Olen raastanut raakaa punajuurta raasteeksi ja syönyt siltään. Punajuuressahan on paljon mm. rautaa ja makukin on ihan mielenkiintoinen. Onkohan se kuitenkaan hyväksi ihmiselle, koska en ole kuullut, että punajuurta käytettäisiin yleisesti raakana?
Raaka punajuuri
24
13684
Vastaukset
- Asafoetida
vaikka olen vuosikausia syönyt raakaa punajuurta! Ei sitä varmaan yleisesti käytetä, en tosin tiedä miksi - kenties maku on liian voimakas? Sitäpaitsi vain nuoret ja todella tuoreet ovat todella hyviä raakana.
Hirmuisen suuria määriä ei ehkä pidä syödä, koska se sisältää nitraatteja, mutta sama pätee muihinkin juureksiin.
Rautaa siinä ei kuitenkaan ole tietääkseni mitenkään erityisen paljon. (En nyt jaksa kaivaa taulukkoa esiin.) Foolihappoa ja kaliumia taisi olla suhteellisen paljon.- Kiril
myös aika lailla hiilihydraatteja, joten käytän sitä vain satunnaisesti. Borssikeittoon se kuuluu ilman muuta ja joskus juhlaruokapöytään valmistan punajuurisalaattia venäläiseen tapaan lisukkeeksi, mutta ei juuri muuten. Foolihappoa ja kaliumia siinä on suhteellisen paljon ja kuten sanoit, nitraatitkin pitää muistaa.
- Olen syönyt
Kiril kirjoitti:
myös aika lailla hiilihydraatteja, joten käytän sitä vain satunnaisesti. Borssikeittoon se kuuluu ilman muuta ja joskus juhlaruokapöytään valmistan punajuurisalaattia venäläiseen tapaan lisukkeeksi, mutta ei juuri muuten. Foolihappoa ja kaliumia siinä on suhteellisen paljon ja kuten sanoit, nitraatitkin pitää muistaa.
Eipä se punajuuri sitten niin terveellinen olekaan. Foolihappoa siinä on kyllä, mikä on tärkeätä punasolujen muodostumisen kannalta. Ei siinä todellakaan sitä rautaakaan liiemmin ole, ei paljoa c-vitamiiniakaan. Nitraatit voivat aiheuttaa sen, että punasolut muuttuvat sellaiseen muotoon, etteivät ne voi sitoa happea. Mikähän mahtaa olla turvallinen raja nitraattien kannalta, niitä kun tulee ravinnosta muualtakin?
- Kiril
Olen syönyt kirjoitti:
Eipä se punajuuri sitten niin terveellinen olekaan. Foolihappoa siinä on kyllä, mikä on tärkeätä punasolujen muodostumisen kannalta. Ei siinä todellakaan sitä rautaakaan liiemmin ole, ei paljoa c-vitamiiniakaan. Nitraatit voivat aiheuttaa sen, että punasolut muuttuvat sellaiseen muotoon, etteivät ne voi sitoa happea. Mikähän mahtaa olla turvallinen raja nitraattien kannalta, niitä kun tulee ravinnosta muualtakin?
onko olemassa joku raja nitraattien suhteen. Seuraavan nitraattia koskevan tekstin löysin Elintarvikeviraston sivuilta, mutta ei siinäkään puhuta määristä.
Kasvisten nitraatti
Nitraattia saadaan kasviksista tai juomavedestä joko luonnostaan tai lannoituksen seurauksena. Nitraattia varastoituu kasviin, jos maassa on ylen määrin typpeä. Runsas valonmäärä alentaa kasvisten nitraattipitoisuuksia. Kuiva kasvukausi puolestaan nostaa kasvisten nitraattipitoisuuksia. Paljon nitraattia on esimerkiksi pinaatissa, nokkosessa, salaatissa, kiinankaalissa ja punajuuressa. Nitraattia käytetään myös lisäaineena elintarvikkeiden valmistuksessa.
