Hapanimeläkastike?

Pyhä Sylvi

Miten tehdään itse hapanimeläkastike? En haluaisi turvautua enää Uncle Benin tekemään. Onko reseptiä kenelläkään! Kiitokset jo etukäteen!

20

49579

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yksi hyvä

      HAPANIMELÄKASTIKE
      4 annosta

      3 rkl   valkoviinietikkaa
      2 rkl   tomaattipyreetä
      4 rkl   sokeria
      2 rkl   soijaa
      2 rkl   appelsiinimehua
      kuivattua chiliä hienonnettuna
      2 tl   maissijauhoa

      Kiehauta aineet pikaisesti, lisää joukkoon maissijauho joka on sekoitettu 1 rkl kylmää vettä. Sekoita ja jäähdytä.

      • tinnun

        4 annosta
        1 dl ananasmehua
        2 rkl soijaa
        3 rkl sokeria
        2 rkl omenaviinietikkaa
        2 rkl tomaattisosetta
        1 rkl maissijauhoa

        400 g porsaansuikaleita
        sipulia, valkosipulia,raastettua, inkivääriä 1rkl
        2 porkkanaa, paprika, kiinank.

        lihat paistetaan, mausteet vihannekset
        kpsyy 5-10min.
        kastike aineet sekoitetaan
        lisätään possujen joukkoon, hyvin sekoittaen
        kiehauta ja sekoita pannu kuumaksi
        lisukkeena riisi tai nuudeli


      • kokeiltu on.

        saattoi kylläkin johtua osaksi siitä, että korvasin valkoviinietikan laimennetulla väkiviinaetikalla :D


      • streptokokki1
        kokeiltu on. kirjoitti:

        saattoi kylläkin johtua osaksi siitä, että korvasin valkoviinietikan laimennetulla väkiviinaetikalla :D

        Pölö.vanha muusikko sanoi joskus että rytmi pitää osata ennenkuin sen voi särkeä. Korvata ja soveltaa voi kyllä, mutta jyvällä pitää olla ensin. Kokkaile perusjuttuja reseptien mukaan ja sitten vasta ala luovaksi...


    • Asafoetida

      'Hapanimeläksi' luokiteltavia kastikkeita on vaikka minkälaisia. Minkä maan keittiöstä on kyse?

      • japanilainen ja vietnamilainen

        Haluaisin hapanimeliä kastikkeita kalalle ja kasviksille, ei aina possulle.


      • Asafoetida
        japanilainen ja vietnamilainen kirjoitti:

        Haluaisin hapanimeliä kastikkeita kalalle ja kasviksille, ei aina possulle.

        Palmusokerin puuttuessa, ruskeaa sokeria (ei kuitenkaan fariinisokeria). Happamena ainesosana voi sitten olla sitruunaa, limettiä, tamarindia, sitruunaruohoa, kokamia tms. Muina maun lisäkkeinä voi olla chiliä, inkivääriä ja soijakastiketta sekä paikallisia erityisjuttuja, etenkin yrttejä. Kalakastiketta tietysti unohtamatta!

        Se 'kastike' on lähinnä ruoka itsessään, eli valmistettaessa (yleensä wokissa) lisätään makea ja hapan ainesosa ja haluttaessa hiukan riisi- tai maissitärkkelystä (veteen ensin sekoitettuna).

        Tämä siis pätee varsin laajalti kaakkois-aasialaiseen ruokaan, Vietnamista Indonesiaan. Japanilaisen suhteen en ole ollenkaan asiantuntija, mutta siellä traditio on aikalailla toinen (eli pelataan lähinnä raaka-aineilla, ei maustamisella) ja hapanimelät ruoat ovat enimmäkseen kiinalaista ja korealaista - sushiriisiä, jossa on sokeria tai miriniä (eli riisiviiniä) ja riisiviinietikkaa, lukuunottamatta.

        Etikkaa ei tietääkseni käytetä Aasiassa paljoakaan, paitsi Japanissa, Goassa (Intian rannikolla, entinen Portugalin siirtomaa) ja Kiinan pohjoisosissa.

