa enimmäkseen Suomeen tuodaan?
        Lihaa syövät mussuttavat käytännössä 38.000.000 kg pelkästään geenimuunneltua soijaa kun syävät "puhdasta kotimaista lihaa".

        Lisäksi Suomen tuodaan lihaa (ja lihatuotteita) 76 miljoonaa kiloa vuodessa. 15 kg per lihansyöjä.

        Miksi lihaa syövät eivät välitä?

        Jos syö naudanlihaa niin soijaa ei syö ollenkaan. Nimittäin nautojen rehussa ei ole soijaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos syö naudanlihaa niin soijaa ei syö ollenkaan. Nimittäin nautojen rehussa ei ole soijaa.

        Tämä onkin suomalainen mysteeri!

        Suomeen tuodaan miljoonia kiloja lihaa ja ulkomaista rehua - mukaanlukien geenimuunneltua rehua - mutta missään ei myydä ulkomaalaista, saati GMO-rehulla kasvatettua lihaa. Minne se kaikki katoaa? Sadan miljoonan kilon mysteeri...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämä onkin suomalainen mysteeri!

        Suomeen tuodaan miljoonia kiloja lihaa ja ulkomaista rehua - mukaanlukien geenimuunneltua rehua - mutta missään ei myydä ulkomaalaista, saati GMO-rehulla kasvatettua lihaa. Minne se kaikki katoaa? Sadan miljoonan kilon mysteeri...

        No, sikojen ja kanojen rehussa on soijaa. Sanoin vain, että nautojen rehussa ei soijaa ole.


    • Anonyymi

      Joo uskomattoman tekopyhää porukkaa. Ja kauhean huomionhakuista kanssa, tekevät aina ihan älyttömän ison numeron syömisestään.

      • Anonyymi

        Sen takia en kutsu yhtään vegaania saati tule vegaanin juhliin. En ensin vegaanin häissä älynnyt, kuinka morsian oli ihan selän takana kerjäämässä kohteliaisuuksia tyyliin: "Eikö olekin parempaa kuin tavallinen versio?". Siinä päästin valkoisia valheita suusta, vaikken edes kaikkea maistanut kun on tämä suolistosairaus ja pari allergiaa. Oikeasti ruuat päätyi servettien väliin tai linnuille, hah hah. Tilattiinkin koko porukalla pizzat hääpaikalle, kun nälkä yllätti.


    • Anonyymi

      Lihan kasvattamiseksi Suomeen tuodaan joka vuosi 600 miljoonaa kiloa rehuja (mm. soijaa).

      Jokaista suomalaista kohti tuodaan siis yli 100kg rehua, jotta voidaan mässyttää lihaa.

      • Anonyymi

        Siksi kannattaa hylätä kanan- ja sianliha ja siirtyä syömään kotimaista naudanlihaa. Naudoille ei syötetä soijaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siksi kannattaa hylätä kanan- ja sianliha ja siirtyä syömään kotimaista naudanlihaa. Naudoille ei syötetä soijaa.

        Liha on tarpeetonta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Liha on tarpeetonta.

        Valtaosa asioista on tarpeettomia ja silti ihmiset ostavat niitä. Kahvi, tee, alkoholi, karkit ja soosit ovat täysin tarpeettomia ja silti niitä ostetaan. TV, kännykkä, auto jopa vesijohdot ja sähkö ovat tarpeettomia, jos oikein tarkkoja ollaan. Ihmiset ovat ennen pärjänneet ilman niitä.

        Itse syön lihaa, koska pidän lihasta. Sen kummempaa syytä ei tarvitse kuten ei mihinkään muuhunkaan syömiseen. Eihän omenan syöntiäkään tarvitse perustella mitenkään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Valtaosa asioista on tarpeettomia ja silti ihmiset ostavat niitä. Kahvi, tee, alkoholi, karkit ja soosit ovat täysin tarpeettomia ja silti niitä ostetaan. TV, kännykkä, auto jopa vesijohdot ja sähkö ovat tarpeettomia, jos oikein tarkkoja ollaan. Ihmiset ovat ennen pärjänneet ilman niitä.

        Itse syön lihaa, koska pidän lihasta. Sen kummempaa syytä ei tarvitse kuten ei mihinkään muuhunkaan syömiseen. Eihän omenan syöntiäkään tarvitse perustella mitenkään.

        Olemme kaikki riippuvaisia meitä ympäröivästä elokehästä. Nykyinen lihankulutuksen taso on kestämätön ja tuhoaa elinympäristömme. Minä pidän elokehästä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olemme kaikki riippuvaisia meitä ympäröivästä elokehästä. Nykyinen lihankulutuksen taso on kestämätön ja tuhoaa elinympäristömme. Minä pidän elokehästä.

        Tuo on ihan täyttä huuhaata. Ihmiset voivat vaikka lisätä lihankulutusta entisestään eikä mikään tuhoudu. Ja joka tapauksessa varmaa on, että lihankulutus ei tule maailmanlaajuisesti vähenemään grammallakaan seuraavina vuosikymmeninä. Maailmassa syödään vuonna 2040 enemmän lihaa kuin nyt. Euroopassa voidaan pikkuisen kulutusta vähentää, mutta muu maailma lisää kulutusta vastaavasti ja vielä paljon päälle.

        Suomalaiset voivat tehdä mitä tahansa ja jopa lopettaa lihansyönnin, mutta maailma jatkaa lihansyöntiä eikä sitä vähennä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo on ihan täyttä huuhaata. Ihmiset voivat vaikka lisätä lihankulutusta entisestään eikä mikään tuhoudu. Ja joka tapauksessa varmaa on, että lihankulutus ei tule maailmanlaajuisesti vähenemään grammallakaan seuraavina vuosikymmeninä. Maailmassa syödään vuonna 2040 enemmän lihaa kuin nyt. Euroopassa voidaan pikkuisen kulutusta vähentää, mutta muu maailma lisää kulutusta vastaavasti ja vielä paljon päälle.

        Suomalaiset voivat tehdä mitä tahansa ja jopa lopettaa lihansyönnin, mutta maailma jatkaa lihansyöntiä eikä sitä vähennä.

        Maatalousmaan raivaaminen on suurin luontokadon aiheuttaja. Luonnonvaraiselle luonnolle ei jää tilaa ja vähä tila on pirstoutunut pieniksi saarekkeiksi. Siksi maatalousmaa tulisi käyttää tehokkaasti. Lihan tuotanto on tehotonta. Globaalisti maatalousmaasta 3/4 menee lihan (rehun) tuotantoon (Suomenkin viljasadosta eläimet syövät enemmän kuin ihmiset), mutta ihmisten käyttämistä kaloreista karja tuottaa vain 1/5 ja proteiineista runsaan 1/3.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Maatalousmaan raivaaminen on suurin luontokadon aiheuttaja. Luonnonvaraiselle luonnolle ei jää tilaa ja vähä tila on pirstoutunut pieniksi saarekkeiksi. Siksi maatalousmaa tulisi käyttää tehokkaasti. Lihan tuotanto on tehotonta. Globaalisti maatalousmaasta 3/4 menee lihan (rehun) tuotantoon (Suomenkin viljasadosta eläimet syövät enemmän kuin ihmiset), mutta ihmisten käyttämistä kaloreista karja tuottaa vain 1/5 ja proteiineista runsaan 1/3.

        Kyllä luonto kestää tuon helposti. Ei ole mitään syytä vähentää lihansyöntiä eikä muualla maailmassa sitä tulla tekemäänkään. Ei ainakaan meidän elinaikana. Itse en lihansyöntiä lopeta, en edes vähennä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä luonto kestää tuon helposti. Ei ole mitään syytä vähentää lihansyöntiä eikä muualla maailmassa sitä tulla tekemäänkään. Ei ainakaan meidän elinaikana. Itse en lihansyöntiä lopeta, en edes vähennä.

        Olet pihalla kuin lumiukko.

        Ketjun otsikko on "Eivätkö vegaanit välitä". Ainakin sinä edustat lihansyöjä jotka eivät ymmärrä eivätkä välitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olet pihalla kuin lumiukko.

        Ketjun otsikko on "Eivätkö vegaanit välitä". Ainakin sinä edustat lihansyöjä jotka eivät ymmärrä eivätkä välitä.

