hyvä lihakastike

kotikokkailija

Kertokaas miten teette hyvän lihakastikkeen. Itse olen tottunut tekemään sellaisen vanhanaikaisen lihakastikkeen, jossa siis kastikepohjaksi tehdään ruskeakastike ensin sulattamalla rasva, siihen sitten jauhot ja ruskistuttua kaadetaan vesi. On alkanut tympiä tuo maku. Millaisen kastikkeen sinä teet ja miten maustat, ja mistä lihasta? Itse ostan usein valmiiksi suikaloitua lihaa, nautaa ja possua, mutta jos ostaisin ihan lihatiskiltä lihaa niin mitä kannattaisi ostaa? (Vaikkei näissä lähikaupoissa enää oikeaa lihatiskiä taida olla juuri missään.)

11

19355

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • luista

      lihaa, nautaa, possua, maun mukaan, sitten porkkanaa, selleriä(juuri), sipulia, palsternakkaa, maustepippuria, suolaa, laakerinlehtiä muita mieluisia mausteita. Mutta joka tapauksessa käyt niinkuin keittelemään lihakeittoa, ohjeita varmaan löydät mistä vaan. Keittelet sitten vaikka parituntia miedolla lämmöllä. Sitten siivilöit liemen, siivoat lihat luista, paloittelet. Sen jälkeen teet vain vesi vehnäjauho suuruksen, siis kylmä vesi vehnäjauho sekaisin ja lisäät hyvin vatkaten kiehuvaan liemeen. Siis olet kaatanut siivilöidyn liemen takaisin kattilaan ja kiehuttanut. Vehnäjauho kypsyy noin 10 min. sitten lihat joukkoon ja maun tarkistus, jos liian mietoa lisää liemikuutiota tms. Litralle lientä menee n. vajaa desi vehnä jauhoja riippuen miten paksua tai ohkaista haluat, itse kokeilemalla löytyy sopiva. Tästä voi sitten kehitellä kaiken moisia kuuluisiakin ruokia kuten tilliliha, sitruunaliha, persiljaliha ynm. mitä mieleen juohtuu ja on muuten hyvää tuo tilliliha, ei sellaista koulun kauhua.

      • siis

        esim. lapaa, etuselkää tms. halpaa ruhon osaa, joka saa hautua pitkää, niin siitä irtoaa makua liemeen.


      • muuten

        kannattaa tehdä iso satsi, voipi sitten ensin vaikka tehdä osasta lihoista soppaa, lopuista soossia ja sitä rataa, laittaa vaikka lientä pakkaseenkin jne.


    • Kiril

      myös käyttämällä jauhojen sijasta kuohukermaa tai sulatejuustoa. On kevyempää, kun ei ole niitä turhia hiilihydraatteja painolastina.

    • kels

      Enää en halua syödä jauhosuurusta. Suurustaa voi kasviksillakin:
      Sipulit (kelta ja valkosipulit) kuullotettuina olivat siis peruspohjan lähtökohta. Palsternakkasose on lempparini, porkkana- ja lanttusoseen kanssa pitää varoa makeutta...
      Tomaatimurska on hyvä sakeuttaja, ripaus sokeria, ettei tule liian hapanta...
      Vielä harjoittelen näitä makuja.
      Lihat, mielellään naudan luiden kera ruskistetaan ensin, koska niistä lähtee vahva ruskea ja syvä maku. Sitten vasta kasvikset, jotka toimivat nesteenä.
      Maut syntyvät miedolla lämmöllä hitaasti hauduttaen. Hyvää lihakastiketta ei alkutekijöistä synny alle tunnissa. Minulla on pakkasessa erilaisia kasvissoseita (munakoiso, paprika), joita lisäilen ruokiin mauksi.

      Tietysti jauhoillakin saa maukasta kastiketta:
      ensin pitää tehdä sipuli-palsternakka-sellerikuutioista pohja, jota haudutetaan ruskistamatta 10 minuuttia, lisätää ne jauhot ja paahdetaan niitä, niin kauan että tulee myllyn tuoksu. Jauhot ovat kuin märkää rantahiekkaa. Kuuma (kana)liemi lisätään...
      On se hyvän makuista ellei sitten halua vältellä vehnäjauhoja kuten minä.

    • tavoiteltu_nainen

      itse en osaa tehdä kuin ruskean kastikkeen erään miehen opetuksesta ja haluaisin oppia muitakin... tuo liemi kuullosti hyvältä... :) ja onko ainesten määrällä jtn. väliä kun niitä ei oltu laitettu suhteessa toisiin aineisin...

    • näin minä

      Yks hyvä ja helppo on kans kun ruskistaa lihat ja sipulit, sitten hiukka vettä, haudutus että lihat kypsyy ja kun vesi melkein haihtunut lisätään kermaa tai ruokakermaa. Jos haluaa voimakkaampaa makua voi lisätä joko lihaliemikuution tai fonduuta tms.
      Ja toinen on että ruokakermaa tai kermaa kasariin ja liemikuutio siihen.

    • kokeiltu on.

      Pistä liha hienoksi ja tee kunnon ragu. On hyvää.

    • lihatiski tiellä

      Nykytrendit omaava pikku kotikokki käyttää luonnon antimia. Aamuisella työmatkalla tien penkoilta tarkkaavainen kulinaristi löytää materiaalin vaikka millaisiin illallis herkkuihin. ( Meat on the road)

      Monesti nämä ilmaiset laatulihat ovat jo "raakakypsyneet" ja ovat varmasti takuumureita.

