hyvä lihakastike

kotikokkailija

Kertokaas miten teette hyvän lihakastikkeen. Itse olen tottunut tekemään sellaisen vanhanaikaisen lihakastikkeen, jossa siis kastikepohjaksi tehdään ruskeakastike ensin sulattamalla rasva, siihen sitten jauhot ja ruskistuttua kaadetaan vesi. On alkanut tympiä tuo maku. Millaisen kastikkeen sinä teet ja miten maustat, ja mistä lihasta? Itse ostan usein valmiiksi suikaloitua lihaa, nautaa ja possua, mutta jos ostaisin ihan lihatiskiltä lihaa niin mitä kannattaisi ostaa? (Vaikkei näissä lähikaupoissa enää oikeaa lihatiskiä taida olla juuri missään.)

11

19048

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • luista

      lihaa, nautaa, possua, maun mukaan, sitten porkkanaa, selleriä(juuri), sipulia, palsternakkaa, maustepippuria, suolaa, laakerinlehtiä muita mieluisia mausteita. Mutta joka tapauksessa käyt niinkuin keittelemään lihakeittoa, ohjeita varmaan löydät mistä vaan. Keittelet sitten vaikka parituntia miedolla lämmöllä. Sitten siivilöit liemen, siivoat lihat luista, paloittelet. Sen jälkeen teet vain vesi vehnäjauho suuruksen, siis kylmä vesi vehnäjauho sekaisin ja lisäät hyvin vatkaten kiehuvaan liemeen. Siis olet kaatanut siivilöidyn liemen takaisin kattilaan ja kiehuttanut. Vehnäjauho kypsyy noin 10 min. sitten lihat joukkoon ja maun tarkistus, jos liian mietoa lisää liemikuutiota tms. Litralle lientä menee n. vajaa desi vehnä jauhoja riippuen miten paksua tai ohkaista haluat, itse kokeilemalla löytyy sopiva. Tästä voi sitten kehitellä kaiken moisia kuuluisiakin ruokia kuten tilliliha, sitruunaliha, persiljaliha ynm. mitä mieleen juohtuu ja on muuten hyvää tuo tilliliha, ei sellaista koulun kauhua.

      • siis

        esim. lapaa, etuselkää tms. halpaa ruhon osaa, joka saa hautua pitkää, niin siitä irtoaa makua liemeen.


      • muuten

        kannattaa tehdä iso satsi, voipi sitten ensin vaikka tehdä osasta lihoista soppaa, lopuista soossia ja sitä rataa, laittaa vaikka lientä pakkaseenkin jne.


    • Kiril

      myös käyttämällä jauhojen sijasta kuohukermaa tai sulatejuustoa. On kevyempää, kun ei ole niitä turhia hiilihydraatteja painolastina.

    • kels

      Enää en halua syödä jauhosuurusta. Suurustaa voi kasviksillakin:
      Sipulit (kelta ja valkosipulit) kuullotettuina olivat siis peruspohjan lähtökohta. Palsternakkasose on lempparini, porkkana- ja lanttusoseen kanssa pitää varoa makeutta...
      Tomaatimurska on hyvä sakeuttaja, ripaus sokeria, ettei tule liian hapanta...
      Vielä harjoittelen näitä makuja.
      Lihat, mielellään naudan luiden kera ruskistetaan ensin, koska niistä lähtee vahva ruskea ja syvä maku. Sitten vasta kasvikset, jotka toimivat nesteenä.
      Maut syntyvät miedolla lämmöllä hitaasti hauduttaen. Hyvää lihakastiketta ei alkutekijöistä synny alle tunnissa. Minulla on pakkasessa erilaisia kasvissoseita (munakoiso, paprika), joita lisäilen ruokiin mauksi.

      Tietysti jauhoillakin saa maukasta kastiketta:
      ensin pitää tehdä sipuli-palsternakka-sellerikuutioista pohja, jota haudutetaan ruskistamatta 10 minuuttia, lisätää ne jauhot ja paahdetaan niitä, niin kauan että tulee myllyn tuoksu. Jauhot ovat kuin märkää rantahiekkaa. Kuuma (kana)liemi lisätään...
      On se hyvän makuista ellei sitten halua vältellä vehnäjauhoja kuten minä.

    • tavoiteltu_nainen

      itse en osaa tehdä kuin ruskean kastikkeen erään miehen opetuksesta ja haluaisin oppia muitakin... tuo liemi kuullosti hyvältä... :) ja onko ainesten määrällä jtn. väliä kun niitä ei oltu laitettu suhteessa toisiin aineisin...

    • näin minä

      Yks hyvä ja helppo on kans kun ruskistaa lihat ja sipulit, sitten hiukka vettä, haudutus että lihat kypsyy ja kun vesi melkein haihtunut lisätään kermaa tai ruokakermaa. Jos haluaa voimakkaampaa makua voi lisätä joko lihaliemikuution tai fonduuta tms.
      Ja toinen on että ruokakermaa tai kermaa kasariin ja liemikuutio siihen.

    • kokeiltu on.

      Pistä liha hienoksi ja tee kunnon ragu. On hyvää.

    • lihatiski tiellä

      Nykytrendit omaava pikku kotikokki käyttää luonnon antimia. Aamuisella työmatkalla tien penkoilta tarkkaavainen kulinaristi löytää materiaalin vaikka millaisiin illallis herkkuihin. ( Meat on the road)

      Monesti nämä ilmaiset laatulihat ovat jo "raakakypsyneet" ja ovat varmasti takuumureita.

      Hyödynnä lihoina tienpenkalta ainakin nämä:

      Supi ( oma favourite)
      Kisu
      Lintu
      Rusakko

      Tarkkaile löytäessäsi eläimen tieltä, aluetta, koska monesti siitä löytää myös jonkun herkullisen raadonsyöjälinnun.

      Ei kannata kastikkeilla lihaa pilata. Suoraa uuniin vaan ritilälle. Pitkä kypsytysaika ( 160astetta noin 3h.

      • Lihatiski tiellä

        Täs yks hyvä resepti:

        Yrteillä ja ihralla täytetty supi.

        Resepti:

        1kpl kuollu supi
        n.500 grammaa sian tai peuran ihraa.
        1desi karkeaa merisuolaa
        5 rkl timjami
        5 rkl rosmariini

        Leikkaa ensin kotiparturilaitteella supilta karvat pois (jätä pää ajamatta näön vuoksi). Suolista supi. Ota sisälmykset talteen. Aja sisälmykset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja lisää mausteet.
        Sekoita joukkoon varovasti ihrat. Ei haittaa jos tahna paakkuuntuu.

        Survo tahna supin sisään ja sulje supi koktailtikuilla tai vaikka jesarilla.
        Hiero ajeltuun supiin vähän suolaa ja laita uuniin ritilälle. Peltiä ei tässä tarvitse käyttää. Laita uuni 180 asteeseen ja anna raadon olla siellä noin 2,5 h. tai kun silmät poksahtaa.

        Tarjoile salaattipediltä runsaan valkosipuli mössön kanssa.

        Jos supi on tienpenkalta löytynyt eikä sillä ole suolia tai mahoja voit korvata ne jollain muulla vastemielisellä mössöllä mitä löydät.


      • naturel supi
        Lihatiski tiellä kirjoitti:

        Täs yks hyvä resepti:

        Yrteillä ja ihralla täytetty supi.

        Resepti:

        1kpl kuollu supi
        n.500 grammaa sian tai peuran ihraa.
        1desi karkeaa merisuolaa
        5 rkl timjami
        5 rkl rosmariini

        Leikkaa ensin kotiparturilaitteella supilta karvat pois (jätä pää ajamatta näön vuoksi). Suolista supi. Ota sisälmykset talteen. Aja sisälmykset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja lisää mausteet.
        Sekoita joukkoon varovasti ihrat. Ei haittaa jos tahna paakkuuntuu.

        Survo tahna supin sisään ja sulje supi koktailtikuilla tai vaikka jesarilla.
        Hiero ajeltuun supiin vähän suolaa ja laita uuniin ritilälle. Peltiä ei tässä tarvitse käyttää. Laita uuni 180 asteeseen ja anna raadon olla siellä noin 2,5 h. tai kun silmät poksahtaa.

        Tarjoile salaattipediltä runsaan valkosipuli mössön kanssa.

        Jos supi on tienpenkalta löytynyt eikä sillä ole suolia tai mahoja voit korvata ne jollain muulla vastemielisellä mössöllä mitä löydät.

        Kokeilin. Oli aika hyvä mutta seuraavaksi jätän yrtit pois. Peittää liikaa supin makua ja hajua.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6063
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3836
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      249
      2188
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1860
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1303
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1276
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1067
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1010
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      949
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      888
    Aihe