Miten tehdään itse hapanimeläkastike? En haluaisi turvautua enää Uncle Benin tekemään. Onko reseptiä kenelläkään! Kiitokset jo etukäteen!
Hapanimeläkastike?
20
49503
Vastaukset
- yksi hyvä
HAPANIMELÄKASTIKE
4 annosta
3 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl tomaattipyreetä
4 rkl sokeria
2 rkl soijaa
2 rkl appelsiinimehua
kuivattua chiliä hienonnettuna
2 tl maissijauhoa
Kiehauta aineet pikaisesti, lisää joukkoon maissijauho joka on sekoitettu 1 rkl kylmää vettä. Sekoita ja jäähdytä.- tinnun
4 annosta
1 dl ananasmehua
2 rkl soijaa
3 rkl sokeria
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl tomaattisosetta
1 rkl maissijauhoa
400 g porsaansuikaleita
sipulia, valkosipulia,raastettua, inkivääriä 1rkl
2 porkkanaa, paprika, kiinank.
lihat paistetaan, mausteet vihannekset
kpsyy 5-10min.
kastike aineet sekoitetaan
lisätään possujen joukkoon, hyvin sekoittaen
kiehauta ja sekoita pannu kuumaksi
lisukkeena riisi tai nuudeli - kokeiltu on.
saattoi kylläkin johtua osaksi siitä, että korvasin valkoviinietikan laimennetulla väkiviinaetikalla :D
- streptokokki1
kokeiltu on. kirjoitti:
saattoi kylläkin johtua osaksi siitä, että korvasin valkoviinietikan laimennetulla väkiviinaetikalla :D
Pölö.vanha muusikko sanoi joskus että rytmi pitää osata ennenkuin sen voi särkeä. Korvata ja soveltaa voi kyllä, mutta jyvällä pitää olla ensin. Kokkaile perusjuttuja reseptien mukaan ja sitten vasta ala luovaksi...
- Asafoetida
'Hapanimeläksi' luokiteltavia kastikkeita on vaikka minkälaisia. Minkä maan keittiöstä on kyse?
- japanilainen ja vietnamilainen
Haluaisin hapanimeliä kastikkeita kalalle ja kasviksille, ei aina possulle.
- Asafoetida
japanilainen ja vietnamilainen kirjoitti:
Haluaisin hapanimeliä kastikkeita kalalle ja kasviksille, ei aina possulle.
Palmusokerin puuttuessa, ruskeaa sokeria (ei kuitenkaan fariinisokeria). Happamena ainesosana voi sitten olla sitruunaa, limettiä, tamarindia, sitruunaruohoa, kokamia tms. Muina maun lisäkkeinä voi olla chiliä, inkivääriä ja soijakastiketta sekä paikallisia erityisjuttuja, etenkin yrttejä. Kalakastiketta tietysti unohtamatta!
Se 'kastike' on lähinnä ruoka itsessään, eli valmistettaessa (yleensä wokissa) lisätään makea ja hapan ainesosa ja haluttaessa hiukan riisi- tai maissitärkkelystä (veteen ensin sekoitettuna).
Tämä siis pätee varsin laajalti kaakkois-aasialaiseen ruokaan, Vietnamista Indonesiaan. Japanilaisen suhteen en ole ollenkaan asiantuntija, mutta siellä traditio on aikalailla toinen (eli pelataan lähinnä raaka-aineilla, ei maustamisella) ja hapanimelät ruoat ovat enimmäkseen kiinalaista ja korealaista - sushiriisiä, jossa on sokeria tai miriniä (eli riisiviiniä) ja riisiviinietikkaa, lukuunottamatta.
Etikkaa ei tietääkseni käytetä Aasiassa paljoakaan, paitsi Japanissa, Goassa (Intian rannikolla, entinen Portugalin siirtomaa) ja Kiinan pohjoisosissa.
