leivontaa ilman sàhkòvatkainta

miumau

asun vàliaikaisesti ulkomailla enkà kehtaisi ostaa sàhkòvatkainta kun se pitàisi sitten raahata suomeen... eihàn siità toki suurta vaivaa olisi, mutta roinaa on jo ennestàànkin niin paljon ettà osa on pakko jàttàà tànne.

siispà, keksiikò kukaan mitààn mità pystyn leipomaan ilman sàhkòvatkainta? muuta kuin letut ja pannukakku? mummo toki teki aina tortut kàsin, mutta tààllà kun ei myydà piimàà niin sekin vaihtoehto on pakko sulkea pois.

11

13388

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • murmeli

      Voihan sitä kakkutaikinatkin tehdä käsin kun muna-sokerivaahdon vatkauskin onnistuu hienosti tavallisella vispilällä, vaatii toki vähän enemmän voimia mutta kunto kasvaa =)
      Pullataikinaakaan en itse koskaan edes tee mitenkään muuten kuin käsin, eli sekin onnistuu. Sähkövatkainhan on vain tavallisesta vispilästä tehty sähköinen muoto, eli kaikki mikä onnistuu sähkövatkaimella onnistuu myös tavallisella vispilällä.
      Leipomisen iloa =)

      • miumau

        niin no kyllà se kàvi mielessà ettà voisi poikaystàvàn houketella pullapalkalla sàhkòvatkaimeksi, eli siis vispilàn jatkeeksi, heh. mietin vain kauhistuneena ettà jos sàhkòvatkaimella pitàà vatkata etenkin kakkutaikinaa varten munia ja sokeria vartti niin kuinkakohan kauan menisi jos sità rupeaa vispilàllà tekemààn...


      • murmeli
        miumau kirjoitti:

        niin no kyllà se kàvi mielessà ettà voisi poikaystàvàn houketella pullapalkalla sàhkòvatkaimeksi, eli siis vispilàn jatkeeksi, heh. mietin vain kauhistuneena ettà jos sàhkòvatkaimella pitàà vatkata etenkin kakkutaikinaa varten munia ja sokeria vartti niin kuinkakohan kauan menisi jos sità rupeaa vispilàllà tekemààn...

        niin siis ei välttämättä yhtään kauempaa, jos vain jaksaa vatkata suht nopeasti. Itse olen monesti vatkannut käsin marenkia kun en ole parin valkuaisen takia viitsinyt sähkövatkainta ottaa. Haba kasvamaan! =)


      • Golden glow
        murmeli kirjoitti:

        niin siis ei välttämättä yhtään kauempaa, jos vain jaksaa vatkata suht nopeasti. Itse olen monesti vatkannut käsin marenkia kun en ole parin valkuaisen takia viitsinyt sähkövatkainta ottaa. Haba kasvamaan! =)

        Murokakkutaikinaanhan voi tehdä vaikka mitä. Pikkuleipiä ja erilaisia piirakoita, täytteeksi vain marjoja, hedelmiä, vanukasta, mitä vain. Taikinan voi tehdä ilman sähkövatkaintakin. Elikkäs 200g vehnäjauhoja pöydälle. Jauhokeon keskelle syvennys johon 100g pehmeää voita kuutioina, 50 g tomusokeria sekä 1 keltuainen. Sitten vaan työnnät lastalla jauhot reunoilta keskelle ja sekoitat aineet kevyesti. Voit tarttua sitten myös lastaan molemmin käsin ja nyppiä massan ryynimäiseksi. Sitten vaan käsin murskaat taikinan tasaiseksi ja alat leipoa. Kaulitset taikinan ja taputtelet esim. vuokaan ja siihen päälle mitä haluat. Murotaikinastahan tulee hyvät lusikkaleivätkin. Taputtelet taikinan pikkulusikan muottiin, paistat kullan ruskeiksi ja täytät esim. vadelmahillolla.
        Tulee hyvä taikina, kokeiltu on, koska ei itselläkään vatkainta...


