Hapanimeläkastike?

Pyhä Sylvi

Miten tehdään itse hapanimeläkastike? En haluaisi turvautua enää Uncle Benin tekemään. Onko reseptiä kenelläkään! Kiitokset jo etukäteen!

20

49705

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yksi hyvä

      HAPANIMELÄKASTIKE
      4 annosta

      3 rkl   valkoviinietikkaa
      2 rkl   tomaattipyreetä
      4 rkl   sokeria
      2 rkl   soijaa
      2 rkl   appelsiinimehua
      kuivattua chiliä hienonnettuna
      2 tl   maissijauhoa

      Kiehauta aineet pikaisesti, lisää joukkoon maissijauho joka on sekoitettu 1 rkl kylmää vettä. Sekoita ja jäähdytä.

      • tinnun

        4 annosta
        1 dl ananasmehua
        2 rkl soijaa
        3 rkl sokeria
        2 rkl omenaviinietikkaa
        2 rkl tomaattisosetta
        1 rkl maissijauhoa

        400 g porsaansuikaleita
        sipulia, valkosipulia,raastettua, inkivääriä 1rkl
        2 porkkanaa, paprika, kiinank.

        lihat paistetaan, mausteet vihannekset
        kpsyy 5-10min.
        kastike aineet sekoitetaan
        lisätään possujen joukkoon, hyvin sekoittaen
        kiehauta ja sekoita pannu kuumaksi
        lisukkeena riisi tai nuudeli


      • kokeiltu on.

        saattoi kylläkin johtua osaksi siitä, että korvasin valkoviinietikan laimennetulla väkiviinaetikalla :D


      • streptokokki1
        kokeiltu on. kirjoitti:

        saattoi kylläkin johtua osaksi siitä, että korvasin valkoviinietikan laimennetulla väkiviinaetikalla :D

        Pölö.vanha muusikko sanoi joskus että rytmi pitää osata ennenkuin sen voi särkeä. Korvata ja soveltaa voi kyllä, mutta jyvällä pitää olla ensin. Kokkaile perusjuttuja reseptien mukaan ja sitten vasta ala luovaksi...


    • Asafoetida

      'Hapanimeläksi' luokiteltavia kastikkeita on vaikka minkälaisia. Minkä maan keittiöstä on kyse?

      • japanilainen ja vietnamilainen

        Haluaisin hapanimeliä kastikkeita kalalle ja kasviksille, ei aina possulle.


      • Asafoetida
        japanilainen ja vietnamilainen kirjoitti:

        Haluaisin hapanimeliä kastikkeita kalalle ja kasviksille, ei aina possulle.

        Palmusokerin puuttuessa, ruskeaa sokeria (ei kuitenkaan fariinisokeria). Happamena ainesosana voi sitten olla sitruunaa, limettiä, tamarindia, sitruunaruohoa, kokamia tms. Muina maun lisäkkeinä voi olla chiliä, inkivääriä ja soijakastiketta sekä paikallisia erityisjuttuja, etenkin yrttejä. Kalakastiketta tietysti unohtamatta!

        Se 'kastike' on lähinnä ruoka itsessään, eli valmistettaessa (yleensä wokissa) lisätään makea ja hapan ainesosa ja haluttaessa hiukan riisi- tai maissitärkkelystä (veteen ensin sekoitettuna).

        Tämä siis pätee varsin laajalti kaakkois-aasialaiseen ruokaan, Vietnamista Indonesiaan. Japanilaisen suhteen en ole ollenkaan asiantuntija, mutta siellä traditio on aikalailla toinen (eli pelataan lähinnä raaka-aineilla, ei maustamisella) ja hapanimelät ruoat ovat enimmäkseen kiinalaista ja korealaista - sushiriisiä, jossa on sokeria tai miriniä (eli riisiviiniä) ja riisiviinietikkaa, lukuunottamatta.

