Peruna on terveellistä

ja kevyttä

kunhan sen terveysominaisuuksia ei pilata silppuamalla ja öljyssä tai kermassa valmistamalla. Kahdesta kuorineen keitetystä perunasta saat 1/3osaa päivän C-vitamiini tarpeesta. Lisäksi perunassa on mm.B6-vitamiinia. Nykyisin perunan syönti on vähentynyt ja siksipä ihmiset sairastuvat ja lihovat. Ja ne rasvaiset kastikkeet ovat petollisia!

102

12995

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on perseestä

      Otahan selville perunan imeytymisnopeus verenkiertoon....

      • Perehtynyt

        Ei siinä perunassa ole vitamiineja eikä muitakaan hivenaineita mitenkään maininnan arvoisesti. Peruna on hyvä hiilarilähde jos olet menossa vaikka maratonille. Kun syöt esim. perunamuusia niin tapahtuu kummia. Rasva alkaa varastoitua kehoon. Ei näytä pitkän päälle hyvältä.


      • Sama pätee joka
        Perehtynyt kirjoitti:

        Ei siinä perunassa ole vitamiineja eikä muitakaan hivenaineita mitenkään maininnan arvoisesti. Peruna on hyvä hiilarilähde jos olet menossa vaikka maratonille. Kun syöt esim. perunamuusia niin tapahtuu kummia. Rasva alkaa varastoitua kehoon. Ei näytä pitkän päälle hyvältä.

        ruokalajiin, jos sitä ahtaa sisäänsä, enemmän, kuin kuluttaa, niin läskiksi muuttuu. Aiemmin peruna piti pitkillä merimatkoilla keripukin loitolla,C-vitamiinipitoisuutensa vuoksi. Joten kyllä se on se valmistusmenetelmä, mikä perunan ravintoarvot tuhoaa!


      • ei ole
        Perehtynyt kirjoitti:

        Ei siinä perunassa ole vitamiineja eikä muitakaan hivenaineita mitenkään maininnan arvoisesti. Peruna on hyvä hiilarilähde jos olet menossa vaikka maratonille. Kun syöt esim. perunamuusia niin tapahtuu kummia. Rasva alkaa varastoitua kehoon. Ei näytä pitkän päälle hyvältä.

        hyvä hiilarilähde jos olet menossa vaikka maratonille. Liian nopea.

        "Kun syöt esim. perunamuusia niin tapahtuu kummia. Rasva alkaa varastoitua kehoon. Ei näytä pitkän päälle hyvältä." Tämäkin on täyttä pas...


      • reino
        Sama pätee joka kirjoitti:

        ruokalajiin, jos sitä ahtaa sisäänsä, enemmän, kuin kuluttaa, niin läskiksi muuttuu. Aiemmin peruna piti pitkillä merimatkoilla keripukin loitolla,C-vitamiinipitoisuutensa vuoksi. Joten kyllä se on se valmistusmenetelmä, mikä perunan ravintoarvot tuhoaa!

        siinähän se vitsi piileekin. Peruna imeytyy niin äkkiä ettet pysty kuluttamaan millään sitä pois jos syöt vähääkään enempää etkä aloita jotain vaativaa urheilusuoritusta heti syömisen jälkeen. Ja sitten onkin parin tunnin päästä taas nälkä ja pää kipeä.
        Kannattaa vetää jotain joka imeytyy hitaampaa, psyy nälkäkin poissa.


      • Kysynpähän vaan
        Perehtynyt kirjoitti:

        Ei siinä perunassa ole vitamiineja eikä muitakaan hivenaineita mitenkään maininnan arvoisesti. Peruna on hyvä hiilarilähde jos olet menossa vaikka maratonille. Kun syöt esim. perunamuusia niin tapahtuu kummia. Rasva alkaa varastoitua kehoon. Ei näytä pitkän päälle hyvältä.

        "Kun syöt esim. perunamuusia niin tapahtuu kummia. Rasva alkaa varastoitua kehoon."

        No tottakai, jos jollain rasvapitoisella maidolla tms. teet sen perunamuusisi, siitähän se rasva tulee. Meillä täällä päin syödään perunaa lähes päivittäin muusina tai joko kokoperunoina (koulussa myös melkein joka päivä samaten) eikä erityisen sporttisia kotona olla, mutta silti ei ylipaino-ongelmaa.


    • skäribo

      Täällä saaristossa on aina syöty pottua, mutta lihavat ovat todella harvassa. Mutta ei täällä perunaa uitetakaan rasvassa, niin kuin ei kalaakaan.

      Ilman perunaa ei olisi Suomen kansa selvinnyt hengissä, ei skärissä eikä maalla. Ja nyt se sitten kirotaan alimpaan helkuttiin. No, voihan siiankin uppokuorruttaa, mutta ei se sitten enää ole siika, vaan joku rasvaällötys.

      Peruna perunana ja kala kalana on terveellistä ruokaa. On ja pysyy. Esim. dementiaa ei täältä ikänsä kalaa- ja pottuasyöneistä löydy, mutta liiallinen lihansyönti on sille riskitekijä.

      Tulkaapa kattomaan tänne skäriin. Tätä "tutkimusta" on tehty jo vuosisatoja.

    • Kiril

      Syöpää aiheuttavaa akryyliamidia syntyy kun hiilihydraattipitoisia elintarvikkeita kuumennetaan, paistetaan, friteerataan tai grillataan korkeassa lämmössä. Perunahan kuuluu näihin hiilihydraattisiin elintarvikkeihin. Muutoinkin se on epäterveellinen se sisältämän tärkkelyksen vuoksi, joka muuttuu sokeriksi elimistössä.

      • mikä syöpää aiheuttaisi

        vaan se valmistusmenetelmä.Sama juttu lihan kanssa, jos sitä korventelet, niin karsinogeenejä tulee.


      • skäribo

        Älä nyt viitsi vääristellä asioista. Kysehän oli nimen omaan siitä, että niitä pottuja ei paisteta upporasvassa, vaan keitetään tai kuumennetaan uunissa. Akryyliamidia ei keitetty pottu sisällä gramman tuhannesosaakaan.

        Jos sinä olet syönyt aina vain chipsejä tai ranskalaisia perunoita, niin harmi juttu. Maistapa joskus kunnon keitettyä perunaa kalan kanssa! On hyvää, ja terveellistä syötävää, ei lihota.


      • on peräisin?

        Lapsuuden kodissani syötiin joka päivä keitettyä perunaa, joskus laatikkoruokana ja yleensä niin että molemmilla aterioilla oli perunaa. Niin myös kylällä kaikissa muissakin taloissa. Vain yhden tutun tiedän kuolleen syöpään. Missä ne kaikki syöpäsairaat on? Akryyliamidi on syöpää aiheuttava mutta se ei tule perunasta. Rakennusteollisuus taisi kylvää sitä reilusti ympäristöön vielä vähän aikaa sitten. Tuttu se on myös muoviteollisuudesta. En usko että se kokonaan polymeroituu terveydelle vaarattomaksi teollisuudessa.


    • perunassa "runsaasti" B6-vitamiinia, hui.

      Finelin eniten/vähiten-listalla kuorineen keitetty peruna sijoittuu sijalle 945 ja B6-pitoisuus on 0,10 mg/100 g el kovin merkittävästä B6-vitamiinin lähteestä ei ainakaan voida puhua.

      Myöskään C-vitamiinin lähteenä ei perunaa juurikaan kannata mainostaa, saman määrän C-vitamiinia kuin kahdesta perunasta (= n. 200g) saa jo alle 10 grammasta paprikaa. :)

      Perunassa ei siis näin ollen ole juurikaan mitään hyödyllistä vaan suurin osa täysin hyödytöntä tärkkelystä. Mielummin käyttää vaan ne kermat ja rasvat ja unohtaa perunan, niin saa edes jotain oikeasti hyödyllistä ja terveellistä.

      • nami-nami,,

        että peruna on herkullista keitettynäkin ja erinomainen lisuke. Meilläpä syödään päivittäin ja hyväkroppaista sakkia ollaan! Ateriaan kuuluu myös salaatti, vaihtelevasti lihaa ja kalaa, täysjyväleipä ja kevyt maito. Rasvaa suositellaan myös virallisissa suosituksissa, mutta ei ylenmäärin, koska terveysvaikutukset kääntyvät päälaelleen muuten.


      • skäribo

        Paprika on hirveän kallista talvella, ja ulkomaisena täynnä lisä- ja torjunta-aineita. Perunoita on sen sijaan omasta takaa, ja ilman mitään saasteita. Kaksi perunaa tulee mielellään syötyä kalan kanssa päivittäin.

        C-vitamiinia saadaan tosin talvella ennen kaikkea marjoista ja kaalista. Mutta hyvähän se on, että sitä on perunassakin.

        Kerma ja rasva ovat ihan hyviä pikkaisen käytettynä, mutta niillä ei saa peittää ruoan aito makua. Peruna on minusta paras sellaisenaan, korkeintaan vähän suolaa ja tilliä. Kalakin on pahaa, jos se maistuu vain voilta tai kermalta. Kala on hyvin herkkä tuote, jota suomalaiset eivät usein taida oikein ymmärtää.


      • Kiril
        skäribo kirjoitti:

        Paprika on hirveän kallista talvella, ja ulkomaisena täynnä lisä- ja torjunta-aineita. Perunoita on sen sijaan omasta takaa, ja ilman mitään saasteita. Kaksi perunaa tulee mielellään syötyä kalan kanssa päivittäin.

        C-vitamiinia saadaan tosin talvella ennen kaikkea marjoista ja kaalista. Mutta hyvähän se on, että sitä on perunassakin.

        Kerma ja rasva ovat ihan hyviä pikkaisen käytettynä, mutta niillä ei saa peittää ruoan aito makua. Peruna on minusta paras sellaisenaan, korkeintaan vähän suolaa ja tilliä. Kalakin on pahaa, jos se maistuu vain voilta tai kermalta. Kala on hyvin herkkä tuote, jota suomalaiset eivät usein taida oikein ymmärtää.

        mitä hyvää perunassa on talvella? Kesällä Siikli vastanostettuna nyt vielä voisi mennä mutta talvella.... ei se vaan maistu. Ajattele nyt muikkua ilman voissa paistamista. Kyllä se voi antaa siihen makua ja ilman jauhoja tietysti.


      • skäribo
        Kiril kirjoitti:

        mitä hyvää perunassa on talvella? Kesällä Siikli vastanostettuna nyt vielä voisi mennä mutta talvella.... ei se vaan maistu. Ajattele nyt muikkua ilman voissa paistamista. Kyllä se voi antaa siihen makua ja ilman jauhoja tietysti.

        Et taida tietää paljon kalastuksesta? Ei täällä ulkosaaristosta mitään muikkua syödä!

        Mutta olet oikeassa, vaspuuki, kampela ja silakka ovat hyviä voissa paistettuina. Mutta ei sellaista kukaan joka päivä syö, tulee liikaa rasvaa. Ja skäribo muuten paistaa vaspuukinsa ja silakkansa aina karkeassa ruisjauhossa, ilman mitään munia, maitoa tai venhää. Pääasiassa me kuitenkin syödään siikaa, ahventa ja taimenta, joita ei paisteta pannulla.

        Meillä on vielä yli puolet perunoista maassa, joten joulunakin syödään "uusia perunoita". Kurjaa kun te siellä mantereella ette voi tehdä samoin, tai maksaa kauheasti. Jos peruna ei maistu, niin et ole kunnon skäripottua koskaan saanutkaan! :)


      • täyttävää

        Kyllä peruna on oiva vitamiinilisä säännöllisesti käytettynä. Pari perunaa päivittäin ei varmasti lihota ketään mutta antaa sopivasti kylläisyyden tunteen aterialla. Pienellä siivulla paprikaa ei nälkä kyllä lähde. Eikä ole tarkoituskaan syödä perunaa niin paljon että koko päivän C-vitamiinitarve täyttyisi kun nykyään syödään muutakin C-vitamiinipitoista. Niin että kyllä perunalla on sijansa ruokapöydässä, mutta minähän en olekaan koukussa vhh:n. Kuten aiemmassa viestissä kirjoitettiin, liiallinen lihan syönti on terveysriski. Tiedän sen omasta kokemuksesta sekä lukemistani sadoista lääkärien ja ravintoalan asiantuntijoiden lausunnoista.


      • lisäys
        täyttävää kirjoitti:

        Kyllä peruna on oiva vitamiinilisä säännöllisesti käytettynä. Pari perunaa päivittäin ei varmasti lihota ketään mutta antaa sopivasti kylläisyyden tunteen aterialla. Pienellä siivulla paprikaa ei nälkä kyllä lähde. Eikä ole tarkoituskaan syödä perunaa niin paljon että koko päivän C-vitamiinitarve täyttyisi kun nykyään syödään muutakin C-vitamiinipitoista. Niin että kyllä perunalla on sijansa ruokapöydässä, mutta minähän en olekaan koukussa vhh:n. Kuten aiemmassa viestissä kirjoitettiin, liiallinen lihan syönti on terveysriski. Tiedän sen omasta kokemuksesta sekä lukemistani sadoista lääkärien ja ravintoalan asiantuntijoiden lausunnoista.

        Piti vielä sanomani että kotimaisessa perunassa on aivan varmasti vähemmän myrkkyjä kuin ulkolaisessa paprikassa tai muussa vastaavassa. Myrkyt eivät lähde pesemälläkään kokonaan ja paprikaa on aika vaikea kuoria. Sitä paitsi myrkyt imeytyvät kuorienkin läpi.


      • kun osaa
        Kiril kirjoitti:

        mitä hyvää perunassa on talvella? Kesällä Siikli vastanostettuna nyt vielä voisi mennä mutta talvella.... ei se vaan maistu. Ajattele nyt muikkua ilman voissa paistamista. Kyllä se voi antaa siihen makua ja ilman jauhoja tietysti.

        laittaa ruokaa.


      • Kiril
        skäribo kirjoitti:

        Et taida tietää paljon kalastuksesta? Ei täällä ulkosaaristosta mitään muikkua syödä!

        Mutta olet oikeassa, vaspuuki, kampela ja silakka ovat hyviä voissa paistettuina. Mutta ei sellaista kukaan joka päivä syö, tulee liikaa rasvaa. Ja skäribo muuten paistaa vaspuukinsa ja silakkansa aina karkeassa ruisjauhossa, ilman mitään munia, maitoa tai venhää. Pääasiassa me kuitenkin syödään siikaa, ahventa ja taimenta, joita ei paisteta pannulla.

        Meillä on vielä yli puolet perunoista maassa, joten joulunakin syödään "uusia perunoita". Kurjaa kun te siellä mantereella ette voi tehdä samoin, tai maksaa kauheasti. Jos peruna ei maistu, niin et ole kunnon skäripottua koskaan saanutkaan! :)

        paljon mistään. Kirjoitin vain mielipiteeni esimerkkitapauksen muodossa enkä tiennyt missä helvetin saaristossa joku skäribo asuu. Kalastaa osataan muuallakin kuin ulkosaaristossa. Syökää ihan rauhassa jauhonne ja perunanne vaikka kevääseen asti. Ei kiinnosta tippaakaan. Sääliksi käy, kun ette saa muikkua syötäväksi.


      • Kiril
        kun osaa kirjoitti:

        laittaa ruokaa.

        ei ole ruokaa vaan epäterveellistä vatsantäytettä.


      • skäribo
        Kiril kirjoitti:

        paljon mistään. Kirjoitin vain mielipiteeni esimerkkitapauksen muodossa enkä tiennyt missä helvetin saaristossa joku skäribo asuu. Kalastaa osataan muuallakin kuin ulkosaaristossa. Syökää ihan rauhassa jauhonne ja perunanne vaikka kevääseen asti. Ei kiinnosta tippaakaan. Sääliksi käy, kun ette saa muikkua syötäväksi.

        No, en kyllä asu missään Helvetin Esikartanossa, vaan ihan Suomen saaristossa, joskin vain nippa nappa Suomen puolella.

        Miksiköhän nämä kaikki hiilihydraatittomat ovat niin äkäisiä ja kiroilevat kauheasti? Ainakaan onnelliseksi tuo dieetti ei näemmä ihmistä tee.

        Muikku on hyvää, enkä sitä ole missään kritisoinut. Sitä vaan ei vain saaristosta saa, kuten luulin jokaisen suomalaisen tietävän. Minulla on pakkasessa nytkin kaksi ihanaa muikkukukkoa miehen Kuopijontulijaisina. Ja Saimaan muikkua oli myös vielä äsken, mutta ne tuli jo syötyä. Lisää saataisiin kavereilta, mutta ymmärrät varmaan, että kun on omaat eväät, niin harvemmin tulee tilattua vierailta.

        Ootko muuten koskaan maistanut vaspuukia? Kaverimme Kallaveden kalastaja sanoi justiinsa, että parempaa on kuin muikku. Mutta tästähän ei kannata kinastella, kun kumpaakin on tarjolla.

        Hymyile nyt sinäkin edes vähän, hyvä mies. :)


      • Kiril
        skäribo kirjoitti:

        Et taida tietää paljon kalastuksesta? Ei täällä ulkosaaristosta mitään muikkua syödä!

        Mutta olet oikeassa, vaspuuki, kampela ja silakka ovat hyviä voissa paistettuina. Mutta ei sellaista kukaan joka päivä syö, tulee liikaa rasvaa. Ja skäribo muuten paistaa vaspuukinsa ja silakkansa aina karkeassa ruisjauhossa, ilman mitään munia, maitoa tai venhää. Pääasiassa me kuitenkin syödään siikaa, ahventa ja taimenta, joita ei paisteta pannulla.

        Meillä on vielä yli puolet perunoista maassa, joten joulunakin syödään "uusia perunoita". Kurjaa kun te siellä mantereella ette voi tehdä samoin, tai maksaa kauheasti. Jos peruna ei maistu, niin et ole kunnon skäripottua koskaan saanutkaan! :)

        "Et taida tietää mitään kalastuksesta" Taitaa se pipo kiristää siellä ulkosaaristossa, kun tuollaisia olettamuksia päästää suustaan. Mutta se on tyypillistä hiilarinpurijoille, että täytyy joka kirjoituksessa vinoilla vaan kun muuhun ei pysty.


      • skäribo
        Kiril kirjoitti:

        ei ole ruokaa vaan epäterveellistä vatsantäytettä.

        Kuinka sinulla voi olla noin paha olla? Onko ikävä pottua vai muikkua, vaiko vaimoa vaiko peräti koko elämää? Tuu tänne, Skärigumman halii. :)


      • skäribo
        Kiril kirjoitti:

        "Et taida tietää mitään kalastuksesta" Taitaa se pipo kiristää siellä ulkosaaristossa, kun tuollaisia olettamuksia päästää suustaan. Mutta se on tyypillistä hiilarinpurijoille, että täytyy joka kirjoituksessa vinoilla vaan kun muuhun ei pysty.

        Et sä kyllä paljon kalastuksesta tiedä, jos tarjoat nimimerkille "skäribo" muikkua. Vaan lieneekö tuo nyt niin vaarallista.

        Nyt mä otan sun posket mun käsien väliin ja pussaan sua oikein märästi ja kalanhajuisesti suulle. PUSS! Ollaanko taas kavereita? :)

        P.S. Ei täällä vielä tarvita pipaa pitkään aikaan.


      • ajatella
        Kiril kirjoitti:

        paljon mistään. Kirjoitin vain mielipiteeni esimerkkitapauksen muodossa enkä tiennyt missä helvetin saaristossa joku skäribo asuu. Kalastaa osataan muuallakin kuin ulkosaaristossa. Syökää ihan rauhassa jauhonne ja perunanne vaikka kevääseen asti. Ei kiinnosta tippaakaan. Sääliksi käy, kun ette saa muikkua syötäväksi.

        että kenties sinun jankutuksesi ja tekemisesi ja painosi tai kolestroliarvosi eivät ehkä kiinnosta ketään... Tai se mitä syöt tai olet syömättä...


      • Kiril
        ajatella kirjoitti:

        että kenties sinun jankutuksesi ja tekemisesi ja painosi tai kolestroliarvosi eivät ehkä kiinnosta ketään... Tai se mitä syöt tai olet syömättä...

        Sinua, koska vastasit ja ainakin luit viestini. Tosin ymmärsitkö, siitä en ole varma. Tuskin.


      • Porkkana
        skäribo kirjoitti:

        No, en kyllä asu missään Helvetin Esikartanossa, vaan ihan Suomen saaristossa, joskin vain nippa nappa Suomen puolella.

        Miksiköhän nämä kaikki hiilihydraatittomat ovat niin äkäisiä ja kiroilevat kauheasti? Ainakaan onnelliseksi tuo dieetti ei näemmä ihmistä tee.

        Muikku on hyvää, enkä sitä ole missään kritisoinut. Sitä vaan ei vain saaristosta saa, kuten luulin jokaisen suomalaisen tietävän. Minulla on pakkasessa nytkin kaksi ihanaa muikkukukkoa miehen Kuopijontulijaisina. Ja Saimaan muikkua oli myös vielä äsken, mutta ne tuli jo syötyä. Lisää saataisiin kavereilta, mutta ymmärrät varmaan, että kun on omaat eväät, niin harvemmin tulee tilattua vierailta.

        Ootko muuten koskaan maistanut vaspuukia? Kaverimme Kallaveden kalastaja sanoi justiinsa, että parempaa on kuin muikku. Mutta tästähän ei kannata kinastella, kun kumpaakin on tarjolla.

        Hymyile nyt sinäkin edes vähän, hyvä mies. :)

        En ole minä ainakaan ikinä syönyt vaspuukia, tietääkseni - mikä kala se oikein on? Kerro, kerro! Uteliaisuus heräsi. :-)

        Äläkä Kirilistä välitä, se nyt on tuommoinen ärrimurri. ;)


      • se nyt ihan oikeesti
        Kiril kirjoitti:

        Sinua, koska vastasit ja ainakin luit viestini. Tosin ymmärsitkö, siitä en ole varma. Tuskin.

        on niin, että sinä olet erittäin vastenmielinen, kaikkine paasaamisiesi kanssa. Varsinkin kun puhut pelkkää p-aa!


      • skäribo
        Porkkana kirjoitti:

        En ole minä ainakaan ikinä syönyt vaspuukia, tietääkseni - mikä kala se oikein on? Kerro, kerro! Uteliaisuus heräsi. :-)

        Äläkä Kirilistä välitä, se nyt on tuommoinen ärrimurri. ;)

        Vaspuukia, eli kilohailia, ei taideta oikein missään enää myydä. Sääli, sillä se on vähintäänkin muikunveroinen pikkukala. Ja sitä on täällä ulkona pilvin pimein. Pienenä kalana rasittava perata tietty, mutta vaivan arvoinen!

        Mistään ei saa niin hyvää Janssonin kiusausta kuin vaspuukista. Paistettuna se on tuhat kertaa parempi kuin silakka tai muikku. Maistapa ensi kerralla kun tulet saaristoon!

        P.S. Juu, pahantuulinen ihminen tuntuu olevan. :)


      • kiinnostavat
        Kiril kirjoitti:

        Sinua, koska vastasit ja ainakin luit viestini. Tosin ymmärsitkö, siitä en ole varma. Tuskin.

        lähinnä päivän hupihetkenä...


      • Porkkana
        skäribo kirjoitti:

        Vaspuukia, eli kilohailia, ei taideta oikein missään enää myydä. Sääli, sillä se on vähintäänkin muikunveroinen pikkukala. Ja sitä on täällä ulkona pilvin pimein. Pienenä kalana rasittava perata tietty, mutta vaivan arvoinen!

        Mistään ei saa niin hyvää Janssonin kiusausta kuin vaspuukista. Paistettuna se on tuhat kertaa parempi kuin silakka tai muikku. Maistapa ensi kerralla kun tulet saaristoon!

        P.S. Juu, pahantuulinen ihminen tuntuu olevan. :)

        Kilohaili siis, hyvä tietää!


    • Terve syöjä

      peruna on kotimaista, sitä saa aina suhteellisen "lähiruokana"
      peruna on täyttävää, pari perunaa riittää pitämään nälän. hyvä, jos on muutenkin vaikea syödä.
      perunassa on vitamiineja
      peruna maistuu hyvälle ja sen variointimahdollisuudet ovat rajattomat. maistuu uunissa laitettuna, keitettynä, keittona, jopa wokissa
      peruna on edullista
      perunaa saa melkein mistä vain luomuna ja silloinkin varsin kohtuuhintaan

      - perunan laittaminen on vaivalloisempaa kuin esim. kuivapastan
      - perunaan tulee himo ja ainakin muusia tulee syötyä ihan liikaa kerralla. seurauksena on ähky olo pitkäksi aikaa
      - peruna painaa enemmän kuin pasta (autoton sinkku kun käy kaupassa niin pitää ajatella tätäkin)

    • miettikää

      Peruna on kotimainen, kypsynyt omassa kasvuympäristössään. Sitä ei revitä kesken kasvukauden ja säilytetä ja kypsytetä varastoissa kuukausitolkulla, kuten ulkolaisia kasviksia ja hedelmiä. Terveellisyys on tällaisella menetelmällä hyvin kyseenalaista. Kotimaisia kasviksia on vaikea saada talvella, kuten jokainen varmasti tietää.

      • ja lisäksi

        Talvellahan täällä kotimaassa kasvikset kasvatetaan myös keinotekoisesti, ei ole luonnollista lämpöä ja auringonvaloa. Juurekset säilyvät talven yli varastoituna mutta salaatit ja vastaavat ei, niitä on siis tuotettava lisää "epänormaalisti".


      • Kiril
        ja lisäksi kirjoitti:

        Talvellahan täällä kotimaassa kasvikset kasvatetaan myös keinotekoisesti, ei ole luonnollista lämpöä ja auringonvaloa. Juurekset säilyvät talven yli varastoituna mutta salaatit ja vastaavat ei, niitä on siis tuotettava lisää "epänormaalisti".

        Kirjoitatte väärällä palstalla. Peruna on tärkkelystä ja sitäpaitsi se on tuontituote Suomeen. Ei ole kuulunut aiemmin suomalaiseen maaperään.


      • skäribo
        Kiril kirjoitti:

        Kirjoitatte väärällä palstalla. Peruna on tärkkelystä ja sitäpaitsi se on tuontituote Suomeen. Ei ole kuulunut aiemmin suomalaiseen maaperään.

        Pistäpä lista tähän, mitä kaikkea syöt. Katsotaan mitä kaikkea niistä on syöty Suomessa ennen 1600-lukua. Jos tuo tuontivuosisata on nyt tällä kertaa Perunan Syntisyyden Syy. Oletko muuten helluntailainen? ;)


      • väärässä
        Kiril kirjoitti:

        Kirjoitatte väärällä palstalla. Peruna on tärkkelystä ja sitäpaitsi se on tuontituote Suomeen. Ei ole kuulunut aiemmin suomalaiseen maaperään.

        peruna on kevyt, eikä lihota, jos et syö sen seurana lihoittavia ruoka-aineita.


      • Kiril
        väärässä kirjoitti:

        peruna on kevyt, eikä lihota, jos et syö sen seurana lihoittavia ruoka-aineita.

        jo lihottava ruoka-aine. Tärkkelystä, joka muuttuu sokeriksi elimistössä. Hiilihydraattia.


      • skäribo
        Kiril kirjoitti:

        jo lihottava ruoka-aine. Tärkkelystä, joka muuttuu sokeriksi elimistössä. Hiilihydraattia.

        Syön käytännössä joka päivä perunaa.


      • C-vitamiinia
        Kiril kirjoitti:

        jo lihottava ruoka-aine. Tärkkelystä, joka muuttuu sokeriksi elimistössä. Hiilihydraattia.

        ja B6.tta, kunhan et tuhoa sitä ruoanlaitossa.Jos nautit kaksi perunaa päivässä, ateriallasi, niin et liho, ainakaan perunasta. Mikä vain ruoka lihottaa, jos sitä syö enemmän kuin kuluttaa, mutta tarviiko sitä niin tyhmä olla?


      • on normaalia
        skäribo kirjoitti:

        Syön käytännössä joka päivä perunaa.

        pienempi...samaten ruis- tai sekaleipää kuluu 2-3krt/päivä.


      • Terve syöjä
        Kiril kirjoitti:

        jo lihottava ruoka-aine. Tärkkelystä, joka muuttuu sokeriksi elimistössä. Hiilihydraattia.

        Uskallan kyllä olla sitä mieltä ettei peruna ole lihottavampaa kuin mikään muukaan yksittäinen ruoka- tai raaka-aine, siis jos syö vähemmän kuin kuluttaa. Vai oletko eri mieltä?


      • skäribo
        C-vitamiinia kirjoitti:

        ja B6.tta, kunhan et tuhoa sitä ruoanlaitossa.Jos nautit kaksi perunaa päivässä, ateriallasi, niin et liho, ainakaan perunasta. Mikä vain ruoka lihottaa, jos sitä syö enemmän kuin kuluttaa, mutta tarviiko sitä niin tyhmä olla?

        Siitä kannattaa pitää kiinni, tietysti perunoiden koosta riippuen. Ja uudet potut (joita meillä muuten vieläkin syödään) sisältävät vähemmän tärkkelystä, joten niitä saa syödä enemmän. Muusien ja keittojen kanssa kannattaa olla tarkkana, niissä voi olla pottua enemmän kuin syödessä tajuaakaan.

        Mutta samahan se on kaikessa muussakin ruoassa. Kyllä jokainen huomaa, jos on tullut jo yksi pihvi syötyä, tai puolikas HK:n sinistä. Ettei enää sitä toista pihviä tai sitä toista puolikasta tule kaivettua sieltä kaapista. Eikä sitä perunapadan loppua...

        Kohtuus kaikessa ja järjenkäyttö sallittua. Eikös näillä ohjeilla jo normaali-ihmisen paino pysy kurissa?


      • on kevyt kerkku
        Kiril kirjoitti:

        Kirjoitatte väärällä palstalla. Peruna on tärkkelystä ja sitäpaitsi se on tuontituote Suomeen. Ei ole kuulunut aiemmin suomalaiseen maaperään.

        100g sisältää 82kcal. Proteiiniakin 9g.


      • vu...
        Kiril kirjoitti:

        jo lihottava ruoka-aine. Tärkkelystä, joka muuttuu sokeriksi elimistössä. Hiilihydraattia.

        ...


      • Kiril
        on kevyt kerkku kirjoitti:

        100g sisältää 82kcal. Proteiiniakin 9g.

        kaikki perunat. No ehkä kuorissa voisi olla jotain ihmisravinnoksi kelpaavaa, mutta nehän heitetään roskikseen.


      • sopivassa määrässä
        Kiril kirjoitti:

        kaikki perunat. No ehkä kuorissa voisi olla jotain ihmisravinnoksi kelpaavaa, mutta nehän heitetään roskikseen.

        ja elimistösi voi hyvin! Olet hoikka, hyväkuntoinen,tietty liikunnallinen ja terve. Ei kolesterolia, ei verenpainetta ja ennenkaikkea saat syödä maukasta kotiruokaa!


      • skäribo
        Kiril kirjoitti:

        kaikki perunat. No ehkä kuorissa voisi olla jotain ihmisravinnoksi kelpaavaa, mutta nehän heitetään roskikseen.

        Oletko kenties elänyt koko elämäsi jossain laitoksessa, jossa tarjotaan ns. kumiperunoita?

        Jokainen täysjärkinen kotikokki nimittäin keittää ja tarjoaa potut kuorineen, ja suurin osa meistä myös syö ne niin.

        Näin äskettäin mainion kauhuleffan, jossa vuorelle eristäytynyt hirviö alkoi vähitellen laskeutua alas ihmisten pariin. "Thump, thump, thump". En voi millään välttyä ajattelemasta sitä, kun luen kirjoituksiasi.

        Hieman enemmän realismia, kiitos. :)


      • Kiril
        sopivassa määrässä kirjoitti:

        ja elimistösi voi hyvin! Olet hoikka, hyväkuntoinen,tietty liikunnallinen ja terve. Ei kolesterolia, ei verenpainetta ja ennenkaikkea saat syödä maukasta kotiruokaa!

        ihan sopivasti. Kuohukermassa on 3,0g/100g ja täysmaidossa 4,8g. Ei tarvitse erikseen mussuttaa hiilaripitoista kotiruokaa ja kotipullaa. Ei ole kolesteroli- eikä verenpaineongelmia ollut vhh ruokavalioon siirtymisen jälkeen. Maukasta kotiruokaa tässä syödään joka päivä. Paljon hyviä pihvejä, kalaa, kanaa, kukkakaalia, kotimaisia marjoja. Pakastimet on nimittäin täynnä.


      • skäribo
        Kiril kirjoitti:

        ihan sopivasti. Kuohukermassa on 3,0g/100g ja täysmaidossa 4,8g. Ei tarvitse erikseen mussuttaa hiilaripitoista kotiruokaa ja kotipullaa. Ei ole kolesteroli- eikä verenpaineongelmia ollut vhh ruokavalioon siirtymisen jälkeen. Maukasta kotiruokaa tässä syödään joka päivä. Paljon hyviä pihvejä, kalaa, kanaa, kukkakaalia, kotimaisia marjoja. Pakastimet on nimittäin täynnä.

        siinä kermassa on kuitua?


      • että maukasta
        Kiril kirjoitti:

        ihan sopivasti. Kuohukermassa on 3,0g/100g ja täysmaidossa 4,8g. Ei tarvitse erikseen mussuttaa hiilaripitoista kotiruokaa ja kotipullaa. Ei ole kolesteroli- eikä verenpaineongelmia ollut vhh ruokavalioon siirtymisen jälkeen. Maukasta kotiruokaa tässä syödään joka päivä. Paljon hyviä pihvejä, kalaa, kanaa, kukkakaalia, kotimaisia marjoja. Pakastimet on nimittäin täynnä.

        kotiruokaa, voi syödä ilman niitä pulliakin tai ranskanleipiä. Ja näin voi myös pysyä terveenä. Hienoa, että pakastimesi on täynnä...mitä ikinä se sinusta kertookaan(?).


      • Kiril
        että maukasta kirjoitti:

        kotiruokaa, voi syödä ilman niitä pulliakin tai ranskanleipiä. Ja näin voi myös pysyä terveenä. Hienoa, että pakastimesi on täynnä...mitä ikinä se sinusta kertookaan(?).

        löytyy runsaasti kukkakaalia, kotimaisia marjoja ja myös brassinaudan sisäfilettä. Mikä on Sinun mielestäsi maukasta kotiruokaa?


      • yhdistettyinä
        Kiril kirjoitti:

        löytyy runsaasti kukkakaalia, kotimaisia marjoja ja myös brassinaudan sisäfilettä. Mikä on Sinun mielestäsi maukasta kotiruokaa?

        lihaan, kalaan ja kanaan. Esim.liha-,kala- ja kanakeitto, palapaisti, murusoosi,makaroonilaatikko, lasagne,erilaiset padat jne. salaattit ja täysjyväleivät gefilus-kevytmaito kuuluvat myös aterialle. Hoikkina olemme pysyneet, koska syömme sopivasti ja lämpimän aterian 2krt/pvä ja harrastamme ulkoilua päivittäin.


      • Kiril
        yhdistettyinä kirjoitti:

        lihaan, kalaan ja kanaan. Esim.liha-,kala- ja kanakeitto, palapaisti, murusoosi,makaroonilaatikko, lasagne,erilaiset padat jne. salaattit ja täysjyväleivät gefilus-kevytmaito kuuluvat myös aterialle. Hoikkina olemme pysyneet, koska syömme sopivasti ja lämpimän aterian 2krt/pvä ja harrastamme ulkoilua päivittäin.

        nyt ei ainakaan kuulu terveelliseen kotiruokaan. Murusoosiinkin varmaan laitatte jauhoja. Lasagnelevyt taas on vehnäjauhoista tehtyjä joten niitä en kyllä söisi.


      • syön
        Kiril kirjoitti:

        kaikki perunat. No ehkä kuorissa voisi olla jotain ihmisravinnoksi kelpaavaa, mutta nehän heitetään roskikseen.

        perunaa, syön sen aina kuorineen.


      • kukkakaalia
        Kiril kirjoitti:

        ihan sopivasti. Kuohukermassa on 3,0g/100g ja täysmaidossa 4,8g. Ei tarvitse erikseen mussuttaa hiilaripitoista kotiruokaa ja kotipullaa. Ei ole kolesteroli- eikä verenpaineongelmia ollut vhh ruokavalioon siirtymisen jälkeen. Maukasta kotiruokaa tässä syödään joka päivä. Paljon hyviä pihvejä, kalaa, kanaa, kukkakaalia, kotimaisia marjoja. Pakastimet on nimittäin täynnä.

        sehän ei ole ollenkaan Suomalainen ruoka!

        http://www.nicehouse.fi/puutarha/hyoty/kukkakaa.htm

        Perunaahan täällä o syöty huomattavasti pidempään.

        http://www.yle.fi/tv1ope/ruoka/peruna_historia.shtml


      • puurot
        Kiril kirjoitti:

        nyt ei ainakaan kuulu terveelliseen kotiruokaan. Murusoosiinkin varmaan laitatte jauhoja. Lasagnelevyt taas on vehnäjauhoista tehtyjä joten niitä en kyllä söisi.

        (ruis,ohra,kaura,manna ja 4-viljan), kiisselit ja marjat sellaisenaan plus hedelmät. Ole vain syömättä, meillä syödään ja hyvin voidaan. Jauhoja kastikkeeseen tulee 2rkl, joten se ei paljon tee ruokailijaa kohti. Makaronia ja riisiäkin syödään kohtuullisesti. Miksi pitäisi muuttaa ruokavaliotaan, jos voi hyvin(ei tietoakaan ylipainosta,kolesteroleista tai verenpaineesta)???


      • skäribo
        yhdistettyinä kirjoitti:

        lihaan, kalaan ja kanaan. Esim.liha-,kala- ja kanakeitto, palapaisti, murusoosi,makaroonilaatikko, lasagne,erilaiset padat jne. salaattit ja täysjyväleivät gefilus-kevytmaito kuuluvat myös aterialle. Hoikkina olemme pysyneet, koska syömme sopivasti ja lämpimän aterian 2krt/pvä ja harrastamme ulkoilua päivittäin.

        Mitä on murusoosi?


      • skäribo
        puurot kirjoitti:

        (ruis,ohra,kaura,manna ja 4-viljan), kiisselit ja marjat sellaisenaan plus hedelmät. Ole vain syömättä, meillä syödään ja hyvin voidaan. Jauhoja kastikkeeseen tulee 2rkl, joten se ei paljon tee ruokailijaa kohti. Makaronia ja riisiäkin syödään kohtuullisesti. Miksi pitäisi muuttaa ruokavaliotaan, jos voi hyvin(ei tietoakaan ylipainosta,kolesteroleista tai verenpaineesta)???

        oli tutkimus, jossa todettiin, että aamuisin puuroa syövillä on vähiten ongelmia painonsa kanssa. Ei mikään ihme, sillä täysjyväpuuro pitää verensokerin pitkään tasaisena ja nälän loitolla. Ja vatsa toimii taatusti jo ennen töihinlähtöä! :)

        Jotenkin aamu ei ole oikein hyvä, jos ei ehdi/jaksa laittaa puuroa.


      • kuin sinä
        Kiril kirjoitti:

        Kirjoitatte väärällä palstalla. Peruna on tärkkelystä ja sitäpaitsi se on tuontituote Suomeen. Ei ole kuulunut aiemmin suomalaiseen maaperään.

        Etkös sinäkin ole samallalailla tuontitavaraa tällä maaperällä... ja sen huomaa.


      • Kiril
        skäribo kirjoitti:

        oli tutkimus, jossa todettiin, että aamuisin puuroa syövillä on vähiten ongelmia painonsa kanssa. Ei mikään ihme, sillä täysjyväpuuro pitää verensokerin pitkään tasaisena ja nälän loitolla. Ja vatsa toimii taatusti jo ennen töihinlähtöä! :)

        Jotenkin aamu ei ole oikein hyvä, jos ei ehdi/jaksa laittaa puuroa.

        ovat yleensä päivällä väsyneempiä kuin ne, jotka aloittavat päivänsä munalla ja pekonilla, jotka pitävät tosi hyvin nälän loitolla pitkään.


      • puuroa
        Kiril kirjoitti:

        ovat yleensä päivällä väsyneempiä kuin ne, jotka aloittavat päivänsä munalla ja pekonilla, jotka pitävät tosi hyvin nälän loitolla pitkään.

        syövänä sanoisin että: Täyttä pas... Perustuu omaan kokemukseen...


      • on myös tuontituote

      • skäribo
        Kiril kirjoitti:

        ovat yleensä päivällä väsyneempiä kuin ne, jotka aloittavat päivänsä munalla ja pekonilla, jotka pitävät tosi hyvin nälän loitolla pitkään.

        syöksy vaikka semenettiin... Muistatkos tän vanhan biisin?

        Jos jokin väsyttää, niin rasvalla täytetty masu. Puuro miehen tiellä pitää, naisenkin. Minä syön hyvin harvoin lounaaksi muuta kuin hedelmän tms. Puurolla kun pärjää iltaan asti, näissä vähän vaativimmassakin olosuhteissa.


      • Terve syöjä
        Kiril kirjoitti:

        ovat yleensä päivällä väsyneempiä kuin ne, jotka aloittavat päivänsä munalla ja pekonilla, jotka pitävät tosi hyvin nälän loitolla pitkään.

        Olisi taas hyvinkin kohtuullista, jos laittaisit myös tilastofaktoja (oikeasti tutkittuja sellaisia) tämän väitteesi tueksi.

        Minulla itselläni on niin, että pysyn pirteämpänä jos en syö mitään aamulla. Syön päivässä 1-2 ateriaa ja se riittää.


      • Kukka
        on myös tuontituote kirjoitti:

        http://www.nicehouse.fi/puutarha/hyoty/kukkakaa.htm

        Kukkakaali puhdistaa verta, lisää elimistön vastutuskykyä, suositellaan munuais-, ja rakkovaivoihin, liikalihavuuteen, huonoon ihoon, sappivaivoihin ja ummetukseen.

        Keräkaali ehkäisee syöpää. Tuore kaalimehu suolistosairauksiin ja yskään. Hyvä rautalääke.

        Parsakaali vahvistaa yleiskuntoa, ehkäisee ummetusta. Sopii laihduttajan ravinnoksi.

        Ruuskukaali sisältää runsaasti syöpää ehkäiseviä aineita, vahvistaa yleiskuntoa, suositellaan liikalihavuuteen, ummetukseen ja ikenien verenvuotoon.

        Lehtikaali on erittäin terveellinen ja yleiskuntoa kohottova vihannes. Ravintopitoisuus verrattavissa nokkoseen. Suositellaan tupakoinnin lopettaneille keuhkosyövän ehkäisemiseksi.

        Hyvä hyötypuutarha, WSOY 1995


      • Kiril
        Terve syöjä kirjoitti:

        Uskallan kyllä olla sitä mieltä ettei peruna ole lihottavampaa kuin mikään muukaan yksittäinen ruoka- tai raaka-aine, siis jos syö vähemmän kuin kuluttaa. Vai oletko eri mieltä?

        mitä tahansa. Eihän peruna yksistään ole lihottavaa ja eihän muutama ruokalusikallinen vehnäjauhoja kastikkeeseen tai suurukseen ole lihottavaa ja eihän yksi kahvipulla ole mitenkään lihottavaa eikä makaroonikaan yksittäisenä mitään lihota. Niin sitä vaan kertyy päivän mittaan riittävästi lihottavia hiilareita. Näin sitä ihmiset pettävät itseään, kun ajattelevat ettei tämä yksi ruoka-aine ole mitenkään lihottavaa


      • ihqpahq
        Terve syöjä kirjoitti:

        Olisi taas hyvinkin kohtuullista, jos laittaisit myös tilastofaktoja (oikeasti tutkittuja sellaisia) tämän väitteesi tueksi.

        Minulla itselläni on niin, että pysyn pirteämpänä jos en syö mitään aamulla. Syön päivässä 1-2 ateriaa ja se riittää.

        harva täällä ottaa huomioon, että jokainen meistä on erilainen. mä oon sellanen tapaus että en liho
        syönpä mitä vaan, mutta mieliala ailahtelee jos syön liikaa hiilareita...etenki nopeita sellasia.


      • vuori
        Kiril kirjoitti:

        mitä tahansa. Eihän peruna yksistään ole lihottavaa ja eihän muutama ruokalusikallinen vehnäjauhoja kastikkeeseen tai suurukseen ole lihottavaa ja eihän yksi kahvipulla ole mitenkään lihottavaa eikä makaroonikaan yksittäisenä mitään lihota. Niin sitä vaan kertyy päivän mittaan riittävästi lihottavia hiilareita. Näin sitä ihmiset pettävät itseään, kun ajattelevat ettei tämä yksi ruoka-aine ole mitenkään lihottavaa

        Sinä Kiril se vain jaksat vängätä vastaan. Ei kai perunaakaan saisi edes kaupaasa myydä, viljelystä puhumattakaan, jos se todella on niin vaarallinen ruoka-aine, kuin sinä väität.

        Olet näemmä sitä mieltä, että vain hiilarit lihottavat. Voi ressukkaa.

        Ehkä teillä vähähiilarisilla on kuvitelma, että kaikki hiilreita syövät syövät niitä kaiken aikaa. Oletkos ollenkaan huomannut, me sekaravintoa syövät syömme myös lihaa ja kalaa yms. Jopa kermaa saatamme lorauttaa ruoan sekaan! Koska eihän se kermakaan todellakaan lihota, kun sitä käyttää järkevästi.


      • Asafoetida
        Kiril kirjoitti:

        mitä tahansa. Eihän peruna yksistään ole lihottavaa ja eihän muutama ruokalusikallinen vehnäjauhoja kastikkeeseen tai suurukseen ole lihottavaa ja eihän yksi kahvipulla ole mitenkään lihottavaa eikä makaroonikaan yksittäisenä mitään lihota. Niin sitä vaan kertyy päivän mittaan riittävästi lihottavia hiilareita. Näin sitä ihmiset pettävät itseään, kun ajattelevat ettei tämä yksi ruoka-aine ole mitenkään lihottavaa

        toinen lusikallinen smetanaa. Kaikki runsaassa voissa. Ja sitten toinen pihvi jne jne kaikki uudelleen.

        Kerropas, Kiril, mikä on se ihme, jolla eläinrasvasta ja lihasta saadut ylimääräiset kalorit eivät lihota? (Kerro myös miten aineenvaihdunta, etenkin energian välitys lihaksiin, toimii ilman sokeria.)


      • Kiril
        ihqpahq kirjoitti:

        harva täällä ottaa huomioon, että jokainen meistä on erilainen. mä oon sellanen tapaus että en liho
        syönpä mitä vaan, mutta mieliala ailahtelee jos syön liikaa hiilareita...etenki nopeita sellasia.

        monilla muillakin täällä kirjoittavilla.


      • Muikku
        Kiril kirjoitti:

        Kirjoitatte väärällä palstalla. Peruna on tärkkelystä ja sitäpaitsi se on tuontituote Suomeen. Ei ole kuulunut aiemmin suomalaiseen maaperään.

        Huvittuneena seuraan myös minä tätä perunavouhotusta.. Kiril-rakas, et voi sanoa, että "peruna on tärkkelystä", sillä perunassa on 76 % vettä, tärkkelystä ja muista hiilihydraatteja on VAIN n. 20 % (vaihtelee 12-21 prossan välillä), proteiineja n. 2 % ja vitamiineja ja kivennäisaineita n. 2 %.


      • Kiril
        Muikku kirjoitti:

        Huvittuneena seuraan myös minä tätä perunavouhotusta.. Kiril-rakas, et voi sanoa, että "peruna on tärkkelystä", sillä perunassa on 76 % vettä, tärkkelystä ja muista hiilihydraatteja on VAIN n. 20 % (vaihtelee 12-21 prossan välillä), proteiineja n. 2 % ja vitamiineja ja kivennäisaineita n. 2 %.

        pettää itseäsi haluamallasi tavalla. Syytön minä siihen olen.


      • tai sinulta
        Kiril kirjoitti:

        pettää itseäsi haluamallasi tavalla. Syytön minä siihen olen.

        neuvoja kysynyt? Sä vain tuot hupia, höpötyksiesi kanssa iltaan...luulet sä oikeesti, että joku ottaisi elämäntapasi ohjenuorakseen? Päinvastoin sinä luot vhh-ruokavaliolle paljon enemmän negatiivista kuvaa, kuin sen vastustajat.


