uuniperuna ongelma

------

rakastan uuniperunoita ja yritin tässä eilen tehdä ensimmäistä kertaa niitä itse. ostin rosamunda uuniperunoita viilsin yläpintaan viillon ja laiton uuniin 200 asteeseen .. keittokirjassani luki että uuniperunoiden pitäisi olla uunissan.tunnin.
kuitenkin tunnin päästä katsoin ja perunat olivat vielä aivan raakoja. loppujenlopuksi ne olivat kypsiä vasta 2tunnin päästä, mutta ihan nahistuneita eivätkä kovin maukkauta .. missä siis vika? teinkö jotain väärin?
olisin kiitollinen vinkeistänni miten saan uuniperunat oikealla tavalla kypsiksi.
kiitos :)

23

100936

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • seuraavalla kerralla

      Seuraavalla kerralla peitä ostia foliolla, tai kääri jokainen peruna erikseen folioon, näin eivät pääse kuivumaan. Paistoaika riippuu täysin perunoiden koosta. Ihan pienille riittää tunti, isot saa olla uunissa yli 2 tuntia. Kypsyyttä voit kokeilla vaikkapa hammastikulla. Pehmeä=kypsä.

      Niin ja maukkaampia saat kun ripottelet suolaa ja vaik pippuria niiden päälle silloin ku pistät ne uuniin.

      • Ihmettelee

        Oletteko nahneet Bakeingnails,paistonauloja.Ne on vahan isompia nauloja jotka tyonnetaan perunan sisaan ja folio ymparille. Pieni viilto perunan paalle ettei ne "rajahda" uunissa.


      • ei tajua

        siis, nyt meni vähän ohi että miten se meerisuola toimii joissakin ohjeissa, kun perunat pitäisi laittaa pellille jonka päällä on merisuolaa. miten se suola sieltä pohjalta imeytyy, jos sitä ei muualle perunaan laiteta? hmm..


    • Mössääjä

      Uuniperunat onnistuvat mielestäni kohtalaisesti mikroaaltouunillakin. Eilen tein viimeksi kaksi kookasta Rosamundaa. Pesu harjaamalla ja vankka suola märkään pintaan. Sitten mikroon. Täysi rähinä, noin 5 5 minuuttia (välillä kääntö ympäri).

      En väitä, että olisivat uunissa valmistetun veroisia, mutta ajavat kiireessä asiansa. Sopivaa soosia kaipaavat, tietty.

      Silloin kun sattuu olemaan hyviä, kaunis- ja ohutkuorisia potaatteja (vaikkapa Siikliä), tulee usein tehdyksi tähän tapaan: huolellisesti pestyt perunat halkaistaan kahtia niin että tulee kaksi mahdollisimman leveänlittanaa puolikasta. Ne uunipellille halkaistu puoli ylöspäin. Leikkauspinta öljytään pullasutin avulla, öljyyn sitten ripotellaan suolaa ja mustapippuria. Parit sadat asteet hönkää ja pelti uuniin. Kun noin puolet leikkauspinnasta on ruskeana ja loput vielä vaaleana, alkavat perunat olla kypsiä. Kannattaa varmistaa tikulla tai haarukalla. Kypsyvät yllättävänkin nopeasti verrattuna kokonaisena paistettaviin uunipottuihin! Herkutellaan kuorineen sopivan ruokalajin (vaikkapa pihvien tai leikkeiden) kylkiäisinä. Näitä en ole yrittänytkään tehdä mikroaaltouunissa.

      • Mössääjä

        Mainitsit alkuperäisessä ongelmassasi, että teit yläpintaan viillon ENNEN uuniin panemista. Itse en suinkaan niin tee, vaan kypsennän pestyt ja suolatut perunat ehjinä ja kokonaisina, folioon käärittyinä. Kuori auki ristiviilloilla vasta sitten syömään ryhdyttäessä.

        Ja mikroaaltouunissa tehdessä en tietenkään kääri perunoita alumiinifolioon...


    • ******

      Itse laitan perunat ensin mikroon n.5min, pistelen ensin haarukalla muutamia reikiä kuoreen. Sen jälkeen käärin folioon ja ripottelen suolaa perunoiden päälle ja eikun uuniin (n.200c). Ei kestä kuin vajaa puoli tuntia uunissa ja ovat takuulla meheviä ja maukkaita.

    • perunalastut

      Mössääjä on tuossa aikaisemmin jo kertonut ansiokkaasti uuniperunoiden puolittamisesta.

      Jatkan teemaa ja kerron, miten itse voi tehdä perunasta hyviä ja huokeita napostelupaloja illanistujaisiin.