        Etikkaa ei tietääkseni käytetä Aasiassa paljoakaan, paitsi Japanissa, Goassa (Intian rannikolla, entinen Portugalin siirtomaa) ja Kiinan pohjoisosissa.

        Yritän löytää aikaa kääntää/sovittaa pari reseptiä! Juttu on kyllä paljon helpompi kuin sitä luulisikaan: sokeri lisätään alkupuolella, hapan aines loppupuolella (paitsi tamarindi, joka vaatii kohtuullisesti kiehumisaikaa eli sopii lähinnä 'curryihin'). Sitruunamehu on helpointa.


      • paljon
        Asafoetida kirjoitti:

        Palmusokerin puuttuessa, ruskeaa sokeria (ei kuitenkaan fariinisokeria). Happamena ainesosana voi sitten olla sitruunaa, limettiä, tamarindia, sitruunaruohoa, kokamia tms. Muina maun lisäkkeinä voi olla chiliä, inkivääriä ja soijakastiketta sekä paikallisia erityisjuttuja, etenkin yrttejä. Kalakastiketta tietysti unohtamatta!

        Se 'kastike' on lähinnä ruoka itsessään, eli valmistettaessa (yleensä wokissa) lisätään makea ja hapan ainesosa ja haluttaessa hiukan riisi- tai maissitärkkelystä (veteen ensin sekoitettuna).

        Tämä siis pätee varsin laajalti kaakkois-aasialaiseen ruokaan, Vietnamista Indonesiaan. Japanilaisen suhteen en ole ollenkaan asiantuntija, mutta siellä traditio on aikalailla toinen (eli pelataan lähinnä raaka-aineilla, ei maustamisella) ja hapanimelät ruoat ovat enimmäkseen kiinalaista ja korealaista - sushiriisiä, jossa on sokeria tai miriniä (eli riisiviiniä) ja riisiviinietikkaa, lukuunottamatta.

        Etikkaa ei tietääkseni käytetä Aasiassa paljoakaan, paitsi Japanissa, Goassa (Intian rannikolla, entinen Portugalin siirtomaa) ja Kiinan pohjoisosissa.

        Yritän löytää aikaa kääntää/sovittaa pari reseptiä! Juttu on kyllä paljon helpompi kuin sitä luulisikaan: sokeri lisätään alkupuolella, hapan aines loppupuolella (paitsi tamarindi, joka vaatii kohtuullisesti kiehumisaikaa eli sopii lähinnä 'curryihin'). Sitruunamehu on helpointa.

        Tämäkin selventää jo paljon. Jos vielä viitsisit niitä suoranaisia ohjeita, jossain vaiheessa. Kiitos nopeasta vastauksesta.


      • teriyaki
        japanilainen ja vietnamilainen kirjoitti:

        Haluaisin hapanimeliä kastikkeita kalalle ja kasviksille, ei aina possulle.

        Teriyaki-kastike on japanilainen vastine hapanimelälle kastikkeelle.

        1 dl soijakastiketta
        1 dl sakea
        ½ dl miriniä (makeaa ruoanlaitto-sakea)
        2 rkl (ruskeaa) sokeria
        1 rkl raastettua inkivääriä
        1 murskattu valkosipulin kynsi
        hyppysellinen valkopippuria

        Miriniä saa ainakin Stockalta ja aasialaisista kaupoista. Jos sitä ei ole, korvaa se sakella ja yhdellä ylimääräisellä ruokalusikallisella sokeria.

        Ainekset yhdistetään ja keitellään hiljalleen pannulla kunnes kaikki sokeri on sulanut.

        esim. TERIYAKI-KANA

        2 kananrintaa leikattuna suikaleiksi
        ½ dl teriyaki-kastiketta

        Marinoi kanaa teriyaki-kastikkeessa tunnin verran. Kuumenna pannu keskilämmölle ja paista kananpaloja kunnes ne ovat kypsiä. Lisää loput marinointikasteikkeesta ja keitä kokoon. Tarjoa riisin ja raikkaan salaatin kera.