      • Kiril on
        Muikku kirjoitti:

        Huvittuneena seuraan myös minä tätä perunavouhotusta.. Kiril-rakas, et voi sanoa, että "peruna on tärkkelystä", sillä perunassa on 76 % vettä, tärkkelystä ja muista hiilihydraatteja on VAIN n. 20 % (vaihtelee 12-21 prossan välillä), proteiineja n. 2 % ja vitamiineja ja kivennäisaineita n. 2 %.

        siinä oikeassa että: Perunan kaloreista tulee n.90% hiilihydraatista. (Olen muuten "hiilarihäirikkö" en vhh koulukuntaa...) Itse en syö perunaa kuin ehkä 1kg/VUOSI.


      • ja niin
        Muikku kirjoitti:

        Huvittuneena seuraan myös minä tätä perunavouhotusta.. Kiril-rakas, et voi sanoa, että "peruna on tärkkelystä", sillä perunassa on 76 % vettä, tärkkelystä ja muista hiilihydraatteja on VAIN n. 20 % (vaihtelee 12-21 prossan välillä), proteiineja n. 2 % ja vitamiineja ja kivennäisaineita n. 2 %.

        edelleen. Yleensä puhutaan 20% kaloreista. Meinaan kun otetaan vesi pois näyttää ihan muulta.


      • kohden
        ja niin kirjoitti:

        edelleen. Yleensä puhutaan 20% kaloreista. Meinaan kun otetaan vesi pois näyttää ihan muulta.

        100g keitettyä perunaa sis vettä n.83g(lajikkeesta riippuen)ja imeytyvää tärkkelystä n.12g. Rasvaa jokseenkin 0%. Kuka jaksaa perunaa syödä esim enemmän kuin 4kpl ateria=n.300g eli n.36g imeytyvää tärkkelystä. Kahdesta palasta ruisleipää(n.70g) ilman päällysteitä saa jo n.28g imeytyvää tärkkelystä. Perunaa voi aina syödä aterialla niin paljon kuin jaksaa ja siitä ei liho. Yleensäkin kannattaa syödä ruokaa joka sis. runsaasti vettä koska silloin siinä ei voi olla paljon kaloreita mutta se täyttää vatsan.Kuiva-aineesta laskettaen luvut voi näyttää suurilta, kannattaa laskea määrät todellisuutta vastaavasti eli tuorepainoa kohden.


      • Proteiinia
        kohden kirjoitti:

        100g keitettyä perunaa sis vettä n.83g(lajikkeesta riippuen)ja imeytyvää tärkkelystä n.12g. Rasvaa jokseenkin 0%. Kuka jaksaa perunaa syödä esim enemmän kuin 4kpl ateria=n.300g eli n.36g imeytyvää tärkkelystä. Kahdesta palasta ruisleipää(n.70g) ilman päällysteitä saa jo n.28g imeytyvää tärkkelystä. Perunaa voi aina syödä aterialla niin paljon kuin jaksaa ja siitä ei liho. Yleensäkin kannattaa syödä ruokaa joka sis. runsaasti vettä koska silloin siinä ei voi olla paljon kaloreita mutta se täyttää vatsan.Kuiva-aineesta laskettaen luvut voi näyttää suurilta, kannattaa laskea määrät todellisuutta vastaavasti eli tuorepainoa kohden.

        Edelleenkään en tajua miksi ihmiset syövät ruoka-aineita jotka sisältävät energiaa ilman ravinto- ja hivenaineita. Peruna lukeutuu myös näihin. Turha selitellä että perunassa on c- vitamiinia jne.. Kun keitätte perunanne kuorineen niin eipä siinä c- vitamiinit säily.

        Onhan peruna halpaa, mutta ravintona todellä köyhää ihmiselle.


      • kokonaisuutt
        Proteiinia kirjoitti:

        Edelleenkään en tajua miksi ihmiset syövät ruoka-aineita jotka sisältävät energiaa ilman ravinto- ja hivenaineita. Peruna lukeutuu myös näihin. Turha selitellä että perunassa on c- vitamiinia jne.. Kun keitätte perunanne kuorineen niin eipä siinä c- vitamiinit säily.

        Onhan peruna halpaa, mutta ravintona todellä köyhää ihmiselle.

        Ihminen tarvitsee köyhää ruokaa ettei liho. Esim ateria jossa on vähärasvaista uunipaistia (ei suurustettu), tätä niin että saat 100g lihaa ja 4 perunaa. Lisukkeena tomaatti ja kaalisalaattia tai kukka- tai parsakaalia. Todella monipuolinen ateria ja vähäkalorinen, täyttää vatsan eikä ole turhia kaloreita. Lihasta tulee proteiini ja B-vit. Kasviksista C ja A-vit esiaste.


      • Kiril
        kokonaisuutt kirjoitti:

        Ihminen tarvitsee köyhää ruokaa ettei liho. Esim ateria jossa on vähärasvaista uunipaistia (ei suurustettu), tätä niin että saat 100g lihaa ja 4 perunaa. Lisukkeena tomaatti ja kaalisalaattia tai kukka- tai parsakaalia. Todella monipuolinen ateria ja vähäkalorinen, täyttää vatsan eikä ole turhia kaloreita. Lihasta tulee proteiini ja B-vit. Kasviksista C ja A-vit esiaste.

        kuten kukka- tai parsakaali riitä uunipaistin kanssa ja ei se uunipaisti tarvitse olla mitään vähärasvaista. Miksi turhia perunoita pitää syödä? Nehän ovat tärkkelystä.


      • Kiril
        kokonaisuutt kirjoitti:

        Ihminen tarvitsee köyhää ruokaa ettei liho. Esim ateria jossa on vähärasvaista uunipaistia (ei suurustettu), tätä niin että saat 100g lihaa ja 4 perunaa. Lisukkeena tomaatti ja kaalisalaattia tai kukka- tai parsakaalia. Todella monipuolinen ateria ja vähäkalorinen, täyttää vatsan eikä ole turhia kaloreita. Lihasta tulee proteiini ja B-vit. Kasviksista C ja A-vit esiaste.

        kuten peruna, jauhot, makarooni, riisi. Valitettavasti ne on juuri niitä halvimpia mitä kaupoista löytyy.


      • kinkki
        Kiril kirjoitti:

        kuten peruna, jauhot, makarooni, riisi. Valitettavasti ne on juuri niitä halvimpia mitä kaupoista löytyy.

        kiinalaisethan syö riisiä koko elämänsä ajan, eikä ne niin lihavia ole. Televisioruutu varmaan laihduttaa niitä. Vai johtusko se kulutuksesta??


      • uunipaistia?
        Kiril kirjoitti:

        kuten kukka- tai parsakaali riitä uunipaistin kanssa ja ei se uunipaisti tarvitse olla mitään vähärasvaista. Miksi turhia perunoita pitää syödä? Nehän ovat tärkkelystä.

        Sehän on lihaa.


      • Kiril
        uunipaistia? kirjoitti:

        Sehän on lihaa.

        herkkua noihin perunoihin verrattuna.


      • Proteiinia
        kinkki kirjoitti:

        kiinalaisethan syö riisiä koko elämänsä ajan, eikä ne niin lihavia ole. Televisioruutu varmaan laihduttaa niitä. Vai johtusko se kulutuksesta??

        Mä syön 200gr rasvaa päivässä ja paino putoo, mites se on mahdollista, eikös sen rasvan pitäs lihottaa?!?!

        Kalorit sen aikas pitkälle ratkaisee. Hiilihydraattia syödessä nälkä on vaan ainainen kumppani, koska hiilihydraatit stimuloi insuliinin eritystä joka aiheuttaa näläntunnetta sen jälkeen kun se on työntänyt veressä olevan sokerin soluihin.
        Eli tapahtuu verensokerin heilahteluja. VHH:ssa ei tätä tapahdu.


      • ei ole ainainen kumppani,
        Proteiinia kirjoitti:

        Mä syön 200gr rasvaa päivässä ja paino putoo, mites se on mahdollista, eikös sen rasvan pitäs lihottaa?!?!

