Kertokaas miten teette hyvän lihakastikkeen. Itse olen tottunut tekemään sellaisen vanhanaikaisen lihakastikkeen, jossa siis kastikepohjaksi tehdään ruskeakastike ensin sulattamalla rasva, siihen sitten jauhot ja ruskistuttua kaadetaan vesi. On alkanut tympiä tuo maku. Millaisen kastikkeen sinä teet ja miten maustat, ja mistä lihasta? Itse ostan usein valmiiksi suikaloitua lihaa, nautaa ja possua, mutta jos ostaisin ihan lihatiskiltä lihaa niin mitä kannattaisi ostaa? (Vaikkei näissä lähikaupoissa enää oikeaa lihatiskiä taida olla juuri missään.)
hyvä lihakastike
11
19408
Vastaukset
- luista
lihaa, nautaa, possua, maun mukaan, sitten porkkanaa, selleriä(juuri), sipulia, palsternakkaa, maustepippuria, suolaa, laakerinlehtiä muita mieluisia mausteita. Mutta joka tapauksessa käyt niinkuin keittelemään lihakeittoa, ohjeita varmaan löydät mistä vaan. Keittelet sitten vaikka parituntia miedolla lämmöllä. Sitten siivilöit liemen, siivoat lihat luista, paloittelet. Sen jälkeen teet vain vesi vehnäjauho suuruksen, siis kylmä vesi vehnäjauho sekaisin ja lisäät hyvin vatkaten kiehuvaan liemeen. Siis olet kaatanut siivilöidyn liemen takaisin kattilaan ja kiehuttanut. Vehnäjauho kypsyy noin 10 min. sitten lihat joukkoon ja maun tarkistus, jos liian mietoa lisää liemikuutiota tms. Litralle lientä menee n. vajaa desi vehnä jauhoja riippuen miten paksua tai ohkaista haluat, itse kokeilemalla löytyy sopiva. Tästä voi sitten kehitellä kaiken moisia kuuluisiakin ruokia kuten tilliliha, sitruunaliha, persiljaliha ynm. mitä mieleen juohtuu ja on muuten hyvää tuo tilliliha, ei sellaista koulun kauhua.
- siis
esim. lapaa, etuselkää tms. halpaa ruhon osaa, joka saa hautua pitkää, niin siitä irtoaa makua liemeen.
- muuten
kannattaa tehdä iso satsi, voipi sitten ensin vaikka tehdä osasta lihoista soppaa, lopuista soossia ja sitä rataa, laittaa vaikka lientä pakkaseenkin jne.
- Kiril
myös käyttämällä jauhojen sijasta kuohukermaa tai sulatejuustoa. On kevyempää, kun ei ole niitä turhia hiilihydraatteja painolastina.
- kels
Enää en halua syödä jauhosuurusta. Suurustaa voi kasviksillakin:
Sipulit (kelta ja valkosipulit) kuullotettuina olivat siis peruspohjan lähtökohta. Palsternakkasose on lempparini, porkkana- ja lanttusoseen kanssa pitää varoa makeutta...
Tomaatimurska on hyvä sakeuttaja, ripaus sokeria, ettei tule liian hapanta...
Vielä harjoittelen näitä makuja.
Lihat, mielellään naudan luiden kera ruskistetaan ensin, koska niistä lähtee vahva ruskea ja syvä maku. Sitten vasta kasvikset, jotka toimivat nesteenä.
Maut syntyvät miedolla lämmöllä hitaasti hauduttaen. Hyvää lihakastiketta ei alkutekijöistä synny alle tunnissa. Minulla on pakkasessa erilaisia kasvissoseita (munakoiso, paprika), joita lisäilen ruokiin mauksi.
Tietysti jauhoillakin saa maukasta kastiketta:
ensin pitää tehdä sipuli-palsternakka-sellerikuutioista pohja, jota haudutetaan ruskistamatta 10 minuuttia, lisätää ne jauhot ja paahdetaan niitä, niin kauan että tulee myllyn tuoksu. Jauhot ovat kuin märkää rantahiekkaa. Kuuma (kana)liemi lisätään...
On se hyvän makuista ellei sitten halua vältellä vehnäjauhoja kuten minä. - tavoiteltu_nainen
itse en osaa tehdä kuin ruskean kastikkeen erään miehen opetuksesta ja haluaisin oppia muitakin... tuo liemi kuullosti hyvältä... :) ja onko ainesten määrällä jtn. väliä kun niitä ei oltu laitettu suhteessa toisiin aineisin...
- näin minä
Yks hyvä ja helppo on kans kun ruskistaa lihat ja sipulit, sitten hiukka vettä, haudutus että lihat kypsyy ja kun vesi melkein haihtunut lisätään kermaa tai ruokakermaa. Jos haluaa voimakkaampaa makua voi lisätä joko lihaliemikuution tai fonduuta tms.
Ja toinen on että ruokakermaa tai kermaa kasariin ja liemikuutio siihen. - kokeiltu on.
Pistä liha hienoksi ja tee kunnon ragu. On hyvää.