Nitraatti pelkistyy elimistössä nitriitiksi. Korkeat nitriittipitoisuudet muuttavat veren hemoglobiinin methemoglobiiniksi eli sellaiseksi hemoglobiiniksi, joka ei pysty yhtä tehokkaasti sitomaan ja kuljettamaan elimistön soluille happea. Nitraatille herkimpiä ovat vastasyntyneet ja pienet lapset. - Olen syönyt
Kiril kirjoitti:
onko olemassa joku raja nitraattien suhteen. Seuraavan nitraattia koskevan tekstin löysin Elintarvikeviraston sivuilta, mutta ei siinäkään puhuta määristä.
Kasvisten nitraatti
Nitraattia saadaan kasviksista tai juomavedestä joko luonnostaan tai lannoituksen seurauksena. Nitraattia varastoituu kasviin, jos maassa on ylen määrin typpeä. Runsas valonmäärä alentaa kasvisten nitraattipitoisuuksia. Kuiva kasvukausi puolestaan nostaa kasvisten nitraattipitoisuuksia. Paljon nitraattia on esimerkiksi pinaatissa, nokkosessa, salaatissa, kiinankaalissa ja punajuuressa. Nitraattia käytetään myös lisäaineena elintarvikkeiden valmistuksessa.
Nitraatti pelkistyy elimistössä nitriitiksi. Korkeat nitriittipitoisuudet muuttavat veren hemoglobiinin methemoglobiiniksi eli sellaiseksi hemoglobiiniksi, joka ei pysty yhtä tehokkaasti sitomaan ja kuljettamaan elimistön soluille happea. Nitraatille herkimpiä ovat vastasyntyneet ja pienet lapset.Makkarat, leikkeleet, kinkut ym. sisältävät nitraattia, joissa sitä käytetään säilytysaineena. Se antaa tuotteille myös punertavan värin. Nitraatit muuttuvat elimistössä haitallisiksi nitriiteiksi ja ennen ainakin tiedettiin, että ne voivat aiheuttaa myös syöpää. Uusimmista tutkimustuloksista en tiedä.
- Olen syönyt
Olen syönyt kirjoitti:
Makkarat, leikkeleet, kinkut ym. sisältävät nitraattia, joissa sitä käytetään säilytysaineena. Se antaa tuotteille myös punertavan värin. Nitraatit muuttuvat elimistössä haitallisiksi nitriiteiksi ja ennen ainakin tiedettiin, että ne voivat aiheuttaa myös syöpää. Uusimmista tutkimustuloksista en tiedä.
Nakki- ja lenkkimakkaroiden sisältämän nitraatin takia niitä ei suositella annettavaksi lapsille kuin ihan vähäisiä määriä esim. 1 nakkimakkara viikossa.
- Sid
Kiril kirjoitti:
onko olemassa joku raja nitraattien suhteen. Seuraavan nitraattia koskevan tekstin löysin Elintarvikeviraston sivuilta, mutta ei siinäkään puhuta määristä.
Kasvisten nitraatti
Nitraattia saadaan kasviksista tai juomavedestä joko luonnostaan tai lannoituksen seurauksena. Nitraattia varastoituu kasviin, jos maassa on ylen määrin typpeä. Runsas valonmäärä alentaa kasvisten nitraattipitoisuuksia. Kuiva kasvukausi puolestaan nostaa kasvisten nitraattipitoisuuksia. Paljon nitraattia on esimerkiksi pinaatissa, nokkosessa, salaatissa, kiinankaalissa ja punajuuressa. Nitraattia käytetään myös lisäaineena elintarvikkeiden valmistuksessa.
Nitraatti pelkistyy elimistössä nitriitiksi. Korkeat nitriittipitoisuudet muuttavat veren hemoglobiinin methemoglobiiniksi eli sellaiseksi hemoglobiiniksi, joka ei pysty yhtä tehokkaasti sitomaan ja kuljettamaan elimistön soluille happea. Nitraatille herkimpiä ovat vastasyntyneet ja pienet lapset.Nitriitin ADI-arvo eli se määrä, paljonko päivässä saisi hyväksyttävästi nitriittiä saada näyttäisi olevan 0,06 mg/painokilo.