        Kalorit sen aikas pitkälle ratkaisee. Hiilihydraattia syödessä nälkä on vaan ainainen kumppani, koska hiilihydraatit stimuloi insuliinin eritystä joka aiheuttaa näläntunnetta sen jälkeen kun se on työntänyt veressä olevan sokerin soluihin.
        Eli tapahtuu verensokerin heilahteluja. VHH:ssa ei tätä tapahdu.

        pitää syödä vaan 8 kertaa päivässä, ettei kerkiä tulemaan nälkä.


      • vastaus!
        Asafoetida kirjoitti:

        toinen lusikallinen smetanaa. Kaikki runsaassa voissa. Ja sitten toinen pihvi jne jne kaikki uudelleen.

        Kerropas, Kiril, mikä on se ihme, jolla eläinrasvasta ja lihasta saadut ylimääräiset kalorit eivät lihota? (Kerro myös miten aineenvaihdunta, etenkin energian välitys lihaksiin, toimii ilman sokeria.)

        http://www.anttiheikkila.com/


      • sitä väittää
        Kiril kirjoitti:

        mitä tahansa. Eihän peruna yksistään ole lihottavaa ja eihän muutama ruokalusikallinen vehnäjauhoja kastikkeeseen tai suurukseen ole lihottavaa ja eihän yksi kahvipulla ole mitenkään lihottavaa eikä makaroonikaan yksittäisenä mitään lihota. Niin sitä vaan kertyy päivän mittaan riittävästi lihottavia hiilareita. Näin sitä ihmiset pettävät itseään, kun ajattelevat ettei tämä yksi ruoka-aine ole mitenkään lihottavaa

        http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000005&conference=4500000000000362&posting=22000000011775497


      • kelpaa oikeaksi

      • Proteiinia
        ei ole ainainen kumppani, kirjoitti:

        pitää syödä vaan 8 kertaa päivässä, ettei kerkiä tulemaan nälkä.

        Juu siitä sit vaan syömään se kahdeksan kertaa päivässä perunaa ja riisiä. Hyvä tulee.

        Mulle riittää 5-6 kertaa sillä saa pidettyä hyvin aineenvaihdunnan päällä koko hereilläoloajan ja samalla oma kulutuskin kasvaa.

        Aikamoista tuskailua tulee elämä olemaan jos jokapäivä sen kahdeksan kertaa syöt ettei vaan tule nälkä. Helpommalla ja terveellisemmällä pääsee jos vähän karsii sitä nälkähormoonia stimuloivaa hiilihydraatia. Maistuu se ruokakin paremmalta kun on rasvaa mukana :)


      • perunansyöjä
        skäribo kirjoitti:

        Pistäpä lista tähän, mitä kaikkea syöt. Katsotaan mitä kaikkea niistä on syöty Suomessa ennen 1600-lukua. Jos tuo tuontivuosisata on nyt tällä kertaa Perunan Syntisyyden Syy. Oletko muuten helluntailainen? ;)

        Hei saaristolainen! Näin paljon myöhemmin luin tän "hauskan" perunaväittelyn. Syön perunoita, laihdutan, ja olen helluntailainen. Mielestäni ihan järki-ihminen ;) Sen minkä ruokatiedoissa voitat, uskontotiedoissa häviät! Me ollaan ihan tavallisia pulliaisia, tultu vaan uskoon ja löydetty koti seurakunnasta jossa painotetaan joitakin Raamatussa mainittuja asioita enemmän kuin luterilaisuudessa.Tää nyt vaan sen vuoksi kun harmittaa että meillä huono maine joidenkin silmissä.Hyvät jatkot saaristoon!


    • eikä leipää

      minulla on perunan syönti vähentynyt, koska se on niin vaikea sulattaa ja minulla on aina nälkä noin tunnin perunan syönnin jälkeen. johtunee varmaan siitä että se on nopea hiilari... empä tiedä. mutta minulle se ainakaan toimi, enkä pidä sitä erityisen terveellisenäkään... ja lääkärini sanoi että jos haluaa tarkkailla painoaan, ei pitäisi syödä perunaa eikä leipää.

      • skäribo

        lääkäriä. Kukaan täysjärkinen lääkäri ei sano potilaalle, että täysjyväleipä on pahaksi. Sua on huijattu.


      • Kiril
        skäribo kirjoitti:

        lääkäriä. Kukaan täysjärkinen lääkäri ei sano potilaalle, että täysjyväleipä on pahaksi. Sua on huijattu.

        sisältää myös hiilihydraatteja ja on siksi vaarallinen. Pitää välttää niinkuin saaristolaisten perunasyöntiäkin.


      • hyvää.
        Kiril kirjoitti:

        sisältää myös hiilihydraatteja ja on siksi vaarallinen. Pitää välttää niinkuin saaristolaisten perunasyöntiäkin.

        Täysjyväleipä on hyvää eikä yhtään vaarallista. Sisältää runsaasti kuitua, proteiinia, hiilihydraattia, vitamiineja, hivenaineita, ja erilaisia sairauksia ehkäiseviä yhdisteitä, pitää nälän kauan poissa, on täyttävää. Lisäksi täysjyväviljalla on voimakas antioksidanttivaikutus, samaa luokkaa kuin vihanneksilla ja hedelmillä.

        Käypä lukemassa esim. PubMedistä tutkimuksia. Täysjyvävilja vähentää mm. useiden syöpien, 2 tyypin diabeteksen ja insuliiniresistenssin ja ylipainon (metabolisen oireyhtymän), sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.


      • skäribo
        Kiril kirjoitti:

        sisältää myös hiilihydraatteja ja on siksi vaarallinen. Pitää välttää niinkuin saaristolaisten perunasyöntiäkin.

        Minä teen leipäni vuosikymmeniä vanhasta juuresta. Siihen ei tule mitään ylimääräistä, toisin kuin niihin sinun brassidopinhärkiesi lihaan. Tule tänne saaristoon joskus katsomaan mikä elämässä on vaarallista ja mikä ei.


      • Terve syöjä
        Kiril kirjoitti:

        sisältää myös hiilihydraatteja ja on siksi vaarallinen. Pitää välttää niinkuin saaristolaisten perunasyöntiäkin.

        ...ja toisessa viestissä toista. Olet ollut täysjyväruisleivän kannalla ainakin kerran ja nyt toteat sen vaaralliseksi. Koeta löytää sentään joku linja, olematon uskottavuutesi kärsii ja pahasti.


      • herää jo unestas
        Kiril kirjoitti:

        sisältää myös hiilihydraatteja ja on siksi vaarallinen. Pitää välttää niinkuin saaristolaisten perunasyöntiäkin.

        oon lukenut tän ketjun viestis läpi ja ihmettelen suuresti kuinka ihminen voi ollakaan noin negatiivinen. Sä sanot joka asiaan vastaan, sanottiin sulle mitä tahansa. Sun kantas mukaan kaikki ruoka-aineet on vaarallisia. Sanoppas nyt jotain sellasta ruokaa, mikä ei sitten ole vaarallista tai epäterveellistä. Marjoissakin on tsernobiilin laskeumia:). Jos mä sanon sulle ettei kannata hypätä kaivoon, niin ootko siitäkin eri mieltä?????????

        Sulla on varmaan joku puutostila??


      • olen kuullut kaverilta
        Kiril kirjoitti:

        sisältää myös hiilihydraatteja ja on siksi vaarallinen. Pitää välttää niinkuin saaristolaisten perunasyöntiäkin.

        Vesikin on vaarallista. On ainakin teoriassa mahdollista juoda vettä niin paljon, että se enää ole terveellistä. Itse asiassa siihen voi jopa hukkua. Kyllä sä Kiril olet oikeasti vähän dorka, eihän väittämäsi asiat ole vaarallisia kuin liikaa syötynä.


    • sohvaperunasose

      Peruna on turha elintarvike. Lisäksi jopa hengenvaarallinen. Jääkaapissa säilytettynä tärkkelys alkaa muuttua sokeriksi, joka sitten keittäessä/paistaessa reagoi aminohappojen kanssa, jotka yhdessä muodostaa akryyliamidia, joka on syöpää aiheuttava hermomyrkky. Syökää vaan ahkerasti jääkaappiperunaa.

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1749
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1654
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      71
      1495
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      60
      1493
    5. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1414
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      57
      1382
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1349
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1192
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe