e-p:n sisämurteet

kirwes

Kirjoitus on sama kuin aiemmassa viestiketjussa ihan viimeisenä, mutta näkyvyyden parantamiseksi laitetaanpa se nyt vielä tännekin. Tuota aiempaa viestiketjua kun tuskin enää kovin moni lukee.

*************************************************

Etelä-pohjanmaan sisälläkin on monia alamurteita, huolimatta siitä, että itse e-p:n murrekin on länsimurteiden alamurre.

Esim "eri murretta" puhuvat kyröölääset, härmälääset, lapualaaset, suupohojalaaset, kuurtanelaaset, järvipohojalaaset.

Kyröölääset tunnistaa "älllästä", (vain pohjalaaset tietää mitä tarkoitan)

Härmälääset puhuu "menthin ja tulthin"

Lapualaaset ja Nurmoolaaset puhuu "mentihin ja tultihin"

Suupohojalaaset puhuu kuin Juha Mieto "hienosti" kun taas yleensä e-p:llä puhutaan "hianosti"

Kuortaneella päin ei enää puhuta yhtä leveästi.

Järvipohjanmaalla (alajärvi, lappajärvi, vimpeli) puhutaan savon ja e-p:n sekoitusta. Jopa jo Lapuan rajojen sisäpuolella Kauhajärven pojat puhuu jo vähän itäisempää kieltä kuin muualla. Suomen suurin murreraja on e-p:n sisällä Lapuan ja Lappajärven murteiden ero on suomen suurin.

Ja Jalasjärvi on puoliksi pohjanmaata ja puoliksi pohjois-hämettä, murre sen mukainen.

Seinäjoki on kaupunki keskellä e-p:tä, siellä ollaan olevinaan niin kaupunkilaisia, että tyypillistä murretta ei oikein ole. Jos joku puhuu Seinäjoella murteella, ne on luultavasti Nurmoolaasia tai Ilamajokisia tulleet vähän ostoksille.

Kyllä esim jutellessa jonkun kanssa hetken, jompi kumpi sanoo, että "taidat olla kyrööstä". Syntyperäinen pohjalainen, tunnistaa hetken juttelun perusteella, onko puhuja kyrööstä, happijoelta, vaiko härmästä. Ulkopuolisen korvaan mikä tahansa e-p:n murre särähtää pahasti korvaan, ja senpä takia ulkopuolinen monesti säikähtää koska puhe kuulostaa ehkä vähän päällekäyvältä.

Että näin. Onkos muualla Suomessa näin pienellä alueella näin monta erilaista murteen lajia?? -Varmasti on. Olisi mielenkiintoista kuulla minkälaisia eroja. Noissa yleiskäsitteissä kun ei paikallistietämystä ole käytetty hyväksi.

11

1250

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyrööläänen

      Moon syntyjäni kyrööläänen enkä ny tiärä mistä ällästä puhutahan?

      • kiia

        itse kun vierailin kesällä eri puolilla e-p:ta (eka kertaa eläissäin) en tunnistanut kyllä yhtään mitään eroja murteissa e-p:n sisällä, mutta näin kai onkin luonnollista, että toiselta murrealueelta tuleva ei niitä ainakaan heti tunnista. Itse tulen kaakkois-suomesta.


      • kirwes

        Ai et tiedä, no jos kuuntelet kyrööläästen puhetta, kyllä se selviää. Se on sellainen L:n ja N:n sekootus. Työnnä kieltä "ällää" lausuttaessa vähän enemmän eteenpäin ylähampaisiin kiinni, niin ällä kuulostaa juuri kyröölääseltä ällältä.


      • kyrööläänen
        kirwes kirjoitti:

        Ai et tiedä, no jos kuuntelet kyrööläästen puhetta, kyllä se selviää. Se on sellainen L:n ja N:n sekootus. Työnnä kieltä "ällää" lausuttaessa vähän enemmän eteenpäin ylähampaisiin kiinni, niin ällä kuulostaa juuri kyröölääseltä ällältä.