      Siivuta pestyt kuorimattomat perunat noin 1/2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi, asettele ne uunipellille irti toisistaan ja öljyä yläpinta vaikkapa pullasudilla. Laita suolaa, haluamiasi mausteita ja lopuksi raastettua voimakasta juustoa. Juuston sijaan olen joskus käyttänyt savupekonia ja mikä estää, ettei käyttäisi molempiakin.

      Paista noin puolisen tuntia 200 asteessa tarkkaillen, ettei juusto pala. Nauti lämpimänä, kylmänäkin maistuvat.

      Peruna muuten tarvitsee reippaasti suolaa/mausteita ennen kuin niiden maku tuntuu. Hiukopalan asteesta riippuen suolan/mausteiden määrää pitää siis säädellä ja onhan juustossakin suolaa.

    • mmm

      laita perunat folioon ja 200 astetta, ovat tunnin päästä hyviä tai sellaisenaan merisuolapedille.

    • wwf

      Kannattaa kääriä potut folioon ennekuin tuuppaa nee uuniin. Jämptiä tulee.

      • tollot neuvoo

        Folioperunat maistuu keitetyiltä perunoilta. Uuniperunassa kuuluu olla rapea kuori, joten pois foliot, jotka hidastavat kypsymistä.


    • Netperch

      Tässä myöhäistä kommenttia tähän uuniperunaketjuun.

      Uunin ämpötila voisi olla vähän korkeampikin, 225 C. Pintaa ei kannata puhkoa heti uuniin pantaessa, koska perunan kosteus häviää reikien/viiltojen kautta ja perunat kutistuvat korpuiksi ennen kuin ne ovat kypsiä.

      Veden haihtumista ja kypsän uuniperunan mallon rakennetta voikin säädellä oman maun mukaan. On muistettava, että perunasta on noin 80 % vettä. Joko ei tee kuorelle mitään, jolloin se pitää vedet aika hyvin sisällään tai sitten puhkoo haarukalla tarpeellisen määrän reikiä esim. puolen tunnin uunissaolon jälkeen. Tai jos haluaa että kaikki vesi pysyy varmasti mukulan sisässä, käärii perunan vielä folioon. Se on pitkälle makuasia.

      Yksi tärkeä pointti on lajike. Rosamundalla on melko korkea kuiva-ainepitoisuus ja sen pinnan rikkominen veden haihduttamiseksi ei ole välttämättä tarpeen. Kuitenkin sen kypsyttäminen foliossa on mielestäni vähän tarpeetonta, mutta luonnollisesti makuasia.

      Ravintoloissa saa useimmiten uuniperunaa, joka on jotakin muuta lajiketta kuin Rosamundaa. Samoin kaupoista löytyvät folioon käärityt uuniperunat ovat yleensä jotakin muuta lajiketta. Niiden kriteerinä on yleensä vain se, että ne ovat kasvaneet isokokoisiksi ilman että maltoon on tullut vikoja. Niiden tärkkelyspitoisuus voi olla pahimmillaan vain puolet Rosamundasta. Sellaisesta vesiperunasta kannattaisi haihduttaa runsaasti kosteutta valmistuksen aikana, ja onkin ihan epäloogista että ne kypsytetään foliossa. Lopputulos on omassa vedessään keittynyttä perunaa eikä mitään uuniperunaa.

      Kuten edellä olevasta voi päätellä, pidän itse eniten jauhoisesta, melko kuivaksi haihdutetusta uuniperunasta. Tavoittelen kai lapsuuden pohjalaista "uuniperunaa", joka valmistettiin siten, että laitettiin perunoita pääsiäiskokon loppuhiillokseen ja kaivettiin seuraavana aamuna naama noessa kokon jäänteistä koksipalloiksi mustuneita perunoita,joiden keskeltä kuitenkin löytyi vähän ah niin ihanaa herkkua.

      • Kyllä jos kaksi tuntia pitää perunoita uunissa (oli ne sitten miten valtavia tahansa) niin ihmettelen jos eivät ole kypsiä :D Itellä isoja rosamunda-perunoita yleensä, uuni 225 ja tunti riittää.


    • Pottuja haluava

      Vanha ketju, mutta eivätpä ole uuniperunatkaan uusi keksintö, ja silti on vielä opittavaa! Muutamissa hyvissä ravintoloissa uuniperunat ovat ainakin pöytään tuotaessa folioon käärittyjä ja aivan mahtavan keltaisia ja pehmeitä sisältä, kuin voita lusikoisi. Olen kokoillut Rosamundaa ja valmiita esikypsennettyjä vakumiin pakattuja, mutta samanlaista lopputulosta en saa aikaan. Onkin herännyt kysymys käyttävätkö ravintolat jotain "salaista" lajiketta vai tehdäänkö perunoille jotain taikoja ennen kypsennystä. Ravintolassakin perunat tulevat kuitenkin puolessa tunnissa, joten ei paistoaika ainakaan voi olla tunteja! Olisiko kellään sisäpiiritietoa aiheesta?