Yritän löytää aikaa kääntää/sovittaa pari reseptiä! Juttu on kyllä paljon helpompi kuin sitä luulisikaan: sokeri lisätään alkupuolella, hapan aines loppupuolella (paitsi tamarindi, joka vaatii kohtuullisesti kiehumisaikaa eli sopii lähinnä 'curryihin'). Sitruunamehu on helpointa. - paljon
Asafoetida kirjoitti:
Palmusokerin puuttuessa, ruskeaa sokeria (ei kuitenkaan fariinisokeria). Happamena ainesosana voi sitten olla sitruunaa, limettiä, tamarindia, sitruunaruohoa, kokamia tms. Muina maun lisäkkeinä voi olla chiliä, inkivääriä ja soijakastiketta sekä paikallisia erityisjuttuja, etenkin yrttejä. Kalakastiketta tietysti unohtamatta!
Se 'kastike' on lähinnä ruoka itsessään, eli valmistettaessa (yleensä wokissa) lisätään makea ja hapan ainesosa ja haluttaessa hiukan riisi- tai maissitärkkelystä (veteen ensin sekoitettuna).
Tämä siis pätee varsin laajalti kaakkois-aasialaiseen ruokaan, Vietnamista Indonesiaan. Japanilaisen suhteen en ole ollenkaan asiantuntija, mutta siellä traditio on aikalailla toinen (eli pelataan lähinnä raaka-aineilla, ei maustamisella) ja hapanimelät ruoat ovat enimmäkseen kiinalaista ja korealaista - sushiriisiä, jossa on sokeria tai miriniä (eli riisiviiniä) ja riisiviinietikkaa, lukuunottamatta.
Etikkaa ei tietääkseni käytetä Aasiassa paljoakaan, paitsi Japanissa, Goassa (Intian rannikolla, entinen Portugalin siirtomaa) ja Kiinan pohjoisosissa.
Yritän löytää aikaa kääntää/sovittaa pari reseptiä! Juttu on kyllä paljon helpompi kuin sitä luulisikaan: sokeri lisätään alkupuolella, hapan aines loppupuolella (paitsi tamarindi, joka vaatii kohtuullisesti kiehumisaikaa eli sopii lähinnä 'curryihin'). Sitruunamehu on helpointa.Tämäkin selventää jo paljon. Jos vielä viitsisit niitä suoranaisia ohjeita, jossain vaiheessa. Kiitos nopeasta vastauksesta.
- teriyaki
japanilainen ja vietnamilainen kirjoitti:
Haluaisin hapanimeliä kastikkeita kalalle ja kasviksille, ei aina possulle.
Teriyaki-kastike on japanilainen vastine hapanimelälle kastikkeelle.
1 dl soijakastiketta
1 dl sakea
½ dl miriniä (makeaa ruoanlaitto-sakea)
2 rkl (ruskeaa) sokeria
1 rkl raastettua inkivääriä
1 murskattu valkosipulin kynsi
hyppysellinen valkopippuria
Miriniä saa ainakin Stockalta ja aasialaisista kaupoista. Jos sitä ei ole, korvaa se sakella ja yhdellä ylimääräisellä ruokalusikallisella sokeria.
Ainekset yhdistetään ja keitellään hiljalleen pannulla kunnes kaikki sokeri on sulanut.
esim. TERIYAKI-KANA
2 kananrintaa leikattuna suikaleiksi
½ dl teriyaki-kastiketta
Marinoi kanaa teriyaki-kastikkeessa tunnin verran. Kuumenna pannu keskilämmölle ja paista kananpaloja kunnes ne ovat kypsiä. Lisää loput marinointikasteikkeesta ja keitä kokoon. Tarjoa riisin ja raikkaan salaatin kera. - Tätä pitää tehdä heti huomenna
teriyaki kirjoitti:
Teriyaki-kastike on japanilainen vastine hapanimelälle kastikkeelle.
1 dl soijakastiketta
1 dl sakea
½ dl miriniä (makeaa ruoanlaitto-sakea)
2 rkl (ruskeaa) sokeria
1 rkl raastettua inkivääriä
1 murskattu valkosipulin kynsi
hyppysellinen valkopippuria
Miriniä saa ainakin Stockalta ja aasialaisista kaupoista. Jos sitä ei ole, korvaa se sakella ja yhdellä ylimääräisellä ruokalusikallisella sokeria.
