Hapanimeläkastike?

Pyhä Sylvi

Miten tehdään itse hapanimeläkastike? En haluaisi turvautua enää Uncle Benin tekemään. Onko reseptiä kenelläkään! Kiitokset jo etukäteen!

20

49513

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yksi hyvä

      HAPANIMELÄKASTIKE
      4 annosta

      3 rkl   valkoviinietikkaa
      2 rkl   tomaattipyreetä
      4 rkl   sokeria
      2 rkl   soijaa
      2 rkl   appelsiinimehua
      kuivattua chiliä hienonnettuna
      2 tl   maissijauhoa

      Kiehauta aineet pikaisesti, lisää joukkoon maissijauho joka on sekoitettu 1 rkl kylmää vettä. Sekoita ja jäähdytä.

      • tinnun

        4 annosta
        1 dl ananasmehua
        2 rkl soijaa
        3 rkl sokeria
        2 rkl omenaviinietikkaa
        2 rkl tomaattisosetta
        1 rkl maissijauhoa

        400 g porsaansuikaleita
        sipulia, valkosipulia,raastettua, inkivääriä 1rkl
        2 porkkanaa, paprika, kiinank.

        lihat paistetaan, mausteet vihannekset
        kpsyy 5-10min.
        kastike aineet sekoitetaan
        lisätään possujen joukkoon, hyvin sekoittaen
        kiehauta ja sekoita pannu kuumaksi
        lisukkeena riisi tai nuudeli


      • kokeiltu on.

        saattoi kylläkin johtua osaksi siitä, että korvasin valkoviinietikan laimennetulla väkiviinaetikalla :D


      • streptokokki1
        kokeiltu on. kirjoitti:

        saattoi kylläkin johtua osaksi siitä, että korvasin valkoviinietikan laimennetulla väkiviinaetikalla :D

        Pölö.vanha muusikko sanoi joskus että rytmi pitää osata ennenkuin sen voi särkeä. Korvata ja soveltaa voi kyllä, mutta jyvällä pitää olla ensin. Kokkaile perusjuttuja reseptien mukaan ja sitten vasta ala luovaksi...


    • Asafoetida

      'Hapanimeläksi' luokiteltavia kastikkeita on vaikka minkälaisia. Minkä maan keittiöstä on kyse?

      • japanilainen ja vietnamilainen

        Haluaisin hapanimeliä kastikkeita kalalle ja kasviksille, ei aina possulle.


      • Asafoetida
        japanilainen ja vietnamilainen kirjoitti:

        Haluaisin hapanimeliä kastikkeita kalalle ja kasviksille, ei aina possulle.

        Palmusokerin puuttuessa, ruskeaa sokeria (ei kuitenkaan fariinisokeria). Happamena ainesosana voi sitten olla sitruunaa, limettiä, tamarindia, sitruunaruohoa, kokamia tms. Muina maun lisäkkeinä voi olla chiliä, inkivääriä ja soijakastiketta sekä paikallisia erityisjuttuja, etenkin yrttejä. Kalakastiketta tietysti unohtamatta!

        Se 'kastike' on lähinnä ruoka itsessään, eli valmistettaessa (yleensä wokissa) lisätään makea ja hapan ainesosa ja haluttaessa hiukan riisi- tai maissitärkkelystä (veteen ensin sekoitettuna).

        Tämä siis pätee varsin laajalti kaakkois-aasialaiseen ruokaan, Vietnamista Indonesiaan. Japanilaisen suhteen en ole ollenkaan asiantuntija, mutta siellä traditio on aikalailla toinen (eli pelataan lähinnä raaka-aineilla, ei maustamisella) ja hapanimelät ruoat ovat enimmäkseen kiinalaista ja korealaista - sushiriisiä, jossa on sokeria tai miriniä (eli riisiviiniä) ja riisiviinietikkaa, lukuunottamatta.

        Etikkaa ei tietääkseni käytetä Aasiassa paljoakaan, paitsi Japanissa, Goassa (Intian rannikolla, entinen Portugalin siirtomaa) ja Kiinan pohjoisosissa.