- haitallisia
Kiril kirjoitti:
onko olemassa joku raja nitraattien suhteen. Seuraavan nitraattia koskevan tekstin löysin Elintarvikeviraston sivuilta, mutta ei siinäkään puhuta määristä.
Kasvisten nitraatti
Nitraattia saadaan kasviksista tai juomavedestä joko luonnostaan tai lannoituksen seurauksena. Nitraattia varastoituu kasviin, jos maassa on ylen määrin typpeä. Runsas valonmäärä alentaa kasvisten nitraattipitoisuuksia. Kuiva kasvukausi puolestaan nostaa kasvisten nitraattipitoisuuksia. Paljon nitraattia on esimerkiksi pinaatissa, nokkosessa, salaatissa, kiinankaalissa ja punajuuressa. Nitraattia käytetään myös lisäaineena elintarvikkeiden valmistuksessa.
Nitraatti pelkistyy elimistössä nitriitiksi. Korkeat nitriittipitoisuudet muuttavat veren hemoglobiinin methemoglobiiniksi eli sellaiseksi hemoglobiiniksi, joka ei pysty yhtä tehokkaasti sitomaan ja kuljettamaan elimistön soluille happea. Nitraatille herkimpiä ovat vastasyntyneet ja pienet lapset.Siispä välttäkää kaikkia lihajalosteita. Punainen väri on kuin varoitusväri nitraatista.
- lailla?
Kiril kirjoitti:
myös aika lailla hiilihydraatteja, joten käytän sitä vain satunnaisesti. Borssikeittoon se kuuluu ilman muuta ja joskus juhlaruokapöytään valmistan punajuurisalaattia venäläiseen tapaan lisukkeeksi, mutta ei juuri muuten. Foolihappoa ja kaliumia siinä on suhteellisen paljon ja kuten sanoit, nitraatitkin pitää muistaa.
6,9g/100g ei minusta mitenkään erityisen paljon ole. Totta tietysti, että suurin osa punajuuren energiasta tulee hiilihydraateista, mutta kokonaismäärä on se joka ratkaisee (ei suhteellinen määrä energiasta), esim. porkkanassa on lähes yhtä paljon, 5,6g/100g.
- Liha-alaaOPISKELLUT
haitallisia kirjoitti:
Siispä välttäkää kaikkia lihajalosteita. Punainen väri on kuin varoitusväri nitraatista.
Ei taida olla taas mitään hajua tälläkään kommentoijalla, jonka oli pakko tähänkin keskusteluun tämä aihe saada ängettyä.
- puna_juuri
luomu punajuurta uunivihanneksien tapaan
ja just kekkasin lopuille
suolapedillä kypsentäen uunissa 2 h ja tulee tupaankin lämpöä.
jäi vielä smetanaakin uudesta vuodesta
http://www.esvy.fi/palvelut.html
myös ruokapiirit välittää - hakien
lailla? kirjoitti:
6,9g/100g ei minusta mitenkään erityisen paljon ole. Totta tietysti, että suurin osa punajuuren energiasta tulee hiilihydraateista, mutta kokonaismäärä on se joka ratkaisee (ei suhteellinen määrä energiasta), esim. porkkanassa on lähes yhtä paljon, 5,6g/100g.
Evira tietää
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=305 - juures_juulia
juuresten ravintoarvot raakana ja mehustettuna
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/33182 avaa "koukut"
hae erikseen punajuuri
- ou.jee
puristan punajuurta aamiaismehuksi yhdessä porkkanan ja omenan kanssa. Käytän punajuurta silloin kun tekee sitä mieli, tällä tavoin kehoni ilmoittaa minulle mitä ruoka ainetta olen vailla. Että jos sulla on himo syödä punajuurta niin ilmeisesti tarvitset sitä. Luota omiin vaistoihisi. Joskus minun tekee mieli selleriä, joskus kaalia joskus jotain muuta. Aika usein porkkanaa ja omenaa sitten taas voi mennä aikaa että tekeekin mieli sitruunaa ja appelsiinia. Tai yht´äkkiä tulee himo mungpavun ituihin tai on pakko saada nippu persiljaa. En tuputa mitään itselleni mutta kuuntelen mitä kehoni kertoo minulle..ou jee
- kasvissyöjä
Lueskelin keskusteluanne... yksi sanoo punajuuren sisältävän paljon hiilihydraatteja, toinen varoittaa nitraateista.