    • ilman vatkainta

      Tässä laitan sinulle pari ohjetta tulemaan

      MOKKARUUDUT:
      n. 3 kahvikuppia sokeria
      n. 4½ " " vehnäjauhoja
      3 tl leivinjauhetta
      2-3 tl vanilijasokeria
      3 kananmunaa
      1½ kahvikuppia maitoa tai jotain muuta nestettä
      225g sulatettua rasvaa

      kaakaojauhetta maun mukaan, riippuu kuinka tumman pohjan haluat

      siis sekoita vain aineet kulhossa sekaisin ja kaadat seoksen leivinpaperin päälle uunipellille ja paistat n 200 asteessa

      KUORRUTUS
      6-8 rkl sulaa rasvaa
      6 rkl kahvia
      1 pkt tomusokeria riippuu tietenkin paketin koosta mutta kun sekoitat nuo aineet huomaat minkä verran menee sokeria , älä tee liian paksua seosta on vaikea levittää kakun pinnalle!
      Kuorutuksen pinnalle voit halutessasi ripotella kookoshiutaleita tai pähkinärouhetta

      KAURALASTUT
      n. 2 dl kaurahiutaleita
      75 g sulaa rasvaa
      1½ dl sokeria
      1 muna
      1 rkl vehnäjauhoja
      1 tl leivinjauhetta
      1 tl vaniliinisokeria

      sekoita aineet ja nostele kahdella teelusikalla leivinpaperin päälle pieniä nokkareita tarpeeksi kauas toisistaan, sillä kakut leviävät uunissa. PAISTA 175 ASTEESSA N, 10 MIN
      Jäähdytä kakut kaarevalla tai suoralla alustalla

      Toivottavasti jommasta kummasta ohjeesta on sinulle apua leipomiseen :)

      • miumau

        mahtavaa! taidankin heti illalla kokeilla tuota mokkaruutujen ohjetta... aah, voin jo tuntea nenässäni sen ihanan leivonnan tuoksun... :)


      • Charade.the.real.one
        miumau kirjoitti:

        mahtavaa! taidankin heti illalla kokeilla tuota mokkaruutujen ohjetta... aah, voin jo tuntea nenässäni sen ihanan leivonnan tuoksun... :)

        Tässä ohjeessa kaikki ainekset vain sekoitetaan hyvin keskenään.

        3 kkp piimää
        2 kkp sokeria
        4 kkp jauhoja
        2 tl ruokasoodaa
        1 kkp sulatettua voita
        (1 muna)

        Sitten päälle voi ripotella mustikoita/puolukoita tms tai vaikka omenalohkoja ja kanelia. Tulee pellillinen.

        20-30 min 200 astetta.


    • eppulainen

      5dl vehnäjauhoja
      4dl sokeria
      1tl leivinjauhetta
      1tl soodaa
      1tl suolaa
      1tl vanilliinisokeria

      2munaa
      2dl maitoa
      150g sulaa margariinia

      sekoita ensin kuivat,sitten nesteet ja sekoita tasaiseksi. kuivakakkuvuokaan ja paista 175 astetta n 1 tunti .

      • eppulainen

        taikinaan tulee myös 1dl kaakaojauhoa( van houten) tai kaakaojuomaa 2dl.


    • 9rt09y5uihyg
    • as-simple-as-that

      Tässä kahvikakun ohje, appelsiininmakuinen! On hyvää. Kuuluu ollakin vähän "kostea" ja mehukas. Tämän voi tarjota huoneenlämpöisenä, tai sitten jääkaappikylmänä. Kakkua voi myös pakastaa ja se maistuu hyvältä pakastimestakin otettuna.