        Yritän löytää aikaa kääntää/sovittaa pari reseptiä! Juttu on kyllä paljon helpompi kuin sitä luulisikaan: sokeri lisätään alkupuolella, hapan aines loppupuolella (paitsi tamarindi, joka vaatii kohtuullisesti kiehumisaikaa eli sopii lähinnä 'curryihin'). Sitruunamehu on helpointa.


      • paljon
        Asafoetida kirjoitti:

        Palmusokerin puuttuessa, ruskeaa sokeria (ei kuitenkaan fariinisokeria). Happamena ainesosana voi sitten olla sitruunaa, limettiä, tamarindia, sitruunaruohoa, kokamia tms. Muina maun lisäkkeinä voi olla chiliä, inkivääriä ja soijakastiketta sekä paikallisia erityisjuttuja, etenkin yrttejä. Kalakastiketta tietysti unohtamatta!

        Se 'kastike' on lähinnä ruoka itsessään, eli valmistettaessa (yleensä wokissa) lisätään makea ja hapan ainesosa ja haluttaessa hiukan riisi- tai maissitärkkelystä (veteen ensin sekoitettuna).

        Tämä siis pätee varsin laajalti kaakkois-aasialaiseen ruokaan, Vietnamista Indonesiaan. Japanilaisen suhteen en ole ollenkaan asiantuntija, mutta siellä traditio on aikalailla toinen (eli pelataan lähinnä raaka-aineilla, ei maustamisella) ja hapanimelät ruoat ovat enimmäkseen kiinalaista ja korealaista - sushiriisiä, jossa on sokeria tai miriniä (eli riisiviiniä) ja riisiviinietikkaa, lukuunottamatta.

        Etikkaa ei tietääkseni käytetä Aasiassa paljoakaan, paitsi Japanissa, Goassa (Intian rannikolla, entinen Portugalin siirtomaa) ja Kiinan pohjoisosissa.

        Yritän löytää aikaa kääntää/sovittaa pari reseptiä! Juttu on kyllä paljon helpompi kuin sitä luulisikaan: sokeri lisätään alkupuolella, hapan aines loppupuolella (paitsi tamarindi, joka vaatii kohtuullisesti kiehumisaikaa eli sopii lähinnä 'curryihin'). Sitruunamehu on helpointa.

        Tämäkin selventää jo paljon. Jos vielä viitsisit niitä suoranaisia ohjeita, jossain vaiheessa. Kiitos nopeasta vastauksesta.


      • teriyaki
        japanilainen ja vietnamilainen kirjoitti:

        Haluaisin hapanimeliä kastikkeita kalalle ja kasviksille, ei aina possulle.

        Teriyaki-kastike on japanilainen vastine hapanimelälle kastikkeelle.

        1 dl soijakastiketta
        1 dl sakea
        ½ dl miriniä (makeaa ruoanlaitto-sakea)
        2 rkl (ruskeaa) sokeria
        1 rkl raastettua inkivääriä
        1 murskattu valkosipulin kynsi
        hyppysellinen valkopippuria

        Miriniä saa ainakin Stockalta ja aasialaisista kaupoista. Jos sitä ei ole, korvaa se sakella ja yhdellä ylimääräisellä ruokalusikallisella sokeria.

        Ainekset yhdistetään ja keitellään hiljalleen pannulla kunnes kaikki sokeri on sulanut.

        esim. TERIYAKI-KANA

        2 kananrintaa leikattuna suikaleiksi
        ½ dl teriyaki-kastiketta

        Marinoi kanaa teriyaki-kastikkeessa tunnin verran. Kuumenna pannu keskilämmölle ja paista kananpaloja kunnes ne ovat kypsiä. Lisää loput marinointikasteikkeesta ja keitä kokoon. Tarjoa riisin ja raikkaan salaatin kera.


      • Tätä pitää tehdä heti huomenna
        teriyaki kirjoitti:

        Teriyaki-kastike on japanilainen vastine hapanimelälle kastikkeelle.

        1 dl soijakastiketta
        1 dl sakea
        ½ dl miriniä (makeaa ruoanlaitto-sakea)
        2 rkl (ruskeaa) sokeria
        1 rkl raastettua inkivääriä
        1 murskattu valkosipulin kynsi
        hyppysellinen valkopippuria

        Miriniä saa ainakin Stockalta ja aasialaisista kaupoista. Jos sitä ei ole, korvaa se sakella ja yhdellä ylimääräisellä ruokalusikallisella sokeria.

        Ainekset yhdistetään ja keitellään hiljalleen pannulla kunnes kaikki sokeri on sulanut.

        esim. TERIYAKI-KANA

        2 kananrintaa leikattuna suikaleiksi
        ½ dl teriyaki-kastiketta

        Marinoi kanaa teriyaki-kastikkeessa tunnin verran. Kuumenna pannu keskilämmölle ja paista kananpaloja kunnes ne ovat kypsiä. Lisää loput marinointikasteikkeesta ja keitä kokoon. Tarjoa riisin ja raikkaan salaatin kera.

        Kiitos, vaikuttaa todella herkulliselta.


      • Asafoetida
        teriyaki kirjoitti:

        Teriyaki-kastike on japanilainen vastine hapanimelälle kastikkeelle.

        1 dl soijakastiketta
        1 dl sakea
        ½ dl miriniä (makeaa ruoanlaitto-sakea)
        2 rkl (ruskeaa) sokeria
        1 rkl raastettua inkivääriä
        1 murskattu valkosipulin kynsi
        hyppysellinen valkopippuria

        Miriniä saa ainakin Stockalta ja aasialaisista kaupoista. Jos sitä ei ole, korvaa se sakella ja yhdellä ylimääräisellä ruokalusikallisella sokeria.

        Ainekset yhdistetään ja keitellään hiljalleen pannulla kunnes kaikki sokeri on sulanut.

        esim. TERIYAKI-KANA

        2 kananrintaa leikattuna suikaleiksi
        ½ dl teriyaki-kastiketta

        Marinoi kanaa teriyaki-kastikkeessa tunnin verran. Kuumenna pannu keskilämmölle ja paista kananpaloja kunnes ne ovat kypsiä. Lisää loput marinointikasteikkeesta ja keitä kokoon. Tarjoa riisin ja raikkaan salaatin kera.

        En lainkaan väheksy teriyakia, mutta siinä ei ole sitä hapanta komponenttia.


      • Mangamöngertäjä
        Asafoetida kirjoitti:

        En lainkaan väheksy teriyakia, mutta siinä ei ole sitä hapanta komponenttia.

        Olisikohan se sake sen happamuuden tekijä? :o


      • Mangamöngertäjä kirjoitti:

        Olisikohan se sake sen happamuuden tekijä? :o

        Sake ei ole hapanta eikä tuo japanilainen vastaa kiinalaista etikka-sokeri-kastiketta vaan on aivan eri asia.

        Hyvä sinänsä omaan tarkoitukseensa kuten glaseeraukseen, mutta aivan oma asiansa. Kiinalainen hapanimeläkastike on tietyn Kiinan kulinaarisen alueen ruoanlaiton perusta - ja näitä kulinaarisia alueita on muuten sitten leegio. Kiinalainen ruoka tehdään sitäpaitsi yleensä wokissa jota vastoin japanilainen vähän harvemmin. Tämä kastike valmistuu wokissa hetkessä ja on sille aivan omiaan.

        Peruskastikkeessa tulee olla jokin hapan - etikka - elementti ja jokin makea - sokeri - elemetti. Yksinkertaisemmillaan kastikkeen saa siis aikaan vaikkapa lisäämällä etikkaan sokeria. Ihan näin yksinkertaista se ei toki ole, jotta lopputulos olisi maistuva, mutta teoriassa kyllä.


      • sadsadadsad
        Asafoetida kirjoitti:

        En lainkaan väheksy teriyakia, mutta siinä ei ole sitä hapanta komponenttia.

        Riisiviinietikka eli mirin on se hapan komponentti.