        Yritän löytää aikaa kääntää/sovittaa pari reseptiä! Juttu on kyllä paljon helpompi kuin sitä luulisikaan: sokeri lisätään alkupuolella, hapan aines loppupuolella (paitsi tamarindi, joka vaatii kohtuullisesti kiehumisaikaa eli sopii lähinnä 'curryihin'). Sitruunamehu on helpointa.


      • paljon
        Asafoetida kirjoitti:

        Palmusokerin puuttuessa, ruskeaa sokeria (ei kuitenkaan fariinisokeria). Happamena ainesosana voi sitten olla sitruunaa, limettiä, tamarindia, sitruunaruohoa, kokamia tms. Muina maun lisäkkeinä voi olla chiliä, inkivääriä ja soijakastiketta sekä paikallisia erityisjuttuja, etenkin yrttejä. Kalakastiketta tietysti unohtamatta!

        Se 'kastike' on lähinnä ruoka itsessään, eli valmistettaessa (yleensä wokissa) lisätään makea ja hapan ainesosa ja haluttaessa hiukan riisi- tai maissitärkkelystä (veteen ensin sekoitettuna).

        Tämä siis pätee varsin laajalti kaakkois-aasialaiseen ruokaan, Vietnamista Indonesiaan. Japanilaisen suhteen en ole ollenkaan asiantuntija, mutta siellä traditio on aikalailla toinen (eli pelataan lähinnä raaka-aineilla, ei maustamisella) ja hapanimelät ruoat ovat enimmäkseen kiinalaista ja korealaista - sushiriisiä, jossa on sokeria tai miriniä (eli riisiviiniä) ja riisiviinietikkaa, lukuunottamatta.

        Etikkaa ei tietääkseni käytetä Aasiassa paljoakaan, paitsi Japanissa, Goassa (Intian rannikolla, entinen Portugalin siirtomaa) ja Kiinan pohjoisosissa.

        Yritän löytää aikaa kääntää/sovittaa pari reseptiä! Juttu on kyllä paljon helpompi kuin sitä luulisikaan: sokeri lisätään alkupuolella, hapan aines loppupuolella (paitsi tamarindi, joka vaatii kohtuullisesti kiehumisaikaa eli sopii lähinnä 'curryihin'). Sitruunamehu on helpointa.

        Tämäkin selventää jo paljon. Jos vielä viitsisit niitä suoranaisia ohjeita, jossain vaiheessa. Kiitos nopeasta vastauksesta.


      • teriyaki
        japanilainen ja vietnamilainen kirjoitti:

        Haluaisin hapanimeliä kastikkeita kalalle ja kasviksille, ei aina possulle.

        Teriyaki-kastike on japanilainen vastine hapanimelälle kastikkeelle.

        1 dl soijakastiketta
        1 dl sakea
        ½ dl miriniä (makeaa ruoanlaitto-sakea)
        2 rkl (ruskeaa) sokeria
        1 rkl raastettua inkivääriä
        1 murskattu valkosipulin kynsi
        hyppysellinen valkopippuria

        Miriniä saa ainakin Stockalta ja aasialaisista kaupoista. Jos sitä ei ole, korvaa se sakella ja yhdellä ylimääräisellä ruokalusikallisella sokeria.

        Ainekset yhdistetään ja keitellään hiljalleen pannulla kunnes kaikki sokeri on sulanut.

        esim. TERIYAKI-KANA

        2 kananrintaa leikattuna suikaleiksi
        ½ dl teriyaki-kastiketta

        Marinoi kanaa teriyaki-kastikkeessa tunnin verran. Kuumenna pannu keskilämmölle ja paista kananpaloja kunnes ne ovat kypsiä. Lisää loput marinointikasteikkeesta ja keitä kokoon. Tarjoa riisin ja raikkaan salaatin kera.


      • Tätä pitää tehdä heti huomenna
        teriyaki kirjoitti:

        Teriyaki-kastike on japanilainen vastine hapanimelälle kastikkeelle.

        1 dl soijakastiketta
        1 dl sakea
        ½ dl miriniä (makeaa ruoanlaitto-sakea)
        2 rkl (ruskeaa) sokeria
        1 rkl raastettua inkivääriä
        1 murskattu valkosipulin kynsi
        hyppysellinen valkopippuria

        Miriniä saa ainakin Stockalta ja aasialaisista kaupoista. Jos sitä ei ole, korvaa se sakella ja yhdellä ylimääräisellä ruokalusikallisella sokeria.

        Ainekset yhdistetään ja keitellään hiljalleen pannulla kunnes kaikki sokeri on sulanut.

        esim. TERIYAKI-KANA

        2 kananrintaa leikattuna suikaleiksi
        ½ dl teriyaki-kastiketta

        Marinoi kanaa teriyaki-kastikkeessa tunnin verran. Kuumenna pannu keskilämmölle ja paista kananpaloja kunnes ne ovat kypsiä. Lisää loput marinointikasteikkeesta ja keitä kokoon. Tarjoa riisin ja raikkaan salaatin kera.

        Kiitos, vaikuttaa todella herkulliselta.


      • Asafoetida
        teriyaki kirjoitti:

        Teriyaki-kastike on japanilainen vastine hapanimelälle kastikkeelle.

        1 dl soijakastiketta
        1 dl sakea
        ½ dl miriniä (makeaa ruoanlaitto-sakea)
        2 rkl (ruskeaa) sokeria
        1 rkl raastettua inkivääriä
        1 murskattu valkosipulin kynsi
        hyppysellinen valkopippuria

        Miriniä saa ainakin Stockalta ja aasialaisista kaupoista. Jos sitä ei ole, korvaa se sakella ja yhdellä ylimääräisellä ruokalusikallisella sokeria.

        Ainekset yhdistetään ja keitellään hiljalleen pannulla kunnes kaikki sokeri on sulanut.

        esim. TERIYAKI-KANA

        2 kananrintaa leikattuna suikaleiksi
        ½ dl teriyaki-kastiketta

        Marinoi kanaa teriyaki-kastikkeessa tunnin verran. Kuumenna pannu keskilämmölle ja paista kananpaloja kunnes ne ovat kypsiä. Lisää loput marinointikasteikkeesta ja keitä kokoon. Tarjoa riisin ja raikkaan salaatin kera.

        En lainkaan väheksy teriyakia, mutta siinä ei ole sitä hapanta komponenttia.


      • Mangamöngertäjä
        Asafoetida kirjoitti:

        En lainkaan väheksy teriyakia, mutta siinä ei ole sitä hapanta komponenttia.

        Olisikohan se sake sen happamuuden tekijä? :o


      • Mangamöngertäjä kirjoitti:

        Olisikohan se sake sen happamuuden tekijä? :o

        Sake ei ole hapanta eikä tuo japanilainen vastaa kiinalaista etikka-sokeri-kastiketta vaan on aivan eri asia.

        Hyvä sinänsä omaan tarkoitukseensa kuten glaseeraukseen, mutta aivan oma asiansa. Kiinalainen hapanimeläkastike on tietyn Kiinan kulinaarisen alueen ruoanlaiton perusta - ja näitä kulinaarisia alueita on muuten sitten leegio. Kiinalainen ruoka tehdään sitäpaitsi yleensä wokissa jota vastoin japanilainen vähän harvemmin. Tämä kastike valmistuu wokissa hetkessä ja on sille aivan omiaan.

        Peruskastikkeessa tulee olla jokin hapan - etikka - elementti ja jokin makea - sokeri - elemetti. Yksinkertaisemmillaan kastikkeen saa siis aikaan vaikkapa lisäämällä etikkaan sokeria. Ihan näin yksinkertaista se ei toki ole, jotta lopputulos olisi maistuva, mutta teoriassa kyllä.


      • sadsadadsad
        Asafoetida kirjoitti:

        En lainkaan väheksy teriyakia, mutta siinä ei ole sitä hapanta komponenttia.

        Riisiviinietikka eli mirin on se hapan komponentti.


    • Poro Tallinnasta

      Tällainen respti löytyi teoksesta "Quick and Easy Chinese":

      Hapanimelä porsas

      4 annosta

      Ainekset:

      450 g porsaanfilettä
      2 rkl jauhoja
      3 rkl öljyä
      1 sipuli silputtuna
      1 valkosipulin kynsi murskattuna
      1 vihreä paprika suikaloituna
      350 g porkkanaa ohuina suikaleina
      225 g purkki bambusuikaleita
      1 rkl valkoviinietikkaa
      1 rkl pehmeää ruskeaa sokeria
      2 tl tomaattipyrettä
      2 rkl soijakastiketta
      120 ml vettä
      suolaa ja mustapippuria

      1.Suikaloi possu. Mausta jauhot suolalla ja pippurilla ja pyörittele possusuikaleet jauhoissa.
      2.Kuumenna öljy wokissa tai paistinpannussa ja paista possusuikaleita keskilämmöllä n. 5 minuuttia. Nosta suikaleet talouspaperin päälle valumaan.
      3.Lisää wokiin tai paistinpannuun sipuli ja valkosipuli ja paista 3 minuuttia. Lisää paprika ja porkkana ja paista kovalla lämmöllä 6-8 minuuttia, tai kunnes vihannekset alkavat pehmetä.
      Pane liha takaisin wokiin tai pannuun yhdessä bambusuikaleiden kanssa. Lisää valkoviinietikka, sokeri, pyree, soijakastike ja vesi ja anna kiehahtaa.. Anna ainesten hautua miedolla lämmöllä 2-3 minuuttia. Tarkista mausteet ja tarjoa välittömästi.

    • Hapannaama

      Pitääpäs kokeilla munkin jotain näistä resepteistä!

      Toi Uncle Benin hapanimeläkastike ei kyllä ole mistään kotoisin. Imelä on tehty etikalla ja se maistuu tosi törkeesti "läpi".

    • Sweet & Sour

      www.reseptitaivas.com
      /Kiinalaista
      /Hapan-imelät vihannekset

      Ei tarvii ton enempää kikkailua. Aineksien määrät vaihtelee hieman laadun mukaan, maista ennenkuin paistat. Suurusta maizenalla jos haluat paksumpaa.

    • Er91289
    • Inspectori

      Nämä ovat ihan surkeitä reseptejä. Kaikkea olen kokeillut, mutta millään reseptillä ei saa ruokaan lähellekään kiinalaista makua.Sitruunaa en tosin ole kokeillut. Etsinnät jatkuu. Mikä lie se salainen mauste niillä ravintoloissa. Omenaviinietikka muuten pilaa kastikkeen. Riisiviinietikka on parempi.

      • HeppuHeippa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ihana on nähdä edes ohimennen

      Mitenköhän mies sua voisi lähestyä❤️? Oon lääpälläni suhun mutta en uskalla lähestyä vaikka vilkuilet ja huomaan että su
      Ikävä
      153
      7820
    2. ymmärrätkö miksi minua sattui?

      Vinkki, jätit tekemättä jotain.
      Ikävä
      61
      4380
    3. Mies, mua jotenkin kiinnostaa

      Että osaatko sä ollenkaan höllätä? Ootko aina kuin persiille ammuttu karhu. Pohtimassa muiden vikoja?
      Ikävä
      140
      3993
    4. Aamu on aina iltaa viisaampi.

      Hyvää huomenta rakas. Ajattelen sinua taas ja yritän keksiä keinoja luoksesi. Satuttaa, kun unohdan sinua joka päivä ene
      Ikävä
      23
      3912
    5. Moi kuumis.

      Just ajattelin sua. Oot mun rauha, turva ja lämpö. Olet monia muitakin asioita, mut noita tartten eniten. Pus.
      Ikävä
      42
      3310
    6. Saattaisimme olla yhdessä

      Vaarallinen yhdistelmä. Käsitin, että meillä molemmilla on samanlaista historiaa... Siitä huolimatta haluaisin kokeilla
      Ikävä
      38
      3218
    7. Juuri sinut kainaloon haluaisin nyt

      Sydän sykkii vain sinulle Sinä olet se jota kaipaan Sinä olet se josta uneksin Jos sinun rinnallesi jäädä saan Tän koko
      Ikävä
      25
      3205
    8. Miten hyvin tunnet kaivattusi?

      Mikä hänessä kiehtoo? Asiallisia vastauksia kiitos. 🙋🏻‍♂️
      Ikävä
      48
      2933
    9. Milloin olisi sinun ja kaivattusi

      Kaunein päivä? Kamalin hetki? Miksi? Kumpaa pyrit muistelemaan? Kumpi hallitsee mieltäsi?
      Ikävä
      42
      2731
    10. Oletko joutunut kestämään

      Mitä olet eniten joutunut kestämään?
      Ikävä
      49
      2484
    Aihe