      • Tätä pitää tehdä heti huomenna
        teriyaki kirjoitti:

        Teriyaki-kastike on japanilainen vastine hapanimelälle kastikkeelle.

        1 dl soijakastiketta
        1 dl sakea
        ½ dl miriniä (makeaa ruoanlaitto-sakea)
        2 rkl (ruskeaa) sokeria
        1 rkl raastettua inkivääriä
        1 murskattu valkosipulin kynsi
        hyppysellinen valkopippuria

        Miriniä saa ainakin Stockalta ja aasialaisista kaupoista. Jos sitä ei ole, korvaa se sakella ja yhdellä ylimääräisellä ruokalusikallisella sokeria.

        Ainekset yhdistetään ja keitellään hiljalleen pannulla kunnes kaikki sokeri on sulanut.

        esim. TERIYAKI-KANA

        2 kananrintaa leikattuna suikaleiksi
        ½ dl teriyaki-kastiketta

        Marinoi kanaa teriyaki-kastikkeessa tunnin verran. Kuumenna pannu keskilämmölle ja paista kananpaloja kunnes ne ovat kypsiä. Lisää loput marinointikasteikkeesta ja keitä kokoon. Tarjoa riisin ja raikkaan salaatin kera.

        Kiitos, vaikuttaa todella herkulliselta.


      • Asafoetida
        teriyaki kirjoitti:

        Teriyaki-kastike on japanilainen vastine hapanimelälle kastikkeelle.

        1 dl soijakastiketta
        1 dl sakea
        ½ dl miriniä (makeaa ruoanlaitto-sakea)
        2 rkl (ruskeaa) sokeria
        1 rkl raastettua inkivääriä
        1 murskattu valkosipulin kynsi
        hyppysellinen valkopippuria

        Miriniä saa ainakin Stockalta ja aasialaisista kaupoista. Jos sitä ei ole, korvaa se sakella ja yhdellä ylimääräisellä ruokalusikallisella sokeria.

        Ainekset yhdistetään ja keitellään hiljalleen pannulla kunnes kaikki sokeri on sulanut.

        esim. TERIYAKI-KANA

        2 kananrintaa leikattuna suikaleiksi
        ½ dl teriyaki-kastiketta

        Marinoi kanaa teriyaki-kastikkeessa tunnin verran. Kuumenna pannu keskilämmölle ja paista kananpaloja kunnes ne ovat kypsiä. Lisää loput marinointikasteikkeesta ja keitä kokoon. Tarjoa riisin ja raikkaan salaatin kera.

        En lainkaan väheksy teriyakia, mutta siinä ei ole sitä hapanta komponenttia.


      • Mangamöngertäjä
        Asafoetida kirjoitti:

        En lainkaan väheksy teriyakia, mutta siinä ei ole sitä hapanta komponenttia.

        Olisikohan se sake sen happamuuden tekijä? :o


      • Mangamöngertäjä kirjoitti:

        Olisikohan se sake sen happamuuden tekijä? :o

        Sake ei ole hapanta eikä tuo japanilainen vastaa kiinalaista etikka-sokeri-kastiketta vaan on aivan eri asia.

        Hyvä sinänsä omaan tarkoitukseensa kuten glaseeraukseen, mutta aivan oma asiansa. Kiinalainen hapanimeläkastike on tietyn Kiinan kulinaarisen alueen ruoanlaiton perusta - ja näitä kulinaarisia alueita on muuten sitten leegio. Kiinalainen ruoka tehdään sitäpaitsi yleensä wokissa jota vastoin japanilainen vähän harvemmin. Tämä kastike valmistuu wokissa hetkessä ja on sille aivan omiaan.

        Peruskastikkeessa tulee olla jokin hapan - etikka - elementti ja jokin makea - sokeri - elemetti. Yksinkertaisemmillaan kastikkeen saa siis aikaan vaikkapa lisäämällä etikkaan sokeria. Ihan näin yksinkertaista se ei toki ole, jotta lopputulos olisi maistuva, mutta teoriassa kyllä.


      • sadsadadsad
        Asafoetida kirjoitti:

        En lainkaan väheksy teriyakia, mutta siinä ei ole sitä hapanta komponenttia.

        Riisiviinietikka eli mirin on se hapan komponentti.


    • Poro Tallinnasta

      Tällainen respti löytyi teoksesta "Quick and Easy Chinese":

      Hapanimelä porsas

      4 annosta

      Ainekset:

      450 g porsaanfilettä
      2 rkl jauhoja
      3 rkl öljyä
      1 sipuli silputtuna
      1 valkosipulin kynsi murskattuna
      1 vihreä paprika suikaloituna
      350 g porkkanaa ohuina suikaleina
      225 g purkki bambusuikaleita
      1 rkl valkoviinietikkaa
      1 rkl pehmeää ruskeaa sokeria
      2 tl tomaattipyrettä
      2 rkl soijakastiketta
      120 ml vettä
      suolaa ja mustapippuria

      1.Suikaloi possu. Mausta jauhot suolalla ja pippurilla ja pyörittele possusuikaleet jauhoissa.
      2.Kuumenna öljy wokissa tai paistinpannussa ja paista possusuikaleita keskilämmöllä n. 5 minuuttia. Nosta suikaleet talouspaperin päälle valumaan.
      3.Lisää wokiin tai paistinpannuun sipuli ja valkosipuli ja paista 3 minuuttia. Lisää paprika ja porkkana ja paista kovalla lämmöllä 6-8 minuuttia, tai kunnes vihannekset alkavat pehmetä.
      Pane liha takaisin wokiin tai pannuun yhdessä bambusuikaleiden kanssa. Lisää valkoviinietikka, sokeri, pyree, soijakastike ja vesi ja anna kiehahtaa.. Anna ainesten hautua miedolla lämmöllä 2-3 minuuttia. Tarkista mausteet ja tarjoa välittömästi.

    • Hapannaama

      Pitääpäs kokeilla munkin jotain näistä resepteistä!

      Toi Uncle Benin hapanimeläkastike ei kyllä ole mistään kotoisin. Imelä on tehty etikalla ja se maistuu tosi törkeesti "läpi".

    • Sweet & Sour

      www.reseptitaivas.com
      /Kiinalaista
      /Hapan-imelät vihannekset

      Ei tarvii ton enempää kikkailua. Aineksien määrät vaihtelee hieman laadun mukaan, maista ennenkuin paistat. Suurusta maizenalla jos haluat paksumpaa.

    • Er91289
    • Inspectori

      Nämä ovat ihan surkeitä reseptejä. Kaikkea olen kokeillut, mutta millään reseptillä ei saa ruokaan lähellekään kiinalaista makua.Sitruunaa en tosin ole kokeillut. Etsinnät jatkuu. Mikä lie se salainen mauste niillä ravintoloissa. Omenaviinietikka muuten pilaa kastikkeen. Riisiviinietikka on parempi.

      • HeppuHeippa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      82
      7076
    2. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      26
      7043
    3. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      106
      6143
    4. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      45
      5394
    5. Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?

      Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik
      Maailman menoa
      84
      5228
    6. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      60
      5173
    7. Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?

      Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus
      Maailman menoa
      40
      5088
    8. Sanna valittiin Euroopan huonoimmaksi pääministeriksi

      Sannan kaudella Suomi oli ainut maa missä bkt laski. Kannattaa huomata, että luvut valitsi Sannan huonoimmaksi. Ihmiset
      Maailman menoa
      27
      4585
    9. Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä

      "Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv
      Maailman menoa
      16
      3447
    10. Vasemmistolaiset paskat eivät nousseet seisomaan kun Akaan kaupunginvaltuusto

      vietti hiljaisen hetken Charlie Kirkin muistoksi https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000011523016.html
      Maailman menoa
      300
      3370
    Aihe