Tuskinpa punajuuri on terveellisemmän elämän kompastuskivi! En usko että mikään vihannes tai juures voisi olla vaarallinen. Etsikää niitä suuria nitraattipitoisuuksia ja hiilihydraatteja valmiseineistä ja elintarvikkeista, eiköhän luonnon omat antimet ole aina terveelllisiä!
Punajuuressa ei ole kaloreita juuri nimeksikään, niin että syökää pois niin paljon kuin jaksatte!
Punajuuri on hyvänmakuinen mutta surullista kyllä unohdettu melko täysin suomalaisessa ruokapöydässä muuten kuin jouluna, ellei oteta lukuun valmis punajuurisalaattia. - ou.jee
kasvissyöjä kirjoitti:
Lueskelin keskusteluanne... yksi sanoo punajuuren sisältävän paljon hiilihydraatteja, toinen varoittaa nitraateista.
Tuskinpa punajuuri on terveellisemmän elämän kompastuskivi! En usko että mikään vihannes tai juures voisi olla vaarallinen. Etsikää niitä suuria nitraattipitoisuuksia ja hiilihydraatteja valmiseineistä ja elintarvikkeista, eiköhän luonnon omat antimet ole aina terveelllisiä!
Punajuuressa ei ole kaloreita juuri nimeksikään, niin että syökää pois niin paljon kuin jaksatte!
Punajuuri on hyvänmakuinen mutta surullista kyllä unohdettu melko täysin suomalaisessa ruokapöydässä muuten kuin jouluna, ellei oteta lukuun valmis punajuurisalaattia.ja lisäksi puhdistaa maksaa..ou jee
- dominicana
ou.jee kirjoitti:
ja lisäksi puhdistaa maksaa..ou jee
haluaisin nopeasti tietää voiko raskaana ollessa juoda raa`sta punajuuresta tehtyä mehua? Onko siitä haittaa vauvalle mahassa?
- vep
dominicana kirjoitti:
haluaisin nopeasti tietää voiko raskaana ollessa juoda raa`sta punajuuresta tehtyä mehua? Onko siitä haittaa vauvalle mahassa?
Käsittääkseni vihannesten ns. myrkkypitoisuudet on aika lailla teoreettinen kysymys. Eli syö punajuuria tai pinaattia tai kiinankaalia, niin 99,99 prossaa jees ja se loppumäärä sitten jokin iltapäivälehtien lööppi varoitusmörkö. Mielestäni punajuurissa ainoa huono puoli on sormien värjäytyminen; muuten kerta kaikkiaan hyvää apetta. Toimii myös wokattuna!
- riperi
Nitriitin muuttumisen nitraatiksi voi kuulemma estää sekoittamalla punajuuriin sitruunan mehua. Näin luin jostain
- Borssimeklari
Eli lisäämällä sen happamuutta. Puolassa käytetään paljon hapatettua punajuurta, ei tosin raakana, vaan se kypsennetään hapatuksen jälkeen. Hapatus tapahtuu samalla tavalla kuin hapankaalin valmistus eli maitohappokäyttämisellä.
Jo onhan borssikeittokin hapanta http://fi.wikipedia.org/wiki/Borssi
Raakaa punajuurta suositellaan mehustettavaksi. Sen sanotaan olevan hyvin voimakkaasti verta puhdistavaa. Ja siksi sitä ei saisi käyttää myöskään liikaa. Joidenkin tutkimusten mukaan se myös lisää lihasten suorituskykyä parantamalla niiden hapenottokykyä.
http://www.petrasippola.fi/punajuuri - Hölkkääjä
Borssimeklari kirjoitti:
Eli lisäämällä sen happamuutta. Puolassa käytetään paljon hapatettua punajuurta, ei tosin raakana, vaan se kypsennetään hapatuksen jälkeen. Hapatus tapahtuu samalla tavalla kuin hapankaalin valmistus eli maitohappokäyttämisellä.