        Ei tarvitsekaan ymmärtää tai välittää. Jos pitää lihasta niin sitä voi rauhassa syödä täysin ilman mitään syyllisyyttä. Lihan syönnissä ei ole mitään moraalisesti tai eettisesti väärää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei tarvitsekaan ymmärtää tai välittää. Jos pitää lihasta niin sitä voi rauhassa syödä täysin ilman mitään syyllisyyttä. Lihan syönnissä ei ole mitään moraalisesti tai eettisesti väärää.

        Riippuu moraalista ja/tai sen puutteesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei tarvitsekaan ymmärtää tai välittää. Jos pitää lihasta niin sitä voi rauhassa syödä täysin ilman mitään syyllisyyttä. Lihan syönnissä ei ole mitään moraalisesti tai eettisesti väärää.

        Lihansyöjälle eläimet ovat tärkeitä toisin kuin eläinvihamielisille vegaaneille. Heidän mielestä kaikki ravinto ja elintila pitää varata vain ihmisille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lihansyöjälle eläimet ovat tärkeitä toisin kuin eläinvihamielisille vegaaneille. Heidän mielestä kaikki ravinto ja elintila pitää varata vain ihmisille.

        Tutustu faktoihin. Kaikesta nisäkkäiden biomossasta 4% on villejä eläimiä, 60% on ihmisen karjaa ja loput ihmisiä. Karja vie elintilan luonnonvaraiselta luonnolta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tutustu faktoihin. Kaikesta nisäkkäiden biomossasta 4% on villejä eläimiä, 60% on ihmisen karjaa ja loput ihmisiä. Karja vie elintilan luonnonvaraiselta luonnolta.

        Ja mistä tuon luvun olet saanut? Lisäksi, vaikka tuo pitäisikin paikkaansa niin maailmassa on kyllä tilaa riittämiin. Ei karja ole vienyt luonnolta elintilaa. Sen takia lihan syöntiä ei tarvitse vähentää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja mistä tuon luvun olet saanut? Lisäksi, vaikka tuo pitäisikin paikkaansa niin maailmassa on kyllä tilaa riittämiin. Ei karja ole vienyt luonnolta elintilaa. Sen takia lihan syöntiä ei tarvitse vähentää.

        Taidat olla aika tietämätön ja tyhmä. Intät asiasta, josta et tiedä mitään. Miten helvetissä "maailmassa on tilaa" kun villien nisäkkäiden osuus on olematon?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taidat olla aika tietämätön ja tyhmä. Intät asiasta, josta et tiedä mitään. Miten helvetissä "maailmassa on tilaa" kun villien nisäkkäiden osuus on olematon?

        Villejä nisäkkäitä on vähän, mutta tilaa niille on paljon. Ei tuo ole edes ristiriitaista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taidat olla aika tietämätön ja tyhmä. Intät asiasta, josta et tiedä mitään. Miten helvetissä "maailmassa on tilaa" kun villien nisäkkäiden osuus on olematon?

        Ja edelleen, et antanut lähdettä luvuille, joten oletan että luvut on vedetty hatusta.


    • Anonyymi

      Karja lisää luonnon monimuotoisuutta nurmipeltojen muodossa ja varsinkin laiduntavan karjan ansionta

      • Anonyymi

        Tule sieltä 1950-luvulta 2020-luvulle. Ei lehmät enää juurikaan laitumilla syö ja nurmi on yksi monokulttuurin muoto.


    • Anonyymi

      Hinta ratkaisee! Osta sinä vaan kaikea kotimaista heviä varakaana.Pirkka ruskeat pavut.Lukee Italia. Kasvaako suomi ruskeat,punaset,valkoset pavut?Rikas voi suosia Suomalista niin ravinossa,kuin vaateet ja kaikki materialit.Perus jätkä ja muija. Katsoo hintaa.Oli vege tai ei!Kasvako suomi pananeita,aplareita,ritävästi ladukaita omenoita.Tomattia ja kurkua eduliseen hintaan kotimaisinatämä aika ja koko talvikausi? Tiesitkö se kotimainen leipä,vilja on usein tuotu ulkomailta! Sama juhlamokan pavut. Kuin teen lehdet.Pitäkö nistä kieltäytyä kun ei kasva kahvin puut ja tee pensaat suomessa?

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      107
      2745
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2385
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      21
      2290
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1876
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1610
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      167
      1324
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      280
      1149
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1014
    10. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      179
      936
    Aihe