Auttakoon nyt ken osaa ja taitaa.
Mummini tapasi tehdä Ropsua, eräänlaista pannukakkua. Muistikuvani mukaan tehtiin ohrajauhoista ja että ko. herkku oli koostumukseltaan kiinteämpää kuin pannari. Osaisiko joku kenties kertoa kuinka tätä lapsuudenaikaista herkkua valmistetaan?
E-Pohjalainen Ropsu
31
33863
Vastaukset
- kropsu
No vaikka en Pohjanmaalta ole, niin eikös sen pannukakun nimi ole kropsu? Tämä ohje oli Finfoodin sivuilla. Ei kai se kropsu ole tavallista pannukakkua kummempaa, vai mitä sanoo asiasta oikein tietävät.
Kropsu
Perustaikina
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
6 dl maitoa
3 munaa
50g voita
Sekoita jauhot ja suola. Lisää maito, kananmunat ja voisula. Lisää
taikinaan esimerkiksi
* 2 dl juustoraastetta ja porkkanaraastetta
* n.200g sulatettua pakastepinaatti tai ryöpättyjä nokkosenlehtiä
* tai taikinan päälle 3 kuorittua omenaa viipaloituna sekä fariinisokeria ja
kanelia kropsun päälle ennen kypsentämistä.
Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 175 asteessa
noin 30 minuuttia, kunnes kropsu on kauniin ruskea.- Sintukka
Kiitos vain ohjeesta. Ihan hyvä pannukakun ohje. Mutta ei todellakaan vastaa sitä mitä etsiskelen.
- ,,,,
perinneruokaohjeet on vähän hankalia löytää,kun samalla sapuskalla on eri nimiä eri puolilla maata ja jopa eripuolilla maakuntaa.. Olen ihan varma,ettei pohjanmaalla ole koskaan syöty hämmästyshuttua,mutta puolukka-talkkunapuuroa kylläkin..
Valitettavasti en osaa ropsuasiassa auttaa.Kysäise paikallisilta martoilta?Hehän vaalivat ja säilyttävät perinneruokakulttuuria. - ...
Löysin tämmösen ohjeen kirjasta Perinnemakuja Maakunnista Pohjanmaan kohdalta:
Perunakropsu
(3-4 pellillistä)
2 kg jauhoisia perunoita
2dl ohrajauhoja
3dl vehnäjauhoja
1dl voisulaa
2dl siirappia
1 1/2tl suolaa
1tl kanelia
(2-3dl maitoa tai keitinlientä)
Keitä hyvin pestyt perunat kypsiksi, kuori ja survo. Lisää ohrajauhot ja anna seoksen imeltyä pari tuntia liinalla peitettynä.
Lisää vehnäjauhot ja anna edelleen imeltyä. Lisää voisula, siirappi, suola ja kaneli ja sekoita tasaiseksi. Jos seos imeltyy hyvin , se myös löystyy, eikä nestettä tarvita, mutta jos se on liian "tykkyä" lisää maitoa tai keitinlientä. Taikinan tulisi olla löysää puuroa.
Voitele uunipellillä oleva leivinpaperi voisulalla ja sirota pinnalle hiukan sokeria. Levitä päälle kropsutaikina n.1cm:n paksuiseksi kerrokseksi. Paista uunissa 250 asteessa n.20min.
Tarjoa kahvileipänä tai välipalaksi puolukkahillon kera.
Toivottavasti tästä oli jotain apua :)- Sintukka
Sitä "oikeaa" ohjetta vain ei tunnu löytyvän. Tämäkään ei ollut etsimäni.
- pohojalaanen
Meirän äitin kropsu on muuten ihan pannarin ohoje, mutta se laittaa lisäksi ruualta jäänehet perunamuusit (noin resi tai kaks) sekaan.
- annie
mieheni kotona aikoinaan tehtiin ropsua,mut mun mielestä se on ennemminkin piirakka kuin pannari! Jos susta tuntuu et se sun kaipaamasi ropsu vois olla tuo,ni voin pyytää anopiltani ohjeen.
- Sintukka
annie kirjoitti:
mieheni kotona aikoinaan tehtiin ropsua,mut mun mielestä se on ennemminkin piirakka kuin pannari! Jos susta tuntuu et se sun kaipaamasi ropsu vois olla tuo,ni voin pyytää anopiltani ohjeen.
Voi tokkiisa, pyydäpäs...jos vaikka olisikin se mitä etsin, sillä yksikään tähän astisista ei ole ollut hakemani. Tämä hakemani Kropsu on lähinnä pannarin ja piirakan jonkinmoinen välimuoto (eli siis koostumukseltaan kiinteämpi kuin pannari), jos niin voi sanoa. Ei ollut mikään makea piirakka, vaan kropsuun antoi hiukan makeutta päälle ripoteltava sokeri.
- On erilaista kuin
Sintukka kirjoitti:
Voi tokkiisa, pyydäpäs...jos vaikka olisikin se mitä etsin, sillä yksikään tähän astisista ei ole ollut hakemani. Tämä hakemani Kropsu on lähinnä pannarin ja piirakan jonkinmoinen välimuoto (eli siis koostumukseltaan kiinteämpi kuin pannari), jos niin voi sanoa. Ei ollut mikään makea piirakka, vaan kropsuun antoi hiukan makeutta päälle ripoteltava sokeri.
tavallinen pannari ja sitä voita siveltiin leivinpaperille ennen taikinan lisäystä.
- Maiplis
Sintukka kirjoitti:
Voi tokkiisa, pyydäpäs...jos vaikka olisikin se mitä etsin, sillä yksikään tähän astisista ei ole ollut hakemani. Tämä hakemani Kropsu on lähinnä pannarin ja piirakan jonkinmoinen välimuoto (eli siis koostumukseltaan kiinteämpi kuin pannari), jos niin voi sanoa. Ei ollut mikään makea piirakka, vaan kropsuun antoi hiukan makeutta päälle ripoteltava sokeri.
Muistan lapsuudesta,, kun Äitini teki Ropsua siihen laitettiin maitoa, suolaa vähän, sulatettua voita ja jauhot oli ohrajauhoja.Kun syötiin vähän voita päälle ja hiukan hienoa sokeria.Oli kyllä hyvää.
- AriK
Äiti teki tätä Oulaisissa Pohjois-Pohjanmaalla.
Ropsu:
3 lasia piimää, 3 lasia sokeria, 5 lasia vehnäjauhoja, 2 tl soodaa, 200 g sulatettua voita.
ps. tietty sokeria vois laittaa vähä vähemmän...
- Bate
Laskiaisropsu Hernerokka
Pari litraa maitoa, ohranjauhoja niin paljon että saadaan vetelähkö vellimäinen taikina, suolaa, voita tai sianliharasvaa paistamiseen.
- Maidosta ja jauhoista tehdään löysä taikina, joka maustetaan suolalla. Paistinloola voidellaan voilla, tai jos paistamiseen käytetään sianlihaa, niin silavapalat annetaan paistua ensin loolan pohjalla niin, että niistä lähtee rasva. Sitten taikina kaadetaan pannunpohjalle ohueksi kerrokseksi ja ropsu paistetaan kauniin ruskehtavaksi. Silava tai sianlihapalat jätettiin ropsupannun pohjalle, ja vanhat emännät laittoivat vielä taikinan päällekin pieniä silavapaloja tai höystöpaloja, kun laittoivat ropsun paistumaan. Näin tehtiin varsinkin silloin, kun ropsu oli tehty joko kokonaan tai osittain kuorittuun maitoon. Paistaminen antoi myöskin ropsulle eri makuvivahteita. Uunin ensilämmössä, jolloin uuni oli hyvin kuuma, ropsusta tuli pehmeää ja ohutkuorista ja siinä oli hyvin voimakas ohran maku. Uunin jälkilämmössä ropsusta tuli ns. jälkiuuniropsua. Se oli kovempaa ja hiukan imelää. Ropsua syötiin voin kera voileivän tavalla ja maidon tai kahvin kanssa. - E-Pohjalaanen
KROPSU
1 litra punaista maitoa
3-4 munaa
3-4 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/2 litraa vehnäjauhoja
100 g sulatettua voita
Kaikki aineet vispataan maitoon, voi sulatettuna. Voidaan antaa "turvota" tunnin verran ennen paistamista. Uunipellille (tuosta tulee 2) ja paistetaan 250 asteessa. Muuten pelli tulee voidella hyvin tai sitten voi laittaa leivinpaperin myös pellille.- Nimetön
2 Viiliä
2tl soodaa
2tl sokeria
1tl suolaa
2 kananmunaa
1dl ruisjauhoja
2dl vehnäjauhoja
paistamiseen voita ja miedolla lämmöllä panulla
- R0psuttelija :D
Ropsua ainakin itse olen tehnyt tälläisestä reseptistä itse ihmettelen miksei siihen löydy netistä reseptiä.