Jo onhan borssikeittokin hapanta http://fi.wikipedia.org/wiki/Borssi
Raakaa punajuurta suositellaan mehustettavaksi. Sen sanotaan olevan hyvin voimakkaasti verta puhdistavaa. Ja siksi sitä ei saisi käyttää myöskään liikaa. Joidenkin tutkimusten mukaan se myös lisää lihasten suorituskykyä parantamalla niiden hapenottokykyä.
http://www.petrasippola.fi/punajuuriPunajuuri on raakana mukavan "rouskea", minä syön sitä paljon ja sen huomaa myös WC pöntössä. Punajuuri alentaa verenpainetta ja tekee hyvää verisuonistolle. Tiiä sitte onko punasolulle haitaksi, mutta en usko että enempää ainakaan ku röökin häkä..hapen kuletukselle punasolussa. Ehkä aiheuttaa syöpää, ehkä ei..tää nitraatti? Paljon vaan juureksia, kasviksia, vihanneksia, viljaa, kalaa, muuta terveellistä!!
- Anonyymi
Borssimeklari kirjoitti:
Eli lisäämällä sen happamuutta. Puolassa käytetään paljon hapatettua punajuurta, ei tosin raakana, vaan se kypsennetään hapatuksen jälkeen. Hapatus tapahtuu samalla tavalla kuin hapankaalin valmistus eli maitohappokäyttämisellä.
Jo onhan borssikeittokin hapanta http://fi.wikipedia.org/wiki/Borssi
Raakaa punajuurta suositellaan mehustettavaksi. Sen sanotaan olevan hyvin voimakkaasti verta puhdistavaa. Ja siksi sitä ei saisi käyttää myöskään liikaa. Joidenkin tutkimusten mukaan se myös lisää lihasten suorituskykyä parantamalla niiden hapenottokykyä.
http://www.petrasippola.fi/punajuuri"Sen sanotaan olevan hyvin voimakkaasti verta puhdistavaa."
Itse puhdistan vereni pesemällä sen astianpesuaineella.
- Anonyymi
Helpompi syödä keitettynä ja valmiiksi säilöttynä, kokonaiset parempoia kuin viipaleet. Harmi kun Lidlissä ei ole enää niitä kokonaisia, olivat hyviä. Punajuuri lisää mukamas potenssia, voi olla, seksiunia nähnyt melkein joka yö.
- Anonyymi
EVIRA VAROITTAA SYÖMÄSTÄ RAAKAA PUNAJUURTA.
Ihan uusi asia, että todella tulee oireita jos syö raakaa punajuurta.
Sisareni sai (poistoruoka) suikaloitua punajuurta ja ei tiennyt, että kypsytettävä kunnolla.
Oireet sitten sen mukaiset.
Pahoinvointia, vatsakivut, päänsärkyä, oksensi useampaan kertaan. Väsymystäkin, kun kerran nukahti kuumemittari kainalossa. Kuumetta n.38*
Miten olinkin joskus kuullut tuosta ja nyt pääsin lukemaan paremmin punajuuren vaarallisuudesta.
Lisäksi oli "horkassa" kylmyyden takia mökillä.
Kuume kuitenkin laski ja pääsinkin kertomaan, lukeneeni vuorokaudessa oireiden helpottavan.
Välillä soittelin jo ensiapuun, jos joutuisi oikein tutkittavaksi. Ei kuulemma olisi jaksanut kävelläkään, pahimmillaan autolle.
Mökkitie kun vielä luminen, ei pääsisi pihaan.
Toivottaasti muille ei käynyt näin.
Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1012598Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302355Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen192158Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663971716- 1131570
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1631297Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2681110- 711004
- 79956
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha178920