        Ehkä se on niin itsestäänselvä asia alkuasukkaalle, ettei siihen kiinnitä huomiota. Tunnen paljokin ihmisiä, jotka puhuvat kyröölääsellä murteella, mutta pitääpä seurata heitä.


    • mieku

      Se on vishin tämä Suomenpuolisen Tornionlaakson murrekki sitte jonkulaista sukua niile pohojalaasile murtheile. (Elikkä puhunko mie siis Pohjois-Pohjanmaan murretta?)

      Meilä kans menhän(mennähän) ja tulhan (tullahan). Elikkä hoo panhan periaathessa samhan (samahan) paikhan (paikkahan) ko eteläisissäki murtheissa (murtehissa?) mutta vokaaleissa vähäsen säästelhän (säästellähän).

      Se on tämä Torninlaakson Meän kieli paljo hauskeman kuulosta tuossa rajan takana, Ruottin puolela. Sielä son tehty oikhen asiaksi alkaa varjelemhan murretta. Tehjään lastenkirjojaki meän kielelä. Grammatiikkiki varsin tehty.

      Tuntuu vain siltä että lapset ei ennä puhu tätä ommaa murretta. Vaikka kotona ruukathan puhua niinko ennenki, hoon päältä, niin päiväkoti-ikäset puhhuu jonkulaista kirjakieltä.

    • Tosta tekstistä vielä olis kysyttävää...
      tarkootakko sä että Jalasjärvi kuuluu maantieteellisesti osaksi Pohjois-Hämeeseen ja osaksi Etelä-Pohjanmaalle, vai tarkoootakko sillä että osa Jalasjärvisistä on kotoosin Pohjois-Hämeestä?
      Mä oon itte huomannu kans tämän että valtaosa Jalasjärvisistä puhuu niinku Kurikkalaaset ja Kauhajokiset. Ookko sä huomannu sitä?

    • Ex-kyröläänen

      Kun kävin oppikoulun ensimmäistä luokkaa eräässä Kyrönmaan oppikoulussa kauan sitten, sanoi ruotsin maikkamme eräälle pojalle, että sinulla on ihan liian paksu ällä. Ruotsin kielessä kieli laitetaan ylähampaiden taakse, kun ällä lausutaan. Voi poikaraukkaa!

      Tamperelaisilla on muuten kanssa erikoinen paksu ällä.

    • murteita

      Ni ainaski Satakunnasa o. Kokemäjelä puhutaan meen ja teen mutta jo Kauvattalla ja Huittisisa sanotaan meitin ja teitin. Kokemäjelä puhutaan tasasta ja levveetä kiältä mut huittislaisilla on puhheesa semmonen nuatti et sen huamaa melkein kohta et toi o´vvarmasti huittislaine. Punkalaitumelaisil se nuatti o´vviäl melkeinninko laulua. Sitko taas mennään Järilävvuaren yli Kiukaisiin nin puhe tullee lyhkäseks vähä semmotteks ko Raumalaisekki pruukaa. Ei täälä tartte menn´ko parikymment kilomeetterii ni ainaski kolmee eri kiältä löyretää. Sitko lähretään Porriin nin kiäli tullee siäläki erilaiseks. Niill on nin kova touhu aimpäälä et nessanno sanoista vaan alvun ja asjastaka ei nessano muuta ko semmitä toinen ei viä tiärä. Aamusti ko naapurimmuijat rookas toises portimpiäles ko ne oli lährösä Kirjuriluarol päiväks trekolia reeraamaan, nin toinen kysy "joko tee meni, mee meni jo" ko se meinas et onks summiähes lähteny jo taksvärkkiin sin mekaniin, mummiäs meni jo!

      • e.o. hääppönen

        onkos teillä nappoa?


      • kuuppa
        e.o. hääppönen kirjoitti:

        onkos teillä nappoa?

        eli vesikuppi.


    • kustaa

      "Suupohojalaaset puhuu kuin Juha Mieto "hienosti" kun taas yleensä e-p:llä puhutaan "hianosti"

      Ilmajoella ei tosiaankaan sanota "hianosti"
      eikä Seinäjoella, vasta nurmossa oon tuota kuullu.
      Kurikan suunnasta en tiedä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1429
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1285
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1072
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe