Kaupassa kuljeskellessa on tullut törmättyä hyllyllä nököttäviin tölkkipapuihin. Kiinnostus niitä kohtaan on herännyt. Kysymys kuuluukin, että mitä näistä pavuista sitten oikein voisi valmistaa? Mikäli jollain on jotain hyviä vinkkejä, niin voisi vähän jelpata.. (kysehän on siis näistä pavuista, joita britit ovat tavanneet syödä aamupalaksi pekonin, paistetun munan ja paahtoleipien seurana, siis käsittääkseni..)
Pavut
7
2284
Vastaukset
- zaatar
millaisia papuja tarkoitat, koska tuo brittituntemuskin on heikonlainen, mutta itselläni on tapana tyhjentää tölkki tavallisia vaaleita papuja (tomaattikastikkeessa) gulash-tyylisiin lihapatoihin. Kuivien papujen liottaminen ja keittäminen vie aikaa eikä tulos ole juuri parempi.
Jos tarkoitat vihreitä papuja, niitäkin voi lisätä tomaattikastikkeeseen pastan tai riisin lisukkeeksi. - kuivatuista pavuista
Palkokasvien käyttö:
Papuja ja muita myydään yleensä kuivattuna. Kuivatut pavut eivät kestä säilytystä kuinka kauan tahansa, ne on parasta käyttää vuoden sisään pakkauspäivästä. Useimmat legyymit pitää keittää ennen syömistä.
Pavuista saattaa myös löytyä roskia ja muuta, joten pavut pitää tarkistaa ja siivota ennen käyttöä. Ota pois silmin nähtävät roskat ja vioittuneet pavut, huuhtele sitten pavut hyvin ja anna niiden liota puhtaassa vedessä yön yli (tai 10-12 tuntia). Valuta pavut ennen käyttöä - liotusvesi ei sovi ruoanlaittoon.
Linssejä ja mungapapuja ei tarvitse liottaa, mutta ne kannattaa huuhdella lämpimällä vedellä.
Palkokasvit kannattaa "aktivoida" ennen käyttöä - anna niiden levätä avoimessa astiassa ilman vettä liotuksen jälkeen päivä tai pari. Aktivoituja palkokasveja tarvitsee keittää vähemmän aikaa. Pavut ovat valmiita kun ne voi muussata sormilla, mutta ovat edelleen kokonaisia. Hernekeitossa herneet keitetään rikki.
Keitinveteen voi laittaa vähän merilevää, se auttaa ruoansulatuksessa. Myös timjami, meirami, kumina ja fenkoli auttavat. Suolaa ei saa laittaa papujen liotusveteen eikä keitinveteen, vaan vasta valmis ruoka suolataan. Se kovettaa papujen kuoren ja hidastaa kypsymisaikaa.
Soijapapujen voi antaa jäähtyä keitinvedessä.
Voit käyttää melkein kaikkie palkokasvien keitinveden kasvisliemenä tai esimerkiksi leipä- tai lihapullataikinan nesteeksi. Palkokasveista irtoaa veteen makua ja kivennäis- ja hivenaineita. Älä käytä soijapapujen, kidneypapujen, keltaisten herneiden ja kik-herneiden keitinvettä tähän tarkoitukseen. Niissä on hiilihydraattia, jota ihmiselimistö ei pysty hajoittamaan, ja siitä voi saada vatsa- ja ilmavaivoja. Keitä nämä palkokasvit kahdessa vedessä: liotuksen jälkeen 10 minuuttia puhtaassa vedessä, kaada se vesi pois, ja keitä palkokasvit kypsiksi puhtaassa vedessä.
Papuja ja herneitä voi syödä tuoreenakin. Tuoreet palkokasvit ovat vähän erinäköisiä kuin kuivatut. Meillä tunnetuimpia ovat vihreät herneet, sokeriherneen palot ja vihreät leikkopavut.
----------------------
Lupiinin "herneitä" käytetään kuulemma Etelä-Euroopassa usein leipäjauhoissa parantamassa leivontaominaisuuksia ja ravintoarvoa.
NAPSATTU :
http://ketutar.vuodatus.net/blog/category/suolaista - ""&""
Kasviswokki (wokkiaineet voit valmistaa itse tuoreista kasveista tai sitten ottaa pakastealtaasta valmiin wokkisekoituksen) voisi olla maukasta papujen kanssa. Oletko kokeillut myös kidneypapuja, niitäkin saa purkissa valmiina ja ovat herkullisia?
http://www.martat.fi/neuvot_arkeen/ruoka/reseptit/?x46480=138
Mukavia kokkaushetkiä :):):) - salattihirmu
Tölkkipavut ovat valmista tavaraa kun huuhtelee sen liemen vaan pois. Menevät mm chili con carneen tai jauhelihakstikkeeseen pelkällä kuumennuksella.
Mutta-salaatissa myös maukkaita, varsinkin kidneypavut.
Valmiiseen salaattipohjaan huuhdeltua, lisäksi juustokuutioita, ananasta, avokadoa ja maissia.
Eikä ole tosiaan pahaa brittiaamiaisellakaan - noki panukahvi
Ameriikan malliin: Pekonia pannulle ja papupurki perään.
"Lehmipojat saivat ruokansa keittiövankkureista. Yleisin matka-ateria koostui leivästä, pavuista ja pekonista. Ruoat huuhdottiin alas erittäin vahvalla kahvilla, joka keitettiin leiritulella"- kaikki pavuista
On olemassa tölkkipapuja myös ilman tomaattikastketta.
Molemmat versiot kannattaa huuhdella, maustaa sitten oman maun mukaan.
http://kalorilaskuri.fi/ravintosisalto?filter=*Papuja
viherpapvut
http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kauden_kasvis/Tuoreet_pavut
Rahola/pavut
http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/p.html#papu
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/157383/Papujen keitto- ja liotusajat
http://keskustelu.suomi24.fi/node/5467410
Painekattila
http://vinegartea.livejournal.com/17521.html
vinkki:
http://www.ess.fi/?article=228077
- Anonyymi00007UUSI
Varoitus pavut sivut
Ilmari Salmonella Kuonalatie Haapajärvi netti Toimi normaalisti, varastettu eteisen matto sine. Idut varoitus toimi, reitit varastetaan kyseinen osoite kautta
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin
Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http2494514Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi
se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?1232949Miten löydän sinut
Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit412712Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla
Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?741700Vaikea tilanne
Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te1051543Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?
Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn161431- 511271
- 921206
Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!
Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En2011065- 471045