Kertokaas miten teette hyvän lihakastikkeen. Itse olen tottunut tekemään sellaisen vanhanaikaisen lihakastikkeen, jossa siis kastikepohjaksi tehdään ruskeakastike ensin sulattamalla rasva, siihen sitten jauhot ja ruskistuttua kaadetaan vesi. On alkanut tympiä tuo maku. Millaisen kastikkeen sinä teet ja miten maustat, ja mistä lihasta? Itse ostan usein valmiiksi suikaloitua lihaa, nautaa ja possua, mutta jos ostaisin ihan lihatiskiltä lihaa niin mitä kannattaisi ostaa? (Vaikkei näissä lähikaupoissa enää oikeaa lihatiskiä taida olla juuri missään.)
hyvä lihakastike
11
19289
Vastaukset
- luista
lihaa, nautaa, possua, maun mukaan, sitten porkkanaa, selleriä(juuri), sipulia, palsternakkaa, maustepippuria, suolaa, laakerinlehtiä muita mieluisia mausteita. Mutta joka tapauksessa käyt niinkuin keittelemään lihakeittoa, ohjeita varmaan löydät mistä vaan. Keittelet sitten vaikka parituntia miedolla lämmöllä. Sitten siivilöit liemen, siivoat lihat luista, paloittelet. Sen jälkeen teet vain vesi vehnäjauho suuruksen, siis kylmä vesi vehnäjauho sekaisin ja lisäät hyvin vatkaten kiehuvaan liemeen. Siis olet kaatanut siivilöidyn liemen takaisin kattilaan ja kiehuttanut. Vehnäjauho kypsyy noin 10 min. sitten lihat joukkoon ja maun tarkistus, jos liian mietoa lisää liemikuutiota tms. Litralle lientä menee n. vajaa desi vehnä jauhoja riippuen miten paksua tai ohkaista haluat, itse kokeilemalla löytyy sopiva. Tästä voi sitten kehitellä kaiken moisia kuuluisiakin ruokia kuten tilliliha, sitruunaliha, persiljaliha ynm. mitä mieleen juohtuu ja on muuten hyvää tuo tilliliha, ei sellaista koulun kauhua.
- siis
esim. lapaa, etuselkää tms. halpaa ruhon osaa, joka saa hautua pitkää, niin siitä irtoaa makua liemeen.
- muuten
kannattaa tehdä iso satsi, voipi sitten ensin vaikka tehdä osasta lihoista soppaa, lopuista soossia ja sitä rataa, laittaa vaikka lientä pakkaseenkin jne.
- Kiril
myös käyttämällä jauhojen sijasta kuohukermaa tai sulatejuustoa. On kevyempää, kun ei ole niitä turhia hiilihydraatteja painolastina.
- kels
Enää en halua syödä jauhosuurusta. Suurustaa voi kasviksillakin:
Sipulit (kelta ja valkosipulit) kuullotettuina olivat siis peruspohjan lähtökohta. Palsternakkasose on lempparini, porkkana- ja lanttusoseen kanssa pitää varoa makeutta...
Tomaatimurska on hyvä sakeuttaja, ripaus sokeria, ettei tule liian hapanta...
Vielä harjoittelen näitä makuja.
Lihat, mielellään naudan luiden kera ruskistetaan ensin, koska niistä lähtee vahva ruskea ja syvä maku. Sitten vasta kasvikset, jotka toimivat nesteenä.
Maut syntyvät miedolla lämmöllä hitaasti hauduttaen. Hyvää lihakastiketta ei alkutekijöistä synny alle tunnissa. Minulla on pakkasessa erilaisia kasvissoseita (munakoiso, paprika), joita lisäilen ruokiin mauksi.
Tietysti jauhoillakin saa maukasta kastiketta:
ensin pitää tehdä sipuli-palsternakka-sellerikuutioista pohja, jota haudutetaan ruskistamatta 10 minuuttia, lisätää ne jauhot ja paahdetaan niitä, niin kauan että tulee myllyn tuoksu. Jauhot ovat kuin märkää rantahiekkaa. Kuuma (kana)liemi lisätään...
On se hyvän makuista ellei sitten halua vältellä vehnäjauhoja kuten minä. - tavoiteltu_nainen
itse en osaa tehdä kuin ruskean kastikkeen erään miehen opetuksesta ja haluaisin oppia muitakin... tuo liemi kuullosti hyvältä... :) ja onko ainesten määrällä jtn. väliä kun niitä ei oltu laitettu suhteessa toisiin aineisin...
- näin minä
Yks hyvä ja helppo on kans kun ruskistaa lihat ja sipulit, sitten hiukka vettä, haudutus että lihat kypsyy ja kun vesi melkein haihtunut lisätään kermaa tai ruokakermaa. Jos haluaa voimakkaampaa makua voi lisätä joko lihaliemikuution tai fonduuta tms.
Ja toinen on että ruokakermaa tai kermaa kasariin ja liemikuutio siihen. - kokeiltu on.
Pistä liha hienoksi ja tee kunnon ragu. On hyvää.
- lihatiski tiellä
Nykytrendit omaava pikku kotikokki käyttää luonnon antimia. Aamuisella työmatkalla tien penkoilta tarkkaavainen kulinaristi löytää materiaalin vaikka millaisiin illallis herkkuihin. ( Meat on the road)
Monesti nämä ilmaiset laatulihat ovat jo "raakakypsyneet" ja ovat varmasti takuumureita.
Hyödynnä lihoina tienpenkalta ainakin nämä:
Supi ( oma favourite)
Kisu
Lintu
Rusakko
Tarkkaile löytäessäsi eläimen tieltä, aluetta, koska monesti siitä löytää myös jonkun herkullisen raadonsyöjälinnun.
Ei kannata kastikkeilla lihaa pilata. Suoraa uuniin vaan ritilälle. Pitkä kypsytysaika ( 160astetta noin 3h.- Lihatiski tiellä
Täs yks hyvä resepti:
Yrteillä ja ihralla täytetty supi.
Resepti:
1kpl kuollu supi
n.500 grammaa sian tai peuran ihraa.
1desi karkeaa merisuolaa
5 rkl timjami
5 rkl rosmariini
Leikkaa ensin kotiparturilaitteella supilta karvat pois (jätä pää ajamatta näön vuoksi). Suolista supi. Ota sisälmykset talteen. Aja sisälmykset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja lisää mausteet.
Sekoita joukkoon varovasti ihrat. Ei haittaa jos tahna paakkuuntuu.
Survo tahna supin sisään ja sulje supi koktailtikuilla tai vaikka jesarilla.
Hiero ajeltuun supiin vähän suolaa ja laita uuniin ritilälle. Peltiä ei tässä tarvitse käyttää. Laita uuni 180 asteeseen ja anna raadon olla siellä noin 2,5 h. tai kun silmät poksahtaa.
Tarjoile salaattipediltä runsaan valkosipuli mössön kanssa.
Jos supi on tienpenkalta löytynyt eikä sillä ole suolia tai mahoja voit korvata ne jollain muulla vastemielisellä mössöllä mitä löydät. - naturel supi
Lihatiski tiellä kirjoitti:
Täs yks hyvä resepti:
Yrteillä ja ihralla täytetty supi.
Resepti:
1kpl kuollu supi
n.500 grammaa sian tai peuran ihraa.
1desi karkeaa merisuolaa
5 rkl timjami
5 rkl rosmariini
Leikkaa ensin kotiparturilaitteella supilta karvat pois (jätä pää ajamatta näön vuoksi). Suolista supi. Ota sisälmykset talteen. Aja sisälmykset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja lisää mausteet.
Sekoita joukkoon varovasti ihrat. Ei haittaa jos tahna paakkuuntuu.
Survo tahna supin sisään ja sulje supi koktailtikuilla tai vaikka jesarilla.
Hiero ajeltuun supiin vähän suolaa ja laita uuniin ritilälle. Peltiä ei tässä tarvitse käyttää. Laita uuni 180 asteeseen ja anna raadon olla siellä noin 2,5 h. tai kun silmät poksahtaa.
Tarjoile salaattipediltä runsaan valkosipuli mössön kanssa.
Jos supi on tienpenkalta löytynyt eikä sillä ole suolia tai mahoja voit korvata ne jollain muulla vastemielisellä mössöllä mitä löydät.Kokeilin. Oli aika hyvä mutta seuraavaksi jätän yrtit pois. Peittää liikaa supin makua ja hajua.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Sä et pääse yli, mä en pääse yli
Jäädäänkö kuinka pitkäksi aikaa kärvistelemään omissa kuplissa näihin tunteisiin vai aletaanko puskemaan jo tätä läpi. V1281498- 371411
- 671215
Hei sinä nainen
Haluan olla rehellinen – olet hämmentänyt minua todella paljon. En ota sinusta mitään selvää, ja ehkä juuri siksi huomaa541149- 69994
Mitäs te venäjän puolustajat tekisitte, jos venäjä todella hyökkäisi tänne?
Tää on se mielenkiintoinen kysymys. Tehän olette lähinnä vasemmistolaisia, eikä armeijaa ole käyty, eikä rintamalle mi255961Kelan perkeleellinen käytäntö
Kun äiti joutuu hakemaan Kelalta tukia vähien tulojen tähden, niin aina otetaan huomioon lapsen tilillä olevat rahat. Ei195948- 73911
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask napauttavat - Tällaisten ihmisten ei kannata muuttaa Italiaan: "Ei..."
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask toteuttivat oman unelmansa Italiassa. He ostivat kakkoskodin Italian Pugliasta. Lue lisää16830Miksi kaikki jauhaa KAJ:sta
Se bastulauluhan on todella huono, vanhanaikainen ja oikea junttilaulu. Oikein ällöttää, kun idiootit hehkuttaa sitä ps106818