      Vatkainta et tarvitse, aineet vain sekoitetaan. Muutenkin neuvoisin, että EI kannata alkaa esim. sokerikakkutaikinaa vatkata käsin. Toki joo, jos olet joku käsivoimien ihme, mutta normaalisti käsivispilällä ei saa murto-osaksikaan sellaista muna-sokerivaahtoa aikaiseksi kuin sähkövatkaimella. Ja sokerikakun kuohkeuden onnistumisen mitta on juuri se, että taikinan pitää olla hyvin vatkattua. Itse vatkaan sähkövatkaimellakin sitä jo 10 minuuttia tai yli, joten voi vaan arvailla kuinka paljon töitä saisi tehdä käsipelillä. ;)

      Tämä appelsiinikakun resepti on Kyökkipiika Katin blogista, kiitokset sinne, on kokeiltu ja hyväksi havaittu. ;)

      APPELSIINIKAKKU
      5 dl vehnäjauhoja
      3 dl sokeria
      1 tl soodaa
      1 tl vaniljasokeria
      3 dl appelsiinijogurttia
      2 munaa
      200 g sulaa margariinia
      1:n appelsiinin raastettu kuori
      Sekoita kaikki aineet keskenään. Paista rasvatussa vuuassa 175 asteessa n. 45 minuuttia, tai kunnes kakku on kypsä - testaa tikulla.

      Seuraavan omppupiirakan ohjeen on luonut kirjojakin leivonnasta kirjoittanut Kaarina Roininen. Tämä on TODELLA easy tehdä ja MAUKAS - niittää aina meillä vieraiden kiitokset!! Kannattaa kokeilla, etkä taaskaan tarvitse vatkainta! Pohjan piimää ei kannata säikähtää, se ei maistu valmiissa piirakassa ollenkaan, vaan pohja on raikas ja makea!

      HELPPO OMENAPIIRAKKA (Kirjasta "Kaarinan parhaat leivonnaiset")
      Ainekset:

      1 muna
      1 dl sokeria
      1 dl sulatettua tai juoksevaa margariinia tai voita
      1 dl piimää
      2 dl vehnäjauhoja
      1 tl leivinjauhetta
      ½ tl hienonnettua kardemummaa

      Täyte:

      4-5 hapahkoa omenaa
      1-2 rkl vaaleaa siirappia
      1 rkl sokeria
      kanelia

      1. Leikkaa omenat ohuehkoiksi lohkoiksi. Kotimaisia omenia ei tarvitse kuoria.
      2. Sekoita muna ja sokeri esimerkiksi puuhaarukalla.
      3. Lisää rasvasula sekä piimä ja sekoita tasaiseksi.
      4. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.
      5. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 25-27cm).
      6. Lado päälle omenalohkot aloittaen vuoan reunasta keskustaa kohden.
      7. Valuta siirappi ohuena nauhana omenien päälle ja ripottele pinnalle vielä sokeria ja kanelia.
      8. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 25 minuuttia.
      9. Piirakka on parhaimmillaan samana päivänä tarjottuna.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      37
      2896
    2. Ruumis kanavassa

      Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan
      Suomussalmi
      27
      2814
    3. Pieni nainen, paras nainen

      Näin se nyt vaan on. Mieheltä
      Ikävä
      120
      2288
    4. Onko tässä paljon lääkettä..

      Keski-ikäselle 43v Ketipinor 100mg Brintellix 10mg Venlafaxin 75mg Xanor 1mg Propral 40mg Xatral CR 10mg Esomepratsol 4
      Ikävä
      228
      1422
    5. Ei mitään menetettävää

      Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo
      Ikävä
      163
      1326
    6. Tapani Kiminkine n on ammuttu Helsingissä

      Kertoo poliisilähteet...
      Maailman menoa
      11
      1226
    7. Oi! Jorma Uotinen ja Helena Lindgren paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaudella"

      Professori, tanssija, koreografi, Tanssii Tähtien Kanssa -tuomari Jorma Uotinen ja Suomen meikkitaiteen pioneeri, laulaj
      Suomalaiset julkkikset
      12
      1063
    8. Mitä sä ajattelet

      Musta tällä hetkellä? Onko vihaa, rakkautta vai halu vältellä jotta unohtaa
      Ikävä
      74
      969
    9. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      39
      902
    10. Riittäisi juoruakkoille puhumista tässä kylässä

      On mennyt mahottomaksi touhut. Taksi renki kuskaa akkaansa töihin lienekkö mitään lupaa yrittäjältä tähän touhuun. Kylän
      Hyrynsalmi
      13
      782
    Aihe