- lihatiski tiellä
Nykytrendit omaava pikku kotikokki käyttää luonnon antimia. Aamuisella työmatkalla tien penkoilta tarkkaavainen kulinaristi löytää materiaalin vaikka millaisiin illallis herkkuihin. ( Meat on the road)
Monesti nämä ilmaiset laatulihat ovat jo "raakakypsyneet" ja ovat varmasti takuumureita.
Hyödynnä lihoina tienpenkalta ainakin nämä:
Supi ( oma favourite)
Kisu
Lintu
Rusakko
Tarkkaile löytäessäsi eläimen tieltä, aluetta, koska monesti siitä löytää myös jonkun herkullisen raadonsyöjälinnun.
Ei kannata kastikkeilla lihaa pilata. Suoraa uuniin vaan ritilälle. Pitkä kypsytysaika ( 160astetta noin 3h.- Lihatiski tiellä
Täs yks hyvä resepti:
Yrteillä ja ihralla täytetty supi.
Resepti:
1kpl kuollu supi
n.500 grammaa sian tai peuran ihraa.
1desi karkeaa merisuolaa
5 rkl timjami
5 rkl rosmariini
Leikkaa ensin kotiparturilaitteella supilta karvat pois (jätä pää ajamatta näön vuoksi). Suolista supi. Ota sisälmykset talteen. Aja sisälmykset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja lisää mausteet.
Sekoita joukkoon varovasti ihrat. Ei haittaa jos tahna paakkuuntuu.
Survo tahna supin sisään ja sulje supi koktailtikuilla tai vaikka jesarilla.
Hiero ajeltuun supiin vähän suolaa ja laita uuniin ritilälle. Peltiä ei tässä tarvitse käyttää. Laita uuni 180 asteeseen ja anna raadon olla siellä noin 2,5 h. tai kun silmät poksahtaa.
Tarjoile salaattipediltä runsaan valkosipuli mössön kanssa.
Jos supi on tienpenkalta löytynyt eikä sillä ole suolia tai mahoja voit korvata ne jollain muulla vastemielisellä mössöllä mitä löydät. - naturel supi
Lihatiski tiellä kirjoitti:
Täs yks hyvä resepti:
Yrteillä ja ihralla täytetty supi.
Resepti:
1kpl kuollu supi
n.500 grammaa sian tai peuran ihraa.
1desi karkeaa merisuolaa
5 rkl timjami
5 rkl rosmariini
Leikkaa ensin kotiparturilaitteella supilta karvat pois (jätä pää ajamatta näön vuoksi). Suolista supi. Ota sisälmykset talteen. Aja sisälmykset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja lisää mausteet.
Sekoita joukkoon varovasti ihrat. Ei haittaa jos tahna paakkuuntuu.
Survo tahna supin sisään ja sulje supi koktailtikuilla tai vaikka jesarilla.
Hiero ajeltuun supiin vähän suolaa ja laita uuniin ritilälle. Peltiä ei tässä tarvitse käyttää. Laita uuni 180 asteeseen ja anna raadon olla siellä noin 2,5 h. tai kun silmät poksahtaa.
Tarjoile salaattipediltä runsaan valkosipuli mössön kanssa.
Jos supi on tienpenkalta löytynyt eikä sillä ole suolia tai mahoja voit korvata ne jollain muulla vastemielisellä mössöllä mitä löydät.Kokeilin. Oli aika hyvä mutta seuraavaksi jätän yrtit pois. Peittää liikaa supin makua ja hajua.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Riikka vie Suomen kohta ykköseksi työttömyyskisassa
Espanja: 10,5 % Suomi: 10,3 % Ruotsi: 9,3 % Kisa on tiukkaa, mutta Riikalla hyvä draivi päällä. Vasemmistolaisen päämin1903075Miten juhlitte ensi lauantaina?
Se on kalenteriin merkitty juhlapäiväksi, niin sitä kai kuuluu juhlia.2992709Suomen veroaste 5 %-yks liian matala
Palauttamalla kokonaisveroaste 1990-luvun tasolle saadaan hyvinvointivaltion palvelut rahoitettua ilman velan ottoa.751778Kolme neljästä suomalaisesta kannattaa miljonääriveroa
Kertoo vasemmistoliiton teettämä kysely. Veron ulkopuolelle jätettäisiin asunto. "Puolet vastaajista oli sitä mieltä, e501687Kumpaan rahat, mummojen vaippoihin vai Nalle WahIroosille?
JOS siis sinä saisit päättää?391541- 1221336
- 1051229
Ryöstö Punkaharjulla
Punkaharjun k-market ryöstetty tänään keskellä päivää, ketä lie asialla? Poliiseja ainakin pörrää ympäriisee171210Evoluutioon ja alkuräjähdykseen uskominen vaatii todella vahvaa uskoa
Että tyhjästä syntyi ja kehittyi kaikki se mitä näemme ympärillämme.4031205MTV: Harvinainen haastattelu! Vappu Pimiä kommentoi vihdoinkin uutta TTK-juontajaa
TTK-juontajaspekuloinnit käyvät edelleen kuumana. Kenet sinä haluaisit uudeksi TTK-juontajaksi? Kommentoi alle! Lue,91083