8dl vehnäjauhoja
1l maitoa
1kpl munia
1tl suolaa
2rkl sokeria.
Ei oo järjestykses .. :> vaikea muistaa edes menikö oikein.
Sekoita ainekset keskenään järjestyksellä ei ole väliä, kaada taikina pellille ja laita pelli uuniin 250 asteeseen (En ole varma tuosta lämpöasteesta :S) ja anna sen paistua siellä n.30min ota uunista ja nauti!.- R0psuttelija :D
meni väärin se olikin
8dljauhoja
1tlsuolaa
2DL sokeria
1kpl munia
1lmaitoa
- R0psuttelija :D
Jotenkin noin..
- E-Pohjanmaalta
Siihen tulee enemmän kananmunia että kupruilee paistuessaan😊
- Ropsu
Meillä isä on ruukannut laittaa ropsutaikinan joukkoon paistettua pekonia ja muistaakseni vielä juustoraastetta. Voi että se oli hyvää, sitä vaan ei ole saanut enää vuosiin.
Mielenkiinnolla olen seuraillut tätä "oikean kropsun" etsintää. Muistelisin Jaakko Kolmosen jossain ohjelmassaan esitelleen kropsun, joka oli paistettu ison mustaviinimarjanlehden päällä - vai raparperin? Lienenkö nähnyt unta?
Tuo isäsi ohje muistuttaa vähän ruotsalaista perinneherkkua - fläskpankakaa, läskipannaria. Tässäkin voi tuon läskin korvata vaikka pekonilla, tosin maku ei enää ole sama.
4 dl vehnäjauhoja
3 munaa
1 ltrl maitoa tai kermaa ja maitoa puoliksi
1/2 tl suolattua läskiä tai rasvaista palvikinkkua - sianpotkaa - pieninä kuutioina. Mikään kaupan keittokinkku ei käy. Pekoni - paketin verran - saattaisi olla toinen vaihtoehto
pieneksi hakattua sipulia
suola, valkopippuri
Jotkut käyttävät taikinaan myös raastittua raakaa perunaa tai vanhat perunamuussin jämät.
Läski/kinkku/pekonikuutioita käristetään ensin uunipannussa uunissa, jotta niistä irtoaa rasvaa. Muista aineksista sekoitetaan pannukakkutaikina. Taikina kaadetaan kinkun päälle ja kypsennetään 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia.
Ruotsalaiset syövät tämän kanssa puolukkahilloa, kaalisalaattia - sirottelevat sokeria päälle suolan sijasta ja kaatavat reunaan mansikkahilloa.
Kuten ohjeesta näkyy eivät kropsut ole pelkästään Pohjanmaan perinneruoka vaan osa yhteistä skandinaavista ruokaperinnettä. Hienoa on, että se on säilynyt Pohjanmaalla ja keskustelusta päätellen voi vieläpä hyvin, vai?
- e- pohjanamaa
ite laitan ropsuun 6-8 kananmunaa litran maitoa 1 tl suolaa 1 d sokeria 3-4 d jauhoja 150 g voita siinä sulle oikea ropsu ohje paista uunissa 250c taikinasta tulee 2 pellislistä
- Ropsuttelija vm47
Kropsua ja ropsua näyttää olevan vaikka kuinka monta sorttia. Näinhän se menee näiden perinneruokien kohdalla. Ainoa, mitä ihmettelen on reseptien kääntyminen "pannukakkupuolelle", siinä on ehkä nimi tehnyt tepposen. Oma muistikuvani Virroilta oli leivin uunin jälikilämmössä tehty "ropsu", joka oli suolainen litteä "pannukannu", mutta siihen yhteydet pannukakkuun sitten loppuivatkin. Ainekset muodostuivat perunasta, ohrajauhosta, ja vehnäjauhosta, ja lopputulos oli suolainen, ei makea. Ettei olisi ollut talkkunajauhoakin mukana??? Aion kokeilla, nimittäin ei se lopputulos nyt kovin pilalle voi mennä! On vain niin turkasen maukas muistikuva pääkkösessäni, kun sain suoraan uunista "ropsu lättysen" ja silpaisin siihen kuumana voita päälle! :):):)
- äiti leipoo
Äitini, joka on jo iäkäs ja kotoisin pohjanmaalta teki usien krosua:
Keitti perunat kuorineen ja kuori ne kuumana, survoi ja imellytti yön yli.
Sitten vähän täysmaitoa, ripaus kanelia ja suolaa, vehnäjauhoja ja makeudeksi
vielä vähän siirappia.
Uunipannu voideltiin voilla ja paistettiin hitaasti. Tämä siis muistuttaa
hieman perunalaatikon tekoa, mutta kropsu on rapsakka ja sitä voi syödä
kädestä. Meillä suurta herkkua, jota vain tulee tehtyä tosi harvoin. - Hoitsu-11
Kauhavalla ainakin tätä sanottiin ihan vaan ropsuksi ilman sitä K:ta :)
- Ropsua
Kyllä se on Ropsu eikä Kropsu :) Ropsusta on olemassa sata erilaista versiota: mummuni teki eri tavalla kuin tuhvani, äiree tekee eri tavalla. Perunaropsut ja muut unohtamalla tavallinen Ropsu on kyllä yhtä kuin pannukakku pellillä - punasella maidolla ja voilla tehdään maku :)
- Kropsu1
Moon itte laittanu Kropsuhu mannaryyniä
- Mona-Miriaana
Haloo.
ropsua, tehtiin täällä pohjanmaalla näin.
Maitoan.6 dl,1 tl suolaa, 1-2 kanamuna, vehnäjauhoja, sekä edellisen päivän perunamuusian.(jos EI ole ternimaitoa käyttää)
Perunamuusi sekoitetaan ekana maitoon, sitten muut ainekset, jauhoja vain niin paljon että seos on sopivan paksuista.
Aineksien määrä riippuu siitä kuinka ison taikinan haluut tehdä. - Etäpohjalainen
Yhteenvetoa: Ropsu on vähä niinku pohjalainen pitsa, johon on käytetty eri ruokien jäämiä, tai sitä mitä sattuu löytymään. Itte tein just ropsun, johon käytin maidon sijasta ylipäiväisen turkkilaisen jugurtin ja kermaviilin. :)
- M-erkki
Ropsu on Ropsu ja sillä siisti
- Könnäri
M-erkki kirjoitti:
Ropsu on Ropsu ja sillä siisti
Täälä Ilmajoella on aina puhuttu kropsusta kakarasta asti. Äitee teki sitä uunihin useen. Itte en juuri piitannut. Jotkut teköö tosi tympiää ja tiivistä kropsua, pitää olla sellaasta pehemoosta.
- llllllllllllllllllll
Olen hukannut oman ohjeeni. Siinä käytettiin nesteenä kirnupiimää, mutta en muista tuliko munia ja kuinka monta. täytyy kokeilla.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1122917Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222354Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081996- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198- 801044
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2501040- 711034