      Hyödynnä lihoina tienpenkalta ainakin nämä:

      Supi ( oma favourite)
      Kisu
      Lintu
      Rusakko

      Tarkkaile löytäessäsi eläimen tieltä, aluetta, koska monesti siitä löytää myös jonkun herkullisen raadonsyöjälinnun.

      Ei kannata kastikkeilla lihaa pilata. Suoraa uuniin vaan ritilälle. Pitkä kypsytysaika ( 160astetta noin 3h.

      • Lihatiski tiellä

        Täs yks hyvä resepti:

        Yrteillä ja ihralla täytetty supi.

        Resepti:

        1kpl kuollu supi
        n.500 grammaa sian tai peuran ihraa.
        1desi karkeaa merisuolaa
        5 rkl timjami
        5 rkl rosmariini

        Leikkaa ensin kotiparturilaitteella supilta karvat pois (jätä pää ajamatta näön vuoksi). Suolista supi. Ota sisälmykset talteen. Aja sisälmykset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja lisää mausteet.
        Sekoita joukkoon varovasti ihrat. Ei haittaa jos tahna paakkuuntuu.

        Survo tahna supin sisään ja sulje supi koktailtikuilla tai vaikka jesarilla.
        Hiero ajeltuun supiin vähän suolaa ja laita uuniin ritilälle. Peltiä ei tässä tarvitse käyttää. Laita uuni 180 asteeseen ja anna raadon olla siellä noin 2,5 h. tai kun silmät poksahtaa.

        Tarjoile salaattipediltä runsaan valkosipuli mössön kanssa.

        Jos supi on tienpenkalta löytynyt eikä sillä ole suolia tai mahoja voit korvata ne jollain muulla vastemielisellä mössöllä mitä löydät.


      • naturel supi
        Lihatiski tiellä kirjoitti:

        Täs yks hyvä resepti:

        Yrteillä ja ihralla täytetty supi.

        Resepti:

        1kpl kuollu supi
        n.500 grammaa sian tai peuran ihraa.
        1desi karkeaa merisuolaa
        5 rkl timjami
        5 rkl rosmariini

        Leikkaa ensin kotiparturilaitteella supilta karvat pois (jätä pää ajamatta näön vuoksi). Suolista supi. Ota sisälmykset talteen. Aja sisälmykset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja lisää mausteet.
        Sekoita joukkoon varovasti ihrat. Ei haittaa jos tahna paakkuuntuu.

        Survo tahna supin sisään ja sulje supi koktailtikuilla tai vaikka jesarilla.
        Hiero ajeltuun supiin vähän suolaa ja laita uuniin ritilälle. Peltiä ei tässä tarvitse käyttää. Laita uuni 180 asteeseen ja anna raadon olla siellä noin 2,5 h. tai kun silmät poksahtaa.

        Tarjoile salaattipediltä runsaan valkosipuli mössön kanssa.

        Jos supi on tienpenkalta löytynyt eikä sillä ole suolia tai mahoja voit korvata ne jollain muulla vastemielisellä mössöllä mitä löydät.

        Kokeilin. Oli aika hyvä mutta seuraavaksi jätän yrtit pois. Peittää liikaa supin makua ja hajua.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksköhän mä oon tuolla

      Joskus antanut ymmärtää että olisin sun rinnoista pelkästään kiinnostunut 😂😁🤭 ja sä säikähdit että koskisin ilman lup
      Ikävä
      32
      4631
    2. Aamu on aina iltaa viisaampi.

      Hyvää huomenta rakas. Ajattelen sinua taas ja yritän keksiä keinoja luoksesi. Satuttaa, kun unohdan sinua joka päivä ene
      Ikävä
      15
      2618
    3. Juuri sinut kainaloon haluaisin nyt

      Sydän sykkii vain sinulle Sinä olet se jota kaipaan Sinä olet se josta uneksin Jos sinun rinnallesi jäädä saan Tän koko
      Ikävä
      25
      2435
    4. Ihana on nähdä edes ohimennen

      Mitenköhän mies sua voisi lähestyä❤️? Oon lääpälläni suhun mutta en uskalla lähestyä vaikka vilkuilet ja huomaan että su
      Ikävä
      64
      2433
    5. ymmärrätkö miksi minua sattui?

      Vinkki, jätit tekemättä jotain.
      Ikävä
      32
      1817
    6. Saattaisimme olla yhdessä

      Vaarallinen yhdistelmä. Käsitin, että meillä molemmilla on samanlaista historiaa... Siitä huolimatta haluaisin kokeilla
      Ikävä
      32
      1631
    7. Se meidän sydänyhteys

      Oli ihanaa. Oltiin samankaltaisia sieluja ja tunnettiin voimakasta vetovoimaa ja yhteenkuuluvuutta. Voisiko se löytyä vi
      Ikävä
      73
      1496
    8. Mies, mua jotenkin kiinnostaa

      Että osaatko sä ollenkaan höllätä? Ootko aina kuin persiille ammuttu karhu. Pohtimassa muiden vikoja?
      Ikävä
      50
      1315
    9. Vanhemmalle naiselle

      Juhannussauna on lämpiämässä. 🌿🥵💦
      Ikävä
      66
      1294
    10. Epäiletkö että kaivattusi

      On tai on ollut ihastunut sinuun?
      Ikävä
      82
      1241
    Aihe