Ainekset yhdistetään ja keitellään hiljalleen pannulla kunnes kaikki sokeri on sulanut.
esim. TERIYAKI-KANA
2 kananrintaa leikattuna suikaleiksi
½ dl teriyaki-kastiketta
Marinoi kanaa teriyaki-kastikkeessa tunnin verran. Kuumenna pannu keskilämmölle ja paista kananpaloja kunnes ne ovat kypsiä. Lisää loput marinointikasteikkeesta ja keitä kokoon. Tarjoa riisin ja raikkaan salaatin kera.Kiitos, vaikuttaa todella herkulliselta.
- Asafoetida
teriyaki kirjoitti:
Teriyaki-kastike on japanilainen vastine hapanimelälle kastikkeelle.
1 dl soijakastiketta
1 dl sakea
½ dl miriniä (makeaa ruoanlaitto-sakea)
2 rkl (ruskeaa) sokeria
1 rkl raastettua inkivääriä
1 murskattu valkosipulin kynsi
hyppysellinen valkopippuria
Miriniä saa ainakin Stockalta ja aasialaisista kaupoista. Jos sitä ei ole, korvaa se sakella ja yhdellä ylimääräisellä ruokalusikallisella sokeria.
Ainekset yhdistetään ja keitellään hiljalleen pannulla kunnes kaikki sokeri on sulanut.
esim. TERIYAKI-KANA
2 kananrintaa leikattuna suikaleiksi
½ dl teriyaki-kastiketta
Marinoi kanaa teriyaki-kastikkeessa tunnin verran. Kuumenna pannu keskilämmölle ja paista kananpaloja kunnes ne ovat kypsiä. Lisää loput marinointikasteikkeesta ja keitä kokoon. Tarjoa riisin ja raikkaan salaatin kera.En lainkaan väheksy teriyakia, mutta siinä ei ole sitä hapanta komponenttia.
- Mangamöngertäjä
Asafoetida kirjoitti:
En lainkaan väheksy teriyakia, mutta siinä ei ole sitä hapanta komponenttia.
Olisikohan se sake sen happamuuden tekijä? :o
Mangamöngertäjä kirjoitti:
Olisikohan se sake sen happamuuden tekijä? :o
Sake ei ole hapanta eikä tuo japanilainen vastaa kiinalaista etikka-sokeri-kastiketta vaan on aivan eri asia.
Hyvä sinänsä omaan tarkoitukseensa kuten glaseeraukseen, mutta aivan oma asiansa. Kiinalainen hapanimeläkastike on tietyn Kiinan kulinaarisen alueen ruoanlaiton perusta - ja näitä kulinaarisia alueita on muuten sitten leegio. Kiinalainen ruoka tehdään sitäpaitsi yleensä wokissa jota vastoin japanilainen vähän harvemmin. Tämä kastike valmistuu wokissa hetkessä ja on sille aivan omiaan.
Peruskastikkeessa tulee olla jokin hapan - etikka - elementti ja jokin makea - sokeri - elemetti. Yksinkertaisemmillaan kastikkeen saa siis aikaan vaikkapa lisäämällä etikkaan sokeria. Ihan näin yksinkertaista se ei toki ole, jotta lopputulos olisi maistuva, mutta teoriassa kyllä.- sadsadadsad
Asafoetida kirjoitti:
En lainkaan väheksy teriyakia, mutta siinä ei ole sitä hapanta komponenttia.
Riisiviinietikka eli mirin on se hapan komponentti.
- Poro Tallinnasta
Tällainen respti löytyi teoksesta "Quick and Easy Chinese":
Hapanimelä porsas
4 annosta
Ainekset:
450 g porsaanfilettä
2 rkl jauhoja
3 rkl öljyä
1 sipuli silputtuna
1 valkosipulin kynsi murskattuna
1 vihreä paprika suikaloituna
350 g porkkanaa ohuina suikaleina
225 g purkki bambusuikaleita
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl pehmeää ruskeaa sokeria
2 tl tomaattipyrettä
2 rkl soijakastiketta
120 ml vettä
suolaa ja mustapippuria
1.Suikaloi possu. Mausta jauhot suolalla ja pippurilla ja pyörittele possusuikaleet jauhoissa.
2.Kuumenna öljy wokissa tai paistinpannussa ja paista possusuikaleita keskilämmöllä n. 5 minuuttia. Nosta suikaleet talouspaperin päälle valumaan.
3.Lisää wokiin tai paistinpannuun sipuli ja valkosipuli ja paista 3 minuuttia. Lisää paprika ja porkkana ja paista kovalla lämmöllä 6-8 minuuttia, tai kunnes vihannekset alkavat pehmetä.
Pane liha takaisin wokiin tai pannuun yhdessä bambusuikaleiden kanssa. Lisää valkoviinietikka, sokeri, pyree, soijakastike ja vesi ja anna kiehahtaa.. Anna ainesten hautua miedolla lämmöllä 2-3 minuuttia. Tarkista mausteet ja tarjoa välittömästi. - Hapannaama
Pitääpäs kokeilla munkin jotain näistä resepteistä!
Toi Uncle Benin hapanimeläkastike ei kyllä ole mistään kotoisin. Imelä on tehty etikalla ja se maistuu tosi törkeesti "läpi". - Sweet & Sour
www.reseptitaivas.com
/Kiinalaista
/Hapan-imelät vihannekset
Ei tarvii ton enempää kikkailua. Aineksien määrät vaihtelee hieman laadun mukaan, maista ennenkuin paistat. Suurusta maizenalla jos haluat paksumpaa. - Er91289
Käytetään mm. kevätkääryleiden kanssa:
http://www.ruokasafari.com/reseptit/hapanimelakastike/ - Inspectori
Nämä ovat ihan surkeitä reseptejä. Kaikkea olen kokeillut, mutta millään reseptillä ei saa ruokaan lähellekään kiinalaista makua.Sitruunaa en tosin ole kokeillut. Etsinnät jatkuu. Mikä lie se salainen mauste niillä ravintoloissa. Omenaviinietikka muuten pilaa kastikkeen. Riisiviinietikka on parempi.
- HeppuHeippa
Salainen mauste on MSG! Sitä vaan tarpeeksi niin mikä tahansa maistuu mahtavalta!
http://fi.wikipedia.org/wiki/Natriumglutamaatti
P.S. Uusi perusmaku (Version1908;-):
http://fi.wikipedia.org/wiki/Umami
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan aussikulta, missä?
Mihin katosi Martina Aitolehden aussikulta kyselee Seiska!4613059Helena Koivu menettänyt lapsensa. Onko Mikko Koivulla oma laki?
Voiko olla totta että äidiltä viedään lapset ja ei mitään syytä ole edes kerrottu äidille itselleen.?3093046- 702098
Pikkunaiselle terkkuja
Olet parasta koko maailmassa! Kaikkein ihmeellisin. Olisitpa täällä. 🧡 harmaasusi3401588Arto Satonen ja kokoomus 2020: Poliittiset virkanimitykset ovat koruptiota
2025: Kokoomus on junttaamassa Arto Satosta Kelan johtoon ohi pätevämpien hakijoiden. https://www.hs.fi/politiikka/art-1911464- 1051223
Voisiko olla jopa niin
Että kumpikin vähän pelkää totaalista heittäytymistä, koska tiedetään että se olisi menoa sen jälkeen. Samaan aikaan hal751202Saara Aalto ja Teemu Roivainen paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaus kietoi meidän kohtalomme..."
Oho! Ex-pari on palannut yhteen musiikin merkeissä. He tekevät Rakkaustarina-nimeä kantavan 20-vuotisjuhlakiertueen syks121107K&T: Harvinainen haastattelu: Susanna Laine avaa suhdetta Petri Nygårdiin: "Olin sinkku vuosia..."
Susanna Laine ei ole kertonut suhteestaan Petri Nygårdiin (Petri Laurila) julkisuudessa juurikaan. Aktiivisesti sosiaali81065Hannu Pikkarainen ehdottomaan vankeuteen
KKO tuomitsi 1 v 9 kk. Tämä ei ole Hannulle ilon päivä.162993