    • Poro Tallinnasta

      Tällainen respti löytyi teoksesta "Quick and Easy Chinese":

      Hapanimelä porsas

      4 annosta

      Ainekset:

      450 g porsaanfilettä
      2 rkl jauhoja
      3 rkl öljyä
      1 sipuli silputtuna
      1 valkosipulin kynsi murskattuna
      1 vihreä paprika suikaloituna
      350 g porkkanaa ohuina suikaleina
      225 g purkki bambusuikaleita
      1 rkl valkoviinietikkaa
      1 rkl pehmeää ruskeaa sokeria
      2 tl tomaattipyrettä
      2 rkl soijakastiketta
      120 ml vettä
      suolaa ja mustapippuria

      1.Suikaloi possu. Mausta jauhot suolalla ja pippurilla ja pyörittele possusuikaleet jauhoissa.
      2.Kuumenna öljy wokissa tai paistinpannussa ja paista possusuikaleita keskilämmöllä n. 5 minuuttia. Nosta suikaleet talouspaperin päälle valumaan.
      3.Lisää wokiin tai paistinpannuun sipuli ja valkosipuli ja paista 3 minuuttia. Lisää paprika ja porkkana ja paista kovalla lämmöllä 6-8 minuuttia, tai kunnes vihannekset alkavat pehmetä.
      Pane liha takaisin wokiin tai pannuun yhdessä bambusuikaleiden kanssa. Lisää valkoviinietikka, sokeri, pyree, soijakastike ja vesi ja anna kiehahtaa.. Anna ainesten hautua miedolla lämmöllä 2-3 minuuttia. Tarkista mausteet ja tarjoa välittömästi.

    • Hapannaama

      Pitääpäs kokeilla munkin jotain näistä resepteistä!

      Toi Uncle Benin hapanimeläkastike ei kyllä ole mistään kotoisin. Imelä on tehty etikalla ja se maistuu tosi törkeesti "läpi".

    • Sweet & Sour

      www.reseptitaivas.com
      /Kiinalaista
      /Hapan-imelät vihannekset

      Ei tarvii ton enempää kikkailua. Aineksien määrät vaihtelee hieman laadun mukaan, maista ennenkuin paistat. Suurusta maizenalla jos haluat paksumpaa.

    • Er91289
    • Inspectori

      Nämä ovat ihan surkeitä reseptejä. Kaikkea olen kokeillut, mutta millään reseptillä ei saa ruokaan lähellekään kiinalaista makua.Sitruunaa en tosin ole kokeillut. Etsinnät jatkuu. Mikä lie se salainen mauste niillä ravintoloissa. Omenaviinietikka muuten pilaa kastikkeen. Riisiviinietikka on parempi.

      • HeppuHeippa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kerro kiva muisto

      Kaivatustasi
      Ikävä
      94
      1753
    2. Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen

      Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa
      Sinkut
      358
      1169
    3. Susanna Laine, 43, pohtii tätä muutosta itsessään iän karttuessa: "En tiedä, onko se vähän ikäjuttu"

      Susanna Laine on kyllä nainen paikallaan Farmi-juontajana ja myös Tähdet, tähdet -juontajana, eikös vaan! Lue Susanna
      Suomalaiset julkkikset
      18
      1168
    4. Mikä on horoskooppisi?

      Entä tiedätkö kaivattusi?
      Ikävä
      95
      1028
    5. Onks se väärin jos

      Tutustuttaisiin edes vähän enemmän?
      Ikävä
      62
      823
    6. Vanhemmalle naiselle

      Kirjoitan tällä vanhalla otsikolla vaikka se joku toinen anonyymi naisen kaipaaja innostuukin tästä ja käyttää taas sam
      Ikävä
      36
      801
    7. Hyvää yötä

      Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani
      Tunteet
      6
      744
    8. Mitä meidän välillä

      Tulee tapahtumaan? Sinusta paljon kiinni
      Ikävä
      46
      706
    9. En vaan ymmärrä

      Sinulla on hyvä puoliso, perhe, periaatteessa kaikki palikat kohdillaan. En ymmärrä, miksi haluat vaarantaa sen. Minulla
      Ikävä
      42
      680
    10. Mitä saat naiselta mies kun

      Otat ohjat? Saat feminiinistä pehmeyttä, lämpöä ja rauhaa. Kun nainen on tässä moodissa hän auttaa miestä lepäämään ja p
      Ikävä
      113
      676
    Aihe