    • potut pottuina

      Ravintoloiden perunat ovat valmiiksi kypsennettyä tai jopa lämmitettyjä. Ne laitetaan GN pakkiin tiiviisti karkeaa suolaa alle vaan. Käärrittynä folioon ja annetaan olla suht korkeassa lämpötilassa jonkun tunnin- kaksi perunan koosta ja siitä kuinka tiiviisti ne on astiassa.

    • ...

      Niin ja toisissa ravintoloissa uuniperunat eivät edes näe uunia vaan ne kypsennetään kattilassa ja vain lämmitetään mikrossa ennen tarjoilua :D

    • kokki 56

      muista aina katsoa perunan,, laatu koska uuni perunat on erikseen eli jauhosenpi peruna,,,

    • pottunaama

      Minä teen aika usein mikroperunoita koska olen yksineläjä enkä viitsi parin potun vuoksi alkaa uunia lämmittämään tai keittelemään perunoita. Tökkään muutaman reijän niihin, muutama minuutti ja kääntö sekä muutama minuutti.

    • Pottukokki

      folioperuna on eri asia kun uuniperuna. Uuniperuna valmistetaan pesemällä hyvin perunat, haarukalla tökitään reikiä, reilusti suolaan pälle, uunin lämpö 100-150 astetta. Ottaa aikaa perunan koosta riippuen 5-8 tuntia. Valmista on kun perunan sisus on irronnut kuoresta ja kuori on rapea. nautitaan voi nokareen kera.

    • Kokkihärkä

      Oikea uuniperuna on semmoinen ettei siihen lisätä mitään liemiä tai öljyjä eikä tehdä viiltoja ym. ennen kuin se on lautasella. Hiukan hankala ruokalaji koska uunissa ei saisi olla samaan aikaan muuta kypsennettävää. Karjalaismummoni kertoi minulle ohjeen; osta noin samankokoisia perunoita, pese ja kuori ne. Noin 3 perunaa per syöjä. Normaali sähköuuni 225 asteeseen ja perunat sinne keskitasolle ritilän päälle. EI mitään öljyjä suoloja tai pistelyitä niihin. ÄLÄ avaa uunin luukkua kesken paistoajan, joka on noin 45min. (arvio). Kypsä peruna on saanut tavallaan uuden kuoren ja on siis osittain ruskistunut. Valitan, mutta tuskin tällä lyhyellä ohjeella onnistuu kovinkaan moni sillä tämä vaatii syventymistä asiaan. Omat kokkailuni ovat onnistuneet 95%, mutta useinkin ohjeen kuullut on alkanut säveltämään ja lopputulos on senmukainen. Peruna on siis nyt ruokasi pääruoka, sen kanssa sopii pihvi, kala tai kana. Valmista ne kuitenkin paistamalla , grillissä tai muuten, mutta älä tunge niitä sinne samaan uuniin perunoitten kanssa koska niistä tulee kosteutta ja jota juuri noista perunoista halutaan poistaa! Valmiit perunat voit täyttää viiltämällä sitten vaikka valkosipulivoilla tai yrttitahnoilla yms. Huomioi myös se, että perunat alkavat ns. nahistumaan pian sen jälkeen, kun ne on otettu uunista!. Keskustelua voidaan jatkaa kunhan joku edes onnistuu kokeilemaan näinkin lyhyellä "kurssilla". NETISTÄ et ohjetta löydä.

    • martsu83

      Mä puhdistan ja kuivaan potut. Teen haarukalla reikiä. Sitten folioon ja ensin 200 astetta ½h ja sitten 175. Sitten cocktail tikulla koitan onko kypsiä

    • pottu_herkku
    • nuotio_pottu

      takkaan tai puuhellan hillokseen jauhoperunaa , saat tuhkaakin

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      192
      1321
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      122
      1138
    3. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      48
      864
    4. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      70
      860
    5. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      780
    6. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      50
      745
    7. Hakeudu hoitoon.

      En oo kiinnostunut susta.
      Ikävä
      53
      702
    8. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      33
      692
    9. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      60
      689
    10. Nainen, mitä ajattelet minusta?

      Mitä tuntemuksia saan aikaan sinussa? :/
      Ikävä
      52
      657
    Aihe